Phuket Old Town, Phuket Adası‘nın kültürel çeşitliliğin en belirgin olduğu noktalardan. Pek çok Tayland şehrinin aksine, Phuket Kasabası kişiliğiyle parlıyor. 130 yıl kadar Portekiz’e bağlı olarak yönetilmiş adanın bu eski şehir bölgesinde çok güzel ve zarif Çin-Portekiz karma mimarisinin izlerini görebiliyorsunuz.

Şehrin tarihi açıdan zengin bu bölümünde Budist ve Çin tapınakları, süslü ve güzel korunmuş kolonyal dönem binaları ve bunlarda hizmet veren ilginç tarihi dükkanlar, hoş kafeler, müzeleri ve hatta mini bir eski kırmızı ışık bölgesi dahi buluyorsunuz. Phuket Old Town, adanın iyi en iyi saklanan sırlarından biri bence.

Phuket Old Town

🧭 Koh Phi Phi Adası’ndan Phuket’e giden büyük tekneye (250THB, 14,5TL) öğlen 14’te atladım. 1,5 saat sonra Phuket’teydim. Teknedeyken, Phuket içerisindeki transfer için online bilet satın almıştım (50THB).

Phuket’in popüler turistik merkezi Patong yerine tarihi merkezi Phuket Old Town’a geçtim. Otel ve hostellerin olduğu yüz yıllık tarihi dokusu oldukça zengin ve korunmuş Thalang caddesindeki Phuket 43 Guest House’a yerleştim (350THB). Kendime ait odam var, fiyatı Krabi ile karşılaştırdığımızda pahalı ama Koh Phi Phi’ye göre ise ucuz.

Malta

Phuket Old Town Gezi Rehberi

Phuket Old Town, adanın gerçek ruhu ve kişiliği. Bir zamanların küçük madenci kasabası olan Phuket Old Town, tarihi olarak oldukça zengin. Phuket denince herkesin aklına egzotik bir tatil geliyor haklı olarak. Ancak Phuket bundan çok daha ötesi aslında.

Vakti olup da keşfetmek için derinlere dalmak isteyenler için çok zengin bir kültür ve tarihi miras var. Asırlık Çin-Portekiz binaları, eşsiz kültürü, karmaşık sokak sanatı, ilginç hediyelik eşya dükkanları ve hareketli pazar yerleri sizi bekliyor.

Avrupalılar 16. yüzyılda Phuket’in Kalay ticaretine ilgi duymaya başlamışlar. 1809’da gerçekleşen Birmanyalıların işgali ile kasabanın kadim yerleşimcileri göç etmek zorunda kalmışlar. Kasaba bu işgalde oldukça zarar görmüş. 1820’lerde itibaren Phuket’in kalay ticaretinin başına İngilizlerin getirdiği Çinliler konmuş.

Zamanla büyüyen şehre akın akın işçiler ve tüccarlar gelmiş. Kaldığım Thalang Caddesi, konaklama, eğlence mekânları ile bu tüccarlar için şarap, kumar, kadın ve eğlence bulabilecekleri, Amsterdam’daki gibi ‘red light district‘ gibi bir merkeze dönüşmüş.

Avrupa Avustralya madencilik şirketinin fonlarıyla, 1900’lü yılların başında, şehirde yeni yollar, kamu binaları ve kanallar yapılmasıyla şehir daha güvenli ve yaşanılabilir bir hal aldığından çok sayıda tüccar aileleriyle beraber Phuket’e yerleşmeye başlamış. Daha fazla refaha ulaşan kasaba, okullar ve tapınaklarla donatılmış.

Eritilen ve ihraca hazırlanan kalaylar en yakındaki büyük liman Malezya’nın Penang limanından dış dünyaya pazarlanırken iletişim kanallarının genişlemesi ile Phuket yüzünü Bangkok’a çevirmeye başlamış. 1970’li yılların başında Avrupa ve Bangkok arasında doğrudan uçuşlar açıldığında Phuket Adası bir turizm kasabası olarak da fark edilmeye başlanmış.

On yıl sonra, kalay piyasası çökünce, Phuket yüzünü turizm ekonomisine çevirerek kendini kurtarmış. Şimdilerde eski kalay madenleri, lüks tatil köyleri dönüştürülmüş. Şimdilerde eski şehrin ekonomik geliri, büyük ölçüde turizm endüstrisi ve yerel ticaret etrafında dönüyor. Halen bazı kauçuk plantasyonu ve adanın kalay madencilik faaliyetlerinden kalan kalıntıları görülebilir.

Day 531: Tayland:20, Phuket. 16 Ocak 2012

PHUKET NEREDE KALINIR
🏨 Phuket’te hareketin kalbinde olmak istiyorsanız Patong’daki The Kee Resort, mükemmel bir seçim. 2 gün konakladığım otel Bangla Yoluna sadece 1 dakika uzak ✔︎ Daha huzurlu bir yer için Patong’un kuzeyinde yer alan ve 3 gece kaldığım Marina Gallery Resort, huzur bulacağınız şahane br kolonyal otel ✔︎ Phuketin en lüks otellerinin bulunduğu Bang Thao Plajında yer alan Cassia Phuket Hotel, 5 gün kaldığım bir otel oldu.

İlk işim kendimi dışarı atıp şehri keşfetmek oldu. Şehir havasından daha çok büyük ve düğün bir kasaba görünümünde. Sokaklar geniş, araç sürücüleri ise oldukça sakin ve yayalara çok saygılı. Makul sayıda, gürültülü olmayan motosikletler de yolları işgal ediyor.

Pastel renkli kolonyal binalara sahip Old Town Phuket’in ana merkezi tarihi binaların arasında uzanan Thalang Caddesi. Bu çevrede çok sayıda otel, pansiyon, cafe, shoplar, barlar ve sanat galerileri bulunuyor.

Bundan 20 gün önce ziyaret ettiğim Penang Adası ile mimari yapı olarak oldukça benzeşiyor. Penang Georgetown daha iyi korunmuş ve bakımlı iken, Phuket’in eski binaları harap durumda. Phuket Belediyesi şehri güzelleştirme adına birçok farklı projelere imza atmış ve çok başarılı olduğu söyleniyor.

Thalang Caddesindeki tarihi binalarda batik tekstil ürünleri, toptancılar, kalay bayileri, inşaat ürünleri ve makine tedarikçileri gibi geleneksel esnaflar hizmet veriyor. Dükkanların hemen yanıbaşında ise antika dükkânları, havalı kafeler ve Avrupa standardında restoranlar serpilmiş.

Thalang Caddesini gece dolaşırken hoş bir hostelle karşılaşınca hemen ertesi gün için rezervasyon yaptırdım. Ertesi gün eşyalarımı alıp gecelik fiyatının 150 Baht olduğunu Lat-Yai Hostele yerleştim. 500 günden fazladır süren gezimde kaldığım hem en ucuz hem de en ilginç yerlerden biri.

Dışarıdan baktığınızda bir oyuncak müzesini, antika dükkânını andırıyor. İçeride belki binlerce irili ufaklı eski ürünler sergileniyor. Hostel olmanın yanı sıra aynı zamanda bir restoran. Sırf içerideki ürünlerle bir oyuncak müzesi kurulabilir.

Zemini ahşaptan olma üst katta 8 yatak bulunuyor ve yataklar birbirleriyle perdelerle ayrılarak müşterilerine hem dorm odası ucuzluğunu sundukları gibi, kendilerine özel alan oluşturulmuş.

Avustralya’dan sonra şimdiye kadar gördüğüm en hızlı ve kopmayan bir internet bağlantısına da sahip olunca burayı sevmemem için bir sebep kalmıyor. Kendisine ait özgün karakteri olan bu şehir ve bu güzelim hostelde tahmin ettiğimden daha uzun süre kalacağa benziyorum (11 gün kaldım).

Day 532: Tayland:21, Phuket. 17 Ocak 2012

Son yıllarda Phuket Kasabası biraz canlanmış. Özellikle şehrin eski kısmı yeniden keşfedilmiş ve oldukça dönüşümden geçmiş. Çin Singapur tarzı binaların çoğu yenilenmiş ve rahat kafelere, sanatçı ve tasarımcı galerilerine, el sanatları satan küçük dükkanlara dönüştürülmüş. Sömürge tarzı konaklardan bazıları butik oteller, müze ve restoran haline almış.

Neyse ki Old Town’ın dönüşümü oldukça zevkli bir dönüşüm oldu. Burger Kings, Starbucks veya başka göze batan şeyler yok. Thalang yolunda, Phuket’in en eski eczacısı, Çin bitki dükkanı Nguan Choon Tong, 1917’den beri faaliyet gösteriyor.

Phuket Old Town Gezilecek Yerler

Phuket’in batı kıyısındaki plajlar, eğlence mekânları ve barlar ile gece hayatını ve denizi sevenlere hizmet verirken, doğudaki bu eski kasaba ile daha sakin ve tarihi bir deneyim sunuyorlar. Patong ile kıyaslanamayacak kadar ucuz hem de. Phuket Eski Kenti, geniş bir alan değil, yürüyerek kolayca gezebilirsiniz.

Gezilecek yerlerin hemen hepsi kasaba merkezinde. Öğleden sonra sıcağından kaçınmak için en iyi zaman sabah veya akşam. Kasabanın sunduğu birçok şeyi 2 günde görebilirsiniz, ancak hızlıysanız ve zamanınız kısıtlıysa, bir gün bile idare edilebilir.

Başlıca turistik yerlerin çoğu, merkezde Thalang, Phangnga Yolu, Dibuk ve Krabi Yolu ile nispeten küçük bir alan etrafında toplanıyor. Tüm Old Town alanını belkide 1 saate gezmek mümkün. Ancak gezmekle görmek arasındaki fark için en az 1 gece kalın.

Phuket Kasabasının en renkli sokağı Soi Romanee’de yürümenizi tavsiye ederim. Soi Romanee sokağı, renkli ve güzel bir şekilde restore edilmiş asırlık Çin mağaza evleri sıralanıyor. Bir zamanlar şehrin en kötü şöhretli kırmızı ışık bölgesiydi, genelevler, kumarhaneler ve Çinli kalay madenciliği iş gücüne hizmet eden afyon ocaklarıyla doluydu.

Vanich Walking Street, Phuket’in eski kentine yeni bir ek. Thalang ve Phang Nga’yı birbirine bağlayan kapalı bir geçit. Dar kapalı sokak boyunca, satıcılar mallarını, yiyeceklerini, kıyafetlerini ve el sanatlarını sergiliyor.

Phuket Kasabasında, yerel günlük yaşama bir göz atmak için daha az ziyaret edilen mahalleleri deneyimlemek için Old Town alanın dışına çıkmaya değer. Tüm detayları ve gizli mücevherleri görmek için şehri yavaş yavaş gezin.

1. On On Hotel

On On Hotel Phuket

On On Hotel, 1929’da inşa edilmiş olmasına rağmen, Leonardo DiCaprio’nun hit filmi ‘The Beach’ için çekim yeri olarak kullanılmasından sonra Phuket’in Eski Kent bölgesindeki önerilen oteller arasında ün kazandı. Filmin başında Leo’nun Bangkok’taki Khao San yolunda olması gereken pis bir sırt çantası hosteline geldiği sahneyi hatırlıyor musunuz?



Gerçek şu ki o hostel aslında Phuket Town’da ve On On Hotel’den başkası değil. Yakın zamana kadar On On oteli neredeyse filmdeki kadar kötüydü ve geceliği sadece 200 bahttı. Artık bir zamanlar olduğu pis sırt çantalı gezgin pansiyonu değil.

On On Hotel 2012’de bir mülkiyet değişikliği ile büyük bir yenileme sürecinden geçti. Çin-Portekiz mimarisini koruyan yer The Memory olarak yeniden adlandırıldı. O artık, makul bir fiyata çok konforlu bir konaklama sağlayan, büyüleyici Çin-Portekiz mimarisine sahip bir butik otel.

The Memory at On On Hotel‘de odalar gecelik 1.400 Baht’tan (44 ABD Doları) başlıyor. Leo’nun kaldığı 204 numaralı oda, film sahnesine benzer şekilde korunarak döşenmiş ve rezerve edilebiliyor. On On Otel müsait değilse Çin-Portekiz tarzı ev Casa Blanca Butik Otel de harika bir seçenek.

2. Serene Light Tapınağı

Phuket Kasabası

Serene Light Tapınağı, bir zamanlar Phuket Eski Kentinin el değmemiş gizli mücevheriydi. 1891’de önde gelen Çinli Tan Luan Jae ailesinin torunları tarafından inşa edilmiş. Çin tanrılarına ve atalarına ibadete adanmış küçük ama atmosferik bir mabet.

On On Hotel’in bitişiğindeki Serene Light Tapınağı, bir asırdan daha eski. Birçoğunun bilmediği şey, başlangıçta biri yerel bir restoranın tuvaletinin arkasında bulunan iki gizli giriş noktasına sahip olduğu. Geleneksel mimariye sahip güzel tapınak, hoş bir bahçeye de sahip.

Aynı caddenin karşısında, muska meraklılarının çoğunlukla hafta sonları muska alışverişi yapmak için geldikleri kapalı bir sokak olan muska pazarı yer alıyor.

3. Muska Pazarı

Amulet Market, Rassada Yolunun dışındaki küçük bir sokakta, Fountain Circle’dan çok uzakta olmayan Phuket Buda heykeli ve muska pazarı, birçok yerel ve denizaşırı Budisti çeken özel bir pazar. Sokakta, her biri yüzlerce muska sergileyen uzun bir sıra var.

Çeşitli tılsımlar, muskalar ve Buda resimleri satan küçük bir sürü dükkan var. Ellerinde büyüteçler muskaları kontrol eden koleksiyoncularla karşılaşırsanız şaşırmayın. Her yaştan Taylandlı, boyunlarına bir Buda muskası takmanın onları kötülüklerde koruyabileceğine ve iyi şans getireceğine inanıyor.

Tayland’da tılsımlar ilk olarak tapınaklarda yapılmaya başlanmış. Buda’nın öğretilerini hatırlamak veya çok saygı duyulan keşişleri ölümlerinden sonra anmak için yapılmış. Bu günlerde saygın Budist rahipler tarafından kutsanan muskalar çok iyi satıyor.

4. Peranakan Phuket Museum

Peranakan Phuket Museum (Baba Museum or Chalermraj Center), eskiden ‘Standard Chartered Bank’ olarak kullanılan yapının içinde yer alan, oldukça mütevazı bir müze. Çin-Portekiz binası görmeye değer. Girişi ücretsiz.



İkinci katta yansıtılan çok kısa bir filme göre, Peranakanlar, yüzyıllar önce Çin’den geldi ve Thalang bölgesine yerleşti. Bu kısa film dışında, müzede işler tam olarak anlatılmıyor. Bir Kadın görevli beni gezdirdi ama çoğunlukla sorularıma cevap verdi.

İlk Çinlilerin Phuket’e nasıl geldiğini ve Baba Nyonya topluluğunun nasıl başladığını anlattı. Çinliler, özellikle Fujian eyaletinden, kalay madenciliğinde çalışmak için Phuket’e göç etmişler. Bu Fujian göçmenlerinden bazıları Tayland’da kaldı ve Taylandlılarla evlenmiş.

Bu da bugün Phuket Kasabasında görebildiğimiz farklı Tay-Çin kültürüne ortaya çıkarmış. Bu Tay-Çin mirası karışımı, Malezya ve Singapur’daki Peranakanlara benzer şekilde ‘Baba’ olarak biliniyor.

Thai Hua Museum, kalay madenciliği günlerinde Baba mirası ve Phuket hakkında bazı açıklamalar içeren iyi bir müze. Giriş ücreti 200 Baht. Bu müze de ziyaret edilebilir.

5. Witness Chinpracha House

Chinpracha House

Witness Chinpracha House (Tay dilinde Baan Chinpratcha), bir zamanlar ‘Baan Chinpracaha’ olarak adlandırılan iki katlı bir konak. Phuket’teki Çin-Portekiz mimarisi tarzının en iyi korunmuş örneklerinden biri. Eski Portekiz havası ile ünlü. 1903’te inşa edildiğinden bu yana tek bir tadilat dahi geçirmemiş

Çin’den ithal edilen ahşap mobilyalarla çok güzel korunmuş. Bazıları bir asırdan eski olan antika mobilyalar, kişisel eşyalar, geleneksel giysiler, seramikler ve aile fotoğrafları ile dolu. Ev, Young Indiana Jones ve Heaven and Earth gibi filmlerde de kullanılmış. Giriş ücreti 150 Baht.

6. Sunday Night Market

Sunday Night Market, her Pazar saat 16.00 civarında Thalang Yolunda kurulan capcanlı bir pazar. Phuket’teki Old Town’ı ziyaret etmek için en iyi sebeplerden biri olmaya aday. Phuket Kasabasındaki favori gece pazarım. Gün batımından sonra fenerler renkli eski binaları aydınlatıyor.

Biblo, giysi, oyuncak, çanta ve aksesuar satan bazı satıcılar olsa da burada odak noktası aslında yiyecek. Kilometrelerce tezgahın dizildiği pazar yerinde her türlü lezzetli sokak yemeği yiyebilirsiniz. Cadde boyunca uzanan dükkanlar geç saatlere kadar açık kalıyor. Hem yerli halk hem de turistler yemek yemek ve şenliklerin tadını çıkarmak için bir araya geliyor.

7. Go Café

Phuket Old Town gelişen bir kafe kültürüne sahip. Çoğu caddenin hareketli yemek mekanları ve kafelerle aydınlandığını göreceksiniz. Old Phuket Coffee Station, türünün tek örneği rustik dekoruyla tanınan büyüleyici bir kafe.

8. Chalong Tapınağı

Chalong-Tapinagi-Phuket-Adasi

Chalong Tapınağı (Wat Chalong), Phuket’te bulunan 29 Budist tapınağı arasında en değerlisi. Phuket görkemli Budist tapınağı Wat Chalong, ince işlenmiş bir mücevher gibi mimarisi ve sanatsal bir iç dizaynı ile Phuket gezilecek yerler arasında.



Budist Taylandlılar ve halk dua etmeye geliyor, Batılılar ise Budizm hakkında bir şeyler öğrenmeye. Ölenlerin ruhları için çatapat patlatılıyor burada. Poh Than Jao Wat, Wat Chalong’daki en önemli Budist heykellerden biri.

Mücevheri andıran görüntüsüyle dikkat çeken Wat Chalong Tapınağı’na mutlaka uğrayın. Tapınak sabah yediden öğleden sonra beşe kadar açık. Tayland’da tapınakları ziyaret ederken çok açık kıyafet giymediğinize dikkat edin. Yanınızda sarong olması iyi fikir. Tapınağa girişte ayakkabılar çıkarılıyor. Phuket gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

9. Wat Khao Rang

Wat Khao Rang Samakkhitham (Kao Rang Tapınağı), Phuket kasabasında, büyük ve görkemli altın oturan Buda’sı olmasa biraz sıradan kalacak mütevazı bir tapınak. Phuket’teki ilk oturan Budalardan biri bu tapınaktaki. Birçok gezgin tapınağa giden giden yolun yerini bulmak o kadar kolay olmadığında bu tapınağı ziyaret etmiyor.

Chalong’daki Big Budha kadar büyük değil, ancak olur da Phuket ‘te çok vaktiniz olursa gidebilirsiniz belki. Yerli halk, çoğunlukla tapınağı hafta sonları dua etmek için ziyaret ediyor. Tung Ka Cafe veya Khaorang Breeze Restaurant’a giderken veya Khao Rang Tepesi’ni keşfederken burayı da Phuket Old Town gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz.

10. Thalang National Museum

Thalang National Museum (Thalang Ulusal Müzesi), Phuket’in yerli kültürlerini, Phuket’deki Tay yerleşimlerinin tarihini ve Güney Tayland bölgelerindeki el sanatlarını sergileyen bir müze. Phuket Old Town’ın biraz dışarısında. Belki uğramak istersiniz.

Heroines Anıtının yanındaki müze 9. yüzyıldan kalma Hindu tanrı Vişnu heykeli ve erken dönem Hint tüccarlarının ticari ilişkilerinin yansımalarını görebileceğiniz bir yer. Yerel kültür hakkında biraz meraklıysanız uğrayın.

Heroines Monument (Heroines Anıtı), bölgeyi savaşta kurtaran iki kadının onuruna inşa edilmiş sembolik bir anıt. Burmalıların Phuket’e 1785’te gerçekleştirdiği saldırının püskürtüldüğü yer olarak Phuket ve Tayland tarihinde önemli bir yere sahip.

Çoğu gezgin, Phuketin ünlü plajlarına yakın kalmayı tercih ediyor. Kaldığınız bölgeden taksi veya tuk-tuk ile Phuket Old Town’a gidebilirsiniz. Bazı oteller, Phuket’teki birçok plaja ve Eski Kent’e ücretsiz servis hizmeti bile sunuyor.

Kata ve Patong gibi adanın popüler bölgelerinden birinde kalıyorsanız, Phuket Old Town’a hizmet veren Blue Songthaew adlı Tayland kamyonet toplu taşıma aracını kullanın. Ben tam tersi, Phuket Old Town’da kalıp, kiraladığım motosikletle adanın ünlü yerlerini gezdim.

Samimi kahve dükkanları, canlı gece pazarları, antik tapınaklar, çarpıcı mimari, güzel butik oteller ve birinci sınıf Tayland yemekleri restoranları ile gerçek tarihi ve kültürü olan bir yerin özlemini çekiyorsanız yönünüzü Phuket Old Town’a çevirin.

Day 538: Tayland:27, Phuket, 23 Ocak 2012

14 Yorumlar

  1. Singapur taylant pkuket
    Mart Çarşamba sabahİstanbuldan Singapur havayollarıyla 9.10 saatlik yoldan sonra Singapur ulaştık İstanbuldan  hareket etti Singapura a vardık Singapur dan Taylan buket adasına iki saati aşkın bir uçuş  daha yaptık pkuket  ulaştık tabi
    Sabah sekizi geçiyordu dokuzda doğruydu servise topluca bindik aşağı yukarı 30 kişilik bir grup tuk
    Tabi o saatte otel olmadığı için biz biraz servisle dolaştık şehir turu yaptık rehberimiz şehire anlattı 10’dan sonra 1:30’a doğru otele geldik ve otele yerleşmiş olduk bu kadar uzun yolculukdan sonra baya bir yorulmuştuk uyuyamadik da uyuduğumuzda ketlarımız oluruz diye uyumamaya çalıştık gece uyuyalım diye gündüz 1 saat kadar uyuduk çünkü uykusuzluğa artık dayanamadım uyuduktan sonra tekrar kalktık biraz havuza girdik 10’dan sonra deniz akşam özel yemek vardı yemekte arkadaşlarla birlikteydik güzel bir konser veren bir ekipte varda müzik çalma tarzları filan çok güzeldi Türk usulüne göre yemek yapmışlardı yemek keyifli ve güzeldi
    Gelelim taylant pkuket ne yenir ne içilir
    Yeme içme kültürleri tabi bizden çok çok farklı çok farklı
    Kilo aldıracak çok yiyecekleri yok genelde deniz mahsülüleri yoğunlukta Buka turistik olduğu için hamburger ve benzeri ürünler de burada satılıyor her tarafta her türlü yiyecek var
    Bir Türk olarak yiyeceklerinizi sağlıklı olmasını istiyorsanız aslında aradığınızda bulabilirsiniz bir çok yerde helal gıda helal food diye yazılı yerler var oralardan rahatlıkla yeme içme yapabilirsiniz
    Geldiğimizin ertesi gün cuma olduğu için tabi bir Müslüman olarak Cuma’ya gitmek istedik otelden tatong dediğimiz taksilerle zaten tarif ediyorsunuz Cuma’ya oradan bir cami var çok güzel oraya götürdüler Müslim home player  veya namazı şeşlinde elinizi kaldırıp bağladığınızda tarif edebilirsiniz bunları görünce anlıyor 200 baht gittik
    Çok şükür cuma günü de cuma namazımızı burada eda etme imkanı oldu
    Aslında insan düşüncesi neyse neyi arıyorsa her yerde her şeyi bulabilir tekim Uzakdoğu’da da Tayland’da da Asya’nın bu bölgesinde de eğer müslümansan ve cumanı kılmak istiyorsan cumalı kılmak için yer bulursun gidersin
     Cuma çıkışı zaten cumanın etrafında helal diye bir çok yer var oradan yemek yiyebilirsiniz rahatlıkla
    Burada en çok sevdiğim yiyecek gerçekten tropikal meyveler meyveler çok güzel aynen bizim türkiye’de olduğu gibi böyle buzla karıştırıp mix yapıp güzel bir şekilde içe biliyorsunuz genelde 80 baht veya 60 baht
    Ben türkiyeden gelirken yanıma 2.3 paket kuruyemiş almıştım çok iyi oldu böyle akşam üçte dörtte 10’un atıştırıp biliyorsun çayında birlikte otelde çay sallama çay içip gayet güzel oluyor tavsiye ederim yanınıza giderken ambalajlı bir şekilde ve bakımlı atabiliyorsanız vakumlu bir şekilde karışık kuruyemiş alabilirsiniz
    Buralar biraz hava şekli olarak ve deniz olarak antalya Saklıkent Ölüdeniz kaş o taraflara benziyor satılana baktığınızda esnafın sattığı şeyler bile bizim Antalya’daki benzer ürünle
     
    Taylant pkuket  de gece hayatı ve dikkat etmeniz gerekenler.
     
     
     Tayland’da genel yaşayış ve halkın inanç bakışı Buda öğretisi ve halka yansımaları Buda’nın sekiz ilkesi
     
     
    Buradaki hayat yapısını ve insanların yaşayışını gece hayatını görünce gerçekten Türk toplumu ahlakına ne kadar güzel ve değer verdiğimiz o zaman daha iyi anlıyoruz
    Kendi değerlerimize sahip çıkalım ve evlatlarımızı bu değerlerimize Yetiştirelim
     
    Taylan pkuket özgürlükler adası ama özgürlükten ne anladığımız önemli
    Gece kulüplerinin olduğu yerde bir tane polis göremezsiniz bunu burada rehberlerimiz de evin önüne anlatıyorlar
    Aslında işin gerçeğini şöyle ibretli bir baktığında tabii ki polis olmaz çünkü polis olabilecek hiçbir mevzu yok insanın hiçbir ahlak değeri hiçbir ilkesi yoksa zaten sorun yok her şey yapılabilir bir ortamda polis ve ne yapacaksınki hiç değeri yok hiçbir namus değeri  zaten insanlar buradaki guguk var dedikleri insanın ahlakına değerlerini yok eden yerlere girip her şey yapıyorsa zaten o zaman polislikte bir şey yok o yüzden rehberlerin abart abart anlattıkları aman şöyle aman böyleamam polis yok şey bana zırva ve safsata olarak göründü  
     
    Buradaki gece hayatını görünce gerçekten oturup bir 2 saat düşünme ihtiyacı duydum insan nasıl bir hale gelebiliyor insanın hiçbir değeri yoksa alaka değeri yoksa gerçekten nasıl da satırla biliyor nasıl da bedeli kullanılabiliyor kadınları ne hale gelebiliyor basit bir obje gibi basit değersiz bir eşya gibi adeta göz önünde pervane döndürüp duruyorlar.
    İnsanoğlu gibi bütün yaratılmışların bütün Hayvanatın bitkinin üzerindeki güzel bir varlık gerçekten baktığımda eğer herhangi bir değer taşımıyorsa sıradan basit bir meta gibi insanların önüne konulabiliyor o yüzden değerlerimize ahlakımıza sahip çıkmamız gerekiyor
    İnsanın yaratılış itibariyle kullanılıp basit bir meta şeklinde bir köşeye atılacak iyiken güzelken gençken kullanıma tabi yaşlandığında da birini çek saygı duyulmayacak bir varlık değildir insan her yaşta alaka değerleriyle güzellikleriyle onuruyla yaşadığında o onur ve güzellikle her zaman saygı duyulabilir değerlerine sahip çıkılabiliyor yaşanabilir bu bir ortam oluşturur ama hiçbir değeri olmayan insan hiçbir yaşam alanı oluşturamaz 10’un oluşturduğu yaşam alanında da kirli olur yen ve güzel toplum modeli için ancak temiz nesil gerekir. gidenler bilir  bilen  yazar

  2. 4 yılım geçti adada. Her sokağını karış karış bilirim. Adanın alt yapı sorunları devam etmekte. Her ne kadar yağmur suları için, yer altı yatırımları yapsalar da kafi gelmiyor. Toplu taşımacılık yok denecek durumdadır ada da. Özel araba yada motor en cazip taşıtlardır. Fakat, bu ay merkezi yönetim (askeri cunta) hava alanın dan, Chalong Körfezi’ne kadar olan hafif raylı sistemin bütçesini onayladı. 5 sene sonra ulaşım daha modern ve adaya yakışır hale gelecek. Ayrıca yeni uluslararası hava alanı bu sene kullanıma başlanacak. Ada da Çinli turist akını son 2 yıldan başlayarak devam ediyor. Ayrıca Güney Koreli turistlerin de sayıları artmaktadır. Uzun kalışlarda otel yerine ev kiralama yapılmasını öneririm. (Bir aylık condo kira bedeli 13.000 baht, 370 Amerikan doları.)

  3. Phuket adasında geçirdiğim 4 güzel günde Patong’un güzel sahili, çılgın, eğlenceli kalabalık gece yaşantısı beni çok etkiledi. Patong’dan yerli halkın da kullandığı otobüslerle, Phuket Old Town’a da gittim. Restore edilmekte olan bu tarihi alan çok sakin, güzel eski bir şehir. Binaların çoğunda giyim ve yöreye özgü hediyelik eşya satışı yapıyorlar. Yöresel lezzetleri tadabileceğiniz yine bölgeye özgü eşyalarla döşenmiş kafeler mevcut. Gerek Phuket gerekse Tayland’ın diger bölgelerinden da pahalı bir bölge. Gezi süresi olarak yarım gün içinde gezilebilir. Tekrar Phuket’e yolum düşerse yeniden görmek gezmek isterim.

  4. İngilizler; Thailand’ın en başından Malezya ve Singapur’u yiyip bitirmişler, Hindistan’ı hesaba katmıyorum bile. Fransızlar her zamanki çekirge sürüsünün bir üyesi olarak Uzakdoğu Asya’nın orta ve doğu kısmını ele geçirmişer, Kamboçya, Vietnam bölümünü. Hollandalılar yüzyıl boyunca Endonezya’yı tamamen talan etmişler. Kalay ticareti ile sadece Thailand’ın değil Malezya’nın tamamen içini boşaltmış İngilizler! Zamanında dünyanın en büyük kalay ticaretini yapan ve hala dünyanın tek kalay ticaret borsaının sahibi olan İngilizler aslında başkalarının yer altı zenginliğini “çalarak” bu servete konmuş vaziyetteler.

    Bugün büyük ekonomilere ve uluslararası güce sahip olmalarını tek sebebi zamanında başta ucuz işgücü(köle) ticareti olmak üzere, her türlü hammaddeye “BEDAVA” sahip olmaları ve sömürgecilikleri… Sonra da insan haklarından ve demokrasiden dem vururlar, sanki geçmişleri çok matahmış gibi. Geçmişte olduğu gibi bugün de dünyanın hemen her yerinde özellikle bu ingiltere-Benelüx ve Fransa üçgeninin sömürgeleri ve baskıları devam ediyor.

  5. Anlatımında ki bu Tostoy detaycılığı,Hosseini sıcaklığıyla harmanlanıp bi de üzerine bi çok insanın göremiyeceği yerlerle ilgili hikayelerin eklenince ortaya okumaktan her zaman zevk aldığım seyahatnameler çıkıyor. Sevgiler. 🙂

  6. Phuket’e gittiğim halde tarihi hakkında bilgi edinmemiştim. Turizm’de aslında bu kadar yeni olduğunu eskiden kalay tüccarlarının uğrak yeri olduğunu madenleri olduğunu bilmezdim. Bu arada Taylandlılar ülkelerinin hiç işgal edilmemesiyle övünseler de, Avrupalılar yüzyıllardır ticaret veya başka isimler altında bir şekilde burada bulunmuşlar. Bizse biraz yeni keşfediyoruz gibi. Teşekkürler.

    • Phuket Old Town çok beğendiğim bir yer oldu. O yüzden 12 gün orada kaldım. Huzur kokan bir şehir. Phuket’in turistik kalbi Patong’a ise birkaç defa gittim ama nedense bana cazip gelmedi. Şehirlerin tarihini okundukça kültürlerin daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum.

      • Patong neden cazip gelmedi Kemal bey? Phuket denilince akla ilk gelen isim Patong oluyorken nesini beğenmediniz merak ettim. Düşüncelerinizi yazar mısınız? Phuket, Uzak doğuda Güney Kore’den sonra ziyaret etmek istediğim tek yer.

        • Phuket gece hayatıyla öne çıkan bir yer. Phuket’in sadece bir bölümü burası. Oysa Phuket bir çok farklı noktadan oluşuyor ve her biri birbirinden güzel. Bir çok turist sadece patong’a geliyor, gece hayatına dalıyor ve adanın diğer güzelliklerini göz ardı ediyor, keşfedemiyor. Eğlence için patong da hoş, ama Phuket Patong değil demek istediğim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz