Laos, Tayland’a veya Vietnam’a alışmış olan gezginler için hoş bir geçiş ülkesi denebilir. Bu küçük Güneydoğu Asya ülkesi, kalker dağlarından yoğun ormanlara ve muhteşem şelalelere kadar çarpıcı bir manzaraya sahip. Asya’nın çok ziyaret alan turistik ülkelerine benzemiyor. Turizm alanında henüz emekleme aşamasındalar ve bu özellikleri Laos’u daha da çekici kılıyor.

Komşusu Tayland ve Kamboçya gibi sokakları turist dolu değil. Karşılaştığınızda size gülümseyen birini gördüğünüzde bunun samimiyetine daha kolay inanabilirsiniz, çünkü genelde sizden bir beklentisi yok. Kendinizi Laos’un sarı topraklı yollarına vurduğunuzda kolayca anlayabiliyorsunuz.

Turistik yerlere ulaşım ağı gayet iyi. Ülkenin yollarının büyük bir bölümü bozuk. Birkaç yüz kmlik yolları aşmak 10 saati bulabiliyor. Trafik sağdan akıyor, sakin bir trafik akışı var. Yollar kimi yerde gayet iyi, kimi yerde oldukça bozuk, dolambaçlı olduğundan sarsıntılı seyahat yapılmak zorunda kalıyorsunuz.

Laos’un sandal ağacı şehri anlamına gelen başkenti Viantiane’den ayrıldıktan sonra anlamıştım ‘Laos’ demenin ‘yollar’ demek olduğunu! Başkent Vientiane’den çok da uzak olmayan Vang Vieng şehrine varmam 4 saat sürmüştü. Ne çok yoruldum, ne çok.

Malta

Serbia

Hayatım boyunca bu kadar sık ve bu kadar uzun seyahatler yapmamıştım. Vang Vieng-Luang Prabang arası ise 10 saat sürmüştü. Luang Prabang’dan Mekong Nehri üzerinden giden tekneyle Pakbeng’e geçmiştim, 11 saat. Oradan 2 otobüs değiştirerek Luang Nam Tha’ya 8 saatte varmıştım.

Oradan ise Vietnam sınırına yakın Nong Khiaw’a 11 saate ulaştım. Bu böylece daha uzayıp gidiyor. Luang Prabang, Phonsavan ve tekrar başkent Vientiane’ye dönüş derken gezimin 60 saatinden fazlası yollarda geçti, belki çok daha fazlası.

Asya’nın hiç bir yerinde bulamayacağınız bu olağanüstü yaşam, ziyaretçilerin buraya gelmelerindeki en önemli sebeplerin başında geliyor. Kapılarını turizme açtıktan sonra yapılan yeni yollar ve köprüler sayesinde Laos’un bu güzelliklerine ulaşım hem daha çok kolay olmaya başladı.

Laos’un çok büyük bir bölümü el değmemiş ormanlardan oluşuyor. Nehrin her iki yakası eşsiz doğa ve insan görüntüleriyle insanı etkisi altına alıyor. Her yıl keşfedilen yeni türlerle birlikte, 8 yüzden fazla kuş türü ve yüzden fazla büyük memeli hayvan türü Laos’ta tespit edilmiş.

Daha egzotik türlerden bazıları kaplanlar, leoparlar, douc langur maymunları, şebekler, yunuslar, guguk kuşları, tüylü argus ve gümüş sülün gibi canlılar. Ekosistemini korumak ve sürdürmek için belirlenmiş 20 ulusal koruma altındaki var. Bazıları dünyanın en iyi tasarlanmış koruma sistemleri arasında gösteriliyor.

Laos Turu Gezi Rotam

Laos turu, toplam 26 gün. Bunun tamamını Kuzey Laos bölgesinde geçirdim. Laos vizemi Bangkok’tan aldım. Bangkok’tan Laos’un başkenti Vientiane’ye otobüsle geçtim. İlk gece Vientiane’yi gezdikten sonra ilginç kasaba Vang Vieng’e geçtim.

Orada nehirde kano ve tubingden sonra eski kraliyet başkenti güzel şehir Luang Prabang’a geçtim. Fil safarisi, bisikletle şehir turu, şelale ve köy ziyaretleri sonrası, Mekong Nehri üzerinden 10 saatlik bir tekne yolculuğu sonrası küçük kasaba Pakbeng’e geçtim.

Pakbeng sonrası Udom Xai üzerinden Kuzeydeki Luang Namtha’ya geçtim. Burada 2 gece 3 gün Luang Namtha National Park’a ve hala geleneksel yaşamlarını koruyan köylere yapılan trekking aktivitesine katıldım. Buradan ayrılıp yine Udom Xai’ye ve oradan da diğer gezginlerle ortak minibüs tutarak Vietnam sınırına yakın Nong Khiaw kasabasına geçtim.

Burada mağara ziyaretleri ve trekking sonrası otobüsle Luang Prabang’a geçtim. Ertesi sabah UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan gizemli kavanozlar düzlüğü: Plain of Jars’ı ziyaret etmek için uzun bir yolculukla Phonsavan’a geçtim. Plain oj Jars ve II. Indochina Savaşında yok edilen eski başkent Muang Khoun ile viski yapan köy ziyareti sonrası tekrar otobüsle Vientiane’ye döndüm.

LAOS TURU 📌
★ Bangkok 🇹🇭 🚍⛵️ ➜ ① Vientiane 🇱🇦 🚍 ➜ ② Vang Vieng 🚍 ③ Luang Prabang ⛵️ ➜ ④ Pakbeng 🚍 ➜ ⑤ Oudom Xai 🚍 ➜ ⑥ Luang Nam Tha 🚍 ➜ ⑦ Udomxai 🚍 ➜ Nong Khiaw 🚍 ➜ ⑧ Luang Prabang 🚍 ➜ Phonsavan 🚍 ➜ Vientiane 🚍 ➜ Bangkok 🇹🇭

Laos gezimde 60 saatten fazla süreyi şehirlerarası ulaşımda geçirdim. Şimdiye kadarki gezilerimin hiç birinde bu kadar sık ve uzun süreli otobüs yolculukları yapmamıştım. Şimdiye kadar en uzun yolculuğum Doğu Java’daki Banyuwangi şehrinden Jakarta‘ya olan 16 saatlik tren yolculuğumdu ama hiçbir yolculuğumda Laos’taki kadar yorulmadım.

Tozlu ve bozuk yollar, konfordan uzak ve klimasız otobüslerle geçen ulaşım zor ve yorucu olmasına rağmen görülen yerler açısından değmişti. Bu kadar yorgunluktan sonra başkent Vientiane’deki ilk ve tek Türk restoranı İstanbul Restoranı bulunca oraya yerleştim. Orta ve Güney Laos için kalan süre yetersiz olduğundan zamanımı Vientiane’de geçiri, 26. gün Vientiane’den Bangkok’a gece otobüsüyle geçtim.

Luang Prabang, kuzeydoğu Laos’taki Mekong ve Nam Khan nehirlerinin birleştiği noktada yer alan, 33’ü UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan 58 kasabadan oluşan bir kent. Laos’un en popüler şehri Luang Prabang, 2008 yılında New York Times Gazetesi tarafından hazırlanan Görülmesi Gereken Yerler listesinde ilk sıraya koymuştu.

Eski kraliyet başkenti Luang Prabang, Budist tapınakları ve görkemli manastırları ile ünlü. Şehir 70’e yakın tapınağa, 2000’e yakın Budist rahiplerine ev sahipliği yapıyor. Kadim ve iyi durumdaki tapınakları, çevrede yapılabilen fil safarileri, şelale ziyaretleri, trekking ve hiking aktiviteleri ile hem bireysel gezginlerin hem de tur operatörleri ile gezen orta yaş üstü turistlere hitap eden bir şehir.

Sisler içerisinde tüm çevreyi 360º derece görmek mümkün Phousi Tepesine çıkın. Hemen müzenin karşısındaki yer alan bu tepeye ulaşmanız için 238 basamağı çıkmanız gerekiyor. Zirvede 1804’da yaptırılmış Phra That Chomsi tapınağı bulunuyor. Şehirdeki uluslararası havalimanı var. Ancak karayolu ile şehre ulaşmayı göze alanlar zorlu ve uzun otobüs yolculuklarını göze almalı.

Phathok Cave (Pha Thok Mağarası), Nong Khiaw’ın kalbinde yer alan, II. Çinhindi Savaşı sırasında Laos komünist partisi tarafından bölgeye atılan bombalardan korunmak için kullanılmış bir mağara.

Day 594: Laos:26 Vientiane, 18 Mart 2012

Serbia

16 Yorumlar

  1. Merhaba, güzel gezmişsiniz Laos’ta, güzel de bilgiler vermişsiniz ama biraz daha detay gerekiyor.

    Yıllar önce ben kuzey Tayland’dan Luang Prabang’a nehir yolculuğu yaparak gitmiştim, sonra Luang Pranang’dn Bangkok’a uçakla gitmiştik. Laos vizesi sınırda alınıyor.

    Yeniden Tayland’a gitme imkanı doğdu, Bangkok’dan gene Luang Parabang’a gitmek isterim. Bangkok’dan Vientiane otobüsle kaç saat sürüyor acaba? Belki bu şekilde Vientiane’yi de gezip Luang Prabang’a giderim. Şimdiden teşekkürler, selamlar

  2. merhaba,
    Ben Tayland’dan başlayıp Laos-Vietnam-Kamboçya daha sonra Malezya filan diye gezmeyi düşünüyorum.
    Merak ettiğim, Laos’tan Vietnam’a geçebilir miyim?
    Vietnam vizesini gitmeden Tayland’dan mı halledeyim? Laos’da almak mümkün müdür?
    Laos’dan Vietnam’a giremezsem tekrar Laos’a da giremeyeceğim için sıkıntı olacak
    nasıl planlamalıyım?

  3. Selamlar,

    2 haftalık iznim var, uçakla Bangkok’a ulaştıktan sonra oradan Laos’a ya da Kamboçya’ya geçebilirim. Ancak Bangkok’a haftasonu varacağım için Laos vizesi almak üzere pazartesi’yi beklemek durumundayım. Kafamda 2 alternatif mevcut:

    1. Bangkok’tan Laos vizesini aldıktan sonra Laos’a geçip oradan da Kamboçya ve Bangkok’dan Türkiye’ye dönüş
    2. Bangkok’tan Kamboçya’ya geçip vizeyi kapıda aldıktan sonra 2 haftayı Kamboçya’da değerlendirmek.

    Laos ve Kamboçya ikisi de görmek istediğim ülkeler ancak internetteki forumlardan ve gezi yazılarından okuduğum kadarıyla uçak kullanmazsanız çok vakit alıyor. Uçak bileti fiyatları da malesef Laos’ta pek uygun fiyatlı değil. Laos’u gezi planıma dahil edersem yollarda çok vakit kaybedeceğim gibi görünüyor?  Laos’taki şimdilik planım: Vientiane, Luang Prabang, Phonsavan (belki) ve Si Phan Don.

    Kamboçya da ise Siem Reap, Phnom Penh ve oradan da kıyı kesime geçmeyi düşünüyorum. Yani 2 hafta Laos ve Kamboçya mı yoksa sadece Kamboçya mı yapayım? Teşekkürler

    • Bangkok’da Laos ve Kamboçya elçilikleri yan yanda. Aynı gün içerisinde vizenizi alıp Vientiane, Laos’a gece otobüsüyle geçin. Geceleri yolculuk eder ve gündüz gezerseniz  Vientiane, Vang Vieng ve Luang Prabang yapın, Phonsavan için o kadar yolu çekmenizi tavsiye etmem. Plain of Jars ilginç ama çok çok zamanınızı alacaktır.

      Maddi durumunuz uygunsa Luang Prabang’dan Siem Reap’a uçabilirsiniz. Vietnam Airlines ve Lao airlines uçuşları var, ancak fiyatlar pek de ekonomik değil diye biliyorum. 

      Ya da Luang Prabang’dan otobüse binip direk Si Phan Don’a gidebilirsiniz, oradan da sınırı geçip Siem Reap’de Angkor Wat’ı görürsünüz. İlk gittiğiniz gün günbatımını, ertesi gün de tüm tapınakları gezip Phnome Penh’e geçin. Ölüm Tarlaları ve birkaç yeri gördükten sonra varsa yine gece otobüsü, yoksa ertesi gün Sihanoukville’ye geçin. Artık burada dinlenirsiniz. Tüm yukarıdaki program size yorucu gelmiş gibi görünebilir, umursamayın, Sihanoukville’de dinlenmenin keyfini çıkarırsınız.

      Tüm bu bölge ulaşımın çok kolay olduğu, gece ve gündüz otobüslerinin sık olduğu yerlerdir. Hani neredeyse canınız ne zaman istese çantanızı alıp yola çıkabilirsiniz. Uçak kullanmanızı tavsiye etmem. Gece otobüslerde rahat uyuyabilirsiniz. Hem yorgunluktan hem de otobüslerin konforlu olmasından dolayı. Koltukları yatan ve konforlu, yataklı denilen otobüsler de var. Vakit kaybetmeyin, ne kadar yorulursanız yorulun kendinizi 1 gün deniz kenarında kumlara attığınızda tüm yorgunluğunuza değdiğini fark edeceksiniz.

      Kuzey Laos’da çok güzel ve eğlenceli, Luang Prabang’da şelale ve mağara ziyareti, fil safarisi, köy ziyaretlerini, VangVieng’de tubingi, Vientiane’nin sade ve huzurlu havası, İstanbul Restoran’da yediğiniz leziz yemekleri, Angkor Wat’ın o mistik havasını soluduktan sonra dinlenirken bunları hatırlayacak ve ne güzel gezdiğinizi anımsayacaksınız.

      İşte ben bunları yapın derim. Günlerinizi ve yol programınızı şehre ilk gittiğinizde programlayın. Hemen bir acenteye uğrayıp otobüs saatlerini ve orada neler yapabileceğinizi öğrenin. Tavsiyelerini dinleyin.

      Sihanoukville’de otobüsle Bangkok veya Pattaya’ya geçebilirsiniz. Hatta vaktiniz varsa Koh Samed’e de uğrayın derim. Kamboçya ucuz ve oldukça ekonomik bir yer. Deniz ve sahil olayı Tayland’la kıyaslanamayacak derecede kötüdür. Ancak şahane günbatımlarına şahit olacaksınız. Kamboçya’da Angkor Wat dışında bir yer görmeseniz de çok şey kaçırmış olmazsınız.

  4. Şimdi laos tayım ve İdris abimle beerloa içiyorum yemekleri gerçekten harika bir türkün ve müslamanların laosta yemek yiyeceği engüzel restorant burası, mutfağı benim evimin mutfağından daha temiz ÇOK SAĞOL İDRİS ABİ bana laosta TÜRKİYE yi yaşattığın için..
    Buraya gelecek türklerin kesinlikle İdris abinin yanına uğramasını tavsiye ediyorum saygılarımla..

  5. Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya, oradan Hong Kong’a geçmek istediniz mesela. Türkiye’den ayrılmadan mı vizeleri organize edersiniz? Yoksa gittiğiniz ülkede bir sonraki ülke için mi alırsınız?

    • Ben sadece Yeni Zelanda’ya gitmeden önce vize almıştım. Geri kalan tüm vizelerimi bulunduğum ülkeden aldım. Çoğu da zaten vizesiz ülkeler listesindeydi.

      Planlanmış ve tarihler konusunda eminseniz Türkiye’den vize alıp öyle gidin. Böylece aklınıza vize sürecini ve olası sorunları yaşama riskini azaltırsınız. Ama sırtçantalı gezecekseniz ve rüzgar nasıl eserse öyle seyahat ediyorsanız vizeyi yolda alın.

  6. Laos merak ettiğim görmek istediğim bir yer… İzlediğiniz rota da bir o kadar özendirici. Dediğiniz gibi böyle bir yer için belki bir bu kadar daha süre gerekirdi ama en az sizin kaldığınız süre kadar gidebilmeyi isterim.

  7. Facebooktan takipçinizim ama ilk kez bloğunuza denk geldim.
    Nefis yerler görmüşsünüz ve paylaşmışsınız. Teşekkürler 🙂

    Luang Prabang mutlaka görmek lazım bir yerdir Laos’ta. Yolunuz tekrar düşerse aklınızda bulunsun diyecektim nacizane.
    Sevgiler

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz