Türkiye, bulunduğu coğrafi konum ile dünyanın en şanslı ülkelerinden. Asya ile Avrupa arasında geçiş güzergahında bulunan Anadolu toprakları binlerce yıllık tarihi mirasın yanı sıra farklı iklim kuşaklarının etkisiyle çok çeşitli doğal güzelliklere sahip. Türkiye’nin dört bir yanında her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan milli parklar, şehir stresinden uzak doğayla baş başa, keyifli zaman geçirme olanağı sunuyor.
Yemyeşil orman dokusu, zengin yaban hayatı ile insanı rahatlatan bir atmosfere sahip olan milli parklar, ne kadar şanslı bir coğrafyada yaşamamızı hatırlamak için de birer fırsat aslında. Piknikten tırmanışa, yürüyüşten bisiklete kadar sayısız aktivitenin yapılabildiği Türkiye’nin en güzel milli parklarını keşfetme zamanı.
En Güzel Milli Parklar
-
En Güzel Milli Parklar
- 1. Yedigöller Milli Parkı
- 2. Karagöl Sahara Milli Parkı
- 3. Dilek Yarımadası Milli Parkı
- 4. Aladağlar Milli Parkı
- 5. Hatila Vadisi Milli Parkı
- 6. Ballıkayalar Tabiat Parkı
- 7. Tek Tek Dağları Milli Parkı
- 8. Olimpos Beydağları Milli Parkı
- 9. Camili Biyosfer Rezerv Alanı
- 10. Nemrut Dağı Milli Parkı
- 11. Ilgaz Dağı Milli Parkı
- 12. Küre Dağları Milli Parkı
- 13. Abant Gölü Milli Parkı
- 14. Nene Hatun Milli Parkı
- 15. Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı
- 16. Çamlık Milli Parkı
- 17. Çitdere Tabiatı Koruma Alanı
- 18. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı
- 19. Kaz Dağları Milli Parkı
- 20. Beşkayalar Tabiat Parkı
- 21. Kızıldağ Milli Parkı
- 22. Artabel Gölleri Tabiat Parkı
- 23. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı
- 24. Gökçetepe Tabiat Parkı
- 25. Honaz Dağı Milli Parkı
- 26. Gökçeada Sualtı Milli Parkı
- 27. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
- 28. Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı
- 29. Başkomutanlık Milli Parkı
- 30. Spil Dağı Milli Parkı
- 31. Nallıhan Kuş Cenneti
- 32. Munzur Vadisi Milli Parkı
- 33. Kaçkar Dağları Milli Parkı
- 34. Papazın Bahçesi
- 35. Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı
1. Yedigöller Milli Parkı
Yedigöller Milli Parkı, bahar ve yaz dönemlerinde yeşilin en güzel tonlarını gözler önüne seren, kış döneminde ise beyaz örtünün büyüleyici manzaralarıyla süslenen, ülkemizin en çok tanınan milli parklarından. Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu‘nun 42 kilometre kuzeyinde yer alan milli parkta kamp, doğa yürüyüşü, bisiklet turları ve fotoğrafçılık gibi etkinlikler de yapılabiliyor.
2. Karagöl Sahara Milli Parkı
Karagöl Sahara Millî Parkı, Artvin‘in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı bölgeden meydana gelen milli parkın yüzölçümü ise 3 bin 251 hektar. Şehirleşmeden uzakta, doğanın muhteşem renklerini keşfedeceğiniz milli park, aynı zamanda bir doğa koruma rezerv alanı. Karagöl bölümünde kır gazinosu olarak kullanılan 12 yataklı konaklama tesisi de bulunan milli park, kamp yapmak için de elverişli bir ortama sahip.
3. Dilek Yarımadası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Menteşe Dağlarının Ege Denizine kavuştuğu yarımada üzerinde Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırlarında bulunuyor. Adını, bölgenin bin 237 metre ile en yüksek noktası olan Dilek Tepesinden alan milli park, Aydın sınırları içinde bulunuyor. Benzersiz flora çeşitliliğiyle dünya çapında öneme sahip olan milli park, dünyada nadir görülen Akdeniz Foklarının da doğal yaşam alanlarından.
Foto safari, olta balıkçılığı, kültürel yürüyüşler, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti turları, mağaracılık ve yüzme gibi etkinliklere elverişli yapısıyla heyecanlı ve keyifli zamanlar geçirilebilen milli parkta; Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adasının manzaralarının izlendiği üç adet seyir terası da bulunuyor. Milli parkın 4 farklı koyunda kristal berraklığındaki suların keyfini çıkarabilirsiniz.
4. Aladağlar Milli Parkı
Aladağlar Milli Parkı, Kayseri, Adana ve Niğde arasında, Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’ın çevresinde yer alıyor. Orta Anadolu’nun zirvesi olarak anılan Aladağlar Milli Parkı; Yedigöller, Türkiye’nin en büyük post ormanı olan Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri gibi doğal güzellikleri barındırıyor. Ulaşımın Niğde’nin Çamardı ilçesinden yapıldığı milli park, Kayseri coğrafyasında görülebilecek en etkileyici doğa alanlarından biri.
5. Hatila Vadisi Milli Parkı
Hatila Vadisi Milli Parkı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen Akdeniz iklimi etkilerine rastlanan, Artvin’in ve Türkiye’nin en bakir doğa alanlarından biri. 17 bin 138 hektar genişliğindeki milli park, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için muhteşem bir rota. Hatila Vadisi Milli Parkı, aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek cam teraslarından birine ev sahipliği yapıyor.
Hatila Vadisi Cam Terası, yol kenarında, kayalıklar üzerine kondurulmuş. Kaya birleşim noktasından 15 metre mesafeye uzanan Hatila Vadisi Cam Terası, 7 metre uzunluğa ve 7.5 metre genişliğe sahip. 2015 yılında ziyarete açılan, 50 metrekare cam alana sahip seyir terası, Artvin kent merkezine 12 km uzaklıkta 490 metre rakımıyla Hatila Deresinden de 220 metre yükseklikte bulunuyor.
6. Ballıkayalar Tabiat Parkı
Ballıkayalar Tabiat Parkı, Türkiye’de kaya tırmanışı yapılabilecek en harika rotalardan biri. Kocaeli’nin Gebze ilçesi sınırlarında yer alan tabiat parkı, İstanbul’a olan yakın konumuyla kente en yakın kaçış rotalarından biri. Tırmanış tutkunlarını yanı sıra şehir yaşamının karmaşasından ve stresinden bunalan kişilerin doğayla buluşmak için tercih ettiği park, trekking parkuru, şelalesi, dar vadisi ve piknik alanlarıyla görülmeye değer.
7. Tek Tek Dağları Milli Parkı
Tek Tek Dağları Milli Parkı, Şanlıurfa sınırlarında yer alıyor. Milli park, içerisinde bulunan Şuayıp Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri ve Senem Mağarası gibi arkeolojik değerleriyle hem doğal güzellikleri hem de tarihi geçmişin yansımalarına tanık olabileceğiniz bir adres.
Tektek Dağları üzerinde 19 bin 335 hektarlık bir alanı kaplayan park; ceylan, varan kertenkelesi, vaşak, kurt, tilki, toy, mezgeldek, turna, kınalı keklik, çilkeklik, şahin, atmaca, üveyik, kızkuşu, bağırtlak, ibibik, sığırcık gibi hayvanların görüldüğü zengin bir floraya da sahip.
8. Olimpos Beydağları Milli Parkı
Olimpos Beydağları Milli Parkı, Olimpos Antik Kenti‘ndeki tarihi eserlerin ve kalıntıların doğayla buluştuğu harika bir doğa alanı. Ziyaretçilerine tarihin tozlu kalıntıları arasından Akdeniz’in masmavi sularına ulaşma fırsatı sunan milli park, Antalya’nın Kemer ve Kumluca ilçeleri sınırlarında bulunuyor. Toplam yüzölçümü 34 bin 452 hektar olan Olimpos Beydağları Milli Parkı, Çıralı Plajı’na yumurtlayan caretta carettalarıyla da ünlü.
9. Camili Biyosfer Rezerv Alanı
Camili Biyosfer Rezerv Alanı, Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında Camili Havzası çevresinde yer alıyor. Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi (BirdLife International) tarafından, dünya üzerinde korunmada öncelikli 217 alandan biri olarak seçilen ve bölgedeki en önemli süzülen kuş göç yollarından birisi üzerinde yer alan Camili Biyosfer Rezerv Alanı, Türkiye’deki ilk ve tek biyosfer alanı olarak biliniyor.
Borçka ilçe merkezine 45 km uzaklıkta, Gürcistan sınırında yer alan biyosfer rezerv alanı ülkemizde kaya kartalı (Aquila chrysaetus), kara akbaba (Aegypus monachus) ve gökdoğan (Falco peregrinus) gibi yırtıcı türlerinin görüldüğü tek yer. Yerel halk havza çevresindeki yemyeşil yaylalarda büyükbaş hayvancılıkla geçimini sağlıyor.
10. Nemrut Dağı Milli Parkı
Nemrut Dağı Milli Parkı, dünyanın en harika gündoğumu ve günbatımı manzarasının izlendiği Nemrut Dağının zirvesi ve çevresinde konumlanıyor. Malatya ile Adıyaman illerinin kesiştiği bir noktada yer alan milli park, yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tanrı heykelleri, Tümülüsleri ve kabartmalarıyla göz kamaştırıyor. 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan milli park, dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak anılıyor.
11. Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu ve Çankırı şehirlerinde, Ilgaz Dağları üzerinde yer alıyor. 1976 yılından bu yana milli park statüsünde olan alanın çevresinde ve içinde Valla Kanyonu, Aydos Kanyonu, ve Ilgarini Mağarası, Mantar Mağarası, Kuyluş, Ejderha Ağzı Mağarası, Ilıca Köyünde Ilıca Şelalesi ve Horma Kanyonu gibi görülmeye değer yerler bulunuyor. Milli park, 37 bin hektarlık bir alanı kapsıyor.
12. Küre Dağları Milli Parkı
Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz Bölgesinin batısında, Küre Dağları üzerinde yer alıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa ormanlarında korumada öncelikli alanları arasına seçilen, zengin yaban hayatıyla dünyanın önemli doğa alanları arasında gösterilen bölge, 100’e yakın mağarasıyla dünyadaki milli parklar içinde, envanteri yapılmış en çok mağarayı bulunduran milli parklardan.
13. Abant Gölü Milli Parkı
Abant Gölü Milli Parkı, Karadeniz’in en turistik doğal güzelliklerinden biri. İsmini Bolu‘nun 34 km güneybatısında, Abant Dağları üzerinde oluşan bir krater gölü olan Abant Gölü’nden alıyor. Eşsiz doğası ile yılın dört mevsimi görmeye değer çok güzel bir coğrafya.
Abant, Batı Karadeniz ve Marmara’nın arasında kalan, Bolu şehrinin güneybatısında; meşe, köknar, çam, kayın ve gürgen ağaçlarının bolca serpildiği, huzur veren bir coğrafya. Tertemiz bir havada güne kuş cıvıltılarıyla uyanacağınız, doğada vakit geçirip oksijen dolu tertemiz havayı içinize çekebileceğiniz bir doğa harikası.
Özellikle kış aylarında kar sevinci yaşamak isteyenlerin vazgeçilmez adreslerinden olan milli park yılın dört mevsimi mevsim değişikliklerinin renklerini en iyi gözlemleyebileceğiniz yerlerden. Hem günübirlik hem de uzun süreli konaklamalar için uygun tesislerin hizmet verdiği park, 127 hektarlık bir alanı kaplıyor.
14. Nene Hatun Milli Parkı
Nene Hatun Milli Parkı, Erzurum kent merkezinde, 387 hektarlık bir alan üzerine kurulu. Nenehatun Tarihi Milli Parkı, Osmanlı-Rus Savaşı’nda (1877-1878) Rusların şehre girmesini engelleyen halk mücadelesinin önderliğini üstlenen Nene Hatun’un ismini taşıyor. Bölgenin kültürel ve tarihi dokusunu gelecek nesillere taşıyan bu alan, 2009 yılından bu yana milli park statüsünde.
15. Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı
Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı, Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Durabey köyü içerisinde yer alıyor. Karadeniz orman ekosisteminin özelliklerini yansıtan bölge, kayın ve karaçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanlarıyla etkileyici bir atmosfere sahip. Koruma alanında ayı, yaban domuzu, geyik, tilki, tavşan, porsuk ve kirpi gibi hayvan türleri bulunuyor.
16. Çamlık Milli Parkı
Çamlık Milli Parkı, Yozgat sınırlarında, Türkiye’de yalnızca bu bölgede görülen ve Kafkas Çamı ismiyle bilinen 400-500 yaşlarındaki Karaçam türünün yetiştiği, ülkemizin ilk milli parkı. Yozgat’ta 264 hektarlık bir alan üzerine kurulan milli parkta, 30’a yakın endemik türünün yanı sıra Amerika’ya özgü bir kuş türü olan Altın Kartallar da bulunuyor.
17. Çitdere Tabiatı Koruma Alanı
Çitdere Tabiatı Koruma Alanı, Karabük’ün Yenice ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünen Çitdere Tabiat Koruma Alanı, dünyada eşine ender rastlanan boy ve çaptaki Istranca Meşelerinin yetiştiği ormanlık alanıyla doğa tutkunlarını kendine hayran bırakıyor. Bu koruma alanında, geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, sansar, vaşak ve yaban kedisi gibi hayvan türleri de var.
18. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı
Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı, enfes güzellikteki sarıçam ormanları ve yaban hayatıyla Kars ve Erzurum şehirleri arasında görülebilecek en güzel yerlerden biri. Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu cephesinde şehit olan 90 bin askerin hikayesini de saklayan milli park, hem doğal hem de kültürel açıdan görülmeye değer güzelliklere sahip.
19. Kaz Dağları Milli Parkı
Kaz Dağları Milli Parkı, oksijen bakımından zengin havasıyla nefes almanın ne demek olduğunu yeniden öğreten bir yer. Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Kaz Dağları Milli Parkı, son dönemlerde ruhu ve zihni dinlendiren meditasyon ve yoga kamplarının vazgeçilmezi haline gelen, vadileri, ormanlık alanları ve kamp noktalarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Milli park sahasında çok sayıda şelale, tarihi köprü, irili ufaklı dereler ve termal kaynaklar bulunuyor.
20. Beşkayalar Tabiat Parkı
Beşkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Başiskele ilçesi sınırlarında 921hektarlık bir yüzölçümüne sahip. Antik Çağ’daki ismi Arganthonios olan Samanlı Dağlarının kuzey bölümünde yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı, ormanlık alanlarını çevreleyen yürüyüş parkurları, dereleri ve hayvan türleriyle doğayla iç içe olmak isteyenlerin gözdesi. Tabiat parkı, İstanbul ve Bursa’ya olan yakın konumuyla günübirlik ziyaret edilebilecek bir yer.
21. Kızıldağ Milli Parkı
Kızıldağ Milli Parkı, Isparta ve Konya yakınlarında bulunuyor. Türkiye’nin en uzun mağarası olan Pınargözü mağarası, Beyşehir Gölü ve şahane doğasıyla unutulmaz manzaralar sunan Kızıldağ Milli Parkının sınırları içinde; Şarkîkaraağaç ve Yenişarbademli ilçelerinin yanında Gölkonak, Gedikli, Sarıkabalı, Belceğiz, Armutlu, Karayaka, Kıyakdede, Yassıbel, Beyköy, Çeltek, Yeniköy, Çaltı ve Fakılar köyleri de var.
22. Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında kalıyor. İsmini içindeki Yıldız Gölleri, Beş Göller, Karanlık Göller gibi adlarla alınan krater göllerinden alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, nefes kesen güzellikteki ormanları, dağ ekosistemleri, jeolojik yapısı, buzul gölleri, yüksek dağ zirveleriyle göz kamaştırıyor.
23. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı
Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Sinop’a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta Sarıkum köyü sınırları içinde 785 hektarlık bir bölgede konumlanıyor. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, ismini bir lagün gölü olan Sarıkum’dan alıyor. Ramsar kriterlerine göre uluslararası sulak alan ekosistemi özelliği taşıyan bu koruma alanı, bu yapısıyla kuş gözlemciliğine ilgi duyanların da gözdesi.
24. Gökçetepe Tabiat Parkı
Gökçetepe Tabiat Parkı, dünyada kendi kendini temizleyebilen beş körfezden biri olan Saros Körfezi kıyısında yer alıyor. Mavi ve yeşilin en güzel manzaralarını saklayan Gökçetepe Tabiat Parkı, Türkiye’nin cennet köşeleri arasında anılan, Edirne’nin en popüler kamp, tatil ve doğa alanlarından. Tabiat parkı, İstanbul’a olan yakın konumu nedeniyle birçok doğa severin hafta sonları kamp yapmak için de tercih ettiği bir yer.
25. Honaz Dağı Milli Parkı
Honaz Dağı Milli Parkı, Denizli‘nin Honaz ilçesinde konumlanıyor. Ege Bölgesinde Periglasiyal ortam şartlarının hakim olduğu nadir yerlerden olan Honaz Dağı, 1995 yılında milli park olarak ilan edilmiş. Bu doğa alanı, 2 bin 528 metre ile Ege Bölgesinin en yüksek dağı olarak bilinen Honaz Dağıyla tırmanış ve dağ yürüyüşü aktivitesinden hoşlanan doğa severleri ağırlıyor. Park ve çevresinde ballıbaba, sığır kuyruğu, safran gibi dünyada sadece Honaz Dağı’nda yetişen üç bitki türünün yanı sıra 964 farklı bitki daha bulunuyor.
26. Gökçeada Sualtı Milli Parkı
Gökçeada Sualtı Milli Parkı, her mevsim rüzgarlı olan havasıyla sörf tutkunlarının buluşma noktası. Gökçeada, sualtı yaşamı bakımından da oldukça zengin. Ada çevresinde Akdeniz foku, deniz çayırları, triton, böcek, pina, yunus, İspermeçet balinası ve deniz kaplumbağası gibi koruma altındaki canlılara rastlanıyor. Türkiye’nin ilk Sualtı Patikasının kurulduğu Gökçeada Sualtı Milli Parkı da Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkı olma özelliğine sahip.
27. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Ayvalık Adalarının 19’unu kapsayan bir doğa koruma bölgesi. Tabiat Parkı, bozulmamış doğası ve tarihi yapılarıyla Ege’nin en değerli bölgelerinden. Tabiat Parkı sınırları içerisinde 59 memeli, 86 tane de kuş türü yaşıyor. Ege’nin masmavi suları ve koylarını keşfetme şansı sunan Ayvalık’ta, milli park çevresindeki Cunda Adası ve Şeytan Sofrası gibi turistik yerler de görülebilir.
28. Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı
Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı, Elmalı’ya 55 kilometre, Antalya’ya ise 165 kilometre uzaklıkta, dünyanın en nadir sedir ormanlarından birine sahip. Tabiat koruma alanı özellikle bahar ve yaz dönemlerinde renk cümbüşü oluşturan 400’e yakın bitki türü ve yaklaşık iki bin yıllık anıt ağaçlarıyla göz kamaştırıyor.
29. Başkomutanlık Milli Parkı
Başkomutanlık Milli Parkı, Afyonkarahisar ve Kütahya şehirleri arasında konumlanıyor. Kocatepe ve Dumlupınar olmak üzere iki ana bölümden meydana gelen Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Kurtuluş Savaşı döneminden günümüze dek gelen tarihi alanları, şehitlikleri, müzeleri ve anıtlarıyla Türkiye tarihinin en önemli günlerinin izlerini taşıyor.
30. Spil Dağı Milli Parkı
Spil Dağı Milli Parkı, Ege Bölgesinde kayak, kamp, doğa yürüyüşü ve tırmanış etkinliklerinin yapıldığı, Manisa ve çevresinde yaşayanların hafta sonu akın ettiği bir doğa harikası. 1969 yılında milli park ilan edilen ve günümüzde Spil Dağı Milli Parkı olarak anılan bölge, mitolojik hikayelerde de adı geçen bir yer. Bu doğa harikası milli park Manisa merkezden 24 kilometre, İzmir merkezden ise yaklaşık 50 km uzaklıkta.
31. Nallıhan Kuş Cenneti
Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara‘nın kuzeyinde yer alan ismi henüz çok duyulmamış, ülkemizin en önemli kuş yaşam alanlarından. Türkiye’deki 70 kuş cennetinden biri olan Nallıhan Kuş Cennetinde 200’ün üzerinde kuş türü yaşıyor.
Şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, alacabalıkçıl, kaşıkçı, yeşilbaş, karabatak, kılkuyruk, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, kaz, sutavuğu gibi kuşların görülebildiği bu doğa harikası, Ankara çevresinde, kuş sesleri arasında keyifli zamanlar geçirebileceğiniz huzur dolu bir yer.
32. Munzur Vadisi Milli Parkı
Munzur Vadisi Milli Parkı, Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Tunceli şehri sınırlarında yer alıyor. Huş ağaçlarının ismi gibi huzur kokan atmosferinde keyif dolu zamanlar geçirebileceğiniz Munzur Vadisi Milli Parkı, 1971 yılından bu yana milli park statüsünde. Bu bölge, macera peşinde koşan gezginlerin vazgeçilmezi olan rafting ve kayak gibi sporlar için de oldukça cazip.
33. Kaçkar Dağları Milli Parkı
Kaçkar Dağları Milli Parkı, Karadeniz Bölgesinin en yüksek dağı olarak anılan Kaçkar Dağları çevresinde kurulu. Kaçkar Dağları Milli Parkı, Rize, Erzurum ve Artvin şehirleri arasındaki 51 bin 550 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor. Karadeniz’in nefes kesen güzellikteki doğal güzelliklerini ve tertemiz havasını görebileceğiniz milli park, Türkiye’de buzul etkisinin görüldüğü ender yerlerden biri ve içinde 100’e yakın buzul gölü var.
34. Papazın Bahçesi
Papazın Bahçesi, Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde bulunuyor. Bahçe, buz gibi sulara sahip şelaleleri ve şahane manzarasıyla Akdeniz’in sıcak havasından bunalan yöre halkının ve turistlerin göz bebeği. Bahar ve yaz dönemlerinde piknik ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin akınına uğrayan bu alan çevresinde çok dayıda restoran ve kafe de bulunuyor.
35. Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı
Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Muğla’nın Köyceğiz ile Denizli’nin Beyağaç ilçeleri arasında bulunan Kartal Gölü çevresindeki Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanıyla ünlü. Milli parkta, en yaşlıları yaklaşık 1200-1300 yıllık olan karaçam ağaçlarının 20 metreyi aşan uzunlukları da görülmeye değer bir güzellik oluşturuyor.
Ilıca şelalesi, Ilgarıni magarası, Horma kanyonu ve Valla kanyonu Ilgaz milli parkînda degildir.Küre dagları icerisindedir.