Malezya‘nın başkenti Kuala Lumpur, 150 yıl önce çamur ve bataklık olan bir bölgede kuruldu. Çinli maden arayıcılarının yağmur ormanlarının ortasındaki kalay madenleri etrafına kurduğu minicik kasaba, şimdilerde ülkede refah düzeyi oldukça yüksek bir başkente dönüştü.

Malezya Yarımadası’nın batı kıyısında yer alan Kuala Lumpur, tüm modern görünümünün yanında, çok kültürlü yapısı ve geleneksel atmosferi ülkede farklılıkları bir arada sunan bir mozaik. Malay etnik kimliğinin politik hegemonyası altında olsalar da Kuala Lumpur sokaklarını gezdiğinizde kozmopolit bir Asya başkentinde olduğunuzu sonuna kadar hissediyorsunuz.

kuala lumpur gezilecek yerler

Çamurlu Nehir Ağzında Yükselen Şehir: Kuala Lumpur

Sakinlerinin deyimiyle KL olarak bilinen Kuala Lumpur görkemli binalar, havalı alışveriş merkezleri ve canlı gece hayatı ile Malezya’nın kozmopolit şehri. Çelik ve camdan zarif gökdelenler ve göz alıcı ışıklarla bezeli yaklaşık 70 alışveriş merkeziyle dünyanın en büyük alışveriş destinasyonlarından biri. Elle tutulur bir gösteriş ve enerjiye de sahip.

Kuala Lumpur kültürel çeşitliliğini ve mirasını yansıtan Little India Mahallesi, Bollywood film ve müzikleri, Pencab işi ipek takımlar diken terzileri, roti adlı Hint krepleri satan tezgahları ve renkli tapınaklarıyla Kuala Lumpur içerisinde ayrı bir dünya.

Malta

Serbia

Yine Çin Mahallesi de eski şehrin bir cazibe noktası. Buradaki Petaling Caddesi, Çin tıbbı reçeteleri uygulayan şifalı bitki ve tütsü dükkanları, tuhaf eczaneleri, değerli taşlar satan mağazalar ve sahte marka çantalar saran yüzlerce tezgahla dolu.

Kuala Lumpur Gezi Rehberi

Kuala Lumpur, günümüzden 200 yıl önce sakin bir kalay madenciliği kasabasıydı. Batı Malezya’da yer alan şehir hayatına 1857’de başında Sanayi Devriminin hammaddelere açlığı yüzünden küçük bir madencilik patlaması semti olarak başladı. Yakınlardaki Klang Nehri Vadisi’nde kalay madenciliği ile harekete geçen kasaba, 3 yetkili tarafından iş dünyası için geliştirildi.

Yerel bir Malezya hükümdarı, bir İngiliz sakini ve bir Çinli yönetici. Endüstri ve köy Çinli emekçileri, yakındaki köylerden Malayları ve İngilizleri takip eden Hintli göçmenleri cezbetti. Şehir büyüdükçe Merdeka Meydanı çevresinde Jalan Sultan Hishamuddin ve Jalan Kuching ile sınırlandırılan yerel yönetim ofislerini barındıran sömürge binaları inşa edildi. Kasaba ve daha sonra da şehir bu merkezden dışarı doğru yayıldı.

Kuala Lumpur’un eski sömürge bölgesi kentin ilk kurulduğu Klang ve Gombak nehirlerinin birleştiği noktada bulunuyor. Bu bölge bugün Jamek Camisi ve Bağımsızlık (Merdeka) Meydanı gibi turistik yerlere sahip. Bu tarihi merkezin güneyinde Çin’den etkilenen Petaling Caddesi uzanıyor.

19. yüzyılda yaşam pek çok zor başlangıç ​​ve durma noktalarına vardı, teneke fiyat dalgalanmaları, Çinlilerin “klan savaşlarına” karışması ve en önemlisi sıtma binlerce insanı öldürüyordu. Yine de 1800’lerin sonlarında KL engellerin üstesinden gelip sonunda eyaletin ve Federe Malezya Devleti’nin başkenti oldu.

Gelişimi II. Dünya Savaşındaki Japon işgalinde kısa süreli bir gerileme ile 1957’ye kadar yeni bağımsız Malezya’nın Kuala Lumpur’u ulusal başkenti ilan etmesine kadar hızlanmaya devam etti.

Chinatown olarak adlandırılan bu semtin kuzeydoğusunda ise Golden Triangle olarak bilinen finans bölgesi, ünlü Petronas İkiz Kuleleri ile yeni şehir merkezi olan Kuala Lumpur City Center (KLCC) yer alıyor.

Madenciler ve tüccarların kalay arayışı ile Klang ve Gombak nehirlerinin birleştiği bölgeye yerleşmesiyle günümüzden 200 yıl önce küçük bir kasaba olarak kurulan Kuala Lumpur, Malaycada çamurlu haliç anlamına geliyor.

1860’lı yıllar başında gelindiğinde kentin kuruluş yeri gelişen bir köy haline geldi. Madencilik ve su hakları iddiaları konusunda şiddetli rekabetler çete çatışmalarına ve acı kayıplara yol açtı.

1886’da ülkenin ilk demiryolu hattı Kuala Lumpur’u kıyı kenti Klang ile birleştirdi. Selangor’un eyalet başkenti olan KL yönetim ve ticaret merkezi haline geldi. 1946’da Malaya Federasyonu’nun merkezi ilan edildi. 1957’de Malezya’nın bağımsızlığına kavuşmasının ardından son 30 yılda ülkenin en önemli ticaret merkezi haline geldi.

Kuala Lumpur, günümüzde Malezya Parlamentosu’nun yanı sıra ülkenin finans, ticaret, eğitim, medya, kültür hayatının kalbi durumunda. Gökdelenleri, mağazaları, lüks restoranları, gece hayatı ve doğal güzellikleriyle modern ve doğa bir arada bu şehirde. 31 milyonluk Malezya’nın en kalabalık şehri olan Kuala Lumpur’un nüfusu 1,8 milyon.

Kuala Lumpur, Malay, Çin ve Hint olmak üzere 3 ana etnik gruba sahip, çok renkli bir şehir. Şehrin çok kültürlü hoşgörülü yapısını sürdürmek amacıyla her yıl 16 Eylül’de kutlanan Malezya Günü, 3 ana etnik grup arasındaki dayanışmayı güçlendirmek amacını taşıyor.

Güzelliğin ayrıntılarda saklı olduğu bu şehirde keşfetmek için şehrin kaldırım taşından dev gökdelenlerine kadar tüm yapılara dikkatle bakmak gerekiyor. Her şeyin bir bütün olarak birbiriyle ilişkili olduğu Kuala Lumpur, yeşili tüm mimari ile buluşturmayı başarmış.

Sıcaklık ve yüksek nemin hakim olduğu şehirde her an yağmurla karşılaşmak olası. Yağmur sonrası kendini gösteren güneş ışığıyla birlikte parıltılı gökdelenler, alışveriş merkezleri ve dini yapıları aynı karede görmek mümkün. Malezyalı, Çinli, Hintli, Amerikalı ve binlerce Avrupalı’nın bir arada yaşadığı şehirde insanlar yeşil geniş park ve bahçelerde soluk alıyor.

Kuala Lumpur Gezilecek Yerler

Yerli halkın KL olarak adlandırdığı şehir, etkileyici gökdelenleri, geleneksel yaşamla modern dünyayı harmanlayan bir görünüme sahip. Dünya şehirlerinin aksine Kuala Lumpur’un tam anlamıyla bir şehir merkezi yok. Kent, çok sayıda etkinlik merkezi ile yoğunluğu farklı bölgelere dağıtmış durumda.

Üç ana demiryolu hattı, gelişmiş otobüs sistemi ve taksilerle Kuala Lumpur’da dolaşmak çok kolay. Şehri keşfetmenin en kolay yollarından biri dünyanın her yerinde olduğu gibi yürümek.

Gündüz sıcaklıkların yıl boyunca 30 derece ve üzerinde seyrettiği Malezya’ya seyahat ederken yağmur mevsimini göz önünde bulundurun. Kasım ayından şubat sonuna kadar devam eden dönem muson sezonu olarak geçiyor.

1. Merdeka Meydanı

kuala lumpurda gezilecek yerler
Sultan Abdul Samad Binası
Merdeka Meydanı

Merdeka Meydanı, Malezya’nın 1957’de bağımsızlığını onurlandırmak üzere yapılmış orijinal şehir merkezi, KL tarihinin özü. Yerel dilde Dataran Merdeka olarak bilinen, şehrin en kalabalık bu meydanın anlamı bağımsızlık. Malezya’nın İngiltere’den kavuştuğu bağımsızlığını sembolize eden meydanda ulusal geçit törenleri düzenleniyor.

İngiliz koloni yaşamının merkezi olan ve palmiyelerle kaplı olan Merdeka Meydan, Fas, Arap ve Moğol mimarisinin izlerini taşıyan St. Mary Katedrali, Royal Selangor Club ve en güzelleri olan Sultan Abdul Samad Binası gibi nefis binalarla çevrili. Binanın kemerleri ve kubbeleri gece saatlerinde yüzlerce küçük ışıkla aydınlatılıyor.

Meydanda yemek yiyebileceğiniz Putra Plaza ile hemen karşısında yer alan geniş bahçe dinlenmek için ideal. Meydanda 95 m yüksekliğindeki bayrak direğinde Malezya bayrağı dalgalanıyor. Bu alanın güneyinde KL’nin Çin Mahallesi bulunuyor.

2. Jamek Camisi

kuala lumpur görülecek yerler

Jamek Camisi (Jalan Tun Perak), sömürgeci A. B. Hubbock tarafından tasarlanan, 1909’da inşa edilen görkemli bir dini yapı. Klang ve Gombak nehirlerinin buluştuğu yerde yer alan cami kentin ilk tuğla camisi unvanına sahip. Şehrin en eski camisi olan Masjid Jamek pembe ve fildişi renkli mermerleri ile dikkat çekiyor.

Çiçek tezgahları, Hint Müslüman ve Malay kostümleri ile geleneksel eşyalar bulabileceğiniz Mescid Jame tarafından çevrelenen bir Küçük Hindistan (Little India) mahallesi var.

3. Batu Mağaraları

kuala lumpurda görülecek yerler

Batu Mağaraları, Kuala Lumpur’a 11 km uzaklıkta. Hindistan dışındaki en önemli Hindu dini bölgelerinden biri. 43 metre yüksekliğindeki Hindu tanrısı Lord Murugan’ın etkileyici altın heykeli kireç taşından bir tepenin eteğinde duruyor. Malezyalı Hindular için kutsal olan bu mekâna, 272 basamakla çıkılıyor. Mağaralar nefes kesici bir güzelliğe sahip.

Her yıl düzenlenen Hindu festivali Thaipusam’da binlerce Hindu buraya akı ediyor. Festivalde rengarenk görüntüler ortaya çıkıyor. Çevredeki maymunlarla oynamaya kalkmayın çünkü bazen saldırganlaşabiliyorlar.

4. Petronas İkiz Kuleleri

kuala lumpur gezilmesi gereken yerler

Petronas İkiz Kuleleri, 491 metre yüksekliği ile 1998’de inşa edildiğinde dünyanın en uzun kuleleri unvanına sahipti. Mimar Cesar Pelli imzalı İkiz Kuleler, 170 m yükseklikte yer alan dünyanın en yüksek çift katlı köprüsü ile birbirine bağlanıyor. Unvanını Taipei 101’e kaptırsa da hala şehrin gelişme hırsını ve geleceğe dönük yüzünün birer sembolü olarak göğe yükseliyor.

Petronas İkiz Kuleleri, modern Kuala Lumpur’un ‘Altın Üçgen’ olarak adlandırılan Jalan Ampang, Jalan Tun Razak ve Jalan Imbi’nin sınırladığı bölgede yer alıyor. KL’deki lüks zincir otelleri, ofis kompleksleri, alışveriş merkezlerinin çoğunun ve KL Kulesi burada.

Görülecek yerler açısından oldukça zengin olan şehirde tam göbekte yer alan Petronas İkiz Kuleleri başlangıç için ilk durak olmalı. 2003 yılı Ekim ayına kadar dünyanın en yüksek yapıları olan bu kuleler, yerel dilde kule anlamına gelen Menera olarak anılıyor. 

Geceleri aydınlatıldığında insanı hipnotize edici bir görünüme sahip. Tüm şehrin seyredildiği kuleler 41. ve 42. katlardan bir köprü ile birbirlerine bağlanıyor. Her akşam altı ile on bir arasında park ve kuleler arasında keyifli bir su ve ışık gösterisi düzenleniyor. Başkentin gece silüetini epeyce güzelleştiriyor.

Şehri 360 derece görebileceğiniz bir restoranın da bulunduğu kuleye gitmek için rezervasyon yaptırmayı unutmayın. İkiz Kuleleri en iyi gören hemen karşıdaki 23. katında yer alan Troika Sky Dining panoramik manzarayı en iyi gören yerlerden biri.

5. Central Market

Kuala Lumpur Central Market

Merkez Pazar (Central Market), hediyelik eşyalar, geleneksel Malezya el sanatları ürünlerinin satıldığı tezgahlarla dolu. Kuala Lumpur’un hareketli alışveriş merkezinde, Malezya’nın dokuma geleneğini ürünleri kumaşlar ve sarongları burada bulmanız mümkün.

Pazar yerinin içerisinde bulunan Annexe Galerisi, sanat gösterileri ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yaparken yapının ikinci katında yerel lezzetleri deneyimleyebileceğiniz restoranlar bulunuyor.

6. China Town

kuala lumpur Sin Sze Si Ya Tapinagi
Sin Sze Si Ya Tapınağı

Chinatown, Kuala Lumpur’un Çin kültürünün hakim olduğu yüzü. Jalan Petaling ve çevresindeki pazarlar, dükkanlar, yiyecek tezgahları ve Çin toplumunun hareketli hayatı hakim.

Ucuz Çin mallarının sergilendiği Chinatown bölgesinde görülmesi gereken birkaç tapınak da yer alıyor. Aynı yerdeki Petaling Sokağı alışverişin kalbinin attığı merkez olarak tanınıyor.

Kırmızı fenerlerle süslü Budist tapınağı Sin Sze Si Ya tütsü kokularıyla kendini gösteriyor. Kuala Lumpur’daki en eski Çin tapınağı olarak kabul edilen Sin Sze Si Ya, 1864’te inşa edilmiş. Tütsü kokan Taoist tapınakta adak adamaya gelenler için fal sopaları bulunuyor.

7. Menara KL Tower

Kuala Lumpur KL Tower

Kuala Lumpur en iyi anlamanın bir yolu da şehre yukarıdan bakmak. KL Tower’ın seyir terasından bakıldığında tüm parçalar bir araya geliyor. Bir zamanların çamurlu sularından yükselen bu kent gökdelenler ve büyük şehir ışıkları arasında saklanan ve anlaşılması güç bir derinliğe sahip. Kentin kuş bakışı manzarasını seyretmek için ideal diğer bir nokta.

Dünyanın en uzun telekomünikasyon kulelerinden biri olan Menara Kuala Lumpur, yükselen Petronas Kuleleri’ne ve çevredeki gökdelenlere bakan 276 m yüksekliğindeki gözlem terasıyla 360 derecelik panoramik manzaraya sahip. Kulede dönen bir restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkânı da bulunuyor.

8. Ulusal Camii Mescit Negara

Kuala Lumpur Camii

Nüfusunun yüzde 70’i müslümanlardan oluşan Malezya’da görkemli camiler de var. Ülkenin bağımsızlığının bir sembolü olarak inşa edilen ve İslam sanatının ve mimarisinin karakteristik ve zarif detaylarıyla bezenen heybetli Ulusal Camii (National Mosque of Malaysia), Kuala Lumpur gezilecek yerler arasında.

Geleneksel İslam mimarisinin çağdaş bir yorumu olan Ulusal Camii’nin görkemli yapının ana kubbesi, Malezya’nın 13 eyaletini ve İslamın beş şartını temsil edecek şekilde 18 uçlu bir yıldız formunda tasarlanmış, açılmış bir şemsiyeyi andırıyor. 1965’te inşa edilen caminin ana ibadet yerinde 15,000 kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Son derece yüksek minaresi kentin silüetine muhteşem bir katkı yapıyor.

9. Perdana Botanik Bahçesi

kuala lumpur en güzel yerler

Perdana Botanik Bahçesi, 90 hektarlık bir alana yayılan devasa bir park. Şehirde koyu ve gür bir ormanın içerisinde kaybolabileceğiniz bir rezerv. 1888’de İngiliz sömürge döneminde inşa edilen botanik bahçede çok sayıda göletler ve bahçelerinin yanı sıra 500 tür bitkiye sahip bir botanik bahçe, geyik parkı, zengin orkide bahçesi, bir de kelebek evi bulunuyor.

3 binde fazla egzotik Malezya kuşlarının cıvıldadığı mükemmel Kuala Lumpur Bird Park da Kuala Lumpur gezilecek yerler listesine alınmalı. Parkta guguk kuşlarından şahinlere, kartallardan akbabalara kadar binlerce yerel ve yabancı tür bir arada yaşıyor. Park, çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de doğanın melodilerini sunuyor.

10. Malezya İslam Eserleri Müzesi

kuala Lumpur İslam Sanatları Müzesi

İslam Sanat Eserleri Müzesi (Jalan Lembah Perdana), Ulusal Cami’ye komşu olan ve İslam çalışmalarına adanan bir müze. Islamic Arts Museum’da İslam dünyasını temsil eden ve Asya ağırlıklı eserlerden oluşan bir koleksiyon sergileniyor.

İslami dekoratif sanatlara dair seçkin bir koleksiyona, işlemeli kumaşlar ve mücevherlerle süslenmiş kılıçlara, resim, mücevherat, halı, seramik ve dini el yazmalarına dair şaşırtıcı bir sergiye sahip. Müzenin en önemli eserleri arasında elle boyanmış çiniler ve orta çağdan kalma Kuran kopyaları bulunuyor.

11. Muzium Negara

Ulusal Müze (National Museum of Malaysia), Malezya’nın zengin tarihi ve kültürünü yansıtan ülkenin en görkemli müzesi. 1963’te tamamlanan göz alıcı yapı, kabile kültüründen modern zamanlara kadar her alanda farklı sergilere ev sahipliği yapıyor.

12. Bukit Bintang

Bukit Bintang

Bukit Bintang yani ‘Yıldız Tepesi’, alışveriş merkezleri, uluslararası markaların mağazaları, kafe ve restoranlar ve lüks gece mekanları ile şehrin en havalı bölgesi.

Şehrin ana alışveriş bölgesi Bukit Bintang, Four Seasons, Mandarin Oriental, Ritz-Carlton gibi küresel otel zincirlerinin yer aldığı bölgede Gucci, Prada gibi lüks markaların mağazalarını ipek kıyafetli Çinlilerin ve Hintli Müslümanların doldurduğuna tanık oluyorsunuz. Kuala Lumpur gece hayatının da kalbi.

Bukit Bintang’da yer alan Berjaya Times Square Mall, bir alışveriş merkezi ve 2 adet 5 yıldızlı otel içeren büyük bir eğlence kompleksi olarak dünyanın beşinci büyük binası. Alışveriş merkezi Asya’nın en büyük kapalı mekân tema parkı Cosmo’s World, 10. katında bulunan Malezya’nın ilk IMAX 2D & 3D tiyatro salonunun yanı sıra binin üzerinde mağazaya sahip.

Sunway Shopping Mall da dalgalı sörf havuzlarından, beyaz kumlu yapay plajına, sinema salonlarından marka mağazalarına kadar gidilebilecek diğer bir eğlence komplkesi.

Sunway Shopping Mall

Kuala Lumpur çevresinde gezilecek pek çok yer var. İdari başkent Putrajaya, doğal güzellikleri ile Bukit Fraser, ülkenin en hareketli noktalarından olan batı kıyısındaki Port Dickson, Asya’nın en önemli sulak alanlarından koruma altındaki Kuala Selangor Nature Park bunlardan bazıları.

Kampung Baru Köyü’nde Malezya’nın yerel yaşamına tanıklık edip, geleneksel mimarideki evleri görebilirsiniz. Geçmişten bu yana dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biri olan Malakka Boğazı üzerine kurulu şirin şehir Melaka‘da Hollandalı kolonicilerin mirasını ve Çinli tüccarların bölgeye getirdiği Peranakan kültürünü görebilirsiniz.

Saha serin diye İngilzilerin sayfiye yeri olarak kullandıkları Cameron Highlands, yemyeşil çay bahçeleriyle kaplı. Yağmur ormanları ve geleneksel köyler arasında geçen nefis trekking rotalarına sahip. Genting Highlands da yine buna benzer diğer bir bölge.

Kuala Lumpur’da ne yenir

Kültürel çeşitliliğin olduğu Kuala Lumpur’da Hint, Malay ve Çin mutfağının lezzetleri şehrin her yerinde kolayca bulunuyor. Birbirine benzeyen Asya mutfaklarını ayıran en büyük özellik içinde kullanılan baharat ve soslar.

Hindistan cevizi sosu ile renklendirilen yemekler Malayların en çok tercih ettiği lezzetlerden. ‘Rendang Tok’ isimli yemek, Hindistan cevizi sosuyla pişirilen yerel bir balık. Pirinç her yemeğin yanında garnitür olarak kullanılırken, İslami gelenekten gelen yapı için helal ve helal olmayan uyarıları her gittiğiniz yerde karşınıza çıkıyor.

Şehir merkezindeki Jalan Sultan, Jalan Hang Lekir, Jalan Petaling ve Jalan Alor yeme-içme seçenekleri açısından daha doyurucu. Hintli müslümanların işlettiği mamak shoplarda helal yemek bulabilirsiniz.

Kuala Lumpur’a ne zaman gidilir

Kuala Lumpur yılın neredeyse tamamında çok sıcak ve nemli. Ancak öğleden sonralarının yüksek sıcaklıkları akşamları 15 derecelere kadar düşerek serinliyor. Gece-gündüz sıcaklık farkları nedeniyle bu değişime ayak uyduramayanlar hasta olabiliyor.

Sıcaklıklar yıl boyunca benzer ortalamada seyrediyor. Ancak mart, nisan ve mayıs ayları biraz daha sıcak oluyor. Haziran, temmuz ve ağustos ayları en kurak dönem. Bu dönem şehri ziyaret etmek için en ideal zaman.

Kuala Lumpur’da en yağışlı dönem nisan, ekim ve kasım ayları. Muson mevsiminin etkisinde olan şehirde bu aylarda aralıksız yağmur yağışı görülüyor.

Kuala Lumpur’da ulaşım

Kuala Lumpur, dünyanın en yoğun trafiğine sahip şehirlerinden. Otomobiller ve otobüslerle dolu caddelerde sayısız motosiklet trafiğin aksi yönünde ve kaldırımlarda ilerlemeye çalışıyor.

Taksiler kenti keşfetmek için en iyi araçlardan. Ancak özellikle sabah 08.00-10.00 saatleri arasındaki yoğun trafiğe takılmamak için banliyö sistemini kullanmak daha akılcı. Merkezi turistik noktaları dolaşan üstü açık hop-on hop-off otobüsleri de var.

Yürüyerek de rahatlıkla gezilebilen Kuala Lumpur’da sıcak havalarda yürüyüş bunaltıcı olabiliyor. Kaldırımlardan hızla giden ve bir anda karşınıza çıkan motosikletlere karşı dikkatli olmakta yarar var. Şehrin sömürge kalbi olan Chinatown, Brickfields ve Golden Triangle birbirine yürüme mesafesinde.

Kuala Lumpur’da standart ve idari olmak üzere iki tür taksi hizmeti bulunuyor. Standart taksiye yol kenarlarından veya taksi duraklarından binilebiliyor ve bundan sonra her 200 m için ücretlendiriliyor. Gece yarısı ile 06.00 arasında toplam ücrete yüzde 50 ilave ediliyor.

Taksi sürücüleri taksimetre açmaktan hoşlanmıyor ve sabit bir fiyat talep etmeye çalışıyor. Taksimetre açmama nedeniyle yolcularla tartışan taksicilerden yerel halk da şikayetçi. Yağmurlu havalarda taksi bulmak zorlaşıyor.

KL’de şanslıysanız idari taksiye binebilirsiniz. Standart taksilere göre daha maliyetli olan idari taksiler daha temiz ve daha konforlu. İdari taksiler büyük otellerin ve alışveriş merkezlerinin dışında bulunabiliyor.

Kuala Lumpur tur otobüsü kentin önde gelen otellerinin önündeki duraklardan yolcu alıyor. Şehir merkezi ve çevresindeki başlıca turistik yerleri takip eden otobüslerin biletleri seyahat acenteleri, anlaşmalı oteller ya da şoförden alınabiliyor. 24 saatlik biletle otobüse sınırsız binilebiliyor. Otobüsler her gün 08.30-20.30 arasında çalışıyor.

Kuala Lumpur demiryolu hatları açısından oldukça geniş bir ağa sahip. Trafik sıkışıklığına takılmamak için en iyi ulaşım yöntemi trenler. Kenti ziyaret edenlerin sıklıkla kullandığı 4 demiryolu hattı Kelana Jaya, Ampang & Sri Petaling, KL Monorayı ve KLIA Ekspresi (havalimanı hattı).

Bangsar’daki Kelana Jaya Hattı, KL Merkez Tren İstasyonu, Çin Mahallesi, Mescid Jamek, Dang Wangi ve KLCC alışveriş merkezine gidiyor. Ampang & Sri Petaling hattı Putra Dünya Ticaret Merkezi’ne ulaşmanız gerekiyorsa en uygun hat. Mescid Jamek ve Plaza Rayat duraklarında da duruyor.

KL Monorayı, KL Merkez Tren İstasyonu, Imbi, ana alışveriş bölgesi Bukit Bintang ve birçok otelin bulunduğu Jalan Sultan İsmail boyunca Raja Chulan’daki duraklar da dahil olmak üzere şehrin ana otel ve alışveriş bölgelerinde erişim sağlıyor.

Tüm tren hatları 24 saat çalışıyor. Trenler her 10 dakikada bir geçiyor. Biletler istasyonlardaki gişelerden ya da otomatlardan alınabiliyor.

Şehirdeki alışveriş merkezleri ve mağazalar 10.00-21.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bankalar pazartesiden cumaya 09.30-20.00, cumartesi ise 09.30-11.30 arasında açık.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz