Filipinler, Güneydoğu Asya’nın en popüler seyahat rotalarından biri, benim de favori ilk üç ülkem arasında. Yalnızca adaları, kumsalları ve güler yüzlü insanları ile değil, muhteşem doğasıyla olağanüstü bir seyahat vaadediyor. Filipinler’in neresine yolunuz düşerse düşsün sizi mutlu edecek bir şeyler hep var.

Bunu Klişe bir cümle olsun diye söylemiyorum, gerçekten de öyle. Eğlence vadeden şahane plajlar, dost canlısı yerli halk ve olağanüstü bir doğa. Daha ne olsun! Filipinler turu planlarken size rehberlik edecek kendi rotamı ve gezilecek yerler bilgilerini bu sayfaya sığdırmak zor olsa da en çok beğeneceğiniz yerleri bu rehberde sıralamak istedim.

Filipinler’in 7.641 adası, kuzeyden güneye yaklaşık 1.850 km uzanıyor. Tüm ülkeyi tek bir tatilde keşfetmek mümkün değil. Ana ada gruplarından bir veya ikisine odaklanıp ona göre tatil planı yapmanız gerek. Şimdiye kadar 3 defa ziyaret ettim. Her birinde de ülkede uzun süre seyahat etme fırsatım oldu.

Ne yanına gitsem gördüklerimle beni şaşırtmayı başarmış nadir bir ülke. Ülke bu kadar güzel olunca, 7641 adasıyla birbirinden güzel seyahat seçenekleri sunan Filipinler’e seyahat ederken nereye gideceğinize gerçekten karar vermek zor.

Malta

Serbia

Filipinler Turu Gezi Rotam

Borneo Adası’ndaki Kota Kinabalu şehrinden AirAsia uçağı ile, 31 Ekim 2011′de, Filipinler’in Angeles şehri yakınlarındaki Clark Havalimanına uçtum. Clark’tan Manila’ya geçerek Filipinler turuma başladım. 40 gün kadar süren ili Filipinler turumda Luzon, Palawan Adasını sadece gezdim.

FİLİPİNLER ROTASI 📌 Kota Kinabalu (Borneo, Malezya)✈️ ① Manila 🚍➡ ② Banaue 🚍 ➡ ③ Batad 🚍 ➡ ④ Bontoc 🚍 ➡ ⑤ Sagada 🚍➡ ⑥ Baguio 🚍➡ Manila 🚍 ➡ ⑦ Taal Volcano 🚍 ➡ Manila ✈️ ➡ ⑧ Coron (Palawan) 🚍 ➡ ⑨ El Nido 🚍 ➡ ①⓪ Taytay ⛴ ➡ ①① Puerto Princesa ✈️➡ Manila ✈️ ➡ Singapur (8 Aralık 2011)

Palawan Adası, 1700’den fazla adadan oluşuyor. El değmemiş ormanlar ve milli parklar ile ilgi çeken bir yer. Ada takımlarının kimisi doğasıyla, kimisi dalış imkanlarıyla, kimisi plajlarıyla ve doğasıyla öne çıkıyor. Palawan Adası üzerinde çok sayıda mağara var.

Puerto Princesa Yeraltı Nehri, Palawan Adasının başkenti Puerto Princesa’nın yaklaşık 50 km kuzeyindeki Sabang Kasabasındaki milli park içerisinde yer alıyor. Her gün belirli sayıda ziyaretçi kabul edilen Puerto Princesa Yeraltı Nehri’ne gitmeden birkaç gün önceden acenteler aracılığıyla rezervasyon yaptırmanız gerek.

El Nido, benim ülkede en sevdiğim yer oldu. Doğanın zümrüt taşları gibi koy içerisinde serpiştirdiği adalara sahip Bacuit Koyu, ne kadar övülse az. Kristal berraklığında yay gibi duran bembeyaz kumlar, bunu çevreleyen siyah ama çok keskin kireçtaşı kayalıkları ve başınızın üzerinde masmavi gökyüzü.

Boracay Adası, yalnızca Filipinler’in değil, tüm dünyanın en ünlü adalarından biri. İster balayı tatili düşünün, ister gece hayatına akıp eğleneceğiniz bir tatil, ister aktiviteleriyle gününüzü dolu dolu geçireceğiniz bir seyahat düşleyin, beklentilerin hepsini fazlasıyla verecek zenginliğe sahip.

Bohol Adası, Filipinler’deki en önemli turistik yerlerden biri. Bozulmamış beyaz kumlu plajları, kalabalık olmayan adaları, muhteşem tatil köyleri ve tabii ki dünyaca ünlü Çikolata Tepeleri ile biliniyor. Bohol Adasına özgü kocaman gözlü bir hayvan türü olan Tarsier’in yaşadığı barınak turu, zipline turu gibi aktiviteleri yapın.

Panglao Adası, Bohol’a bağlı şahane bir ada. Boracay kalitesinde bir ada deneyimi sunuyor. Bembeyaz kumlu ve sığ denizi boyunca sıra sıra dizilmiş çok sayıda otel yer alıyor. Panglao Adasında kalıp günübirlik turlarla Bohol’u gezebilirsiniz.

Cebu Adası, Visayas’taki en büyük ada. Uzun ve dar olan ada, 196 kilometre uzunluğunda ve en geniş alanında sadece 32 kilometre genişliğinde. Filipinler’deki en etnik çeşitliliğe sahip adalardan biri Kumsallarla çevrili olan dağlık yapısı nedeniyle çoğu gelişmemiş durumda olsa da adada sizi hayran bırakacak çok nefis kumsallar ve denizaltı yaşamı var.

İster sualtına aşık bir scuba dalışçı, ister kayalıklardan atlamayı seven maceraperest, ister bembeyaz kumlarda tembel tembel yatmayı seven bir tatilci, ister yerel lezzetlere düşkün bir gurme, isterse etnik kültürleri ve inançları öğrenmeyi seven bir araştırmacı olun; Filipinler beklentilerin hepsini karşılayacak bir ülke. Gezip de memnun kalmadığım köşesi olmadı.


Restoranda Uyumak: Makati Günlerim

Baguio’daki 2 günlük couchsurfing deneyimi sonrası Manila’ya döndüm. Yine couchsurfing sitesinden görüştüğüm Leslie, kendisinde birkaç gün kalabileceğimi söylemişti. Malate’deki pansiyona uğrayıp, 11 günlük gezimde geride bıraktığım sırt çantamı alıp Leslie’nin dairesinin olduğu Makati’ye geçtim. Leslie ile onun geç saate iş çıkışı buluşacağımdan, onun dairesinin olduğu Makati Palace Hotel’e gidip resepsiyona sırt çantamı bıraktım.

Yemek için gözüme kestirdiğim bir İran restoranına kendimi attım. 465 gündür kebap yememiş biri olarak akşamın keyfini yemekle çıkardım bu defa. Geçmişte öyle pek de yemeğe düşkün biri değildim. Hani ne bulsa yiyenlerdendim. Kimisi gurme gibi davranır, yemeği şölene dönüştürür ya işte ben onlardan değilim.

Şimdiyse, Filipinler gezimin ana temalarından birisi yemek. Harcama listeme bakıyorum da yemek harcamalarım diğer tüm masraflarımı üçe katlamış. Özlediğim şeyleri bulabildikçe fırsatı kaçırmıyorum.

Ancak gece 11 gibi Leslie ile buluşabildik. Makati Palace Hotel’in bazı odaları daire olarak kiraya veriliyor ve bunlardan birinde de Leslie kalıyor. Kendisi profesyonel bir reklam şirketinde prodüktör olarak çalışıyor. Oldukça tatlı ve hoş sohbet. Fransa tatilinden getirdiği, kokusu tüm odayı kaplayan, peynir ve bira ikram etti.

Makati’de kaldığım zamanın neredeyse tamamını bilgisayarın başında geçirdim. Sabah evden çıkıp, gece 11 gibi dönüyordum. İlk gün keşfettiğim İran restoranının yakınında bir Arap restoranı buldum, hızlı bir internet bağlantıları vardı. Tüm zamanımı blog için harcıyordum. Tasarım ve içeriği tamamladıktan sonra blogu WordPress’ten başka bir hostinge taşıyacağım.

Filipinlere girişte kapıda size ücretsiz 21 gün vize veriyor (Artık 30 gün oldu). Benim planım ise 38 günlük olduğundan vizemi uzattım. Manila’nın tarihi bölgesi Ermita yakınlarındaki Intramuros’taki Imigration ofisinde, 1 saat içerisinde yıl sonuna kadar geçerli Filipinler vizesi aldım. 3,000 Peso (126 TL) fiyatıyla oldukça pahalı bir vize oldu.

Pasaport sorunum olmasa Filipinler’de yıl sonuna kadar kalmayı düşünebilirdim. Filipinler bir çoğumuzun bildiğinden çok daha ilginç ve güzel bir ülke.

Makati’deki vaktimin büyük bir bölümünü geçirdiğim Al Batra adındaki Arap restoranına geçtim. Hayatımın da bir rekorunu kırdım. 23 saatimi laptopumun başında geçirdim. Nargile dumanları, yüksek sesli Arap müzikleri arasında ben robot gibi ekrana odaklanmıştım.

Restoranın 24 saat açık olduğunu öğrenmiştim. Geç saate kadar da işlerimi bitiremeyince ben de geceyi restoranda geçirmeye karar verdim. Şimdiye kadar birçok ilginç yerde uyumuştum ama bu ilkti. Sabaha doğru 45 dakika kadar restorandaki koltukta uyudum. Kim bilir gezim boyunca daha nerelerde uyuyacaktım.

Day 469: Filipinler:16, Makati, Manila, 15 Kasım 2011


Filipinler’e Veda

Filipinler gezimin ilk turunu tamamladıktan sonra Manila’ya 2 gece kaldım. Singapur uçağım, Angeles şehrindeki havalimanından kalkıyor. Manila, Pasay’daki otobüs terminaline geçtim ve oradan gece 20.30’da kalkan otobüsle (450P) 2,5 saat sonra havalimanına ulaştım. Havalimanı girişinde içeri girmeme görevliler izin vermediler. Ben oraya vardığımda saat gece 11’i geçiyordu.

Uçuşum ise sabah 07.30’da olduğundan, uçuştan ancak iki saat önce giriş yapabileceğimi söylediler. Hava soğuk olmasa da serindi. Üstelik kablosuz internet de vardı. Yetkili biriyle görüşmek istediğimi, söyledim. Beni biraz beklettikten sonra görevli geldi.

Buranın uluslararası havalimanı olduğunu ve bırakın 2 saat önce, istersem havalimanında aylarca kalabileceğimi, uluslararası kuralların olduğunu uzun uzun anlattım. Doğru mu diyordum, yalan mı söylüyordum doğrusu ben kendim de bilmiyordum, ancak anlattıklarım yetkili memuru ikna etmeye yetmişti.

Artık buz gibi havalimanındaydım. İçeride en azından bir cafe, düzgün bir yer bekliyordum ama hiç de umduğum gibi olmadı. Sadece basit plastik koltuklar vardı. Bir müddet sonra benden karar vermemi istediler. Çünkü bu defa havalimanını kilitleyeceklerdi.

Bu da aklımdaydı ama uluslararası havalimanlarında bunu yapmazlar diye umuyordum, yanılmışım. İçeride karanlıkta, soğukta bekleyeceğime dışarı çıktım. Kapının önüne bağdaş kurup bedava kablosuz internetin keyfini çıkardım. 10 saat sonra yine, yeniden Singapur’daydım.

Day 491: Filipinler:38, Clark Airport, Angeles, 07 Aralık 2011

Serbia

23 Yorumlar

  1. Kemal abi merhaba; hem instagram hem blog sayfanı ilgiyle takip ediyor ve emeklerin için teşekkür ediyorum. Senin de favorin olan Filipinler’e 2 arkadaş gezi planlıyoruz. Beyaz yaka ofis çalışanı olduğumdan max 15 gün sürem var. Bu sebeple doğru rota çizip gereksiz zaman kaybetmek istemiyoruz. Hangi ay seyahat için daha uygun? Sen defalarca gittin, Filipinler’in olmazsa olmazları ve sence görülmesi gereken favori yerler için nasıl bir rota izlemeliyiz?Müsait bir anında cevap verebilirsen çok sevinirim. Çanakkale’den selamlar. Olur da günün birinde yolun düşerse 1 bardak kahve içmekten çok memnun olurum. Sağlıklı,keyifli gezmeler.

  2. Kasım yada Aralık ayında Filipinler’in San Jose şehrine gideceğim. Manila, Ninoy Aquino Uluslararası Havaalanı otobüs terminaline uzak mı? Hava alanından şehir merkezine ücretsiz otobüsler var mı? Teşekkür ederim iyi günler.  

    • Manila merkez’de birkaç tane otobüs terminali var. Havalimanı şehir merkezine yakın ve 10TL altında bir ücretle havalimanından Manila merkeze gidebilirsiniz. Taksi şoförüne nereye gideceğinizi anlatırsanız hangi otobüs terminaline gitmeniz gerektiği konusunda yardımcı olurlar. Taksi fiyatları Manila’da ucuz ama mutlaka önceden anlaşın, taksimetre açtırın.

      Havalimanından otobüsle şehir merkezine gitmek mümkün, terminalin dışına çıkmanız gerek. Fazla bir bilgim yok, taksi ekonomik bir tercih olur yine. Taksiler yakın yerlere taksimetre açmadığı gibi yüksek fiyat ister. Ayrıca trafiğin yoğun olduğu akşam saatlerinde taksiciler taksimetreyi açmaz ve normal fiyatın iki katını isterler.

  3. Selam ben Turkiye’de yasiyorum ve Filipinli bayan arkadasim var. 5 yildir esi ile ayri ama Filipinler’de bosanmak yasakmis. Evlenmek istiyoruz ikimizde. Nasil bir yol izlememiz gerek yada evlenebilir miyiz? Vizesini uzatacagiz tekrar gunu bitiyor yardimci olursaniz sevinirim.

    • Filipinli bir arkadaşım var, aynı durumda. Tek farkımız ben onunla evlenme hazırlığı yapmıyorum, normal arkadaşım kendisi. Evlilik iptali (annulment) diye bir işlem varmış. Filipinler’den başvuru yapılıyormuş ama biraz pahalı ve bürokratik bir prosedür imiş. Arkadaşım bu ara facebook’ta Papa’nın yeni bir demecini paylaşmıştı: “evlilik iptallerini parasız yapabiliriz” şeklinde, ama henüz kesinleşmiş bir olay değil.

      Buradaki vize uzatmasını evlenmeden yapabilecekseniz buradan yapın bence, zaman kazanırsınız en azından. Sonra iptal işlemine gelir sıra.

      Not: Avukat vs değilim, benzer durumdaki bir tanıdığım olduğundan bildiğim kadarını söyledim.

  4. Ocak 20- Şubat 4 arası, Cebu gidiş manila dönüş olarak bilet baktık. Aktarmalar dolayısıyla filipinlere ancak 12 gün ayırabiliyoruz. Gezmek istediğimiz yerler Cebu – Bohol – Boracay-Puerto Princesa Underground River – el nido – manila. Sizce tümü 12 güne sığar mı? 2 yaşında bebeğimiz ile underground river yapılabilir mi ? Adalara arası sıralamamız nasıl olmalı geçişleri nasıl yapabiliriz. Teşekkurler.

    • Cebu’dan direk Panglao Adası’na gidin. 3 gün orada kalın ve 1 gün Bohol turu yapın. Oradan Cebu-Boracay uçuşu için Cebu’ya dönün ve Boracay’da 3 gün en az kalın. Boracay’dan uçuş var mı bilmiyorum ama Puerto Princesa’ya uçun. Oradan 6 saatlik minivan yolculuğu ile En Nido’ya geçin 3 gece kalın. TUr C ve Tur A’yı yapın. Manila’ya gidiş için Puerto Princesa’ya gidin.

  5. Merhabalar ben hukuk okuyorum ve okulu bitirip iyi bir para kazanırsam turlar kapsamında Filipinler’e gitmek istiyorum. Yazımın bir haftası da olsa burda tatil yapmak istiyorum. Egzotik ada merakım aşırı ölçüde var. Turlarla gittiğimde Filipinler’de bu saydığınız (Cebu-Palawan-coron-bohol-boracay vb.) adaların tamamını 1 haftada görmem mümkün mü? (olmazsa bir sene bir kaç yeri başka bir sene diğer yerleri görmek için tura katılabilirim eğer varsa.)

    Bir de çok harcayan biri olmayarak bir haftalık gezi için sizce ortalama olarak ne kadar bir bütçe ayırmalıyım?
    Şimdiden teşekkür ederim, tatiliniz bol olsun. 🙂

    • Merhaba düşüncelerini çok beğendim. Kapsamlı bir seyahat için, evet para kazanman gerekecek. Sana önerim sadece Filipinler’le kalma Malezya, Endonezya da birçok gezecek yer var. Bence muson zamanı olan ocak mayıs arasına getirme ve ağustostan kasım sonuna kadar zaman uygun olur. Fakat küçük bir sorunun var para, ve ülkemizde son on yıl içinde Hukuk fakültelerinden mezun sayısını düşününce iş bulmak ve çok para kazanmakta biraz sorun yaşayabileceğini düşünüyorum. Şansın yaver gitsin kolay gelsin.

    • Merhaba. ben Filipinler’e 5 kez gittim filipin insanı dünyanın en kibar ve saygılı insanıdır. Ülke 30 gün vize veriyor pasaportunla gitmen yeterli.Dili ingilizce yerel diller var ama herkez ingilizce biliyor.dini katolik ve müslüman. Türkleri çok seviyorlar Türküm demen çok yararına olur .bilet hariç 1000 (bin) usd götürmen yeterli .herşey çok ucuz. Her bütçeye uygun otel mevcut.manila çok kalabalık ama güzel binlerce adası var adalar çok ucuz .ben 1000 dolarla 1 ay yaşıyorum. Tavsiye ederim güzel düşünmüşsün.

  6. Merhaba Kemal, Filipinler’de İngilizcenin sosyal hayat içerisindeki yeri nasıl? Sokakta yada işte sürekli konuşulan bir dil mi? Yni bir markete girilse kasiyer yada işyeri sahibi İngilizcemi konuşur? Yoksa yerel dillerini mi konuşur? İngilice ögrenmek için 1 yıl orada Manila’da yaşamayı düşünüyorum ama hala yeterli bilgi sahibi olamadım. Yardımcı olursan sevinirim.

  7. Merhabalar,
    Dünyanın en şanslı kişileri gezginler! Farklı kültürler, iklimler, renkler, her yeni yer farklı bir dünya. Tadı çok farklı bu deneyimlerin elbet. Evet kıskanmamak mümkün değil. 🙂 Deneyim paylaşımlarınız için teşekkürler. Her mevsim sıcak ve bembeyaz kumlarıve cam gibi denizi ile Filipinler favorilerim arasında diğer bir çok yer gibi. Umarım bir gün… 😉 Yolunuz açık olsun, güzel deneyimler!

    • Filipinler Sorsogon şehrinde 1 hafta veya 10 gün kalmayı düşünüyorum. Biraz tedbirli ve eli açık para harcayacağımı düşünerek bana 1 haftada ne kadar para gerekli? Vizesinden ülke içindeki uçak vs. İhtiyaçlardan otelinden her şeyinden düşünerek. Bilgilendirisen sevinirim. Ayrıca benim Skype hesabımı ekleyip benimle detaylar hakkında konuşabilirseniz mutlu olurum Skype adresim : ahmet.korkmaz141. Teşekkürler.

  8. Merhaba Kemal Bey, 23 Ocak’ta gidecegimiz Filipinler Palawan gezimizi sizin önerileriniz le programladik. Gezi resimleriniz ve yorumlarinizla da gitmedigimiz yerleri sayenizde geziyoruz. 🙂 Emeginiz için teşekkürler.

  9. Merhaba Kemal Bey, Filipinler ile ilgili dosyaniz cok detayli bilgiler iceriyordu. 23 Ocak’ta ailemle birlikte yapacağımız Palawan tatilini programlarken onerilerinizden cok yararlandigimizi belirtmek isterim. Facebook’ta da sizi takipteyim. Gidemeyecegim yerleri de sizin essiz resimleriniz ve paylasimlarinizla geziyor goruyoruz. Emeginiz icin Teşekkürler.

  10. Merhaba,
    Sonunda Filipinler hakkında adam akıllı bilgi yer alan Türkçe bir site bulduğum için mutluyum. Genelde malum gece hayatı ile ilgili yazılar google’da öne çıkanlar. Elinize sağlık…

    Aralık’da Filipinler’e gidiyoruz ve 9 gün kalacağız. Aslında seyahatlerimizde bizim ilgi alanlarımız: kültürü ve yaşam tarzını tam olarak hissetmek. Bunun için de halk ile içiçiçe olmak, pazarlar vb.

    Bu durumda Banaue ve Vigan taraflarına mı gitmemizi tavsiye edersiniz? Filipinler’e kadar gitmişken bembeyaz kumsallarından birisini de görmek istiyoruz. Süre açısından sizce mümkün olur mu?

    Şimdiden teşekkürler.

  11. Aynen Kemal’in de dediği gibi kasaba merkezi hiç enteresan bir yer değil, fakat Coron etrafında müthiş doğal güzellikleri olan bir yer.

  12. Selamlar Kemal. Filipinler ile ilgili basliklarin bazilari silinmis, örnegin Coron kasabasi ile olan kismini. Sanirim orada bazi otel önerilerin vardi. Bende oraya gidecegimden dolayi bazi Hotel yada Hostel önerilerine ihtiyacim vardi. Sana iyi gezmeler diliyorum. hoscakal

  13. Birkaç haftadır aklıma bir şey takılıyor ama bu akşam siteyi açıp notlarınızı okumaya başlayınca kısmet bu başlık altına oldu.

    WordPress acaba kendi kendine ana sayfada bir sıralama yapıyor olabilir mi? Çünkü bazen tarihler bazen konu başlıkları farklı sıralar ile çıkıyor. Geçen hafta okuduğum bir yazınız bu hafta okumadığım bir yazının üstünde çıkıyor mesela. Bunu bir türlü çözemedim.Tarih sırası uyuyor gibi şu anda kasım ayı notları var ekranda.

    Yoksa ben yanlış bir yerden mi bakıyorum? Direk yoldaolmak linkinden giriyorum, gün yada mekan ayrımı yapmadan. İşin içinden çıkamadım.

    Pasaport için acaba DHL vs gibi bir şirketle konsolosluktan alabileceğiniz noter tasdikli bir vekaletnameyi Türkiyeye gönderip buradan birisine uzattırma şansınız var mı? Bunu bence konsolosluğa bir sorun ve ilk fırsatta bunu ciddi ciddi dış işleri bakanlığına yazın çünkü gerçekten ciddi bir problem.

    Burada da her türlü sorgulama online olarak yapıldığına göre, herhangi bir konsolosluktan, konsolosluk iç hizmetleri ile Türkiye’deki EGM sicil bilglerine doğrudan ulaşmasa bile herhalde özel bir birim aracılığı ile bir gün içinde alınabilecek bir onay ile uzatma işlemi rahatlıkla yapılabilir.

    Düşününce çözümden bol bir şey yok aslında ama bunu düşünecek bürokratların olmaması problem. 1990’lı yıllarda pasaportlar Ankara’ya gider oradan onaylanır gelirdi. 10 yılda epeyce bir yol gittik ama hala çok gerideyiz.

    • WordPress’te yapışkan yap diye bir seçenek var. Bunu kliklediğiniz sayfalar tarih sırası gözetmeksizin ilk olarak sıralanıyor. Sonrasındaki yazılar ise normal tarih sırasına göre listelenmektedir. Bazı yazılarımı olayın olduğu gün yayınlarken, bazı yazıları yaşandığı günden sonra yayınladığımda bu şekilde işaretleyip en üstte tuttuğumdan bu karmaşıklık görünebilir. Daha sonra eklediğim günlüklerim bu yapışkan yazıların altında yayınlanırlar. Şaşırtmasın sizi.

      Pasaport başvurularında bildiğim kadarıyla şahsen başvurulması gerekiyor. Vekaletin işe yarayacağını sanmıyorum. Memleketten ayrılmadan önce abime vekalet vermiştim. Bu düşünceniz de benim aklımda. Ancak bunun için pasaportu da göndermem gerekiyor. Bunu yapabilecek vakit de kalmadı. Yeni çipli pasaportların İzmir veya İstanbul’da ne kadar sürede verildiğini bilmiyorum. Malatya’daki arkadaşım bu işler için pasaportun Ankara’ya gönderildiğini söylemişti.

      Singapur Konsolosluğu’muzdan bir sonuç alamazsam bir de sizin dediğinizi deneyebilirim. Geriye 20 günlük bir zaman kalıyor. O süre içerisinde böyle bir yöntem var mıdır veya uygulanabilir mi diye araştırmam gerekiyor. Yoksa istemediğim halde bana dönüş yolu görünüyor olacak. oysa ki 2 yıla kadar gezi planım daha vardı.

      Teşekkürler ilginize Hakan Bey.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz