Munzur Vadisi Milli Parkı, Tunceli merkezin hemen arkasından başlayıp Munzur Vadisi boyunca ilerleyen, kuzeyde neredeyse Erzincan‘a kadar uzayan ülkemizin vahşi yaşam ve bakir doğa yaşamı sunan en büyük ve en nadide milli parklarından biri. Dik kanyonları, sivri kaya dorukları, derin vadileri, yüksek yaylaları inanılmaz güzel. Munzur Dağlarında, Tunceli’nin Ovacık ilçesi yakınlarında büyük gözeler halinde doğan Munzur Suyu, milli park sınırlarında ilerleyerek Fırat Nehrine karışıyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı, toplamda 42 bin 674 hektarlık bir alana yayılıyor. 1971’de milli park ilan edilen Munzur Vadisi, akarsu kaynakları, endemik bitki türleri, hayvan türleri ve bitki örtüsü bakımından oldukça zengin. Akarsu ve bitki çeşitliliği zengin yaban hayatına sahip olan milli parkta değişik mikro klimalar yabani hayvanlar için çok elverişli ortam oluşturmuş.

Munzur Vadisi

Munzur Vadisinin milli park ilan edilmesinde akarsu kaynakları, gözeler, endemik bitki türleri, yöreye özgü hayvan türleri ve bitki örtüsü etkili olmuş. Kışın beyaz, yazın ise yemyeşil, çiçeklerle renklenmiş görüntüsüyle adeta yeryüzü cenneti. Haziran-eylül arası milli parkı gezmek için en güzel zamanlar.

Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde, Tunceli sınırları içerisinde yer alıyor. Türkiye‘nin en bakir bölgelerinden biri olan Munzur Vadisi, yeşilin sayısız tonunu görebileceğiniz, yaban hayatı, tarihi ve kültürel değerleriyle benzersiz bir yer.

Malta

Serbia

Tunceli’nin farklı veriler sunan fiziki coğrafya özellikleri, iklim farklılıkları ve zengin su kaynakları biyoçeşitliliğin ortaya çıkmasına neden olmuş. Doğu Anadolu Orman Kuşağı içerisinde yer alan Tunceli topraklarının yüzde 27’sini kaplayan baltalık meşe ağaçlarından oluşan ormanlar şehrin orta ve kuzey kesimlerinde yoğunlaşıyor.

Munzur Suyu, Tunceli’nin Ovacık ilçesi yakınlarında, Munzur Dağlarında büyük gözeler halinde doğuyor. Munzur Suyunun her iki kenarı, ülkemizde dağılış alanı oldukça küçülen huş ağaçlarıyla kaplı. Tunceli ile Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisinde 42 bin 674 hektarlık bir alanda yer alan bölge, 1971’den bu yana milli park statüsünde.

Munzur Çayı üzerinde yapılması düşünülen 8 baraj, milli park için büyük tehlike oluştururken, geçmişte terör olaylarıyla anılan bölge, günümüzde doğa turizmindeki potansiyeli ile Tunceli’nin göz bebeği.

Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olan Munzur Vadisi Milli Parkı, Tunceli kent merkezinin 8 km kuzeyinden başlayıp, vadi boyunca Munzur Dağlarına uzanıyor. Kuzeyde 3 bin 300 metrelik yüksekliğe ulaşan Munzur Dağları, Mercan ve Munzur Suyu vadileri tarafından ikiye bölünmüş.

Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Dağlarının üzerinde 2 bin-3 bin metre yükseklikte yer alan krater gölleri, Ovacık çevresindeki gözeler (su kaynakları), kanyonlar ve vadi boyunca dökülen şelaleler başlıca doğal güzellikler. Arazinin çok engebeli olması, geçit vermez dağları nedeniyle ulaşım noktalarına ve yerleşim yerlerine uzak oluşu bakir kalmasını sağlamış. Belli bir giriş noktası yok, çok geniş bir alana yayılıyor.

Yılın her dönemi doğanın değişiminin renklerini yansıtan milli park, seyrine doyum olmayan manzaralar sunuyor. Tepelik ve dağlık alanlar meşe ormanları, akağaç, kızılağaç, dişbudak ağaçlarıyla kaplıyken vadiler ve dere boyları çınar, ceviz ve söğüt ağaçlarıyla kaplı. Dağları dik yamaçları genelde sarp ve tamamen çıplak.

Munzur Çayı ve Mercan Deresinde yöreye özgü nadir bir alabalık türü yaşıyor. Çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisine yürüyüş rotalarında kolaylıkla denk geliniyor. Daha tenha bölgelerinde kurt, boz ayı, kızıl tilki, porsuk ve kızıl geyiğe rastlanıyor.

Tunceli merkezden Ovacık’a uzayan yol boyunca Munzur Çayı etrafında nerede dursanız hayran kalırsınız. Tunceli-Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisindeki Munzur Çayı üzerinde zipline, rafting gibi aktiviteler gerçekleştiriliyor. Mayıs 2019’da Dünya Rafting Şampiyonası burada yapılmıştı. Tunceli’de yapılacak şeyler listenize bu iki aktiviteyi de alın.

Munzur Vadisi Gezilecek Yerler
Munzur Vadisi Zipline

Munzur Zipline hattı çok uzun değil 165 metre. Yerden yüksekliği 12 metre olan ve yol tarafında yer alan zipline hattından Munzur Çayı üzerinden diğer tarafa geçip, oradan da geri dönüyorsunuz. Gidiş dönüş 330 metre uzunluğundaki zipline aktivitesi ücreti 30TL. Munzur Çayında rafting yapmak istiyorsanız yine aynı yerde aktiviteyi satın alabilirsiniz.

Munzur Çayı’nda rafting için yaklaşık 2 km kadar Ovacık yönüne gidip oradan itibaren Munzur Zipline hattının olduğu yere kadar uzayan güvenli ama eğlenceli bir rafting parkurunu tamamladık. Munzur Çayı rafting parkuru Türkiye’nin en uzun parkuru olarak biliniyor.

Rafting etkinliğine katılmak isteyenler için farklı uzunluklarda parkurlar hazırlanmış. Bazı parkurlarda 6 saatten fazla suda kalabiliyorsunuz. Rafting ücreti 80TL.

Munzur Vadisi, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginlikleriyle de öne çıkıyor. Munzur Vadisi Milli Parkının kuzeyinde, Şahverdi köyünün kuzeybatısında yer alan 1.636 metre yükseklikteki Kale Tepe Mevkii, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri.

Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyükleri de milli park sınırlarında yer alıyor. Höyüklerde Kalkolitik ve Neolitik dönemlerden izler bulunuyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Tunceli Ovacık Yolu, 62000 Tunceli 📲 munzur.tabiat.gov.tr
Munzur Vadisi Milli Parkı ziyaret saatleri: Munzur Vadisi Milli Parkı herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan ziyaret edilebiliyor. Milli park, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Munzur Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: Munzur Vadisi Milli Parkı giriş ücreti 5TL, indirimli 2.50TL, bisiklet 5TL, motosiklet ve ATV 7,50TL, otomobil, kamyonet ve pikap 15TL, minibüs 45TL, midibüs 75TL, otobüs 135TL, 1 ünite çadır (4 kişilik-günlük) 20TL, 1 ünite karavan (günlük) 25TL, kır evi (2 yataklı-günlük) 100TL, kır evi (3 yataklı-günlük) 120TL, kır evi (4 yataklı-günlük) 150TL. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetimindeki milli parkta Müze Kart geçerli değil.

Munzur Vadisi Milli Parkına nasıl gidilir

Munzur Vadisi Milli Parkı‘na en yakın havalimanı Elazığ’da. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Elazığ’a direkt uçuş yapılıyor. Havalimanından milli parka ulaşım için en kolay yöntem araç kiralama. Araç kiralamayıp toplu taşımayı tercih edecekseniz öncelikle havalimanından HAVAŞ ile otogara gidip oradan Tunceli’ye giden araçlara binmeniz gerekiyor.

Can Dersim Tuncelililer Otobüs firmasının saat 13.00 ve 14.45’te iki seferi var. Elazığ-Tunceli otobüs yolculuğu 2 saat sürüyor. Milli park, Tunceli kent merkezinin 8 km kuzeyinde başlayıp, Ovacık ilçesine kadar uzanıyor. Çok geniş ve engebeli bir arazide yer aldığından özel araçla keşfetmek çok daha kolay.

Munzur Vadisi Milli Parkı, Doğu Anadolu Bölgesinin saklı güzelliği Tunceli’nin cenneti andıran bölgesi. Sahip olduğu şelaleleri, yaban hayatı, endemik bitki türleri, dar kanyonları, yüksek tepeleri, vadiye hayat veren Munzur Suyu ve akarsu üzerindeki aktivitelerinin yanı sıra bölgeye has kültürü ve gelenekleriyle görülmeye değer.

Serbia

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz