Seferihisar, İzmir‘in güneyinde, Ege Denizi kıyısında yer alan sessiz ve şirin bir tatil merkezi. Nefes kesen sahilleri, mavi bayraklı plajları, mis kokulu mandalina bahçeleri, yemyeşil zeytin ormanları, tarihi ve turistik alanlarıyla Ege’nin en bakir bölgelerinden biri olan Seferihisar aynı zamanda Türkiye’nin ilk sakin şehri (Cittaslow) unvanını da taşıyor.

İsmini sakin şehir ağına katıldıktan sonra dünya çapında duyuran Seferihisar’ın tarihi kalesi, kale içi bölgesindeki ev pansiyonları ve pazar günleri kurulan yerel üretici pazarıyla bilinen Ege kıyısındaki deniz kokulu Sığacık Mahallesi ise Seferhisar’ı ziyaret eden birçok kişinin hafta sonları akın ettiği bir yerleşim yeri.

Seferihisar

Seferihisar Gezi Rehberi

Seferihisar, İzmir kent merkezine 47 km uzaklıkta, İzmirlilerin en çok ziyaret ettiği tatil merkezlerinden biri. Yerel dokunun korunduğu Seferihisar’ın tarihi MÖ 2 binli yıllara uzanıyor. Yapılan araştırmalarda ilçede ilk yerleşim yerinin Karyalılara ait Teos Antik Kenti olduğu tespit edilmiş.

MÖ 500’lü yıllarda bölgede önemli bir liman kenti olan Seferihisar, tarih boyunca Lidyalılar, Persler, Atinalılar, Ispartalılar, Bergama Krallığı, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslıların egemenliğine girmiş. 1084 yılında Selçuklu Komutanı Emir Çakabey tarafından fethedilen ilçe, 1320’de Aydınoğulları, 1394 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmış.

Malta

Serbia

1884 yılında belediye teşkilatı kurulan Seferihisar ilçe merkezi ve çevresinde sayısız uygarlığa ait kalıntılar ve eserler görülebiliyor. İzmir’e bağlı bir ilçe olan Seferihisar’ın nüfusu 45 bin, yüzölçümü 386 km², mahalle sayısı ise 21.

Tarihi geçmişi MÖ 1050 yıllarına uzanan ilçe, tarihte kurulan 12 İyon kenti arasında yer alıyor. Tarihten günümüze çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan şanslı bir coğrafyada kurulu olan Seferihisar’ın 49 km’ye ulaşan sahil şeridi ise buram buram Ege kokuyor.

Güneyinde ve batısında Ege Denizi, kuzeyinde Urla ve Güzelbahçe, doğusunda ise Menderes ile çevrili olan Seferihisar, Akdeniz mutfağının temsilcisi yerel lokantaları, insanlık tarihi ile yaşıt antik kentleri, mavi bayraklı kumsalları ve nitelikli konaklama tesisleriyle farklı beklentilere sahip tatilciler için sayısız deneyim sunuyor.

SEFERİHİSAR NEREDE
📍 Seferihisar, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir’e bağlı bir ilçe. İzmir’in 50 km güneybatısında konumlanan ilçe, kuzeyde Urla ve Güzelbahçe, doğuda Menderes, batıda ve güneyde ise Ege Denizi ile çevrili.

SEFERİHİSAR’A NASIL GİDİLİR
✈️ Seferihisar’a en yakın havalimanı İzmir’de. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok kentinden direkt uçak seferleri yapılıyor. Havalimanı, Seferihisar’a 55 km uzaklıkta.

Adnan Menderes Havalimanından Seferihisar’a nasıl gidilir: İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Seferihisar’a doğrudan bir toplu ulaşım seçeneği bulunmuyor. Birden çok toplu ulaşım aracını kullanarak Seferihisar’a gidebilirsiniz. Taksi, araç kiralama, özel transfer gibi seçeneklerle en hızlı şekilde Seferihisar’a ulaşabilirsiniz.

Havalimanından toplu ulaşımı kullanarak Seferihisar’a ulaşmak için havalimanından İZBAN trenine binerek Hilal İstasyonunda inmeniz, buradan Metro’ya aktarma yaparak Fahrettin Altay İstasyonunda inmeniz gerekiyor. Fahrettin Altay Aktarma Merkezinden 975 ve 985 numaralı ESHOT otobüsleriyle Seferihisar merkezine ulaşabilirsiniz.

975 numaralı belediye otobüsü Ulamış köyüne girmediğinden daha hızlı ulaşıyor. Belediye otobüsü dışında Üçkuyular Semt Garajı’ndan Seferihisar’a düzenli dolmuş seferleri var.

Seferihisar’a arabayla nasıl gidilir: İstanbul’a 600 km, Ankara’ya 640 km ve Bursa’ya 378 km ;uzaklıkta olan Seferihisar’a ulaşım için İzmir kent merkezine gelmek gerekiyor. İzmir kent merkezinden Çeşme Otoyolu’nu kullanarak Seferihisar çıkışından çıkarak 30 km daha ilerledikten sonra Seferihisar’a ulaşabilirsiniz.

İzmir’den Seferihisar’a nasıl gidilir: İzmir’den Seferihisar’a ulaşım için belediye otobüsü ya da dolmuş seçeneği bulunuyor. Fahrettin Altay Aktarma Merkezi’nden hareket eden 975 ve 985 numaralı ESHOT otobüsleri Seferihisar ilçe merkezine kadar gidiyor. Aktarma merkezinin yanında yer alan Semt Garajı’ndan Ürkmez ve Seferihisar dolmuşları ile de ilçeye ulaşabilirsiniz. Kış aylarında 30 dakikada bir hareket eden dolmuş ve otobüsler yaz döneminde daha sık sefer yapıyor.

Seferihisar’a otobüsle nasıl gidilir: Seferihisar’a yaz aylarında bazı şehirlerden direkt otobüs seferleri düzenleniyor. Kış döneminde ise birçok farklı firmanın düzenli seferleri olan İzmir Otogarı’na gelip otogardan hareket eden Seferihisar dolmuşlarını kullanarak ilçeye ulaşabilirsiniz.

Seferihisar Gezilecek Yerler 📌

1. Seferihisar Kültür Müzesi

seferihisar izmir

Seferihisar Kültür Müzesi, Seferihisar’ın kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan, ilçenin kültür-sanat yaşamına katkı sunan bir merkez. Kaybolmaya yüz tutan eserlerin ve geleneklerin yaşatıldığı Kültür Müzesi’nde günlük yaşamın somutlaştırıldığı sergilerde kıyafetler, eşyalar ve çok sayıda obje ziyaretçilerle buluşuyor.

İlçede yaşayan sanatçıların eserlerinin sergilendiği kültür merkezinin zemin katında sanat galerisi ve idari büro, ikinci katında ise 110 kişi kapasiteli konferans ve tiyatro salonu bulunuyor. Geçici sergiler, tiyatro ve konserlere ev sahipliği yapan kültür müzesi hafta içi 08.30-17.30 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

2. Ulu Camii

Seferihisar Ulu Camii, ilçedeki en önemli Osmanlı eserlerinden biri. 1816’da inşa edilen ve Geç Osmanlı mimarisini yansıtan cami, geniş bir avlu içerisinde, tek minareli, ahşap mahfil ve minbere sahip. Camikebir Mahallesinde yer alan camii 1996 yılında kapsamlı onarımdan sonra yeniden ibadete açıldı. Barok süslemeleriyle öne çıkan caminin ahşap tavanlı mihrabı ise mimari şaheser olarak kabul ediliyor.

3. Sığacık

sığacık gezilecek yerler
sığacık gezilecek yerler
seferihisar gezilecek yerler

Sığacık, yakın geçmişe kadar kendi halinde bir balıkçı kasabasıyken Seferihisar’ın sakin şehir ağına (Cittaslow) dahil olmasıyla birlikte yıldızı parlayan bir tatil merkezine dönüştü. Seferihisar’ın Ege Denizi kıyısında yer alan sahil mahallesi olan Sığacık, sahilde limanı çevreleyen kalenin içine kurulu daracık sokakları ve özgün mimarisi ile görülmeye değer.

Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1522’de inşa edilen Sığacık Kalesi, kalenin arkasında, surların içerisinde daracık sokaklarda sıralanan ev tipi pansiyonları, pazar günleri kurulan yerel üretici pazarı, deniz ürünleri ve Akdeniz lezzetlerinin sunulduğu şirin lokantaları ve mis gibi deniz kokan sahil şeridi ile Sığacık, Seferihisar’ın gözdesi. Sığacık, dalış yapıp zıpkınla balık avlamak isteyenlerin ya da yatla koyları gezmek isteyen tatilciler için tam anlamıyla bir cennet.

4. Sığacık Pazarı

Sığacık Pazarı

Sığacık Pazarı, Seferihisar ve çevre köylerinde yerel üreticiler tarafından üretilen ürünlerin satıldığı, her pazar Sığacık Kaleiçi ve çevre sokaklarında kuruluyor. Köylüler pazarda, el emeği göz nuru çok sayıda ürün, kendi yetiştirdikleri her çeşit meyve ve sebzeyi aracısız satıyor.

Pazarda meyve ve sebzenin yanı sıra zeytinyağlı sarma, anneanne kurabiyesi ve el açması börek çeşitleri de bulunuyor. Hafta sonu keyfi için Seferihisar’a gelenlerin mutlaka uğradığı pazarda, Ege otları en çok ilgi gören ürünlerden. Üretici Pazarı’nda naylon poşet kullanımı yasak. Naylon poşet yerine file ve kese kağıdı kullanımı teşvik ediliyor.

5. Bilimsev

Bilimsev, Seferihisar

Bilimsev, Urla-Seferhisar Karayolu üzerinde Ovacık Köyü sınırlarında yer alıyor. İsmini Bilim Sanat Etkinlik Vadisi’nin kısaltmasından alan Bilimsev’de 3-18 yaş arası öğrencilere alanında uzman ve deneyimli atölye liderleriyle temel bilimler, astronomi, teknoloji ve paleontoloji alanlarında uygulamalı atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Erken yaş döneminde çocuklarda gelişen merak ve sorgulama duygusunu mantıksal düşünme becerisi ile geliştirmeyi amaçlayan Bilimsev, yılın her dönemi çocuklara yönelik atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

6. Teos Antik Kenti

teos antik kenti
seferihisar koyları

Teos Antik Kenti, Seferihisar ilçe merkezine 5 km uzaklıkta, Seferihisar-Sığacık Karayolu üzerinde yer alıyor. Tarihi geçmişi MÖ 1000 yılına uzanan antik kent, Isthmos isimli bir yarımadaya kurulu bir liman şehri. Antik kentten günümüze ulaşan ve iyi korunmuş çok sayıda kalıntı bulunuyor. Akropol, antik tiyatro, kent surları, antik liman ve Anadolu’daki en büyük Dionysos Tapınağı görülebilecek eserler arasında.

Akropolün kuzey ve güneyinde birer limanı bulunan Teos, akropol ile güney liman arasında gelişmiştir. Bu alanı, çok iyi korunmuş durumda olan ve yaklaşık 6 km uzunluğundaki Hellenistik Dönem kent suru çevrelemektedir. Hellenistik Dönem kent suru dışında kalan akropolün kuzeybatısındaki sırtlar Geometrik ve Arkaik Dönem; güney ve güneybatısındaki sırtlar ise Hellenistik ve Roma Dönemi nekropol (mezarlık) alanı olarak kullanılmıştır.

⏰ Teos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik kent, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Teos Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

7. Lebedos Antik Kenti

Lebedos

Lebedos Antik Kenti, tarihte kurulan 12 İyon kentinden biri. Kent, Seferihisar ile Selçuk arasındaki kıyıda, Ürkmez Mahallesinin yanıbaşındaki bir tepe üzerinde yer alıyor. Kral Kodros’un oğullarından Andropompos’un kurduğu Lebedos, İyon göçü sırasında Helenlerin eline geçen ilk Anadolu kentleri arasında. Günümüze ulaşan pek fazla eser olmasa da yarımadayı kuşatan sur kalıntıları ve doğal güzelliği nedeniyle burası, görülmeye değer noktalar arasında.

⏰ Lebedos Antik Kenti’ni herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz. 🔐 Lebedos Antik Kenti herhangi bir giriş ücreti ödemeden kenti ziyaret edebiliyor.

8. Gödence Köyü

Gödence Köyü, Seferihisar’ın 15 km kuzeydoğusunda yer alan, Anadolu’da şarap tanrısı Dionysos adına inşa edilen en büyük tapınağa ev sahipliği yapan şirin bir köy. Zeytinyağı cenneti olarak da anılan köyde 1972 yılında birlikten kuvvet doğar düşüncesiyle kurulan kooperatif köyün kaderini değiştirmiş.

Zeytin ve zeytinyağı üretimiyle öne çıkan köyün kooperatifi Dünya Bankası tarafından en başarılı kooperatif ödülüne de layık görülmüş. Tarihsel olarak şaraplık üzüm üretimi ile de bilinen köyde ağustos ve eylül aylarında bağ bozumu etkinlikleri düzenleniyor.

9. Akkum Plajı

seferihisar plajları

Akkum Plajı, Sığacık’a en yakın konumda yer alan plaj olması nedeniyle yaz döneminde tatilcilerin en çok ziyaret ettiği kumsal olarak hep cıvıl cıvıl. Büyük bir koyda yer alan plajın bir bölümü otele bir bölümü ise belediye işletmesine ait.

Turkuaz renkli sığ denizi çocuklu aileler için de ideal. Körfezde yer almasından dolayı yılın büyük bölümünde rüzgarın eksik olmadığı plajda windsurf ve scuba diving gibi etkinlikler de yapılıyor. Mavi bayraklı plajda tuvalet, duş, soyunma kabini gibi olanaklar da var.

10. Ekmeksiz Plajı

ekmeksiz plajı

Ekmeksiz Plajı, çam ormanlarının arasında, piknik alanları ve masmavi denizi ile Seferihisar’ın en tanınan plajlarından biri. Kamp ve piknik alanları nedeniyle çadırlı tatilcilerin gözdesi olan plaja engebeli bir araziden aşağıya yürüyerek ulaşılıyor. Plajda yeme-içme, şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti sunan bir de işletme bulunuyor. Korunaklı bir koyda yer aldığından güvenli bir yüzme deneyimi sunan plaja giriş ücretsiz.

11. Bağ Evleri

seferihisar bağ evleri

Seferihisar, Urla Bağ Rotasına olan yakın konumu nedeniyle Bağ Rotası’ndaki bağ ve şarap üretim tesislerini ziyaret etmek için de tatili birkaç gün uzatmaya değecek bir destinasyon. Seferihisar gezilecek yerler listenize bir bağ evi de ekleyin.

Usca Winery, Urla’nın Kuşçular Köyünde yer alıyor. 2003 yılında dikilen bağ çubuklarının üzüme dönüşmesiyle birlikte faaliyete geçen işletme doğayı ve doğalı bozmadan, organik tarım teknikleri ve teknolojinin tüm imkanları ile kaliteli ve keyifli şaraplar üretiyor.

MMG Şarapçılık, Gödence Yolu üzerinde, Urla sınırlarında yer alıyor. Adını tarihte ilk üretilen içki olan ‘met’ten (bal şarabı) alan MMG Şarapçılık, toplam 50 dekar arazide gece hasadı yaparak şarap üretiyor.Tesiste 60 kişilik ŞatoInn Restoran da bulunuyor.

Urla Şarapçılık, Urla’nın Kuşçular Köyünde yer alan, bölgenin en eski şarap üreticilerinden biri. Üzüm bağlarının içerisinde yer alan üretim tesisinin muhteşem mimarisiyle öne çıkan Urla Şarapçılık’ta şaraphane binasının yanı başında yalnızca 2 odası bulunan 2 Rooms Hotel yer alıyor. Bağları 1999 yılında dikilen Urla Şarapçılık üretime 2008 yılında başlamış.

Seferihisar’da ne yenir

Seferihisar, Türkiye’nin ilk sakin şehri seçildikten sonra yeme-içme mekanları da menülerini bu konsepte uygun olarak revize etti. Ağırlıklı olarak Akdeniz lezzetleri ve deniz ürünleriyle bezeli Seferihisar mutfağında en iyi yeme-içme mekanları Sığacık’ta bulunuyor. Her mevsim taze deniz ürünleri bulabileceğiniz Sığacık’ta barbun, çipura, sardalya, levrek, ahtapot salatası, karides tavanın tadına bakmadan dönmeyin.

Sığacık’ın ara sokaklarında bölgede yaşayan kadınların kendi elleriyle hazırladığı otlu peynirli gözleme, ev baklavası ve nohutlu mantı Seferihisar’ın en çok tanınan lezzetlerinden. Yörede yetiştirilen satsuma mandalinasıyla üretilen mandalina reçeli, otlu yemekler, meze çeşitleri hemen hemen her mekanda bulunabiliyor.

Seferihisar Belediyesinin projesi olan Sefertası Lokantası ise Seferihisar’a özgü yerel tatları yaşatmak için kurulmuş. Oğlak dolması, oklavadan sıyırma, yuvalaça, ekmek dolması, tatlı tarhana, lok lok, enginar dolması, keşkek, samsades tatlısı ve Seferihisar bahçelerinin mis kokulu mandalinasının lokumu tadına bakılması gereken lezzetlerden. Girit kökenli armola peyniri ise benzersiz bir lezzet.

Seferihisar’a nasıl gidilir

Seferihisar’a en yakın havalimanı 55 km uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Seferihisar’a doğrudan bir toplu ulaşım seçeneği bulunmuyor. Birden çok toplu ulaşım aracını kullanarak Seferihisar’a gidebilirsiniz. Taksi, araç kiralama, özel transfer gibi seçeneklerle en hızlı şekilde Seferihisar’a ulaşabilirsiniz.

İstanbul’a 600 km, Ankara’ya 640 km ve Bursa’ya 378 km uzaklıkta olan Seferihisar’a ulaşım için İzmir kent merkezine gelmek gerekiyor. İzmir kent merkezinden Çeşme Otoyolu’nu kullanarak Seferihisar çıkışından çıkarak 30 km daha ilerledikten sonra Seferihisar’a ulaşabilirsiniz.

İzmir kent merkezinden hareket eden 975 ve 985 numaralı ESHOT otobüsleri Seferihisar ilçe merkezine kadar gidiyor. Seferihisar’a nasıl gidilir blog yazımda ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler paylaştım; göz atın.

Seferihisar, İzmir çevresinde gezilecek yerler arasında, kültürel birikimi, yeşil ve mavinin birbirine karıştığı muhteşem doğası ve upuzun sahil şeridiyle tatilcilerin rotasında. Kültür ve deniz turizminin yanı sıra, gastronomi tutkunları için de çok sayıda alternatif sunan Seferihisar, Kuşadası, Efes, Selçuk gibi tatil merkezlerine de yakın.

Serbia

2 Yorumlar

  1. Egenin en nezih yaşanılası yeridir. Tarih var, deniz var, doğa var, akdeniz güneşi var… Yaşamak için yer arayanlara tavsiyem olsun.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz