Kamboçya, tek kelime ile tezatlar ülkesi. Bir yanda dünyanın en görkemli yapılarından bin yıllık Angkor tapınağı, Khmer mirası ve Apsaralar; diğer yanda 1970’lerdeki iktidarları sırasında iki milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan Kızıl Khmerlerin ölüm tarlaları, işkence odaları ve acılı bir geçmiş… Geçmişin canlı ve zengin Khmer mirası, uzun süredir bu topraklarda yerini hüzne, acıya ve suskunluğa bırakmış.

İlk görenleri heyecanlandırmayı başaramıyor bile, ancak bu ülkede insanı sarmalayan bir huzur var. Yeşil doğası, küçük kasabaları, şahane gün batımları ile hayatın ağır aktığı bir ülke. Küllerinden yeniden doğan ülke, kendisinden beklenmeyen şekilde insanı kendisine çekmeyi becerebiliyor. Ben bunu hep hissettim ve hala da hissediyorum.

kambocya gezi rehberi

Asya’daki diğer ülkelere tezat, ülkede bir sükunet, sadelik ve durgunluk var. Ne öyle komşusu Tayland gibi şen şakrak, ne de Laos gibi içine kapanık ürkek. Ne devasa alışveriş merkezleri ne de capcanlı sokaklar ve gece hayatı var…

Uzakdoğu’nun bu adı pek duyulmayan ülkesi Kamboçya’yı gezdikten sonra pek bir şey anlamamıştım sanki gezimden. Ancak sonrasında fark ettim ki ben bu ülkeyi pek bir özlüyorum. Kendine özgü bir karakteri vardı sanki bu ülkenin.

Malta

Hoş insanlarıyla Kamboçya gönlümde özel bir yere sahip. Kamboçya demek benim için huzur ve dinginlik demek. Bizim en çok ihtiyacımız olan şey bu değil mi zaten?

Kamboçya Gezi Rehberi 🇰🇭

Kamboçya, Güneydoğu Asya’da, Çin Hindi Yarımadasının güneybatı kısmında yer alıyor. Resmi adı Kamboçya Krallığı. Güney kıyısında Siyam Körfezi, kuzeyinde ve doğusunda Vietnam, batısında ise Tayland bulunuyor. Ülke 15 milyonluk nüfusa sahip, anayasal bir monarşi altında çok partili demokrasi ile yönetiliyor.

Efsaneye göre Kamboçya, denizlerin hâkimi ulu ejder Naga’nın kızıyla Brahman Hintli genci Kaundinya‘nın birlikteliğinden meydana gelir. Kaudinya bir gün teknesiyle dolaşırken prensesi görerek ona âşık olur. Prensesin babası denizlerin hâkimi Naga, kızına evlilik hediyesi olarak, egemenliği altındaki bölgenin tüm sularını kendisine çekip ortaya çıkan bu toprakları verir ve Kambuja Krallığı böylece kurulur.

Thai ve Cham (Bugünkü Vietnam) saldırıları, 13. yüzyılda Kambuja İmparatorluğunu zayıflatarak uzun bir gerileme dönemine sokmuş. Khmer Kralı, 1863 yılında ülkesini Fransız Himayesine aldırmış. Kamboçya 1887 yılında Fransız Çinhindi’nin bir parçası olmuş. II. Dünya Savaşı sırasındaki Japon istilasının ardından Kamboçya, 1953’te 115 yıl Fransız sömürgesi olarak kaldığı Fransa’dan tam bağımsızlığını kazanmış.

Nisan 1975’de beş yıllık bir mücadelenin sonunda Komünist Kızıl Khmer güçleri Phnom Penh’i ele geçirip bütün şehirleri ve kasabaları tahliye etmiş. 17 Nisan 1975’te ülke tarihini sıfırlayıp standart insan yaratma ütopyasıyla yola çıkan Kızıl Kımerler (Khmer Rouge), bugün dahi Kamboçyalıların unutamadıkları bir kanlı sayfa bırakmış.

Bugün 50-60 yaşlarında olan herkes yaşananları pekala hatırlıyor, acılarını içinde taşıyor. Yaşanılan fiziksel ve ruhsal travmanın izlerini Kamboçyalıların gözlerine bakınca okuyabiliyorsunuz.

Ayda üç yüze yakın mayın patlaması sonucu ölüm veya sakatlanma vakası yaşanıyor. Ülkede hala 9 milyona yakın mayın döşeli olduğu düşünülüyor. Fiziksel özürlü oranı dünya ortalamalarının çok üzerinde, 236 kişiden biri özürlü.

Birçok Kamboçyalı kendisini, bir zamanlar Güneydoğu Asya’nın büyük bölümüne hâkim olmuş Angkor İmparatorluğu halkı Khmerlerin soyundan kabul ediyor. Resmi dil Khmerce dışında Fransızca da kullanılıyor. Halkın %90’ı Kmerlerden oluşuyor. %5 Vietnamlı, %1 Çinli ve %4 bölümü de diğer etnik gruplardan oluşuyor. %96.4 Budist, %2,1 Müslüman, %1,3 Hıristiyan dinine mensup.

Kamboçya oldukça güvenli bir ülke. Ülkeden geçen 1 aylık gezim boyunca kendimi hiçbir zaman güvensiz hissetmedim. Yine de temel seyahat güvenliği kurallarına uyun. Motosiklet kiraladığınızda, uluslararası ehliyetiniz yoksa polis rüşvet isteyebilir. 5$ vermek zorunda kalmıştım ben.

Havaalanlarında, tren istasyonlarında ve askeri bölgelerin yakınında fotoğraf çekilmesi yasak. Halkın ve özellikle de rahiplerin fotoğrafları çekerken önce sormak daha doğru olur.

KAMBOÇYA VİZESİ
🛂 Kamboçya kapıda vize veren ülkelerden biri. Kamboçya vizesi ülkeye girişte 20$ karşılığın havalimanında veya sınır kapılarında alınabiliyor. Pasaport sürenizin en az 6 ay olması gerekiyor. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun.

Türkiye’den yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Benzer olay Kamboçya’da da var, havalimanı yoluyla ülkeden ayrılırken çıkış harcı olarak 25$ ödemeniz gerekiyor.

Bölgede başka ülkeleri de gezmeyi düşünüyorsanız Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın. Daha uygun ve verimli bir Kamboçya tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.

KAMBOÇYA PARA BİRİMİ
Kamboçya para biriminin adı Kamboçya Rieli. Ulusal para birimi yanında USD ve sınır kentlerde Tayland Bahtı da çok sık kullanılıyor. Kamboçya nakit ağırlıklı bir ülke. Birçok satış noktası kredi ve banka kartlarını kabul etmiyor. Bir doların altındaki işlemler genellikle Riel ile yapılıyor.

Dolar ödemesi sonrası küçük para üstü ödemeleri Riel ile yapılıyor. Çoğu küçük mağaza 20 doların üzerindeki doları bozamadığından kabul edemiyor. Motosiklet taksiler, sokak yemekleri ve diğer küçük harcamalar için yanınızda bir miktar Riel bulundurun.

Sihanoukville, Siem Reap ve Phnom Penh dışında ATM bulmak biraz zor olabilir. Döviz büroları daha çok pazar yerlerinde bulunuyor. Parayı almadan önce kontrol edin. Yıpranmış Riel’ler kullanılabilir ama dolar üzerindeki en ufak bir eskime varsa kabul etmiyorlar.

KAMBOÇYA NEREDE
📍 Kamboçya, Güneydoğu Asya’da, Çin Hindi Yarımadasının güneybatı kısmında yer alıyor. Kamboçya’nın doğusunda Vietnam, batısında Tayland, kuzeyinde Laos ve Tayland, güneyinde ise Tayland Körfezi yer alıyor. İdari olarak başkent dahil olmak üzere 24 şehirden oluşan ülkenin yüzölçümü 181 bin 035 km2.

KAMBOÇYA NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Kamboçya’ya gitmek için en uygun zaman Ekim–Mart arasındaki dönem. Bu mevsimler arasında hava güneşli ve şehri gezmek için oldukça uygun. Kamboçya’nın sıcak ve nemli bir tropik iklime sahip olduğunu sanırım zaten biliyorsunuz. Nisan ve Ağustos ayları arası ise yağışlı sezon olduğundan hava hem daha sıcak, hem de yüksek nem oranlarına sahip.

Benim gibi Nisan ayında Kamboçya’ya gidecek kadar talihsizseniz, o zaman terlemeye hazırlanın. Çünkü Nisan ayı Kamboçya’nın en sıcak ayı. Sıcaklık 40°C’nin üzerine çıkıyor ve nem de zirve yapıyor. Yine de sıcağa katlanıp daha ucuza gezebilirsiniz. Yağışlı sezonda fiyatlar daha makul. Sivrisineklere karşı her zaman yanınızda böcek koruyucu sprey olsun.

KAMBOÇYA’YA NASIL GİDİLİR
✈️ Kamboçya’da en yoğun olarak kullanılan havalimanları başkent Phnom Penh Uluslararası Havalimanı ile Siem Reap Uluslararası Havalimanı. Her iki havalimanına da Türkiye’den direkt uçuş yok. Phnom Penh Uluslararası Havalimanına İstanbul Havalimanından iki aktarma ile ulaşılabiliyor.

Türk Hava Yolları ile Bangkok ve Singapur’dan, Oman Air ve Bangkok Airways ile Maskat ve Bangkok, Gulf Air ve Bangkok Airways Bahreyn ve Bangkok üzerinden Phnom Penh’e gidilebiliyor. Türkmenistan, Rusya ve Singapur gibi ülkelerden de farklı aktarma seçenekleri bulunuyor.

KAMBOÇYA’DA NEREDE KALINIR
🏡 Kalacak yer konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Farklı konfor ve fiyat seviyelerine göre otel ve misafirevleri (guesthouse) bulunabiliyor. Duşu, kliması ve sıcak suyu olan, iki kişilik düzgün bir oda için ödeyeceğiniz para ortalama 15 dolar.

Rezervasyon yaptırmanıza çoğunlukla gerek kalmıyor. Benim yaptığım gibi ilk önce bir yerde kalıp, daha sonra daha uygun başka bir otele geçmek iyi olabilir. Kamboçya hem otel odalarının kalitesi hem de internet hızı açısından göz kamaştırıcı denebilir.

Songkran Festivali (Su Festivali), 13-15 Nisan tarihleri arasında kutlanıldığından bu döneminde Kamboçya’da seyahat etmek ve otellerde yer bulmak zor. Bu dönemde seyahat ediyorsanız otelinizi önceden ayarlamaya bakın.

Kamboçya Gezilecek Yerler 📌

Kamboçya turu programım toplam 28 gün sürdü. Bunun yarısından fazlasını güney kıyı şehirleri Sihanoukville, Kampot ve Kep’te geçirdim. Kalan zaman ise Phnom Penh ve Siem Reap’taydım.

Kamboçya’ya Tayland-Kamboçya Hat Lek-Cham Yeam sınır kapısından girdim. Koh Kong, Sihanoukville, Kampot, Kep, Phnom Penh ve Siem Reap rotasını izledim.

Kamboçya gezisi devamında ise Poipet-Aranyaprathet sınırından Tayland’a geçip, oradan Koh Samet Adası‘ına devam ettim.

Kara ve demiryolu ulaşımı var. Ülke kara ulaşımının ancak % 20’si asfalt. Ulaşımda Mekong Nehri önemli bir yere sahip. Turistik yerlere ulaşım ağı iyi. Otobüs, tuktuk veya motosiklet taksiler kullanılabilir. Çoğu mesafe için 1-2$ ödemek yeterli. Büyük şehirler arasın otobüsler fena değil ama küçük kasabalar arası otobüsler klimasız ve rezalet.

Angkor Wat da dâhil olmak üzere tapınaklar ziyaret edilirken, pantolon ve tişört giyin. Pagodaların girişinde genellikle ayakkabılar çıkarılıyor. Kraliyet Sarayının da içinde bulunduğu Gümüş Pagoda’yı ziyaret ederken erkekler uzun pantolon, kadınlar da etek veya yine benzeri şekilde uzun pantolon giymeli.

1. Phnom Penh

Kamboçya gezilecek yerler
Killing Fields, Kamboçya
Killing Fields, Kamboçya

Phnom Penh, Kamboçya Krallığının başkenti ve en büyük şehri. İlk sıraya koyduğuma bakmayın. Ülkenin acı dolu geçmişini gözler önüne seren müzeler ve lüks kafe, restoranları dışında fazla pek bir şey vaat etmiyor. Belki de benim şehre çok da uzun vakit ayırmamam buna sebep.

Şehrin ünlü kafeleri keşfedilse, çarşı ve pazarları dolaşılsa daha çekici gelebilir, fakat ilk izlenimi pek iyi değildi. Genelde komşu ülkelerden ilk uçulan şehir olması ve başkent olmasından dolayı ilk sıraya koydum. Bu kaotik ve genellikle aşırı gürültülü şehrin elbette görülmeye değer öne çıkan yerleri var.

Şehri gezmek için maksimum 3 gün ayırın. Aceleniz varsa 2 gece dahi yeterli. Kraliyet Sarayı ve Gümüş Pagoda, Phnom Chisor Temple, Daughters of Cambodia Visitor Centre, Ulusal Müze ve Phnom Tamao Wildlife Rescue Center Phnom Penh’te görülecek yerler arasında yer alıyor.

Alışveriş sevenler ise Central Market’i ziyaret edebilir. Gezilecek yerlerde ilk sırayı, Kamboçya’nın hüzünlü hikâyesini öğreneceğiniz Killing Fields ve Tuol Sleng Soykırım Müzesine ayırın.

Ölüm Tarlaları (Killing Fields), Pol Pot önderliğinde Khmer Rouge timlerinin yarattığı vahşetin izlerinin görüleceği bir açık hava müzesi. Şehrin 15 km kuzeybatısında yer alan Ölüm Tarlaları’nda, Choeung Ek Memorial anıtı içinde yer alan kafatasları insanın tüylerini ürpertiyor.



Tuol Sleng Soykırım Müzesi, Kamboçya’nın trajik ve tüyler ürpertici geçmişini hatırlatan diğer bir yer. Kızıl Kmer rejiminin işkence ofisi olarak kullandığı Tuol Sleng, fiziksel katliamın izlerini insanların benliğine ve gözlerini nasıl işlenmiş olduğunu anlamak için ziyaret edin.

PHNOME PENH’TE NEREDE KALINIR
🏨 Phnom Penh’de oldukça hoş oteller var. Modern ve şık, merkezi konumdaki Aquarius Hotel-Urban Resort‘u tavsiye edebilirim. Okay Boutique Hotel, HM Grand Central Hotel, Plantation Urban Resort merkezi konumdaki iyi ve makul fiyatlı oteller. Ucuz otel bakıyorsanız Onederz Hostel ve The Big Easy hem kaliteli hem de iyi konumda hosteller.

2. Siem Reap

Kamboçya Siem Reap

Siem Reap, düzgün ve temiz sokakları, her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri, dünya mutfağından lezzetleri tadacağınız çok sayıda restoranları, akşamları dolup taşan barları ile eğlenceli bir şehir. Birçok kişi Siem Reap’a sadece Angkor Wat için gidiyor, oysa bu şehir pazar yerleri, tapınakları, nefis kafeleri, Tonle Sap üzerindeki yüzen evleriyle başlı başına bir tatil destinasyonu.

Her yıl yeni açılan mekanları ve müzeleri ile de daha da çekici olmaya başlamış. Sadece gidip de Angkor Wat’ı görüp kaçmayın, şehrin tadını çıkarın. Çevresindeki gezilecek yerler ile birlikte şehre 1 haftanızı ayırmanızı tavsiye ederim. Zaman yoksa 1 gün şehir, 1 gün Angkor Wat ve 1 gün de Tonle Sap Gölüne ayırın.

Ben Phnom Penh’ten otobüsle Siem Reap’e geçtim. Tayland’ın başkenti Bangkok ile Siem Reap kentleri arasında her gün karşılıklı otobüs seferleri var. 436 km’lik mesafe otobüsle 8-10 saat sürüyor. Otobüs biletleri Bangkok Morochit İstasyonunda Siem Reap’te ise Sivutha Bulvarında satılıyor. Bangkok ve diğer pek çok şehirden Siem Reap’e direkt uçak seferleri de yapılıyor.

Siem Reap şehrini gezmenin en güzel yolu bisiklet kiralamak. Hemen hemen her otelde kiralık bisikletler var. Birini kiralayıp şehrin önemli yerlerini ve tapınakları bisikletle gezin. Vaktiniz çok ve bisikletle aranız iyiyse Angkor Watı’ı dahi bisikletle gezebilirsiniz

Angkor National Museum, şehrin en önemli ulusal müzesi. Bin Buddha galerisine ev sahipliği yapıyor. Angkor Wat kompleksini ziyaret etmeden önce bu önemli müzeyi ziyaret etseniz iyi olur. Khmer İmparatorluğu, Khmer gelenekleri ve Angkor Wat mirası hakkında çok daha fazla şey öğrenirsiniz.

Cambodia Landmine Museum (Kamboçya Kara Mayını Müzesi), pek kimse bilmez ama Kamboçya’da yaklaşık 63 bin kişiyi öldüren veya sakat bırakan patlamamış kara mayınları hala her yıl can almaya devam ediyor. Kamboçya’da her gün yeni kayıplarla birlikte 4-6 milyon patlamamış mayın olduğu tahmin ediliyor.

Hem Vietnam Savaşı hem de Kızıl Kmer rejiminden bu yana onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen mayınlar sorun olduğundan işte bu müze bu konuda hem ziyaretçileri hem de kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışıyor. Müzede bazı aktif ve patlatılmış mayınları yakından görme şansınız olacak.

Apsara Dansı, Kamboçya’nın UNESCO Kültür Mirası listesindeki geleneksel bir yerel dansı türü. Bin yıldan fazladır yaşayan bir kültürel ritüel olan Apsara dansı, akşamları açık büfe akşam yemeği eşliğinde izlenebilir. Koulen 2 Restaurant’ta izledim ben.



SIAM REAP’TE NEREDE KALINIR
➜ Charles de Gaulle Bulvarı iyi kalitede otellere sahip Lüks oteller kategorisinde Raffles Grand Hotel d’Angkor veya Sofitel Angkor Phokeethra Golf & Spa Resort. Orta fiyat oteller Montra Nivesha Residence veya Tara Angkor Hotel. Sırt çantalılar için Alis’ House ✔︎

➜ Old French Quarter her bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunuyor. Lüks oteller Koulen Hotel veya Luxury Siem Reap Private Pool Villa by La San. Orta segment oteller La Rivière d’ Angkor Resort veya Memoire d’ Angkor Boutique Hotel. Düşük bütçeliler için Angkor Leap Hotel veya Le Water Villa ✔︎

➜ Wat Bo Bölgesi, benim de kaldığım bölge oldu. Buradaki en beğenilen otellerden lüks kategoride PRVILEGE FLOOR by Borei Angkor, orta segment otel Viroth’s Hotel veya daha uygun fiyatlı Riversoul Boutique ve Central Privilege Hotel kalabileceğiniz en iyi yerler olabilir ✔︎

3. Angkor Wat

Kamboçya Angkor Wat
Ta Prohm Thomb Rider Temple, Angkor Wat, Kamboçya
Kamboçya gezilecek yerler
Angkor Wat gün batımı

Angkor Wat, Siem Reap şehrinin 5,5 km kuzeyinde, ormanlar arasına gizlenmiş, Angkor Medeniyetinin izlerini taşıyan efsanevi tapınaklar kenti. Güçlü Khmer Krallığının başkenti ve gücünün simgesi olan Angkor Wat inşa edildiğinde, dünyadaki Orta çağ dini yapılarının hiçbirine benzemiyordu.

Dizaynındaki uyumluluk ile Antik Yunan ve Roma mimarisi ile kıyaslanırken, mimari ve sanatsal açıdan da Piramitler, Machu Picchu ve Tac Mahal ile aynı kategoride anılıyor. Kamboçya’da balta girmemiş ormanların kalbinde yer alan tapınağın üzerinde toplanmış topraklar ve vahşi otlar, 20. yüzyılda temizlenmiş.

Angkor Wat, Kamboçya’nın göz bebeği. Tapınakları gezmeniz için 1,3 ve 7 günlük pass bilet almanız gerekiyor. 1 günlük Pass 37$, 3 günlük 62$ ve 7 günlük ise 72$. Benim 2011’de ziyaret ettiğimde yarı fiyatınaydı. Angkor Wat’ı gezmek için en az 1 tam gün ayırın.

Akşam 5 itibariyle giriş bileti alırsanız ertesi gün aynı saate kadar geçerli oluyor. Eğer 1 gün vaktınız varsa ilk akşam Phnom Bakheng Tapınağında gün batımını izleyin. Ertesi gün ise gün doğumu öncesi tapınağa gidin ve güneşin doğuşunu Angkor Wat üzerinden izleyin. Devamında tüm gün tapınakları gezin.

Eğer 3 gün gezecekseniz bisiklet kiralayarak ağır ağır gezin. Birkaç kişiyseniz veya kaldığınız yerde kendinize arkadaş bulursanız tapınakları tuktuk ile gezmek en güzeli. Tuktuk günlük kirası 25$ civarında. Yine Angkor Wat turu da alabilirsiniz.

4. Tonle Sap Gölü

Tonle Sap Gölü
Tonle Sap Gölü

Tonle Sap Gölü, Güneydoğu Asya’nın en büyük gölü ve Kamboçya’nın can damarı. Dünyanın benzersiz ekolojik su rezervlerinden birisi olan nehir Siem Reap’ten Phnom Penh’e kadar ülkenin her yerinde akıyor. Kamboçyalıların hayat kaynağı olan Tonle Sap, aynı zamanda dünyadaki gelgiti her yıl değişen tek nehir.

Siem Reap şehri, elbette Angkor tapınakları ile tanınıyor. Ancak, tapınak keşfiniz sonrasında UNESCO Doğa Koruma Alanı benzersiz Tonle Sap nehrini ve üzerindeki köyleri ziyaret edin. Dünyanın en büyük taşkın su yatağını görmek için en az bir gün ayırın. Tonle Sap Gölü üzerindeki yüzen köy Chong Khneas görülmeye değer.

Chong Khneas köyünde yüzen okul, polis karakolu, market, tapınak ve benzin istasyonu bulunuyor. Yüzen köyün evlerinde asırlık göl hayatı geleneklerini sürdüren Kamboçyalılar, su üstüne yaptıkları tekne evleri ile balıkçılık ve karides, timsah çiftçiliği ile geçimlerini sağlıyor. Şehrin 15 km güneyindeki bu bölgeye tuktuk veya turist minibüsleriyle gidilebilir.

5. Sihanoukville

Sihanoukville Kamboçya

Sihanoukville, hem hareketli gece hayatı hem de iyi plajları ve ekonomik konaklama seçenekleri ile oldukça popüler bir tatil beldesi. Ülkenin bu en popüler kıyı şehrinde 1 haftadan fazla vakit geçirdim ve her anım da keyifli geçti.



Tayland’ın pahalı adalarından ve plajlarından kaçanlar burada gönüllerince Sihanoukville’de tatil yapabiliyorlar. Serendipity ve Ochheuteal plajları 4 km uzunluğuyla deniz keyfine düşkün olanlar için kaçırılmaması gereken yerlerden birisi.

Motosikletle Sihanoukville Turu yapmak en güzel aktivitelerden birisi. Sihanoukville ve çevresi nefis manzaralara sahip koylara ve plajlara sahip. her birini yürüyerek keşfetmek çok fazla zaman alır. En iyi bisiklet veya motosikletle bu bölgeleri mola vererek gezmek. Hele benim gibi, yağmur sonrası güneşli bir havayı yakalarsanız şahane fotoğraflar çekmeniz ve manzaralara şahit olmanız mümkün.

Bambu Adası: Koh Russei: Bu nefis adaya uğrayın derim. Düzenlenen tekne turları keyifli olur.

Poom Barang: Victory Hill: Sihanoukville gece hayatı burada atıyor. Bar ve diskolar oldukça hareketli. Sadece birkaç caddeden oluşan bölgede hemen her kalitede kafe ve barlar bulunuyor. Barlarda bulunan Kamboçyalı kızlar misafirlerine eşlik ediyor. Dileyen onlara da bir içecek ısmarlayıp birlikte vakit geçirebilir.

Bunların dışında geleneksel Khmer mutfağını yakından tanımak isteyenler yemek dersleri alabilir. Masaj, tüplü dalış, sinema, tekne turları ve balık tutma gibi aktiviteler yapılabiliyor. Şnorkelle dalmak ve yine sahildeki su sporları da oldukça popüler.

6. Kampot

Kampot, Kamboçya

Kampot, nehir boyunca uzanan Fransız stili binaları ve olağanüstü gün batımı manzaralarıyla en az 1 gece kalınması gereken bir yer. Gün batımı saatlerinde mutlaka kıyıya gidip şahane gün batımlarına şahit olmanızı öneriyorum. Ayrıca Kampot, ülkenin en iyi milli parklarından olan Bokor National Park’ı için bir geçiş özelliği taşıyor. Doğa ve trekking tutkunları rotasına alabilir.

KAMPOT NEREDE KALINIR
🏡 Kampot konaklama, Kamboçya’daki diğer yerlere kıyasla mükemmel değerde. Şehirde bir pansiyonda veya otelde ya da nehir boyunca güzel bir yerde birkaç kilometre uzakta kalma seçeneğiniz var. Nehir kenarındaki konaklama, çoğunlukla klima veya sıcak su içermeyen basit bungalovlarda oluyor.

Kampot merkezde kalınacak hem en iyi hem de en uygun fiyatlı yerler arasında Hotel Old Cinema ve Candy Pepper yer alıyor. Nehir kenarında kalacaksanız Fish Island Bungalows, The B Resort, Kampot Cabana ve Eden Eco Village müthiş seçenekler.

7. Kep

Kep, Kamboçya
Kep, Kamboçya
kambocya nasıl gidilir
Kep Kasabasında bisikletle gezdiğim yolların güzelliği 💚

Kamboçyalıların favori tatil beldesi olarak bilinen Kep, küçük, huzurlu bir sahil kasabası olan Kep dinlenmek ve huzuru hissetmek için iyi bir tercih. Fransız mimari tarzının özelliklerini taşıyan villaları ve Asya ve Fransız mutfağının buluştuğu restoranları, lüks otelleri ve 1 km’den uzun yüzülebilir berrak plajı ile görülesi bir yer.

Bisikletle kasaba turu ile sahil çevresinde şahane manzaranın keyfi çıkarılabilir. Kep yengeç pazarı, deniz ürünü sevenler için uğranması gereken bir yer. Sabahları başlayan satışla birlikte kalabalıklaşmaya başlıyor. Sadece birkaç dolara mavi yengeç yemek mümkün. Koh Tonsay (Tavşan Adası) beyaz plajı ve zengin deniz altı canlı hayatıyla tercih edilebilir.

8. Koh Kong

Koh Kong, Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır geçişlerinin yapıldığı bir kasaba. Kasaba merkezi çok küçük ve pek de cazip sayılmaz. Kamboçya’nın internet hızı şahane. Blogumu daha iyi hale getirmek ilgili işlerden dolayı burada 5 gün kaldım. 8$’a da şahane bir otel bulunca ben de odaya kapandım. Kamboçya turu yapanlara 1 gece konaklama önerebilirim. Vakti olmayanlar ise burayı atlayabilir.

Bu kasabadan ulaşılan aynı isimli ada olan, Koh Kong Adası ise el değmemiş bir doğa sunuyor. Güneydoğu Asya’da bozulmamış nadir yerlerden olan Cardamom Mountains için trekking turlarına katılmak isteyen doğa severler için olağanüstü fırsatlar sunuyor.

Kamboçya yeme ve içme

Asya’da sokaklarda yemek yeme kültürün bir parçası. Şehirlerin hemen her köşesinde, plajda, sokaklar arasında, pazarlarda, hatta restoran önlerinde yemek tezgahlarını görebilirsiniz. Kamboçya’da da sokak yemekleri yaygın. Çoğunlukla et, tavuk ve deniz ürünleri pişiriliyor.

Sabahları halk daha çok noodle çorbası içiyor. Bizdeki erişteye benzeyen noodle’ın pişmesi ve hazırlaması kolay. Çoğunlukla içerisine biraz sebze ve et de konuluyor. Zaman zaman tavuklusunu yesem de ben sebzeli tercih ediyorum seviyorum. Karidesli veya diğer deniz ürünleri ile hazırlan çeşitleri de var.

Kamboçya’da yemek ilginç deneyimler sunuyor. Bir yanda karafatma, örümcek, akrep varken hemen yanda mangalda ızgara edilmiş muzları görürseniz şaşırmayın. Tayland’ın Krabi şehrinde bu ilginç atıştırmalıkların tadına bakmıştım ve objektif olarak diyebilirim ki tadı fena değildi. İçerisinde embriyo varken haşlanan yumurta balut, ülkede sık tüketiliyor.

Uzun zamandır Asya yemekleri tüketen biri olarak, Kamboçya’da hem ekonomik hem de lezzetli batı yemeklerini bulunca tercihim de bu yönde oldu. Özellikle Fransız bagetinden sandviç ve yanında tropikal meyve suları güzel bir kombinasyon.

Tropikal meyvelerin bir çoğu 1$ fiyata satılıyor. Ananas, mangosten, dragon fruit, mango, karpuz ve muz benim hep favorilerim oldu. Bir de tabi soğuk bir hindistan cevizi gibisi yok. Yine şeker kamışı suyu da alternatif olarak tüketilen içeceklerden.

Ülkenin kendi üretimi olan bira Angkor, Avustralyalı bir firmayla ortak olarak Sihanoukville’de üretiliyor. Diğer markalar Heineken, Tiger, San Miguel, Carlsberg, VB Fosters ve Grolsch’dur. Angkor birası sadece 1$. Halk arasındaki adı tikalok olan güzel tada sahip meyveli hafif içecekleri ülkenin her yerinde bulunabiliyor.

Phnom Penh ve Siem Reap en iyi kafelerin ve barların bulunduğu yerler. Phnom Penh disko tarzı gece hayatının tam yeri. Yerli ve yabancıların bir arada bulunduğu Rock, Spark, U2 gibi birkaç kulüpleri var.

Phnom Penh dışındaki yerlerde, gece hayatı daha çok Khmer usulü gece kulüplerinde yaşanıyor. Genellikle erkeklere yönelik hizmet veren bu gece kulüplerine yabancı bayanların girmesinde de herhangi bir sakınca yok. Buraların iyi birer orkestrası var ve bu mekânlarda Khmer dansları hakkında çok şey öğrenilebilir.

Son yıllarda Güneydoğu Asya’nın en popüler turizm ülkelerinden birine dönüşen Kamboçya, mistik atmosferi, çok kültürlü yapısı, doğal güzellikleri, tapınakları ve tarihi yapılarıyla görülmeye değer.



Day 623: Kamboçya:17, Sihanoukville. 16 Nisan 2012

115 Yorumlar

  1. Merhaba ben şu an Tayland Phuket’teyim ve yarın gece Bangkok havalimanına geçiyorum. Oradan Kamboçya’ya yataklı otobüs bakacam. Tayland saati ile gece 01.00 Bangkok havalimanında olacam otobüs seferleri ve saatleri hakkında bilginiz var mı. Kamboçya kapıda vize de herhangi bir evrak istiyor mu? Teşekkürler.

  2. Merhaba bnm sorum herhangi bir aşı olmamız gerekli mi? Bir de İngilizce bilmiyorum, sınırlarda sorun yaratır mı? Kambocya ve Tayland gezisi planlıyorum ocak ayı içinde. Düşünen varsa birliktde hareket edebilirim.

  3. Yazılar çok güzel, teşekkür ediyoruz…
    (Yalnız alıntı kısımlarında bir kaynak göremedim ? Kaynak aldığınız siteleri de belirtirseniz daha güzel olur)

  4. Müthiş bir yazı olmuş. 2 yıl önce bir Kamboçya – Vietnam gezisi planlamıştım fakat maalesef gerçekleştiremedim. O yüzden içimde ukde kaldı. Gittiğim zaman bu yazı iyi bir rehber olacak. Teşekkürler.

  5. Türkiye rezil bir ülke, ben 10 senedir tatilimi Tayland, Malezya, Kamboçya ve Çin’de yapıyorum. Turkiye gercekten de insani bakımdan rezil bir ülke. Tatil bakımından ise söylemeye gerek yok, dolandırıcılıklar, uckagaitciliklar ülkesi!

  6. Merhaba, yorumları okudum, bazıları beni şaşırttı, Kemal Bey kendi seyahat deneyimini yazmış, herkesin deneyimi hayata bakışı farklı değil mi? Siz de yorumlardan kendi deneyimlerinizi yazabilirsiniz, eksik görüyorsanız tamamlarsınız ama suçlamaya ne gerek var. Herhalde insanlar bir ülkeye göç etmeyi düşünüyorsa bir blog yazısına göre harekete geçmiyorlardır, araştırıp gidiyorlardır. Neden birbirimize bu kadar tahammülümüz yok.

  7. Kemal Kaya al sana gerçek Kamboçya hakkında bilgi: 100 gram yoğurt 1 dolar, 500 gram çilek 7 dolar, 8 dilim ekmek 1.50 dolar. Birçok ürün ithal geliyor buraya çok pahalı. Kamboçya’da sadece içki ve sigara ucuz. Onun dışında her şey pahalı. Vize konusuna gelince 1 aylık turist vizesi veriyor. Business vizesi vermiyor. Kırsal alanda yabancı düşmanlığı hat safhaya çıkmış bulunuyor. Buraya gelen Türklerin çoğu başı belada olan kişiler. Burda dolar kazanıp dolar harcanıyor yani burada kolay para kazanılmıyor. Burası krallık yabancıya mülkiyet hakkı yok. Evlilik yok, vatandaşlık yok, işyeri açma hakkın yok. Bunları kimse yazmaz bu blog yazarları internetten milleti kandırıyor. Kemal Kaya sana tavsiyem insanları kandırma.

      • Senin gibi otel odasında blog yazanları Türkiye’deki insanlar okuyup buraya iş yapmaya geliyor. Sonra da çok mağdur oluyorlar, sen kendini bir reklam malzemesi yapmışsın o yazdığın yazının bir çoğu yalan internet çalıp yazmışsın. Ben doğruları yazdığım için senin nasıl bir yalancı olduğun ortaya çıktı. Buradan herkese şunu söylemek istiyorum bunun gibi yabancıların yazdığı blogları okumayın, sonra çok mağdur olursunuz.

        • Örnek ver 🙂 Ne yalan yazmışım? Tek yaptığın itham etmek, yaftalamak. Kamboçya’da 1 ay gezdim ve günübirlik yazdım. İnternetten nerden çalmışım, göster de insanlar bilgilensin.

      • Kamboçya kanton ve eyaletlere ayrılmış. Yabancılara evlilik, mülkiyet hakkı, iş veri açma hakkı vermiyor. Kamboçya’da belediye yok, devlet mekanizması gelişmiş, bürokrasisi Türkiye’nin 1970 yılları gibi. Başbakan Hun Sen tam bir rüşvetçi halk onu hiç sevmiyor. Kamboçya her şeyi ithal ediyor. Kızıl Kimerler Partisi var, yakında onlar iktidara gelecek.

      • Kemal Kaya daha fazla bilgi verebilirim tekrar gel. Kamboçya’ya yüz yüze konuşuruz seninle. Acımasız Kamboçya gerçeklerini bilmek istersin.

    • Kendımı çok tuttum yazmamak için ama dayanamadım. Ben 7 aydır buradayım yukarıda arkadaşın vize konusunda yazdığı dogru ama vize konusu yanlış. Uçakla gelirsen alamazsın iş vizesini ama karayolyla gelırsen alabiliyorsun.

      • Artık Kamboçya girişlerde busınes vizesi vermiyor, sadece turist vizesi alıyorsun. Busınes vizesi içinde çalışacağın yerden davetiye istiyor. Fiyatları da arttı. Bu arada vizesi gecenler için bir günü 20 dolar. Kamboçya phnom Penh türkiye Büyükelçiliği bir yıl oldu açılalı. Bu bilgileri kimse vermiyor dediğim gibi gerçek Kamboçya’yı kimse doğru yazmıyor. Önüne gelen blog yazmış.

  8. Bunun yazdığı gibi değil Kamboçya arkadaşlar. Bu adam turist olarak gelmiş otel odasından blog yazmış. Kamboçya internetten okudunuz gibi değil. Hepsi yalan burda uzun zamandır yaşayan kişiler var. Hiçbiri de çıkıp blog yazmıyor. Hangi ülkeye giderseniz gidin kendiniz değerlendirin, başkalarının yazılarına inanmayın. Ben 9 yıldır Kamboçya’da yaşıyorum. Buraya bunun gibiler yazdığı yazıları okuyup geliyorlar. Sonra çok mağdur oluyorlar maalesef durum bu.

    • Birader sende yanlış bilgiler veriyorsun. Sen belli oluyor ki Türklerin oraya gelmesini istemiyorsun. Ben de üç yıl yaşadım orda. O kadar çok arkadaşım var ki hepsi de melek gibi insanlar ve iş kurmak isteyen de kurabiliyor. Hatta kız arkadaşım orda ve gene gideceğim. Kamboçya’nın her tarafını çok iyi biliyorum ve gezmediğim yeri kalmadı sayılır. Arkadaşlar bilgi almak isteyenlere yardımcı olurum, bunların sözlerine inanmayın!!!!

      • Merhaba bilgi alabilir miyim? bu yaz helpx.net vasıtasıyla Kamboçya’da bir yerde gönüllü olarak çalışacağım.Amacım farklı kültürleri tanımak.Benim merak ettiğim kendi işini yapabilirsin diyorsunuz.Bu nasıl oluyor?Diyelim ki sokak satıcılığı yapmak istiyorum kafama göre çıkıp istediğim bir yerde tezgah açıp bir şey satabiliyor muyum?

    • Ne yırtınıyorsun, sana ne millet geliyorsa Kamboçya’ya gelir, yerin mi daralıyor? Bu kadar egoist olma, biraz kibar ol. Rahatsız oluyorsan terket Kamboçya’yayı. Adam gezgin daha cok turiste yönelik bilgi vermiş, millet faydalanıyor. Sadece bir konuda haklisin; Türkler en cok nerde varsa oranın b…kunu cikariyorlar nokta.

    • Hic biri blog yazmiyor du! Duzeltiyorum artik Kambocyada yasayan, burada Otel-Restaurant-Bar-Cafe acmis ve su an isletmekte olan…Yillarini Turkiye de Ozel sektore vermis… sonra kalkmis buraya gelmis olan bendeniz artik BLOG acti ve KAmbocya, Siem Reap, Khmerler, Hayat, Turizm, Kadinlar,vs… KAmbocya realitesini bir de benden dinleyin bakalim 😉

      Yazarin affina siginarak linkini de yazacagim, ama belirteyim reklam olsun diye yazmiyorum bunlari. Cumlelerimde son derece samimiyim…okursaniz yazilarimda da en cok samimiyete ve acikliga onem verdigimi goreceksiniz…

      http://www.umutsurmeli.com/blog

      Burada sevgili yazari carmiha germeye calisan, budala kitlesine sesleneyim once!
      Kimse size okudugunuz iki turistik blog yazisinin gazina gelip de kalkin gidin KAMBOCYA ya tasinin demedi! Hayati hep boyle yasadiysaniz zaten vay halinize! :))) Kambocya da is kurulur mu…Nasil bir yerdir…nasil insanlardir…ne yenir ne icilir….vs… gibi meraklariniz varsa da…Sadece turistik bloglar degil arkadas sizin bakmaniz gereken yer…burasi…www.umutsurmeli.com/blog… yine tekrar ediyorum, reklam vermis oluyorum sonucta ama iyi bir amac ugruna…bu yanlis guruhu dogru adrese kanalize etmek icin….kalin saglicakla 😉

  9. Cok guzel bir yazi su an Kuala Lumpur’dayim 1 Aralık’ta Filipinler Cebu’ya gececektim. Amacim emekli iki kisinin yasayabilecegi huzurlu bir hayat. İkimizin emekli maasi 900$ civarinda. Kucuk bir is yapip fazla kasmadan huzur ariyorum. Cebu’dan sonraki duragim Kambocya Koh Rong olacak buyuk ihtimalle. Sizin onerinizi de almak isterim. Benim amacim sessiz sakin deniz kenarinda huzurlu bir hayat. Tesekkur ederim.

  10. Merhaba . ben 1.5 yıl Kambocya da yaşadım ve çalıştım. Uzunca suren deneyimin oldu. Taylantan gelen olursa ucak bileti pahalidir. Bangkokta kambocyaya otobusler var vip yatakli onlarla gelin. 20 dolar civari. Ben hep oyle yaptim. Gelelim kambocyaya. Şehirdeki kmerliler uyanık ve kurnazdir. Turistlik bölgedeki de ayni. Köylerde yaşayan halk mütevazı ve iyi insanlardır. Kambocya 15 milyon insan var ve 2000 in üzerinde sendika var. Eskiden kalan bir komünizm eseri olsa gerek. Neyse, : halk çok genç bir nüfusa sahiptir. Asgari ücret 80 dolardır. Devletin koyduğu kanun bu artı mesai ücreti. Ve onun üzerine fazla para vermek işçiye yasak. Tabi vasıflı işçi hariç. Devletinde rüşvet çok yaygındır. Mesela kırmızı ışıkta gectin polis durdurur ve pazarlık başlar. 5 dolara tamamdır. Aman hasta olmayın oralarda sakin. Doktor ücreti 4 kat pahalıdır yerli insandan. Tük tük denen araçlar ne fiyat derse 5\3 fiyat söyleyin ve pazarlık yapın. Her yerde pazarlık yapın. Oteller şehir merkezinde kiler pahalı bira kenar kısım oteller daha uygun. 5 dolara oda var ama vantlator vardır klima yoktur. 10 12 dolara klimalı çok güzel oteller var. Turistler in gezdiği yerlerdeki oteller 20 dolardan başlar. Yorgunluk atmak isteyenler lüks masaj salonlarında 15 dolara aluvera yağlı komple masaj yaptırabilir ler. Tavsiye ederim. Seam reap ta yemek arayanlara sabrinos pizza ve tajmahal restron helal yazılı yerlerdir. Pnhom penh de aynısı tabiki. Müslüman nüfus % 2 civarı Kambocya da. Önemli bazı uyarılar size. Tenha sokaklarda gezmeyi. Telefonla konuşarak yol kenarında gezmeyin. Moto kapkaclar var. Özellikle okyanus kısmındaki şehirde. Çok hırsız var sahilde. Özellikle bayanlar çantasına dikkat etsin. Ama bunlari söyledim sitede korkmayın sivil polis çok var rahat olun ama yinede onleminizi alın. İçkiler ucuz gece kulübünde en önemli eğlence klüpleri pontoom, nova, ve ktvler.pnhom penh de tabiki bunlar. Kendine telefon fotoğraf makinası almak isteyenler alsın fiyatlar ucuz. Kambocya da gsm hatları ve konuşma ücretleri ucuz. Mesela ben tirkiyeye aradım oradan 4 dakikası 1 dolar civarı. İnternet 3 g mevcut hatlarda. Cellcard en iyi olanı. Çok yazılacak anlatılacak var . Neyse şimdilik bu kadar. İyi gezmeler

  11. Kamboçya gezimden yeni döndüm.İst-Kuala Lumpur ve KL-Siem Reap Malezya havayolları ile uçtuk.Night market civarında 2 kişilik oda kahvaltı dahil 13 dolara kaldık.Yani adam başı 20 TL:)Angkor Wat günlük bilet 20,üç günlük 40 usd fiyata sahip.Ama her dolara değer güzellikte.Büyük turu sabah 8 akşam beş arası tuk tuk ile pazarlıkla 10 dolara ayarladık.Akşam yemeklerini sokak yemeklerinden yedik.1 dolara noodle ve pancake bizi doyurdu.5 dolara Kamboçyalıların tercih ettiği şehirler arası otobüsle Siem Reap’den Phnom Penh’e 5-6 saatte geldik.Sadece yabancı biz vardık otobüste ama rahat bir yolculuktu.Başkentte bir guesthouse’da 15 dolara 2 kişilik oda tuttuk.Guesthouse merkezde,nehre yakın ve çok temizdi.Nehir boyunca gece oldukça hareketliydi.Tüm sokakları gezdik .Gece olmasına rağmen hiçbir rahatsızlık hissetmedik.Ertesi gün müze,kralın sarayı,killing field ve Tuol Sleng hapishanesini kapsayan bir turu genelde 15 usd isteyen tuk tukçularla pazarlık sonucu 10 dolara yaptık.Kralın sarayını tavsiye etmem.6 dolarınız boşa gider ancak killing field ve hapishane Kanboçya geçmişinde derin izler bırakan Pol Pot dönemine ait çok acı kanıtlarla dolu.İnsanoğlunun nasıl bu kadar acımasız olduğunu anlamadık.Phnom Penh’den Bangkok’a başkent-Poipet (sınır) yataklı otobüs ve Tayland sınırı Bangkok minivan ile gittik.Kamboçya sınırı çıkış işlemlerinden sonra yürüyerek Tayland sınırına gidip giriş işlemlerinizi yaptırıyorsunuz.Phnom Penh-Bangkok 12-13 saat sürüyor.Kamboçya’da her yerde dolar geçiyor.1 doların altındaki miktarı Kamboçya Rieli olarak veriyorlar.Bir şey alırken pazarlık şart.4’te 1 fiyat vererek başlayın:)Kamboçya’da her saatte ve genelde halkın arasına karışarak ve günde abartısız ortalama 32.000 adım ( 25 km ) yürüyerek gezdik.Tehlike diyebileceğimiz hiçbir şeyle karşılaşmadık.
    Gezdiğim uzakdoğu ülkeleri arasında Kamboçya’yı sevdim.Garip bir huzur ve dinginlik var.Gitmek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim…

    • Burada yazılan kamboçya’da gezmek için gerekli pratik bilgiler. Kamboçya kitabı değil ve güncel kamboçya haberleri yer lamıyor burada. Tıpkı güncel İstanbul ve İzmir haberleri yer almadığı gibi. kamboçya hakkında bilgi ve deneyimleriniz varsa, Kamboçya yazıları altına yorum yazabilir, yorumlar kısmında sorulmuş soruları cevaplayabilirsiniz. Katkı sağlamak ve Kamboçya hakkında bilgi vermek için bunları yapabilirsiniz.

  12. Yasim 58 ve bayanim,tek basima geldim buralara ve bir yildir buralardayim Kambocyada surekli yasamayi dusunerek geldim.
    Phonem penh ,Siam rap gezdim ve koh rong adasindayim su an haftaya koh salmone adasinda kendi mekanimi acarak istedigim yasama start verecegim.
    Ben sevdim bu memleketi ,insanlarini cok sevdim huzurlu buluyorum burayi pis olmus, duzensiz olmus beni rahatsiz etmiyor cunki fazlasi ile artilari var buda bana yetiyor.

    • Mail adresimden iletişime geçme şansımız olabilir mi? Ailece oraya yerleşmeyi düşünüyoruz. Deneyimlerinizden yararlanmak isterim. Şimdiden teşekkürler.

    • Ben de 49 yasindayim oraya gelip kucuk bir is yapmak istiyorum Turkiye’den emekliyim. Fazla temposu olmayan ama gecimimi saglayacak kadar. Daha sonra beğenirsem huzurlu bir hayat bulursam emekli olan esimi de getirmeyi dusunuyorum. İkimizin toplam emekli maasi 900$ civari. Sizce uygun bir secim olur mu? Gelsem birlikte bir is yapmaya sicak bakar misiniz? Tek istegim haayatimin geri kalanini huzur icinde gecirmek parayi bulma zengin olma gibi dusuncelerim yok. Cevabinizi merakla bekleyecegim.

    • K. Demirel cesaretinize hayran oldum aşağıdaki sorum size idi ama rumuz belirtmediğim için siz de fark etmediniz. Cevabınızı bekleyeceğim. Bir de ne tur bir işyeri açtınız? İnşallah bol kazançlarınız olur.

    • HANIMEFENDİ MERHABA BEN 55 YAŞINDA ANKARADA YAŞAYAN EMEKLİ BİRİYİM. 2 HAFA ÖNCE BİR ARKADAŞIM KAMBOÇYA SUMBA ADASINA 45 GÜNLÜK TATİLE GİTTİ ORADA TANIDIKLARIDA VAR. BENİ ARADI İLLA GEL BURADA İŞ KURALIM 50 – 100 BİN DOLAR ARASI YATIRIM YAPALIM RESTORAN VEYA BAŞKA BİR ŞEY AÇALIM AYLIK 7 İLA 10 BİN DOLAR ARASI NET PARA KAZANIRIZ DİYOR BENİMDE GELMEMİ İSTİYOR
      KUSURA BAKMAYIN AMA BÖYLE FIRSATLAR VARMI ORADA SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ
      1-YATIRIM KONUSUNDA ŞARTLAR NEDİR
      2-DEVLETİN HANGİ ŞARTLARI VAR
      3-YATIRIM TEŞVİĞİ VARMI
      4-HANGİ ŞARTLARDA ÖRNEĞİN KAÇ İŞÇİ ÇALIŞTIRIRSAK NE KADAR MEBLAĞ YATIRIM YAPARSAK TEŞVİK ALABİLİYORUZ
      5-MÜLKÜYET HAKKI VARMI
      6-KİRALAM ŞARTLARI NEDİR
      7-GÜVENLİK NASIL
      VEYA DETAYLANDIRAMADIĞIM KONULAR HAKKINDA BİLGİ VERİRSENİZ MENMUN OLURUM

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz