Tayland, ülkemizden en çok gidilen Asya ülkesi. Kültürel geçmişinden aşılanmış misafirperverliği, güler yüzlü insanları ve Budist tapınaklarıyla insanı cezbeden bir atmosferi var. Buna bir de beyaz kumsalları, turkuaz denizi, yağmur ormanlarını, şelale ve mağaraları eklediğinizde ortaya keşfe çıkılmaya değer nefis bir rota çıkıyor.

Tayland, Güney Asya seyahatlerinin başlangıç noktası olarak bir hub gibi görev yapıyor. Sınır komşuları Laos, Kamboçya, Myanmar seyahatleri çoğunlukla Bangkok bağlantısı ile yapılıyor. Bu yüden secmeseniz de belki de yolunuz sıklıkla bu ülkeye düşebilir. Şimdiye kadar 7 defa gittim ve toplamda 5 aydan fazla vaktim bu güzel ülkede geçti.

Güney-Doğu Asya’nın kalbinde yer alan Tayland o kadar çok çeşitliliğe sahip ki rota çizerken zorlanmamak elde değil. Güney Tayland denince akla enfes adalar, kristal berraklığında deniz, tekne turları, şnorkelle veya scuba dalış, safari turları, milli parklar gibi çok zengin aktivite seçenekleri geliyor. Kuzey Tayland ise serin iklimi, köklü kültürü, antik kalıntıları ve tapınaklarıyla daha çok kültürel keşfe merak duyanları çekiyor.

Tayland’da hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz. Bu yüzden bu hoş ülke Asya’ya yolculuğa çıkan hemen herkesin rotasında ilk sırada yer alıyor. Bu ilginç ülkeyi ilk defa görenler ya çok seviyor ya da hiç beğenmiyor.

Malta

Serbia

🟢 Tayland’da ekonomik gezmek istiyorsanız sokak yemeği yiyin. Kişi başı öğle yemeği 40-80 baht, tutuyor. Restoran yemeğinin yerini tutmasa da harika fiyat lezzet performansı sunuyor. Yerlilerin nerede yemek yediğine bakın, siz de orada yiyin.

⚫️ Pahalı taksilerden ve tuk-tuk’lardan kaçının ✘ Mümkünse taylanda özgü ulaşım aracı songtaew pikapları kullanın. Nasıl çalıştıklarını çok hızlı bir şekilde öğrenirsiniz. Çoğunlukla tuk-tuka vereceğiniz paraya bir motosiklet kiralayabilirsiniz, ancak bunu yalnızca kendine güvenen bir sürücüyseniz ve her zaman sağlam kask takıyorsanız yapın ✔︎

🔵 Tropikal, genellikle sıcak, nemli ve muson yağmurlarının egemen olduğu iklimi ile yılın her dönemi ziyaret için uygun koşullar sağlayan Tayland’da yağmurlar ve nemli hava ilk aşamada bunaltıcı gibi görünse de kısa sürede bu iklime alışıyorsunuz. Geniş yüzölçümü ile bölgelere göre farklı mevsimlerin görüldüğü ülkede hava durumu ve mevsimlere dikkat edin. Tayland iklimi blog yazımı okuyun ✔︎

🔴 Tayland’da ATM’de yabancı bir banka kartı kullanmak tam bir skandal. Banka işlem başına 220 baht (7,25 $) tutarında bir ücret alıyor. Ayrıca TR’deki bankanız da ücret alıyor ve size ortalamanın altında bir döviz kuru ile para veriyor. Her ATM’yi ziyaret ettiğinizde 25-30 dolar kaybettiğiniz aklınıda olsun ✘ Yanınızda yeterli nakit götürün ve paranızı nasıl güvende tutacağınızı öğrenin ✔︎

Tayland Turu Gezi Rotası I

Tayland turu gezimin bu birincisinde (teknik olarak bu ikincisi, ilkinde Bangkok ve Pattaya’da 1 ay kalmıştım), ülkede toplam 55 gün kaldım. Bunun 39 gününü Güney Tayland bölgesinde geçirdim. Kalan zaman ise Bangkok ve Pattaya’da geçirdim. Laos veya Kamboçya sonrasında tekrar Tayland’a geçip Kuzey bölgesini keşfetmeyi planlıyorum.

Tayland karadan girişlerde 15 gün vize veriyor. Gezecek yerlerin büyüklüğünü düşündüğümden Malezya‘nın Penang Adası‘nda Tayland vizesi işlemlerini yapıp 60 günlük vizemi aldım. Georgetown’dan Tayland’ın Surat Thani kasabasına turist minibüsüyle geçtim. Don Sok limanından feribota binip Full Moon Partisi‘ne katılmak ve yılbaşını geçirmek üzere Koh Phangan Adası‘na geçtim.

Dolunay Partisi ve 2012 yılbaşı partisine katıldıktan sonra Koh Phangan’dan Krabi’ye geçtim. Krabi’den enfes tekne turu, Kaplan Tapınağı ve Railay kaya tırmanışı sonrası Koh Phi Phi’ye feribot ile geçtim.

Koh Phi Phi‘de de tekne turuna katıldım ve Maya Bay’i ziyaret ettim. Ada gezileri sonrası buradan Phuket Old Town‘a büyük bir feribot ile ulaştım. Phuket Adası çok fazla kalmayacağım bir yerdi ama birkaç gün kalırım diye düşünmüşken 15 gün kaldım.

Phuket’te motosiklet kiralayıp pek çok yeri gezdim. Sonra kuzeydeki Khao Lak kasabasına geçtim. Burada Similan Adaları‘nda Advanced PADI dalış kursunu aldıktan sonra tekrar güneye inerek mutlaka görülmesi gereken yerlerden Ao Phang Nga National Park‘a gidebilmek için Phang Nga Town’da tekne turuna katıldım.

Phang Nga’ya dönmeyip deniz çingenelerinin köyü Koh Panyee adasında bir gece kaldım. Ertesi gün tekneyle tekrar Phang Nga Town’a geri dönüp gece otobüsüyle 7 saatlik bir yolculuktan sonra kralın yazlık dinlenme şehri Hua Hin şehrine sabah erken saatlerde ulaştım. Birkaç gün kaldıktan sonra başkent Bangkok’a geçtim.

Ayutthaya ve Pattaya ziyaretleri sonrasında zamanımın çoğunu Bangkok’da geçirerek Laos ve Kamboçya vizeleri işlemlerini hallettim. Khao San Road‘daki turizm acentelerinin birinden Bangkok’tan Laos’un başkenti Vientiane’ye giden gece otobüsüne bindim. 15 Saatlik bir yolculuk sonrası 22 Şubat’ta Laos’a vardım.

TAYLAND ROTASI I 📌 Georgetown (Malezya) ⛴ 🚍⛴ ➜ ① Koh Phangan (Tayland) ⛴🚍 ➜ ② Krabi 🚍⛴ ➜ ③ Koh Phi Phi ⛴ ➜ ④ Phuket 🚍➜ ⑤ Khao Lak 🚍 ➜ ⑥ Phan Nga Town ⛵️ ➜ ⑦ Koh Panyee ⛵️ ➜ Phan Nga Town 🚍 ➜ ⑧ Hua Hin 🚍 ➜ ⑨ Bangkok 🚍 ➜ ①⓪ Ayutthaya 🚍 ➜ Bangkok 🚍 ➜ ①① Pattaya 🚍 ➜ ①② Vientiane (Laos)

Tayland Turu
Tayland Tur

Phi Phi Adaları, Phuket’e gidiyorsanız uğraması zorunlu bir ada olarak benden tavsiye. En iyisi buraya 3 gün konaklamalı gitmek. Turkuaz denizi, ünlü koyları çevredeki adalara düzenlenen turları ve çok hareketli gece hayatı ile ünlü. Koh Phi Phi’yi 2 kez ziyaret etmek imkânı buldum. Phuket gibi aslında burası da başlı başına bir tatil destinasyonu.

Ko Phi Phi Don Adası üzerinde yerleşim var. Konaklamalı giderseniz kalacağınız yer burası olacak. Tatil beklentisini karşılayan her şey var. Gündüzleri şahane tekne turlarına katılıp gece de kumların üzerinde dans edebileceğiniz mekânlarda zaman öldürebilirsiniz.

④ Phuket, Hint Okyanusu’nun doğusunda, Andaman Denizinde yer alıyor. 570 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan ada Tayland’ın en büyük adası aynı zamanda. Yılda 5 milyonu aşan ziyaretçilerin akını ile yalnızca Pattaya’dan sonra popülerlik sıralamasında ikinci sırada. Elbette fiyatları biraz yüksek ancak eğlencenin merkezinde olmak isteyenler için Patong iyi bir seçim.

Ben Phuket Old Town’da kalıp motosiklet kiralayarak Patong’a gittim hep. Gece hayatı seviyorsanız Patong’da konaklayın. Patong, restoran, disko, bar ve kulüplerle dolu. Gün batımından gün doğumuna kadar süren gece hayatıyla Phuket’in en hareketli noktalarından. Kasabanın çevresinde çok sayıda otel ve turistik nokta bulunuyor.

Khao Lak, klasik Tayland turları programının dışında kalan, aslında başlı başına gidilmeye değer bir bölge. Phuket’in 80 km kuzeyinde yer alan kasaba, 2004’te yaşanan tsunami nedeniyle harap olsa da yeniden toparlandı. Mercan resifleri, berrak suları ve çok zengin sualtı yaşamıyla dünyanın en iyi dalış yerlerinden Mu Ko Similan Milli Parkı‘a mutlaka gitmeli

Ben Phuket’ten Khao Lak’a otobüsle gidip birkaç gün bu kasabada kaldım. Advanced PADI dalış sertifikamı burada aldım. Khao Sok Ulusal Parkı ise dünyanın en eski ve her zaman yeşil dokusunu koruyan tropik ormanlara sahip. Çok zengin bitki ve vahşi yaşam var. Khao Lak Lam Ru Milli Parkı, zengin yaban hayatı, trekking rotaları, mangrov ormanları ve şelaleleriyle biliniyor.

Phang Nga Körfezi, ülkenin en etkileyici milli parklarından Ao Phang Nga Milli Parkı’na ev sahipliği yapıyor. Tekne turları ile denizden muhteşem manzaraya sahip olan adaaları görmek isteyenler çoğunlukla Phuket’ten kalkan teknelerle bölgeye gidiyor. Ben Phang Nga kasabasından gittim.

Phang Nga Körfezi, denizin ortasından gökyüzüne yükselen ağaçlarla kaplı ilginç kireç taşı kayalıklarının her yana serpiştirildiği gizemli bir havaya sahip. 1974 yapımı James Bond filminin çekildiği James Bond Adası (Koh Ping Ghan ve Ko Tapu) bu milli parkın bir parçası. Bölgenin en ilginç adalarından, deniz çingenelerinin yaşadığı Ko Panyi’de konakladım.

🏨 Jamesbond Bungalow, Koh Panyee’de kalabileceğiniz aile işletmesi bir otel. Denize uzanan mis gibi bir terası var. Konaklama yanında tekne kiralama, James Bond Adası turu, Phang Nga transfer gibi hizmetleri de veriyor. Kahvaltı dahil 2 kişi fiyatı 30$ civarında. Phang Nga şehrinde kalmayı düşünürseniz Thaweesuk Hotel, Lukmuang 2 Hotel, Phangnga Keeree Resort otelleri uygun seçenekler ✔︎

Bangkok ise ülkenin en çok ziyaret edilen yeri. Bangkok Eski Şehir Rattanakosin’den başlayabileceğiniz Bangkok turu, 1782 yılında inşa edilen, Büyük Saray içindeki Zümrüt Budha Tapınağı (Wat Phra Kaew) ile yerel izleri deneyimleme fırsatı sunuyor.

Tayland Kraliyet merkezi olarak 150 yıldan bu yana kullanılan görkemli Büyük Saray (Grand Palace), Yüzden fazla bina ve tapınak kompleksinden oluşuyor. Gezmek için en az yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor. Taylandlılarca kutsal kabul edilen Zümrüt Budha Heykeli (Wat Phra Kaew), Bangkok’un tarihi kesiminde bulunan eski Tayland Kraliyet Sarayı Grand Palace içerisinde yer alıyor.

Altın Budha Tapınağı, dünyanın en büyük altın Budha heykeline ev sahipliği yapıyor. Tapınakta yer alan Altın Budha heykeli, dünyanın en büyük saf altın Budha heykeli. 3 m yüksekliğe 5,5 ton ağırlığındaki 18 ayar som altından yapılmış. Yatan Budhayı görmek için Wat Pho Tapınağını gidin.

Yatan Budha Tapınağı veya diğer adıyla Wat Pho, 16. yüzyılın başlarında yapılan tapınak aynı zamanda Tayland’ın ilk üniversitesi olarak da biliniyor. Bangkok’un en büyük ve en eski Budist tapınağı Wat Pho, 46 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğindeki dev yatan Budha heykeline ev sahipliği yapıyor. Yatan Budha heykeli 1781’de yapılarak 1800’lerin ortasında tapınağa yerleştirildi.

Nehrin karşı kıyısındaki Wat Arun Tapınağı ise Bangkokluların çok önem verdiği bir tapınak. Muazzam bahçelere sahip Wat Arun’u gün batımında Chao Phraya Nehrinin karşı kıyısından izlerseniz, yapının güneş ışınlarıyla nasıl renkten renge büründüğüne şahit olabilirsiniz. Piramit şeklindeki 5 kulesiyle, gün batımında ışıl ışıl parlayan yapısıyla mistik ve büyüleyici bir manzara sunuyor.

Mutlaka görülmesi gereken yerlerinden ünlü akşam pazarı Patpong’da el işi tasarımları satın alabilir, Chao Praya üzerinde kanal turu yapabilirsiniz. Chatuchak Hafta Sonu Pazarı, alışveriş, antika ve ilginç eşya sevenleri bekleyen 9 binden fazla tezgâh var. Cumartesi ve Pazar günleri 07.00-18.00 arası açık olan pazarı günde 20 bin kişiden fazla kişi ziyaret ediyor. Aklınıza ne gelirse bulabileceğiniz bir yer, pazarlık şart tabi.

Khao San Road, Bangkok’un eski şehir olarak adlandırılan bölgesinde yer alıyor. Gezginlerin Bangkok’taki mabedi olan Khaosan Sokağı, Tayland’ın ve Bangkok’un en popüler ve en uygun fiyatlı caddelerinden biri. Bangkok’un pirinç pazarı iken günümüzde sırt çantalı buluşma adresi olan Khao San Road, kentin eski şehir bölgesinde yer alıyor. Daire şeklindeki saraylar ve tapınaklar bölgesi eski şehir Rattanakosin’in kalbinde bulunan Khao San Road önemli saray, tapınak ve müzelerin olduğu bölgeye de yürüme mesafesinde bulunuyor.

Bangkok’u ikiye bölen Chao Phraya Nehri, Tayland’ın ana nehri. Bir alüvyon düzlüğü olan ve ülkenin merkezini oluşturan nehir, Bangkok üzerinden Tayland Körfezine dökülüyor. Bir Bangkok seyahatinin olmazsa olmazı bu nehirde bir tekne turu yapmak. Kraliyet Sarayı ve Wat Arun gibi yapıları nehirden görme fırsatınız da oluyor.

Günü sıcağı daha da azaldıktan sonra akşamdan itibaren Bangkok daha da canlanıyor. Kurulan gece marketleri alışveriş yapmayı sevmiyor olsanız bile ilginizi çekeceğine eminim. Klişe batı fastfood restoranları yerine bir de bu pazarladaki sokak lezzetlerini tadın.

Bangkok aynı zamanda gece hayatı ile çok konuşulan bir şehir. Her türlü zevke göre eğlence mekânının bulunduğu şehirde, Banglamphu bölgesinde yer alan ve eğlencenin kalbi sayılan Khao San Caddesi ile Patpong, Nana ve Soi Cowboy bölgeleri meşhur eğlence mekânlarının yer aldığı adresler.

①⓪ Ayutthaya, 400 yıldan uzun bir sure o zamanki adı Siam olan eski Tayland’ın başkentliğini yapmış. Bir zamanlar dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. UNESCO Dünya Mirası listesindeki kent, Tayland’ın eski kültürü en iyi şekilde temsil eden yerlerden biri. Bangkok’un yaklaşık 80 km kuzeyindeki Ayutthaya Tarihi Parkını her yıl 4 milyondan fazla kişi ziyaret ediyor. Bangkok’taysanız 1 saat mesafedeki Ayutthaya’ya günübirlik bir ziyaretle gidin.

Ayutthaya’nın en görkemli ve en güzel tapınağı Wat Phrasri Sanphet ile UNESCO listesindeki diğer tapınaklar Wat Ratchaburana, Wat Yai Chai Mongkol, Wat Mahathat, Wiharn Phra Mongkhon Bopit ve Wat Phra Ram görülmesi gereken önemli tapınaklar. Wat Mahathat’ta bir ağacın dallarından arasında sıkışıp kalmış Budha başı, Ayutthaya’da en çok fotoğraflanan nesnesi.

①① Pattaya ise gece hayatı ve eğlence dendiğinde dünyada akla gelen ilk beşte yer alan şehirlerden birisi. Sadece gece hayatıyla değil, bembeyaz kuma sahip, tropikal ada Mercan Adası ile de görülesi bir şehir.

Pattaya’da aktivite denince de yok yok bu şehirde; Timsah ve Kaplan Çiftliği, Nong Nooch Botanik Bahçesi, Fil Safarisi, Alcazar Show’u ile hem eğlence hem renkli bir tatil vadediyor. Thai masajı veya oil masaj ise liste başında olmayı hak ediyor.

Pattaya, alışveriş için uygun yerlerden birisi. Bağlı olduğu eyalet ve çevre eyaletlerden Chantaburi, ülkenin en önemli mücevher ve takı üretim merkezi. Tay mücevher ve değerli taşları, yakut, safir, ametist, aqumarine, granat, spinel ve zirkon gibi diğer taşlar ile hazırlanmış ürünleri yetkili yerlerden almaya dikkat etmelisiniz.

Akşam olduğunda Tayland Krallığının kuruluş öyküsünü görsel ve işitsel bir şölene dönüştürmeyi başarmış olan ‘Siam Niramit Show’, Guinness rekorlar kitabına adını yazdırmış devasa sahnesi, kazandığı uluslararası ödülleri, yüzün üzerinde dansçısı, kostümleri, yaratıcılığın sınırlarını zorlayan kurgusu ve özel efektleri ile görülmeyi hak ediyor.

Timsah çiftliği turlarına katılarak tehlikeli gösterileri seyredebilir, kaplanlarla fotoğraf çektirebilir, fil safari turuna katılarak unutulmaz bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bangkok’da biraz zaman geçirdikten sonra otobüs yada tren ile Kuzey’de Chiang Mai yada Güney’de Phuket’e gidebilirsiniz. Bangkok’tan diğer Asya ülkeleri çok uygun fiyatlı uçuş bileti bulabilmeniz mümkün. Sadece bir kaç saatlik bir yolculukla Kamboçya’ya bile geçebilirsiniz.


Tayland Turu Gezi Rotası II

Günün 24 saatinin dolu dolu yaşandığı Bangkok, nehir kenarına dizili gökdelenleri, her köşe başında karşınıza çıkan görkemli tapınakları, rengarenk tropik çiçekleri ve her kesimden insanın doldurduğu sokakları ile egzotik bir deneyim vadediyor.

Tayland turu gezimin bu ikincisinde toplam 13 gün Tayland’da kaldım. Tayland’ı ilk ziyaret ettiğimde 30 gün kalmıştım. Rota sıralaması olarak birinci Tayland turu gezim ise 55 gün sürmüştü. Laos‘un başkenti Vientiane‘den tekrar geri geldiğim Bangkok’ta birkaç gün geçirdikten sonra, memleketten gelen misafir grubuma önce Bangkok-Pattaya turu yaptırdım.

Rehberlik işlerimden sonra yönümü Kamboçya’ya çevirdim. Kamboçya öncesi görmek isteğim yerlerden Koh Chang, Tayland’taki son durağım oldu. Koh Chang sonrası, Hat Lek-Cham Yeam sınır kapısından geçerek Kamboçya’nın Koh Kong kasabasına geçtim.

TAYLAND ROTASI II 📌 Vientiane (Laos) 🚍 ➜ ① Bangkok (Tayland) 🚍 ➜ ② Pattaya 🚍 ➜ ③ Bangkok 🚍⛴ ➜ ④ Koh Chang ⛴ 🚍➜ ⑤ Koh Kong (Kamboçya)


Tayland Turu Gezi Rotası III

Tayland turu gezimin bu üçüncüsü 14 gün sürdü. İlk ziyaretim 30 gün ve birinci Tayland turu 55 gün; ikinci Tayland turu 13 gün sürmüştü. Toplamda galiba 112 gün yapıyor. Toplamda neredeyse 4 ay kalmışım.

Tayland’da beşinci defa gelmeden önce Kamboçya’nın Angkor Wat Tapınakları ile ünlü Siem Reap şehrindeydim. Kamboçya-Tayland sınır kapısı olan Poipet’ten geçerek Tayland’a gittim.

Oradan da yanımdaki arkadaşlarla birlikte bir minibüse atlayıp Pattaya yakınlarında beklemekte olan arkadaşların aracına atlayıp Rayong’a geçtik. Aslında niyetimiz Ko Samet Adasına geçmekti ama son feribotu kaçırdığımızdan gece Rayong’da konakladık.

Ko Samet sonrası Pattaya’ya oradan da Bangkok’a geçtim. Sonrasında ise serin havası festivalleri, ünlü mutfağı ile Tayland’ın kültür başkenti Chiang Mai‘ye geçtim. Chiang Mai’de aktivitelerle dolu birkaç gün geçirdikten sonra Bangkok’a geri döndüm.

Niyetim Myanmar’a gitmekti, fakat fikir değiştirip Güney’e yöneldim. Kararımı yolda, hatta son dakikada vererek seyahat etmeye başladım. Bangkok tren istasyonuna gidip gideceğim yönü seçtim, Güney’e inecektim.

Bankok-Hat Yai gece trenine atladım ve sonunda kendimi Malezya’nın ünlü adası Langkawi‘de buldum. Tayland turu sonunda 14 günde 4.000+ km yapmıştım.

TAYLAND ROTASI III 📌 Siem Reap (Kamboçya) 🚍 ➜ Poipet (Kamboçya) 🚍 ➜ ① Rayong (Tayland) ⛴ ➜ ② Ko Samet ⛴🚍➜ ③ Pattaya 🚍 ➜ ④ Bangkok 🚍➜ ⑤ Chiang Mai 🚍 ➜ Bangkok 🚆➜ ⑥ Hatyai 🚍 ➜ Satun ⛴ ➜ Langkawi Adası (Malezya)

Tayland Tur PlanTayland Tur Plan

Chiang Mai, Thai geleneksel yaşamını görmek için en ideal yerlerden biri. 700 yıllık şehir deniz, kum, güneş üçlüsünü bir kenara bırakıp, doğa, kültür ve aktivite ile dolu dolu bir balayı geçirmek isteyenlerin yeni adresi. Tayland’ın kuzeyindeki dağlık bölge iklimi serin.

Tayland’ın kültür başkenti olarak geçen Chiang Mai, çok sayıda etnik kabilelerin harmanlandığı için oldukça çekici bir tarihi ve kültürel zenginliğe sahip. Şehri ziyaret edenlerin çoğu, bu şehre yerleşme planı yapmaya başlıyor, dikkat edin!

Chiang Mai’de, yapılacak çok şey var. Seyahat planlarınızda buraya en az 3 gün ayırmanızı öneririm. Uzun süreli sırt çantalı gezginseniz belki 2 hafta ayırabilirsiniz. Tayland mutfağı kursları, etik fil safarisi, kaya tırmanışı, masaj ve spa, Uzun boyunlu Karen Kabilesi ve dağ köyleri ziyareti başlıca aktiviteler. Şelaleler, trekking rotaları, kelebek ve orkide çiftlikleri gibi müthiş bir çeşitlilik sunuyor.

Chiang Rai, hoş bir atmosfere sahip, şehirden çok bir kasaba görüntüsünde bir yer. Kız kardeşi Chiang Mai ile karşılaştırıldığında, daha sakin ve dingin, ancak kendi tarihi ve kültürel cazibesini de sunabilen bir yer. Fakat Chiang Mai’nin aksine, gece hayatı, eğlence ve alışveriş konusunda çok az seçenek var.

Gece Pazarı, Saturday Walking Street ve Caz Festivali ile başlayarak turizm sektörünü yavaş yavaş gelişiyor Nehir kenarı boyunca birkaç lüks otel olsa da çoğunlukla gelişmemiş. Wat Rong Khun’un (Beyaz Tapınak) yapımına 20 yıl önce başlanmış. Oysa sanki çok eskilerden kalmış hissi uyandırıyor. Alice Harikalar Diyarındaki şekerden yapılmış şatoları gibi.

Pai kasabası, Tayland’ın deniz, kum, güneş tatiline alternatif arayanlar için dağlarla çevrili bir vadide bulunan doğayla baş başa bir yerleşim yeri. Daha çok sırt çantalı gezginlerin ziyaret ettiği kasabanın çevresinde gezilebilecek tarihi yerler, tapınaklar ve şelaleler de bulunuyor.

Muhteşem bir manzaraya sahip olan vadisi ile son yıllarda daha da çok tercih edilmeye başlanan Pai, son derece rahat ve dingin bir atmosfere sahip. Chiang Mai’nin 80 km kuzeyinde yer alan Pai’de, SPA ve geleneksel Tay masajını yaptırabilirsiniz. Birçok şelale ve kaplıcaya da ev sahipliği yapan hoş bir kasaba.

Day 565: Tayland:54, Bangkok, 19 Şubat 2012

Serbia

23 Yorumlar

  1. Chiang Mai’den Siem Reap’a en uygun nasil gecebiliriz? Bir baska deyisle kuzey Tayland’dan Kambocya’ya gecmek istiyoruz. Bilgi verirseniz tesekkur ederiz.

  2. Öncelikle, böyle kaliteli ve “gerçek” bir gezi sitesi kurduğunuz için teşekkür ederim. Bizim gibi gezi delisi bir aile için çok sık başvurduğumuz bir rehbersiniz. Biz geçtiğimiz yıl 3,5 yaşındaki kızımızla birlikte Uzakdoğu seyahati gerçekleştirdik. Tayland, Malezya, Singapur’dan oluşan seyahat rotamız tek kelimeyle unutulmazdı.

    6 hafta süren seyahatimizin 3 haftasını Tayland’ın Koh Phangan Adasında geçirdik. Çocuklu bir tatil için çok iyi bir seçimmiş. Paylaşımlarınızı dört gözle bekliyoruz.

  3. Merhaba Kemal Bey,

    En son 2013 Ekim ayında yazışmıştık. Singapur – Malezya – Tayland seyahatim olmuştu. Bu yılda kesin olmamakla beraber yine Uzakdoğu olacak şekilde bir gezi planlıyorum. 03.10.2014 – 19.10.2014 tarih aralığı için. İstanbul Bangkok geçişi. Aynı gün bangkok’dan Singapur aktarmalı olarak Bali’ye geçmeyi düşünüyorum.

    04.10.2014 gece Bali denpasar’da olacak gibi görünüyorum. Bundan sonrası için gezilecek şehirler , süreler ve yaklaşık maliyetler konusunda fikirlerinizi almayı çok isterim. Ayrıca özellikle Bali için önerebileceğiniz turlar var mı? Bir çok aktivite ve gezilecek yer var. Motorsiklet kullanamadığım için sizin yöntemi uygulamam zor görünüyor 🙂 Genel olarak Bali için fiyat ve maliyetlerin yüksek olduğunu söyleyebiliriz sanırım değil mi?

    Denpasar – Bali için 4 gün düşünüyorum. 04.10 gece varış  – 09.10 günü çıkacak şekilde.

    Endonezya için surabaya – yogyakarta – jakarta mutlaka görülmesi gereken ve kalınması gereken yerler midir? Jakarta Singapur uçak geçişi için uğrayacağım ve 1 gece kalacağım yer gibi görünüyor.
    Singapur – Kamboçya Phnom penh şehrine geçiş yapmayı düşünüyorum (siem reap’e göre daha uygun uçak biletleri) ama bu noktada önce tayland’a geçip oradan mı Kamboçya yapmak daha mantıklı olur emin olamadım.Ne dersiniz? Kamboçya için phnom penh, siem reap  mutlaka görmek istediğim yerler. Vakit kalırsa sihanoukville’yi de görmek istiyorum. Ardından Tayland ko chiang adası – pattaya ve Bangkok İstanbul dönüşü.

    Seyahat planını nasıl oluşturmak iyi olur?

    Aslında aklımdaki asıl düşünce Tayland – Laos – Vietnam – Kamboçya idi. Fakat Vietnam vizesinin 300 $ tutması, laos’un gereksiz vize zorlukları çıkartması nedeniyle vazgeçtim.

    Fikir düşüncelerinizi merakla bekliyorum. Saygılarımla

    • Bali’yi motosiklet veya araç olmadan keşfetmek için çok zaman gerekiyor. Yapacağın şey eğer motosiklet kullanmıyorsan oradaki turlara katılmak. Bu daha ucuz bir yol. Bir çok tur programı var ve kendine uygun olan Bali turlarını seçersin. Diğer yol ise birkaç gezginle birlikte bir araç kiralayıp gezersin. Bunun için organizasyon gerekiyor. maliyeti Hazır paket turlardan biraz fazla olur ama zamandan kazandırır. Ben öyle yapmıştım.

      Bali’ye kadar gitmişken, hemen karşıdaki Lombok Adası’nın kuzeyindeki Gili adalarına 3 günlüğüne uğrasan iyi edersin.

      Jakarta’da 1 gece geçirmen yeterli. Tek tek gezilecek yerleri var ama buradan oraya gidip, o zamanı oraya harcamaya değmez. Surabaya’ya gitmeye gerek yok. Yogyakarta ise 2 gün ister. Brobodur Tapınağı önemlidir Yogyakarta’da.

      Singapur’dan Siem Reap’a gidip Güney Asya gezine oradan başlayabilirsin. Siem Reap, Angkor Wat, Phnom Penh, Kep, Kampot, Sihanoukville ve sonrasında da Tayland’ın Koh Chang Adası’na geçebilirsin. Devamında ise Pattaya ve Bangkok yaparsın. Bu en doğru rota olur. Tapınaklar sonrası deniz tatili ve devamında eğlence ve gece hayatı ile sonlanmış olur.

      Bu rotaya devam et, zaman baskısı olamdan ve zaman kalırsa Chiang Mai’ye ve Chiang Rai’ye çıkarsın Tayland’ın kuzeyine. Vietnam’ı atla ve vakit yetecek diye düşünürsen, bence yeter; Bangkok, Singapur veya Phnome Penh’te Laos vizesi al. Mutlaka verirler birisinde bence. Kuzeyden Chiang Rai sonrası Laos’a girip Aşağıya doğru inersin. En az 1 hafta veya 10 gün ister.

      Sorun olursa da yine cevaplarım Gökhan. Selamlar

      • Merhaba Kemal bey,

        Cevaplar için teşekkür ederim 🙂

        Şimdi, epeydir araştırmalarıma devam ediyorum. Endonezya anladığım kadarıyla biraz pahalıya mal olacak gibi görünüyor. Bu nedenle bir başka zamana bırakmayı düşünüyorum. Laos – Myanmar –vietnam ise vize sorunları ve maliyetleri nedeniyle sıkıntılı. Bende rotamı bu sefer filipinlere doğru çevireyim dedim. Gidiş dönüş uçak bileti buldum bulmasına ama gezi planı oluşturmakta çok zorlanıyorum. (Özel sektörde çalışan biri olarak ne yazık ki hem para hem de zaman sıkıntısı olunca böyle deli dana gibi onu mu yapsam bunu mu yapsam diye dört dönüyoruz 🙂 )

        Gezilecek yerleri çok güzel anlatmışsınız. Kendime göre adapte etmeye çalışıyorum. aklımdaki son rota şöyle:

        Bangkok – Manila geçişi. 04.10.2014 cumartesi. Yerel saat ile sanırım 18:00 de manila havaalanında oluyorum. 12.10.2014 veya en geç 13.10.2014 manila – bangkok dönüşü biletim var. (Girişte dönüş bileti görmek istiyorlarmış.Bu nedenle mecbur alıyoruz) Bu tarih aralığında Filipinlerde nereleri görmeli, hangi aktiviteleri yapmalı , nasıl bir sıra izlemeli bilmiyorum. Otobüs geçişleri bol bol var. Fiyatlar iyi ama süreler uzun. Gece yolculukları var ki bu güzel bir avantaj.

        Banaue – batad köyü – sagada. Sanırım bu 3’lü olmazsa olmaz. Manila’nın kuzey bölgesi. Gece otobüsleri var. 05.10 Tarihinde gece otobüsü (%’inde tüm gün Manila’yı gezerim.) ile bu 3’lüye başlasam, 8’inde Manila’ya dönmüş olur muyum?

        Manila dönüşü sonrası üç seçeneğim oluyor. Yani 08.10 – 12 veya 13.10 arası.

        Ya; Donsol – Sorsogon yapacağım (Whalesharks dalışı için Ekim başı sezon olur mu bilemiyorum.Gidilmeli mi?)

        Ya; Uçak ile Borocay adası

        Ya da Palawan – El nido

  4. Tatil için 3 hafta vaktim var ve görmek istediğim yerler: Tayland, Kamboçya, Vietnam, Bali, Malezya, Singapur. Sizce rotam nasıl olmalı? Mutlaka hangi ülkeleri görmeli, hangilerini elemeliyim? Teşekkürler.

    • Asya’da bahsettiğiniz ülkeler ve ek oalrak Filipinler de görmeye değer. Her ülke renkli ve ilgi çeken kültürü ve doğası var. Ancak ayırdığınız vakit kısa olduğundan çok yeri görmektense, az yeri yaşamanızı/hissetmenizi tavsiye ederim.

      Hızlı geziler hem yorucu, hem hazmedilmeden, hafızaya yerleşmeden yeni yere geçildiğinden kısa zamanda unutuluyor.

      Kültür Turu: Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Luang Namtha (Laos), Vang Vieng, Luang Prabang, Vientiane, Siem Reap (Kamboçya)-Angkor Wat, Koh Samet, Pattaya (Tayland), Bangkok şeklinde derim. Verdiğiniz süre bu gezi için yeterlidir. Deniz keyfi için Koh Samet (veya Koh Chang) eğlence ve gece hayatı keyfini Pattaya’ya saklarsınız.

      Deniz-Kültür Turu: Bangkok, Phuket, Koh Phi Phi, Krabi, Koh Lipe, Langkawi (Malezya), Georgetown-Penang, Cameron Highlands, Kuala Lumpur, Melaka-Singapur

      Alternatif Asya Turu: Singapur, Bali, Ubud, Amed, Gili Adaları (Lombok), Bali, Singapur, Melaka (Malezya), Kuala Lumpur, Singapur

      İlgili ülke kategorilerinde detaylı çokça yazı bulabilirsiniz. Sırasıyla okumak gerek. 

      Haritalar sayfasında benim izlediğim rotalar göz atabilirsiniz.

      Çok ince hesaplar ve planlamalar yapmanızı önermem, zira bir çok sebepten dolayı yolda planlar değişir.

  5. Tayland gideceğiniz ve göreceğiniz ender güzellikteki dogal ve tarihin buluştuğu, kendine munasır hoş bir yer. Bangkok’ta yapılacak şeyler o kadar çok ki bir hafta bile yetmez, ama arkadaşların çoğu Pattaya’ya gidiyor. Gidecek arkadaşlara 2 tavsiyem var bunlardan birincisi otel konusunda. Otel rezervasyonu yapmayın yaptıysanızda iptal edin, stüdyo tarzı 1+1 yada 2+1 tarzında evler var, günlüğü 45$’dan başlıyor.

    Şehir merkezine olan yakınlığa göre fiyatları artmaktadır otele göre çok daha uyguna kalabilirsiniz. Diğer konu ise uçak bileti. Hep kafamız karışır, sebebi ise fiyatlar arasında çok fiyat farkları bulunuyor. Eger istanbul’da yaşıyorsanız Aksaray’daki seyahat acentalarından Tayland uçak bileti ucuza alabilirsiniz. Bir de kesinlikle uçak biletini son haftaya bırakmayın, mümkunse en az bir kaç ay öncesinden rezervasyon yapın derim.

    • Bangkok ve Pattaya, gezilecek görülecek yerlerin başında geliyor. Oteller Türkiye’dekine göre çok daha ucuz.

      Konaklama tercihi olarak dediğiniz gibi ev de terchi edilebilir. EĞer 1 ay gibi bir süre için gidiliyorsa mantıklı. Ancak gecelik ücreti 500 Baht olan çok sayıda Misafir evleri var. içerisinde kliması, buzdolabu ve gardrobu bile var. Böylesi tatil yerlerinde vaktin çoğu dışarıda geçirileceğinden otele 20$’dan fazla ödenmesini ben tavsiye etmiyorum.

      Lüks otelelr var ama otelin sunduğu lüksün bir çoğu kullanılamıyor. Pattaya’da keşfedecek çok yer var. Tavsiyem vaktinizi dışarıda geçirmeniz.

      Ucuz Tayland uçak bileti bulmak için uçak bileti arama motorları kullanılabilir. Uçak biletini ne kadar erken alırsanız o kadar uygun olur. En iyisi promosyonları takip edip, indirim yakalayıp o tarihte gitmek. Yani mnce tarihi belirleyip ona göre bilet almak değil, tam tersini yapmak daha ekonomik olur.

  6. Merhaba,
    Haziran başı için biletlerimizi aldık. Toplam 11 günlük seyahatte dönüşün hemen öncesinde 2 gün Bangkok’a vakit ayırdık. Geri kalan zaman için Koh Samui gibi yerleri tercih edecek bir çifte nasıl bir rota önerirsiniz Tayland için?
    Bolca gezmeler, teşekkürler şimdiden…

    • Neredeyse 3 aylık bir zaman varmış, bu süre iyi bir tatil için hazırlanmak için yeterli olur. Son 2 gün Bangkok için yeterli. En azından önemli yerleri görebilirsiniz.

      Koh Samui, Ko Tao ve Koh Phangan birbirine yakın yerler. Bunlar 3 kızkardeş diye anılıyordu -yanılmıyorsam. Ko Tao dalış ve şnorkelle yüzmek için uygun bir yer. Yaz mevsimi yağışlı olabileceğinden dalış için ne kadar elverişli olabileceğini bilemiyorum. Dalış sertifikanız olmasa bile en azından deneyimlemek için dalın derim.

      Koh Phangan ise dünyanın en ünlü partilerinden Full Moon Party’nin ana yurdu. Özellikle bir sonraki bu Dolunay Partisi’nin ne zaman olduğuna bakıp, oraya gitmişken o deneyimi yaşamanızı öneririm.

      Koh Samui (5), Phuket (3), Bangkok (2) şeklinde planlayabilirisniz. Phuket için 1 gün Ao Phng Nga National Park’a gitmeniz iyi olur. Burada james Bond Adası’nı görebilirsiniz. 1 gününüzü de Koh Phi Phi adası için ayırmanız şart.

      Gittiğiniz her yerde çok sayıda acente göreceksiniz. Her türlü organizasyonu yapıyorlar. Sıkı apzarlık yapmayı unutmayın.

      Çok yer görmektense bu dediğim yerleri görmenizi tavsiye ederim.

      Koh Samui-Bangkok-Pattaya-Bangkok şeklinde alternatif bir plan da önerebilirim.

    • O koku sadece Tayland’da degil hemen hemen Asya’nin her yerinde var. Sicak hava, yagmurlar, sokakta pisen yemekler, egzos ve kori kokusu birbirine karisiyor. Bazen ozletiyor bu koku kendisini.

  7. Tek kelimeyle mükemmel yazıyorsunuz. Yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyor ve çok faydalanıyorum. Zamanınızı ayırıp gezilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Gideceğim yerlere yön veriyorsunuz. Temmuz’da 1 hafta Vietnam, Ağustos’ta 1 hafta Laos’a gideceğim. Asya ve özellikle Güneydoğu Asya aşığıyım. Doğası kültürü insanları iklimi…her şeyi çok güzel. Tekrar çok teşekkürler, kendinize iyi bakın.

    • Çok teşekkürler Kamil, Çok güzel yerlere gideceksin. Loas’tan çok keyif alacağına eminim. Vietnam’a bu yl gitmedim ama seneye gitmeyi düşünüyorum. Güney Asya’da çok keyifli 300 günden fazla geçirdim ve görecek daha çok yer daha var. gezelim, görelim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz