Altın Budha Tapınağı (Golden Buddha Temple) adıyla bilinen Wat Traimit, görenlerin gözlerini kamaştıracak güzellikte bir Altın Budha heykeline ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen ilk 10 başkenti arasında yer alan Bangkokki tapınakta yer alan, 5 ton saf altından yapılmış dünyanın en büyük altın Budha heykeli 700 yıldan daha eski.

Bangkok Çin Mahallesinde bulunan Wat Traimit’te yer alan Altın Budha, ilginç bir hikayeye sahip. Heykelin altından yapılmış olduğu, 1955 yılından sonra ortaya çıkıyor. Bir yer değiştirme sırasında kazayla düşürülmesiyle, üzerindeki sıvanın kırılması ile heykelin altından yapılmış olduğu anlaşılıyor.

Altın Budha

BANGKOK’TA NEREDE KALINIR
Riva Surya Bangkok, Khao San Yolu’na 5 dakikalık mesafede 4 yıldızlı bir otel. Khaosan Art Hotel, çok uygun fiyatlı, makul güzellikte bir seçenek. Dewan Bangkok, süslü, renkli ve uygun fiyatlı beğenebileceğiniz bir otel. Nappark Hostel @Khao San ve OYO 612 Hansa Hostel, Kha Son Road’ın popüler merkezi hostelleri.

Baan Noppawong, Grand Palace’a oldukça yakın, Bangkok’un hala ayakta duran nadir kolonyal evlerinden birinde. Baan Chart da bir butik otel, tereddütsüz kalabilirsiniz. Sala Arun, Bangkok Eski Şehir’de Şafak Tapınağı veya Wat Po’nun doğrudan manzarasına sahip.

Boxpackers Hostel Phranakorn, Grand Palace yakınlarında kalabileceğiniz yüksek puanlı bir hostel. Shanghai Mansion Bangkok, aslen 1892’de inşa edilmiş yenilenmiş bir binada, otantik China Town bölgesinde yer alıyor.

Anantara Siam Bangkok Hotel, Bangkok’un seçkin modern bölgesi Siam’da yer alan lüks bir otel. Hotel Indigo Bangkok Wireless Road, Sukhumvit Yolu, Siam ve Pathumwan’ın popüler bölgelere yürüyerek gidecek kadar yakın yüksek puanlı bir otel

Altın Budha Tapınağı Wat Traimit

Wat Traimit (Golden Buddha Temple), Altın Buda Tapınağı olarak da bilinen bir Budist mabedi. Bangkok, Samphanthawong Bölgesindeki Hualampong İstasyonu yakınında, Yaowarat Yolu’nun sonunda yer alıyor. Altın Buda Tapınağı, meditasyon pozisyonunda oturmuş som altın Buda heykeliyle ünlü.

Malta

Tarihçiler, komşu ülke Burma saldırıları ile ülke yönetiminin zayıfladığı dönemde, heykelin yağmalanması ihtimali endişesiyle bunu gizlemek için sıva ile kapladıklarını düşünüyor. Fakat bu gizlenme o kadar başarılı bir şekilde yapılmış ki sıvanın altında gerçekten ne olduğu unutulmuş.

Altın Budha heykeli, Tayland Budist mimari sanatlarının en gelişmiş dönemi olan Sukhothai döneminde yapılmış. Heykel aslen Ayutthaya’nın antik başkentindeki bir tapınakta bulunuyordu. Savaş patlak verdiğinde, Taylandlılar Birmanlıların altın heykeli alıp götürmelerini istemediler. Bu yüzden dışını çimento tabakasıyla kaplanır.

Bu bir sır olarak saklanır. Bundan sonra heykel, Kral III. Rama (1824 – 1851) döneminde Bangkok’a taşınarak Choti – Naram tapınağının ana salonunda yerleştirir. 1950’li yıllara kadar, her şeyden habersiz taş görünümünde eski bir Buddha heykeli olarak burada kalır.

Bangkok’taki yeni bir tapınağa taşınırken heykel bir vinçten kayarak yere düşer. Çimentodan bir heykel olduğu düşüncesiyle kimse onu almak için uğraşmaz. Bu değerli Buda imgesi bir süre daha unutulmaya devam eder. Buda’nın rüyasında bir keşişe heykeli bulup kaldırmasını gerektiğini söyler.

Wat Traimit
Ünlü Wat Traimit pagodası, güç ve saflığı simgeliyor

Heykel tekrar doğrultulurken, bir çatlaktan sarı bir ışık parlamasını keşiş görür ve Altın Budha böylece 1955’te ‘yeniden doğar’. Tabi hepsi bir hikaye. Ülkenin zayıf döneminde yağmalardan korunması amacıyla böyle yapıldığı düşünülüyor.

Kral III. Rama, heykeli Bangkok’ta bir tapınağa taşıtmış ve bu tapınak da 1931’de kullanılmaz hâle gelerek kapatılmış. Heykel 1955’te bugünkü yeri olan Wat Traimit’e taşınana kadar unutulmuş. Heykel taşınırken yanlışlıkla düşürülmüş, üstündeki sıva çatlamış ve gerçek heykel ortaya çıkmış.

Şimdi Wat Tramit tapınağında, beyaz mermer bir nilüfer üzerine yerleştirilmiş. Grand Palace içerisinde yer alan Wat Phra Kaew’deki Zümrüt Yeşim Buda’dan Wat Pho’daki Yatan Buda’ya kadar Bangkok’taki tüm Budha heykelleri arasında, titiz oymasıyla en güzeli olarak kabul ediliyor.

Altın Budha Heykeli, tapınağın dördüncü katında yer alıyor. İkinci kat ise Tayland ve Çin tarihi ile ilgili bilgilerin aktarıldığı müze olarak hizmet veriyor. Altın Budha kadar bu müze de ziyaret edilmeyi hak ediyor. Wat Tiramit tapınağının üçüncü katı ise Altın Budha ve yakın geçmişi ile bilgilerin aktarıldığı bir bölüm var.

Wat Traimit (Altın Budha Heykeli), Bangkok Chinatown bölgesinde, Traimit Road’da yer alıyor ve 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti kişi başı 40 baht. Tapınağa girişte her zamanki gibi ayakkabıların çıkarılması gerekiyor.

Tapınağa ulaşmak için Hualamphong MRT istasyonuna gitmek gerekiyor. Buradan tapınağa yürümek 5 dakika kadar sürüyor. Altın Buda Tapınağı gezisi sonrası Bangkok Chinatown ve Khao San Road’ı gezin.

Khao San Road, sırt çantalı gezginleri Bangkok’ta buluştuğu bir sokak. Ekonomik konaklama ve canlı bir gece hayatına sahip. Bangkok’ta tarihi mirasların bir çoğu eski şehir Rattanakosin’in kalbinde yer alan Khao San Road’a çok yakın konumda. Kraliyet Sarayı Grand Palace, Şafak Tapınağı Wat Arun, Yatan Buda Tapınağı Wat Pho oldukça fazla ilgi görüyor.

Bu tapınak Tayland’ın ilk üniversitesi olarak da biliniyor. Yatan Buda Tapınağı tapınağı, her zaman ziyaret etmekten çok keyif aldığım yerlerden birisi. Bu tapınakta meşhur Tayland masajı öğretisi devam ediyor. Arzu edenler ders alabilecekleri gibi yorgunluklarını gidermek için bu masajı tapınak bünyesinde deneyebilirler.

Rattanakosin’in güneyinde yer alan Chinatown ise çarpıcı tapınakları, egzotik sokak yemekleri ve fotoğrafçılar için bulunmaz günlük sokak sahneleriyle Çin ve Tayland kültürlerinin eşsiz karışımına sahip. Uygun fiyatlı alışveriş sokakları, altın takı dükkanları ve binbir çeşit lezzet sunan sokak tezgahlarıyla günün her saati capcanlı.

Tayland’daki en büyük ve en önemli Çinli Budist tapınağı Wat Mangkon Kamalawat‘ı da ziyaret edin. Yine Chinatown Kapısı, Michelin yıldızlı yiyecek tezgahlarının olduğu Yaowarat Yolu‘ndaki bazı harika ve lezzetli yemekleri keşfedin.

5 Yorumlar

  1. Çok zeki olduğunu düşünen ve bu yüzden de insanlara tahammülde zorlananlara şöyle demek istiyorum; yeterince ve sağlıklı bir zeka, güçlü, doyurucu ve diğerlerini de geliştiren ilişkiler kurdurabilen zekadır. Her hangi bir özellik, sizi başkaları ile buluşmak, paylaşmak, onlara ve bütüne katkı sağlamak noktasından uzaklaştırıyorsa, meziyetten ziyade ayak bağı olabilir.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz