Kekova Adası, Antalya‘nın Demre ilçesi sınırlarında, Kaleköy ve Üçağız açıklarında yer alan küçük kayalık bir ada. Bölgede irili ufaklı çok sayıdaki ada var. Kekova Adası, 4,5 km uzunluğu ve 500 metre genişliğiyle adaların en büyüğü ve bölgeye de adını veren ada. ‘Kekova‘ ismi sadece adanın adı değil, aynı zamanda anakarada yer alan Kaleköy ve Üçağız gibi yerleşimlerle birlikte Kekova Adası çevresini kaplayan körfez için de kullanılan bir coğrafi terim.

Kekova, Antalya’nın batısındaki en bakir yerlerden biri. Antik çağdan bu yana deniz seviyesinin sürekli yükselmesiyle su altında kalmış olan arkeolojik kalıntılar, Kekova kıyı şeridini eşsiz kılan en belirgin özellik. El değmemiş kıyılar, sular içerisindeki lahitler, batık kentler, kaya mezarları ve irili ufaklı olağanüstü güzellikte koyları insanı büyüleyen bir doğa harikası.

Kekova

Akdeniz’in Mavi Tur Rotası: Kekova Gezi Rehberi

Kekova Adası, Antalya’nın Demre ilçesi yakınlarında kıyıdan birkaç deniz mili açıkta yer alan bir ada. Ana karada yer alan kıyılar, Kekova Körfezi ve Kekova Adası’nın olduğu coğrafya Kekova olarak tanımlanıyor. Ülkemizin Akdeniz kıyısındaki en büyük adası Kekova Adası, Teke yarımadası açığında kıyıya paralel olarak uzanan kayalık bir ada. Kaş ile Demre arasında yer alıyor.

Kaş’tan sonra Uluburun geçilerek Kekova’ya doğru gidildiğinde önce Sıcak Yarımadası, yarımadanın ucunda Toprakada ve Karaada yer alıyor. Bundan sonra Kekova Adası uzanıyor. Kekova, antik çağdan bu yana deniz sularının yükselmesi nedeniyle birçok arkeolojik kalıntının su altında kaldığı bir bölge. Kekova Adası ve çevresindeki kıyıları kapsayan 360 kilometrekarelik alan özel koruma bölgesi statüsünde.

Malta

Antik Likya Döneminin önemli şehirlerine ev sahipliği yapan Kekova Bölgesi, Myra ile birlikte Likya tarihinin önemli yerleşim merkezlerinden birisiydi. Kekova Adasında, Kaleköy’ün tam karşısında yer alan, adanın kuzey kesiminde MS 2. yüzyılda depremlerle yok olmuş Dolkisthe Antik Kenti’nin batıkları görülebiliyor. Burası Kekova Batıkşehir olarak adlandırılıyor.

Akdeniz’in mavi tur rotası Kekova Adası, Geyikova Adası olarak da isimlendiriliyor. En yüksek noktası 1635 metre olan adanın ana karadan uzaklığı 500 metre kadar. Kekova Adası ve çevresindeki kıyıları kapsayan 260 kilometre karelik bu özel bölge, ‘Kekova Özel Çevre Koruma Alanı’ ilan edilerek 1990’dan bu yana koruma altına alındı.

Tarih ile doğanın ve bugünkü yaşamın iç içe olduğu bölge, coğrafi yapısıyla doğal liman özelliğine sahip. I. Dünya Savaşında Rauf Orbay’ın komutasındaki Hamidiye Zırhlısına karargah olmuş. Kayaların ön yüzüne deniz erleri tarafından büyük bir Türk bayrağı işlenmiş. Eski ve yeni yazıyla ‘Hamidiye Hatırası’ yazısı not düşülmüş.

Kekova ve çevresi, Akdeniz yat turizminin vazgeçilmez duraklarından biri. Üçağız Köyü ile bugün Kale olarak anılan antik Simena, bölgenin kıyıdaki yerleşim yerleri.

KEKOVA’YA NASIL GİDİLİR
Kekova, Antalya’ya 175 km, Demre’ye 33 km, Kaş’a 35 km ve Dalaman’a da 180 km uzaklıkta yer alıyor. Kekova Adası üzerinde herhangi bir yerleşim yeri yok. Kekova Adasının tam karşısında yer alan Kaleköy ve Üçağız köyleri ise bölgenin tek yerleşim yerleri. Kaş ve Demre’den tekne turlarıyla Kekova’ya ulaşılıyor.

Havayolunu kullanarak gelmek için Antalya veya Dalaman havalimanlarını kullanabilirsiniz. Antalya üzerinden Kekova’ya gelmeyi düşünürseniz, Kekova 175 km uzaklıkta bulunan Antalya Havalimanına uçmanız gerek.

Antalya Havalimanından araç kiralayarak veya aracınızla Antalya’ya geldiğinizde Kekova’ya gelmek isterseniz, Kemer-Kumluca yolundan bir yere sapmadan önce Demre’ye gelip, Demre’de Sanayi Sitesini geçtikten 2 km sonra da göreceğiniz Kekova levhasından sola dönmeniz gerek. Ardından 15 km hiç bir yere sapmadan, Üçağız Köyüne kadar devam edebilirsiniz.

Eğer otobüsle gitmek isterseniz, Kekova’ya en yakın otogar Kaş’ta bulunuyor. Ancak Kaş otogarından Kekova’ya minibüs bulunmuyor, ancak taksi ile ulaşım mümkün.

Kekova Gezilecek Yerler 📌

Kekova, çok girintili çıkıntılı olduğundan çok sayıda enfes koya sahip. Ulaşım kısıtlı olduğundan, Akdeniz’in en temiz denizi ve koyları Kekova’da yer alıyor. Kaş, Demre ve Fethiye’den kalkan mavi yolculuk tekne ve yatlarının en popüler durakları buradaki koylar.

Günübirlik tekne turları veya tekne konaklamalı mavi tur gezileriyle Kekova Bölgesindeki Aperlai, Akvaryum Koyu, Kocakarı Koyu, Kekova Batıkşehir, Buzağılık, Gökkaya Koyu, Salyangoz Koyu, Burç Koyu gibi enfes yerlere Kaleköy ve Üçağız köylerine uğranıyor.

Kaş’ın en popüler deniz sporlarından biri olan deniz kanosu kiralayıp, kano turuyla Kekova bölgesinde yer alan beş ayrı antik yerleşimi görebilirsiniz.

1. Kaleköy

Kaleköy (Simena), Kekova Adasının tam karşısında yer alan ve tarihi geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan bir köy. Tipik Bizans kalesi, kale içindeki tapınak kalıntısı, kaya mezarları, kayalara oyulmuş Likya bölgesinin en küçük tiyatrosu ve çok sayıda Likya lahdi ile bölgenin simgesi haline gelmiş.

Kaleköy’deki antik evlerin duvarları halen ayakta. Kekova tekne turları Kaleköy’de 1 saat mola veriyor. Lahitlerin arasında yüzebiliyorsunuz. Simena’nın keçi dondurması da oldukça meşhur, tadına bakın.

Kaleköy’e Nasıl Gidilir ⛵️ Kaleköy sarp bir yamaca kurulu olduğundan kara yoluyla direkt ulaşım mümkün değil. Son yıllarda Kaleköy’ün arkasına kadar uzayan yolu araçla gelip, park yerinden 10 dakika yürüyerek Kaleköy’e gidilebiliyor. Kaş Limanından tekne kiralayarak Kaleköy’e ulaşım sağlanıyor. Demre’ye gidilip oradan tekne kiralamak da mümkün.

ⓘ Kekova, Akdeniz mavi yolculuk turlarının da en güzel duraklarından birisi. Demre, Kaş veya Fethiye kalkışlı, Kekova ve civarını gezdiren mavi tur için Egemen’i arayın (☎️ 0532 5912445). Daha önce 2 defa mavi turla, bir defa da günübirlik turla Kaleköy’ü ziyaret etmiştim. En güzeli 3 gece tekne konaklamalı mavi turlar ⛵️

2. Üçağız

Kekova Üçağız

Üçağız Köyü, Kaleköy’ün ardındaki kıyıda, yani ana karada yer alan diğer hoş bir köy. Simena Kaleköy’ün 2 km batısında doğal bir limanda kurulu sessiz, sakin bir köy. Anayoldan uzakta, sapa bir noktada olduğundan yıllarca gözlerden ırak kalmış. O yüzden hala küçük bir köy sevimliliğini koruyabilmiş.

Kayalık alçak bir tepe üzerinde yer alan kalesi, denizin içerisinde bulunan sur parçaları ve kentin doğusunda kaya içine oyulan iskelesi ile şehir doğal bir liman görünümünde. Oysa ki Likya Döneminde bölgenin önemli liman kentlerinden biriydi. Depremlerden etkilenen antik kentten geriye çok az şey kalmış.

Büyük bir depremin ardından Üçağız’ın Kekova ile bağlantısı kesilmiş ve Kekova, Üçağız açıklarında 4.5 kilometrekarelik bir adaya dönüşmüş. Deprem nedeniyle şehrin bir bölümü de sular altında kalınca seyrine doyum olmayan muhteşem bir manzara ortaya çıkmış. Antik adı Theimussa olan bu eski yerleşime ait kalıntılar köyün doğusunda bulunuyor.

Deniz kıyısında, Likya ve Roma döneminden kalma çok sayıda lahit var. Güvenli doğal bir liman görünümünde olan Üçağız Koyu, bu özelliği ile kano ve su sporları eğitimlerinde de kullanılıyor. Kekova tekne turu rotası üzerinde yer alan köyde 500-600 kişi yaşadığı söyleniyor. Demre’ye uzaklığı 20 km, Kaş’a uzaklığı ise 32 km.

Üçağız’a Nasıl Gidilir 🚘 Üçağız Kaş’a 34 km. Araçla Üçağız Köyüne kadar rahatlıkla gelebiliyorsunuz. Üçağız’a kadar araç ile gelip Üçağız Limanından kalkan tekne turlarına katılabilirsiniz. Kekova’da yer alan Gökkaya, Karalos koylarına ve batık şehre Üçağız’dan kalkan tekne turlarıyla gidiliyor.

3. Aperlai

Aperlai Antik Kenti, Luwi dilinde akarsu boğazı anlamına geliyor. Sıçak yarımadasında yer alan, küçük bir Likya liman kenti olan Aperlai’nin tarihi Likya Birliğinden daha geriye, MÖ 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Kaş’ın yaklaşık 15 km güneydoğusunda, Demre ilçesi sınırlarında yer alan antik kentin tarihi hakkında yeterli bilgi yok.

Henüz kazı yapılmamış olan Aperlai’de sadece sur duvarları ve Lykia lahitleri görülebiliyor. Etrafı surlarla çevrili şehrin bir kısmı depremler ve suların yükselmesiyle denizin altına gömülmüş. Suyun altında kalmış antik kalıntıların izleyerek yüzebiliyorsunuz. Deniz kristal berraklığında temiz. Karaya çıkıp antik kentin kalıntıları arasında dolaşın.

4. Gökkaya Koyu

Gökkaya Koyu, irili ufaklı çok sayıda kayalığın bulunduğu muhteşem bir koy. Yaz aylarında Demre Çayağzı’ndan kalkan tekneler ve mavi tura çıkmış yatlar burada mola veriyor. Çok geniş olan koy çevresinde çok sayıda ada ve kayalık olduğunda dalgasız, bu yüzden mavi tur tekneleri gecelemeleri burada yapıyor.

Yaz sezonunda Gökkaya, tatilciler nedeniyle bir hayli kalabalık. Asırlık Adası karşısında yer alan Gökkaya’da, deniz zemininde soğuk su kaynakları var. Güneşin ısıttığı suda yüzerken soğuk bir su kaynağına denk gelirseniz serinleyebiliyorsunuz. Yüzmesi, kanoyla veya kürek sörfüyle gezmesi keyifli.

Çayağzı’ndan kalkan tur tekneleri bu koydan geçerek Kaleköy’e gidiyor. Kaş’tan tekne turuyla gelirseniz maalesef burayı göremiyorsunuz. Bölgenin bir de 1979 yılı İngiliz yapımı, Bahama bandıralı bir batığı var. Antalya’dan Tuzla’ya bakıma giden Iberian Coast, şiddetli bir fırtına sonucu arızalanarak Gökkaya Koyu Çayağzı mevkiinde kayalara çarparak 2003’te batmış.

5. Korsan Mağarası

Korsan Mağarası, Kekova Gökkaya koyunda yer alan bir mağara. Asırılı Adası üzerinde, güneye bakan mağaranın, adını geçmişte bölgede varlığını sürdüren korsanlardan aldığı tahmin ediliyor. Mağaranın geniş iç hacmine rağmen karstik oluşumlara rastlanmaması, mağaranın insan eliyle oyularak açıldığı tezini güçlendiriyor.

Mavi tur teknesinden kanoya atlayarak Korsan mağarasını ziyaret etmiştim. Küçük tekneler mağaranın ağzına kadar, hatta içine kadar giriyor. Tekne turlarının uğrak noktalarından olan mağaranın içerisinde yüzülebiliyor dense de siz yüzmeyin. Doğrusu biraz ürpertici gelirse de şaşırmayın.

6. Hamidiye Koyu

Hamidiye Koyu, Kekova Adasının tam da karşısında, anakarada yer alan bir koy. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde, Kurtuluş Savaşında ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunmuş Rauf Orbay komutasındaki Osmanlı donanmasına ait Hamidiye Zırhlısı, Beyrut’tan Ege Denizine dönerken 25–26 Şubat 1913’te iki gün boyunca Kekova’da bu koyda demirlemiş.

I. Dünya Savaşında Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de düşman donanmalarına karşı mücadele eden zırhlı gemi, dinlenmek, kazanlarını temizlemek ve kendisini takip eden düşman gemilerini şaşırtmak için koyda demirlemişler. Kekova Adasının yüksekliği nedeniyle arkada kalan gemilerin direkleri görülmediğinden düşman askerleri atlatabilmişler. Koyda kalırken, bir de anıt yapılmış.



Koyda daha önce İtalyanların yaptığı İtalyan Bayrağı silinerek yerine büyük bir Türk Bayrağı çizilmiş. Günümüzde bayrak hala yerinde duruyor ve belli aralıklarla yeniden boyanıyor. Koyda deniz derinliği 15-25 metre arasında. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kruvazörün demirlediği koyun adına daha sonra ‘Hamidiye Koyu’ adını vermiş.

7. Salyangoz Koyu

Salyangoz Koyu

Salyangoz Koyu, bölgenin en sakin ve huzurlu koyları arasında. Kaleköy’den teknelerle 20-25 dakikada ulaşılabiliyor. Su kaplumbağalarının yaşam alanı koy deniz içerisinde görsel şölen yaşatan bir gölü andırıyor. sağlı sollu Kekova Adası kayalıklarının arasından kıvrılan koyda yüzmüşlüğüm var.

Demre kalkışlı Fethiye’de sonlanan mavi tura katılmıştım. Teknemiz bir gece de bu koyda demirlemişti. O zamana kadar Kekova bölgesini hatta Akdenizimizin bu kadar berrak ve büyüleyici olduğunu bilmiyordum. En sevdiğim, en çok yüzdüğüm yer oldu. Buraya günübirlik tekneler uğramıyor tabi. Demre, Kaş veya Üçağız’dan kiralayabileceğiniz teknelerle gidebilirsiniz.

8. Karaloz Koyu

Karaloz Koyu, Kekova Adasının güneydoğusunda, korunaklı bir konumda yer alan nefis bir koy. Kuş bakışı bakıldığında tilkiye benziyor. Tilkinin ağzı ve kulakları, küçük koyları oluşturuyor. Denizin muhteşem bir renge sahip olduğu koya, ancak özel tekne turları ile ulaşmak mümkün.

Kekova gezi rehberine ekleyebileceğim gezilecek ve görülecek çok sayıda irili ufaklı koy var. Bazılarında binlerce yıllık kalıntılar kimisinde Orta çağdan ve hatta öncesinden kalmış kaleler ve evler var. Bütçeniz ve zamanınız darsa günübirlik Kekova tur tekneleriyle bölgeyi gezin. Ancak tavsiyem hayatınızda en azından bir defa Kekova’da mavi tura çıkanız. Her köşesinde huzuru bulacaksınız.

3 Yorumlar

  1. Gökkaya tarafında kürek sörfü yapılır mı diye araştırırken yazınıza denk geldim. Tam da merak ettiğim şeyi yazmışsınız. Çok teşekkürler!

  2. Çok güzel her yer cennet, ben bu civarda kemer, adrasan, olimpos gibi yerleri gezmiştim, kaş’ta ise 1 gece konakladım, (MEİS adası turu için) fakat daha detaylı gezmek için yine ziyaret edeceğim, bilgilendirme için teşekkürler…

  3. Kekova ve çevresini günübirlik tekne turu ile gezmiştim.Büyüleyici bir maviliği var.Mavi tura çıkmak da çok keyifli olur buralarda.Avrupalı turistlerin sıklıkla tercih ettiği bir yer.Simena’da muhteşem, özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için bir cennet adeta.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz