Szechenyi Termal Kaplıcaları, Budapeşte’nin zengin kaynak suları ve termal kaplıcaları içerisindeki en büyüğü ve en ünlüsü. Termal hamamlar Macar kültürünün sosyal aktiviteleri arasında derin bir geçmişe sahip. Yeni barok mimari tarzıyla 1913’te inşa edilen ve bünyesinde üçü açık hava olmak üzere on beş de kapalı havuzu bulunan Szechenyi, Avrupa’nın en büyük termal kaplıcası.

Budapeşte Şehir Parkı‘nda bulunan etkileyici ana binanın tasarımı ve görüntüsü gerçekten olağanüstü biçimde güzel. Ön cephe üç dev kubbeli cumba ile bir kaplıcadan çok bir sarayı andırıyor. Çatıda ise bronzdan yapılmış koşan atlar ve girişte ise devasa korint kolonlar bulunuyor. Açık havuz alanı da heykeller, tırabzanlar ve ayaklı vazolar ile süslenmiş. Hatta havuzların kenarlarında çeşmeler bile var.

Szechenyi Termal

Budapeşte’nin 7 turistik SPA tesisi arasındaki en çok tercih edilen ve eğlencelisi Szechenyi, kentin en eski termal kaplıcaları Gellért Termal ve Kiraly Hamamı arasında kalıyor. Budapeşte’nin altın çağında yapılan Szechenyi’nin suyu iki termal kaynaktan sağlanıyor. Açık olduğu kış aylarında da doğal yollarla ısıtılıyor.

Szechenyi’nin termal suyu sülfat, kalsiyum, magnezyum, karbonat, florür ve metaborik asit içerdiğinden eklem hastalıkları başta olmak üzere ortopedi ve travmatoloji sonrası bakım hastalarına da tavsiye ediliyor.

Malta

Szechenyi Kaplıcaları

Szechenyi Kaplıcalarının kökeni, 1868’de bir madenci olan Vilmos Zsigmondy’nin şehri parkında kaplıca bulmak için kazmaya başladığı dönemlere kadar uzanıyor. Daha önce de Margaret Adası’nda yerin 120 metre altında bir kaynak bulunması bu düşünceye dayanak olsa da umutsuz bir şekilde 10 yıl kazıldıktan sonra, 1878’de yerin tam 970 metre altında bulmasıyla başarıya ulaşmış.

Kısa bir süre sonra artezyen kaplıcanın yeterli olmadığı düşünülerek daha geniş bir kompleks haline getirilmesi karar verilmiş. 1903’te ise yeni bir bina için mimar Gyözö Czigler gerekli çizimleri ve planları yapmış. 1909’da başlayan inşa çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Czigler’in ardından inşaatın yönetimi Czigler’in tasarım çizgisini devam ettirmekte niyetli olan Ede Dvorak ve Kalman Gerster’e geçmiş.

Yeni kaplıca, 1913’te devlet adamı Kont Istvan Szechenyi anısına Szechenyi Kaplıcası (Szechenyi Gyogyfürdö) olarak hizmete açılmış. Kompleks 1927’de bir kez daha genişletildiğinde, termal kaplıcanın tüm yeni havuzlara su sağlama konusunda yetersiz olduğu anlaşılmış ve kazılar yeniden başlanmış.

1938’de bir başka sıcak su kaynağına ulaşıldığında, bu kez derinlik 1200 metreye ulaşılmış. Son olarak 1999’da havuzlar modernleştirilerek, masaj ve SPA gibi özellikler eklenmiş. Toplamda 15 kapalı 3 de açık havuzu bulunan kaplıcada, bunların haricinde sauna ve buhar odaları gibi komplekse dahil diğer tesisler yer alıyor.

İki doğal kaynak sayesinde 74-77 derece sıcaklıkta su akışı tüm açık havuzların yıl boyunca açık kalmasını sağlıyor. Açık havuzların üçü de farklı sıcaklıklara sahip. Ortadaki 27 derecelik havuz, yüzme havuzu olarak kullanılıyor. Daha sığ olan Macera Havuzu ise 33 derece sıcaklığıyla masaj bölümlerine sahip.

Üçüncü ve en sıcak havuz ise 38 derece sıcaklıktaki doğal mineral suyundan oluşuyor. Kapalı havuzlar ise genellikle tıbbi amaçlar için kullanılıyor. Kaynaklardan gelen suda bulunan birçok mineral, özellikle eklem ve kas ağrılarına sahip hastalara oldukça iyi geliyor. Havuzda insanları satranç oynarken görebilirsiniz. Hatta eski satranç şampiyonu Bobby Fisher’ın bile bu havuzda oynamışlığı var.

Binanın iç tasarımı da dışı gibi çok etkileyici. Kubbesi güneş tanrısı Helios’un dört atlı bir savaş arabasını çekerken tasviri bulunan mozaik kaplamadan oluşuyor. Odanın içerisinde yarı at yarı insan olan bir centaur heykelinin bulunduğu harika bir çeşme var. Çeşme, Buda Kalesi’ndeki Prens Eugene heykelini yapan meşhur mimar Jozsef Rona tarafından tasarlanmış.

Budapeşte’de kaplıcalarının çoğu farklı bir ücretlendirme sistemine sahip. İlk girişte temel bir ücret ödüyorsunuz ve ardından içeride kaldığınız süre için ekstra ücret ödeniyor. Girişte size verilen küçük bir çip kartla içeride kaldığınız süre hesaplanıyor. Bu kartı kaybetmemeye dikkat edin yoksa en uzun kalma süresi üzerinden hesaplanıyor.

İçeride kaldığınız süre ödediğiniz temel ücretten az ise kalmadığınız süre için para iadesi alıyorsunuz. Almak istediğiniz hizmeti seçebiliyorsunuz. Genellikle seçenekler arasında şunlar bulunuyor: uszoda (havuz); termal (termal havuz); fürdo (banyo); gozfürdo (buhar banyosu); massage ve sauna.

Özellikle izlemeniz gereken bir sıra yok, hangisi kolayınıza geliyorsa ve hangisini istiyorsanız onu seçin. Unutmamanız gereken şeylerden biri mutlaka yanınıza kendi mayo ve bonenizi getirmeniz, böylece 1970lerden kalma modelleri kiralamak zorunda kalmazsınız.

İhtiyacınız olabilecek her şeyi önceden yanınızda getirin ve durmadan geri dönüp kilitli dolabınızı açmasını isteyip görevliyi kızdırmayın. Termal havuza girmeden önce duş alın. Havuza bağlı olarak biraz fazlaca sülfür kokusu alabilirsiniz ancak dert etmeyin bu cildinize iyi gelir.

Bazı havuzlarda tek seferde 10 dakikadan fazla kalamayacağınıza dair uyarılar var. Suların bazılarının mineralleri çok yüksek, bu nedenle çıkmadan önce iyice saçlarınızı yıkayıp durulayın. Etrafta bir çok su sebili bulunuyor, girmeden önce ve girdikten sonra bol bol su tüketin.

Banyo ve hamamların çoğunda abur cubur için büfe tarzı yerler var. Meyve suyu veya sandviç alabilirsiniz ancak hepsini orada yemeniz gerekiyor. Giriş biletinizi online alırsanız girişte beklemekten kurtulursunuz. Kiralık veya satılık havlu ve mayo ile masaj için özel paketler mevcut.

Széchenyi web sayfasında banyo partilerinin zaman ve ücretlerine dair ayrıntılı bilgilere erişebilirsiniz. Türk egemenliği altında bulunduğu dönemde hamam ve medikal amaçlı olarak kullanılan kaplıcalar halen dünyanın en iyi hamamları olarak kabul ediliyor.

🗺 Adres: 9-11 Allatkerti Korut Street, Budapest | 📲 szechenyispabaths.com
🕘 Haftanın her günü ve her mevsim açık. Açık havuzlar 06.00-10.00 arası açık. Kapalı havuzlar 06.00-07.00 arası açık.
💶 Széchenyi Termal giriş ücreti hafta içi 6800HUF, hafta sonu 7200HUF. Farklı saatlerde faklı ücretlendirme var, en iyisi web sayfasındaki prices sayfasına göz atmanız.
🚌 Széchenyi, M1 metro hattıyla son durak olan Szechenyi Furdo’dan indiğinizde Heroes Square’in arkasında kalıyor.

Szechenyi Termal’in ardından önem ve büyüklük sırasına göre Gellert, Király, Lukács, Rudas, Dagaly ve Dandar Kaplıcaları da şehirde gidilecek termal kaplıcalar arasında. Szechenyi, Rudas ve Gellert’e gitme fırsatı buldum. Her birinin de kendine münhasır karakteri var.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz