Bali, Endonezya‘nın 17 bin adası arasında cennetten kopmuş en güzellerinden biri. Yemyeşil pirinç tarlalarının eşsiz düzeni ile kartpostal görünümlü manzaraları, volkanları, yağmur ormanları gibi doğal güzellikleri, kadim Hindu geleneklerin gölgesinde süren rengarenk bir yaşam ile Endonezya’nın diğer adalarından farklılaşıyor.

Bali’nin sloganı ‘Bali Shanti Shanti Shanti’. Shanti, Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. Barış ve huzurun üzerine güneş, deniz ve kum üçlüsünü ekleyip bir de tüm bunların üzerine adanın kendine özgü kültürel zenginliğini düşününce turistler için neden bu kadar cazip bir yer olduğu kolayca anlaşılıyor.

bali gezilecek yerler

Bali Adası, daha hiç görmeden kendisine davet eden yerlerin başında geliyor. Medya, internet ve diğer gezginlerin etkisinden olsa gerek, adaya karşı müthiş bir merak içerisindeyim. Benim aklımda hep egzotik Asya olarak beliriyor. Kendisine münhasır gelenekleri ile bilinen bu ada, 90 günlük Avustralya gezimden sonra geçtim.

Güleryüzlü İnsanların Ülkesi: Bali

Bali, Güneydoğu Asya’nın doğal dokusunu bulabileceğiniz yerlerden. Deniz, kumsallar, güneş, tropik iklim, kendine münhasır bir kültür ve güler yüzlü insanlar. Topik iklime sahip adanın her yerinde dağlar, vadiler, göller, beyaz kumsallar ile masmavi denizler var.

Malta

Çoğunlukla volkanik dağları, yeşil pirinç tarlaları ve bembeyaz kumlu plajları ile cennet olarak nitelendirilen Bali, adeta bir mıknatıs gibi insanları kendisine bağlıyor. Anlatması çok güç bir his ancak bir kere ziyaret ettikten sonra insan tekrar geri gelip sonsuza kadar burada yaşamak istiyor.

Aktif volkanların, yoğun ormanların, muhteşem plajların ve zengin, antik kültürünün hâkim olduğu Bali adasında sessizlik ve huzur masmavi deniz ile birleşiyor.

Bali’nin bu huzurlu yaşam tarzına misafirpervelik, renkli ritüeller de eklenince turistlerin ve sanatçıların jenerasyonlar boyunca sürekli akın ettiği bir destinasyon haline geliyor.

Lüks ve tropik doğası, sanat eseri gibi tasarlanmış pirinç tarlaları, sayısız tapınakları, zengin sanat ve el işleri, rengârenk marketleri ve meşhur tapınak dansları tüm yıl boyunca devam ediyor ve büyülü görüntüsü ile ziyaretçilerini dünyanın dört bir yanından kendisine çekmeyi başarıyor.

Balinese hayat tarzını her yönüyle canlandıran, Hinduizm geleneğinden gelen benzersiz sanatsal seremonilerin hayat bulduğu kadim tapınakları, kültürel derinlikten doğmuş egzotik dansları, bir defa dinlediğinizde bile aklınızdan hiç çıkmayacak eşsiz müziği ve kültürel mirasıyla yeryüzündeki cennet diye tanımlanabilecek yerlerden birisi.

Hemen her bir evin aynı zamanda bir tapınağının da olduğu Bali, Tanrılar Adası olarak da biliniyor. Adanın dört bir yanında bulunan kutsal mekanlardan dolayı Tanrı’nın adası, Bin Tapınak Adası, Cennet Adası ve daha birçok isimle anılan Bali hoşgörü kültürünün hakim olduğu bir yerleşim yeri. Burada Endonezya’nın diğer bölgelerine tezat olarak Hinduizm İslam ile başa baş gidiyor.

Bali-Adası-Endonezya

Bali adasının en büyük kenti ve başkenti olan Denpasar şehri uluslararası havalimanın varışta ücretsiz 1 aylık turist vizesi alabiliyorsunuz. Uçakta size verilen imigration formunu da doldurup eklemeniz gerekiyor. Pasaport kontrolündeki memur, eşinin bir akrabasının Türkiye’ye gittiğini, çok beğendiğini, bir gün kendisinin de gitmek istediğini heyecanla anlattı bana.

Avustralya’da geçen 3 aylık keyifli bir gezinin ardından, görmek istediğim ülkelerin başında gelen Endonezya’da, Bali’de olmak heyecan verici. Canggu Kasabasına bilet aldıktan sonra taksi sürücüsünü takip edip havalimanının karşısındaki yolu geçip otoparktaki taksiye atladım.

Havalimanı çıkışında hissettiğim ilk şey nemli, ılık ve tütsü kokan tipik bir Asya kokusuydu. Her yanda motosikletliler var, trafik tam bir keşmekeş. Daracık çift şerit yolda önünde biraz boşluk bulan hemen o alana dalıyor, sıklıkla da korna sesi duyuyorsunuz. Hemen her sollamada kornaya basmak alışkanlık sanırım burada.

Bali Gezi Rehberi

Bali, Endonezya’yı oluşturan 17 bin adanın bir parçası olan Sundra Takımadalarının en batısında yer alanı. Batısında Java doğusunda ise Lombok adası yer alıyor. Nusa Penida, Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan olmak üzere, Bali Boğazı ile birbirlerinden ayrılan üç küçük adacığı var.

Bali Adasına ilk yerleşim MÖ 2000 yılında Tayvanlılar tarafından kuruldu. MS 1. yüzyılda Hindistan’dan gelen Hinduizm ile kültürde çok köklü bir değişiklik yaşandı. Java’daki Hindu krallığı 15. yüzyılda yıkılınca entelektüellerin, rahiplerin, müzisyenlerin ve kraliyet ailesinin üyeleri Bali’ye yerleşti.

20. yüzyıla kadar Gelgel Krallığı altında altın çağını yaşayan Bali, kendine özgü dokusunu, ruhunu ve kültürünü oluşturan ve günümüze kadar yaşatmayı başaran bir yer. Krallık döneminde tüm kasaba ve köylerin tek bir el sanatı ya da disipline odaklandığı Bali’de bu uzmanlaşma adanın her bir farklı noktasına gittiğinizde sizi karşılıyor.

1597’de Hollandalıların adayı keşfiyle birlikte sömürge altına girdi ve 1890’a kadar da çıkamadı. Endonezya’nın bağımsızlığından sonra adanın nüfusu giderek azaldı ve kayıp yüzde 10 seviyesine kadar çıktı.

Bali’nin ilk olarak popüler olduğu yıl 1970’lerde sörf için fazlasıyla uygun olan sahilleri ile dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Dalış ekipmanları ve turları satan dükkânlar adanın hemen her yerinde ve olağanüstü berraklıkta sular, mercan kayalıkları, rengârenk deniz canlıları ile batık gemiler bu bölgeyi dalış ve şnorkel için muhteşem bir yer haline getiriyor.

2002 ve 2005’de turistik bölgelere yapılan bombalı saldırılar ise turizm endüstrisini ciddi şekilde yaraladı. Ne yazık ki 2002 yılında yaşanan ve 200 den fazla kişinin hayatını kaybettiği Kuta’daki terörist saldırısı ve Jakarta’da ki terör olayları bu destansı güzelliğe gölge düşürdü.

4 milyondan fazla nüfusu ve bu nüfusun yüzde 93.18’ini oluşturan Hindular adayı ülkenin geri kalanından çok net bir şekilde kültürel olarak ayırıyor. Günlük yaşamın her anında kendini hissettiren Hinduizm’in etkisi her yerde kendini gösteriyor.

Muhteşem kültür ve geleneklerine ek olarak dünyanın en önde gelen sörf merkezleri ve dalış noktalarına sahip. Ayrıca Bali’ye evlenmek için, balayı için ya da sadece beden ve ruhu dinlendirmek için gelen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla.

Bali’de aileler çocuklarının nasıl bir soyadı almalarına kendileri karar veriyor. Doğumdan 3 ay sonraya kadar karar verilen soyadlarında aileler diledikleri soyadını çocuklarına verebiliyor. Bali’de en çok kullanılan soyadları Samatra, Pradnyana ve Santi.

Çocukların ilk ismi ise genellikle kast sistemine göre veriliyor. Sudra kastına mensup olan ve nüfusun yüzde 90’ını oluşturan Sudralarda kişinin tam isminde kast, doğum sırası ve cinsiyete dayalı bir isimlendirme mantığı bulunuyor.

Erkeklerin ismi ‘I’ kadınların ismi ise ‘Ni’ ile başlıyor. Sutra kastında doğan ilk çocuk Wayan, sonra Nyoman ya da Nengah, sonra Made ve en son olarak da Ketut ismini alıyor. Beşinci isme ulaştığınızda ise Wayan’a geri dönülür.

Bali’deyken işaret parmağıyla bir şeyi göstermeyin, bunun yerine başparmağınızı kullanın. Bu daha kibar olarak kabul ediliyor. Birinin evine girmeden önce ayakkabılarınızı çıkartın. Tapınaklara düzgün bir sarong ya da şal dışında bir kıyafetle girmek saygısızlık olarak kabul ediliyor.

Bali’yi ziyaret etmek için en uygun zaman nisan ve ekim ayları arasındaki kuru mevsim. Bali de iki mevsim yaşanıyor; muson ve kuru mevsim. Temmuz ve ağustos en turistik aylar ve fiyatlar çok yüksek. Kasım ve mart genellikle yağışlı olduğundan fiyatlar çok düşük olsa da hayalinizdeki tatili yaşayamayabilirsiniz.

Endonezya vizesiz ülkeler listesinde. Bali Adasına havalimanında herhangi bir ücret ödemeden ülkeye girebiliyorsunuz, ancak bu vizeyle ülkede en fazla 30 gün kalınıyor. Uzatmak mümkün değil. Eğer ülkede 30 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız havalimanında 35$ ödeyerek 30 günlük Visa on Arrival vize alırsanız bunu ileride 30 gün daha uzatmak mümkün.

Pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olduğundan emin olun. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Bali Gezilecek Yerler 📌

Bali haritası

Denpasar — Ngurah Rai havaalanının (DPS Denpasar) bulunduğu yer. Hareketli bir şehir, adanın idari merkezi ama turistik bir önemi yok.

Kuta — Bali’nin en meşhur turistik bölgesi. Konaklama için de en çok burası tercih ediliyor. Daha çok gece hayatına, sörfe ve mekanlara takılmayı seven gençler burada. Kalabalık, gürültülü ama renkli. Ucuz konaklama seçeneği çok.



Legian — Kuta’dan bir sonrası Seminyak’tan bir öncesi. Ayrıca Kuta’nın ana caddesinin adı. Kuta’ya göre daha iyi ve lüks.

Seminyak — Legian’ın hemen sonrasında gelen daha sessiz, daha lüks otel ve tatil köylerine ev sahipliği yapıyor. Şık restoranları, tasarım mekanları ve dans kulüpleri ile ünlü. Kuta’nın kalabalığından daralacaklar için kaliteli konaklama seçenekleri var.

Canggu — Bir balıkçı kasabası ama hızla gelişiyor. Kuta’ya 6 km uzakta. Sırt çantalılar ve hippiler bu bölgeyi çok seviyor. Bali’ye ilk defa 10 yıl ayak bastığımda burada konaklamıştım. Güzeldir.

Sanur — Daha çok aileler ve otele ve plaja takılmasyı seven çiftlerin mekanı. Deniz kenarı popüler tatil köyleri ve plajları ile ünlü. Ada etrafını turlayacaklar için de uygun konumda. Gili Adaları’nı gidecekler için de uygun yer.

Ubud — En sevdiğim kasaba. Otantik, gerçek Bali burası. Ama deniz yok. Ada çevresini turlamak için uygun. Pirinç tarlalarına bakan enfes oteller var. Deniz gereksiz diyorsanız (ki Bali’de bence bunu deyin) en iyi konaklama yeri.

Jimbaran — Bizim Kuşadası sahilleri gibi, deniz düşkünü yazlıkçıların takıldığı bölge. Sahilde tatil köyleri ve deniz ürünleri restoranları sıra sıra. Beyaz kum plajları ile de ünlü ama restoranda yemek yemek dışında kalmadım.

Lovina — Bali’nin kuzey kıyısının en meşhur yerlerinden biri. Güzel siyah volkanik kumlu plajları ve mercan resifleri ile ünlü. Birçok küçük köyü de içine alan bölge şnorkel ve tüplü dalış için çok uygun. Sakin deniz yüzmek için çok uygun ve çoğu zaman görebileceğiniz yunuslar da burayı aileler için harika bir destinasyon haline getiriyor. Bali’de uzun süre kalacalar veya ikinci defa gideceklere tavsiyem.

Amed — Adanın kuzey doğusunda, dalış için gidilebilecek sakin balıkçı kasabası. Batık gemisi ve mercan kayalıkları ile mükemmel tüplü dalış noktası. Okyanus manzarası ve turkuaz renkli suyun görsel şöleninden etkilenmemek mümkün değil.

Güney Bali, adanın en işlek ve en gelişmiş bölgesi ve aynı zamanda turistler arasında en popüler olanı. Kuta, Legian ve Seminyak noktaları en canlı ve kalabalık yerler. Canggu, Sanur ve Nusa Dua ise daha sakin bölgeleri.

Bali’de çok fazla şehir ve bölge olmasına rağmen aralarında Kuta’nın da bulunduğu bazı ana turist destinasyonları muhteşem sahilleri, renkli alışveriş imkânları ve gece hayatı ile öne çıkıyor.



Ubud ülkenin sanat ve kültür merkezi olarak öne çıkarken Denpasar ise ulaşım merkezi olarak karşımıza geliyor. Sanur ve Seminyak gibi diğer kasabalar ise genellikle meşhur deniz kenarı tatil merkezleri ile biliniyor.

ⓘ Bali gezilecek yerler listesindeki yerlere gitmek için motosiklet veya şöförlü araç kiralamak şart. Konakladığınız yerin muhtemelen kiralık motosikletleri vardır. Değilse, yakındaki otellere veya kiralama hizmeti veren dükkanlara uğrayın. Günlük motosiklet kirası, pazarlık becerinize bağlı olarak yaklaşık 50.000 – 75.000 IDR.

1. Kuta

Kuta, Bali
Kuta Beach, Bali

Kuta, Bali’nin kalbi, eğlence ve plaj keyfiyle adanın en popüler yeri. Bir zamanlar geçimini balıkçılık ve tarımla geçiren küçük ve sakin bir balıkçı kasabasıyken, 1970’lerde sörf için çok ideal bir bölge olarak keşfedildikten sonra Bali’nin en popüler destinasyonlarından biri haline geldi.

Denpasar havalimanına 15 dakika uzaklıkta bulunan Kuta, hem sırt çantalı gezginlerin hem de lüks seyahat sevenler için çok cazip bir yer. Şimdilerde kumsalları sörfçüler ve tatilcilerle dolu Kuta’da hayat sadece turizmin etrafında dönüyor.

Özellikle genç Avusturalyalıların en uğrak yeri. Son dönemlerde yeni açılan barlar, mekanlar, clublar ve alışveriş merkezlerinin açılmasıyla daha da gelişti. Sokakları dolup taşmaya başladı. Trafik ise bambaşka bir hikâye fakat hepsi de bu cazibenin bir parçası. Hiç uyumayan Kuta kısa sürede bir metropole dönüştü.

Kuta’ya vardığımda beni en çok şaşırtan şey trafiğin ne kadar karışık olduğuydu. Daracık çift şerit yolda tam bir karmaşa içerisinde akan trafikte, her an nereden çıkacağı belli olmayan motosikletlilerle dolu. Kulağı tırmalayan korna sesleri, genzinizi yakan egzoz gazı şehrin nemli havasına karışmış durumda.

Kuta Sahili, sörf, güneşlenme ya da soğuk biranızı alıp insanları izlemek için mükemmel bir yer. Çok aktif gece yaşantısı ile meşhur olan 5 km uzunluğundaki plaj gece gündüz sürekli kalabalık. Hindistan cevizi ağaçları veya güneşin altında dünyaca ünlü Bali masajını keyifle yaptırmak da mümkün.

Kuta sahili denizi sörf tutkunları için elverişli. Yüzmek için dingin denizleri sevenler için de pek uygun sayılmaz.

2. Seminyak

Seminyak
Seminyak Plajı

Seminyak, rahat bir tatil geçirmeniz için çok iyi bir seçim bana göre. Kalacak yer için sayısız lüks tatil merkezleri sizleri bekliyor ve hangisinde kalmak isteyeceğinizi seçmek biraz problem olabilir. Seminyak, son 20 yılda Bali’nin en popüler turizm merkezlerinden birine dönüştü.

Bali’nin güneybatı kıyısında yer alan Seminyak, Kuta şehrinin büyümesiyle onun sınırlarına dâhil oldu. Eğer Kuta’dan biraz daha sakin bir yer arıyorsanız, deniz, kum, güneş ve alışveriş gibi turistler için çok sayıda alternatifi bir arada sunan Seminyak’ı tercih edin.



Kuta’ya yakınlığına rağmen adanın en muhteşem tatil bölgelerinden biri. Seminyak ayrıca restoran ve kafe konusunda da oldukça iddialı. Özellikle ‘yemek caddesi’ olarak bilinen Jalan Laksmana caddesi. Çok ucuzdan çok pahalıya kadar çok geniş bir yemek yelpazesine sahip ve herkes için bir şeyler var.

Üst sınıf butikler ve beş yıldızla restoranlar, oteller, SPAlar dünyanın en elit insanlarını kendisine çekiyor. Profesyonel sörfçüler için de çok güçlü ve büyük dalgalar da yer alıyor.

Double Six plajı, Bali’deki en İnstagram fotoğraf noktalardan biri. Onu Bali’deki diğer plajlardan ayıran şey, gün batımı saatlerinde yaratılan büyüleyici yansımalar.

🏨 Uygun fiyatlı Sleepwell, ortalama bütçe Seminyak Oasis , lüks isteyene I-Villa tavsiye ettiğim Seminyak otelleri ✔️

3. Uluwatu

Uluwatu
Uluwatu
Uluwatu, Bali

Uluwatu, sessiz ve huzurlu atmosferi, doğal güzellikleri ve sunduğu kültürel zenginlikleri ile adanın en popüler destinasyonlarından biri. Bali’nin en güney ucunda bulunan Bukit Yarımadası adanın 9 büyük Hindu tapınağından biri olan Pura Luhur Uluwatu’ya ev sahipliği yapıyor. 11. yüzyılda yapılan tapınak kalker taşından bir tepede denize doğru uzanıyor.

Tapınağın en kutsal bölgelerine sadece rahipler girebilse de geri kalan tüm bölgeleri ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor ve rehbere gerek olmadan her yer görülebiliyor. Ganesha heykelleri tapınağın girişinde karşınıza çıkıyor ve etrafta koşturan maymunlar ziyaretçilerden alabildikleri kadar yiyecek dilenmekten geri kalmıyor. Her gün batımında ziyaretçiler için bir dans gösterisi de sunuluyor.

Muhteşem bir manzaraya sahip bir tepede yer alan Uluwatu, Bali’nin en güzel tapınağı olarak biliniyor. Tapınak enfes gün batımı manzarasıyla tanınıyor. Hava karardıktan sonra başlayan Kecak Dansı‘nı izlemeyi unutmayın.

🏨 Uluwatu’daki Bubble Hotel ve The Edge otelleri enfes instagramlık manzaraya sahipler, ilginizi çekebilir ✔️

📷 Tegal Wangi Plajı, gün batımı için popüler bir plaj. Plajın uzak ucundaki mağarada inanılmaz fotoğraflar çıkarabilirsiniz. Uluwatu’daki en iyi manzaralardan bir diğeri de Hint okyanusuna bakan Balangan Beach Viewpoint. Kireçtaşı uçurumundan masmavi suları ve engebeli kıyı şeridini görebiliyorsunuz. Savaya Beach Club ise Bali’nin en Instagramlanabilir plaj kulüplerinden biri. Topan Beach, Karang Boma Cliff ve Bali’s Abandoned Plane de ilginizi çekebilir ✔️

4. Ubud

Ubud, Bali
Tegalalang Rice Terrace, Bali
Bali-rehberi, Ubud
Ubud Kutsal Maymun Ormanı

Ubud, Bali’nin kültür başkenti olarak biliniyor. Kalabalık barlardan gelen gürültülü müzik, bikiniyle dolaşan kızlar ve sarhoş turistlerin aksine Ubud sessizliğin, kültürün ve doğanın hüküm sürdüğü bir yer. Ubud geleneksel bir köyün atmosferine sahip.

Adanın kültürel kalbi olarak kabul edilen Ubud dağların eteklerine tırmanan pirinç tarlaların arasında yer alıyor. Bali’de denize kıyısı olmamasına rağmen tarih ve kültür meraklıları tarafından tercih edilen Ubud, meşhur maymun ormanının bulunduğu şehir.

Ubud adanın en önemli müzelerinden biri olan Neka Sanat Müzesi ve muhteşem Bali tablolarına ev sahipliği yapıyor. Güneydeki deniz, kum, güneş üçlüsüne alternatif olarak yemyeşil panoramik görüntü unutulmayacak derecede güzel.

Ubud’a gelen ziyaretçiler hemen yakınlarındaki Kawi Dağı, Pura Kehen, Puri Saren Agung, Tirta Empul, Yeh Pulu ve Goa Gajah’ı ziyaret ediyor.

Yerel halkın Pura olarak adlandırdığı, Gunung Kawi Tapınağı, Bali’nin en eşsiz arkeolojik alanlarından biri. Kayaların içerisine oyulan antik tapınak, kabartma koleksiyonuna sahip. Tapınaktan nehre doğru ilerlerken, yemyeşil çeltik terasları ve muhteşem yeşil vadi manzarası görülebiliyor.

Tirta Empul Tapınağı, kutsal su kaynağı Tampak Siring’in etrafında bulunuyor. Bu alan yerel halkın yüz yıllardır ibadet ettiği, şifa ve zenginlik getirdiğine inanılan iki banyo bölümüne sahip. Tapınak ve çevresi özellikle gün batımında keyifli oluyor.

Ubud’da her gün şehrin farklı yerlerinde dans ve müzik gösterileri yapılıyor, sayısız sanat galerilerinde eserler sergileniyor. Ubud, Bali kültürünü öğrenmek için yıllardır en önemli yerlerden biri olmasına rağmen özellikle ‘Ye, Dua et, Sev’ filminden sonra büyük bir turizm patlaması yaşadı.

Ubud’u çevreleyen pirinç tarlaları Bali’de görülecek en güzel yerlerin başında geliyor.

🏨 Uygun fiyat, güzel havuz, güler yüzlü personel, iyi kahvaltı için Pondok Massas ✔️ Ortalama fiyat, pirinç tarlaları manzarası, iyi konum, mükemmel kahvaltı için Ulun Resort ✔️ Lüks, inanılmaz havuz, mükemmel servis ve kahvaltı, konforlu odalar için Alena Resort ✔️ Ayrıca diğer nefis oteller The Kayon Resort, Pondok Serayu, Umah Dajane Guest House, Adiwana Unagi Suites ✔️

5. Sanur

Sanur

Sanur, Bali’nin bir diğer meşhur turistik yerlerinden biri. Denpasar’ın hemen doğusunda bulunuyor ve özellikle sörf yapmak isteyen turistler tarafından tercih ediliyor. Sanur Plajından fazla uzakta olmayan dalış ve şnorkel bölgeleri ise her seviyeden meraklılar için muhteşem bir su altı deneyimi sunuyor. Gün batımı için de en az Kuta Plajı kadar meşhur olduğunu da söylemem gerekiyor.

Kendi halinde bir balıkçı kasabasıyken, 1960’lı yıllardan itibaren Avrupalı turistlerin gelişi ile birlikte hızlı bir değişim gösteren Sanur, günümüzde Bali’nin en turistik noktaları arasında.



Bali’nin güneydoğusundaki Denpasar kasabasında bulunan Sanur Plajı özellikle yaş ortalaması yüksek kesimin ziyaret ettiği bir yer. Çok sayıda kaliteli otelleri var.

Sanur’da aralarında Blanjong Tapınağı, Le Mayeur Müzesi gibi birçok önemli tarihi bölge bulunuyor.

6. Besakih Temple

Besakih Temple

Besakih Tapınağı (Besakih Great Temple), Bali’nin en büyük tapınağı. Giriş kişi başı 20.000 Rp ödedik. Şimdiye kadar Bali’de gördüğüm en güzel tapınak. Çok sayıda turist tapınağı dolaşıyor. Bahçesi çok güzel.

Geniş bir alana yayılmış tapınağın birkaç yüksek noktasını ziyaret ettiğinizde tapınağın diğer bölümlerini görebildiğiniz gibi manzarayı da yukarıdan görme şansına kavuşuyorsunuz. Uzunca bir merdivenden yürüyerek ana tapınağın kapısına geldiğimizde oradaki görevliler girişimize izin vermediler.

Tapınağın koruyucuları olduğunu söyleyip, lokal rehber kiralamamız gerektiğini söyleyince kabul etmedik tabi. Şoförümüz sizi engellerlerse görmezlikten gelin, konuşmayın ve içeri girin demişti. Ben dinlemedim içeri girdim ama önümü kesmeye ve sert bir şekilde ikaz etmeye çalıştılar.

Ben de gezdiğim hiçbir tapınakta koruyucu olmadığını, burada da olmasının anlamsız olduğunu söyledim. Biz de ilk kez sinirli davranışlar sergileyen Balililer ile karşılaşınca vazgeçtik. Zaten açık bir şekilde olan ana bölümü içeri böylece girerek görmüş olduk. Daha sonra öğrendiğim kadarıyla polise şikayet edebilirmişiz bu durumu, giriş için normalde herhangi bir kısıtlama yokmuş.

7. Lempuyang Temple

Lempuyang Temple

Lempuyang Temple, Lempuyang Dağının yamacında bulunan, Bali’nin saygın tapınaklarından biri. Bali’yi ilk ziyaret ettiğim 2011’de burası turistlerce sıradan bir tapınaktı. Pura Penataran Agung Lempuyang, 2022’den önce tapınağa giriş ücretsizdi. Instagram sayesinde meşhur oldu.

Şimdi kapısında fotoğraf çekmek için sıra var. Giriş şimdilerde kişi başı 100.000 IDR. Ayrıca sizi Lempuyang Tapınağı girişini bulacağınız dağın zirvesine götüren servise binmek için 50.000 IDR ödemeniz gerekiyor.

Pura Lempuyang Temple Bali’de yaklaşık 3-4 saate gezeceğiniz 4 tapınak var. Tapınağın instagramdaki “yansıma” görüntüsünü görmüş olabilirsiniz. Ünlü fotoğraf noktası Cennet Geçidine (Gateway of Heaven) 5 dakikalık yürüyüşle ulaşacağınız ilk tapınakta. Kameranın altına küçük bir ayna tutarak tipik yansıma fotoğrafı çekiliyor.

Agung Dağının muhteşem bir panoramasını göreceğiniz için tapınağın manzarası çok güzel. Nusa Dua, Jimbaran, Kuta ve Seminyak bölgelerinden tapınağa ulaşmak için 2-3 saate ihtiyacınız olacak. Ubud’dan ise yaklaşık 2 saat 30 dakika sürüyor.



8. Tanah Lot

Tanah Lot

Tanah Lot Tapınağı, eşsiz açık deniz ortamı ve gün batımı manzaraları ile ünlü, Bali’nin en önemli simge yapılarından biri. Yüzyıllardır Bali mitolojisinin bir parçası olan tapınak birbirine gözle görülecek kadar yakınlıkta bulunan 7 deniz tapınaklarından bir tanesi.

Anlamı ‘Denizin ortasındaki kara parçası’ anlamına gelen Tanah Lot ise kıyıya yakın denizde kayaların üzerine inşa edilmiş konumuyla en çok ziyaret alan tapınak. Kıyıya sürekli vuran dalgaların ortasında bir fosil kayalığının üstünde yer alan tapınak, Bali’nin görsel ikonlarından.

Araç park yeri ile plaj arasında bulunan tapınağın yanındaki bölgede aklınıza gelebilecek Bali ile ilgili her türlü hediyelik eşyayı bulmak mümkün. Bu satıcılardan kendisini kurtarıp plaja ulaşmayı başaranlar ise sahilden birkaç metre uzaklıktaki muhteşem tapınak ile karşı karşıya kalıyor.

Gelgitler sonucu sular çekildiğinde yürüyerek ulaşılabilen tapınak özellikle öğleden sonra akşamüstü civarı ziyaret ediliyor. Buradan şahane gün batımlarına şahit olmak mümkün.

Hikayeye göre, 16. yüzyılda Java’dan Bali’ye gelen Nirartha adındaki rahip, kayalığı görüp çok etkilenir ve bölge halkına buraya tapınak yapmalarını öğütler. Onlar da rahibin öğüdünü tutar. Tanah Lot Tapınağı’nın üzerinde yükseldiği kayaların altındaki mağaralarda, dev bir zehirli yılan olduğuna inanılır. Efsaneye göre bu yılan, Bali’yi denizden gelebilecek kötülüklere karşı korumaktadır.

Tapınağın kıyı şeridinde restoranlar, mağazalar ve dans gösterileri sunan kültürel bir park içeren eğlence tesislerinin yanı sıra daha küçük tapınaklar da bulunuyor. Tapınak, Kuta’nın 20 km kuzeybatısındaki Tabanan adasının Beraban köyünde yer alıyor.

9. Garuda Wisnu Kencana

Garuda Wisnu Kencana

Garuda Wisnu Kencana ya da kısa adıyla GWK, Bukit yarımadasında bulunan 240 hektarlık bir kültür parkı. 20 metrelik Hindu tanrısı olan Kültür parkı içerisinde inşası devam eden Vishnu’nun heykeli tamamlandığında dünyadaki en yüksek heykel özelliğini kazanacak.

Ziyaretçiler parkta hem gün doğumu hem de gün batımının en güzel manzarasını yakalayabilirler ve GWK dans gösterilerinin düzenlendiği çok güzel bir sahneye de sahip.

Giriş kapısında Bali müzikleri ile dans eden iki dansçı sizleri karşılayacak. Birçok mağaza, yemek standları ve hatta fabrika satış mağazası bile var. Bazı tur operatörleri GWK’yı gün batımını izlerken yemek yenilecek yer olarak da belirlediğinden bu keyfi iki katına çıkarmanız da olası.

10. Pura Ulun Danu Bratan

Bratan Gölü’nün kıyısında yer alan Pura Ulun Danu Bratan Tapınağı, gökyüzüne uzanan 11 katlı çatısı ile ünlü. Tapınak çevresinde muhteşem bir göl ve doğa manzarası var. Bali’de en çok ziyaret edilen tapınaklardan biri olan yapı, yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor.



11. Batur Dağı

Batur Dağı

Bali’deki en yüksek dağ olmasa da Batur, adanın en güzel bölgelerinden birinde yer alıyor. Bali’nin kuzeydoğu bölgesinde bulunan ve bin 717 metre yükseklikteki dağ halen aktif olan bir volkan ve dört krateri, bir göl ve birçok köye sahip. Tepesine tırmanıp gün doğumunu izlemek burada en çok yapılan aktivitelerden biri. Genel olarak çok zor olmayan bir tırmanış rotasına sahip olduğundan amatör tırmanışçılar da dahil olmak üzere herkesin çıkabileceği bir rota.

Kehen Temple (Pura Kehen), Bangli kasabasının kuzeyinde ve başkent Denpasar’a yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunuyor. Yolun hemen kenarından başlayan dik bir merdivenden tırmanmanız gerekiyor. 11. yüzyılda Sri Brahma Kemuti Ketu tarafından kurulmuş tapınak, Bali’nin en büyük ikinci tapınağı. Giriş için 10.000 Rupiah ödedik.

Ssarongları kuşandıktan sonra belimize dolayacağımız pembe renkte bir de kuşak verdiler. Tapınağın bahçesinde 900 yıllık bir ağaç var ve ağacın üzerinde de ahşaptan yine küçük bir tapınak kurulu.

Kehen Temple sonrasında bir saat uzaklıktaki Mother Temple Besakih’e giderken çok güzel yollardan geçtik. Yollar bozuk ve dar, ancak muz ve kokonat ağaçları, pirinç tarlaları ve dağların sunduğu manzara enfes.

12. Nusa Lembongan

Nusa Lembongan

Bali’nin bir parçası ancak güneydoğu kıyısının biraz açığında bulunan küçük bir ada olan Nusa Lembongan, 3-4 saatlik bir yürüyüşle tamamen gezilebilecek kadar küçük. Günübirlik bir seyahat için oldukça uygun olan adanın plajları gerçekten çok güzel. Adını mantar şeklindeki mercanlarından alan Mantar Plajı Jungutbatu kasabasında bulunuyor ve beyaz kumların turkuaz deniz ile buluştuğu enfes bir yer.

Sukawati Market, Bali’de en meşhur geleneksel sanat ürünlerinin satıldığı pazar yeri. Ngurah Rai Havalimanından yaklaşık 30 km kadar uzaklıkta olan pazar, Gianyar kasabasında yer alıyor. Araçla ulaşım yaklaşık 45 dakika sürüyor. Pazarda geleneksel Bali kıyafetleri, batik ve el işi eserler çok uygun fiyatlara bulabiliyorsunuz Pazarlıksız hiçbir ürünü almamanız tavsiye ederim.

Bali Sanat Festivali, kültüre ve sanat düşkün olanların her yıl kaçırmadan katıldığı bir etkinlik. Eylül ayında düzenlenen ve birkaç gün boyunca süren bu festival kapsamında dans ve müzik aktivitelerinin yanı sıra yemek, el işi gibi çeşitli alanlarda da atölyeler açılıyor.

Bali yeme içme

Endonezya’nın binlerce adasından biri olan, balayı çiftlerinin vazgeçilmez destinasyonu Bali’de, tadına bakmadan dönmemeniz gereken lezzetler ise kızatılmış pirinç nasi goreng, noodle, Hindistan cevizi, baharat ve esmer şekerle hazırlanan Satay soslu et ve baharatlı domuz sosisi urutan.

Bali’de ucuz, taze ve lezzetli deniz ürünleri ile akşam yemeklerini şölene dönüştürmek mümkün. Adanın birçok yerinde yer alan etkileyici bir manzara sunan tarlalarından harmanlanan pirinç, Bali’de yemek menülerinin ana temasını oluşturuyor. Pirincin yağda baharatlarla kızartılmasıyla hazırlanan ‘Nasi Goreng’ en sık tüketilen yemek.

Balililer 13 farklı bitkinin karışımıyla hazırlanan ‘Balinese Spice Mix’ baharatını yemeklerine ekleyerek farklı lezzetler elde ediyorlar. Deniz ürünlerini, tercih etmeyenler için ise et ve tavuk yemeklerini bulabilmek mümkün.

Çoğunluğu körili soslarla şişe geçirilen etler mangallarda pişirilerek servis ediliyor. Günün her öğünü tropik meyveler ve onlardan hazırlanan kokteyller eksik edilmemeli. Muz, ananas, mango, guava, avokado, papaya, nane ve karpuz kokteylleri mutlaka tadılmalı.

Teraz Agro, kahve, kakao ve farklı ağaçların yetiştirildiği, organik tarım yapılan bir bahçe. Yüksekçe bir vadiye kurulmuş. Karşısındaki pirinç tarlalarının sunduğu manzara dikkate değerdi. Tek tek ağaçları ve bitkileri tanıyorsunuz… Kakao, kahve, pineapple, muz, vanilya, ginseng, lemon grass…

Kısa gezinin sonunda ise o enfes manzarada ücretsiz beş çeşit içecek ikram ediyorlar. Bali kahvesi, Bali kakaosu, ginsegli kahve, ginger ve limon bitkisinden (ağacı değil) hazırlanmış çaylar ve kahveler. Burada Kopi Luwak tadabiliyorsunuz. Kopi Luwak, dünyanın en pahalı kahvesi.

Kedigillerden olan Luwak/Civet cat olarak adlandırılan bir hayvan yediği kahvelerin, onun sindirim sisteminden geçtikten sonra gaitası ile birlikte dışarı atılan sindirilmemiş kahve çekirdeklerinin dezenfekte edilip kavrulmasıyla hazırlanıyor.

Bu hayvanın en kaliteli kahve çekirdeklerini seçip yiyor. Dışarıda Balili bir kız kurulmuş ocakta luwak kahvelerini kavuruyordu. Her bir kahvenin kavurulması bir saat sürüyor. Kahvenin fincanı 40.000 Rp (8 TL) gibi bir fiyata bulabilmişken fırsatı kaçırmayıp içelim dedik (2011). Lezzet olarak Türk kahvesini andırıyordu.

Bali Adası Nerede

Bali’ye ne zaman gidilir

Yüksek Sezon: Mayıs – Eylül ve Aralık sonu – Ocak ortası

Kuru mevsim ve kuzey yarım kürenin yaz tatili zamanı ülkedeki deniz kenarı tatil merkezlerinin dolup taştığı dönem. Bali kelimenin gerçek anlamıyla taşıyor. Otel fiyatları ülkenin her yerinde zirveye çıkıyor. Noel ve Yılbaşı zamanlarında da aynı durum söz konusu. Balayı yerleri arayışında olanlar bu dönemdeki kalabalığa karışacaklarını bilsinler.

Ara Sezon: Java ve Sumatra’da yağmur mevsimi kasıma kadar başlamıyor ve sıcaklık da 21 derece civarında seyrediyor. Lombok, Flores, ve Gili Adaları kasımdan şubata kadar en yağışlı dönemini alıyor. Çin yeni yılında da Endonezya’nın çok turist alan bir ülke olduğunu da hatırlatmak isteriz ve bu dönemde Doğu ve Güneydoğu Asya’da uçak fiyatları çok yüksek olabiliyor.

Düşük Sezon: Kasım – Mart arası (Noel ve Yeni Yıl hariç)

Bu dönemler çoğunlukla yağışlı olsa da yine de güneşin tadını çıkartabilirsiniz, özellikle Bali’de muson yağmurlarının yağmadığı zamanlarda masmavi bir gökyüzü sizi bekliyor olacak. Şemsiyenizi yanınızda bulundurun ve düşük fiyatların tadını çıkartın.

Endonezya’da yalnızca iki mevsim bulunduğundan 6 ayı yağmurlu geçerken, kalan 6 ayında ise kuru sezon olarak adlandırılan nemli ve sıcak bir dönem yaşanıyor.

Bali’de nerede kalınır

• Bali’de balayı için en iyi otel Sayan’daki Four Seasons Resort Bali
• Bali’deki sırt çantalı gezginler için en iyi otel – Nick’s Homestay, Ubud
• Bali’deki en iyi her şey dahil otel – Korurua Villa, Ubud
• Bali’de özel plajı olan en iyi otel – The St. Regis Bali Resort, Nusa Dau
• Bali’deki en iyi lüks otel – Wapa di Ume, Ubud
• Bali’de ormanın ortasında bir otel – Ayung Resort, Ubud
• Gruplar için mükemmel ucuz Bali konaklama yerleri – Peppers Seminyak
• Bali’nin en romantik inziva oteli – Ulaman Eco Luxury Resort, Kediri

Bali nerede📍

Bali, Endonezya’nın Sunda Adalarının en batısında yer alan bir ada. Batıda Java, doğuda ise Lombok adasının arasında kalıyor. Başkenti Denpasar. 2020 yılı sayımlarına göre 4.317.404 nüfusa sahip.

Bali’ye nasıl gidilir ✈️

Bali’ye hava yoluyla ulaşım: Türkiye’den yaklaşık 13 saatlik bir yolculukla ulaşılabilen Bali’ye İstanbul’dan Türk Hava Yolları ile direkt gidilebiliyor. Bali uçak bileti ararken uçak bileti bulma motorlarının arama kutusuna Denpasar (DPS) yazmak gerek.

Bali Ngurah Rai International Airport ya da diğer adıyla Denpasar Uluslararası Havalimanı, adanın başkenti Denpasar şehir merkezinin yaklaşık 20 dakika uzaklığında yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için taksi, araç kiralama ya da özel transfer araçları kullanılıyor.

Qatar Airways ile Katar’ın başkenti Doha aktarmalı Bali’ye gitmek mümkün. Qatar Airways ile uçuş ortalama 15 saat ile 17 saat arasında aktarma süresine bağlı olarak değişiyor. En uygun Bali uçak bileti fiyatları genelde Katar Havayolları kampanyalar ile bulunabilir. Ancak biletleri yılbaşında, sevgililer gününde ve Black Friday ve diğer dönemsel kampanyalardan almaya bakın.

Singapore Airlines ile Singapur Bali’ye gitmek diğer bir alternatif. Singapur aktarmalı Bali yolculuğu 15 saat civarında sürüyor. Yine Malaysia Airlines haftanın belirli günleri Kuala Lumpur üzerinden Bali’ye aktarmalı seferler düzenliyor. Aktarmaya göre uçuş süresi değişmekle birlikte 17 saat 30 dakika civarında. Singapur merkezli bir düşük bütçeli havayolu şirketi Tiger Airways, Atina üzerinden uygun fiyatlı uçak bileti sunabiliyor, kontrol edin.

Emirates ise Dubai aktarmalı Bali Adası’na uçuyor. Emirates ile Bali yolculuğu 19 saat ile 21 saat arasında değişiyor. Flydubai Sabiha Gökçen Havalimanından Dubai aktarmalı Denpasar Ngurah Rai Havalimanına 16 saat civarında aktarmalı uçuş hizmeti veriyor.

Elizabeth Gilbert’in ünlü kitabının kapağında yer alan kelimeler gibi: ‘Ye, dua et, sev‘ felsefesi Bali’de yüzyıllardır hayat bulmuş bir yaşam tarzı. Tanrıların memnun edilmesi ve kötü ruhların yatıştırılması için ilginç ritüellerin yapıldığı bu kültür keşfedilmeyi bekliyor.

İster Balili insanların kültürlerinin içinde yaşayın, ister mercan kayalıklarında yüzün, ister bir volkan dağına tırmanın ya da muhteşem bir kumsalda güneşlenin, Bali’nin her türde ziyaretçiye sunabileceği sayısız özelliği bulunuyor.

Day 344: Endonezya:1. Bali, 13 Temmuz 2011

19 Yorumlar

  1. Düşük sezonda Bali-Lombok seyahati daha ucuz ve daha akılcı mı? Kasım düşük sezon sayılıyor yanılmıyorsam. Muson yağmurları sorunu var mı? Yağmur hangi sıklıkta yağmaktadır, yani 2 saat kesintisiz yağar sonra duruyor mu?

    Yoksa diğer ülkelerdeki gibi mesela Hindistanda’ki gibi 1 hafta hiç durmadan mı yağıyor?

    • Düşük sezon her zaman eğer vaktiniz varsa ekonomik seyahat imkanı sağlar. Daha az turist ve gezgin olduğundan fiyatlar daha düşük. Nisan-ekim arası yağışsız kuru mevsim. Nadiren yağmur yağar. Bali Turu için en uygun mevsim Haziran ve Eylül arası. Bu mevsimde hava durumu Bali gezisi için daha elverişli ortam sağlıyor.

      Bu mevsim dışında şiddetli yağışlar olur. Asya’da kuru mevsim olsa da her an yağmur yağabileceği de akılda bulunsa iyi olur.

    • Nasıl gittiniz ? Nerde kaldınız ? Otel ve yol masrafları kaç kişi ne kadar tuttu? Hangi dönem gittiniz? Otel her şey dahil miydi? Nerede kalmak daha iyi olur? Çok soru sordum ama gizemlerin tecrübesine ihtiyacımiz var.

  2. Selamlar, Bali’deki otel fiyatlari ve hangi dil konusuldugu, ulasim haklarinlarin da yani Turkiye’den veya Fransa’dan nasil ve ne sekilde gidebilecegimiz hakkinda bilgilendirilmek isterim.

  3. Egzotik ve büyüleyici. Ne desem hakkında az tanımlamak için, gittim, gördüm, aşık oldum, geldim. Bir başka dünya gibiydi, gerçek olamsı zor bir yer gibi. Çok sevdim ben, yine yine gideceğim.

  4. Merhaba Bali’ye sehat etmeyi dusunuyorsaniz veya Bali hakkinda bilgi almak isterseniz Balideki ofisimizi arayabilirsiniz..hava alani karsilama, otel transferleri, konaklama, Turk rehber esliginde gezi turlari ,profesyonel fotograf cekimi,balayi ve seramoni organizasyonlari basta olmak uzere bilgi almak istediginiz her konuda yardimci olmaktan mutluluk duyariz… Bali Memories Ofis Adres : Jl.Kartika Plaza – Kuta Paradiso Hotel Bali, tel :(+62) 361 757 356 balimemories@outlook.com

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz