Manila, Güney Doğu Asya ülkesi Filipinler’in kaotik başkenti ve en büyük şehri. Büyük şehirleri seviyorsanız Manila’yı seversiniz. Ama sükunet aradığınız şey ise Manila tam bir cehennem. Baskın kişiliği karmala üzerine kurulu olsa da Manila, aslında aradığınız ne ise size onu gösterecek bir yüze sahip.

Ülkenin geri kalanına benzemeyen Manila’nın bir yüze modern, arkadaş canlısı, güvenli ve lüks. Her köşede göz kamaştıran mağazalar, 24 saat takılabileceğiniz muhteşem mekanlar, AVM’ler ve gökdelenler sıralanıyor. Diğer yüzüne dönüp baktığınızda hemen yüzünüzü çevirip uzaklaşmak isteyeceğiniz güvensiz, psi ve kirli teneke evlerden oluşuyor.

Manila, Filipinler

🧭 Malezya‘nın Borneo’ Adası’nda yer alan Kota Kinabalu şehrinden AirAsia ile Manila’ya geçtim ben (2012). Borneo’dan 2 saatlik bir uçuştan sonra Manila’ya iki saat uzaklıktaki Angeles Clark Havalimanı’na indim. Havalimanından Manila’ya giden hemen havalimanının önündeki otobüslerden birine atladım (P450).

Malta

Serbia

Yaklaşık üç saatlik, başlangıçta güzel manzaralı, ama sonrasında sıkışık bir trafikle yolculuktan sonra Manila Pasay Terminaline vardım. Taksiye atlayıp Kitten’in oteline kadar birlikte gittik. Orada vedalaşıp, çok yakındaki Taft LRT metro istasyonuna geçtim.

Sarawak kabilelerinin kafatası avcılığında kullandığı bu geleneksel kılıcı, Sarawak, Marudi kasabasında iken tanıştığım Nancy hediye etmişti. Ne yapıp ettirip çantamı açtırmamalıydım, yoksa yürüdüğüm o kadar yolu ve merdiveni inip, gidip taksiye binmek zorunda kalacaktım. Gezilerimde mecbur kalmadıkça da taksi kullanma düşüncem yok.

İnsanlar akın akın metro merdivenlerinden çıkıyorlardı. Diğer bir metro hattı olan MRT’nin de burada istasyonu olduğundan bu kadar kalabalıkmış. Metro istasyonlarının girişinde güvenlik kontrolleri yapılıyor. İşte orda benim aklıma sırt çantamda bulunan 80cmlik parang bulunuyordu.

Görevli memur çantanın içini görmek isteyince, ben henüz havalimanından geldiğimi, üzerinde zaten security bandının hala durduğunu söyledim. Hemen geç deyiverdi. Anlaşılan o ki bu güvenlik kontrolü sadece göstermelik. Bu kalabalığa hakkıyla güvenlik kontrolü yapsalar sanırım bana sıra ancak bir saatte gelirdi.

Manila’daki metrolarda bekleme yerlerinde kadınlara ayrılmış bekleme yeri ver ve bu yerin hemen önünde de diğer bir güvenlik görevlisi bekliyor. Kısa süre sonra gelen metroya kendimi zor attım. Tıklım tıklım dolu ve o kısa sürede binemezseniz kapılar saniyeler içerisinde geri kapanıyor. Sırt çantamı bile indirme fırsatı bulamadım. Google Map’ten takip edip otelim olan Malate Pansiyon’a en yakın LRT istasyonu olan Quirino’da indim.

Şimdiye kadar hiçbir şehirde kendimi bu kadar güvensiz hissetmemiştim. Sırt çantam ile geçtiğim sokaklarda çöp içerisinde, yol kenarlarındaki duvarlara yaklaştığınızda ise keskin idrar kokusu, aydınlatılmamış karanlık sokaklar, yol kenarlarında uyuyan evsiz insanlar, ev mi dükkan mı bilmediğim yerlerde kapı önlerinde oturan yarı çıplak beni izleyen gözler…

Burası Manila, Filipinler’in karanlık sokaklarıyla yüz yüze geldiğim başkenti. Sokaklar kalabalık, çoluk çocuk bağırışlar içerisinde oradan oraya koşturuyor, oyun onuyorlar, kahkahalar, bağırışlar, çağırışlar. Sakin kendi halinde Borneo’dan sonra bana bu kalabalık, bu gürültü fazla geldi, ürkütmesi de cabası.

Oysa bense kendimden emin halde, Google Map’in bana gösterdiği yoldan, eğlence ve yeme içme merkezi Malate denilen yerdeki otelime yürüyordum. Zaman zaman bana seslenenlere ‘hello’ diyerek, onlara bakmadan relax halde otelime doğru yürüdüm. Sonradan anladım ki yürünecek en kötü sokaklardan birisiymiş meğer.

Popüler eğlence mekanlarının bulunduğu Adriatico Caddesinde bulunan Malate Pansiyon kalınacak en uygun fiyatlı yerlerden biri ve gecelik dorm odası ücreti 350P (15TL). Bu oteli seçmemdeki diğer sebep ise 454 gündür ayrı olduğum fotoğraf makineme nihayet kavuşacağım yer olmasıydı.

Gezginlerin bilgi alışverişinde bulunduğu Geziyorumları web sayfasından yazıştığım Atıf arkadaşım fotoğraf makinemi getirmiş ve turistik ada Palawan’a gitmeden önce emanet olarak bırakmıştı. Şimdiye kadar çektiğim fotoğrafların birçoğu Iphone ile çekmiştim. Bazılarını ise, 3 ay birlikte gezdiğim yol arkadaşım İran asıllı Hollandalı Farid’in kamerasını ortaklaşa kullanmıştık. Nihayet artık dilediğim gibi fotoğraf çekebileceğim.

Dünyanın en kalabalık şehirlerinden 21 milyonluk nüfuslu Manila’nın karanlık sokaklarında yürüme maceram öylece başlamış oldu.

Manila Gezi Rehberi

Manila, hem Filipinler’in başkenti hem de dünyanın en yoğun nüfuslu şehri olma unvanını elinde tutan gelişen bir metropol. Luzon adasında bir körfez şehri olan Manila, geniş gecekondu kasabalarıyla karıştırılmış İspanyol sömürge mimarisi arasında yükselen gökdelenlerle ağzına kadar dolu.

Filipinler nüfusunun %12’si Metro Manila’da yaşıyor. Metro Manila, 17 idari bölgeden oluşuyor ve Manila ise Metro Manila’nın bu idari bölgelerinden sadece bir tanesi. Metrekareye düşen insan sayısı olarak dünyanın en kalabalık yerlerinden birisi. Sokağa çıktığınızda kalabalık insan yığınlarıyla karşılaşıyorsunuz.

Yerli, İspanyol, Çin ve Amerikan kültürleri mirasının en yoğun olduğu çılgın bir yer. Resmi olarak Metro Manila olarak bilinen şehrin gri ve sisli kabuğunun altında yerel halk ve kültürüne dair çekici bir şeyler olabilir. Ancak maalesef bizim bu mücevherleri keşfetmeye ayıracak zamanımız olmadığından gözümüzde hep karanlık bir şehir olarak kalacak.

Şimdiye kadar iki defa ziyaret ettim ve her ziyaretim sonrası şehre daha da ısındım. Yine de tek dikkate değer tarihi yerleşim bölgesi olan Intramuros’taki ve çevresindeki önemli turistik yerler, Manila Körfezi ve Makati dışından pek bir şey yok. Hem insanların hem de doğanın başına getirebileceği her felaketle savaşmış şehrin bu halde olmasını normal kabul etmek lazım.

Burda yaşamak için çok cazip sebepler olduğunu biliyorum. 12 milyon sakiniyle, çoğu aşırı kalabalık, kirli ve korkunç trafik sıkışıklığından muzdarip, ancak kaosun arasında ABD’nin varlıklı bölgelerine benzeyen sakin, kapı korumalı alt bölgeler de var. Ancak bu gezginleri pek de ilgilendirmiyor görünüyor.

Manila giden pek çok gezgin şehrin Malate ve Makati gibi bölgelerini ziyaret edip ayrılıyor. muazzam alışveriş merkezlerinde binlerce zengin, orta sınıf Manilalı, Londra veya New York’taki çağdaşları kadar modaya ve lükse bağımlıyken kimse her kavşakta araba camlarını temizleyen, dans eden ya da yiyecek dilenen küçük çocukların yoksulluğunu görmek istemiyor.

Şehirde iletişim kurmak kolay. İngilizcenin resmi dil olması gezginler için iletişimi çok daha kolay ve rahat hale getiriyor. Eğitim sisteminden pop kültürüne kadar Amerikan etkisinin her yere işlemiş.

Manila genellikle güvenli. Çoğu şehirde olduğu gibi, kaçınmanız gereken güvensiz yerler var ama buralar zaten turistik olmadığından yolunuz düşmez sanırım. Yine de yankesicilik ve kapkaç gibi küçük, şiddet içermeyen suçlara karşı dikkatli olun. Gerekli olmadıkça değerli eşyalarınızı ve özellikle cep telefonlarınınız cebinizde tutun.

En büyük endişeniz sıcaklık ve güneşten korunmak olsun. Manila özellikle yaz aylarında çok sıcak ve nemli olabiliyor. Hafif, nefes alabilen giysiler giyin. Şiddetli yağmura denk gelirseniz müzelere veya modern bir AVM olan Greenbelt Complex’e gidin.

Manila’da kullanılan para birimi Filipin Pezosu. Fişlerin iki düz pimi var, yanınıza universal adaptör alın. Yanınızda fazla nakit para taşımayın. Şehirde alışveriş yaparken iyi bir pazarlık yapmayı unutmayın. Yanınıza güneş kremi, sivrisinek kovucu ve güneş gözlüğü alın.

MANILA’YA NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Manila’ya gitmek için en iyi zaman Kasım ayından Şubat ayına kadar olan dönem. Aralık-Şubat arası en rahat olanı. En yoğun sezon olduğundan turistik yerler hep kalabalık olur. Şehri terlemeden ancak bu zamanlar gezebilirsiniz.

☀️ Mart-Ekim ayları arasında güneş tepenizde parlarken de ziyaret edebilirsiniz. Mart-Mayıs arası Filipin yazı olarak kabul ediliyor, hava çok sıcak ve nemli oluyor. Bütçeniz kısıtlıysa, uçuşlar ve konaklama fiyatlarının daha ucuz olduğu bu sezonu tercih ederseniz cebiniz fazla yanmaz.

🌧 Haziran-Kasım yağışlı mevsim. Genel olarak, hafif ve tolere edilebilir, bu yüzden yine gezme şansınız olabilir. Ancak ara sıra, sele neden olabilecek ve trafik durumunu daha da kötüleştirebilecek bir tayfun meydana getirdiği de aklınızda bulunsun.

Filipinliler ağırlıklı Katolik bir ulus ve Noel geleneklerini ciddiye alıyorlar. Filipinler’de Noel sezonu 1 Eylül’de başlayıp 6 Ocak’ta Üç Kralın Bayramı Epifani’de sona eriyor. Noel ve Paskalya öncesindeki hafta, çoğu taşralı ailelerini ziyaret etmek için şehri terk ettiğinden trafikte saatlerce mahsur kalabilirsiniz. Planınızı ona göre yapın.

MANİLA’YA NASIL GİDİLİR
✈️ Manila Ninoy Aquino Uluslararası Havalimanı (NAIA), şehrin 7 km güneyinde yer alıyor. Singapore Airways, Thai Airways, Korean Air, Omar Air, Katar ve daha pek çok uluslararası uçuş ile ulaşabilirsiniz. Türk hava Yolları Manila’ya direkt uçuyor.

Uluslararası uçuşların çoğu Terminal 1’e iniyor. Terminal 2, yalnızca Philippine Airlines hizmetinde, Terminal 1’de hizmet vermeyen birkaç havayolu ise Terminal 3’e iniyor. Hangisine inerseniz inin havaalanından otelinize ulaşmanın en iyi yolu UBE Ekspres Otobüs, Grab veya taksi.

Normal taksiye binmeyin. Yerliler arasında bile en iyi itibara sahip değiller. Birçoğu yıkık ve kötü kokuyor. Taksilerin dolandırıcılık ve hırsızlık yapmak için kullanıldığını sık sık duyuyoruz. Tüm taksi şoförleri kötü değil elbette. Ama genel olarak yazınca güvenliğiniz ve huzurunuz için şimdilik normal taksilerden uzak durmanız en iyisi. Önerim her zaman Grab kullanın.

MRT’yi (metro sistemi) turistler için ideal bir ulaşım aracı olarak önermeyi ne kadar çok istesem de yapamam. Çok sıcaklar ve yoğun saatlerde inanılmaz kalabalık. Ben çok kullandım ama hard traveller değilseniz ne jeepney ne de MRT kullanın. Yalnız, halka açık jeepneyler en konforlu ulaşım araçları olmasa da Filipin kültürünün ikonik bir parçası olduklarından en az bir kez binin.

MANİLA’DA NEREDE KALINIR
🏨 Manila’da nerede kalacağınızı bilmek, özellikle ilk kez gelen bir ziyaretçi olarak gerçekten göz korkutucu olabilir. Ne de olsa şehir, sıkışık, beton bir orman olarak ün yapmış. Peki nereden başlamalı? Ne aradığınıza bağlı. Gerçek bir Asya mega kenti yaşamak istiyorsanız Metro Manila, Makati gibi en metropol bölgelerde kalabilirsiniz. Tarihin ve kültürün kalbinde olmak istiyorsanız, sömürge zamanlarında duvarlarla çevrili bir şehir olan Intramuros civarında kalın. Hostellerden lüks Manila otellerine kadar her türlü Manila konaklama seçeneği var.

Makati
En Ucuz Hosteller: Z Hostel (Poblacion), Lub D Hostel (Makati City), Lokal Hostel, Tambayan Capsule Hostel & Bar (Malate), Urban Hostel, BGC Boutique Hostel and Dorm, Our Awesome Hostel, Junction Hostel Makati, La Casita Mercedes (Poblacion), City Garden Grand Hotel (Poblacion)
Uygun fiyatlı oteller: Hotel Sogo – EDSA, Guadalupe, MySpace@BGC Hotel, Ritz Astor Hotel, RedDoorz at Rockwell Mall
Orta Sınıf oteller: OYO 103 Artina Suites Hotel, Red Planet Makati, Makati Palace Hotel, Aruga by Rockwell, Herald Suites Polaris, Hotel Durban, City Garden Hotel Makati
Lüks oteller: Discovery Primea, The Peninsula Manila, Makati Shangri-La Manila, Raffles Makati

Quezon City
Quezon City Hostelleri: Kamuning Hostel, Golden Panda Dormtel, Yuj Inn, BGC Hostel And Dorm – QC
Quezon City Uygun Otelleri: Robbinsdale Residences, Fersal Hotel – P. Tuazon, Newgrange Condotel, Eurotel North Edsa

Intramuros
Uygun Fiyatlı Oteller: Casa Bocobo Hotel, The Corporate Inn Hotel, Rosa’s Garden Hotel, Southern Cross Hotel
Orta Sınıf oteller: Hotel H2O, Bayview Park Hotel Manila, City Garden Suites, Rizal Park Hotel

Manila Gezilecek Yerler 📌

Manila seyahat rehberini ilk defa 2012’de yazdım ve üzerinden 10 yıldan fazla geçti. Rehberi baştan sona ihtiyaçlarınıza göre güncelledim.

Daha önce de belirtildiği gibi, Metro Manila çok büyük! Önemli ilgi çekici yerler birbirinden biraz uzakta. Bu da nerede kalacağınızı iyi seçmeyi gerektiriyor. Ben bunu sizin için dört ideal seçeneğe indirgeyeyim:

Manila, başkent ve hükümet binalarının olduğu yer. Intramuros gibi tarihi yerler de burada. En ucuz konaklama yerleri Malate ve Ermita bölgelerinde yoğunlaşmış. En uygun fiyatlı konaklama yerleri Makati ve Manila’da.

Makati, Manila’ya ilk kez seyahat edenlere her zaman en iyi tavsiyem. Havaalanına yakın ve Manila’nın tarihi merkezinden çok uzak değil. Sokakları lüks restoranlardan hafta sonu pazarlarına kadar harika yemek seçenekleriyle dolu. Alışveriş merkezleri de var. Hepsinden önemlisi, hostellerden lüks otellere kadar geniş bir konaklama yelpazesi önünüzde.

Makati’deki Poblacion bölgesi sırt çantalı gezginler ve kısıtlı bütçeyle seyahat edenler için harika olacağını söyleyebilirim. Burgos, Jüpiter, Kalayaan sokakları civarında sırt çantasıyla seyahat kültürüne adapte olmaya başlayarak gelişti. Bence Poblacion bölgesi Manila’da kalmak için en iyi yer.

Mall of Asia ve Bay Area, Manila Körfezi boyunca uzanan bölge, havaalanının yakınında.

Bonifacio Global City, Taguig’deki bir başka iş bölgesi. Birkaç istisna olmasına rağmen hem Mall of Asia bölgesi hem de Bonifacio Global City genellikle pahalı.

Manila’yı keşfetmeye yeni başladığınızda, kalabalığın içinde kaybolursunuz, kirlilikte boğulursunuz. Yine de şehri çok küçümsemeyelim, biraz emekle şehrin ilgi çeken yerlerini ziyaret ederseniz az çok kendini sevdirir size. A noktasından B noktasına gitmek genellikle zorlayıcı oldu.

Yol bulmaya çalışırken soru sorduğum çoğu cana yakın Filipinli yardımsever ve misafirperverdi. Neredeyse herkes İngilizce bildiğinden rahat iletişim kurdum. Taksiye nerdeyse hiç binmedim, toplu taşıma Jeepney kullandım.

Manila için iki gününüz varsa ve uçağınız erkenden Manila’ya varıyorsa ilk işiniz Intramuros bölgesini gezmek olsun. Intramuros Bike Tour ile gezmek daha iyi. Gezi sonrası yeme içme için Çin Mahallesi Binondo’ya geçin. Öğleden sonra Manila Ulusal Müzeyi ziyaret ettikten sonra gün batımını izlemek ve yemek için Mall of Asia’ye gidin.

İkinci gün de şehrin modern kesimlerini gezin. American War Memorial, Jose Rizal Museum, Roxas Bulvarı, San Agustin Kilisesini programınıza alabilirsiniz. Akşam eğlencesi için de Poblacion’daki bar ve publara takılarak günü noktalayın.

1. Intramuros

Intramuros, bir zamanlar Manila’nın en zengin ve en etkili vatandaşlarına ev sahipliği yapan bölgenin adı. Manila’nın bir ruhu varsa burası olsa gerek. Başkentin tarihi çekirdeği Intramuros, 1571 yılında inşa edilmiş, şehrin en eski bölgesi. Surlarla çevrili yer İspanyol Sömürge Döneminde ‘Manila’ şehriydi. Hoş kolonyal mimarisi var.

Surların içinde yer alan bölge, şehrin en yüzüne bakılır yerlerinden biri. Şehrin en eski kısmı olsa da 20. yüzyıla erişebilmiş görülebilecek çok az şey kalmış. Yabancı istila dalgalarından, bir dünya savaşından ve amansız aşırı gelişme tehditlerinden kısmen de olsa kurtulmuş bir bölge. Devasa gürültülü metropolün içerisinde sessizce durmaya devam ediyor.

Intramuros’u kendi başınıza keşfedebilirsiniz, ancak eğlenceli bir yol tavsiye edeyim. Filipinler’in en saygın STK’larından biri olan Gawad Kalinga ile ortaklaşa yapılan sürdürülebilir bambu bisikletler ile yapılan Bambike Ecotours ile Intramuros Turu oldukça popüler (1.200 PHP).

San Agustin Kilisesi, Intramuros’da görülecek en önemli yer. İspanyol sömürge döneminde inşa edilen dört Filipin kilisesinden biri. Diğer üçü Santa Maria Kilisesi (Ilocos Sur), Paoay Kilisesi (Ilocos Norte) ve Miagao Kilisesi (Iloilo). Toplu olarak ‘Filipinler Barok Kiliseleri’ olarak biliniyorlar.

San Agustin Kilisesi, Filipinler’deki en eski taş kilisesi. 1607 yılında inşa edilen kilise tarihi bölgede inşa edilen üçüncü kilise. Birincisi bambu ve Malezya palmiyasından, ikincisi ise ahşaptan yapılmış. İkisi de yanmış.

Manila Katedrali, Intramuros’da görülmesi gereken diğer bir kilise. Papa Francis, 16 Ocak 2015’te Filipinler’e yaptığı Papalık ziyaretinin bir parçası olarak ilk Papalık Ayini’ni burada vermiş.

Fort Santiago, gezinizin son durağı olabilir. Manila’nın en önemli tarihi yerlerinden biri. Filipin ulusal kahramanımız José Rizal, 1896’da idam edilmeden önce burada hapsedilmiş. Dr. José Rizal, milliyetçi, romancı, şair, sanatçı, göz doktoru, gazeteci ve devrimciydi. Rizal’ın tüm kemikleri Luneta’daki Rizal Anıtı’nın altında tutuluyor. Sadece biri Fort Santiago’daki Rizal Shrine Museum’da yer alıyor.

Rizal Shrine Museum (Rizal Mabedi Müzesi), Filipinler’in en büyük kahramanlarından kabul edilen José Rizal’in yaşamına adanmış bir müze. Filipin edebiyatının en önemli eserlerinden ikisi olan, sömürge hükümetinin ve Katolik Kilisesinin yolsuzluğunu aydınlatan Noli Me Tangere ve El Filibusterismo’yu yazmasıyla tanınıyordu. 35 yaşında idam edilen yazarın 22 dil bildiği söyleniyor.

2. Makati

Makati, Metro Manilayı oluşturan 17 şehrinden birisi. Türkiye Konsolosluğu da dahil olmak üzere birçok ülkenin konsoloslukları da bu bölgede bulunuyor. Aynı zamanda kültür ve eğlence açısından da önemli bir yer olduğundan çok sayıda yabancı da bu bölgede yaşıyor. Yüksek bina ve gökdelenleri, geniş ve temiz sokaklar, lüks dekore edilmiş bar, restoran ve shoplar, ışıklı tabelaları ile Manila’nın diğer bölgelerinden tamamen farklı görünüyor.

Makati Poblacion bölgesi, son birkaç yılda hem turistler hem de yerli halk için olması gereken yer haline gelmeye başladı. Bizim Karaköy gibi hızlı bir değişim dönüşüm içerisinde. Genç yerlilerin sık sık uğradığı barlar ve restoranların dizili olduğu sokaklar artık sırt çantalı gezgin kültürüyle de beslelenmeye başladı.

Şehirde hızla bir yemek ve sanat merkezi haline geliyor. El Cupacabra, neredeyse herkesin listesinde olan bir Tex-Mex taco restoranı. Crying Tiger, Poblacion’da Tay yemekleri ve en ucuz yerel biralardan bazılarını sunuyor. Humus Elijah, muhtemelen Manila’nın en otantik restoranlardan biri.

Gezgin bütçesine uygun konaklama seçenekleri her geçen gün daha da artıyor. Manila’da kalmak için en güzel bölge burası bana göre. St. Peter ve Paul Kilisesi, La Casitas Mercedes, Pasig Nehri Parkı, Salcedo Pazarı (sadece Cumartesi) ve Legazpi Pazarı (yalnızca Pazar) görülecek yerler listenize girebilir.

3. Binondo

Binondo

Binondo (Manila Çin Mahallesi), dünyadaki hemen hemen her büyük şehirde olan Çin Mahallesinin Manila şubesi. Ancak Binondo’daki iki nedenden dolayı görülmeye değer. Birincisi, dünyadaki ilk Chinatown. 1594 yılında Vali Luis Perez Dasmarinas tarafından Katolikliğe dönüşen Çinli yerleşimciler için kurulmuş. İkincisi, çoğunlukla turistik bir cazibe yerine dönüşmüş birçok Çin mahallesinin aksine Binondo, olabildiğince gerçek.

Filipinli-Çinlilerin, tipik bir üçüncü dünya bölgesinin tüm neşesi, sesi ve pisliği ile burada yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor. Boğazınıza düşkünseniz Manila gezilecek yerler listenizde olmasını istersiniz. Manila Çin mahallesi Binondo, otantik Filipinli-Çin restoran ve tezgahlarıyla dolu dev bir yemek alanı gibi.

Binondo’nun arka sokaklarına götüren eğlenceli gastronomik tur programlarına katılabilirsiniz. Manila’nın Çin Mahallesi’ni keşfetmenin bundan daha iyi veya daha lezzetli bir yolu yoktur sanırım. Benim damak tadım Çin yemekleriyle pek anlaşamasa da ilginizi çekebilir.

4. Bonifacio Global City

Bonifacio Global City

Bonifacio Global City, büyük markalar ve ünlü mağazalarla dolu Bonifacio High Street sokağı gibi göz kamaştırıcı yerleriyle bilinen ticari bir merkez. Birçok şirket ofisine ve üst düzey restoran ve mağazaya ev sahipliği yapan Taguig’deki Bonifacio Global City, Manila’nın önde gelen iş ve alışveriş bölgesi.

Şehirde oyalanacak vaktiniz varsa direkt es geçmeniz gereken bir bölge/şehir. Asya’nın köy ve kasabalarında uzun süre gezip de gözünüz modern dünyaya ait bir şeyleri özlerse yüzünüzü buraya çevirin o vakit. Havalı ve modaya uygun giyinip kendinizi sokaklara bırakın. EDSA Ayala’dan BGC’ye giden bir otobüse binin. EDSA-Guadalupe’den bir jeepneye binerek gidebilirsiniz. BGC’ye C5’ten de erişilebilir.

5. Ayala Museum

Ayala Museum

Ayala Müzesi, Metro Manila’da çok sayıda özel müze içeriside favori olan. 1967’de kurulmuş müze, Filipin toplumlarına bakışınızı değiştirecek önemli kültürel ve tarihi eserleri barındırıyor. Sayısız sanat eserinin yanı sıra en değerli koleksiyonu, binin üzerinde altın eserin sergilendiği ‘Ataların Altını’ sergisi.

Filipinlilerin atalarının 16. yüzyılda, hatta İspanyol döneminden önce filizlenen ve gelişen son derece sofistike yaşam biçiminin inkar edilemez bir kanıtı. Salıdan Pazara sabah 9’dan akşam 6’ya kadar açık. Giriş ücreti 425 Peso.

6. Malacañang Palace

Malacañang Palace, Filipinler Devlet Başkanının resmi ikametgahı, ancak bazı bölümleri ziyaretçilere açık. Rehberli yürüyüş turuna katılırsanız sizi bu tarihi iktidar evinin etrafında gezdirecek ve içinde yaşayanların hikayelerini (ve belki skandallarını) anlatacak. Ardından, Turdan sonra San Miguel (Malacanang’ın bulunduğu yer), San Rafael Caddesi ve Manila’daki ilk art deco evlerden biri olan Legarda Konağı gezdiriliyor.

7. National Museum Complex

National Museum Complex (Ulusal Müze Kompleksi), Filipin sanat tarihinin en ünlü eserlerine ev sahipliği yapan, Manila’nın önde gelen müzesi. Rizal Park veya Luneta Park’ta aynı kompleks içinde yer alan Güzel Sanatlar, Antropoloji, Doğa Tarihi ve Planetaryum olmak üzere çeşitli bölümlere ayrılmış.

Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi içindeki en ünlü parça, seyirciler izlerken gladyatörlerin cesetlerinin çekildiğini gösteren bir resim olan Juan Luna’nın Spoliarium adlı yapıtı. Eser, 1884 yılında İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen Exposición Nacional de Bellas Artes’te altın madalya kazanmış.

Müzeler Salı-Pazar günleri 10.00 – 17.00 arası ziyarete açık. Söylemeye gerek yok, bütün bir gününüzü üçünü de ziyaret ederek geçirebilirsiniz.

8. Yexel’s Toy House

Yexel’in Oyuncak Evi, bir film veya çizgi roman tutkunuysanız sizin için bir cennet olabilir. Yüzlerce gerçek boyutlu çizgi film ve çizgi roman karakteri aksiyon figürü burada yer alıyor. Gerçek boyutlu Iron Man takımlarından ve Star wars’a adanmış bir odadan ünlü anime dizilerinden karakterlere ve dudak uçuklatan Optimus Prime’a kadar, Transformers’ın 18 metrelik dev canavarı her ziyaretçinin içindeki çocuğu ortaya çıkarabilecek cazibede.

9. Manila Amerikan Mezarlığı

Manila Amerikan Mezarlığı, yoğun Manila’yı oluşturan şehirlerden biri olan Taguig şehrinin ortasında bir barış vahası gibi. Sski adıyla Fort Mckinley olarak bilinen yerde bulunan Manila Amerikan Mezarlığı, şaşırtıcı sayıda 17 binden fazla mezarla 152 dönümlük bir alanı kaplıyor. Denizaşırı en büyük ABD askeri mezarlığı.

Tüm bu mezarların 17 bin 206’sı II. Dünya Savaşında savaşan Amerikan askerlerine ait. Buraya defnedilen askerlerin çoğu Yeni Gine’de veya Filipinler Savaşı’nda (1941-42) veya Müttefiklerin adaları geri alması sırasında öldürülen askerler. mezarların 570’i Güneybatı Pasifik’te ABD Kuvvetleri’nde görev yapan Filipin vatandaşlarına ait. Manila’da harcayacak çok zamanınız varsa gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

10. Mall of Asia

manila görülecek yerleri

Mall of Asia, Filipinler’deki üçüncü en büyük alışveriş merkezi olduğu için değil Manila’da gün batımı izleme şansı için listeye ekledim. Gün batımını yakalamak için saat 17.00 civarında ikinci kata çıkın. Seaside Bulvarı’na işaretlerini takip edin. Orada Manila Körfezi’ne bakan bir dizi açık hava restoranı var.

Size hitap eden herhangi bir restoran seçin ve bir kova (6 şişe) San Mig Lights veya Pale Pilsens sipariş edin. Arkanıza yaslanın şanslıysanız enfes gün batımının tadını çıkarın. Pasay City’deki Mall of Asia’ya gidiyorsanız Tatlı Müzesi’ni de ziyaret edin.

Dessert Museum, he biri farklı bir tatlıdan ilham almış sekiz temalı odaya sahip, eğlenceli ve şeker dolu benzersiz bir cazibe merkezi. 6 adede kadar ücretsiz tatlı içeren 2 saatlik küratörlü tur için 799 PHP ödemeniz gerekiyor. Turlarınızı asyanın rezervasyon uygulaması Klook aracılığıyla önceden yapabilirsiniz.

11. Taal Volcano

Taal Volkanı, Manila’dan günübirlik yapabileceğiniz gezilerden biri. Tagaytay, Manila’nın yaklaşık 2 saat güneyinde Taal Yanardağı’nın pitoresk manzarasına sahip bir tatil kasabası. Bir gölün ortasında bulunan Taal Volkanı, Filipinler’in en aktif yanardağlarından biri ama bu sizi korkutmasın.

Bir aktif yanardağ size yetmiyorsa Pinatubo Dağı‘nı da ziyaret edebilirsiniz. Birçok insan bunu hatırlamayabilir, ancak Pinatubo Dağı, 20. yüzyılın en büyük ikinci patlamasını üreten yanardağdı. 1991’de patlamasıyla gündüzü geceye çevirdi ve Manila’yı bir kül örtüsüyle kapladı. Mt. Pinatubo’nun krater gölüne yapılan yürüyüşler çok popüler.

Filipin mutfağı, gözleriniz kapalı parmaklarınızı yalamanıza neden olacak insanı heyecanlandıran bir mutfak değil bana göre. Neyse ki restoranlar, küçük kafeler, her köşede seyyar satıcı tezgahları var. Damağınıza uyan kaliteli yemekler arıyorsanız AVM food courtlarını adres belleyin. Yerel lezzetler arıyorsanız taze lumpia, chicken sotanghon, lechon ve sinigang gibi yemekleri araştırıp deneyin.

12. Pagsanjan Şelaleleri

Pagsanjan Şelalesi, Cavinti veya Magdapio Şelalesi olarak da adlandırılan 90 metre yükseklikten akan bir şelale. Laguna eyaletindeki şelale, ulaşmak için iki seçenek var. Biri şelaleye ‘Shooting the Rapids’ olarak da bilinen bir kanoyla gitmek veya diğeri Cavinti rotasını takip eden zorlu bir yürüyüş ile.

Ben kalabalık bir turist grubuyla gittiğimden teknelerle gitmiştim. Manila Cubao veya Buendia Bus Terminal’den Sta’ya giden bir otobüsle gidilebilir. Buradan da Pagsanjan’a giden jeepney (8.00PHP) binin. Vardığınızda Pagsanjan Şelaleleri turu için turizm ofisine uğrayıp tüm bilgileri alın.

Kano gezisi için standart ücret var, bambu sal gezintisi, can yelekleri, giriş ücreti kişi başı 1250,00 PHP. Kalabalık bir grup olduğumuzdan çok eğlenceliydi. Haftasonuna denk gelirse gitmeyin, aşırı kalabalıktan her yer panayır yerine dönüşüyor gibi.

Day 454: Filipinler:1. Manila, 31 Ekim 2011

Serbia

14 Yorumlar

  1. istanbuldan manilaya direk haftanin uc gunu ucuzlar var ama fiyatlar cok pahali aktarmali ucuslar direk ucuslardan daha ucuz oluyor en azindan 20 gun hotel paran cikiyor genelde aktarmali ucmak en mantiklisi ben iki sefer filipinler manilaya vede angeles citye gittim 1550 turklirasina gecmedi takbiki kanpanyalara dikkat etmek lazim saygilar

  2. Merhabalar Manila hakkında ben sizinle bir şeyler paylaşmak istedim..

    İlk havalimanında indiğinizde az çok ülkenin durumu hakkında fikir oluşmaya başlıyor. Size uçakta 3 adet form veriyorlar ve bunları doldurmanızı istiyorlar. (Sağlık, giriş, çıkış kağıtları). Bunların içinde ne amaçla geldiğiniz sağlık durumunuz, maddi durumunuz vb. sorular var. Yabancılar için 4 adet pasaport kontrol noktası var. Pasaport memuru size sorular yöneltiyor niye geldiniz nereye gideceksiniz gibi. Daha sonra 30 günlük vizeyi pasaportunuza işlyorlar. Bu işlemleri bitirdikten sonra elinizdeki diğer kağıtları görevlilere veriyorsunuz. Bu arada tuvaletlerin tam bir facia olduğunu görünce nasıl bir ülkede olduğunuzu anlıyorsunuz.

    Kapıdan dışarı çıktığınız an ettafınızı taksiciler sarıyor. Lütfen kimseye inanmayın. Fiyatlar 2100 Peso’dan başlıyor. 1 dolar: 44,50; 1 Euro: 52,50 Peso
    20 m ilerde taksimetreli araçlar var. Yaklaşık 10 km lik yola 300 Peso ödedim. İlk duyacağınız cümle sir, boss, madam… 🙂 İkincisi ise Where are u going ? U be carefull 🙂 Gerçekten dee öyle çok karanlık şehir kötü kokular, elinde silahlı adamlar sizi karamsar düşüncelere sürüklüyor. Denizden gelen o kötü kokuyu unutmam.

    Gündüz gezebileceğiniz birkaç yer var. Rizal park, Çin bahçesi (giriş 10 Peso), Okyanus Parkı (giriş 750 Peso dan başlar). Sahilde Bay Walk’ta yürüyüş yapabilirsiniz. Burda sokak satıcıları, oyun ve karaoke barlar mevcuttur. Otelinize dönerken o sokakta uyuyan insanları ve çocukları görünce ister istemez . Bu sehirden kaçmak isteyeceksiniz. Geceleri yardım kuruluşları yiyecek ve içecek yardımında bulunuyorlar. İnsani olarak çok üzüldüm. 🙁

    Batangas Limanına Buendia terminalinden otobüs kalkıyor (167 peso). Malate’den Buendia’ya gitmek taksiyle (200 Peso). Batangas gemi kalkış noktası buradan diğer adalara yolculuk edebilirsiniz. Liman ücreti 25-30 Peso Batangas için.

    Tatiliniz bitti geri dönüyorsunuz. Üzerinizde Peso var. Havalimanının içinde money changer bulunmuyor. Dışarıda paranızı değiştirebilirsiz. Yalnız ülkeden çıkabilmek için kişi başı 550 peso (Yaklaşık 12,50 $) ödeme yapmanız gerekiyor. İyi tatiller…

  3. Selam Kemal bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Benim İngilizce bilmemem kötü oldu biliyorum, ama çat pat. Uçak biletleri haricinde 2.500 dolar olacak yanımda arkadaşlarım beni havaalanından alacaklar öyle dediler bana.

  4. Merhaba. 20 Haziran-20 Temmuz arasında Manila’da olacağım. Manila hava durumunun Muson sezonunda olacağını öğrendim. Bu dönemde Manlia’da hava çok mu sıcak olur? Ne tarz giysiler almamı tavsiye edersin? Teşekkürler.

    • Manila hava durumu gideceğiniz dönemde yağışlı olur muhtemelen. Ortalama sıcaklık 30 derece civarında görünüyor. Şort, t-shirt ve parmak arası terlik yeterli. İnce pantolon, hafif bir spor ayakkabı ve şapka da kullanabilirsiniz. Hava yağmurlu da olsa, hemen her zaman güneş yakıcı. Güneş kremi kullanmadan dışarı çıkmayın. Yanınıza küçük bir şemsiye alabilirsiniz, ben pek şemsiye taşımayı sevmem. İnce yağmurluğunuz olursa da iyi olur.

      Manalia’da hava yağışlı olsa da günde birkaç saat güneş ortaya çıkıp tüm yağmuru kurutup, sanki hiç yağmur yağmamış gibi hissettirebiliyor.

  5. Filipinler’den ziyarete gelmek isteyen bir arkadaşın gidip dönme uçak bileti masrafı İstanbul’a ne kadardır? Tagliban City’de arkadaşım. Ağzımdan Türkiye’ye DAVET gibi bi kelime çıkmış bulundu. İstanbul’dayım değerli seyyah dostum. Saygılar.

    • Türkiye’den Manila’ya direkt uçuşlar yok bildiğim kadarıyla. İstanbul-Manila uçak bileti gidiş-dönüş 2000TL’yi geçer diye tahmin ediyorum.

      Filipinlilerin çoğu yurtdışından birileri bulmak, evlenmek için internette çok aktifler. O nedenle güven konusunda dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Sizden uçak bileti için para isteyip, paranızı aldıktan sonra ortadan kaybolabilirler.

      Ülkenin %10’dan fazlası yurtdışında çalışıyor. Herkeste kapağı yurtdışına atma sevdası var. Dikkatli olmanızı öneririm.

      • Çok teşekkürler. Üstelik benim amacım sadece ağırlamaktı, o da 21 gün turizm sanırım, ama şüphelendim. Ben de evliyim dememe rağmen benden çok hoşlandığını vesaire söylüyor. Hatta bir tanesi de burada parfüm yok fakiriz, para yolla, parfüm yolla falan diyor. Çok haklısınız, ben hakikatten merak ettim ve bir bilene sorayım dedim. Amaç bu olabilir haklısınız. Saygılar, teşekkürler

  6. Havalimanı, otobüs ve tren terminallerinde geçen vakitler başta can sıkıcı olsa da zamanla insan alışıyor. Bana da genelde eski kız arkadaşı Türk olan ecnebi beyler denk geliyor.

      • Arkadaşlar, ben yaklaşık 30 gün sonra ilk defa yurt dışına çıkacagım. Filipinler uçak bileti masrafı haricinde yanımda 2.500 dolar olacak. Tek sorunum İngilizce bilmemem. Oraya kız arkadaşımın yanına gidiyorum. Nerde kalabilirim? Vize nasıl nerde alınır? Lütfen bilgi.

        • İngilizce bilmeden orada arkadaşınla anlaşman zor olacak. Filipinli kızlar internetle arası iyidir ve yurtdışından erkek arkadaş bulup, ülkeden ayrılmaya çalışırlar. Dikkatli olmanızı öneririm. Otel için gideceğiniz şehri ve tarihi seçin ve fiyatlara bakın: booking.com. Havalimanında 30 gün vize veriliyor, daha uzun süre kalacaksanız Filipinler elçiliğine başvurmanız gerekiyor.

      • İyi günler. Filipinler’e tatile gitmeyi düşünüyorum. Sanırım biraz fazla kalacağım. Palawan’da konaklayacağım yer (Bf Homes Parañaque) olarak adlandırılıyor. Şahsi bir ev. Bu evlerin bulunduğu semt yada caddelerle ilgili bilgi verebilir misiniz ? Özellikle yaşam standardı, güvenlik vs hakkında.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz