Yurt dışı seyahatlerde nakit para taşıma konusu birçok seyahat sever için endişe kaynağı oluyor. Özellikle uzun süreli yolculuklarda seyahat boyunca masrafları karşılamaya yetecek kadar parayı nakit olarak taşımak stres kaynağına dönüşüyor.
Yurt dışı seyahatlerde çalınma, düşürme, kaybetme gibi risklerle karşılaşmamak için yüklü miktarda nakitle yola çıkmamak, mümkünse yurt dışında gidilen şehirde ATM’den parça parça para çekip kullanmak daha kolay ve akılcı.
Yurtdışında Para Çekme
Yurtdışında banka kartıyla para çekerken dikkat edilmesi gerekenler
Yurtdışında para çekmeyi düşünenlerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta var. Öncelikle banka kartının yurt dışı işlemlere açık olması gerekiyor. Yurt dışı işlemlerine açık olmayan banka kartıyla seyahat sırasında bir sürprizle karşılaşmamak için internet bankacılığı ya da telefon bankacılığı üzerinden kartınızı yurt dışında kullanıma açtırabilirsiniz.
İran hariç gittiğim hiç bir ülkeye Dolar veya Euro ile gitmedim. Akbank’a ait Debit/Maestro kart ile ilgili amblemi taşıyan ATM cihazlarından ihtiyacım kadar para çektim. Bazı ülkelerde çekeceğiniz miktar ne olursa olsun ülkeye göre değişen bir işlem ücreti alınıyor. Örneğin bu miktar Tayland’da 150 Baht idi.
Yurt dışında banka kartından nakit çekme işlemi yapıldığında bankalar kartın ana hesabından para ödemesi yapıyor. Kartınızın ana hesabı Türk Lirası olarak tanımlıysa, nakit çektiğiniz para birimine anlık döviz kuru üzerinden dönüştürülerek paranız ödeniyor. Bankaların nakit çekim işlemlerinde uyguladığı kurlar düşük olduğundan bu işlemden kur farkı nedeniyle zararlı çıkabiliyorsunuz.
Banka kartınıza tanımlı hesaplar arasında euro, dolar gibi yabancı para cinsinden hesabınız varsa seyahate çıkmadan önce nakit çekim işlemini bu hesaplardan seçtiğiniz birinin üzerinden yaparak kur farkından daha az etkilenebilirsiniz.
Türkiye‘de bazı bankaların banka kartı (maestro) ile kredi kartını bir arada sunduğu kartlar kullanılıyor. Bu kartlarla yurt dışından nakit çekerken banka kartı-kredi kartı ayrımı yapılamadığından kredi kartınızdan nakit çekme işlemi uygulanabiliyor. Bu da bir sonraki ekstrenizde faiz ödemenize neden olabilir.
Yurt dışı seyahati öncesinde banka hesabınızın olduğu bankanın yurt dışı nakit çekim komisyonu ve işlem başına aldığı ücretleri kontrol etmekte fayda var. Bazı bankalar işlem başına sabit bür ücret talep ederken, bazı bankalar ise çekilen tutara bağlı olarak komisyon alıyor.
Yaşanabilecek sorunlar, ATM’nin kartı yutması ya da kartın manyetiğinin bozulması gibi durumlara karşı önlem alıp seyahatte ikinci bir banka kartı ya da en az bir kredi kartı taşımak gerekiyor.
İran, Myanmar gibi ülkelere girmeden cebinizde ülkede harcamayı düşündüğünüz miktarın %30 fazlası kadar dolar bulundurmak gerek. Yine ATM cihazlarının yaygın olmadığı ülkelere cepte parayla gitmekte fayda vardır.
Banka kartı ile yurt dışında nakit çekme ücreti ve komisyonları
Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar müşterilerinin banka kartıyla yurt dışında yaptıkları nakit çekme işlemlerinden ücret ve komisyon alıyor. Bazı bankaların özel kampanyaları ile yurt dışında belli bir işlem adedine kadar masraf ödemeden para çekmek mümkün.
Akbank: 8,60 TL (İşlem başına)
Türkiye İş Bankası: 3,7 USD ve çekilen tutarın %1,5’u oranında komisyon
Garanti Bankası: 400 TL’ye kadar nakit çekimde 8 TL, bu tutarı aşan nakit çekimde %1,25 ek komisyon
QNB Finansbank: 3 USD
Halkbank: Çekilen tutarın %2’si oranında komisyon
Denizbank: Çekilen tutarın %1,5’u komisyon, 7 TL masraf bedeli
ING Bank: %1,15 komisyon ve 1,04 TL masraf bedeli
TEB: BNP Paribas’ın çeşitli ülkelerde bulunan ATM’leri ile anlaşmalı diğer banka ve ATM’lerinden ücretsiz para çekilebiliyor. Ücretsiz para çekme hizmeti 6 kıtada, yaklaşık 50,000 ATM’de sunuluyor.
Yapı Kredi Bankası: Avrupa’da 13 ülkede UniCredit’in 19,000’e yakın ATM’sinden ücret ödemeden para çekilebiliyor. Anlaşma olmayan ülkelerde işlem başına 3 USD ücret alınıyor.
merhabalar yazı için teşekkürler
üsküpe gitmeyi planlıyoruz. halkbank var diye duymuştum. makedon dinarı almak adına , hesabımzıdaki türk liramızı orada direkt makedon dinarı olarak mı çekebiliyoruz.? yoksa euro hesabı açıp ordan mı çekelim? ayrıca yunanistanda selanik , kavala bölgesinde para çekilebilecek türk bankası var mı)
Peki örnek vermek gerekirse akbank hesabım var ona atmlerden para yaptırabilir miyiz?
Bu konuda kafam epey karışıktı. En fazla 1 ay süreyle yurt dışında kaldığım için 1 aylık harcayacağım parayı götürüyordum. Bankamatiklerden hiç para çekmedim. Yazın benim için çok faydalı oldu Kemal.