Koh Kong (Krong Khemara Phoumin), Tayland–Kamboçya sınır geçişlerinde tercih edilen bir sınır kasabası. Tayland sınır geçişi kasabası Hat Lek sonrasında Kamboçya sınır kapısı Cham Yeam yer alıyor. Koh Kong şehri ise bu sınır kapısından 14 km içeride kurulu. 2002’de inşa edilen ve 7,2 milyon dolara mal edilen 1900 metre uzunluğundaki bir köprüden geçilerek Koh Kong’a ulaşılıyor.
Koh Kong çoğunlukla kafa karıştıran bir destinasyon. Bu ad eyaletin adı olsa da aynı zamanda yakınlardaki adalar topluluğunun da adı. Krong Koh Kong ve ayrıca Dong Tong olarak da çağrılan bu sınır bölgesi, Tayland’ın popüler tatil adası Koh Chang’e sadece 80 km uzaklıkta. Diğer yandan Koh Kong yine adalar topluluğundaki en büyük adanın da adı.
🧭 Tayland’ın Koh Chang adasından ayrılıp Kamboçya’ya geçmeye karar verdim. Adadan, Kamboçya sınırına kadar gitmek için biletimi almıştım (400Baht, 23TL). Sabah minibüsle alınıp önce limana, oradan da feribotla ana karaya geçtikten sonra otobüsle sınıra vardım. Bangkok’ta iken Kamboçya vizemi almıştım.
Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır geçişlerinde, Tayland’ın sınır kapısı Hat Lek sonrasında Kamboçya sınır kapısı Cham Yeam sınır kapısı sıklıkla kullanılıyor. Tayland tarafından kısa bir yürüyüşle Kamboçya tarafına geçtim.
Kamboçya Cham Yeam uluslararası geçiş kapısı, 07.00 ile 20.00 saatleri arasında açık. Kamboçya vizesi olmayanlar burada 20$-25$ karşılığında 30 günlük vizelerini alabiliyorlar. Bazen de 30$-50$ gibi, gümrük görevlilerinin keyfiyetine kalmış extra (!) ücretler de talep edilebiliyor.
Bazı yerlerde Master Card ATM’si bulmak daha zor olabiliyor, Visa daha yaygın. Para bozdurmaya kalkıştığınızda ise önerilen kur değerleri çok kötü ve çok zarara yol açabiliyor. Yanınızda Dolar mutlaka bulundurun.
Ben Koh Chang’den direkt Koh Kong’a gitmek istemiştim ama ikisi arasında bir ulaşım yoktu. Zaten çoğu kişi Tayland’dan ya Sihanoukville’ye ya da Phnom Penh veya Siem Reap şehirlerine direkt bilet alıyor. Koh Krong’a giden var mı diye etrafımdaki turistlere sorduğumda kimsenin yoktu.
Evrak işlerini 20 dakikada bitirdikten sonra Kamboçya tarafına geçtim, artık Koh Krong’a gidebilirdim. Yanıma gelen birçok motosiklet ve taksi sürücülerini duymazdan gelmiştim. Buradan Koh Kong şehrine tuk-tuk 150-200B aht, motosikletler 100-150 Baht ve özel taksiler de 250-300 Baht ücret talep ediyor.
Ben daha ucuz gitmek için 1 saat kadar burada oyalanıp, benim gibi gelen birilerini bekledim. Oradaki motosiklet ve taksi sürücüleri ile yiyecek içecek satan tezgâhlardaki Kamboçyalılarla sohbet ettim. Gelen giden olmayınca 100 baht’a anlaştığım bir motosiklet sürücüsüyle Koh Krong’a doğru yola çıktım.
Day 607: Kamboçya:01, Krong Koh Kong. 31 Mart 2012
Koh Kong Gezi Rehberi
Tayland sonra Koh Kong kasabasına geldiğinizde kasabanın sadeliği daha bir göze çarpıyor. Burası çevredeki adalara tekne turu ile gitmek, nehir ve orman turlarına katılma sonrasında bir gece kalmanın yeterli olduğu bir kasaba.
Birkaç guest house ve otele fiyat sorduktan sonra içlerinde beni etkileyen Thann Tay Guest House’da karar kıldım (6$, 10TL). Henüz yeni açılmış 5 katlı otelin sunduğu özellikler benim gibi bir gezgin için neredeyse dudak uçuklatıcı bir lükstü.
LCD TV, kocaman ve tertemiz bir banyo, ışıklı, ferah ve geniş oda, double yatak, masa ve sandalyeler, gardrop ve komidinleriyle 3 yıldızlı bir otelden farkı olmayan odanın ücretinin iki kahve parasından ucuz olması beni şaşırtmıştı.
Odalar klimalı veya fanlı olarak kiralanabiliyor. Klimalı istediğinizde 12$ fiyat verdiler ama pazarlığa açık oldukları belli olduğu halde ben fanlı olarak tercih ettim. Kamboçya’da şahit olduğum internet hızı ise beni başlı başına etkileyen diğer bir sebepti.
Burası uzun zamandır üzerinde ağır ağır çalıştığım, bu yazıları okuduğunuz web sitemin yeniden doğacağı yer olacaktı. 5 gün odaya kapanıp sadece yemek için dışarı çıkıp, saatlerce laptopta çalışıyordum. Uzun süredir böylesi hızlı bir internet ile çalışmayı özlemiştim. Yapacak çok çok işim vardı.
Koh Kong Adası, 22 km uzunluğu ve 7 km genişliğiyle Kamboçya’nın en büyük adası. Koh Kong kasabasından ulaşılabilen adayı, Kamboçya hükümetinin turistler için uluslararası tatil beldesi haline getirme gibi planları var. Bölgede 30 bin kişinin konaklayacağı resortlar için planlamalar yapılıyor.
Geçmişte ismi, kumar, fuhuş, vahşi hayvan kaçakçılığı, yükselen AIDS oranları ile anılan, kötü üne sahip olduğundan Vahşi Batı olarak isimlendirilen kasaba, şimdilerde yolların geliştirilmesi, köprünün inşası sonrasında mütevazı bir turist destinasyonu haline gelmiş.
Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’e 138 km uzaklıkta olan Koh Kong kasabasının kendisinin ilgi çekici hiçbir cazibesi yok. Kasabada tekne turları, şelaleler ve plajlar ziyaretleri organize eden acenteler var, yine bunun yanında eco-trekkingleri de yapılabiliyor. Fazla bir turist ziyareti almadığından bu tür aktivitelere tek başına katılmak oldukça pahalı.
Yine bunun yanında adanın serbest bölge olarak ilan etme planları var. Boş ve huzurlu plajları, hindistan cevizi ağaçları, ormanlarla kaplı tepeler ve yükseklikleri 6-25 metre arasında değişen şelaleleri, sahillerinde yüzen yunusları ile ziyaretçilerine pek çok güzellik vadediyor. Adada kamp dışında henüz bir konaklama imkânı yok.
Koh Kong kasabası ise 22 bin civarındaki nüfusuna tezat uzayıp giden ve bunun etrafına serpilmiş birkaç sokaktan oluşuyor. Güneydoğu Asya’nın en büyük ve sağlıklı ormanlarından birisi olan Cardamom Dağları eteklerinde uzanan kasabanın yağmur ormanlarına inat çirkin bir yüzü var.
Day 608: Kamboçya:02 Krong Koh Kong, 1 Nisan 2012
Emeğinize sağlık! Paylaşımlarınızı değer ve ilgi gösterek okuyor, beğeniyorum. 🙂
Yorumların için çok teşekkürler Duygu. Benim için çok değerli bu. Sevgiler.
Kemal merhaba, gezimizde ilk durağımızı koh chang olarak belirledik. Koh Kong üzerinden Kamboçya’ya geçme planındayız. Kafama takılan konu vizeler. Sınır kapısında sıkıntılar olduğunu belirtmişsin. Bangkok’dan mı almamız daha iyi vizeleri, tavsiyen nedir? şimdiden teşekküler
Vaktiniz varsa Bangkok’tan alın derim. Sınırda da vize alabilirsiniz, sadece biraz dikaktli olun. Kamboçya vizesini kapıda almada şimdiye kadar sorun yok. Laos’a gitmeyi düşünürseniz eğer vizenizi Bangkok’tan alın. Koh Chang’e geçmeden Koh Samed’e de uğrayabilirisniz. güzel bir yer.
merhaba,
tesadüfen gördüm, ben de bir öneride bulunayım dedim. 🙂 2 sene önceki sınır geçişimde birisinin önceden e-vize aldığını görmüştüm, fena bir yöntem değil gibi: http://www.mfaic.gov.kh/evisa/
tşekkürler
Biz de tam tersi istikamette, Krong Koh Kong’dan Kambocya’ya gecmistik ve Krong Koh Kong’da mangrove ormanini ziyaret etmistik, oldukca etkileyiciydi. Ama bu sehirde kaldigimiz iki gun boyunca surekli yagan yagmur yuzunden baska pek bir sey de yapamamistik, sanki burada hava hep boyle kapali ve yagmurlu gibi gelmisti bana nedense.
Ben Nisan ayında oradaydım, Sihanoukville’de hayatımda görmediğim kadar şiddetli yağmurlar gördüm, ancak yolda olduğum tüm zamanlarda hava tamamen güzeldi. Kamboçya’da en güzel şeylerden biri ise bulutlar ve gün batımıydı.
Kambocya’daki en guzel gunbatimini Rabbit Island’da (Tavsan Adasi) gordum. Eger henuz yolunuz dusmediyse, bir dahaki sefere mutlaka gormenizi oneririm.
Berlin’den selamlar..
Kamboçya’da en güzel sunseti Kampot’ta görmüştüm. Rabbit Adası’na ise hem fiyatlar hem de çok yoğun olmamdan dolayı gitmemiştim. Birgün…
Berlin’e selamlar.