Budapeşte, Avrupa’nın en hoş başkentlerinden biri. Macaristan’ın başkenti şehir, zevkli bir mimarinin ürünü silüeti, tarihi bugüne taşıyan yapılarıyla hayranlık uyandıran masalsı bir atmosfere sahip. Tarihi güzellikleri büyük bir titizlikle korunmuş Budapeşte’yi kaç defa ziyaret etmiş olursam olayım göz alıcı panoramik manzarası ve sade ve anıtsal yapılarıyla hiçbir zaman bana sıkıcı gelmiyor.

Sofistike karakteri ve dinamik yaşamı tüm sokaklarına, meydanlarına yansımış. Her köşesi çalkantılı bir tarihin, çağlar boyu Avrupa’nın başına gelmiş her şeyin izini taşıyor. Şehirde geçmişe şahit olmanın heyecanıyla dolaşırken aynı zamanda günümüzün modern atmosferini hissediyorsunuz. Şehrin romantik atmosferine, ağırbaşlılığına olduğu kadar çılgınlığı da eşlik ediyor.

Budapeşte

Budapeşte, tüm ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı, Orta Avrupa’nın en çok yabancı ziyaretçi ağırlayan başkentlerinden biri. İki milyonluk Budapeşte’ye birkaç defa gitme fırsatı bulduğum şehir hemen her yönüyle beni etkilemeyi başardı. Her gittiğimde daha önce gezdiğim sokakların benim sıkmasından çok, beni daha da kendisine bağlayan bir şehir oldu

Etkileyici sokakları, termal hamamları, ferah park ve bahçeleri, ünlü adaları, simgeye dönüşmüş köprüleri, mimarisi ve müzeleriyle ‘Tuna’nın İncisi’ olarak anılan Budapeşte, diğer ünlü Avrupa şehirlerine göre seyahat maliyetleri daha da düşük bir başkent.

Malta

Serbia

Renkli gece hayatı severlere hitap eden bir yere dönüşen Budapeşte, Macaristan’ın bu güzel başkentini de kapsayan Orta Avrupa turları ile bu şehre bazen sadece 1 gecenin ayrılması bence büyük bir haksızlık.

Budapeşte Gezi Rehberi

Budapeşte, tarihte gördüğü savaş ve yıkımlara rağmen kendi dokusunu, güzelliğini muhafaza edebilmiş bir yer. Doğu Bloku‘nun en mutlu kışlası olarak anılan Budapeşte, II. Dünya Savaşının yarattığı yıkımı atlatarak, Tuna üzerinde tahrip olan köprülerini onarmış, metro hatlarını açmış ve Buda Kalesi gibi önemli tarihi dokularını UNESCO kültür mirası kapsamına aldırmış.

Diktatörlük döneminden kalan anıtları 20. yüzyıl sonlarında kamusal alanlardan kaldıran Budapeşte, günümüzde mimari ve sanatsal zenginliğine enfes mekanları ve canlı gece kulüplerini de ekleyerek Avrupa’nın en özel başkentlerinden birine dönüştü.

Bugün şehre baktığınızda karakterinde ağırbaşlı bir romantizm görüyorsunuz. Dantel gibi zarif binalar şehrin romantik havasını tamamlıyor. Bu kelime şehrin tüm dokusuyla doğal bir uyum içerisinde. Elle tutulur bir lüks anlayışı ve ağırbaşlılık da bu romantik karakterine yansımış.

Tabi diğer popüler Avrupa başkentlerine kıyasla Budapeşte kendini kolay ele veren, güzellikleri vitrininde sergileyen bir şehir değil. Romantik ve ağırbaşlı karakterini kavramak için kendisine zaman ayırmanız, havasını uzun uzun solumanız gerekiyor. Orta Avrupa turlarında şehirde kısa süre geçirenlerin şehrin nazlı güzelliğine tanık olması pek de mümkün değil.

BUDAPEŞTE’YE GİTMEK İÇİN NE GEREKİR
Budapeşte’ye gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Daha uygun ve verimli bir Budapeşte tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.

BUDAPEŞTE’YE NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Budapeşte, yazın sıcak ve güneşli, kışın ise soğuk ve kar yağışlı bir iklime sahip. Şehri keşfetmek ve açık alanların keyfini çıkarmak için Budapeşte’yi nisan-eylül ayları arasında kalan ilkbahar ve yaz dönemlerinde ziyaret etmek uygun. Diğer yandan Budapeşte’yi masalsı bir kış manzarası eşliğinde gezmek için ise kasım-şubat ayları arasında kalan kış mevsiminde ziyaret edebilirsiniz.

BUDAPEŞTE’YE NASIL GİDİLİR
✈️ Budapeşte Havalimanı olan Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı, şehir merkezinin 24 km kadar doğusunda yer alıyor. Budapeşte’ye THY ve Pegasus ile İstanbul’dan direkt tarifeli seferler var. Ben Türk Hava Yolları ile uçtum. Bir defasında da Macar ucuz havayolu firması Wizz Air ile 99€’ya bilet almıştım.

İstanbul-Budapeşte uçuş süresi ise 2 saat. Havalimanına tüm yolcular ya 2A terminaline (çoğunlukla ucuz uçuşlar) yada 2B (yüksek ücretli uçuşlar) terminaline iniyorsunuz. Bir terminalden diğerine yürüyerek geçmek mümkün. Budapeşte Havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir konusunda çok da endişelenmeyin.

BUDAPEŞTE HAVALİMANINDAN ŞEHİR MERKEZİNE NASIL GİDİLİR
🚌 Otobüs: Budapeşte Havalimanından şehir merkezine gitmek için 100E numaralı otobüsü kullanın. Biletinizi hem Terminal 2A hem de 2B’deki BKK müşteri hizmetlerinden, otobüs durağındaki BKK otomatlarından satın alabilirsiniz. Kredi kartı, banka kartı veya nakit ödeme yapabilirsiniz! Biletinizi BudapeşteGO uygulamasından da alabilirsiniz.

Günün saatine bağlı olarak her 15 ila 30 dakikada bir kalkıyor. 100E havaalanı otobüsünün sadece 04.10 ile 01.05 arasında çalışıyor. Bu zaman diliminin dışına varıyorsanız aşağıda vereceğim diğer alternatiflere bakın. Yolculuk 45 dakika sürüyor, maliyeti ise 900 Forint (70 TL). Otobüs sırasıyla Kalvin tér, Astoria ve Deák Ferenc tér duraklarında yolcuları indiriyor. Oteliniz Peşte tarafında ise bu otobüs en iyi seçenek.

🚌 Ⓜ️ Otobüs-Metro Kombinasyonu: Budapeşte havalanından şehir merkezine daha ucuza gitmek istiyorsanız 200E otobüsü ve Metro M3 kombinasyonu kullanın. Otobüs, Budapeşte Havalimanından Kőbánya-Kispest Metro istasyonuna yolcu götürüyor. Oradan da metroya binip şehrin istediğiniz yerine gidersiniz. Ben her gidişimde bunu kullandım.

Eğer Buda tarafında veya şehrin dışındaki otellerde kalacaksanız bu seçeneği kullanın. Günün saatine bağlı olarak her 10 ila 60 dakikada bir kalkıyor ve yolculuk 1 saat sürüyor. 200E ve M3 ikisi birlikte 700 HUF’a mal olur (55 TL). Bileti otobüs durağındaki otomattan kredi kartıyla alabilirsiniz. Otobüse bindiğinizde biletinizi içerideki makinelerde onaylatmayı sakın unutmayın.

200E otobüsü 7/24 çalışsa da metro yalnızca 23.00’e kadar çalışıyor. Bu yöntemle 04.30 – 23.00 arasında ulaşım sağlayabilirsiniz. Budapest Kart alacaksanız 200E otobüsünde geçmediği aklınızda olsun ama sonrasında her yere kartınızla gidebilirsiniz.

🚌🌙 Gece otobüsü: Eğer 100E otobüsünün çalışmadığı ve metronun kapalı olduğu 01.05 ile 04.10 arasında Budapeşte’ye varıyorsanız nasıl şehir merkezine gidilir? O zaman havalimanında 200E Otobüsü ile Határ út istasyonuna gidin. Oradan 914/914A/950/950A gece otobüsüne aktarma yaparak şehir merkezinin farklı bölgelerine gidin.

Toplam maliyet 700 HUF. Yani uçağınız uygunsuz bir saatte inerse korkacak bir şey yok. Budapeşte geceleri bile oldukça güvenli! Güzergah biraz farklı olsa da Budapeşte Havalimanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık bir saat sürüyor.Gece otobüsleri 23.00 ile ~04.00 arasında çalışıyor.

🚐 Shuttle Servis: Havalimanından sizi direkt otelinize götürecek paylaşımlı shuttle servisleri de var. Ben hiç kullanamdım. Havalimanından 15-25 dakikada bir hareket edip sizi yarım saat veya 45 dakika içinde otelinize bırakıyorlar. Maliyeti 12$ civarında. 7/24 hizmet sunuyorlar.

🚕 Taksi: Budapeşte havaalanından şehir merkezine taksi ile gitmenin maliyeti 22-30$ civarında. Yaklaşık 30 dakika ila 45 dakika sürer. 1913 yılından bu yana yetkili Főtaxi taksi firması kullanın. Havalimanındaki Főtaxi gişesinden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Başka taksilere binmenizi önermem. Bolt uygulaması ile de taksi çağırabilirsiniz.

BUDAPEŞTE’DE NEREDE KALINIR
🏨 Budapeşte’ye seyahat edenlerin ilk karar vermesi gereken şey Buda’da mı yoksa Peşte bölgesinde mi konaklamak istediği. Buda, Peşte’ye göre daha sessiz ve bol engebeli coğrafyası nedeniyle yürümeye elverişli bir yer değil. Peşte ise Budapeşte’nin daha merkezi ve hareketli bölgesi.

Tercihiniz şehir merkezindeki müze, restoran, kafe gibi merkezi noktalara yürüyerek ulaşmak ve her istediğiniz anda kendinizi şehrin kalabalığına atmak ise mutlaka konaklama tercihinizi Peşte bölgesinden yana yapmalısınız. Buda, sessiz, sakin, huzurlu olmasına rağmen merkezi noktalara Peşte’ye göre çok daha uzak.

Peşte’nin kalbi Vaci Utca Caddesinde kaldığım Mercure City Center (★★★★) ve Estilo Fashion Hotel (★★★★), şehrin kalabalığına hemen karışmak isteyenler için nefis. Her ikisinin de ulaşımı çok kolay. Şehir dışında kaldığım ve metro ile gidip geldiğim Danubius Hotel Arena (★★★★), ekonomik bir oteldi.

Şehrin Buda yakasında, Tuna Nehri manzarasına sahip art’otel ise Budapeşte’de kaldığım en tatlı otellerden biri. Friends Hostel & Apartments, Absolut City Hostel, Onefam Budapest by Hostel One, Maverick City Lodge ve Gaia Hostel, merkezi konumda ekonomik konaklama seçenekleri.

Budapeşte’nin en yoğun turist ağırladığı dönem, nisanda başlayıp eylül sonuna kadar olan dönem. Ayrıca Formula 1 yarışları ve Sziget Festivali’nin düzenlendiği ağustos ayı Budapeşte’de konaklama ücretlerinin en yüksek olduğu dönem. Seyahatiniz bu dönemlere rastlıyorsa otel rezervasyonunuzu daha erken yapmaya bakın.

Budapeşte Gezilecek Yerler 📌

Budapeşte, her biri kendine mahsus karaktere sahip üç farklı şehrin birleşmesinden oluşmuş. Buda, Pest ve Obuda şehirleri 1872’de birleşerek bu muhteşem güzel şehri ortaya çıkarmışlar. Şehir çok eski değil, oldukça genç bir şehir. Biri geçmişe ve gösterişe dönükken diğer ise daha çok günümüze ve eğlenceye dönük.

Buda, Barok ve gotik mimarinin hâkim olduğu şehir. Yüksek bir tepeden, çoğu 19. yüzyıldan kalma yeni şehir Peşt bölgesine bakıyor. Danube nehrinin Pest tarafı dümdüz ve yeni iken, Buda ve Obuda tepelik alanlara ve daha eski yerleşime sahip.

BUDA ŞEHRİ 📍
Buda (Budin), Tuna’ya bakan yüksek tepelere kurulmuş. Macar Krallığının, Osmanlı hakimiyetinin, Avusturya imparatorluğunun anılarıyla dolu. Gellert Tepesine çıkıp şehri yukarıdan görünce eskinin haşmetiyle dolu olduğunu görüyorsunuz.

🔘 Várnegyed (District I – The Castle Quarter) : Tarihi 13. yüzyıla uzanan Kale Bölgesi, Orta çağdan kalma surlar içindeki dolambaçlı sokaklar ve eski evleriyle muhteşem bir bölge. Bolca zaman ayırın. Balıkçı Tabyası, St. Matthias Kilisesi, Tarih Müzesi ve Buda Kalesi burada.

🔘 Víziváros (District II – Watertown) : Kale ile Tuna nehri arasında uzayan nefis bir yürüyüş bölgesi. Nehre paralel uzanan Fo sokağı şehrin pahalı bir bölgesi. Várkert Bazár, Budai Váralagút, Zincir Köprü, art’otel, Reform Kilisesi, Parlamento Binasını fotoğraflayacağınız Batthyány tér burada.

🔘 Rózsadomb (District II – Rose Hill): Gül Tepesi adındaki yer Buda tepelerinin şehre en yakın kısmı. Son moda ve lüks yerleşim alanları ile zengin bir bölge. Gül Baba Türbesi burada yer alıyor.

PEŞTE ŞEHRİ 📍
Peşte, Tuna nehrinin sol tarafında geniş bir ova üzerine yayılmış yeni şehir bölgesi. Mağazalar, dükkânlar ve gece hayatının bulunduğu bölge, kentin yaşayan cıvıl cıvıl bölgesi. Hem başkentin hem de tüm Macaristan’ın beyni ve kalbi. Kentin yeni ve modern yüzü.

🔘 Belvaros (District V – Şehir Merkezi): Pest’in tarihi merkezi, anlamı ‘şehir merkezi’. Pest içerisinde bir çok tarihi yapı burada. Ayrıca pek çok lüks otel ve meşhur alışveriş caddeleri yer alıyor. Budapeşte Merkez Hali, Vaci Sokağı, Mercure Hotel, St. Anne Church ve Tuna Nehri Tekne Turları burada.

🔘 Lipotvaros (District V – Leopold Kasabası): 18. yüzyılın sonlarında hızla gelişerek Pest’in iş ve devlet yönetimi merkezi haline gelmiş bölge. Parlamento ve bir çok bakanlık binaları, adliyeler ve eski borsa binası burada. Savaştan öncede burjuvaların yaşadığı yerdi. Parlamento Binası, Aziz Stefan Bazilikası, Vörösmarty ve Erzébet meydanları, Budapeşte Dönme Dolabı ve Vigadó burada.

🔘 Terézváros (District VI – Theresa Kasabası): Kahramanlar Meydanından şehir merkezine uzanan UNESCO listesindeki Andrassy Bulvarı bölgenin ana noktası. İllüzyon Müzesi, Kahramanlar Meydanı, şehir parkı Városliget, Széchenyi Termal ve Budapest Zoo gibi nefis görülecek yerler bu bölgede.

🔘 Erzsébetváros (District VII – Elizabeth Kasabası): Pest’in tarihi Yahudi semti. 1944-1945 Alman işgalinde Yahudilerin yaşam yeri olmuş Günümüzde de Budapeşte Yahudilerinin burada yaşıyor. Dohány Sokağı Sinagogu, New York Café, gece hayatı meraklılarının bayılacağı Szimpla Kert ve Fogas ruin barları burada.

🔘 Józsefváros (District VIII – Joseph Kasabası): Pest’te çok fazla tercih edilmese de içerisinde enerjinizi harcamaya değecek bazı yerler var. Macar Doğa Tarihi Müzesi, Hungarian National Museum burada

OBUDA ŞEHRİ 📍
Obuda (District III), Tuna Nehrine oldukça uzun bir kıyısı var. Eskiden daha çok bir tatil yeri olarak kullanılsa da günümüzde çoğunlukla yerleşim bölgesi olarak kullanılıyor. Burada çok sayıda otel bulmak mümkün. Peşt’e gitmek isteyenler için ulaşım sıkıntılı olduğundan burada kalmanızı tavsiye etmem. Roma kalıntısı Aquincum ve şehrin eski meydanı Obuda’da gezilecek önemli yerler.

Budapeşte gezilecek yerler listesini yürüyerek gezebileceğiniz bir rotaya göre hazırladım. Önce Peşte, sonra Buda sonra tekrar Peşte şeklinde yaptım. Budapeşte’ye her gittiğimde bu rotayı veya tersi rotasını izledim. Size de o nedenle rahatlıkla bu rota planını öneriyorum. Yorulduğunuzda cafe veya meydanlarda mutlaka dinlenin.

Peşte tarafı düz bir alana yayılmış, kentin yeni yüzü olarak hareketli sokak ve mekanlara sahip. Buda ise yamaçta kale çevresinde engebeli ve gece daha sessiz olan gösterişli yapıların yer aldığı tarihi bölgesi. Buda bölgesinden kenti izlemenin keyfi ise bambaşka.

Hemen hemen tüm turistik bölgelere yürüyerek gitmeniz kolay, ancak zamandan tasarruf etmek isterseniz toplu taşıma kullanın. Ben çoğunlukla yürüdüm, arada ise tramvay ve metroyu kullandım. Budapest Card alıp metro sistemini kullanmak bence en iyisi. Budapeşte’de mesafeler uzak olduğundan rahat yürüyüş ayakkabınızı yanınıza almayı unutmayın.

BUDAPEŞTE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Şehir içi ulaşım için en ideal yöntem metro ve tramvay, 3 farklı hatta çalışan metro ve 30 hatta sahip olan tramvayı kullanmak sizi trafikten kurtarır. Tramvay hatlarının duraklarında çalışma saatlerini gösteren bilgi panoları var. Tramvaylardan 2, 4, 6, 47 ve 49 numaralı olanlar en sık kullanmanızı önereceğim hatlar.

Metro, tramvay ve otobüslerin tek kullanımlık biletleri (vonaljegy ya da jegy) 350 HUF; otobüs şoföründen alırsanız 450 HUF’tan satılıyor. Biletinizi 10’luk olarak (tíz darabos gyjtjegy) alırsanız 3000 HUF ödüyorsunuz. Ulaşım aracına bindiğinizde biletinizi makineye valide ettiriyorsunuz ve 60 dakika süresince seyahat edebiliyorsunuz.

Eğer biletiniz tek kullanımlık ise bununla aktarma yapamıyorsunuz. Aktarma yapacağınız rotalarda 90 dakika geçerliliği olan átszállójegy (530 HUF) bilet alın. 24 saatlik boyunca geçerli napijegy bileti (1650 HUF) almak bence en iyisi. Daha uzun süre kalacaksanız 3 günlük bilet turistajegy (4150 HUF) alın.

Yoğun olan metro istasyonlarındaki bilet ofislerinden, otomatik makinelerden veya gazete büfelerinden bilet alabiliyorsunuz. Hemen her metro girişinde biletleri kontrol eden memurlar yer alıyor. Bu yüzden biletsiz asla seyahat etmeyin! Budapest Card şehri keşfetmenin en uygun yolu. Ben 3 günlük aldım.

1. Vörösmarty Meydanı

Vörösmarty Meydanı (Vörösmarty tér), Budapeşte gezime ilk başladığım yer olduğu için rehber önerilerime de buradan başlamak istedim. Kızıl meydan anlamına gelen yer, adını vatansever Macar şair Mihály Vörösmarty’den almış. Meydanın ortasında yer alan Mihály Vörösmarty Heykeli 1908’de dikilmiş.

Noel zamanı denk gelirseniz burada şahane Noel Pazarı kuruluyor. Atmosferi şahaneydi. Meydandaki heykele yüzünüzü döndüğünüzde sol köşede kalan Gerbeaud Cafe, Budapeşte’nin en sevilen pastanelerinden biri. Muhteşem eski tarzdaki pastane, göz alıcı bir mimariye sahip. Isviçreli bir aileye ait pastanede inanılmaz lezzetli tatlılar sunuluyor.

Tarihi Gerbeaud Pastanenin tam karşısında ise Avrupa’nın en eski metro hattılarından, 1896 tarihinde açılmış olup Londra metrosu ve Tünel’den sonra dünyanın üçüncü yeraltı raylı sistemi olan M1 Metro hattı yer alıyor. En az bir defa metro hattını kullanın. Meydandaki aslanlı çeşme Lion Fountain ise şehrin buluşma notalarından.

Meydanın diğer tarafında ise Budapeşte’nin yüz yıllık konser salonu Vigadó Concert Hall bulunuyor. ‘Neşe Yeri’ anlamına gelen yer Budapeşte’nin en büyük ikinci konser salonu. Bazen ücretsiz konserler oluyor. İlginizi çekiyorsa sayfasına bakabilirsiniz. Vörösmarty Meydanı, şehrin en meşhur alışveriş sokağı olan Vaci Utca’nın da başladığı yer aynı zamanda.

2. Váci Utca

Vaci Utca, zengin ve ünlü Budapeştelilerin paralarını cömertçe harcadıkları nefis bir sokak. Sadece yaya trafiğine açık cadde 18. yüzyıldan bu yana Budapeşte’nin en işlek noktası. ‘Utca’ Macarcada sokak anlamına geliyor, yani Utca Sokağı. Vörösmarty Meydanından başlayıp Büyük Market’te kadar uzuyor.

Cadde üzerinde bulunan büyük binaların çoğu 19. ve 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Bir çok hediyelik eşya dükkanı, oteller, bar, restoran ve kafeler cadde üzerinde. Akşamları zaman geçirmek ve yürüyüş için ideal. Pek çok çeşme de bu renkli alışveriş sokağına renk katıyor.

Yaklaşık 600 metre uzunluğundaki sokakta yer alan Estilo Fashion Hotel ve Mercure Budapest City Center konaklamanız için tavsiye edebilirim. Her ikisinde de kaldım. Avrupa’nın şık ve ödüllü restoran otellerinden Klotild Palaces (Eski Buddha-Bar Hotel) da bu cadde üzerinde yine. İnanılmaz bir ambiyansı ve enfesi menüsü vardı.

Estilo Fashion Hotel, Budapeşte’nin ünlü Vaci Caddesi üzerinde yer alan enfes bir otel. Mağazalar, restoran ve kafeler ve diğer önemli gezilecek yerlere çok yakın olan otel için şehrin kalbinde yer alıyor desem daha doğru. Sıradan otellerin, sıradan tasarımların çok dışında, tasarım ve işlevsellik açısından çok daha sıcak ve sempatik.

Ana cadde üzerinde olmasına rağmen, çok iyi yalıtılmış pencerelerle içeride, rahat bir uyku için sessiz bir ortam yaratılmış. Otelin kendine ait Borkantin adlı bir restoranı bulunuyor. Burası anı zamanda kahvaltı için de kullanılan hoş dekorasyona ve açık havada masalara sahip olan bir yer. Keyifli akşam yemekleri için bile ideal.

3. Budapest Central Market Hall

Budapest Central Market Hall (Büyük Market), Budapeşte gezilecek yerler listenizde asla kaçırmamanız gereken nefis bir pazar yeri. Budapeşte’nin en popüler alışveriş noktalarından ve benim de şehirde sevdiğim yerlerden birisi. Budapeşte’yi her ziyaretimde ya buradan bir şeyler aldım ya da yemek yedim, bir şeyler içtim.

Şehirde bunun kapalı gibi birkaç pazar yeri olsa da burası en güzel ve en büyüğü. Temiz, aydınlık, renkli bir market. İçerisinde taze meyve ve sebzeden, tekstil ve hediyelik eşyalara kadar çok geniş yelpazede ürün satılıyor. Alt katta bir süpermarket yer alırken, giriş katında genellikle en taze et ve balık gibi ürünler sunan şarküteriler bulunuyor.

İkinci katta ise Macar sanatının en güzel örneklerini bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkanlar ile Macar sokak lezzetleri sunan tezgahlar, kafeler mevcut. Üst kattaki Fakanál Étterem Budapest restoranında öğle yemeğinde bir şeyler atıştırmadan dönmeyin. Maalesef pazar kapalı, cumartesi ise 15.00’e kadar diğer günler ise 18.00’e kadar açık.

4. Gellért Tepesi

Gellert Tepesi, Budapeşte’nin olağanüstü panaromik bir görüntüsünü sunan bir seyir tepesi. Danube Nehrinin yanıbaşındaki tepede ben tam 3 defa çıktım. Margaret Adasına dek St. Stephen Bazilikası, Parlamento Binası, Bilim Akademisi, Gresham Sarayı ve daha uzaktaki Parish Kilisesini bile görmek mümkün.

Gellert Tepesinde bulunan Kale Avusturyalı Habsburgs tarafından 1850 ile 1854 arasında Macar Kurtuluş Savaşına sonra şehri daha iyi kontrol edebilmek için yapılmış. 1947’de dikilen Özgürlük Anıtı aslında Sovyet güçlerinin şehri Nazi işgalinden kurtarmasının bir simgesi olarak biliniyor.

Komünizmin yok olmasından sonra normalde tam heykelin önünde duran bir Sovyet askeri heykeli şehrin dışında bulunan Memento Park’a taşınmış. Şehrin en güzel manzarasını bence burası sunuyor. Panoramik olarak Tuna Nehri’nin iki kıyısına yayılmış Budapeşte’nin tüm güzellikleri gözler önünde.

5. Buda Kalesi

Buda Kalesi, kökleri 13. yüzyıla ait, Macar kralı IV. Bela tarafından yaptırılan bir kraliyet sarayı. Tarih boyunca 31 kuşatma geçiren kale, 1541 ile 1686 yılları arasında Osmanlı hakimiyetindeydi. Ardından Habsburg Hanedanlığının kontrolüne geçen kale, UNESCO listesinde yer alıyor. Budapeşte Tarih Müzesi, Macar Ulusal Galerisi ve Ulusal Szechenyi Kütüphanesine ev sahipliği yapıyor.

Matthias Çeşmesi, Buda Kalesi arka avlusunda yer alan etkileyici bir çeşme. Kral Matthias ve güzel Ilonka efsanesinden esinlenmiş çeşmedeki figürlerde bir av sahnesini tasvir edilmiş. Heykelin en tepesindeki Kral Matthias, elinde tuttuğu tatar yayı ile bir geyiğin yanında gururla duruyor. Roma heykelleri kadar gösterişli.

Macaristan Ulusal Galerisi (Magyar Nemzeti Galéria), kalede görmeniz gereken bir müze. Koleksiyonlar Orta çağdan başlayarak kronolojik olarak 14 ve 15. yüzyıllara kadar sıralanmış. Aynı zamanda savaş öncesi ve savaş sonrası olarak ikiye ayrılmış çok büyük bir 20. yüzyıl sanat bölümüne sahip.

6. Balıkçı Tabyası

Balıkçı Tabyası (Halaszbastya), Budapeşte’nin 1 numarası, enfes bir kale. Burası şehrin en sevdiğim yerleri. Kraliyet döneminde başkent olan Buda tarafının da en çok ilgi gören yeri. 1905’de yapılan tabya daha çok estetik ve dekoratif sebeplerle yapılmış. Ülkeyi kuran 7 kavmi temsil eden 7 kulenin her biri masallardan fırlamış gibi gözüküyor.

Kale Tepesinde (Castle Hill) bulunan Tabya, hem Danube’nin hem de şehrin en güzel görülebildiği noktalardan biri. Macar başkentinde kartpostalvari bir hava vermiş. Hem kalenin kendisi hem de kaleden karşıdaki Tuna nehri ve Peşte manzarası harikulade. Dantel gibi mimarisiyle Balıkçı Tabyası, geceleri ışıklandırmalarla büyüleyici bir hal alıyor.

Zincir Köprünün sonunda yer alan ve haftanın yedi günü 07.30 ile 22.00 saatleri arasında çalışan fünikülerle birkaç dakika içerisinde Balıkçı Tabyasına çıkabiliyorsunuz. Bir diğer seçenek de Széll Kálmán tér’den kalkan otobüslere binmek.

Trinity Meydanı, Buda’nın Kale bölgesinin kalbini oluşturuyor. Meydana ismini veren Trinity Sütunu 1710-1713 arasında Philipp Ungleich tarafından Barok tarzında yapılmış. Sütunun yapılma amacı ise o yıllarda salgın olan Veba’nın sona ermesi ve onları bir sonraki salgınlardan koruyacağı yönünde bir inanış.

Buda Belediye Binası, meydanın tam karşısında yer alan 18. yüzyılın başlarında yapılmış, Barok tarzı mimarinin en güzel örneklerinden biri. 1710-1873 yılları arasında Buda’nın belediye binası olmuş. Buda, Obuda ve Pest birleşerek Budapeşte kurulunca fonksiyonu sona ermiş.

Matthias Kilisesi (Mátyás-Templom), Franz Joseph ile eşi Elizabeth’in taç giyme törenlerinin yapıldığı kilise olmasıyla ünlü. Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun 1867’de kurulması açısından da oldukça önemli bir yere sahip. Kilise olarak yapılan, camiye çevrilen, sonra yine kilise olan kilisenin iç dekorasyonu ve mimarisi en az dışı kadar göz alıcı.

7. Szentháromság Street

Szentháromság, Budin şehrinin Orta çağdaki merkez bölgesi. Hilton Budapeste otelinin de olduğu, her köşesinde heykel, süslü veya tarihi binaların olduğu nefis bir bölge. Burası genelde Budapeşte gezilerinde göz ardı ediliyor ama nedense ben buraya bayılıyorum. Balıkçılar Tabyasından Zincir Köprüye inmeyip devam ederseniz çok yakın.

Mária Magdolna Torony (Aziz Mary Magdalene Kilisesi), Hadtörténeti Múzeum (Askeri Tarih Müzesi), Telefónia Múzeum (Telefon Müzesi), Sziklakórház Atombunker Múzeum (Kaya Nükleer Sığınağı Müzesi), yeraltı labirentleri, Kurtuluş Savaşı Anıtı bu bölgede görülebilecek yerler.

Ruszwurm, oturup dinlenebileceğiniz, 1827’de açılmış bir pastane. Yaz döneminde biraz sırada beklemeniz gerekebilir. Kısaca müzeleri, binaları, anıtları, her köşedeki heykelleri ve tarihi mekanlarıyla muhtemelen siz de seversiniz.

8. Zincir Köprüsü

Zincir Köprüsü (Lanchid), 19. yüzyılda, Tuna Nehri üzerinde, Buda ve Pest’i birleştirmek için yapılmış. O yıllarda iki ayrı şehirden meydana gelen Budapeşte için bu köprü hayati bir anlam taşıyordu. Şehrin Buda yakasını Peşte yakasına bağlayan 9 adet köprüden ilki ve en ünlüsü olan Lánchíd Köprüsü, görkemli beton bloklara ve demir zincirlere sahip.

Gündüz otantik ve nostaljik bir görünümdeyken gece ışıklandırıldığında ise ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Köprüyü boydan boya yürüyerek kenti farklı bir açıdan görebilirsiniz. Şehrin en güzel köprüsünü koruyan görkemli iki aslan heykelinin önünde fotoğraf çektirin.

9. Aziz Stefan Bazilikası

St. Stephen Bazilikası (Szent István Bazilika), şehrin en büyük ve en görkemli kilisesi. Aziz Stephen Meydanında yer alan Roma Katolik bazilikasının 50 yıldan uzun süren inşası 1800’lerde tamamlanmış. 96 metre yüksekliğindeki etkileyici merkez kubbesi Parlamento Binasının yüksekliği ile aynı. Devlet ve Din arasındaki dengeyi ifade ediyor.

Bazilika 8 bin 500 kişilik bir kapasiteye sahip. Bazilikanın 9,5 ton ağırlığındaki çanı ülkedeki en büyük çan. Bazilikanın kulesine ücret ödeyip çıkabiliyorsunuz. Pazartesi günleri 17.00’da bazilikada konserler veriliyor. M3 hatlı metroya binip Arany János Sokağı durağında indiğinizde kiliseye kolaylıkla ulaşıyorsunuz.

10. Macaristan Parlamento Binası

Macaristan Parlamento Binası

Parlamento Binası (Az Országház), Tuna nehri kenarında yükselen dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası. İnşası, yaklaşık 20 yıllık bir çalışma ile 1902’de tamamlanmış. Macar kraliyet mücevherlerine ve Macar kültürüne ait pek çok nadide parçanın yer aldığı yapının tam 691 odası bulunuyor.

Gündüzleri oldukça ihtişamlı, geceleri ise ışıl ışıl parlayan, Budapeşte’nin sembol yapılarından birisi. Koridorlarının toplam uzunluğu 20 km’nin üzerinde olan devasa br yer. Bir saatten uzun süren turları 10.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 saatlerinde düzenleniyor. Budapeşte gezilecek noktalardan Parlamento binasına rehberli turlar düzenleniyor.

11. Andrassy Bulvarı

Andrássy Bulvarı, şehrin en havalı caddesi. Geçmişi 1876’ya kadar uzanan hem araçların hem de yayaların kullandığı cadde, sahip olduğu tarihi özellikleri, mimarisi ve güzel binalarıyla UNESCO listesinde yer alıyor. Aziz Stefan Bazilikasının önünden başlayıp Kahramanlar Meydanına kadar uzayan 2,5 kmlik cadde boyunca çok sayıda tarihi bina sıralanmış.

Peşte şehir merkezini Városliget parkına bağlamak için inşa edilen Andrassy Bulvarının merkezinde Oktogon adlı metro durağı var. Bulvarda yer alan Opera Binası, çarpıcı bir mimariye sahip. Neo-Rönesans ve Barok mimari tarzdaki bina bir başyapıt olarak kabul ediliyor. Avrupa’da en iyi akustiğe sahip bina olduğu söyleniyor.

Pest Broadway, Franz Liszt Square, Academy of Music, Terör Evi Müzesi, Oktogon, University of Fine Art Binası, Zoltán Kodály Memorial Museum ve Ferenc Hopp East-Asian Art Museum Budapeşte’de bu ünlü caddesinde görülecek yerler arasında.

Yabancı ülkelerin büyükelçiliklerine ev sahipliği yapan bulvar Budapeşte’nin bürokratik caddesi olarak da biliniyor. Andrássy út aynı zamanda popüler bir alışveriş yeri. Çok sayıda ünlü markanın butik mağazaları, mükemmel kafe ve restoranlarıyla da oldukça gösterişli bir yer.

Önereceğim rota: Vörösmarty tér – Deák Ferenc tér – Erzsébet tér – Andrássy Avenue – Budapest Opera – Budapest’s Broadway – Oktogon – Kodály körönd – Heroes’ Square – City Park – Vörösmarty tér. Yürüme hızınıza göre 4-5 saat sürebilir.

12. Kahramanlar Meydanı

Kahramanlar Meydanı (Hösök Tere), Macar tarihinin en önemli liderleri ve savaş kahramanlarının heykellerine ev sahipliği yapıyor. İktidardaki rejime göre heykellerin bir konup bir kaldırıldığı Hösök Tere, Macaristan’ı fethinin 1000. yılı anısına yapılmış. Macar prens Árpád ve onun 6 savaşçısını betimleyen bronz atlı heykeller, Macaristan’ı kuran savaşçıları sembolize ediyor.

Meydanın ortasında yer alan 36 metrelik sütunun ucunda, baş melek Cebrail sağ elinde taç tutarken tasvir edilmiş. Milenyum Anıtı önünde de Meçhul Asker için bir anıt duruyor. UNESCO listesindeki meydan, Andrassy Bulvarının sonunda yer alıyor.

Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi (Szépművészeti Múzeum), meydana bakan, uluslararası sanat eserlerinin sergilendiği bir müze. 1863’te kurulmuş müze geniş bir resim koleksiyonuna sahip. Mısır, Yunan ve Roman eserlerinin yanında Rembrandt, El Greco ve Goya gibi büyük sanatçıların da çalışmaları var. Müze ayrıca çok başarılı bir arkeolojik eser koleksiyonuna da sahip.

Varosliget, Kahramanlar Meydanına çok yakın, enfes bir şehir parkı. Çayırlarına uzanıp dinlenin. Gölün hemen karşısındaki Vajdahunyad Kalesi, ekim ayının ortalarında leziz Szekely tatlılarına adanmış ilginç bir festivale ev sahipliği yapıyor. Hemen yakındaki Budapeşte Hayvanat Bahçesi, gördüğüm en iyi bahçelerden biriydi.

13. Széchenyi Kaplıcaları

Szechenyi Kaplıcaları (Széchenyi Fürdő), Budapeşte’deki şifalı kaplıca kompleksleri arasında en büyüğü ve en eskilerinden biri. 1927’de açılmış, Neo-Barok tarzdki kaplıca, açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Farklı sıcaklıklarda yirmiye yakın havuzundan on beşi doğal kaynak suyuna sahip. Görkemli bir mimariye sahip hamamı doğal yollardan ısıtılıyor.

Hősök tere’den hemen sonra gelen metro durağından veya yürüyerek gidilebilir. Açık alanda bir adet yüzme havuzu, iki adet termal kaplıca bulunuyor. Cumartesi günü kaplıcanın açık alanı SPA partilerine ev sahipliği yapıyor. Bana denk gelmedi ama özel dans ve ışık şovlarıyla eğlenceli olduğu söyleniyor.

14. Dohány Sinagogu

Dohany Sinagogu (Dohány Utcai Zsinagóga), 1850’lerde inşa edilen, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın da ikinci en büyük sinagogu. Budapeşte’nin Pest bölgesinde yaşayan Yahudi cemaatine ait ilk ibadethane. Kendinden sonraki birçok sinagoga da örnek olmuş. Bunlardan en belirgin olanı ise New York’taki Central Synagogue.

Dohany Merkez Sinagogu, 19. yüzyılda Macaristan’da gelişen ılımlı bir reform hareketi olan Neolog Yahudiliğinin de merkezi. Sinagog alanı içerisinde, Büyük Sinagog, Kahramanların Tapınağı, mezarlık, Holokost Anıtı ve Yahudi Müzesi yer alıyor.

15. Tuna Nehri Kıyısı

Budapeşte Tuna Nehri bölgesinin her iki yanı da boydan boya ilgiyi ve bir akşam yürüyüşünü hak edecek güzellikte. Pek çok tarihi ve dini yapı nehrin her iki yanına serpişmiş. Zincir Köprü ve Erszebet Köprüsü arasında tam bir tur atarak nehrin her iki tarafını da vaktiniz varsa yürüyerek gezin.

Macar Parlemento Binası, nehir kıyısının en havalı binası. Buraya çok yakın olan Ayakkabı figürleri, II. Dünya Savaşında kurşuna dizilerek nehre atılan Yahudiler anısına yerleştirilmiş bir holokost anıtı.

Küçük Prenses Heykeli (Kiskiralylany Szoboryani), yaratıcısı Laszlo Marton tarafından 1989’da bronzdan yapılmış, küçük ama çok ilgi gören bir heykel. Zincirli Köprü’ye yakın, tırabzanlarda oturan küçük bir çocuğun tasvir edildiği eserde, heykeltıraş kendi kızını tasvir etmiş. Babasının kıyafetini giyip tacını takarak prenses taklidi yapan 5 yaşındaki Eve, babasına ilham olmuş.

Batthyany Meydanı, şehrin eski alışveriş meydanı. Buradan Pest ve Parlamento Binasının enfes manzarasını zileyebilirsiniz. Meydanda görülmeye değer bir kaç şey var. Meydanda yer alan büyük kırmızı yapı St. Francis Manastırı, Budapeşte’de St. Elisabeth rahibelerinin yaşadığı bir manastır. Dört Mevsi olarak da bilinen Hirsch Evi bir başka ilginç yapı.

Eski Macar başbakanı kont Lajos Batthyany’nin adını taşıyan bir heykel yine meydanı süsülüyor. Mermer heykelleri, göz alıcı tavan freskleri ve rölyefleriyle St. Anne Kilisesi ise Budapeşte’nin en güzel Barok kiliselerinden biri. Meydanın batısına ilerlediğinizde, Budapeşte’nin ilk konaklardan biri olan Rokoko tarzında yapılmış Beyaz Haç Konağını (White Cross Inn) görüyorsunuz.

BUDAPEŞTE’DE NEREDE NE ALINIR
🛍 Avrupa Birliğine katılması ardından geçen yıllarda Budapeşte hiç beklenmedik şekilde hızlı bir büyümeye girdi ve alışveriş konusunda bir çok yeni dükkan ve AVM’ler şehrin her tarafında açıldı. Yine de Budapeşte, kendi karakterini, kültürünü çok iyi muhafaza etmiş bir şehir. Ne kadar uluslararası mağaza zinciri gelirse gelsin bunu değiştirmeyecek gibi görünüyor ya da en azından ben öyle umuyorum.

Budapeşte’de alışverişin kalbi Andrássy Bulvarı, IX Fovám, Vörösmarty, Deák ve Castle bölgeleri, Gellért Hill, Szentháromság, V Bécsi, Váci ve Király Caddelerinde atıyor. Bu noktalar üzerinde birbirinden şık ve prestijli mağazaya ayrıca otantik yerel dükkânlara rastlamanız mümkün. Butikler, el yapımı deri eldivenler, Halas dantelleri ve Herend porselenleri satan dükkanlarla dolu.

Yerel sanat eserleri olan seramik, tahta oyuncak, kutu ve oyuncak bebekler buranın en meşhur ürünleri. Herend yada Zsolnay porselenler ise geleneksel hediyelik eşyalar için en iyi bir seçim olabilir. Kigyó Sokağındaki Zsolany adlı mağazada en kaliteli porselenleri bulabilirsiniz. Tokaji şarabı ve túró peyniri de sıklıkla tercih edilen hediyeler arasında. Gurmeler listelerine kaz ciğerini ekleyebilir, tabi ki etik olarak uygun buluyorlarsa.

Gucci ve Burberry mağazalarını Andrassy ut’da ve The Gap, H&M gibi mağazaları da AVM’ler içinde bulabilirsiniz. Yirminci yüzyılın başlarında yapılan ve görkemli cam tavanı ile hayranlık uyandıran heykellerle süslü Párisi Udvar, Budapeşte’nin Art-Deco ve gotik mimaris sitllerde inşa edilmiş alışveriş merkezi. 20. yüzyılın başlarında yapılmış ve devasa bir cam tavan ile bolca heykel dekorasyonlarına sahip.

The Corvin Plaza, Duna Plaza, West End City Centre, Fashion Street, Arena Plaza ve Mom Park şehrin en popüler ve prestijli alışveriş merkezleri arasında. Daha otantik bir alışveriş deneyimi için ise Nagy Vásárcsarnok Genel Pazarı’nı, Ecseri Bitpazarını ve Hunyadi tér Açıkhava Pazarını ziyaret edebilirsiniz.

BUDAPEŞTE’DE NE YENİR
🥘 Macar mutfağı, Türklerin damak tadına oldukça uygun yemekler içeriyor. Yerel mutfakta kırmızı biber, kırmızı et, süt ürünleri, av hayvanları eti, tatlı su balıkları, patates, soğan ve lahana sık sık kullanılan yiyeceklerden. Macar mutfağında soğan, yumurta, tereyağı, şarap, baharat, biber ve ekşi kaymak sıklıkla kullanılıyor.

Şehre özgü ünlü yemekler arasında kırmızı biberli, patatesli ve biftekli çorba gulyás, kırmızı biber, et ve soğanla hazırlanan yahni pörkölt, baharatlar ve tatlı su balıkları ile hazırlanan balıkçı çorbası halászlé, ekşi krema ile birlikte servis edilen acılı etli lahana dolması töltött káposzta bulunuyor.

Almaval toltott facan (elmalı sülün), Szarvastokany erdei gombaval (mantarlı geyik eti güveçi), Halaszle (balık çorbası), Sult libamajszelet (kızartılmış kaz ciğeri) ve Fogasszelet bakonyi modra (bonfile) Macar yerel lezzetlerinin en tanınanları.

Soğuk tüketilen tatlı kremalı meyve çorbası gyümölcsleves, üstü çikolata ve krema ile kaplı kek Somlói galuska, karamelli ve çikolatalı çok katlı bir pasta çeşidi olan dobos denenebilir. Üzeri çikolata sosuyla kapl,ı içinde rom, üzüm, ceviz ve limon rendesi parçacıkları bulunan üçgen şeklindeki krep gundel palacsinta ise tatlı severlerin denemesi gereken yerel lezzetlerden.

Macaristan kırmızı ve beyaz şarapları ve bitki likörleri ile ünlü. Villány kırmızı şarapları, Tokaji tatlı beyaz şarapları, meyveli votka palinka ile birçok yerel bitkinin harmanlanmasından oluşan Unicum likörleri şehrin en ünlü alkollü içecekleri arasında yer alıyor. Alkolsüz içecek olarak ise kahve, üzümlü gazoz Traubi Szoda ve vişneli gazoz Márka sıklıkla tüketilen ürünler.

Budapeşte’de Buda Downtown, Vaci Utca, Kent Parkı ve Budafok en kaliteli restoranların bulunduğu bölgeler olarak biliniyor. Lánchíd Caddesinde yer alan Zona, Four Seasons Oteli’nin girişindeki Gresham, Vigyázó Ferenc Sokağı üzerinde bulunan Mák Bistro ve Szarvas tér bölgesindeki Aranyszarvas, Macar mutfağını prestijli bir atmosferde deneyimlemek isteyenler için ideal.

Asya yemekleri seviyorsanız Budha Bar’a uğrayın. Dünyanın en iyi cafelerinden New York Cafe‘ye akşam yemekleri için uğranılması şart. Geleneksel lezzetleri tercih etmeyenler için tüm dünya mutfaklarının temsilcisi olan restoranlar ise Budapeşte’nin her noktasında kolaylıkla bulunabiliyor.

Fozelék: Çok sağlıklı olan bu yemek çorba ile yahninin karışımına benziyor ama içinde et yada sebze yok. Bir çok çeşidi bulunuyor, yeşil bezelye, patates ve tavuklu olanları en popülerleri. Sebze içerikli olanlarda bazen et suyu olabiliyor o yüzden vejetaryenlerin önceden bunu sorması iyi olur.

Lángos: Bir çok kültürün derin yağda kızartılmış hamur ile yapılan çeşitli yemekleri bulunuyor. Burdakinde ise üstüne peynir yada jambon olan ve en sonunda da sarımsak sosu koyulan bir çeşit mevcut. Üstüne koyabileceğiniz şeyler çok çeşitli. Denemek isterseniz bulabileceğiniz en iyi yer Alışveriş Merkezi (Központ Vasarcsarnok).

Halászlé: Bir balık çorbası olan bu yemek sazan, turnabalığı yada tatlı su levreği ile yapılıyor. Hemen hemen tüm restoranlarda kolaylıkla bulunabiliyor.

Palacsinta: Fransızlar bu yemeğe krep adını veriyor. Macarlar ise ulusal hazineleri olarak görüyor. İçine koyabileceğiniz bir çok seçenekler bulunuyor. Bazı palacsinta restoranlarında 3 yada 5 krep için tatlı da dahil olmak üzere fix menüleri bulunuyor. Ücretler ise genellikle 800 ft’in altında.

Somlói Galuska: Çikolata severleri çok mutlu edebilecek bir tatlı. Bir kap içinde küp halindeki kekler rom çeşnileriyle zenginleştirilerek üzerine vanilya sosu dökülüyor. Çikolata sosuna bulanan tatlının en tepesine köpük krema sıkılıyor. Diyettekilerin korkulu rüyası.

Turós táska (tatlı peynir): İçi peynirle doldurulmuş meyveli tarta benzeyen tatlı hemen hemen tüm fırınlarda bulunabiliyor.

Túró Rudi: Quark adı verilen bir peynirin çikolata ile ince bir şekilde sarılmasıyla meydana geliyor. En fazla tercih edileni ‘natur’ aromalı olanı ancak meyveli satılan bir çok farklı türü de var. Orijinali beyaz renkte, kırmızı noktalı bir pakete sarılı olarak geliyor. Herhangi bir markete gittiğinizde dolaplarda farklı çeşitlerini bulabilirsiniz. Macar ailelerinin eve gelen misafirlere bolca sunduğu bir tatlı.

BUDAPEŞTE GECE HAYATI
🍻 Avrupa’nın en hip şehirlerinden birinde olduğunuzu unutmayın. Budapeşte renkli, dinamik ve canlı bir gece hayatı atmosferine sahip. Parti için doğmuş olmak genç Budapeştelilerin kültürel bir özelliği ve pulsating kertek (bahçe barları) ve Hajogyari Adasındaki eğlence mekanlarını yazın ilk günleriyle birlikte her gün doldurmalarının sebebi de bu.

Şehir çok sayıda caz kulübüne, canlı müzik barına, disko ve gece kulübüne ev sahipliği yapıyor. Budapeşte gece hayatının hareketli olduğu bölgeler, VII Liszt Ferenc, Blaha Lujzave Corvin semtleri ile IX Ráday, Almássy, Kazinczy ve Akácfa Caddeleri. Uğranabilecek en prestijli ve popüler eğlence mekânları arasında ise Filter Club, Szimpla Kert, Café del Rio, Gödör Club, A38 ve Old Man’s Music Pub bulunuyor.

Son zamanlarda Café del Rio ve Holdudvar en moda mekânlar arasında. Caz sevenler Columbus Jazz Bar’a uğrasın. Daha Bohem bir hava yakalamak istiyorsanız eğer o zaman alternatif olarak Yahudi bölgesi ilginizi çekebilir. Operalar, baleler ve klasik müzik dinletileri inanılmaz derecede ucuz ve harika bir bina olan Macar Devlet Operasında yapılıyor.

Váci Caddesi özellikle turist kapanları ile ünlü. Gündüz güvenli bir şekilde gezebilirsiniz, ancak buradaki striptiz kulüplerine uğramamaya, restoranlara rağbet etmemeye ve döviz bürolarına pek güvenmeyin. Budapeşte gündüzün oldukça güvenli, ancak akşam karanlık çöktüğünde şehir merkezinden uzakta bulunan dış banliyö semtlerinde dikkatli olmanızda fayda var.

Kısa bir hafta sonu tatili için dahi olsa Budapeşte turu iyi bir seçim olabilir. Aynı zamanda romantik bir kaçış ya da balayı gibi durumlar için de oldukça müsait olan şehir, tüm görülecek ana yerleri yürüyerek dolaşacak kadar küçük ve güvenli.

Türk Hava Yolları ve Pegasus’un haftanın her günü, yaklaşık iki saat süren direkt uçuşlarıyla Budapeşte Ferenc Liszt Havalimanı’na ulaşım mümkün. Şehir merkezine yirmi üç kilometre mesafede bulunan havaalanının hemen dışındaki geliş terminalinde bulunan minibüsleri kullanarak ortalama bir saat süren yolculuğun sonunda kent merkezine gidebilirsiniz.

Serbia

32 Yorumlar

  1. Ilk etapta tipik bir avrupa şehri izlenimi yaratsa da tanıdıkça içinizde sempati uyandıracak, özellikle christmas dönemini geçirmek için Avrupa’nın en güzel yerlerinden biri olan güzeller güzeli şehir.

  2. 16 Temmuzda Budapeşte’ye gideceğiz. Avrupa şehirlerinde genelde böyle köprülere kilit asabiliyorsunuz. Oğlumu taglemek için kilide ismini yazıp asabileceğimiz bir köprü var mı?
    Bide yine temmuz’da Budapeşte’den sonra Paris e gideceğiz. Paris için yazınız yok sanırım yada ben bulamadım sitede.

  3. Gecen hafta Budapeste’ye gittik ailecek. Onceden bileti ve kalacak yeri ayarlarsaniz gayet makul fiyatlar. Tatilde en onemli kavram gunleri iyi degerlendirmeli.

  4. Bu güzel bilgilendirme için teşekkürler. Kurban bayramı için Budapeşte seyahati planlıyorum. Sizce kaç gün yeterli olur. 6 gün vaktim var tamamını Budapeşteye’mi ayırmalı yoksa çevre de başka yerlere de gidilmeli mi ? Viyana ve Prag’a gittiğim için belki Bratislava olabilir diye düşündüm ama orası oldukça küçük ve 1 günde sanırım bitirilebilecek bir yer. Sizin bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir. Teşekkürler

  5. Budapeşte harika ve sakin bir şehir. Tekrar gitmiş gibi olduk 🙂 Şehri hikayeleri ve tarihiyle gezmek çok zevkliydi. Estergon’a da gidin derim. Çigan gecesinde yer bulamadık bir dahaki sefere dedik…

  6. Gellert Kaplıcasına da gittik, fena değil ama Szechenyi Baths çok güzeldi. 2 saat ancak geçirebildim ama 1 tam günümü geçirebilirdim. Gellert tepesi sabah çıkarsanız iyi fotoğraf çıkar. gece hayatını sevenler için tavsiye mekanlar Szimpla Kert, Fogasház, Mazel Tov benden. Eğlenceli bir şehir.

  7. Budapeşte’ye gitmeden önce aklımda bir kaç soru vardı fakat sizin blogunuz ve budapestetur.com adresini okuduktan sonra hemen yola çıktım. Harika bir seyahat oldu. Çok teşekkür ederim. Sıra dışı bir sürü mekan buldum ve gördüklerim gerçekten ilgimi çekti… Selamlar…

  8. Hemen hemen her gün Budapeşte’nin de içinde bulunduğu Orta Avrupa turu satıyorum. Çok gitmek istiyorum umarı bir gün bende giderim harika bir yer..

  9. Resimler süper canlı. Budapeşte’ye tekrar gitmiş kadar oldum. Budapeşte’ye gidenlere faydası olur diye bizim de kaldığımız sahipleri cok cici Turkler olan apartı tavsiye etmek ısterım. Unlu kertlerınde hemen yanında yeri 🙂 Bir de oralara kadar gitmişken Estergon ve Vısegrad turlarina katilin. Sevgıler.

  10. Çok sevdiğim bir şehir, hem ucuz, hem huzurlu ve hem de güvenli. Ama son zamanlarda artan Türkiyeliler yüzünden fiyatların artması ve bizimkilerin saçma davranışlarından dolayı bize Avusturyalılar gibi tepki göstermelerinden çekiniyorum. Lütfen yabancı ülkelerde ülkenizi temsil ettiğinizi unutmayın. Herkese saygı gösterin, saldırgan olmayın, kavgacı olmayın, bağırmayın, yüksek sesle konuşmayın, yargılamayın, kibar olun. Lütfen ama lütfen!

  11. Budapeşte özellikle mimari yapısıyla öne çıkan büyüleyici bir şehir. Kulaklığı takıp, elinde fotoğraf makinenle kaybolacaksın bu güzel şehrin. Gece hayatı dillere destan zaten, Avrupa’nın en güzel ve en ucuz gece hayatı burada.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz