Dünyada birbirinden ilginç ve hatta hiç de akla gelmeyecek ucuz ve ilginç konaklama seçenekleri mevcut. Dünyayı gezmek için varlıklı biri olmanız; her zaman pahalı otellerde kalmanız ve çok para ödemeniz gerekmiyor. Burada sadece ucuz konaklama seçeneklerini anlatmak değil düşünce. Alternatif konaklama seçenekleriyle daha keyifli bir seyahat etmemiz de mümkün.

Bugün artık eskisinden çok da farklı alternatiflerle seyahat edebiliyoruz. Sosyal medya kaynaklarındaki paylaşımlar, gördüğümüz resimler bize ilham veriyor ve kendi seyahat planlarımızı etkileyebiliyor. Geçtiğimiz 6 yıl içinde, biri kesintisiz 22 ay olmak üzere, çok sık seyahat ettim. Size önerdiği konaklama seçeneklerin bir çoğunu denedim.

Seyahatlerinizde daha ucuz ve alternatif konaklama yerleri bulmanıza yardımcı olacak deneyim ve ipuçlarını paylaşmak istedim. Gideceğimiz yerlerde, klasik şekilde otelde kalmak yerine, konukseverlik ağları kullanarak başkasının evinde misafir olabiliyor, kısa süreli online ev kiralayabiliyor; hatta online yol arkadaşları bile bulabiliyoruz.

Nasıl Ucuza Tatil Yapılır: Ucuza Kalma Önerileri

Gittiğim destinasyonlarda yerel halkla veya diğer gezginlerle etkileşim fırsatı sunan konaklama seçenekleri genellikle ilk tercihim oluyor. Bu şekilde yerel kültürü yakından tanıma ve anlama fırsatı bulabiliyorum. Bunu sağlayan biribirinden çok farklı konaklama alternatifleri bulunuyor.

Malta

Konaklama maliyeti biz gezginler için seyahatin en büyük sabit maliyetlerinden biri olduğunu düşünürsek, uzun süreli ve ucuz bir tatil yapmanın en iyi yollarından biri konaklama maliyetlerini kısmak. Bu maliyeti, çeşitli yeni nesil konaklama trendlerini deneyerek azaltıp, tasarruf edebiliriz.

1. Otel orama sitelerini kullanın

Turizm sektöründe özellikle her şey dahil sisteminin çok yaygın olarak uygulandığı oteller hakkında fazla bir şeyler söylemeye gerek yoktur sanırım. Orta veya üst seviye konforuna düşkün olanlara hitap eden oteller, geleneksel hizmet anlayışını yenileyip değişim trendine girdiler.

Booking.com, lastminute.com, hotels.com, agoda.com, expedia.com gibi online otel rezervasyon siteleri uygun otel bulmak ve karşılaştırmak adına sıklıkla kullanmanız gereken siteler. Parayı kolay kazanmıyoruz, o zaman harcarken de kolay harcamayalım. Elimizin altında akıllı telefon ve laptop var. Sitelere girip fiyat karşılaştırması yapın ve en uygun fiyat vereni seçin.

2. Konukseverlik ağlarını kullanın

Avustralya Couchsurfing
Sidney’de Couchsurfing buluşması

İnsanların birbirine yardım etmesi konsepti üzerine kurulmuş konukseverlik ağları (Hospitality Exchanges), ücretsiz konaklamanın en iyi yollarından birisi. Kanepe sörfü olarak da adlandırılan bu ağlarda, gideceğiniz yerde sizi ağırlayıp konaklatacak insanlara ulaşmanız mümkün. Bir şehri oranın yerlisinden daha iyi kim bilebilir ki zaten!

Henüz deneyimlememiş olanlar için kulağa biraz güvensiz gelebilir, ancak ben şimdiye kadar 7 ülkede kenepe sörfü deneyimi yaşama fırsatı yakaladım. Evimde de farklı ülkelerden misafirleri ağırladım. Ücretsiz konaklama bulmanın ötesinde, yerel kültürü daha yakından deneyimlemenin eşsiz fırsatlarından biri olduğunu söyleyebilirim.

Couchsurfing, BeWelcome, Global Freeloaders, Hospitality Club bunlardan bazıları. Favorim ise Couchsurfing. Bu sayede dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda yeni arkadaş edindim.

Couchsurfing, insanların birbirini ücretsiz ağırlaması konsepti üzerine kurulmuş bir konukseverlik ağı. Seyahat ettiğiniz ülke ve şehirlerdeki insanların evlerinde konaklama imkânı sunuyor. Farklı kültürlerdeki insanların nasıl yaşadığını öğreniyorsunuz, yeni arkadaşlar ediniyorsunuz.

Ayrıca gittiğiniz yerde neler yapmalı, nereleri görmeli konusunda en güvenilir bilgileri yine kaldığınız ev sahibinden iyi size kim verebilir ki! Siteye üye olup profilinizi titizlikle doldurun. Hem yerli ve yabancı misafirleri ağırlayın. Farklı kültürleri tanıyın, gençlere destek olun.

3. Hostel nedir öğrenin

Hostel, özellikle düşük bütçeli gezginlerin konaklamada ilk tercihleri arasında yer alıyor. İlk hostel deneyimim Yeni Zelanda’da olmuştu ve sonrasında tüm yaşam tarzımı kökten değişmişti. Seyahat etmenin bu kadar ucuz olabileceğini bilmiyordun çünkü. Konfor alanları geniş olanlar için en ucuz konaklama imkanı sunan hosteller, oda paylaşım temeline dayanan bir konaklama alternatifi sunuyor.

Tek başına seyahat edenlerin kolayca arkadaş edinebilecekleri hostellerde çoğunlukla bir odayı 6-8 kişiyle paylaşıyorsunuz, ortak banyo ve tuvalet kullanıyorsunuz. Dileyen için ayrı kalabileceğiniz, içinde banyosu olan odalar da var kimisinde. Önceleri hostel nedir pek kimse bilmezdi, ama artık kullanımı iyice yaygınlaşıyor. Başlangıçta acaba diyebilirsiniz ama sonrasında seveceğinize eminim.

Düşük bütçeli gezginlerin ve öğrenciler sıklıkla tercih ettiği ucuz konaklama fırsatı sağlayan ve çoğunlukla mutfağı da olan küçük oteller bugün her yaştan seyahat sever tarafından kullanılıyor. Son yıllarda kaldığım hosteller dizayn yapıları ve sıcak atmosferiyle artık butik otel havasına bürünmüş nerdeyse.

Her biri kendine münhasır atmosfere sahip olan hosteller, sundukları konfor ile artık neredeyse butik otel deneyimi yaşatıyorlar. Hostellerin en sevdiğim yönü de yarattıkları sosyal ortam. Hostellerde 5 yıldır dünya turunda olan insanlarla da tanıştım, 60 yaş üstü gezgin çiftlerle de. Bali’de hostelde tanıştığım Farid ile, Endonezya, Malezya, Singapur ve Borneo gezisini 3 ay boyunca birlikte yaptık.

Belki bir çoğumuz zaten biliyordur hostelleri, ancak bilmeyenler, hostellerin güvenli ve ucuz bir konaklama alternatifi olduğunu göz ardı etmese iyi olur. Bütçe sorunu olan seyahat severler için en iyi seçenek olduklarını düşünüyorum. En İyi Hostel Bulma Siteleri blog yazımda kalabileceğiniz hostelleri listeyen arama motorlarını yazdım.

4. Kamp yapın veya çadırınızı kullanın

Çadır Konakalama
Coffe Bay, Güney Afrika Cumhuriyeti

Dünyanın birçok yerinde çadırda kaldım; Avustralya, Borneo, Malezya ve Güney Afrika’da. Kimi yerde hiç ücret ödemedim, kim yerde çok az bir kamp giriş ücreti ödedim. Sırtçantalı gezginlerin yoğun olduğu ülkelerde ise hostellerin bahçesine çadırınızı kurum çok daha ucuza konaklıyorsunuz. Banyo ve mutfak ihtiyaçlarınızı ise hostelden temin ediyorsunuz.

5. Airbnb deneyin

Airbnb Konaklama
Zaman zaman Airbnb’den kiraya verdiğim evim

Airbnb, konaklama deneyimlerini kökten değiştirdi. Paylaşım ekonomisinin yarattığı dünyadaki en ikonik girişimlerden biri. Kısaca gittiğiniz şehirde günlük kiralık ev veya oda kiralama sistemi olan Airbnb, yerel yaşamın içinde dalmak için nefis bir alternatif. Üye olun, profilinizi ciddi şekilde tamamlayın.

Nereye tatile gidecekseniz en az 1-2 ay öncesinde oradaki en güzel ve en ideal evi araştırın, rezervasyonunuzu yapın. Dünyanın en ücra köşelerinde bile ev bulabiliyorsunuz. İster tüm evi ister odayı kiralayın. Dileyen benim gibi kendi evini de kiraya verip buradan gelir elde edebilir.

Alternatif olarak Bangkok’ta denediğim Wimdu sitesi de denenebilir. Wimdu gibi alternatif seçeneklerin olmasını seviyorum, bana yaşadığım şehre yabancı olmadığımı hissettiriyor. Otellerde veya hostellerde kalıp, sokaklarda gezen bir gezgin olmanın ötesinde, sanki bu şehirde yaşıyormuşum hissini uyandırıyor.

Edindiğimiz her yeni deneyim ile seyahat alışkanlıklarımızı geliştirip, gittiği yere ayak bastığında evine dönmeyi düşünen bir turist olmak yerine, şehrin yerlisi gibi yaşayan kaşif ruhlu bir gezgin olarak daha gerçekçi bir tatil yapabiliyoruz. Seyahat kültürünü derinden etkileyen ve değiştiren Airbnb gibi yeni yaklaşımlar ve deneyimler bana heyecan veriyor.

Uzun bir süre, günlerini otel veya hostellerde geçirenler, ne demek istediğimi daha iyi anlar. Ben hostelleri de otelleri de severim, ancak ev konforunda bir tatilin hissettirdiklerini hiçbiri yaşatmıyor.

6. Ev değiş tokuşu yapın

Home Exchange (Ev değiş tokuşu), dünyada uzun yıllardır uygulanan bir sistem. Bunu ben de henüz denemedim ama ilginç bir deneyim olacağı kesin. Dünyanın farklı yerlerindeki tatilciler sitedeki evlere bakarak, istedikleri ülkeden insanlarla evlerini bir süreliğine değiştirip, yeni yerler görüp yeni şeyler öğrenirken, bu tatilde konaklamaya para harcamamış oluyorlar.

İlgili siteler aracılığıyla evinize ait profil oluşturup gideceğiniz yerde bir ev beğenip karşılıklı olarak eş zamanlı ücretsiz değiş tokuş yapıyorsunuz. Türkiye’de uygulanabilirliği bana pek de kolay gelmiyor; tabi eğer eviniz dünyaca ünlü ilgi gören bir yerde değilse. Emekliler için ideal bence.

Bizde de en çok İstanbul’da kullanılan bu sistem, Bodrum, Marmaris, Antalya ve İzmir gibi şehirlerde de yaygınlaşıyor. Kapadokya, Fethiye, kaş, Kalkan, Antalya ve İstanbul gibi popüler yerlerde yaşayanlar için uygun olduğunu düşünüyorum.

2009’dan bu yana homeexchange.com adresiyle hizmet veren web sitesi ‘Her yere seyahat edin’, ‘Yerlisi gibi yaşa’, ‘Konaklamaya para ödemeyin’ sloganı ile hizmet veriyor. Ayrıca Mind My House, House Carers, Luxury House Sitting ve lovehomeswap.com gibi uluslararası siteler de bulunuyor.

7. Gönüllü projelere katılın

Nerelerde konaklanır
HelpX ile Sidney’de kaldığım Jacqui’nin ailesiyle

Dünya genelinde çok sayıda gönüllü projeler sunan, emeğiniz ve yeteneğiniz karşılığında size uygun fiyatlı veya bedava konaklama seçenekleri sunan siteler var. Her ne kadar bambaşka bir konu olsa da konu konaklama ve hatta ucuz konaklama ise bu da alternatiflerden biri. Helpx.net benim Avustralya’da kullandığım site olmuştu. Sydney’de down sendromlu bir çocuğa göz kulak olarak 2 hafta bedava bir evde konaklamıştım.

Tazmanya’da ise yarım gün her türlü ev ve bahçe işi yapıp kalan öğleden sonraları ise ya gezmiştim ya da bloğum üzerinde çalışmıştım. Böylece cebimden konaklamaya para harcamamıştım. Avustralya’nın kuzeyinde Darwin şehrinde de bir ailenin yanında 10 gün kalıp tavuk kümesi yapmıştım. Çok güzel deneyimlerdi benim için. wwoofinternational.org sitesi de göz atmanız gereken biri. Deneyin siz de.

8. House-Sitting yani eve göz kulak olma

Ev değiş tokuşu sizin için uygun değilse bir de house-sitting deneyin. Biri evde yokken, sizin oraya gidip eve göz kulak olmak, kedilerine bakmak, çimleri kesmek, çiçekleri sulamak kısaca göz kulak olmanız isteniyor. Avrupa, Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaygın olarak kullanılıyor. Mindmyhouse.com, luxuryhousesitting.com ve housecarers.com gibi siteleri inceleyin.



9. Homestay konaklayın

Homestay Konaklama

Gideceğiniz yerde uzun süre konaklayacaksanız home stay yani bir evde bir ailenin yanına yerleşme en uygun seçeneklerden biri. Daha çok yurtdışına dil öğrenmeye veya eğitime giden öğrencilerin tercih ettiği konaklama türü. Örneğin casaparticularcuba.org sitesi Küba’da çok yaygın olarak kullanılıyor.

Güney Kore, Japonya, Çin, İngiltere, ABD, Kanada ve Avustralya için ise Homestayin.com sitesi oldukça popüler. Home Stay Nedir blog yazıma ne olduğunu ve nasıl işlediğine dair bir rehber hazırladım.

Ayrıca kırsal alanlarda hayvancılıkla veya tarımla ilgilenen çiftlerde konaklayabileceğini Farmstays; manastır, kilise ve diğer dini alanlarda bu amaçlarla hazırlanmış konaklama alternatifleri de var. Yeni Zelanda’da iken farmstay deneyecektim ama son anda karar değiştirip Fiji’ye uçmuştum. Aklınızda bulunsunlar.

Seyahat maliyetlerimizin büyük kısımlarından birini konaklamaya harcadığımız para oluşturuyor. Farklı konaklama seçeneklerini bilirsek eğer tercihlerimizi esneterek seyahat bütçemizi daha iyi yönetebiliriz.

45 Yorumlar

  1. İnsanlar artık 21. yüzyılda kapitalizminde ağır basmasıyla, yeterince tatil yapamıyor. Çünkü neredeyse iş yoğunluğunda tatildeyken de çalışmak zorunda kalıyor insan. Heleki bizim gibi dijital bir sektördeyse insan.

  2. Merhaba arkadaşlar yazılan yorumların büyük bir mutlulukla okudum ben de 6 veya 7 mayıs İzmir’de olacağım tek başıma gideceğim eşlik etmek isteyen birileri varsa memnun olurum. 28 yaşındayım her türlü sor şartlara ayak uyduran ve mücadele veren yürümeyi gezmeyi seven konaklamak için her türlü alternatifi değerlendiren birisiyle görüşmek tanışmak ve yol arkadaşım olmasını istiyorum. Kız erkek farketmez yeterki yazdığım özellikler olsun beden yazdım çünkü ben bu özelliklere sahibim kendim gibi biri ile tanışmak yolculuğu gezmeyi hissetmek istiyorum. Bana ulaşın lütfen hayatta gezmek yeme içmekten başka ne varki umrumda değil dünya arkamda bırakacağım elbiselerin eşyalarım sadece benim kalacak hayaller hatıralar yaşadığım güzel günler anlar giderken sadece iyi ki istediğim hayatı yaşadım görmek istediğim yerleri görmüşüm diyeceğim gitmeden bu dünyadan diyorsanız bana ulaşın anlaşmaya tanışmaya değer yabaniliği bir kenara bırak bir merhaba ile başlasın dostluklar belki bir ömür sürer kim bilir silent_cry_89@hotmail.com
    Facebook: Marsel Fah 05453109186 görüşmek üzere

  3. Yazınız gerçekten çok başarılı. Paylaşım için teşekkürler. Ben de bu ucuz konaklama hakkında makaleler yazıyorum. Eğer uygunsa buraya bırakıyorum. Yararlanmak isteyen arkadaşlar okuyabilirler. İyi gezmeler dilerim. 🙂

    1. http://www.gezginufo.com/ucuz-konaklama/interrail-ucuz-konaklama/.html
    2. http://www.gezginufo.com/ucuz-konaklama/bewelcome-nedir/.html
    3. http://www.gezginufo.com/ucuz-konaklama/helpx-nedir/.html
    4. http://www.gezginufo.com/ucuz-konaklama/workaway-nedir/.html
    5. http://www.gezginufo.com/ucuz-konaklama/couchsurfing-benzeri-siteler/.html

  4. Selamlar,

    Öncelikle takip ettiğim web siteniz ve yaptığınız paylaşımlar sayesinde çok şey öğrendim ve bana ilham verdiler. Paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Önümüzdeki ağustos ayında başlamayı planladığım backpack tur ile ilgili sormak istediğim bir kaç soru var. Zaman ayırıp cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

    Öncelikle yaklaşık rotamdan bahsedeyim: İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Bhutan, Tayland, Laos, Vietnam, Kamboçya, Malezya, Endonezya, Filipinler, Avustralya ve Yeni Zelanda. Burdan sonrası için henüz bir plan yapmadım ancak Yeni Zelanda’dan Güney Amerika veya Afrika’ya geçebilirim.

    Gezinin içeriği olarakta bilinen belli başlı turistik noktaların dışında, gittiğim her ülkedeki en popüler 1 veya 2 tane uzun hiking rotasını yürümeyi planlıyorum. Yine buna bağlı olarak kanyon yürüyüşleri ve dağ tırmanışları da olacağını tahmin ediyorum.

    Sorularım:

    1- Benim şuan da kendime ait bir şahıs firmam var ve tura çıkmadan önce bu firmayı kapatmayı düşünüyorum. Vizelerden de sadece pakistan ve hindistan vizesini burada alıp diğerlerini yol üzerinde almayı planlıyorum. İş yerimi kapatmış olmam ve işsiz durumda olmam yoldaki vize işlemlerim sırasında büyük bir dezavantaj yaratır mı?

    2- Yanıma küçük bir çadır veya bivak almayı planlıyorum. Gezi esnasında uygun yerlerde bunu kullanmayı düşünüyorum. Bu plan size göre uygun/mantıklı mı? Yol üzerinde geceleri çadır veya bivakta geçirebileceğim çok durumla karşılaşır mıyım? Yoksa güvenlik veya aklıma gelmeyen başka sebeplerden dolayı bu ekipmanlar kullanılamazlar mı?

    Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

    • Sırt çantalı gezi için gayet güzel rotalar belirlemişsin Koray!

      Rotandaki ülkelerin çoğu vize istemiyor. Avustralya ve Yeni Zelanda (tek L ile yazılır önemi!!!), burada vize alırken zorlanacağın ülkeler olacak. Eğer üzerine kayıtlı tapu belgelerin varsa, bunların noter tasdikli kopyalarını yanına alman gerekiyor.

      Avustralya’da geçireceğin her ay için 1000AU$ parayı da ispat etmen gerekiyor. Kredi kart fotokopileri ve banka hesabındaki paranın; bankadan alınmış antetli kağıda dökümleri de önemli iş görür. Ben Avustralya vizesi için Yeni Zelanda’nın Auckland şehrinden başvurmuş ve 2 gün sonra da mülakata gidip almıştım. Sorun çıkarmadılar. Üzerime kayıtlı tapu evrakları ve banka hesabı yeterli oldu.

      Vietnam‘a gitmek ise neredeyse imkansız gibi birşey. TaylandKamboçya ve Laos‘ta şansını deneyebilirsin, ama hem masraflı hem de imkansıza yakın almak. Ben Tayland ve Laos’ta başvurdum vermediler. Sonunda gitmenin farklı bir yolunu buldum ama vize masrafları ve diğer masraflara değmeyeceğini düşündüğümden gitmedim.

      Vize istemeyen ülkeler listesine göz atmanı öneririm. Gittiğin ülkede, sonraki ülkeye olan vizeni orada halletmeni öneririm. Zira uzun süre yolda olunca göreceksin ki, plansız gezi yeni planın olacak ve şu an yaptığın bu planın tamamen alt üst olduğunu göreceksin. Bırak öyle olsun, kasma zorlama derim..

      Pakistan ve Bhutan da gidilmesi zor ülkeler diye biliyorum. Özellikle İran sonrası pakistan düşünüyorsan vizeni Türkiye’den almanı ve öyle yola çıkmanı tavsiye ederim. İran en güzel başlangıç olacak ve çok seveceğini düşünüyorum.

      Bu tür uzun süreli seyahatlerde mümkün olduğu kadar en hafif şekilde yola çık, çok çok çok az eşya ile gitmeni öneririm ve ne mat, ne çadır veya başka bir şey almanı önermem (benim önerim). Ne kadar hafif o kadar iyi, 2-3 t-shirt, 2 pantolonve 1 şort, 1 ayakkabı ve 1 sandalet…Gerisi yük.

      Toplamda çadır kurup, kamp yağacağın gün sayısı, bu gezindeki gün sayısının %10’u bile olmaz sanırım. Gerikalan zaman için boş yere 2-3 kilo da olsa yanında taşıman gereksiz. Gittiğin yerlerde kiralayabilirsin, kendine seyahat arkadaşları bulabilirsin. Ben 2 yıla yakın süren seyahatimde çadırımı toplamda 10 gün bile kullanmadım. Uyku tulumumu, matımı, bazı malzemeleri yolda gördüklerime verdim.

      Çadır, eğer grup halinde seyahat ediyorsan işe yarayabilir. Yanında laptopun, akıllı telefonun veya çalınmasından korktuğun bir şey varsa çadır güvenli olmayabilir. Asya güvenli ve benim başıma hiç sorun gelmedi, ama bir defa bile gelseydi ve günlük sırt çantamı çaldırmış olsaydım, tek kelime ile hayatım kaymıştı.

      Aslında aradığın tüm bilgiler yoldaolmak.com sayfalarında var. Emek harcayıp, yazıları tek-tek okumalısın. İşine yarayacak çok sayıda ip uçları bulacaksın orada. Rota belirlerken, Rota faydalanabilirsin.

      Göz atmanı önereceğim linkler:

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz