Kota Kinabalu, Malezya Borneo’daki Sabah Eyaletinin başkenti. Borneo’nun doğal ihtişamına dalmak isteyen herkes için bir merkez ve giriş kapısı. Tropik adalar, yağmur ormanları, yaban hayatı koruma merkezleri, muhteşem ulusal parklar ve Malezya‘nın en yüksek zirvesi olan Kinabalu Dağına yakın olması nedeniyle hızla büyüyen bir turistik kent.

Asya’daki en gözde trekking rotalardan biri olan 4 bin 95 metre yüksekliğindeki Kinabalu Dağı, doğa yürüyüşü sevdalılarını kendisine mıknatıs gibi çekiyor. Sabah Eyaleti çok zengin doğal güzellikleri ve alternatif gezi rotalarına sahip olduğunda iyi bilgi sahibi olmayan gezginler bazen başkent Kota Kinabalu’yu es geçiyor. Ancak Kota Kinabalu, en az Sabah’ın diğer popüler rotaları kadar zengin alternatiflere sahip.

Kota Kinabalu Rehberi

🧭 Kota Kinabalu Uluslararası Havalimanının (KKIA) Malezya’nın en yoğun ikinci havalimanı olması şaşırtıcı değil. Miri’den Maswings Havayollarına ait ATR 72-500 küçük uçağı ile Brunei semalarından geçip, güzel deniz ve orman manzarası eşliğinde Kota Kinabalu’ya vardım.

Havalimanında taksiye atlamak yerine ana yola çıkıp oradan bir minibüse atladık, sonrasında şehir içi terminalinde başka bir minibüse. Sumatra’da tanıştığımız, Kuala Lumpur’da birlikte takıldığımız, birbirimizden habersiz gittiğimiz Tioman Adasında tekrar karşılaşınca şaşırdığımız İsviçreli Valentin’in bize tavsiye ettiği oldukça şirin Lucy Backpackers’e yerleştik. Kahvaltı dahil günlük RM23 (14TL).

Malta

Daha sonra geçtiğimiz Akinabalu Youth Hostel daha iyi, tavsiye derim. Dilerseniz adalardaki lüks romantik otellerde de kalabilirsiniz. Her biri inanılmaz bir ortama sahip.

Kota Kinabalu Gezi Rehberi

Kota Kinabalu’nun başlangıçta Api-Api adında küçük bir balıkçı köyüydü. 1899’da İngiliz sömürge yönetimi altındayken Jesselton olarak adlandırılmaya başlanmış. Görkemli Kinabalu Dağının adını 1967’de alarak Kota Kinabalu olarak yeniden adlandırılmış.

Geçmişe dair pek çok yer II. Dünya Savaşının sonunda bombalanarak yok edilmiş. Savaş sonrası hızla modernleşen şehir, sırtını Signal Hill’in çevresini kaplayan devasa ağaçlara verirken yüzünü de enfes denize dönerek büyümüş. Mütevazi bir balıkçı köyünden Sabah’ın hareketli, ticari başkenti haline gelmiş.

Şehir merkezi, bir ucundan diğer ucuna yaklaşık 45 dakikada yürüyebilecek kadar küçük. Kota Kinabalu küçük olabilir, ancak konumu rakipsiz. Küçüklüğüne rağmen sundukları baş döndürücü aslında. Hareketli pazarları, lezzetli ve taze deniz ürünleri satan tezgahları, bakir koylarıyla şehir huzurlu bir atmosfere sahip.

Yerli halk tarafından KK olarak adlandırılan Kota Kinabalu’dan sadece 15 dakikalık bir tekne yolculuğu mesafesindeki Tunku Abdul Rahman Parkı, moderniteden çok uzaklaşmadan yoğun tropik yağmur ormanlarıyla kaplı tepelerin eteğinde şahane kumsallardan denize girebileceğiniz muhteşem bir yer.

Muhteşem gün batımları ve sahile, denize ve komşu adalara yakınlığı ile birçok ziyaretçi için rüya gibi bir yer. Yapılacak ve görülecek pek çok şey var. Şnorkelli yüzme, dalış veya dinlenme için bu adalara yapılan geziler keyifli. Kısa zamanı olup da bir çok şeyi bir arada bulmak isteyenlerin bayılacakları bir şehir.

Bazı şehirler vardır hani adımınızı attığınızda, havasını soluduğunuzda sevmeye başlarsınız hemencecik. Neden olduğunu bilmezsiniz, belki size sevdiğiniz bir şehri hatırlatıyordur farkında değilsinizdir ya da farkında olmadığınız bir özelliği ile kendisini sevdirir size. Benim için Kota Kinabalu böylesi bir şehir oldu.

Kota Kinabalu Gezilecek Yerler 📌

1. Tunku Abdul Rahman Marine Park

Tunku Abdul Rahman Deniz Parkı, Kota Kinabalu’da mutlaka görülmesi gereken bir yer. Dünya üzerinde acaba kaç şehir (başkent) vardır ki bir bota atlayıp yirmi dakika gittiğinizde, üzerinde kokonat ve palmiye ağaçlarının olduğu yağmur ormanlarına, beyaz kumlu plajlara, denizinde mercanlara, yüzlerce değişik balığa sahip birkaç tropikal adaya sahip olsun?

Tunku Abdurrahman Park olarak adlandırılan adalar topluluğu karşımızda duruyor. Güney Çin Denizine serpilmiş Gaya, Sapi,  Manukan, Mamutik ve Sulug adalarından oluşan bir koruma alanı. Sulug hariç, diğer dört adaya teknelerle kolayca erişebiliyorsunuz. Şnorkelle dalış, tüplü dalış, plaj aktiviteleri, su sporları ve sahilde piknikler yapabileceğiniz aktivitelerden bazıları

Gaya’dan Sapi Adasına kadar uzanan zipline olan Coral Flyer zipline deneyimi ilgi çekici olabilir.

2. Signal Hill

Signal-Hill-Kota-Kinabalu

Signal Hill, şehrin en yüksek noktasından, Kota Kinabalu şehrini güzel bir şekilde görmek için en iyi yerlerden biri. Padang Merdeka’dan arabayla sadece birkaç dakika veya şehirden kısa bir yürüyüşle tepeye kolayca tırmanabiliyorsunuz. Yürüyüş yolu zevkli ve kolay. Tunku Abdul Rahman Parkı’nın ve daha uzaklardaki adalara uzanan muhteşem manzaraları gözler önüne seren enfes bir manzarası var.

3. Kota Kinabalu City Waterfront

Kota Kinabalu Waterfront

Kota Kinabalu Waterfront, diğer bir deyişle Anjung Samudera, hem yerel halk hem de ziyaretçiler için popüler bir mekân. Güney Çin Denizinde gün batımını seyrederken keyfini çıkarabileceğiniz Waterfront, el sanatları ürünleri satan dükkanlar, kafe, restoran ve barlar bulabileceğiniz deniz kıyısında uzun bir cadde.

Çok sayıda harika restoran ve barın sıralandığı, mesai sonrası lokallerin buluşma yeri olarak hayat bulan bir kordon. Caddenin kuzeydoğu ucunda her gün 07.30-17.30 saatleri arasında açık olan El Sanatları Pazarını bulabilirsiniz. Bir başka popüler el sanatları pazarı ise yalnızca pazar günleri kurulan, sabahın erken saatlerinden öğleye kadar açık olan Gaya Caddesi Pazarı.

Şehirdeki ilk akşam gün batımına yakın şehri turlamaya başladık. İşte o zaman ben anladım K. Kinabalu’yu neden sevdiğimi. Kaldığımız hostelden 5 dakika sahile doğru yürüdüğünüzde deniz kıyısına ve güzel ahşap bir iskeleye ulaşıyorsunuz.

İskelenin herbir yanında gençler yayılmış günbatımının ve serinliğin keyfini çıkarıyorlardı. Deniz kokusu, evet İzmir’i hatırlamama sebepti, görüntü ise daha çok kordonu anımsatıyordu. Bu benzetmeyi yapmak biraz Kota Kinabalu’ya haksızlık olurdu. Tabi biraz da İzmir’e.

Tabi İzmir’in büyüklüğü karşısında Kota Kinabalu ancak bir mahalle olabilir. Şehir merkezinde bir uçtan bir uca yürümeniz yarım saati almaz. Olsun, Çinli, Malay, Hintli ve Filipinlilerin yanında çok çeşitli Sabah etnik grupların yaşadığı bu şehri sevdim, kokusu benziyor İzmir’e ve bu yeterli tek başına sevdiğim şehri hatırlatması.

Hani İzmir Kordon’un denizini, yeşil-türkuaz renkte bir suyla değiştirip içerisine milyonlarca balık çeşidi koyarsanız, Karşıyaka ve Narlıdere arasındaki çizgiye 3-5 tane irili ufaklı tropikal adalardan yerleştirirseniz birbirlerine benzerler sanırım! Bir de İzmir Kültür Fuar Park’ında başlayıp İran’a kadar da yağmur ormanları ekmeniz gerekiyor. Sıcaklığı da yılın her mevsiminde 32 dereceye sabitlemeniz.

İskelede herkes bize bakıyor, gülümsüyor, el sallıyorlar. Halbuki Kota Kinabalu birçok turistin Borneo’da ilk indiği veya ayrıldığı şehir. Biz iskelede dolaşmaya başlarken bile uçaklar hemen başımızın üzerinden yükselmeye başlıyorlardı. Yürürken bazıları bizi durdurup fotoğraf çektirirken kimisi facebook adresimizi not ediyordu. Tanıştığımız lokal arkadaşlarla meşhur Filipino Market’ine gidip yemek yedik.

4. Filipino Market

Filipino Market

Deniz kıyısındaki yürüyüş yolundan batıya doğru yürüdüğünüzde ilk olarak Central Market, sonrasında Filipino Market ve oradan da yürümeye devam ettiğinizde Night Market’e ulaşabiliyorsunuz. Central Market akşam 6’ya kadar açık, burada balık ve sebze ve küçük el işleri bulabilirsiniz.

Filipino Market ise ucuz tekstil, inci ve hediyelik eşyaların satıldığı küçük ve sıkışık sokaklardan oluşan kapalı bir çarşıya benziyor. Sabah, Filipinler ve Endonezya’dan kurutulmuş yerel ürünler ve el sanatları sunan küçük tezgahlarla dolu.

Sadece Borneo’nun değil, Güney Asya’nın da en güzel marketlerinden biri olan Night Market ise akşama doğru açılıp gece yarısında kapanıyor. Her yerden dumanların yükseldiği bu açık hava restoranlarını deniz ürünlerini sevenler bayılacağına eminim. Çeşit çeşit balıklar, karides ve ıstakozlar mangallarda pişirilmekte ve anında servis ediliyor. Salaş ve ucuz. Yeteri kadar balık, salata ve pilav yedik ve yanında kola. Kişi başı hesap 11 TL oldu.

5. Tanjung Aru Beach

Tanjung Aru

Tanjung Aru Plajı, Jalan Tunku Abdul Rahman’ın sonunda ve KK City’den yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan yerel halkın her gün batımına yakın doluştuğu bir plaj. Adını ince kumları çevreleyen casuarina veya aru ağaçlarından alan plaj, her akşam kıpkırmızı güneşin yavaşça ufka dalıp uçsuz bucaksız gökyüzünü parlak bir kırmızıya boyamasına şahit olacağınız en güzel yerlerden biri.

Güneşin altında parıldayan 2 km’lik ipeksi altın kumsal boyunca sıralanan yiyecek tezgahlarından gün batımını izlerken atıştırabileceğiniz yiyecekler alabilirsiniz. Tanjung Aru plajı ayrıca Shangri-la’nın Tanjung Aru Resort & SPA, Kinabalu Golf Kulübü ve Kinabalu Yat Kulübü’ne ev sahipliği yapıyor.

6. Kinabalu Dağı

Mount Kinabalu

Kinabalu Dağı (Mount Kinabalu), sadece flora ve fauna zenginliği nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde listelenmekle kalmıyor, aynı zamanda Malezya’nın en yüksek dağı olarak da kayıtlara geçiyor. Kinabalu Dağı’na tırmanmak maceracılar için Sabah’taki en iyi yapılacaklar listesi aktivitelerinden biri.

Deniz seviyesinden 4.095.2 metre yükseklikte yükselen Kinabalu Dağının içerisinde yer aldığı Kinabalu Park, 754 KM2’lik bir park alanı dünyanın en zengin florasına sahip. Botanik Bahçesine (Mt. Kinabalu Botanical Garden) yapılacak kısa bir ziyaret, flora krallığımızın harikalarını öğrendiklerinde seyahat deneyimlerini önemli ölçüde geliştireceğine eminim.

Her yıl binlerce kişi Borneo’nun bu popüler dağına tırmanmak için Sabah’a geliyor. Kota Kinabalu’ya ilk geldiğimizde ilk planımız bu olağanüstü dağa tırmanmaktı. Bunun için mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız ve gerekli izinleri alıp ödemeleri yapmanız ve sıranızı beklemeniz gerekiyor.



Tırmanış için en az 1 gece Mount Kinabalu Parkı’nın içerisindeki tek konaklama seçeneği olan Sutera Sanctuary Lodges’de konaklamanız gerekiyor. Bunun için de tırmanışı paket olarak satıyorlar ve fiyatı ise oldukça yüksek geldi bize. Kişi başı RM680 (400 TL) ödemek ne kadar da abartılı bir fiyat!

Halbuki Endonezya’nın Lombok Adasındaki, 3.726 metre yüksekliğindeki Mount Rinjani’ye olan 3 günlük her şey dahil tırmanışa 160 TL ödemiştik. Tüm bunlara rağmen çok sayıda talep var. Yoğun sezonlarda birkaç hafta belki ay önceden yer ayırtmanız gerekiyor. Tüm bunları göz önüne alarak tırmanmamaya karar verdik.

Kundasang Kasabası, Kinabalu Parkı’nın yakınında, Malezya’nın en yüksek dağı olan Kinabalu Dağının hemen altında yer alıyor. Serin havası ve açık seyir platformu ile Kinabalu Dağı’nın en güzel manzaralarından birine sahip. Ayrıca Nabalu El Sanatları ve Hatıra Eşyası Pazarı gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz ilgi çekici yerler.

Kota Kinabalu’ya en sık giriş noktası hava yolculuğu. Kota Kinabalu’nun sadece bir havalimanı var, Kota Kinabalu Uluslararası Havalimanı. Terminal 1, tüm dış ve iç trafiğin geldiği ve ayrıldığı ana terminal. Kota Kinabalu’ya Singapur, Hong Kong, Tayland, Çin, Tayvan, Güney Kore, Avustralya ve Brunei’den direkt uluslararası uçuşlar var.

Malezya içinde, iç hat uçuşları, Batı Malezya’dan Kuala Lumpur, Johor Bahru, Penang, Kota Bahru, Doğu Malezya’dan Kudat, Tawau, Labuan, Sandakan, Kuching, Sibu ve Bintulu’dan kalkıyor/dönüş yapıyor.

Muhteşem denizi ve günbatımı manzarası, deniz kokan havası, ağız tadınıza hitap eden çeşit çeşit lezzetler, sakin ve düzenli oluşu, güler yüzlü arkadaş canlısı insanları ile Kota Kinabalu benim kalbimi çaldı.

Day 425: Borneo:13 Kota Kinabalu, 3 Ekim 2011

12 Yorumlar

  1. Oncelikle su anda Kota Kinabalu’dayım (Sabah, Borneo). Buradan da Filipinler’e gecmeyi dusunuyorum. Kota Kinabalu’da sadece 6 gunum var; yakindaki yerlere de seyahat edebilirim. Islerimin yogunlugundan dolayi cok fazla arastiramadan geldim maalesef (Sadece sizin yazilarinizi okudum diyebilirim 🙂 

    Soruma gecersek eğer; scuba diving yapmak istiyorum fakat lisansim yok. 1 gunluk veya kisa bir egitimle lisans alabilir miyim? Malezya’da lisans gerektigini biliyorum, fakat Filipinler’de belki gerekmeyebilir, kisa bir egitimle dalabilirim diye dusunmustum?

    Tesekkurler

    • Dalış yapabilirsiniz. Bunun için sertifikanızın olmasına gerek yok. Fun diving denilen ve eğitmenle birlikte dalış yapma seçeneğiniz var. vaktiniz varsa Semporna‘ya geçip oradan Mabul Adası‘na geçin. Scuba Junkee adlı gayet profesyonel çalışan okul ile dalışa gidebilirsiniz. Siamil ve Mabul gayet güzeldi. Sıra alabilirseniz Sipadan’da da dalabilirsiniz.

      Filipinler’de ise Coron ve Palawan‘da dalış tavsiye ederim. II. Dünya savaşından kalma batıklar var ama siz lisanslı olmadığınızdan burada dalamazsınız. Borneo’da dalma fırsatını kaçırmayın derim.

      Yine Tunku Abdurrahman Parkı’nda da dalış yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Kota Kinabalu’da bunu araştırabilirsiniz.

  2. Kemal Bey
    Tezgahların arasında gezen kedi kadar fareleri yazmayı unutmuşşusunuz….

    Çok pisler hemde çok…
    Ayrıca bir koyunu yutabilecek yılanları ve daha birçok tehlikeli hayvanla karşılaşmadığınız için şanslısınız…
    Sonra ava giderken av olmayın…

  3. Kemal merhaba, Kota Kinabalu’dan Tunku Abdulrahman Milli Parkına gidip dalış yaptın mı? Konu hakkında bilgi ve yönlendirmelerin çok işe yaracak. teşekürler

    • Hayriye ben Milli parka sadece şnorkelle dalış ve kamp için gittim.
      Palau Tiga ve Palau Gaya Adalarında dalış yapılıyor. Ben Mabul Adası’nda dalış yaptığım içi, bu park bölgesinde dalış yapmadım.

      Sipadan veya Mabul’da dalmayacaksan eğer burası alternatif olabilir.

  4. Merhaba Kemal Bey,
    Blogunuzu couchsurfing sitesinden buldum ve bir bakayim dedim. Gördüklerim ve bulduklarim ise harika. Benim daha ilerde inşallah gidecegim yerleri siz gidip görmüşsünüz, dogrusu kiskandim biraz 🙂 Şu ana kadar ancak Thailand ve Kota Kinabalu’ya gidebildim. Seneye ksimet olursa ben de insallah uzun bir yolculuga güney Asya’ya cikabilecegim.

    Oralar gercekten cok harika ve insanlari cok temiz kalpli ve karşilaştirdiginiz zaman maaliyet olarak o paraya Türkiye’yi bile gezemezsiniz. O nedenle benim icin degisik insan ve kültürü tanimanin artik hic bir engeli yok. Hayirlisiyla seneye yolculuk 🙂
    Yolculuklarinizda umarim böyle devamli güzel insanları görüp, güzel görünümleri yaşayabilirsiniz. Blogunuz da muhteşem. Kendinize iyi bakin.

    Almanya’dan selamlar.
    Murat Demirtaş

  5. Bu yazıyı yazdığımda, yollarda olduğunuz için iyi yolculuklar keyifli gezmeler diliyorum.
    Biz de iki arkadaş olarak 7 ay önce karayolu ile Kota Kinabalu’dan Miri’ye geçecektik, ama ne yazık ki Brunei sınır kapısından tüm yolcular geçerken biz iki Türk alınmadık ve tekrar Kota Kinebalu’ya geri dönüp uçakla Miri’ye geçmek zorunda kaldık. Hem zaman hem de para kaybımızın olması bir tarafa, hiçbir sorunumuzun olmadığını düşündüğüm bir ülkenin sınır kapısından çevrilmek çok ağrımıza gitmişti.

    Sizin de giremediğinizi okuyunca burada paylaşmak istedim. Selamlar
    Nihani

    • Selamlar Nihani Bey, hani bunun Brunei’nin Türkiye vatandaşlarına yaşatması anlamsızlık. Buna seyirci kalan elçilik görevlileri de beceriksiz sanırım. Birçok ülkeyle sınırlar kalkarken herkesin elini kolunu salladığı bu ülkeye gidememek saçmalık.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz