Bağrındaki 4000 Budist tapınağıyla Bagan’da güneşi batırmak, Mount Popa Dağına tırmanıp, aşağıda henüz modern dünya ile pek de tanışmamış ve gelişmemiş (!) şehre bakmak, yüzer köyleriyle Inle Gölü’nün mitsel havasını solumak… Evet Myanmar’dan bahsediyorum. Eski adıyla Burma, son zamanlarda seyahat tutkunlarının en gözde ülkelerinden biri haline geldi.

Eğer yeryüzünde gizemli ve henüz keşfedilmemiş birkaç ülke kaldıysa, bunlardan biri Myanmar olmalı. Bakir ormanların, karla kaplı dağların ve bozulmamış plajlara, 2 bin yıldan fazla süren zengin ve görkemli bir mirasın eşlik ettiği bir coğrafya Myanmar. Muhteşem anıtları ve antik kalıntıları ile 135’ten fazla etnik gruba ev sahipliği yapan bu topraklar, çok zengin bir kültürel renkliliği bağrında barındırıyor.

Yangon_rangoon_Myanmar

Hindistan ve Çin arasında bulunan bu Tayland’ın Batı komşusu Myanmar, Güney Asya’nın en çok çeşitliliğe ve renge sahip ülkelerinden biri. Kuzeyde sınırları Himalaya Dağı’na dayanırken, Güney çok zengin ve renkli deniz altı yaşamına ve mercanlara sahip Andaman Denizine uzanıyor. Kıyı boyunca serpilmiş el değmemiş adaları, geleceğin turizm odağı olacağı kesin.

En büyük şehri Yangon, eski başkent Mandalay, Angkor Wat’ı aratmayan Bagan şehri ve fotoğraflarına bakıp iç geçireceğiniz Inle Gölü ile Güney Asya’nın en yeni turistik destinasyonlarından biri şu anda. Modern dünyanın yüksek binaları, plaza işyerleri, otobüs ve metro trafiği içerisinde hayatını sürdürenler için apayrı bir gezegenmiş gibi duruyor bu ülke.

Malta

Bagan_Pagan_Mayanmar_Burma

Mutlaka gidilmesi gereken ülkeler listesine ilk sıradan girmesiyle son 12 ayda fiyatlar roket gibi fırladı. Avrupa ve Avustralya’nın ünlü turizm acenteleri, 2012 yılı turlarını daha yılın başında doldurmuşlardı.

Kapılarını dünya turizmine açan askeri yönetim turizmin bu yıl %300 büyümesini bekliyor. Kapılar açılmasına açılıyor ama gelecek turistleri ağırlayabilecek kapasiteye sahip mi sorusuna ise verilecek cevap net: Hayır!

Myanmar_Temple

2011 yılında 391,176 turistin ziyaret ettiği ülkeye 2012 yılında 500.000 turistin gelmesi bekleniyor. Kasım ve Mart arasındaki ayları arasındaki pik dönemde, 80$’lık otel fiyatları 200$’a kadar çıkıyor. Hem havayolu bilet fiyatları hem de otel ücretleri açısından şimdiden Güney Asya’nın popüler turistik ülkeleri Tayland, Malezya ve Vietnam’dan %30 daha pahalı gibi görünüyor.

Myanmar_Burma

Burma olarak bilinen Myanmar, uzun süre dünyanın geri kalanından izole kalıp, korkunç insan hakları ihlallerini siciline işlemiş bir devlet olarak kabul ediliyor.

Günümüz tekno dünyasında yaşayanlar göre, ilkel (!) denilebilecek bir yaşamın sürdüğü ülkenin sınırları yabancılara kapalı ve geçilmez olmasa da, özellikle ekonomik sebeplerden dolayı gitmesi pek de kolay olmayacak gibi görünüyor.

Inle_Lake_Gölü_Burma

Demokratikleşme ile birlikte aralanan kapılar, turizm sektörü için bir fırsat sunmuş olsa bile bu, ülkeyi kalkındırmak ve Myanmar’ın sorunlarını çözer mi bilinmez, ama benim seyahatimin rota karmaşası Myanmar vizesi ile başlayacaktı.

Myanmar Fotoğrafları: Bekran Sarsılmaz

Day 642: Tayland:9 Bangkok, 6 Mayıs 2012

9 Yorumlar

  1. Merhaba Kemal Bey,
    Öncelikle emeklerinize sağlık çok güzel yazılar ve fotoğraflarınız var…
    Aralıkta Van’dan Vietnam’a kara yolunu kullanarak geçmeyi düşünüyorum bu yolculukta gözümü korkutan yerlerden birisi myanmar. Bu ülkede otobüsle ulaşım hakkında bir bilginiz var mı? sürekli araç kalkıyor mu ? komşu ülkelerle ulaşımı nasıl sağlıyorlar 🙂 şimdiden teşekkürler

    • Bildiğim kadarıyla Myanmar’da iyi bir tren ağı var, otobüsle de yolculuk yapabilirsiniz. Ancak ne çok konfor beklememek gerek.

      Yine yerel havayollar iç uçuşları gerçekleştiriyor. Deneyebilirsiniz.

  2. Myanmar’da Müslüman katliamı haberleri salındı ortaya da bizimkiler soluğunu Burma’da buldu. Oysa arka planda her zamanki gibi büyük planlar dönüyor. Çin’in Myanmar üzerindeki artan gücünü önlemek için Amerikalılar Müslümanları kullanmak istedi. Çin gibi oyunda ben de varım demek istedi ve bunun için de Türkiye’yi kullandı.

    • Myanmar’da Budist-Müslüman sorunları tarihte çok gerilere kadar gidiyor. Zamanında İngiliz hükümetinin buraya getirip yerleştirdiği müslümanlar ülke vatandaşı olarak görülmüyor. Bir çoğunun kimlik kartı da yok, devletin gözünde yok sayılıyorlar. Bu sömürgeciliğin yarattığı problem. Yerinden yurdundan edinilen insnaların bir sonraki nesilleri aidiyet sorunu yaşıyor. Geçmişle bağları koparılan bu insanlar bulunduğu ülkeye de ait olamıyorlar. Yersizlik ve yurtsuzluk bu.

      Bir de ülkenin fakirliği, dinsel ve geleneksel farklılıklar, milliyetçilik gibi kavramlar işin içerisine girince sorunlar iyice büyüyor. Şimdilerde Myanmar demokratikleşme sürecine girdi, sınırlar açıldı, sansürler ve yasakalr gevşetildi. Ancak bu defa kapitalist büyük ekonomilerin ve şirketlerin iş koşturduğu bir alan olacak.

      Bir yandan Çin Burma üzerinde etkinliğini sürdürüyor, diğer yandan Obama ilk fırsatta kendini Myanmar’a attı. Diğer yanda ise Hindistan var.

      Zenginler iyice zenginleşirken, olan her zamanki gibi fakir halka olacak.

  3. Merhabalar Kemal, Bangkok, Tayland’dayım. Myammar vizemi aldim 8 Ocak’ta Yangoon’da olacağım. Gidip de dönenler sokakta konakladıklarını ve yer olmadığını söylüyor. Oralardaysan konaklama için önerilerini yazar mısın?

    • Merhaba Tülin, maalesefe ben de bu sebeplerde dolayı gitmedim. Booking.com’dan rezervasyon yaptırabilirsin, ancak benim araştırdığım zaman fiyatlar 100$ altında değildi. Zaten hem uçak bileti fiyatlarının yüksek hem de konakalama imkanının pahalı olmasından dolayı gitmekten vazgeçmiştim.

      Gerçi benim yanımda çadırım da vardı, ancak yanımda taşıdığım laptop, camera, tablet pc vb gibi sebeplerle güvenli bulmadığımdan ve tek başına seyahat ediyor olduğumdan gitmedim.

      Eğer 2 kişiyseniz her ihtimale karşı çadır almanızı öneririm. Hemen her yerde 100TL altına Bangkok’ta bulabilirsin. Eğer yalnız seyahat ediyorsan Couchsurfing sitesinden, senle aynı tarihte oraya gidecek birilerini belki bulabilirsin.

      Gelişmeleri bize bildir lütfen. Buraya yazabilirsin. İyi yolculuklar Tülin!

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz