Cebu, Filipinler‘in Visayas olarak adlandırılan takımadalarında yer alan, ülkenin en kalabalık nüfusa sahip ikinci büyük şehri. Cebu Adası, dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranları, alışveriş merkezleri, renkli gece hayatı, doğal güzellikleri ve tarihi yerleriyle her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor.
Cebu Adası tüm Filipin Takımadalarındaki en sevdiğim yerlerden biri. Muhteşem orman şelaleleri, inanılmaz şnorkelli yüzme ve dalış, dağ yürüyüşleri ve tropik manzaraların yanı sıra dünyaca ünlü, samimi Cebuano kültürü gibi ilginç ve cazip şeyler bulacaksınız. Cebu Adası biraz maceraya odaklı gezginleri kendisine çekiyor.
🧭 Singapur’da 3 gün gezdikten sonra, oradan Manila’ya uçup sonrasında hemen Palawan Adasının başkenti Puerto Princesa’ya geçip adayı gezdim. Rotanın devamında Puerto Princesa Yeraltı Nehri, El Nido, Puerto Princesa ve oradan da Cebu’ya uçtum. Panglao Adası, Bohol, Sumilon Adası ve Boracay adalarını gezdikten sonra üçüncü kez yaptığım Filipinler gezimi tamamlamış oldum.
Cebu Adası Gezi Rehberi
Cebu, resmi adı Filipinler Cumhuriyeti olan Filipinler’in bir şehri. Visayas adaları ile tek bir idari bölge kabul edilen adanın merkezi ise Cebu City. Filipinler’in onlarca adadan oluşan coğrafyasının merkezinde konumlanan Cebu Adası, 4 bin 442 kilometrekare yüzölçümüne sahip.
Filipinler’in ilk başkenti unvanına sahip olan şehir, ülkenin en gelişmiş ve büyük yerleşim yerlerinden biri. En yüksek noktası bin 103 metre yüksekliğindeki Calabasan Dağı olan Cebu Adasının toplam nüfusu 2 milyon 900 bin. Cebu Adasının merkezi Cebu City, ada çevresindeki eşsiz ve bakir noktalara açılan bir kapı konumunda.
Büyük bölümü mercandan oluşan yanardağ kökenli bir ada olan Cebu’nun kıyılarındaki verimli ovalarda tarım yapılırken, iç kesimler dağlık ve engebeli bir görünüme sahip. Adanın kıyı şeridi farklı bütçelere hitap eden konaklama tesisleri ve kumsallarla çevrili.
Tatil beldesinde kokteylleri yudumlamayı tercih ediyorsanız, Panglao Adası veya Boracay Adası size daha cazip gelebilir. Eğer yüzme, trekking, uzun yolculuklar sizi yormayacaksa Cebu maceranıza geniş vakit ayırın.
Cebu’da Filipinler’in resmi dili Filipince ve İngilizce konuşuluyor. Filipinler para birimi Peso. Cebu, Türkiye’den 5 saat ileride. Cebu’ya gitmek için vize gerekmiyor. Filipinler’i ziyaret eden Türk vatandaşları 30 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaf. Pasaportunuzun en az 3 aylık süresinin olması gerekiyor.
Eğer 6 aydan az süresi kalmış pasaportunuz varsa yenileseniz daha iyi olur. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Verimli bir Cebu tatili için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport gibi blog yazılarına göz atın.
Bu kapsamlı Cebu Adası Gezi Rehberi blog yazımda size seyahate çıkmadan önce bilmeniz gerekenler, gezilecek yerler, yapılacak harika aktiviteler, nasıl gidilir gibi tüm temel konularda bilgilerimi paylaşmaya gayret ettim.
CEBU NASIL GİDİLİR
Cebu Adası’nın başkenti Cebu City’ye iki ayrı köprü ile bağlantısı bulunan Mactan adasında yer alan Mactan–Cebu Uluslararası Havalimanı, Cebu’ya yapılan uçak seferlerinin gerçekleştirildiği nokta. Türkiye’den Cebu Adası’na direkt uçak seferi bulunmuyor. İstanbul Havalimanı’ndan Singapur, Dubai, Manila ve Atina aktarmalı uçak yolculuğu ile Cebu’ya ulaşılabiliyor.
Türkiye’den Cebu’ya aktarmalı olarak Türk Hava Yolları, Singapore Airlines, Emirates ve Philippine Airlines yer alıyor. Filipinler’in başkenti Manila’dan Cebu Adasına Air Asia, Cebu Pasific ya da Philipine Airlines’in gün içerisinde birden çok uçuşu var. Cebu’ya Manila’dan yaklaşık iki saatte, Puerto Princesa’dan ise bir saatte uçulabiliyor.
Cebu Mactan Havalimanı, Mactan Adasının Lapu-Lapu şehrinde yer alıyor. Buradan Cebu şehrine ulaşmak taksiyle yaklaşık 40 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Cebu’nun kötü şöhretli bir trafiği var. Havaalanından herhangi bir toplu taşıma aracı yok. Taksimetre sistemi ile çalışan beyaz taksileri kullanın.
CEBU ADASINA NE ZAMAN GİDİLİR
Cebu’ya gitmek için en uygun zaman Aralık’tan Nisan’a kadar olan dönem. Filipinler’in çoğu bölgesi için bu dönem kurak mevsim olarak geçiyor zaten. Gezmek için en uygun zaman ise Aralık-Şubat arasına denk geliyor. Mayıs ayı yağışlı sezonun başlangıcı iken Kasım ayı Filipinler’deki en yoğun turizm sezonunun başlangıcı sayılıyor.
Haziran’dan Eylül’e kadar arka arkaya pek çok gün yağmurlu geçer, ancak bu dönemde otel fiyatları nerdeyse %30 düşer. Cebu, fırtınalardan diğer Filipinler adalarından çok daha az etkilense de yağışlı mevsimde gitmemeye çalışın. Mayıs ve Kasım ayları tam da geçiş ayları olduğundan tatil için yine de uygun ve ucuzdur.
CEBU NEREDE KALINIR
🏨 Cebu’da en iyi oteli bulmak zor değil. Bütçeniz kısıtlıysa Shejoje Poshtel Hostel, Mad Monkey Hostel ve Crazy Bears Hostel. Orta seviye konaklama seçenekleri Super Cebu Loft, Lex Cebu, Harolds Evotel Cebu ve Hamersons Hotel bakabileceğiniz iyi oteller. Cebu Parklane International Hotel, Citadines Cebu City ve Radisson Blu Cebu
Cebu Gezilecek Yerler 📌
Filipinler’in popüler turizm merkezlerinden Cebu gezilecek görülecek yerler açısından oldukça zengin bir yer. Cebu City başta olmak üzere adanın dört bir yanında yer alan doğal güzellikler, tarihi yapılar, etkileyici kumsallar ve tekne turları ile keşfedilen irili ufaklı adalar görmeye değer.
Doğrusunu söylemek gerekirse Cebu City biraz kalabalık ve çirkin. Yine de şehrin sağına soluna serpilmiş birkaç güzel insan yapımı eserleri rotanıza alabilirsiniz. San Pedro Kalesi, Simala Parish Kilisesi,Cebu Metropol Katedrali, Cebu Anıtı Mirası, Minore Del Santo Nino Bazilikası, Macellan Haçı Cebu’da gezilecek yerler arasında.
Manila’daki Mall of Asia’dan sonra ülkenin en büyük ikinci alışveriş merkezi olan SM Cebu alışveriş merkezindeki yemek yiyebilirsiniz.
Chinese Cemetery Queen Gardens (Çin Mezarlığı Kraliçe Bahçeleri) güzel grafiti duvarlarına sagip. Yerlileri İspanyol işgali ve kolonizasyonundan korumak için inşa edilmiş Fort San Pedro’yu ziyaret edin.
Fort San Pedro’nun hemen yanında, aşıkların ve çiftlerin uğrak yeri olan Plaza Independencia var. Güney’in Malacanang’ı, eski başkan Gloria Arroyo’nun kendisine oy verdikleri için halka teşekkür etme isteği üzerine inşa edilmiş büyük beyaz bir bina.
Macellan’ın haçı, Ferdinand Magellan’ın Hıristiyanlığı Cebu’ya tanıtırken haçı koyduğu yere dikilmiş. Santo Nino Kilisesi, ülkedeki en eski kilise. Adını Christopher Colombus’tan almış Colon Caddesi şehrin en kısa ve en eski caddesi. Mactan’daki Lapu-Lapu Anıtı, İspanyol sömürgeciliğine direnerek Macellan’ı yenmek için savaşa öncülük eden kahramanın anısına dikilmiş.
Beverly Hills, şehrin kuzeyinde bulunan zengin bir kapılı güvenli bölge. Diğer güvenlikli siteler Forbes Park, Dasmariñas Köyü ve Ayala Alabang. Mango Meydanında birkaç gece kulübü ve bar var. Ayala Center Cebu ve IT Park çevresinde çok sayıda restoran bulunuyor.
1. Osmeña Peak
Osmeña Zirvesi, deniz seviyesinden 1013 metre yükseklikte Cebu Adası’ndaki en yüksek noktası. Sunduğu inanılmaz dağ manzaraları nedeniyle yürüyüşçülerin sevdiği popüler bir yer. Yukarıdan, okyanusa doğru eğimli geniş bir pürüzlü tepeleri hoş manzarası var. Bohol’daki Çikolata Tepeleri’ne anımsatıyor.
Osmeña Peak yürüyüşün aslında ilk göründüğü kadar zorlu değil. bilmelisiniz. Zirveye kadar neredeyse bir motosiklet ile gidebiliyorsunuz. Sadece gidilen son noktadan 25 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekecek.
2. Kawasan Falls
Kawasan Şelaleleri, yeryüzümüzün en pitoresk tropik şelalelerden biri olsa gerek. Muhtemelen instagramda bir şekilde karşınıza çıkmıştır. Adanın en popüler turistik yerlerden biri. Cebu, Badian’da, turkuaz orman sularına akan 12 metre yüksekliğinde bir şelale. Cebu’daki ve hatta belki de tüm Filipinler’deki en güzel şelale olduğu söylenir.
Buradaki suyun rengine inanmanız için gerçekten görmeniz gerekiyor. Derin yüzme havuzunu çevreleyen dik, kireçtaşı kanyon duvarları ve çevresinde yetişen yoğun orman bitki örtüsü ile kaplı. Tam da fotoğrafçıların hayali. Kawasan Şelalelerini keşfetmenin açık ara en maceralı yolu, bir kanyon turuna katılmak.
Kawasan Şelaleleri nefes kesici olsa da şelaleyi her gün ziyaret eden yüzlerce insanla paylaşmak zorunda kalacaksınız. Şelaleye çok çok erken gitmezseniz kalabalıktan kaçış yok. Gün doğumun ilk ışıklarıyla giderseniz şelalenin tamamı bir süre size ait olabilir.
Kawasan Şelaleleri, üç seviyeden oluşmuş. Kawasan Falls Cebu’nun sadece ikinci seviyesinden, yaklaşık 11 metrede atlama noktası var. Şelale en kuvvetli yağışlı mevsimde akıyor.
3. Camotes Islands
Camotes Adası, mangrov ormanları arasında uzayan beton bir köprüyle birbirine bağlanan iki ana ve bir yavru adadan oluşuyor. Poro, Pacijan ve Ponson adalarının üçüne birden Camote Adaları deniyor. Dalış, tekne turu, şelale ve Danao Gölü adaların cazibe merkezi. Ponson, diğer iki adadan oldukça uzakta olduğundan daha az biliniyor.
Adaları gezmek için günde 400 Peso’ya motosiklet kiralayabilirsiniz. Camotes adasında lüks restoran, fast food, 24 saat açık market yok. Bu yüzden bulduğunuz yerde yiyin. Camotes adalarını keşfetmek için 2 gün 1 gece ayırabilirsiniz.
Cebu şehir merkezinden Kuzey Otobüs Terminalinden, Camotes Adalarına giden teknelerin kalktığı 1 saat uzaklıktaki Danao Limanına gidin (40 Peso). Buradan Camotes Pacijan Adasına gidiş yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor.
4. Sumilon Adası
Sumilon Adası, Filipinler’in orta coğrafyasında yer alan Cebu Adası’nın batı ucunun güneyinde yer alıyor. İsmi balıkçılar için sığınak anlamına gelen nisilong kelimesinden gelen ada, etrafını çevreleyen kristal berraklığında, turkuaz ve yer yer maviye çalan enfes denizi, ormanlarla kaplı yeşil dokusu, etrafındaki beyaz kumlu plajlarıyla göz alıcı duruyor.
Çevresinde tam bir turu 2-3 saatte tamamlayacağınız kadar küçük bir yer olan Sumilon Adası, tek kelimeyle etkileyici bir tatil adası. Deniz, güneş, beyaz kum, koylar, turkuaz deniz, tertemiz berraklığı, mercan resifleri, ormanı ile pek beğendiğim bir ada oldu. Hemen karşısında yer alan Oslob’a birkaç kilometre uzakta yer alıyor. Bu bölgenin en öne çıkan aktivitesi olan Balina Köpekbalıklarını (Whale Shark) görmek için ideal bir konumda.
Sumilon Adası’ndan ana karaya ise 09.00, 10.30, 12.00, 13.30, 15.30 ve son olarak da 17.00’de tekne ile transfer yapılıyor. belirli sürelerin dışında özel tekne ile transfer 2000 Peso (120TL) karşılığında veriliyor.
Sumilon Adası, beyaz kumlu plajları, lagünü, panoramik manzara sunan yürüyüş rotaları ve adada yer alan tek konaklama seçeneği Sumilon Bluewater Resort ile keyifli bir tatil için ideal. Romantik çiftler, balayı tatili için ilginç bir yere gitmek isteyenlere öneririm.
Sumilon Bluewater Resorts, adanın kuzey doğu kısmında, kayalıkların üzerine kurulmuş, tam karşıda Oslob ve önünüzde turkuaz dalgalı deniz var. Adanın doğu kısmı Pasifik’ten gelen rüzgarlar nedeniyle dalgalı.
Otelde kalmadan, günübirlik Sumilon Adası’na gitmek ve otel aktivitelerinden faydalanmak mümkün. Oda ücretine öğlen yemeği, ücretsiz şnorkel ve kano, infinity havuz ve jakuziden ücretsiz yararlanma, trekking rotalarında yürüme ve transferler dahil.
5. Oslob
Oslob, giderek Filipinler’in en ünlü gezgin rotalarından biri oldu. Her geçen yıl da ünü artıyor. Sebebi ise net, balina köpekbalıklarıyla yüzme fırsatı! Benim yolumu Oslob’a düşüren de bu oldu. Adada konaklamamın ikinci gününde Oslob’un ünlü aktivitesi Balina köpekbalıklarıyla dalmaya gittim.
Otelden sabah dokuzda ayrılan tekne ile karşıda yer alan otelin iskelesine, oradan da 5 dakika sürmeyen bir transferle Oslob Whale Shark Experience noktasına geldim. Otel bunu bana ücretsiz sundu.
Her sabah turistik balıkçı teknelerinden denize bırakılan algleri yemek için Oslob’u ziyaret eden düzinelerce yerel köpekbalığı var. Tabi benim gibi yüzlerce kişi de teknelerinden bu dünyanın en büyük yaratığını görmek için denize atlıyor. Tüm Cebu seyahat rehberinde yer alan en popüler aktivitelerden biri.
Oslob’da kalıyorsanız, sabah 6.30 civarında balina köpekbalığı alanına inmeniz gerekiyor. Google’da ‘Oslob Balina Köpekbalığı İzleme’ noktası olarak konumu var. Burada bir brifing alıp bilgilendirildikten sonra balina köpekbalıklarıyla yüzeceğiniz tekneye binmek için sıraya giriyorsunuz.
6. Tumalog Şelalesi
Tumalog Şelalesi, Cebu Adası’ndaki diğer bir popüler turistik yer olan Oslob’un yakınında bulunan uzun ve geniş bir şelale. Çok gür olmasa da yüksekliği ve genişliği dikkat çekici. Belki Cebu’dan özellikle kalkıp gidip görmeye değmeyebilir ama Oslob yakınında iseniz kesinlikle ziyaret etmeye değer.
Bu şelaleyi, yakınlığı nedeniyle balina köpekbalığı dalışı turunuzla birleştirin. Yine motosiklet veya üç tekerlekli motosiklete ihtiyacınız var. Oslob’dan Tumalog Şelalesi otoparkına gidiş yaklaşık 20 dakikalık bir sürüyor. Otoparkına vardığınızda, şelalenin dibine yokuş aşağı yürümek sadece 15 dakika sürüyor.
Tepenin eteğine vardığınızda küçük bir bilet gişesi göreceksiniz. Şelale alanına giriş yapabilmek için kişi başı 20 peso giriş ücreti ödemeniz gerekecek. Tumalog Şelalesi, aslında Cebu’daki en popüler ikinci şelale. Ancak bu, şelalenin güzelliğinde çok konumundan kaynaklanıyor.
7. Moalboal
Moalboal, Cebu’daki en iyi şnorkelle yüzme noktalarından biri. Burada sardalya sürüleri ve dev Moalboal kaplumbağaları ile yüzebilirsiniz. Filipinler’deki adaların çoğu gibi, Cebu da çok büyük bir deniz kaplumbağası popülasyonuna sahip. En büyük kaplumbağa popülasyonu, Moalboal’daki Panagsama plajının hemen dışında toplanmanıyor.
Cebu’da şnorkelle yüzerken göreceğiniz tek şey kaplumbağalar olmasa da kesinlikle muhteşemler. Moalboal aslında bir mücevher gibi. Bu epik küçük turizm merkezinin gelişim konusunda geleceği parlak görünüyor.
Pescador Adası, açık ara en iyi deniz yaşamını sunan konum olarak not edilmeyi hakkediyor. Burası muhtemelen Filipinler’de şnorkelle dalarken en çok eğleneceğiniz ve heyecanlanacağınız yer olabilir. PADI sertifikanız varsa tüplü dalış yapın, benim fırsatım olmadı.
Moalboal’da şnorkelle yüzmek için bir tekne turu rezervasyonu yaptırmanız gerekecek. Sardine Run’da şnorkelle yüzme ve Kawasan Şelalesi kanyon gezisi de dahil olmak üzere en iyi puan alan turlarla rezervasyon yapın.
Moalbaol’da şnorkelle yüzmek için diğer iyi bir yer ise yerlilerin ‘house reef‘ dediği yer. Resife erişmek için, Panagsama Plajı olarak bilinen Moalboal’ın ana şeridi boyunca uzanan plaja gidin. Burada yeralan dik bir duvar etrafında dolaşan bir grup Moalboal kaplumbağası bulma ihtimaliniz çok yüksek.
Sardunya sürüleri, Moalboal’daki ana plajın hemen dışında geziniyor. Plajdan derin resif duvarına doğru yüzünce dev sürüyü görürsünüz. Herhangi bir nedenle onları bulamazsanız Cabana Beach Club Resort‘un yakınında yüzmeyi deneyin. Sardine Run Snorkelling Zone 1 diye Google Map’te aratın.
Montpellier Şelaleleri, Moalboal’dan yaklaşık bir saat uzaklıkta yer alan bir şelale. Moalboal’dan Kawasan Şelalelerini ve popüler kanyon geçiş noktalarını geçerek yaklaşık 45 dakika güneye iniyorsunuz. Dik kireçtaşı uçurumun üzerindeki huni gibi bir noktasından akan uzun ama ince bir şelale. Enerjiniz varsa Cambais Şelaleleri de ziyaret etmeye değer.
8. Inambakan Falls
Inambakan Falls, yine Cebu’nun en güzel şelalelerinden biri. Moalboal’a yaklaşık bir saat uzaklıkta yer alsa da Cebu City’den gidecekseniz en az beş saatlik bir yol sizi bekliyor. Oslob’dan giderseniz de kabaca bir buçuk ila iki saat sürer. Şelaleye ulaşmanın en iyi yolu bir motosiklet kiralamak.
Sahil boyunca, yemyeşil Güney Cebu tepelerinden geçen yolu takip edin. Birkaç tepeyi inip çıkmanız gerekecek, bu yüzden kıyıdan ayrılmadan önce yakıt aldığınızdan emin olun. Yol boyunca, palmiyelerle çevrili dağ yollarının ve küçük yerel köylerin tadını çıkarın. Giriş için kişi başı ücret 50 peso.
Bilet gişesinden toprak yola çıktığınızda şelaleye ulaşmanız yaklaşık 15 dakikanızı alır. Inambakan Şelalesi, yaklaşık 30 metre yüksekliğinde uzun ve geniş bir şelale. Diğer bazı Güney Cebu şelalelerinden çok daha güçlü akıyor. Güzellikte Kawasan Şelalelerine rakip olur. Toplamda beş seviyesi var, tümüne çıkın.
9. Bantayan Island
Bantayan Adası, Filipinler’in en güzel 10 adasından biri. CNN, 2014 yılındaki bir makalede Bantayan’ı Filipinler’in en iyi plajları ve adaları beşinci sırada listelemiş. Lonely Planet’e göre sahillerde tembel tembel yatmak isteyenleri Bantayan’ı çok seveceği yazıyor.
Cebu’nun kuzeyinde yer alan adada yapılacak en iyi aktiviteler şnorkelle yüzme, dalış, rafting veya yanardağ tırmanışı. Adanın güneyinde yer alan ve çok gürültülü olmayan tatil köyleri ve plajlara ev sahipliği yapan Santa Fe kasabası, adanın başkenti.
Cebu şehrinden Kuzey Otobüs Terminaline taksiyle gidin. Buradan Port Hagnaya’ya giden otobüse binin (3 saat/132 Peso). Hagnaya limanında, Bantayan Adasına (Santa Fe limanına) 170 Peso/yön için bir tekne bileti satın alın. Bir saatlik tekne yolculuğu sonrasında süper güzel Bantayan adasına ulaşmış olursunuz.
10. Malapascua Adası
Malapascua Adası, Cebu’nun kuzeyinde bulunan harika bir küçük ada. Burası dalış noktasıyla ünlü olsa dalmasanızda gitmeye değer güzellikte. Adaya ulaşmak için kuzeydeki New Maya Port’a giden bir halk otobüsüne veya bir taksiye atlamanız gerekecek.
Malapascua Adasında otantik bir seyahat deneyimi arıyorsanız, Villa Sandra‘da kalmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu sürdürülebilir ağaç ev pansiyonu tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış. Çok konfor aramayın, fiyatı çok ucuz ve üstelik ücretsiz bisiklet sağlıyor.
Cebu Adası ve çevresi, Filipinler’in popüler seyahat noktaları arasında yer alan bir cennet parçası. Cebu Gezi Rehberi blog yazımda, adanın en önemli gezilecek yerleri ile adayı nasıl keşfedeceğinize dair deneyimlerimi paylaştım. Adayı keşfetme fırsatınız olduysa deneyimleriniz yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Biz tatile çıkamıyoruz bari olan bitenden haberdar olalım.
Balayı için anladığım kadar burası iyi seçenek değil mi?
Başka ülkeye gittiğinizde oranın parasını nasıl kullanıyorsunuz? Dolar olarak mı harcadınız yoksa Peso olarak mı?
O ülkeye Euro veya Dolar ile gitmeniz gerekiyor. Havalimanında veya şehirde ülkenin para birimine çeviriyorsunz veya benim gibi ATM’den o ülkenin parasını çekiyorum.
https://yoldaolmak.com/seyahat-ederken-para-ve-kredi-karti-guvenligi.html
Çok beğendim! Ne güzel yerleri gezdiniz.
Plansiz programsiz seyehat etmek acayip guzel olur