İzmir çevresinde gezilecek yerler, hem doğa, hem tarih, hem de deniz tatili sevenleri mutlu edecek kadar zengin ve çeşitli. İzmir’de yüzünüzü hangi rotaya çevirirseniz çevirin kadim geçmişin mirasını gözler önüne seren antik kentler ve tarihi yapılar en fazla 50 km uzağınızda kalıyor. Bu rotaların kimisi sizi Ege’nin en güzel kıyılarıyla buluştururken, kimisi insanlık tarihi ile yaşıt antik kentlere ve tarihi yapılara çıkarıyor.

İster araç kiralayıp gezin, ister aracınızla gelin veya toplu taşıma kullanın. Her biri başlıbaşına gelmeye, kalma değer bir tatil rotası. Bu yüzden İzmir’e tekrar tekrar gelin. İster verdiğim rotaları kapsayan tatil planlayın ister adı geçen yerlerin her biri için gelin, İzmir sizi mutlu edecek, tadını size hissettirecek bir şehir.

İzmir Civarında Gezilecek Yerler 📌

1. Alaçatı

izmir çevresi gezilecek yerler

Alaçatı, Avrupa kasabası görünümüyle insanda hayranlık uyandıran bir yer. Begonvil, sardunya ve hanımelilerin süslediği iki katlı cumbalı taş evleriyle Alaçatı’ya özgü evlerin mimari dokusu kasabaya harika bir karakter veriyor. Son birkaç yılda yaratılan tüm güzellikler nedeniyle Alaçatı’nın kışın sekiz bin olan nüfusu yaz döneminde elli bine ulaşıyor.

Arnavut kaldırımlı dar sokakların iki yanına göz alıcı şık butikler, yerel zenginliği gözler önüne seren antikacılar, Ege’nin en nadide yemeklerini sunan restoranlar ve sıra dışı cafeler sıralanıyor. Alaçatı’nın her köşesi farklı bir renkte. Sokaklarında dolaşıp kaybolmak iyi fikir. Türkiye’nin en güzel sokaklarından Hacı Memiş, Alaçatı’nın en gözde sokağı. Her gittiğimde eski ve yıkık binaların restore edilip, yeni mekanlara dönüştürülmesiyle burası büyümeye güzelleşmeye devam ediyor.

Malta

Eski köy evlerinden dönüştürülen butikler otellerin her birinin ayrı bir karakteri, tarzı ve dokuzu var. Türkiye’nin en iyi butik otellerinin birçoğu da burada. Salbakos Heraklia Otel benim tavsiyem.

Alaçatı deniz kenarında değil, ancak aracınızla 15 dakika yol aldığınızda nefis koylar sizi bekliyor. Alaçatı Çark Plajı, Delikli Koy, Kleopatra Plajı (Güvercinlik Koyu), Çeşme Ilıca Plajı gidebileceğiniz en iyi plajlar.

Alaçatı, doğal zenginliklerini tanıtma amacıyla her yıl nisan ayında Ot Festivali düzenliyor. Alaçatı’ya özgü otlarla yapılacak birbirinden leziz yemeklerin yanı sıra ödüllü ve eğlenceli yarışmalar düzenleniyor. Denk gelirseniz bu tarihte her yerin çok kalabalık olacağını aklınızda bulundurun.

Alaçatı gastronomi açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Deniz ürünlerinin ayrı bir yeri var. Lagos, çupra, kalamar, ahtapot zevkinize göre tadabileceğiniz ürünler. Alaçatı’da sakızlı dondurma yiyerek serinlemenin keyfi ise bir başka. Damla sakızlı macun, sakız reçeli, el emeği göz nuru takılar, kurutulmuş çiçekler, kokulu sabunlar ve bitki çayları alınabilir.

Alaçatı Gezilecek Yerler, Alaçatı Hakkında Bilgiler, Alaçatı Tatili Öncesi Bilmeniz Gerekenler ve Alaçatı’ya Nasıl Gidilir blog yazılarımda Alaçatı hakkında daha detaylı bilgiler anlattım, göz atın.

2. Çeşme

izmir çevresinde gezilecek yerler

Çeşme, sadece İzmir’in değil Türkiye’nin en popüler tatil noktalarından biri. Her yaz Çeşme kıpır kıpır. Pırlanta tanecikleri gibi ışıldayan tertemiz denizi, altın sarısı kumsalları, sayısız koyları, termal kaynakları, lüks plaj kulüpleri ve çılgın su sporlarıyla Ege’nin yükselen yıldızı Çeşme, Bodrum ve Antalya’nın en ciddi rakibi.

Alaçatı, Ilıca, Dalyan, Çiftlik, Paşalimanı, Şifne ve Ildır gibi turistik beldelerin hepsi Çeşme’ye bağlı. 29 kilometrelik sahil şeridi boyunca birbirinden güzel plajlara ev sahipliği yapan Çeşme, Ege’nin yüzmek için en güzel denizine ve plajlarına ev sahipliği yapıyor.

Şifne, Küçük Liman, Pırlanta Plajı, Boyalık Koyu, Paşa Limanı, Ilıca Plajı, Çiftlik, Altınkum, Çatalazmak, Sakızlı Koyu, Tekke Plajı, Ayayorgi’yle birlikte 30’a yakın kumsalda misafirlerini ağırlıyor. Her biri ayrı güzel.

İnce beyaz kumuyla, uzunluğu 2 km’yi bulan Ilıca Plajı, Çeşme’nin en ünlü plajlarından biri. Yüzmeye yeni başlayanlar ve çocuklar için son derece elverişli. Plaja ismini veren sıcak su kaynağının olduğu Yıldız Burnu’na gidin. 500 yıllık Çeşme Kalesi’ni gezin. Ege denizine bakan yamacı tarihi evlerin arasında dolaşın. Ildır Köyünde ortaya çıkarılan Erythrai Antik Kenti’ni ziyaret edin.

Nohut mayalı simit hamurundan yapılan Çeşme kumrusu yöreye özgü meşhur bir lezzet. Çeşme’de deniz ürünleri çok iyi, özellikle çipura, levrek, ahtapot ve midye. Alaçatı köftesi, sakız reçeli ve sakız dondurması da Çeşme’de tatmadan dönülmeyecek lezzetler. Çeşme’ye Nasıl Gidilir blog yazımda ulaşım hakkında bilgileri paylaştım.

3. Seferihisar

izmir civarı görülecek yerler

Seferihisar, İzmir’in en bakir mütevazı güzellikler sunan kasabalarından biri. Pırıl pırıl sahili, doğası, yöresel evleri, üzüm bağları, zeytin bahçeleri ile şehirlerin gürültüsünden ve kalabalıktan uzak bir hafta sonu kaçamağına yakışır bir belde.

İzmir çevresinde gezilecek güzel yerler bakıyorsanız, Türkiye’nin ilk sakin şehri (Cittaslow) Seferihisar’a bağlı liman kasabası Sığacık‘a gitmeniz şart. Seferihisar’ın deniz kokan mahallesi Sığacık, tarihi kalesi, el emeği ürünlerin satıldığı yerel üretici pazarı, kale içindeki şirin ev pansiyonları ile adını Seferihisar’dan daha çok duyurmayı başarmış bir yer.

Her pazar günü Selçuklulardan kalma Sığacık Kalesi’nin içerisinden daracık sokaklara doğru uzanan Sığacık Pazarı düzenleniyor. Bölgede ne yetişiyorsa, evde ne pişiyorsa o satılıyor ve hepsi de kadınların ellerinden çıkıyor, onların eliyle satılıyor.

İzmir plajları içinde en temizlerinden Sığacık Plajı, beyaz kumsalı ile Akkum Plajı ile doğal bir koyda yer alan Ekmeksiz Plajı deniz severleri tatmin edecek güzellikte. Sığacık Limanı’ndan günübirlik kalkan motor turlarıyla Papaz Boğazı, Taş Ada, Azmak, Aktaşlı ve Çamağız bölgeleri gezilebiliyor. Seferihisar otelleri de uygun fiyatlı. Tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu 3 bin yıllık Teos Antik Kenti görmeniz gereken bir yer.

4. Şirince

İzmir çevresinde gezilecek en güzel yerler

Şirince, bana göre Türkiye’nin en güzel köyü. Zeytin, şeftali ve incir ağaçlarının yeşile boyadığı tepelerin arasında geniş bir vadi çanağının içerisinde kurulmuş. Bahar aylarından o yüzden çok muhteşem bir atmosferi var. Köyün ana geçim kaynakları tütün, zeytin, şeftali ve üzüm. Son yıllarda adını daha çok duyurmasıyla birlikte turizm de önemli bir yere sahip.

İzmir çevresinde gezilecek en güzel yerlerden Şirince, 19. yüzyılı yansıtan mimari dokusunu koruyabilmiş ülkemizdeki ender köylerden. Vadinin yokuşlu ve taş döşeli dar sokaklarına sırlanan evlerin pencerelerinden sardunyalar sarkıyor. Sokaklar ise zakkum ağaçlarıyla renklenmiş. Köy mimarisine sadık kalınarak restore edilen tarihi evlerin birçoğu pansiyon ve butik otel bugün.

Köyün özellikle girişinde yer alan ve Artemis Restaurant olarak hizmet veren Şirince Taş Mektep; son yıllarda restore edilerek ziyarete açılan köyün hala ayakta kalmış iki kilisesinden biri olan St. John Kilisesi görmeniz gereken önemli yerler.

Köyün sokaklarındaki köylü kadınlarının göz nuru elişlerini satan dükkânlar ve tezgahlar sıralanıyor. Evlerde üretilen köye has sabunlar, el oyaları, renk renk giysiler, zeytinyağı ve ev yapımı şaraplar göze çarpıyor. Köyün çevresinde sayısız yürüyüş parkuru saklı. Konaklama için Nişanyan Otel tavsiyem. Şirince’de kalmasanız dahi otelin terasına çıkıp şahane manzarayı izleyin, kahvenizi için. Şirince’ye Nasıl Gidilir blog yazımda ulaşım hakkında detaylı bilgiler paylaştım.

5. Selçuk

izmirde günübirlik gezilecek yerler

Selçuk, İzmir’de kıymeti henüz pek de anlaşılamamış bir yer. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden birisi burası. Antik çağın en önemli yerleşim yeri, ünlü Efes Antik Kenti, dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, İncil yazarlarından St. Jean’ın mezarı burada. Hepsi de UNESCO listesinde bugün.

Şirince Köyü ve Aydın’a bağlı Kuşadası’nı da eklediğimizde aceleye getirilmeyecek kadar değerli bir yer Selçuk. Bir dönem benim de yaşadığım ilçe çok turist ziyareti alıyordu, sonra Pamucak sahilinde yapılan büyük oteller ve açılan Aydın otoyolu ilçenin kaderini değiştirdi.

Şimdi daha sakin olsa da değerinden bir şey kaybetmiş değil. Dünya çapında değerli bir yere sahip Efes Antik Kennti, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, St. John Kilisesi, Bizans Su Kemerleri, Selçuk Kalesi ve İsabey Camii görülmesi gereken çok değerli yerler. Üstelik Ege’nin En güzel köyleri arasındaki Şirince Köyü de Selçuk’a bağlı.

Bana göre İzmir’den günübirlik gezebileceğiniz bir yerden çok bir tatil planı yapmanız gereken bir rota. Özellikle de tarih seviyorsanız. Hem doğa hem tarih hem kültür hem de deniz var bu şirin ilçede. Yeni Şirince yolu üzerinde, Selçuk’a yukarıdan bakan Nea Efessos Otel konaklama için tavsiyem.

6. Ödemiş

izmir çevresinde gidilecek yerler

Ödemiş, adını yavaş yavaş duyurmaya başlayan ilgi çekici yerlere sahip. Tarihi ve kültürel geçmişiyle oldukça zengin olan Aydınoğullarına başkentlik yapmış şirin Birgi Köyü, Ege’nin en güzel kayak merkezi Bozdağ, huzurlu atmosferiyle fotoğrafçıların duraklarından Gölcük Gölü bunlardan bazıları.

Sırtını Bozdağ’ın görkemine yaslayan İzmir’in en büyük ilçesi Ödemiş’te tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanan Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı ve Ödemiş Ulu Camii, Ödemişli sanatçı Bedia Akartürk adına düzenlenen Bedia Akartürk Müzesi ve Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi görülmesi gereken önemli yerler.

Türkiye’nin en büyük açık alışveriş merkezi sayılan Ödemiş Pazarı ise Cumartesi günleri kuruluyor. Aynı Pazar içerisinde kurulan ve rengarenk danteller ve el dokumalarının her çeşidinin bulunabileceği Ödemiş Kadın El Sanatları Pazarı, İzmir’den yapılan Ödemiş turları programının ana cazibe sebeplerinden biri. İzmir çevresinde gezilecek yerler listesinde bulunan ilçe ayrıca Tongül pidesi ile de ünlü.

Çevresi çam ormanları ile kaplı yaylanın tam ortasında yer alan Gölcük Gölü ise temiz havası, konaklama tesisleri ile şirin bir sayfiye yeri. Sonbaharda renk değiştiren ağaçlar fotoğraf gezginleri için şahane görüntü sunuyor.



Ödemiş merkeze 7 km uzaklıkta ki Birgi, açık hava müzesi gibi. Ege’nin en güzel köylerinden Birgi asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının arasından görülebilen yüksek taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap pencereli evleri ile gidilesi, görülesi şirin bir köyümüz. Şirin köyde Çakırağa ve Sandıkoğlu konakları gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

İzmir’den erkenden yola çıkıp önce Torbalı ilçesindeki, Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi olan Key Museum’u ziyaret edip devamında Ödemiş’e geçin. Birgi’ye daha çok vakit ayırın. Gölcük’te fotoğrafınızı çekip Bozdağ’da kahvenizi için. Dönüşte Salihli ilçesindeki Sardes Antik Kenti’ni de görüp Turgutlu ve Bornova üzerinden İzmir’e dönün.

7. Foça

izmir civarı gezilecek yerler

Foça, İzmir’in en huzurlu yeri neresi diye sorarsanız alacağınız cevabın tam karşılığı. Burası hala balıkçı köyü atmosferini korumuş İzmir çevresinde gezilecek en saklı kalmış köşelerden biri. İzmirlilerin akşamları bile 65 km’lik yolu tepip rakı balık yapmaya gittikleri Foça’ya siz de gidin.

Arkaik dönemde dünyanın en büyük kentlerinden Foça, adını kenti çevreleyen adalarda yaşayan foklardan alıyor. Foça’da, denizin hemen dibinde hatta biraz içinde gibi hissedeceğiniz masalarda kurulan meze tabakları, kalamar tava, karides güveç, ızgara balık, bulamaçlı balık kızartma, rokalı nar ekşili yeşil salata gibi lezzetler insanı baştan çıkarmaya yeter.

Homeros’un ünlü destanında anlattığı Siren Kayalıkları, irili ufaklı muhteşem adaları ve koyları, Antik Çağ’dan kalma kale ve tapınakları görmeye değer. Vaktiniz varsa 1 gece kalın. Çok şirin ve uygun fiyatlı butik oteller de boy göstermeye başladı.

Foça yerel pazarı, dünya çapında 8 ülkede 28 üyesi bulunan yeryüzü pazarı (earth market) ağının Türkiye’deki tek üyesi. Tezgahların başında gördüğünüz her pazarcı kendi ürettiği ürünü satıyor. Foça Pazarı, merkezi İtalya’da bulunan Slow Food’dan da onaylı.

Sağlıklı ve hakkaniyetli beslenme kurallarını hayata geçirmek için kurulan bu pazarlar, iyi, adil ve temiz üretim yapan yerli üreticilerin tüketicilerle buluşmasını sağlıyor. Foça Yeryüzü Pazarı, her Pazar günü 08.30- 18.00 arasında Foça Pazaryerinde kuruluyor.

İzmir günübirlik gezilecek yerler listesindeki Foça’nın merkezinden dahi denize girebilirsiniz. Foça’ya 5 dakikalık bir mesafede, güzel bir koyda bulunan Bueno Beach Club gündüzleri su sporları ve plaj aktiviteleri ile ünlü. Geceleri ise ünlü sanatçıların katıldığı konserlerle renkli bir gece yaşamı sunuyor. Yeni Foça’da bulunan Mambo Beach de aklınızda bulunması gereken yerlerden. Foça, İzmir’de haftasonu gezilecek yerler listenizde dört mevsim güzel olması gereken bir yer..

8. Bergama

izmir etrafında görülecek yerler

Bergama nedense İzmir’in en çok ihmal edilen yerlerinden biriymiş gibi geliyor bana. Oysa sahip olduğu tarihi zenginlik bugün onun UNESCO Dünya Mirası olmasına sebep olacak kadar zengin. Deniz kenarında olmaması da buna etken olsa gerek.

İzmir merkeze 109 km uzaklıktaki Bergama’da attığınız her adımda tarihin değişik dönemlerine ait izler var. İzmir çevresinde görmeniz gereken tarihi yerlerden Pergamon Antik Kenti gibi çok önemli bir antik mirasa ev sahipliği yapıyor. Bergama Tiyatrosu dik bir yamaç üzerine yükselen etkileyici görünümüyle Helenistik dönemin en güzel mimari eserlerinden birisi.



Asklepeion, Akropol, Selçuklu ve Osmanlılardan kalan cami, hamam, han, köprü gibi yapılar Bergama’da gezilecek yerler arasında.

İzmir’de gezilecek tarihi yerler listesinin önemli noktalarından Kızıl Avlu olarak bilinen, Mısır Tanrısı Serapis adına inşa edilen ve Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemlerde içerisine yapılan eklemeyle Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden birine dönüştürülen Bazilika çok değerli bir yer olarak listenizde olmalı. Bergama Müzesi’nde ise beş bin yıllık zenginlikten geriye kalmış antik kalıntılar sergileniyor

Uzaktan karnabaharı andıran görünümleriyle fıstık çamı ağaçlarının süslediği enfes yol manzarasını severim diyorsanız rotanızı Kozak Yaylası‘na ve köylerine çevirin. Kozak’ın kalbi, Yukarıbey, Aşağıbey, Kaplan Yörük köylerini ziyaret edin.

Yaylada dinlenme, köy yaşamını gözleme, doğa yürüyüşleri, at gezileri, bisiklete binme, manzara seyretme ve fotoğraf çekme için sonsuz fırsatlar var. Bergama tulum peyniri, Bergama-kozak fıstığı, fıstık helvası, Kozak elma ve üzümü, el sanatları olarak Bergama gümüş takıları ve Türkmen bebekleri alınabilir.

İzmir etrafında gezilecek yerler arasındaki Bergama’ya gitmişken, Güneşin en güzel battığı yerlerden Dikili’ye de gidin. Masmavi denizi, 40 kilometrelik kumsalı ile Dikili ilçesi ağırlıklı olarak yazlıkçıların gözde tatil merkezlerinden biri. Mavi Bayraklı plajlarının keyfini çıkarın.

63 Yorumlar

  1. Tire de Salı pazarı eşsizdir..
    Babaoğludan
    tandır kebabı ile sabah kahvaltısı
    Öğlen şiş kebabı ile devam..
    Akşam kaplan yada toptepede rakı keyfi…
    Tek geçerim…

  2. Kuşadası’nda 1 buçuk sene yaşadım 2005-2007 yılları arasında. O zamanlar genelde yerli halk vardı, araç park derdi yoktu. Ara ara giderim de hala ama orayı da apaçiler basmış. Araç park edecek yer bulmak bile zor. Hey gidi günler hey! Keşke o eski haliyle kalsaydı. Yeni favori mekanlar Foça, Sığacık doğal güzellikleri devam ediyor.

  3. Keşke İzmir’e gelebilseydim o kadar uzağım ki! Kendimi depresyonda hissediyom.

  4. Inşallah kısmetse seneye gezeceğim. Gūzel Izmir ve çevresini… Gūzel bilgileriniz için teşekūrler.Kanada’dan kucak dolusu sevgiler…

  5. Çiçekliköyde köy kahvaltısı yapılmalı mutlaka… benim favorim Dağmaran Kahvaltı evi.

  6. Yamanlar Karagöl de piknik yapilmadan izmirden gidilmeeezzz 🙂 Ormanin ortasinda muhteşem bir göl. Harika bir manzarasi ve kamp için uygun alanları var 🙂

  7. kemalpasa da kimiz at ciftligi var. farkli bir kulturu taniyip, at sutu icebilirsiniz.
    ayrica ormanda at ile bir tur atabilirsiniz.

    at ciftliginden 10 dakika uzaklikta nazar koy var. nazar boncugu imalati yapilan koyde, cok cesii nazar boncugundan yapilmis sus esyalari satin alabilirsiniz.

Yoruma kapalı.