Kamboçya’nın en güney doğusunda yer alan Koh Kong, gelişmemiş ve oldukça uzun bir kıyı şeridine sahip olduğu gibi yine Güney Asya’nın en sağlıklı ve tutarlı yağmur ormanlarına sahip Cardamom Dağları‘na (Kakule Dağları) da ev sahipliği yapıyor. 4,4 milyon hektardan fazla bir alana yayılan bu dağlar, şaşırtıcı derece zengin bir vahşi yaşamı barındırıyor.

Tüm bu zenginlikler bölgenin 2016 yılında Central Cardamom Mountains National Park olarak koruma altına alınmasını sağlamış. Sonradan bu zengin bölgenin adı ve kapsamı değiştirilerek, 400 bin hektarlık alanı Central Cardamoms Protected Forest (CCMNP – Merkezi Kakule Korumalı Orman) olarak yeniden adlandırılmış.

Cardamom Mountains

Central Cardamoms Protected Forest

Central Cardamoms Protected Forest, geniş tropikal yağmur ormanları örtüsü ile Güneydoğu Asya’nın en el değmemiş vahşi alanlarından biri olmaya devam ediyor. Ancak yine de Kamboçya’nın modernleşmesi, yasadışı ağaç kesme ve avlanma, nüfus artışı ve arazi için orman kesiminin giderek artmasından dolayı gittikçe daha savunmasız bir halde.

Kamboçya’nın ilk koruma alanı Central Cardamoms Protected Forest, bölgesi içerisinde yer alan nehirler 30 binden fazla insan için içme suyu sağlıyor. Çeltik üretimi ve balıkçılıkta çok önemli rolü olan bu nehirler, çoğunluğu yoksul olan halkın can suyu konumunda.

Malta

Dağları, bataklıkları, ovaları ve bereket fışkıran nehirleri içine alan engebeli koruma bölgesi arazisi, onu yuva olarak adlandıran ender ve nesli tükenmekte olan türler için mükemmel bir yuva haline getirmiş. Koruma alanında yaşayan 250 kuş türü ve çok sayıda farklı sürüngen türü, Kamboçya’nın sahip olduğu canlı çeşitliliğinin yarısını oluşturuyor.

Asya’nın en kalabalık vahşi filleri bu dağlarda yayılmış durumda. Aynı zamanda Asya’nın en büyük rezervlerinden biri olan koruma alanı içerisinde Malaya ayısı (Malayan sun bears), Indoçin kaplanları (Indochinese tigers), gibonlar, Siam Timsahı gibi nadir türleri barındıran kırılgan bir ekosisteme sahip.

Eko turizm için çok sayıda şelalelerin bulunduğu bu eşsiz sistem çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Bu dağlarda barınan oldukça kritik veya türleri risk altında olan 70’ten fazla sayıda memeli, kuş ve sürüngen hayatı tehdit altında bulunuyor.

Güney Asya’nın bu en bozulmamış yağmur ormanları şimdi insanlardan gelen risk tehdidiyle yüzyüze. Kamboçya hükümetinin bu dünyanın en çok tehdit altındaki ormanında titanyum madeni çıkarılması için, Şubat 2011’de onay vermesi ile tüm bu vahşi hayat yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bu dağlarda 15-20 bin hektarlık alanda yapılacak madencilik ile buradaki ekosistemin bozulacağı, su yollarının değişeceği ve yaratılan tahribat ve kirlilik ile bölge ormansızlaşacağını düşünse de yetkililer ve maden arama şirketi bunun olmayacağına dair garanti veriyor.

Kamboçya’nın bu doğal mirasından 20 bin hektarlık alanın tahrip edilmesi insanın içini acıtıyor. Çıkarılacak madenin kazandıracağı ekonomik değer bile henüz belli değil.

Buna değip değmeyeceği kesinleşmemişken, yetkililerin buna izin vermesi ise yağmur ormanlarına buldozerlerin girmesi madencilik endüstrisinin ne kadar acımasız olduğunu bir daha gözler önüne seriyor.

Eğer buradaki maden aramaları başarıya ulaşırsa hükümetin 100 bin dönümlük alanda da maden aramasına izin vereceği söylentileri yine Phnom Penh kulislerinde dolaşıyor. Bu bölge de yaşı 300-500 yıl arasında olduğu düşünülen, en az 12 Khmer geleneksel cenaze kavanozları (Khmer burial jars) arkeolojik kalıntıların olduğu biliniyor.

Cardamom Mountains Cambodia

İnsanoğlu için gelecek adı konmamış güzelliklerle mi dolu yoksa tam bir felakete mi olacak bilmesek de böylesi haberler, kurumlar ve devletler ölçeğinde doğanın nasıl tahrip edildiğini ve nasıl bir gelecek için çalıştığımızı gözler önüne seriyor.

Son zamanlarda yolların yenilenmesi ve daha fazla toplum temelli turizm projelerinin ortaya çıkması sayesinde, turist akışı yavaş yavaş bu gözlerden uzak bölgeye damlamaya başladı. Engebeli araziyi keşfetmek isteyen maceraperest gezginler için Cardamom Ormanlarında birkaç yürüyüş rotası hazırlandı bile.

Dileyen basit hamak ve çadırda kalabilirken, Aralık 2017’de Cardamom Çadırlı Kampı, Cardamom Dağları daha konforlu bir şekilde ziyaret edilmesini mümkün kıldı. Gezegende böylesi bazı değerli yerlerin insandan arındırılmış olarak bırakılması hiç fena olmazdı.

Day 618: Kamboçya:11, Sihanoukville. 10 Nisan 2012

7 Yorumlar

  1. Bence dünyada böyle ekolojisi bozulmamış alanlar gerçekten güçlü bir mekanizma tarafından koruma altına alınıp zarar verilmesi engellenmeli, malesef sözkonusu ekonomik olarak güçsüz ülkeler olduğunda politik sistem para veya çıkar için bu yapının bozulmasına izin verebiliyor, uzaktan buna seyirci kalmak kötü.

  2. Maden arama şirketlerinin, olağanüstü bir yıkımı, olağanüstü yalanlarla meşru göstermeye çalışması alışılmadık bir manzara değil. Dünyada daha doğal ve çevreye zararsız enerji kaynakları varken, sırf rant uğruna, binlerce hektar alanın, yeşilin tahrip edilmesi, o kadar canlının yaşam alanlarından mahrum bırakılması ve insanların buna sadece seyirci olabilmeside gayet alışıldık. Fakat gözden kaçan bir gerçek var ki o da; doğanın üstünde ona karşı bir duruş sergileyen kimsenin duramayacağı!

  3. Yarışma nedeniyle bu siteyi öğrendiğim için çok üzüldüm. 🙁 Seyahatlerim öncesi gideceğim yerler ile ilgili araştırmalar yaptığımda bu sitenin gözden kaçmış olması çok kötü, çünkü Çek Cumhuriyetine iki kere gitmiş olmama rağmen bir çok şeyi kaçırmış, görmeden gelmişim meğer. Israrla tavsiye edeceğim bir blog olduğunuz, genel kültürüme katkı sağladığınız. 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz