Portakalın, Likya’nın ve Huzurun Başkenti mottosuyla anılan Finike, Antalya‘nın batısında, doğuda Kumluca, kuzeyde Elmalı, kuzeybatıda Kaş, batıda da Demre ilçeleriyle çevrili, Antalya’nın mis kokulu, bakir ve şirin ilçesi. Uzunluğu 10 km’yi bulan kumsalı, yat turizmine hizmet veren marinası, narenciye bahçeleri ve seraları ile hem turizmde hem de tarımsal üretimde öne çıkan Finike, eşsiz güzellikte bir kıyı şeridine sahip.

Sırtını Toroslar’a yaslayan ve Akdeniz boyunca uzanan Finike, tarih boyunca da bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Tarihi geçmişi MÖ 5. yüzyıla uzanan ilçe, uzun yıllar Likya’nın başkenti Limyra’nın tarım ürünleri ihraç ettiği bir limandı.

Finike nerede

Finike hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Antalya’nın Akdeniz kıyı şeridinde yer alan ilçelerinden Finike, Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezlerinden biri. Yıllar boyunca tarım ve seracılık nedeniyle turistik değerleri ikinci planda kalan ilçe, son yıllarda atılan adımlarla turizmde de hızlı bir yükseliş trendinde.

Finike’nin adının da kaynağı olan Fenikeliler, Finike’de ilk yerleşimi kuran uygarlık olarak biliniyor. MÖ 5. yüzyılda Phanikos adı ile Aykırıçay Suyu’nun denize döküldüğü noktada kurulan yerleşim, Likya medeniyetinin başkenti Limyra’nın tarım ürünlerini ihraç ettiği liman olarak stratejik öneme sahipti.

Malta

Finike, Limyra, Arikanda ve İdebessos gibi pek çok ören yeri ve antik dokularıyla ünlü. Suluin Mağarası ve 5 km uzunluğundaki Gökbük Kanyonu ile doğal güzelliklerini perçinleyen Finike’yi Türkiye’de tanınır kılan özelliği ise eşsiz portakal bahçeleri.

18 köyü ile 48 bin nüfusa sahip olan Finike, 1914’te ilçe, Cumhuriyet’n ilan edildiği 1923’te ise belediye haline geldi. Finike’ye gelen ya da yerleşen yabancıların Finike’deki sosyal durumla ilgili söylediği söz ise belediye başta olmak üzere tüm Finikeliler tarafından sıklıkla dile getiriliyor: ‘Sanki Finike, Avrupa’nın Akdeniz kıyılarından sökülüp, bizim Akdeniz kıyılarına yerleştirilmiş bir kent. Temiz, bakımlı, İnsanı ise yeniliğe açık sevecen ve misafirperver.’

Finike nerede 📍

Finike, Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nin Batı Akdeniz Bölümü’nde yer alıyor. İlçe, doğuda Kumluca, kuzeyde Elmalı, kuzeybatıda Kaş ve batıda da Demre ilçeleriyle çevrili. Finike’nin güneyi ise Akdeniz kıyı şeridinin bir parçası.

ⓘ Finike gezinizde, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Finike’ye nasıl gidilir ✈️

Finike’ye uçakla nasıl gidilir: Finike’ye en yakın havalimanı Antalya’da. Antalya Havalimanı, Finike’ye 128 km uzaklıkta. Antalya Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Trabzon, Van, Bursa ve Ordu olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçak seferleri yapılıyor. Yaz döneminde ağırlıklı olmak üzere başta Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden Antalya’ya çok sayıda direkt uçak seferi gerçekleştiriliyor.

Antalya Havalimanı’ndan Finike’ye nasıl gidilir: Antalya şehir merkezine 13 km uzaklıkta bulunan Antalya Havalimanı’na indiğinizde, belediye otobüsleri, HAVAŞ, taksi veya araç kiralama seçenekleriyle Antalya Otogarı’na ulaşabilir, buradan Finike’ye devam edebilirsiniz. Bazı otellerin havalimanından transfer hizmeti bulunuyor. Havalimanından 600 No’lu otobüsle ya da tramvayla Antalya Otogarı’na gelip buradan ilçeler terminaline geçerek Finike minibüslerine binebilirsiniz.

finike nasıl gidilir

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Arabayla Finike’ye nasıl gidilir: Antalya’ya 139 km, yaklaşık 2 saatlik mesafede olan Finike, Muğla’ya 223 km, Kumluca’ya 15 km, Demre’ye 16 km, Kaş’a 75 km, Fethiye’ye ise 172 km uzaklıkta yer alıyor. Özel aracınızla geliyorsanız Antalya’dan Kemer-Kumluca-Finike Karayolundan Finike’ye ulaşabilirsiniz. Kumluca sahil yolundan, Turunçova üzerinden Finike’ye ulaşım mümkün.

Finike, Ankara’ya D200 karayolu üzerinden 625 km, D650 karayolu üzerinden ise 640 km uzaklıkta bulunuyor. Ankara’dan geliyorsanız da Ankara-Polatlı-Sivrihisar-Afyon-Sandıklı-Keçiborlu-Burdur-Korkuteli-Elmalı-Kumluca-Finike güzergahını izleyebilirsiniz.

Diğer bir güzergâh seçeneği ise Burdur Bucak’tan sonra Antalya-Kemer-Finike rotasını izlemek, bu yol daha geniş ve konforlu olduğu gibi duraklama noktaları da yeterli. İzmir üzerinden gelirken ise, E87 karayolunu veya D300 ve D650 karayollarını kullanabilirsiniz.

Otobüsle Finike’ye nasıl gidilir: Otobüs ile geliyorsanız Türkiye’nin pek çok büyük kentinden direkt Finike’ye hareket eden otobüs seferleri bulunuyor. Finike Otogarı’nda şehirlerarası yolcu taşımacılığı hizmeti veren otobüs firmaları, Has Turizm, Kâmil Koç Turizm, Mardin Dilmenler Seyahat, Metro Turizm, Pamukkale Turizm, Göltur-Gölhisar Turizm, Batı Antalya ve Antalya Finike Tur’dan birini tercih edebilirsiniz.

Diğer yandan Antalya Otogarı’nda indiğinizde, 30 dakika arayla akşam 20.30’a kadar çalışan Finike otobüsleri ile de ilçeye ulaşım mümkün.

Finike gezilecek yerler 📌

Mükemmel deniz manzarasına nazır plajları ve bakir doğası ile ziyaretçilerini bekleyen Finike, Antalya’nın mis gibi portakal kokuları arasında Türkiye’nin en büyük en güzel limanlarından birine de ev sahipliği yapıyor. İlçeye gelmişken Arykanda ve Limyra antik kentleri ile Suluin Mağarası’nı görmeden ayrılmayın.

Finike, Kemer, Kumluca, Demre ve Kaş gibi Antalya’nın gözde turizm merkezlerine de oldukça yakın. Olimpos Antik Kenti, Olimpos Plajı, Adrasan, Çıralı, Gelidonya Feneri ve Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Tarihi yerlere ilginiz varsa Rhodiapolis Antik Kenti’ni de listenize ekleyin.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz