Songkran Festivali, Güneydoğu Asya coğrafyasının en ünlü festivallerinden biri. Kamboçya, Tayland, Laos, Myanmar’ın yanı sıra Hindistan ve Çin’in bazı bölgelerinde de kutlanan festival Su Festivali adıyla da tanınıyor. Güneydoğu Asya’da kullanılan takvime göre yeni yılın gelişini simgeleyen bu festival her yıl 13-15 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor.

Yeni yılın bir önceki yıldan daha iyi, daha temiz, daha başarılı, daha zengin ve daha iyi ilişkileri sağlaması amacıyla dilek dilenerek büyük çaplı temizliğin gerçekleştirildiği festival öncesi hazırlıklar ise festivalin kutlandığı ülkelerde rutin bir göreve dönüşmüş durumda.

Songran-fest-sonkran-festivali-su-bayramı-thailand

Su dökme geleneği ilk olarak Buda heykelleri ve simgelerinin yıkandığı suyu insanlara dökülerek yapıldığından, insanlara saygı gösterme amacıyla ortaya çıkmış. Dökülen sular, kötülüğü temizlemeyi sembolize ediyor ve bazen bitki özleri ve esans karışımları ile hoş kokulu bir hale sokulabiliyor. İnanışa göre bu temizlik yeni yılda iyi şans ve bolluk getiriyor.

Tayland’da, Songkran kutlamalarının ana üssü Chiang Mai şehri. Bunun yanında, Bangkok, Phuket ve Pattaya gibi diğer tüm turistik bölgelerde, geniş katılımlı su savaşlarının olduğu büyük kutlamalar tarzında yapılıyor.

Malta

Diğer küçük kasaba ve şehirlerde ise Songkran, geçit törenleri ve tapınak faaliyetleri gibi geleneksel bir şekilde kutlanıyor. Songkran, ayrıca Luang Prabang, Laos ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde de kutlanıyor. Denk gelirseniz eğlenceye katılmayı ihmal etmeyin.

Songkran Festivali, Kamboçya

Songkran Festivali, Su Festivali olarak da biliniyor. Asya’nın bu en eğlenceli bayramı, her yıl 13-15 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor. Güneydoğu Asya ülkelerinden Tayland, Myanmar, Laos ve Kamboçya’nın yanı sıra Hindistan’ın bazı bölgelerinde her yıl kutlanıyor.

Yeni yıl bayramı olan Songkran’ın kutlandığı ülkeler bu dönemde birkaç günlük tatile girerek bu bayram boyunca ülkenin birçok noktasında çılgın kutlamalar düzenleniyor. Büyük bir titizlikle hazırlıklara başlanan bayram sürecinde evler, dükkanlar, sokaklar temizlenerek bayrama hazır hale getiriliyor.

Kötü ruhları uzaklaştırmak için kullanılan havai fişeklerin hazırlandığı, evlerin, dükkanların, sokakların temizlendiği, yeni giysilerin satın alındığı bu dönem, festivalin kutlandığı ülkelerde resmi tatil ilan edildiğinden bu ülkelerin dört bir yanında coşkulu kalabalıkların kutlamalarına sahne oluyor.

Çılgın su savaşlarının yapıldığı etkinlik, suyun temizleyici ve arındırıcı rolüne dikkat edilerek suya sembolik bir anlam yüklendiği, her aşamasında suyun bolca kullanıldığı bir atmosfere sahip.

Geleneksel yılbaşı festivalinde, insanlar ellerindeki su dolu kovalar veya su tabancalarıyla sokaklara dökülüp su savaşı yapıyorlar. Kimisi işi abartıp su dolu tankların olduğu kamyonetlerle şehri gezip, önlerine kim çıkarsa arabadan hortumla veya kovalarla suyu başlarından aşağı döküyor.

Songkran Festivali

Dünyanın en büyük su savaşlarına sahne olan Songkran, sadece insanların gelen geçeni ıslattığı bir festival değil elbette. Yeni yıl döneminde tapınakların ve Buda heykellerinin temizlenip, yıkanması bu festivalin bir parçası. Kutsal ritüeller eşliğinde yapılan bu temizleme geleneğinin, günümüzdeki popüler yansıması ise insanların bu günü, bir parti ve eğlenceye dönüştürmüş olması.

Festival, bazı küçük farklılıklara rağmen hemen hemen tüm ülkelerde 13-15 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor. 13 Nisan sabahında kötü ruhları uzaklaştırmak için kullanılan havai fişek sesleri ile güne başlanıyor. Bu gün aynı zamanda herkesin yeni yılın gelişini müjdelemek için kendini, evini, kıyafetlerini, evinin önünü temizlediği bir gün.

14 Nisan tarihi eski ve yeni yıl arasındaki son gün. Bu gün herkes iyi bir kalbe sahip olduğunu kanıtlamak üzere hiç kimseye kötü bir söz, davranış ya da harekette bulunamaz. Sabahtan yeni yıl sofrası için yiyecek ve içecek alışverişi yapan halk, öğleden sonrasını tapınak ziyaretiyle tamamlıyor.

Wan Phaya Wan olarak anılan yılbaşı günü 15 Nisan’a ‘Büyük Önem Günü’ de deniliyor. Birçok kişinin sabahtan tapınak ziyaretiyle başlayan yeni yıl gününde geçen yılda işlenen günahlar, yapılan hatalar ve kırılan kalplerden duyulan pişmanlık dile getirilerek af dileniyor.

Yanlış davranışların telafisi için aile büyükleriyle bir araya gelerek onların duası alınıyor. Bu törenin sonunda yaşlı insanların elleri ve başı üzerine su serpilerek sonrasında ailenin geri kalan üyeleriyle mini bir su savaşı yapılıyor.

Festivalin son günü olan 16 Nisan ise bu festivalin kutlandığı tüm ülkelerde eğlence anlamına geliyor. Su tabancaları, kase, kova ve içerisinde su taşınabilecek her türlü araç ve ekipmanla sokaklara akan coşkulu kalabalık birbirini ıslatmak için mevzilere yerleşiyor. Kamera ve ıslanabilecek her şeyden uzakta büyük bir heyecanla herkes birbirini ıslatıyor.

Songkran Festival hakkında bilgi
Songkran Festivali, Asya

Songkran birçok bölgede de genç kızların güzelliklerini ve becerilerini gösterdikleri ve izleyenler tarafından oylandıkları törenlerle kutlanıyor. Bu oylar bir anlamda maddi destek anlamına geliyor. Zira seçtiğiniz kızın boynuna takacağınız kolyelerin sayısı kazananı belirliyor.

Bangkok ve Chiang Mai gibi büyük şehirlerde ‘Miss Songkran’ güzellik yarışması şeklinde daha farklı etkinlikler de düzenleniyor. Chiang Mai gibi birçok şehirde Buda simgeleri sokaklarda festival boyunca tören şeklinde dolaştırılıyor. İnsanlar Buda simgelerinin üzerine su dökerek bir çeşit yıkama ritüeli gerçekleştirmiş oluyor.

Tayland’ın kuzeyinde insanlar bir sene boyunca ayaklarında taşıdıkları kirin karşılığı olarak mahallelerindeki tapınaklara ellerinde bir avuç kumla gidiyor. Bu kum Stupa (Budizm’de sıkça kullanılan bir simge) şeklinde rengarenk bayraklarla süslenmiş tepeler yapmak için kullanılıyor.

Songkran Festival

Songkran Festivalinin ilk olarak nasıl başladığı konusunda net bir bilgi yok. Ancak festivalin çıkışı konusunda bölge ülkelerinde dilden dile dolaşan birkaç efsane bulunuyor. En bilinen efsane ise Hint mitolojisinde yaratıcı tanrı olarak da bilinen Brahma’ya ait.

Dhammapala isimli zeki bir genç erkekle iddiaya giren ve iddiayı kaybedenin kafasının kesileceği bir anlaşma yapmış. İddiayı kaybeden Brahma’nın kafası kesilip yere düşünce yerde düştüğü nokta yanmaya başlamış.

Keski kafanın yarattığı ateşten korunmak için Brahma’nın yedi kızına birer yıllık süre boyunca babalarının kesik başını havada tutma görevi verilmiş. Bu döngü sırasında görevini başarıyla tamamlayan her çocuk kafayı bir sonraki kardeşine devrederek bu geleneği sürdürmüş.

Yeni yıl döngüsünde su atmalı bir geleneğe dönüşen bu festivalde suyun atılmasının temel sebebi, dünyanın daha iyi ve kavga ve inatlaşmalardan uzak bir yere dönüşmesini sağlamak.

Songkran Festival Kamboçya
Su Festivali

Songkran Festivaline denk geldiğinizde biraz dikkatli olmakta fayda var. Eğer yanınızda ıslanıp, bozulmasından endişe edebileceğiniz şeyler varsa, bu zaman diliminde onlarla sokağa çıkmamaya dikkat edin. Ya da kilitli torbalar veya su geçirmez sırt çantası deneyebilirsiniz.

Kadınlar için tavsiyem, bu günlerde beyaz kıyafetler giymemeleri; zira ıslanan t-shirtin bedene yapışması akılda tutulmalı. Unutmayın, Songkran bir parti havasında kutlanıyor ve bu eğlence ortamında sizin de bunun parçası olmanız için izin istenmez. Bölgenin yerlileri için orada bulunmanız buna dahil olmanız için yeterli bir sebep olarak görülüyor.

Bu sadece yerlilerin bir eğlencesi değil tabi ki. Hem bu ülkelerde yaşayanlar hem de turist olarak orada bulunanlar için kaçırılmayacak bir eğlence. Tabi sudan ve ıslanmaktan nefret edenler için değil elbette. Bilgisayarın başında oldukça uzun vakit geçirdiğim bir dönemde, festival benim için güzel bir eğlence oldu.

Üzerimde cep telefonum ve elimde bu sahneleri kaçırmayacağım görüntüleri yakalayacağım kamera ile ancak biraz pasif ve köşeden izleyerek ve kendimi sağlama alarak katıldığım festivalde, kendimi ıslanmadan ve boyanmadan koruyamadım tabi. Dinleyen kim! Elimdeki kamerayı ve cep telefonumu göstersem de teslim olmak zorunda kaldım.

Ellerindeki kovalarla kenarda bekleyen çocuklar burada en çok eğlenenlerdi. Bir avcının tuzağa yatması gibi, yoldan gerek araç, gerekse araçsız geçen kişileri bekliyor, sonra da aniden yola atlayıp kovayla suyu insanların yüzüne atıyorlardı. Gençler ise açmışlar. Amaç ıslatmak değil onlar için sanki.

Yolunu kestikleri motosiklet sürücülerini yakalayıp, kimisi başından kimisi ayaklarından, eller üzerinde taşınıp içi buz dolu koca Coca-Cola tanklarına atılıyor, sonra da kapakları kapatılıp üzerinde oturuluyordu. Delilik gibi değil mi! Kendinizi hemen her yerde gördüğünüz Coca-Cola dolaplarının içinde kapalı hayal edin, işte öyle bir eğlence.

Day 622: Kamboçya:16, Kampot. 15 Nisan 2012



Songkran Festivali, dünyanın en eski geleneklerinden biri. Güneydoğu Asya kültürünü deneyimlemek ve yerel halkın arasına karışmak için bölgedeki ülkelere seyahat planı yapabileceğiniz bu dönemde, bolca su şakasına maruz kalıp, eğlencenin dibine vurabilirsiniz.

13 Yorumlar

  1. Merhabalar, adim Tolga. Ogretmenim ve mumkun oldugunca seyahat etmeye calisiyorum. Mart ayinda 10 gun kadar bir tatilim var.

    17-20 mart arasi Singapur
    20-25 mart arasi Malezya.

    Sizden bir kac sey rica etsem, tavsiye verebilirmisiniz lutfen?

    1- Singapur’da nereleri gormeliyim?
    2- Malezya’da sadece kuala lumpurda kalmak istemiyorum. sayfanizi okudum ve sanirim 2 gun kuala lumpur icin gayet iyi.  Deniz kenarina gidip, biraz deniz, kum ve gunesin tadini cikartmak istiyorum. LAngkawi ve Borneo`ya gitmek istiyorum. Bana bu iki ada hakkinda bilgi verirmisiniz? sadece birine gidip kafami dinleyeyim yada ikisinede mi gitmeliyim. ama limitli zamanim var. Ayrica kuala lumpurdan bu adalara nasil gidebilirim?

    Hersey icin cok tesekkur ederim. Saygilar.

    • Singapur, Daha cok tropikal iklimde ki New York gibi. buyuk finansal is merkezlerinin, pahali dukkanlarin oldugu bir sehir. Ozellikle gormeniz gerekenler:  tarihi Raffles oteli ve limani. cok buyuk bir sehir degil. cok rahatlila yuruyebilirsiniz, iki tam gun yeterli.

      Iki tam gun KL icin yeterli. Langkawi ve Penang malezyanin iki populer adasi. Malezyali bir aradasim bu adalari cok turistlik ve cok  ticari buldugu icin sevmiyordu ve hatta kendi balayi icin Tioman adasina gitti. Ben de onun tavsiyesine uydum. Cok guzel bir ada. bir diger ada ise Redang adasi. tur operatorleri 2-3 gecelik ucak+ otel paket turlar duzenliyorlar.

      Borneo cok buyuk o yuzden burada ne gormek istediginize onceden karar vermelisiniz. Eger malezyada 5 gun gecirecekseniz Borneoyuda katmak biraz fazla olabilir. Malezyanin borneo kismi, Saba ve Sarawak eyaletlerinden olusuyor. Eger scuba diving yapma planiniz varsa Sabayi tavsiye ederim. Sarawak eyaletinde Kuching  ( Cat City- Kedi Sehri) sehrine gittim burada orang gutanglarin rehabilitasyon merkezi var onlari gormek icin. Bir diger gittigim tur ise dunyanin en buyuk cicegi Raflesiayi gormek icin sehrin cok uzagindaki bir ulusal parka gittim . Denize girilebilecek herhangi bir yer yok burada.

      Ben sizin yerinizde olsam Borneoyu bu gezide hic karistimazdim keza bes gun kisitli olacaktir.

    • Singapur için ek olarak Universal Stüdyolarını önerebilirim. Eğer yoğun Çin tur guruplarına tesadüf ederseniz 1 tam gününüzü ayırmanız gerekebilir.

      Lankawi de denize girebilirsiniz. Burada iki gün kalmam benim için yeterli oldu. Evet Penang (George Town) Lankawi gibi turistik bir yer ama siz de turistsiniz zaten. George Town bence görülmesi gereken bir yer. Biraz sıkıntıya katlanın Penang Hill’e çıkın mesela. Penang da oteller bölgesine gittim herhalde bizim şansımıza deniz çamur gibiydi. İki gün boyunca denize ayağımızı bile sokamadık. Deniz benim için önemli diyorsanız Lankawi de kalma sürenizi uzatın.

      Malezyanın doğu kıyısında yer alan Tioman, Redang, Perhantian adaları denize girmek, snorkel ve scuba  için harika yerler. Ancak Mart ayında gitmeyi planlıyorsunuz. Bildiğim kadar Mart ayı bu adalar için ölü sezona denk geliyor. Ölü sezonda da verilen hizmetten pek hoşnut kalacağınızı düşünmüyorum.Çünkü bu adalarda taşıma suyla değirmen döndürüyorlar. Tüm ihtiyaçlar anakaradan motorlarla taşınıyor. Elektrik için jenerator kullanılıyor vs. Biz gittiğimizde sezon başlangıcı gibiydi, fiyatlar uygundu yer bulma sorunu henüz başlıyordu ama çok güzel bir beş gün geçirdik.

      Borneo yu unutun. Bu kadar kısa bir zamana sığdırmaya çalışmayın. Biz kısa zamanda çok şey yapmayı denedik olmadı, olmuyor. Perişan oluyorsunuz. Onun yerine hersene bir bölgeyi gezmeyi seçtik.

      Malezya için ulaşım konusunda bir tavsiyem olacak. Karşınıza aynı bize benzer taksiciler çıkacak. Bunlar ya korsa taksici nereye nasıl gideceğini bile bilmeyen, yada legal ama taksimetre açmayan onun yerine 2 veya 3 katı ücret isteyen taksiciler. Bunlarla uğraşmayın. Uber uygulamasını kullanın. Hem ucuz hem güvenli. Bu ülkede çok yoğun kullanılıyor. Hem yerli halk hem de turistler tarafından.

      Alış veriş merkezlerinin önünden taksiye binerseniz vale veya kahya benzeri arkadaşa bir ücret öduyorsunuz + taksimetreyi ödüyorsunuz. Bilginize.

  2. Kemal merhaba, nasılsın?

    Vakit bulduğunda vakit ayırıp yardımcı olursan çok sevinirim…. Kısıtlı zamanda 10 ekim / 2 kasım İstanbul-Kuala Lumpur gidiş dönüş uçuşu aldım ve2 kişi gideceğiz.

    Özellikle Sabah Adası’nı görmeyi, Sipadan’da mutlaka dalış yapmayı istiyorum. Zaman az olduğu için ulaşımı daha çok uçakla halletmeyi planlıyorum maliyeti azaltmak içinde şimdiden 40-45 TL olan Airasia biletlerini almak istyiorum, ama rotayı ve nereye kaç gün ayırmam gerektiğini bilemedim.

    İşte bu konuda yardımına ihtiyacım var. (ilk başta Malezya Kuala Lumpur, Sabah Adası ve anakara dalış noktaları/Singapur/Bali Adası/ Tayland’da Phuket, Bangkok ve Pattaya olarak düşündüm ama 22 güne imkansız.

    Hangilerini elemeliyim) ayrıca dalış fiyatları nedir aklında kaldığı kadarıyla ? Burada olsaydınız keşke yüzyüze çok kolay olurdu.

    Şimdiden çok teşekkür ederim. (örneğin : uçak fiyatları Kuala Lumpur-Sandakan 45 TL; Sandakan-Kota Kinabalu 40 TL/ Kota Kinabalu-Singapur 45tl)

    • Kuala Lumpur-Miri-Mulu National Park-Miri-Kota Kinabalu-Tunku Abdul Rahman Park-Sandakan-Sepilok Orangutan Centre-Kinabatangan Ormanları-Semporna-Mabul Adası-Semporna-Kota Kinabalu-Singapur-Melaka-Penang Adası-Langkawi Adası-Kuala Lumpur.

      Bali ve Tayland’ı listeye dahil etmeni tavsiye etmem.

    • THY ise eğer aynı uçakla ben de gidiyorum ve dönüyorum muhtemelen, ancak benim rotam farklı olucak. Daha önceden gittiğim için ve 2. gezimde bile tek olduğum için tek seyahet ediyorum. Böylece seyahat planlaması için karar vermek kolay oluyor 🙂

      Langkawi-Kuala Lumpur arası biletimi de aldım (20 usd olması lazım kampanyalı ) ve rotamın son durağı Langkawi olacak.
       
      Bangkok’dan başlayarak aşağıya doğru inmeyi düşünüyorum. Bangkok civarları, arada belki Hua Hin, Koh Samui civarları, Phuket civarları ve Langkawi’den oluşacak. Ayrıca yolculuk maliyeti düşük ve rahat. Tek sıkıntı Kuala Lumpur’dan durmadan belki Bangkok’a uçmam gerekmesi olucak.

      Sizin için ise ;
      Singapur’a için daha önceden baktığınız ve bence netten alıcağınız 1+1 olan hop on hop off tur almanız. 1 günde mümkünse çok erken saatte başlıyacağınız Sentosa turu yeterli olabilir. 3 gün tam yetmişti bana ve çok zevkli geçmişti. Akşamları da bir akşam Geylang,1 akşam Clarke Quay,1 akşam Singapur Night Safari uygun bence.

      Ayrıca seyahat ettiğim 7-8 ülke içerisinde en yardımsever bu insanlardı. Ayrıca KL-Singapur arası 5 saatlik otobüs, tren ile bilmiyorum, uçak da tercih edilebilir.
       
      Açıkçası Kuala Lumpur’u sevmedim. Hospitality olayında ciddi sıkıntıları var ya da Singapurlulara göre kabalar, ama çok hızlı gezecekseniz 1 gün Genting, Batu Caves ve KL Tower’dan 360 derecelik tur ve bi akşam Bukit Bintang kafidir benim fikrimce.

      Bangkok için ben Khaosan Road seviyorum güzel hosteller var ben orayı seviyorum. Pattaya için buraya sığmaz ama gayet eğlenceli bir yer.
       
      Bali ve dalış için Malezya’daki yerleri bilmiyorum.. Ama istersem bazen dalmak istiyorum Koh Tao da yaparım muhtelen amatörce 🙂

      Ayrıca İzmir’deyim pazartesi sabah gelip cuma akşamı yazlık modundayım. Sanırım siz de İzmir’desiniz uygun bir zamanda konuşabiliriz. Tayland (Phuket ve Kuzey Tayland hariç) ve Singapur gezgin kadar yardımcı olabilirim saydığım yerlerle ilgili..

  3. Kamboçya’daki Songkran Festivalini, Saklıkent jeep safari güzergahındaki tüm köylülere ve tur operatörlerine de anlatmak lazım. Elalem ne güzel birkaç günlük festivalle yapıyor bunu, biz napıyoruz sulandırıp duruyoruz bu işi 🙂 Hergün tüm köylüler seferber olup tura katılanları ıslatır mı?

    Bunlar nasl köylü, ya işiniz yok mu diye haykırmak geçiyor içimden hortumla püskürtülen buz gibi suyun şiddetiyle koltuğumdan düşerken 🙂 Bu arada işbirlikçi kaptanları ve çocukları unutmamak lazım, kaptan köy girişinde basıyo kornaya hazırolun geliyoruz diye.

    Çocuklar da rengarenk balonlara su doldurup poşetlere koymuş sıkı pazarlıklar sonucu 5 liraya 2 poşeti satıyor size satmasına da tam hareket ederken başlıyorlar kovayla su serpmeye, hadi buyur. Ver elini rengarenk balonlar; diğer cipteki yolcular mı, köylüler mi, hatta telaşla kovalara su doldurup su tabancalarını jeepte gözüne kestirdiği nişancılara veren hangi safta olduğunu kestiremediğimiz kaptana mı?

    Kemalciğim, sulandırdım biliyorum 🙂 (imkanım olsa rengarenk balonların fotoğrafını bile koyacaktım) Güzel paylaşımın için teşekkürler…

    • Songran Festivalinin uzun bir geçmişi var. Belki bir zaman sonra bizim köylüler de bu işi geliştirip eğlenceyi festivale çevirebilirler. Suyla oynamak ve hatta ıslanmak güzel de, hazırlıksız ve elinde kamera, telefon veya çanta varken hoş olmasa gerek.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz