Filipinler, kalabalık mega kentleri, yirmiden fazla aktif volkanı, UNESCO dünya mirası 2 bin yıllık pirinç tarlaları, yüzden fazla etnik toplulukları, şahane tropikal adaları ve güler yüzlü insanlarıyla Asya’nın kıyısında, fantastik denilebilecek ülkelerinden birisi. 7 binden fazla adasıyla dünyanın en uzun kıyı şeridine sahip ülkelerinden Filipinler’in, adalarının ve kumsalların güzelliği tahmin etmek çok zor değil.

Tropik bitkileriyle harika manzaralar sunan adaları, bozulmamış beyaz kumlu kumsalları, yağmur ormanları, doğa harikası ilginç yerleri, gelişmiş otel ve hizmet kültürü, her türlü yemeği bulabilme şansı ve en önemlisi belki de fiyatların ucuzluğu ile beni kendisine çekmişti. Ülkemize çok uzak olsa da gezilecek ve görülecek yerlerinin güzelliği ile daha fazla ilgiyi hak ediyor.

Filipinler Gezi Rehberi

Filipinler’i üç defa ziyaret etme şansım oldu. Palawan ve Luzon adalarını kapsayan ilk gezim 40 gün; Manila, Mindoro ve Boracay Adasını kapsayan ikinci gezim 25 gün ve son olarak da tekrar Palawan Adası ile Cebu, Bohol adalarını kapsayan üçüncü gezim 15 gün sürdü. Bu ülkeyi seviyorum ve sizlerin de seveceğini umuyorum.

Filipinler Gezi Rehberi 🇵🇭

Filipinler, doğu ve kuzeydoğuda Filipin Denizi, batı ve kuzeybatıda Güney Çin Denizi, güneyde ise Celebes Denizi ile çevrili. Dünyanın en uzun kıyı şeridine sahip ülkeler arasında 4. sırada yer alıyor, tam 36,289 kilometre.

Malta

Büyük Okyanus’un batısında, Asya kıtasından 966 km açıkta bulunan Filipinler’i oluşturan 7,641 adanın, ancak 880’inde yerleşim bulunuyor. 4 bin adanın ise hala ismi yok. Adaların bazıları mega metropollere ev sahipliği yaparken, bazıları ise ancak üzerinde uzanılıp güneşlenecek büyüklüğe sahip.

Filipin Adalarına ilk Malaylar göç etmiş ve bunu Hintli ve Çinliler takip etmiş. Portekizli kaşif Ferdinand Macellan, 1521’de Filipinler’e varan ilk Avrupalı olmuş. Ünlü denizci Macellan, yerli savaşçıların lideri Lapu-Lapu ile girdiği bir çatışmada öldürülmüş.

Ferdinand Macellan’ın 1521’de ülkeye gelmesiyle Filipinler Hristiyanlıkla tanışmış ve ülkenin yaklaşık %86’ı Hristiyan dinine mensup. 14. yüzyılından itibaren İslamiyet’le tanışan Filipinler’in yaklaşık olarak %10’u Müslüman. Müslümanların çoğu ülkenin güneyindeki Mindanao adasında bulunuyor.

333 yıl boyunca İspanyol hakimiyetinde kalan ülkenin ismi, İspanyol Kralı II. Filip’ten geliyor. İspanyollar 1565’ten itibaren 333 yıl ülkeyi sömürge olarak kullanmış. 1898’da İspanyol-Amerikan savaşı sonrası Amerikalılar, 20 milyon dolar ödeyerek Filipinleri İspanyollardan satın almış. Filipinler Cumhuriyeti ise resmen 1946’da kurulmuş.

Filipinler, 115 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en fazla nüfus artışına sahip olan ülkelerinden birisi. Ülkede okur yazar oranı çok yüksek. 2003 verilerine göre halkın %92.5’i okur-yazar. Filipince ve İngilizce ülkede resmî dil olarak kullanıyor. Halkla iletişim kurmak kolay.

Filipinler’in başkenti Manila’nın üzerinde bulunduğu bulunduğu kuzeydeki Luzon, ülkenin orta kesimde Visayas ve güneyinde Mindanao olmak üzere başlıca üç ada grubu bulunuyor. Bu 3 ada grubu ise 17 bölge, 80 vilayet, 138 şehir ve 1,496 belediyeye bölünmüş. Başkent Metro Manila 13,4 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin en büyük şehri.

Filipinler oldukça kalabalık bir ülke. Özellikle metropol şehirler Başkent Manila ve Quezon City sokaklarında bu çok kolay fark ediliyor. Bu şehirlerde kalabalık ve gürültülü caddeler, tıka basa dolu metro istasyonları ve jeepneylerin altüst ettiği bir trafik içerisinde yaşam sürüyor.

Egzozdan kaynaklı ciddi bir hava kirliliği insanı rahatsız ediyor. Manila merkezindeki caddelerin biraz dışına çıkıldığında, teneke evlerden yapılmış barakalarda yaşayan yüzbinlerce insan dikkat çekiyor. Kucağında daha 1 yaşını doldurmamış bebekle, kaldırımda kartonda yaşayan bir çift görmüştüm.

FİLİPİNLER’E NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Filipinler’e gitmek için en uygun zaman, sıcaklıkların 24°C ila 31°C civarında olduğu Aralık-Şubat arasındaki dönem. Bu dönem ülkenin kuru dönemi olarak biliniyor. Ülkenin enfes adalarına ve uzak bölgelerine erişimde bu dönemde hiçbir sorun yok. Mayıs ve Kasım ayları da iyi, daha az kalabalık ve hava yine de güzel.

Filipinler’in yağışlı mevsimi ise Mayıs ve Ekim ayları arasındaki dönem. Temmuz-Ekim arası fırtına ve tayfunlar çok sık görülüyor. Tatil için pek elverişli değil. Yağmurlu sezonun ucuz uçak bileti ve uygun otel fiyatları açısından elverişli olduğunu hatırlatayım. Ülkenin Cebu ve Davao bölgesi, yılın hemen her ayı ziyaret edilmeye uygun.

FİLİPİNLER VİZE İSTİYOR MU?
Filipinler vizesiz bir ülke. Ülkeye girişte kapıda ücretsiz 29 gün vize veriliyor. Filipinler tatilini uzatmak isterseniz Manila’nın tarihi bölgesi Intramuros’taki göçmenlik ofisinde 3130 Peso (60$) ödeyerek 29 gün daha Filipinler vizesini uzatabiliyorsunuz. Manila dışında diğer bir çok şehirde de şubeler var.

Filipinler vizenizi eğer tekrar uzatmak isterseniz 5400 Peso ödemeniz gerekiyor. Filipinler yurtdışı çıkış harcı alan ülkelerden birisi. Ülkeden ayrılmadan önce havalimanındaki veznelere yurtdışı çıkış harcı olarak 33 dolar ödemeniz gerekiyor. Yanınızda bunu ödeyecek Peso olmasına dikkat edin.

FİLİPİNLER’E GİTMEK İÇİN NE LAZIM
🛂 Filipinler seyahati için en az 6 ay geçerli olan pasaportunuzun olması gerekiyor. Henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır ve Pasaport Çeşitleri yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken havalimanında yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Daha uygun Filipinler tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunurvize/pasaport gibi blog yazılarım okuyabilirsiniz.

Filipinler Gezilecek Yerler 📌

Filipinler, çarpıcı sahil şeritleriyle ünlü, ancak tüm zamanınızı pudra yumuşaklığındaki kumların üzerinde uzanarak harcamayın. Ülkenin her köşesi macerasever gezginler için baştan çıkarıcı köy ve kasabalar içeriyor. Her birini Filipinler gezi rehberine yerleştirmem imkansız. Ben yazarım gerçi de siz okur musunuz emin değilim!

Filipinler için çok zamanınız varsa şehirlerde mümkünse en kısa zamanı ayırın. Takımadaların kırsal iç kesimleri, küçük çiftçi topluluklarıyla tanışma, hala geleneklerini ayakta tutmaya çalışan kabilelerin misafirperverliklerini görme ve inanılmaz göz alıcı pirinç teraslarında yürüyüş yapma şansı sunuyor.

1. Manila

Manila, şehrini ilk görenlerin aklına kaos gelmesi muhtemel. Her biri trafik canavarı olan gürültülü jeepneylerin tıkadığı trafik, korna sesleri, çöp dolu idrar kokan sokaklar, yol kenarlarında yatan çıplak insanlar, dilenen çocuklar, sokak satıcıları…

Manila en güzel üne sahip olmayabilir, ancak rehberli turlar duvarlarla çevrili tarihi merkezi, gıda pazarlarını, sokak sanatını, çağdaş galerileri ve mükemmel müzeleri ortaya çıkarır ve modern Filipinli yaşamı hakkında harika bir fikir verir.

Yoksul yaşamlarını köylerde bırakıp, umutlarla şehre sığınmış insan yığınlarının yaşadığı bu şehir, tüm bunlara rağmen Asya’da en fazla expatın (ülkeye yerleşmiş yabancılar) yaşadığı başkentlerin başında geliyor. Malay, İspanyolca, Amerikan, Çin ve Arap kültürü etkisi altında harmanlanmış bir şehir olan Manila, İspanyol döneminden kalma eski kilise ve katedralleri, renkli gece hayatı ve alışveriş ile öne çıkıyor.

Gökdelenleri, plazaları ve lüks otelleri ve gece kulüpleri ile Makati bölgesi orta ve üstü bütçeli gezginlere hitap ederken, Adriatico Caddesi ise düşük bütçeli sırt çantalı gezginler için uygun. Her iki bölge çevresinde çok sayıda hostel, otel, restoran, gece kulübü ve barlar bulunuyor.

Manila gezilecek yerler; 1589’dan kalma San Agustin Church, Asya’nın ilk üniversitesi University of Santo Tomas, ulusal kahraman Dr. José Rizal’ın anıtının da bulunduğu Rizal Park ve Manila Bay, Ulusal Müze, Greenbelt Park ve 4,5 km uzunluğunda olup, kilise, okul ve bazı yerlere ev sahipliği yapmış tarihi Intramuros surları görülebilir.

Manila Otelleri: Bayview Park Hotel, Casa Bocobo Hotel, BEST WESTERN Hotel La Corona, Leesons Residences, Hotel H2O, Sohotel Malate Manila, BThe Bayleaf Intramuros, Casa Bocobo Hotel, Tune Hotels Manila. The Picasso Manila Makati’de kalınabilecek güzel bir otel.

2. Banaue

Banaue çeltik tarlaları, dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırıyor. Filipinler’deki en büyük ve en kalabalık ada olan Luzon, arazi bakımından da dünyadaki en büyük 15. ada olarak biliniyor. Kuzey Luzon, dumanlı dağları, yemyeşil çam ormanları ve içinizi titretecek manzaraları ile aklınızı çelecek bir destinasyon.

2000 yıl önce Ifugao kabilesi tarafından işlenmeye başlanan bu alanlar UNESCO kültür mirası listesinde de yer alıyor. Filipinler’deki Cordillera Dağında uzanan pirinç tarlaları, 1500 metre yükseklikte, 10 bin 360 km karelik alanı kaplıyor.

Manila’dan 9-10 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Banaue kasabasına ulaşılabiliyor. Banaue’de ATM olmadığından cepte mutlaka nakit Peso olması gerekiyor. Herhangi bir tur paketi almadan köy çevresindeki pirinç tarlaları gezilebilir. Bontoc kasabası yönüne uzayan yol boyunca yürüyerek şahane manzaraların tadı çıkarılabilir.

BANAUE NEREDE KALINIR
🏨 Banaue’de konaklama fiyatları oldukça makul. Baleh Boble Guesthouse, Uyumi’s Greenview Lodge, Banaue Evergreen Hostel, Bogah Homestay ve Native Village Inn otellerinin herhangi birinde kalabilirsiniz. Batad Köyüne geçerseniz de benim kaldığım Rita’s Mount View Inn otelden şaşmayın ✔︎

3. Batad

Batad Köyü, etnik yapısı ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan çeltik tarlaları ile ünlü. Banaue’nin doğusunda, dağlar arasında bir vadide amfi tiyatro gibi yükselen ve esilden nesile aktarılan geleneksel tarım yöntemleri ile çeltik tarımı yapılan bu yer, serin iklimi, şahane doğası, şelaleleri ile de keyif verici.

Ifugao kabilesi yerel evlerini, giysilerini ve basit yaşamlarını yakından incelemek için uygun bir yer. Banaue’den özel turlar alarak Batad’a gitmek mümkün. Halk otobüslerine binip, Batad Köyü yol ayrımında inip 1 saatlik bir trekking ile Batad köyüne ulaşılabilir.



Köyün gece serin havasına uygun kıyafetler bulundurmalı. Köyde homestay veya basit odalar tarzında konaklama seçenekleri bulunuyor. Tappiyah Şelalesi mutlaka görülmeli.

4. Sagada

Sagada, doğal güzellikler ve sıcakkanlı kabile insanları ile görülmeye değer bir yer. Dağların arasında, binlerce yıl öncesinden gelen kendine özgün kültürüyle dikkat çeken enfes bir coğrafya. Luzon adasının kuzey doğu ucunda Cordillera dağlık bölgesinde bulunan Sagada, Manila’nın 140 km kuzey doğusunda yer alıyor.

Doğa yürüyüşü, mistik mağaraların keşfi, şelaleler ve tarihi ve kültürel yerleri ile görmeye değer bir yer. Banaue ve Batad gezisi sonrası Bontoc kasabası üzerinden Sagada’ya geçmiştim. Igorot kabilesi ve bunun 6 alt etnik grubunun yaşadığı küçücük kasaba, asılı tabutlar geleneğine sahip dünyadaki birkaç yerden birisi olarak dikkat çekiyor.

Sagada, yerli kültürü, şarkıları, dansları ile ilgi çekici bir yer. Trekking rotaları, şelaleleri, mağaraları gezilecek yerlerin başıdan geliyor. Mağara gezilerini mutlaka rehber eşliğinde yapmak şart. Benim gibi delilik yapıp tek başına girmemeli!

SAGADA’DA NEREDE KALINIR
🏨 Sagada, civardaki diğer köy ve kasabalara göre daha pahalı. Hem puan hem konfor hem de merkeze yakınlık olarak Sagada Lodging Home, The Shire of Sagada, Leo’s Underpine Homestay ve Rusty Nail Inn iyi olan oteller. Konaklayacak ucuz bir yer arıyorsanız BAEY B0GAN Homestay ise oldukça hesaplı ✔︎

5. Baguio

Baguio

Baguio, deniz seviyesinden 1470 metre yüksekte, 1900 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından bir gözlem istasyonu olarak kurulmuş. Bir dağ beldesi olarak doğa severler için mükemmel bir yer. Baguio Şehri, etrafını sarmalayan, yağmur ormanlarıyla kaplı dağların arasındaki vadide,

Bazıları şehre Pines City, yani Çamlık diyor. Serin iklime sahip dağlık şehir, serin iklimi nedeniyle Filipinliler’in uğrak yeri. Karadeniz kıvamında bir atmosferi var. Filipinler’de bir cekete ihtiyacınız olacak birkaç yerden biri. Şehrin kalbi Burnham Park çevresinde atıyor.

Wright Park ve ünlü Mines View Park gezilecek yerler arasında yer alıyor. Session Road ve Harrison Road ise gece hayatının canlı olduğu yerler. Luzon adasının göbeğindeki Baguio şehri, her Şubat ayında Panagbenga Festivali’nin aylarca süren şenlikleri sırasında, Luzon’daki turizmin merkezine dönüşüyor.

Metro Manila’dan yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta olan Baguio City’ye Manila’dan 5-6 saatlik otobüs yolculuğuyla ulaşılabiliyor. Batad, Banaue, Sagada ve Bontoc gibi kırsalı gedikten sonra şehri özlerseniz birkaç günü bu şehire ayırabilirsiniz. Filipinler’de en soğuk havayı yaşamak istiyorsanız Kasım-Şubat ayları arasında gidin.

BAGUIO NEREDE KALINIR
🏨 Uygun fiyatlı yerler Small House, Koinonia Retreat CenteR ve 3BU Hostel Baguio ✔︎ bütçenizi zorlamaz. Orta seviyede oteller olan G1 Lodge ✔︎, Capital O 492 Sunset View, A Hotel Bagui ve French Nest at Baguio biraz daha konfor sunuyor. Lüks konaklama arayanlar için de Grand Sierra Pines Baguio en iyilerden biri ✔︎



6. Coron Adası

Coron, Busuanga Adasının en büyük yerleşim yeri. Kasabanın karşısında uzanan Coron Adası ise plajları ve üzerindeki dünyanın en güzel göllerinden Kayangan Lake ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi.

Kayangan Gölü, ülkenin en temiz göllerinden biri. Coron’daki en popüler yerler burası. İlginç bir şekilde, Coron’daki en ikonik fotoğraflanan nokta gölün kendisi değil de göle giden patikadaki yüksek bir uçurumdan çekilen deniz manzarası oldu. Manzarayı ilk gördüğümde ağzım açık kalmıştı.

II. Dünya Savaşında buradaki koylara saklanan 12 kadar Japon gemisi Amerikan bombardıman uçaklarınca batırılmış. Forbes Traveler Magazine dergisince dünyanın en iyi 10 dalış yeri listesinde yer alıyor. Buradaki batık gemilere yapılan dalış turuna katılmıştım. Batık gemilerde dalış sevenler için kaçırılmayacak bir yer.

Coron kasabasının herhangi bir plajı yok. Buna karşılık etrafındaki onlarca ada beyaz kumları, güzel plajları, kalkerli ilginç yapıdaki kayaları, ada gölleri ile beklentilerin ötesinde bu fırsatı sunuyor. Tekne turlarına mutlaka ama mutlaka katılın. Manila’dan Coron adasına direkt uçak seferleri var.

CORON ADASI NEREDE KALINIR
🏨 Corto del Mar Hotel ve Two Seasons Coron Bayside Hotel kasabanın kalbinde ideal konuma sahip orta seviye bir oteller. Coron Ecolodge, Coron Visitors Hotel ve Cocovana Beach Resort uygun fiyatlı nefis yerler. Kaldığım Kokosnuss Garden Resort da beğeneceğiniz bir otel.

Bütün gün kumsalda uzanmayı düşünüyorsanız adalardaki resortlarında kalın. Club Paradise Resort Palawan, 700 metre uzunluğundaki el değmemiş geniş bir plajda hizmet veriyor. Two Seasons Coron Island Resort, Bulalacao Adasındaki güzel Malaroyroy Yarımadasında yer alan nefis bir resort ✔︎

7. Palawan Adası

Palawan Adası, Güneydoğu Asya’nın mavi ve yeşil tonlarının en güzeline sahip ülkelerden biri Filipinler’e seyahat denilince akla ilk gelen adalardan birisi. Birbirinden güzel kumsallar, eğlenceli aktiviteler, ve yemyeşil bir doğanın bir arada bulunduğu Palawan Adası, ‘yeşil ada’ olarak da adlandırılıyor.

Borneo Adası ile Filipinler ana karası arasında uzanıyor. Her biri bir diğerinden çekici 1700’den fazla adasıyla görmeye değer çok şey vadediyor. Lüks resortlar, şahane plajlar, vahşi yaşam, el değmemiş ormanlar ve milli parklar ile ilgi çeken bir yer. Palawan Adası, olağanüstü güzellikte kara ve deniz manzarasına sahip, biyoçeşitlilik bakımından zengin bir ada.

Dünyanın sayılı doğal güzelliklerinden sayılan Subterranean River National Park’a gidiş için bir hub olduğundan bölgeye gelen ziyaretçiler başkent Puerto Princesa şehrinde konaklıyor.

Puerto Princesa, Palawan Adası’nın başkenti. Ülkenin en yeşil ve en temiz şehri olarak geçiyor. Puerto Princesa şehir merkezi çok çekici olmasa da Palawan Adası’nın kendisi Filipinler’in popüler turistik destinasyonlarının başında geliyor. Şehrin 25 km uzağında yer alan Honda Bay, Kelebek Bahçesi ve Palawan müzesi görülebilir. Timsah görmek isteyenler ise Palawan Wildlife Rescue & Conservation Center turlarına katılabilir.

Puerto Princesa Underground River, dünyanın en büyük yer altı nehirlerinden birisi ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Dağların altında bir otoyol misali akan, 8.2 km’sine kadar girilebilen yer altı nehri ve mağaralardaki oluşumlar görmeye değer.



Puerto Princesa Subterranean River National Park’ta yer alan bu yer altı nehri, Dünyanın yeni harikaları (New 7 Wonders of Nature) listesine girmeyi başarmış. Puerto Princesa Underground River turu yapacaklar, önceden Puerto Princesa’daki turizm ofisinden rezervasyon yaptırmaları gerekiyor.

Başkent Manila’da 1 saatlik uçak yolculuğu ile başkent Puerto Princesa’ya ulaşılabilir. Cebu Pacific, Air Philippines ve Zest Air Manila ile Puerto Princesa arasında günlük uçuşlar düzenliyor. Ben Coron Adası’ndan, Palawan Adası’nın El Nido kasabasına tekne ile geçmiştim.

PUERTO PRINCESA’DA NEREDE KALINIR
🏨 Puerto Princesa’da şehir merkezinde, bazı turistik mekanların bulunduğu Santa Monica’da yer alan Larosa Hostel Bed and Breakfast hoş bir otel. Rizal Avenue’de yer alan Fersal Hotel ve Greenspace Palawan merkezi konumda uygun fiyatlı oteller. Hotel Fleuris ise merkezde deluxe odalara sahip. Canvas Boutique Hotel de listede önereceğim en güzel otel ✔︎

8. El Nido

El Nido, Filipinler’in Palawan Adası’nda yer alan bir kasaba. Eğer deniz, kum, güneş ve iyi yemek arıyorsanız tam size göre! Palawan Adasının kuzey doğusunda yer alan El Nido coğrafyası, hükümetçe koruma altına alınmış. İlginç kireç taşı kayalarından oluşan şahane ve ilgin görünümlü adaları ile dikkat çekiyor.

Milyonlarca yıl kireçtaşı kayalıklarının yağmur, dalgalar ve rüzgarla aşınması neticesinde bölgede çok sayıda mağara, lagün, gizli koylar oluşmuş. Oldukça renkli bir denizaltı hayatı bulunuyor; mercanlar, balıklar ve deniz kaplumbağaları… El Nido ve çevresinde 30’dan fazla dalış noktası var.

Sırtını yüksek dağlara dayamış salaş kasabası ise birkaç caddeden oluşuyor. Otel, hostel, restoran ve barların sıralandığı şahane bir plaja sahip olan kasabanın olağanüstü güzellikte manzarası var. Gerek yeme içme, gerekse konaklama ve aktivite ücretlerinin makul olduğu bu kasaba, kısıtlı izin süresi olanlar için mükemmel bir tatil yeri olduğunu söyleyebilirim.

Yüzlerce irili ufaklı adaları, gizli plajları ve koyları, lagünleri ziyaret etmek için yapılan tekne turları mutlaka yapılmalı. Bembeyaz kumsallar, zümrüt yeşili deniz, zengin su altı yaşamı, şahane şnorkelle dalış noktaları, balıklar, deniz kaplumbağaları, mantralar, kartpostallarda görülecek şahane adalar, olağanüstü manzaralar ve dahası. Dolu dolu ve keyifli geçirilebilecek bir yer.

El Nido’daki tekne turları A, B, C olarak gruplandırılmış. Her biri günlük tur şeklinde düzenleniyor ve yine her biri farklı farklı ada gruplarını kapsıyor. 6-12 kişilik turlar sabah 9 civarı başlıyor ve akşamüstü sona eriyor. Gidilen her adada 30 dakika ile 1 saat arası kalınıyor ve keşfe devam ediliyor. Öğlenleri, teknede ızgara yapılıyor ve bir sonraki adanın bembeyaz kumlarında yemek arası veriliyor.

Aralarında en çok bilineni El Nido Art Boutique Hotel’in düzenlediği turlar. Aslında bir butik otel ve El Nido’nun en şık restoranı olan mekan, Manila’dan direk El Nido’ya uçak bileti satışı, ada keşfi organizasyonu, El Nido-Puerto Princesa arası otobüs hizmeti sağlıyor ve içerisinde birçok ürünün bulunduğu markete de sahip.

Tur fiyatları 1200-1400 Peso arasında değişiyor, Bacuit Bay koruma altında olduğu için 200 Peso değerindeki çevre vergisini ödemek her tur katılımcısı için zorunlu. Uğranılan adalarda şnorkel yapmak isteyenler maske ve palet de kiralayabilir ya da kendi maske ve paletlerini getirebilir.

El Nido’ya Puerto Princesa’dan geçecekseniz, yolun 5-6 saat süreceğinizi aklınızda tutun. Eğer tekne turlarına katılacaksanız gün kaybetmemeniz için önceden El Nido Boutique Art Cafe‘ye mail atarak rezervasyonlarınızı yapın.

El Nido’dan Puerto Princesa’ya ulaşım sağlayan Cherry ve RoRo olmak üzere iki firma var. Her ikiside yol üzerindeki Taytay ve Roxas’dan geçiyor. Klimasız Cherry 380Peso iken klimalı olan 480Peso. Yerellerin çoğu Cherry firmasını tercih ediyor. Sabah 04’ten gece 10’a kadar her 2 saatte bir hizmet veriliyor. Biletinizi kasabada herhangi bir acenteden önceden alamıyorsunuz.

El Nido otobüs terminalinden kalkan shuttle servisler 5 saatte Puerto Princesa’ya ulaşım sağlıyor (500 Peso). Biletinizi kasabada herhangi bir acenteden önceden alabilirsiniz.

Sabah 5’ten gece 8.30’a kadar hizmet veriyorlar ama daha erken ve daha geç saatte de hizmet verenler olabilir. Araştırın. Yollar ilk gidişime nazaran daha iyi durumda. El Nido’dan itibaren 30 km yol biraz bozuk, sonrasında ise iyi.

El Nido seyahati için tüm tekne turlarına katılınacaksa, bir gün de sahil kasabasının kendisini gezerek geçirmek olarak planlanırsa 3-4 gün, yalnızca A ve C turları yapılacaksa 2-3 gün en az ayırmak gerekiyor.

El Nido’dan sonra rotanızı Coron, Sabang veya Puerto Princesa’ya çevirebilirsiniz. Öncelikle yürüyerek 10 dakika uzaklıkta olan otobüs terminaline yürüyün veya 3 tekerlekli bisikletlerle anlaşın (30-50 Peso).

EL NIDO NEREDE KALINIR
🏨 Lüks otel olarak Lihim Resorts, Garden loft 90sqm, Seda Lio, orta kalitede The El Nido Coco Resort, El Nido Viewdeck Cottages, Inngo Tourist Inn ve Lagùn Hotel, uygun fiyatlı Frendz Hostel El Nido, Happiness Hostel ve Mad Monkey Hostel Nacpan Beach konaklama için iyi seçenekler.

9. Boracay Adası

Boracay Adası, sadece Filipinler’in tüm adaları içerisinde değil, dünyanın en ünlü ve en güzel adalarından biri. Bembeyaz göz kamaştıran kumsallar, turkuaz deniz, şahane gün batımları ve yemyeşil doğa sunuyor. Gerek aktiviteleri ve gerekse de gece hayatıyla son yıllarda Rusların ve Asyalıların tatil merkezi haline geldi.

Yetmişli yıllara kadar sadece bir kaç köylünün balıkçılıkla uğraştığı bir yer iken, zamanla doğal güzellikleri keşfedilen Boracay, Rus turistlerin her yıl artan ilgisiyle ada daha da kalabalıklaşıyor. Gidip de memnun kalmamak mümkün değil. İster deniz güneş ve kum, ister aktivite, ister gece hayatı ve eğlence için gidin, Boracay tüm beklentileri karşılıyor.

Denizi mükemmel berraklığa sahip Boracay Adasında herkese göre olanaklar var. Özellikle eğlenmeyi seven çiftlere ve balayı tatili arayışında olanlara tavsiye ederim. Aktiviteleri ve canlı gece hayatı ile aktif bir tatil düşünenler için ideal.



⭕️ Boracay’a gitmeden önce akredite otellerden yapılmış rezervasyonunuzun olması şart. Rezervasyonunuz yoksa adaya girişiniz mümkün değil. 2018’de adanın rehabilitasyonu sonrası yerel yönetim bu yeni kuralı uyguluyor. Boracay’ın yeni kurallarına göre adada sadece 19 bin turist konaklayabiliyor.

BORACAY ADASI NEREDE KALINIR
🏨 Benim konakladığım ve tavsiye ettiğim Boracay otelleri: 357 Boracay, Station 3 konumunda, adını sahibine uğur getiren rakamlardan alan on bir odalı sade bir butik otel. Memnun kaldığım diğer otel ise Patio Pacific Resort, Station 1 de olsa da merkeze çok yakın.

Discovery Shores, The Lind, Zuzuni Boutique Hotel, Jony’s Boutique Hotel, Frendz Hostel ve The Piccolo Hotel, Station 1 bölgesinde kalabileceğiniz en iyi oteller.
Le Soleil de Boracay Hotel, 8 Colors Penthouse, Henann Regency Resort, Henann Park Resort, Feliz Hotel Boracay ise Station 2 bölgesinde yer alıyor, her yere yakın.
Boracay Sands Hotel, Golden Phoenix Hotel, Abozza Resort ve Kommons by Kamino, Station 3 bölgesinde daha sakin ve uygun oteller.

10. Taal Volkanı

Taal Yanardağı, Filipinler
Taal Yanardağı, Filipinler

Taal Volkanı, Dünyanın en küçük aktif volkanı olarak kayıtlarda kendine yer etmiş aktif bir volkan. Manila’dan günlük turlarla ulaşmak mümkün. Bahçeleri ve hoş manzaralı restoranlarıyla ünlü Tagaytay kasabası yakınlarındaki volkan, büyükçe bir krater gölünün içerisinde yükseliyor. Taal volkanının içerisinde ise yine bir asit krater gölü bulunuyor.

Tagatay’dan, krater gölü kıyısındaki Talisay köyüne jeepney veya trycle ile ulaşıp oradan tekneyle adaya geçiliyor. Adadan yarım saatlik bir yolu tırmanmak veya at sırtında giderek zirveye kolayca ulaşılabiliyor. Manila’dan Tagaytay’a ulaşmak ise otobüsle 2 saati buluyor. Trafiğin yoğun olduğu akşam saatlerinde süreler2 katını aşabiliyor. Aktif olduğu dönemlerde hükümetçe ziyarete kapalı olabiliyor.

11. Bohol

Bohol, Visayas bölgesinde, Cebu’nun açıklarında yer alan bir ada. Ekoturizm aktiviteleri için tam bir cennet. Filipinler’in 1 numaralı turistik destinasyonu sayılıyor. Kireçtaşı karstik kayalıkları ve göz kamaştıran beyaz kumlu plajlarıyla göz dolduran ada, motosiklet, araba kiralayarak veya organize turlar satın alarak keşfedilebilir.

Sömürge dönemi mimarisi izlerini taşıyan çok sayıda tarihi binaları ve kiliseleri, nehir, şelale ve ormanları ile görmeye değer bir yer. Yılın her dönemi farklı renge bürünen ‘Çikolata Tepeleri’ ülkenin en ikonik manzaralarından biri. Dünyanın en küçük ikinci memeli hayvanı olan tersier hayvanı burada yaşıyor. Yakındaki Oslob’a dev Whale Shark ile dalış veya şnorkel yapmaya gidin.

Plajları yerine yeşil alanları ve kara aktiviteleri ile öne çıkan Bohol Adasını ziyaret etmeyi düşünenlere tavsiyem, seyahatlerini Panglao Adasının şahane plajı Alona Beach ile birleştirmeleri. Alona Beach’in en hoş konumlu adasında sakin bir deniz tatili yapmak ve Bohol’e yapılan günlük turlara katılmak, hem dinlenmek hem de aktivitelerden geri kalmamak için oldukça pratik bir seçenek.

Panglao Adası, Bohol’un en ünlü ve havalı resort tatili yerlerin başında geliyor. Panglao Adası’nın en meşhur yeri, kuşkusuz Alona Beach. Kumsal, hem açıklarındaki resiflerdeki dalış imkanlarıyla hem de kumlu denizi ve kıyısındaki beyaz kumlarıyla ünlü.
Ayrıca özel bir ada olan Sumilon Adası da tatil ve balayı düşünenler için mükemmel.

Manila’dan veya El Nido’dan Bohol–Panglao Uluslararası Havaalanına uçuşlar var. Yine Manila veya Puerto Princesa’dan Cebu’ya uçup, buradan Bohol’ün başkenti Tagbilaran’a yaklaşık iki saatlik bir feribotla geçebilirsiniz (500 Peso).

BOHOL ADASI NEREDE KALINIR
🏨 Bohol Adası yerine Panglao Adasında kalın. Lüks otel Bluewater Panglao Resort ve Amorita Resort Panglao’da kaldığım şahane otellerdi ✔︎ Orta seviye Panglao Homes Resort, düşük bütçeliler için ise Almira Diving Resort uygun. Taglibaran’da kalacaksanız en iyi otellerden Peacock Garden, orta seviye Sweet Home Boutique Hotel, Ocean Suites, düşük bütçeliler için ise Bohol Ecotel, Oasis Balili Heritage Lodge ve Gomez Guest House uygun.



12. Cebu

Cebu Adası, ünlü denizci Macellan’ın da Filipinler’de karaya ilk adımını bastığı yer. Ülkenin en yoğun havalimanlarından birine sahip olan Cebu Adası, misafirlerinin tüm beklentilerini karşılayan bir ada. Çevresindeki 187 ada ile bu bölge kesinlikle tropik cennet hayallerinizi gerçeğe dönüştürecek bir yer.

Güneyin Kraliçe Şehri olarak da bilinen Cebu Şehri, Filipinler’deki en eski şehirlerden biri. Cebu adasının diğer doğal güzellikleri kadar bir cazibesi yok şehrin. Estetik beklemeyin. Ancak uygun fiyatlı resortlar, restoranlar, Panglao ve Bohol adalarına yakın oluşu, diğer adalara ulaşımın kolaylığı ile oldukça rağbet gören bir şehir.

Cebu’yu ziyaret etmek için en iyi zaman Kasım’dan Mayıs’a kadar olan kurak mevsim. Kendinizi bu eşsiz bölgenin ilginç tarihine ve kültürüne kaptırmaya hazır olun. Çok renkli festivalleriyle bilinen Cebu’da ocak aylarında düzenlenen renkli dans gösterisi Sinulog Festivali ile Rio Karnavalını anımsatıyor. Festival her Ocak ayının üçüncü Pazar günü kutlanıyor.

Silk Air, Malaysia Airlines ve Cathay Pacific havayolları uluslararası Cebu havalimanına direkt seferler yapıyor. PAL, Cebu Pacific, Air Philippines, Asian Spirit, Astro Air ve Grand Air havayolları Manila-Cebu arası uçuş düzenliyor.

CEBU NEREDE KALINIR
🏨 Cebu’da en iyi oteli bulmak zor değil. Bütçeniz kısıtlıysa Shejoje Poshtel Hostel, Mad Monkey Hostel ve Crazy Bears Hostel. Orta seviye konaklama seçenekleri Super Cebu Loft, Lex Cebu, Harolds Evotel Cebu ve Hamersons Hotel bakabileceğiniz iyi oteller. Cebu Parklane International Hotel, Citadines Cebu City ve Radisson Blu Cebu

13. Donsol

Donsol, Filipinler’in Luzon Adasında yer alan ve gezginlerin, Yaklaşık 3 fil ağırlığında ve ortalama bir otobüs büyüklüğünde olan dünyanın en iri canlılarından zararsız balina köpekbalıklarını görmeye gittikleri bir şehir. Yerel adıyla Butandingleri görebilmek için sabah saatlerinde açılmak gerekiyor. Yılın bazı aylarında kıyılara daha yakın bölümlerde yaşıyorlar.

14. Vigan

Vigan, 16. yüzyılda kurulmuş olmasına rağmen hala o dönemden kalan İspanyol kasabası görünümünü korumuş. Kolonyal dönem mimarisine sahip şehir, II. Dünya Savaşında zarar görmemiş olsa da sunduğu mimarisi ve dokusuyla UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Luzon Adasının kuzey ucunda bulunan Vigan’a Manila’dan 6 saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşılabilir.


Ülkede hemen her şehrin bar, club, pub ve restoranların yoğun olduğu bir gece hayat caddesi bulunuyor. Ünlü DJ’lerin müzikleriyle bu sokaklarda sabaha kadar parti havasında bir atmosfer yaşanıyor.

Filipinler gece hayatı, Asya’nın en renkli ve hareketli gece hayatı olarak karşımıza çıkıyor. Pattaya ve Bangkok kadar olmasa da ülkenin belli yerleri dikkat çekici bir hareketliliğe sahip. Manila’da Malate bölgesi; Makati’de Greenbelt, Glorietta, Rockwell Center; Pasay City’de Resorts World Manila; Quezon City’de Timog ve Tomas Morato Avenues ve Eastwood Libis ve Pasig City bölgesinde Ortigas Center gece hayatı meraklılarını kendisine çekiyor.



Asya’nın birçok ülkesinin gece kulüplerinde, yetenekli Filipinli müzik grupları görmek mümkün. Şahane İngilizce’leri ve etkili sahneleriyle Filipinliler kesinlikle şahane müzik yapıyorlar.

Manila’nın 80 km kuzeyinde yer alan Angeles City ise ülkede gece hayatı ve eğlencenin başkenti. Clark Uluslararası Havalimanına 10 dakika uzaklıkta olan şehirde, gece hayatı meraklılarını kendisine çekmeye çalışan 500’de fazla yabancı ve yerli bar ve gece kulübü bulunuyor. Angeles City, bir açıdan Filipinler’in Pattaya’sıdır denebilir.

Filipinler, hiç kuşkusuz Asya’nın en güzel ülkelerinden birisi. 40 gün süren Filipinler gezim boyunca hep memnun kaldım. Olağanüstü sahilleri, denizi, iklimi, sıcak kanlı insanları, ucuz seyahat imkanı, gezilecek yerlerin bitmek tükenmek bilmemesi ile aklımda yer etti. Göremediğim yerleri için bir gün mutlaka tekrar gideceğim.

Day 491: Filipinler:38, Clark Airport, Angeles, 07 Aralık 2011

148 Yorumlar

  1. Merhaba, yazınız güzel ama fazla detay var. Tek tek bütün şehirleri anlatmışsınız kimsenin gitmeyeceği. Bunun yerine daha genel Filipinlileri gözlemlediğiniz kadar insan ilişkilerini (restorantta, sokaklarda) okumayı bekledim. Yani bu yazıyı okuyup kimse Filipinler’e gitmez. Gitmek isteyen kişiler de çok aydınlanmaz. Ben tatil düşünen biriyim Filipinler’de, ama hala tereddütlerim var. Bu yazı da bi fikir vermedi maalesef.

    Öneri olarak da havalimanından çıkıp gittiğiniz her yere ilk adım atışınıza kadarki süreci anlatmanız güzel olurdu. İlk indiğinizde hissettikleriniz, kendimizi sizin yerinize koyabiliriz böylece.
    Bir de nasıl hangi yöntemle seyahatlerinizi gerçekleştirdiğiniz önemli (havayolu firması, bağlantılı uçuş mu? şehirdeki ulaşım). Filipinler’e direk uçuş yok sanırım. Hangi havayolu gidiyor? Bunları da anlatın lütfen.

  2. Arkadaslar ben su an Tacloban’dayim. Her sey cok guzel fakat hala tayfunun izleri silinmemis. Fakirlik had safada, ayrica Turkiye’den gelen biri icin ve musluman olan icin yemek sorunu cok buyuk. Bunun disinda her sey cok guzel, cunku insanlari cok saygili ve cana yakin. Her taraf yesil her gun yagmur var, kotu tarafi aksam saat 7 di oldumu cogu yerler kapaniyor. Bunun sebebi de tayfundan sonra olusan fakirlikten sonra cevrenin guvenli olmayisi. Çunku polisi cok az olanda dogru durust gorev yapmiyor.

    Bir de nedense isleyisler burda cok yavas bunun sebebi de cok konusmalari. Esim Filipinli oldugu icin en ucra koylerini ve yasayis tarzlarini gorme sansim oldu. Bizim belkide 20 veya 25 sene onceki halimiz.

    • 2012 yılında Filipinler’i ziyaret ettim, harika bir ülke. Güzel samimi dürüst insanların yaşadığı yoksul fakat mutlul insanların ülkesi Filipinler. Ülkede sürekli yaşamak istiyorum bunun için ne yapmam gerekiyor? İş ihtiyacım yok, emekli devlet memuruyum. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Selamlar.

  3. Ben de Filipinler’in gece hayatinin en yogun oldugu yerlerden birisi olan Angeles City’de bulunmustum. Burasi Pattaya’nin çakmasidir. Oceanic arkadasin da soyledigi gibi arkadaşlar guvenlige cok dikkat edin. Gasba ugramak cok sıradan bir olay. Benim gittigim yer belki pek duzgun bir yer degildi.

    Sonucta sadece sex icin kurulmus bir varoş kasabasi gibi bir yerdi. Belki ondandir bilinmez ama yalancılık ve hırsızlık olaylarina cok sahit oldum. Bir yerde de dunyanin en cok yalan soyleyen insanlari oldugunu okumustum.

  4. Ben bir hafta sadece Manila’da kalmak istiyorum. istemekten ziyade oyle de gerekiyor, fakat ne kadar bir bütce lazim otel ve yemek masraflari icin. Herkes çok ucuz diyor. Ben bir otel rezervasyonu yapmaya kalkıyorum, 1 hafta 1,500 lirayi geciyor. 🙂

    • Merhabalar. Manila’da kalmayı düşünüyorsanız fikrinizden vazgeçin. 🙂 Onun yerine Boracay, Palawan vb. Adaları ziyaret edebilirsiniz. Otel fiyatları 2000 peso dan başlar. Yemek ise 2 çeşit yöresel 1 adet içecek yaklaşık 400 peso ödersiniz. Burger severseniz yaklaşık 150-200 peso ödersiniz. Saygılar…

  5. Arkadaşlar ben Filipinler ile ticaret yapıcağım. Filipinliler güvenilir mi? Hani ticaret yapılacak insanları mı? Bir de ticaret için bürokrasileri nasıl? Bilgisi olan varsa yazabilir mi?

  6. Kemal bey, lütfen şu vize 21 olayını düzeltin. Çünkü çok kafa karıştırıyor. Filipinler ile ilgili arama yapınca hemen sizin site ve bu 21 gün çıkıyor. Sizin zamanımızda öyledir ama artık 30 gün. Bu sene ikinci girişim ve şu an Baguio’dayım. Forumlarda falan bir sürü insan sizden bakıp güncelmiş gibi 21 gün yazıyor.

    Uzatmayı da geçen gün yaptım, 29 gün uzuyor. 3030p. Her iki ay bitiminde iki ay – iki ay ya da altı ay – altı ay uzatma yapılabiliyor. İki ay uzatmalar daha ekonomik. Immigration’daki eleman böyle 3 yıl kalabilirsin dedi. Uzatma yapıp ülke dışına çıkılırsa vize sıfırlanıyor. Yani altk ay uzattın, iki ay sonra Hong Kong’a gittin. Kalan 4 ay yanıyor. Girişte tekrar 30 gün ilr başlıyor. Son durjm bu.

    • Çok teşekkürler Ersoy! İşte bu tarz yorumları seviyorum. Güncel bilgileri aktaran yorumlar.

      Kendi bakış açından, Filipinler deneyimlerini Filipinler kategorisindeki yazılara yazarsan çok mutlu olurum. Tek benim bakışaçımdan değil, farklı ve güncel bir bakış açısı da okuyucuya yol gösterir.

      • Sağol, elimden geldiğince yapmaya çalışırım. Önümüzdeki haftalar Sagada ve Banaue’ye gideceğim. Yağmurlar başladı. Her gün sabah hava açık, öğleden sonra sıkı bir yağıp geçiyor. Kimileri mağaraya giremezsin artık diyor. Gidince göreceğim. Ve elbette rehberle 🙂 Guetamala’da benzer bir mağaraya rehberle girmemize rağmen ne kadar zor olduğunu biliyorum. Geçen ay bir Filipinli ölmüş dediler. Bir kız da Nisan’da gitmiş su boğazına kadar geliyormuş. Kamera sokamazsın dedi.

    • merhaba ersoy bey ben şu an kamboçyada kalıyorum burayı tercih sebebim vize kolylıgı siz açıklamışsınız ama biraz daha getay alabilirmiyim 3030 pezo 2 aylık vize içinmi 3 yıl kalınabilecegini yazmışsınız 3 yılsonra tekrar girdiçıktı yapmak mı gerekiyor uzun süre kalacagım için ev veya oda kiralamak istiyorum benim için hareketli yer degil sakin ve ucuz ve turistin fazla olmadıgı yer siiz nereyi önerirsiniz kamboçya vizeyi sorarsanız burda vize almak çok kolay bir seyahat dükkanına gidiyorsunuz pasaportu veriyorsunuz 3 içinde vizeniz yapılmış olarak geliyor 3 aylık 85$ tek girdiçıktılı 6 aylık 185 çok girdi çıktılı 1 yıllık 285$çok girdiçıktılı

      • Ben en son 2014 yılında oradaydım, o günkü durum, bir ay kapıda vize veriliyor (dönüş bileti de istiyorlar), bir ay uzatma 3030 peso. Bitince yine 3030 pesoya iki ay uzatılıyordu. Böyle her 2 ay ödeme (yada her 6 ay) yapılarak üç yıla kadar uzatma mümkün dediler. Doğrulamak lazım. Ayrıca orada yaşayan biri de iki ayda bir ödemenin 6 aya göre daha ekonomik olduğunu söylemişti ama emin değilim.
        http://www.immigration.gov.ph/ bu sitede bayağı geniş açıklamışlar ama tam anlamadım. Detayları bilen birine sormak lazım.

  7. Selam
    15 Mart-10 Nisan tarihleri arasında Filipinler ve Endonezya’ya gitmek istiyorum. Sizce 25 gün az mı gelir? Tek ülke mi yapmalıyım? Hangisini tavsiye edersiniz? Tesekkuler.

    • Filipinlere seyehat etmek isteyenler için başkent Manila’da size rehberlik yapacak Filipinli arkadaşımız mevcuttur. Arkadaşımız Manila’da ikamet etmekte olup size Filipinler ile ilgili tüm konularda yardımcı olabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. Turistik rehbere ihtiyacınız varsa lütfen mail adresimden iletişime geçiniz.

        • İloilo city ile Manila arası epey bir mesafe. Ziyaret amacınız, ne kadar süre kalacağınız ve kaç kişi olacağınız hakkında bilgi verebilirseniz size daha fazla yardımcı olabilirim. İyi günler dilerim.

      • Merhaba Necati Bey, sizin Filipinli arkadaşlar ile nasıl görüşeceğiz orada? Ben Eylül ayında gitmeyi düşünüyorum. Telefon numaranızı verirseniz ararım.

  8. Merhabalar Sevgili Metin Bey. Ben Yurtdışından öğrenciyim, fakat şuan kafamda Filipinler’de okumak üzere bir plan var. Yazıda da belirtmiş olduğunuz gibi herkes Ingilizce biliyor ve resmi dil. Benim de bölümüm Ingilizce olduğu için faydalı olacağını düşünüyorum. Fakat kafamda cevapsız birkaç soru mevcut. Orada hayat şartları nasıldır? Sokağa çıktığımız zaman güvende miyiz? Bu tarz şeyler aklımı kurcalıyor, biraz açıklama yaparsanız sevinirim.

  9. Filipinler’de yaşanan tayfun “tam bir facia”. Kanada Filipinler için göçmenlik kapılarını açmış. Zaten Filipinliler yurtdışına çıkmak için fırsat arıyor. Binlerce kişi çldü ama, Haiyan Tayfunu kimisi için de fırsat olacağa benzer.

    • Tarihin karaya vuran en güçlü kasırgası Haiyan tayfunu olmuş. Filipinler’in orta bölümünde yer alan 200 bin nüfuslu Tacloban şehrinde hayatta kalanların tek çaresi şehri terk etmek.

      Çünkü kalanlar açlık ve salgın tehlikesiyle karşı karşıya. 380 km hızla esen 600 km genişliğindeki kasırgaya ne dayanabilir ki! Zaten Filipinlerdeki evlerin çoğu derme çatma. Yazık oldu.

      • Ben Taclobana gittim, kocaman bir şehir yok olmuş sizinde dediğiniz gibi çogu tahtadan evlerde kalıyorlar ve o yıkıntıların altında hala cesetler var. İnsanlar onların içinden çıkarak yaşamını devam ediyorlar. Bu beni çok etkilemişti. Salgın hastalık daha başlamamıştı ama insanların hayatlarını devam ettirme güzellikleri çok hoşuma gitti ve hep teşekkür ederiz. Efendim demeleri de… efendim bu da beni çok çok derinden vurdu.

      • Hocam bir arkadaşımız daha sormuş cevaplamamışsınız yardımcı olurmusunuz lütfen bize filipinlerde ingilizce dil eğitimi hakkında nasıl bir ülkedir. Bu konuşmaları okurken içim karardı resmi dil ingilizce ucuz dil kursları buldum vize almak kolay ama siz böyle şeyler yazınca açıkcası vazgeçesim geldi siz ne diyorsunuz ne yapmalıyım.

        • Merhabalar… Ben 8 aydır Manila’da yaşıyorum. Filipinlerin resmi dili İngilizcedir ve hemen herkes İngilizce konuşur. Ama asıl dilleri farklıdır. Farklı bölgelerde farklı diller konuşulur ancak En çok Tagalogça konuşulur. Onuda ingilizce ile birleştirip konuşurlar ki adına “Taglish” derler.

          İngilizce eğitimi almak hem ucuz hemde kolaydır. Koreliler tarafından çok popüler durumda şimdi buralar. Bildiğim kadarıyla Türklere ait, iki adet ingilizce kursu var. Birisi sadece online eğitim vermekte. Diğeri ise örgün öğretimde veriyor.

          Filipinler’de genel bir güvenlik problemi mevcuttur. Kapkaççılığın önüne geçilememiştir. Metro Manila hem çok fakirlerin hem de çok zenginlerin yaşadığı iki farklı boyutu olan dev bir metropol. Şehrin bir kısmı gökdelenlerle sarılı iken diğer kısmında tenekeden evlerde yada sokaklarda kartonların üzerinde yatan insanlar mevcut. Bu kadar fakirliğin olduğu bölgede haliyle kapkaççılıkta olağan görünmekte.

          Buraya gelmeyi düşünüyorsanız yaşamak ve gezmek için güvenli yerleri seçmelisiniz ki sizde gidip ara sokaklarda, tehlike arzeden yerlerde dolaşmazsınız. Zaten buraya gelirseniz neresi güvenlidir neresi değildir, anlaştığınız kurs size yardımcı olur. Kaldı ki illaki bir Türk bulursunuz en azından o size yardımcı olur. Tavsiyem Türklerle fazla gezmemeniz. Buraya dil öğrenmeye gelip sonrada Türklerle gezip dolaşan birçok arkadaş İngilizce öğrenmeden geri döndü.

          Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  10. Bu yil bayramda ilk rotamiz Filipinler’di, sonra vazgecip Filipinleri baska zamana erteledik, Almanya’ya gittik. Filipinleri de mutlaka gormek istiyoruz, giden arkadaslar cok begenmisler.

  11. Filipinler uçak bilet fiyatları ne kadar? Yeşil pasaportum var, Filipinler’e vize var mi? En ekonomik hangi hava yolları var? Bilgilendirirseniz sevinirim.

  12. Kemal bey, yazınızda Manila’nın tehlikeleri konusunda hiçbir uyarı olmadığını gördüğüm için gideceklere ufak bi uyarı yapmakta fayda görüyorum.

    Manila’da sehrin neresinde olursanız olun, AVM veya otellerin dışındayken cebinize sürekli bir el girmeye calışıyor. Hırsızlık ciddi oranda dikkat edilmesi gereken bir sorun. Ben şehrin dış tarafında gezinirken gaspa uğradım; polis veya yerel hiçbir yardım görmedim. Bu olay turumun son günü olduğundan uçağımı kaçırdığım gibi parasız da kaldım.

    Ülkede polis pek bir işe yaramıyor. Bölgesel klanlar var ve onların çıkarları dogrultusunda yönetiliyor ülke. Yolsuzluk çok ciddi boyutta. Gasp sonrası ülkeden ayrılırken (ülke dışına çıkış için turistlerden vergi alınıyor) durumumu anlatmama rağmen yetkililer ısrarla vergi aldılar.

    Daha birsürü detay var. Lafı uzatmak istemiyorum fakat Manila’da kesinlikle dikkat edin. Filipinler’in her noktası bu kadar vahim degil fakat Manila kesinlikle çok dikkat edilmesi gereken bir sehir.

    Saygılar.

    • Kesinlikle dikkat edilmesi gereken hususlar bunlar. Kafadan yazmıyorum bu yorumu, gidip gören biri olarak söylüyorum. Evet çok abartılmaması gereken bir konu ama kesinlikle dikkat gerektiriyor.

    • Ben Filipinlerde yaşıyorum; Manila’da 100 defa bulundum. Gidip Manila’nın Hacı Hüsrev ve Çinçin mahallesi gibi bir yerlerde gezmişsiniz anlaşılan. Ben Bukidnon ormanlarında yaşıyorum. Evim ve işyerim var. Bir kere bile gaspa ugramadım.

      • Merhaba,

        Ben de Filipinlere İngilizece öğrenmeye gitmek istiyorum, özel ders verebilecek İngilizce öğretmeni veya kurs bakıyorum. Sizin bu konuda bilginiz var mı, yardımcı olabilir misiniz?

        Teşekkürler

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz