Tarihte Kydonia adıyla bilinen Ayvalık, zeytinlikler ve çamlarla kaplı yemyeşil bir kıyıya sahip. ‘Adalar Kenti’ olarak bilinen Ayvalık’ta yer alan ve emsalsiz bir doğa harikası olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, irili ufaklı toplam 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları’nın 20’sini kapsıyor. 19 bin 624 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan alan, bozulmamış doğası ve tarihi yapılarıyla Kuzey Ege’nin en değerli bölgesi.

Kızılçam ormanlarıyla kaplı tepeliklerin eteğinde dantel güzelliğindeki koyların birleşimi burası. Üç tarafı denizlerle çevrili. İçerisinde farklı mini ekosistemler barındıran ve çeşitli endemik türler olmak üzere çok sayıda bitki ve balık türü ile özel bir alan.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

21 Nisan 1995’de Ayvalık Adaları Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölge, toplam 20 adayı kapsayan park alanıyla bir iç deniz gibi algılanarak Ayvalık’ı korunaklı bir koy haline getiriyor.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi sınırlarında, Ege Denizi’nin kıyı bölümünün kuzeyinde konumlanan eşsiz bir doğa harikası. Bozulmamış doğası ve zengin tarihi geçmişini yansıtan tarihi yapılarıyla Kuzey Ege’nin en değerli bölümünde yer alan tabiat parkı, irili ufaklı 20 ada ve Ege Denizi’nin de bir bölümü içine alacak şekilde toplam 19 bin 624 hektarlık alandan oluşuyor.

Malta

Tabiat parkının büyük bölümü zeytinlik alanlar, geleneksel yapı tarzı ile şekillenen karakteristik yapı dokusu ve tarihi alanlardan oluşuyor. Akdeniz’de yalnızca iki yerde bulunan kızıl mercanların yer aldığı park, kuzey Ege’de doğallığı bozulmamış, her dalgıç seviyesine uygun 30 civarında dalış noktasının bulunduğu ve bazılarının sahip olduğu mercan yatakları nedeniyle Türkiye kıyıları içinde de benzeri bulunmayan dalış noktalarını oluşturuyor.

Pleistosen’deki tektonik hareketler sonucu çöken Ege çanağındaki tepelerin su üzerinde kalmasıyla oluşmuş jeomorfolojik birimler olan Ayvalık Adaları, oluşumlarında büyük rol oynayan eski dağ uzantıları sayesinde denizaltı topografyasını etkileyerek denizaltında ender doğal peyzaj güzelliklerini belirlemiş.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Tabiat Parkı’nı oluşturan adalardan yalnızca resmi adı Alibey Adası olan Cunda Adası yapılaşmaya açık. Mübadele dönemine kadar ağırlıklı olarak Rumların yaşadığı Cunda Adası, Rumlardan kalma eski taş evleri, şirin butik otelleri, kilise ve manastırları, çam ve zeytin ağaçlarıyla bezeli plajları ve Arnavut kaldırımlı daracık taş sokaklarıyla Kuzey Ege’nin en önemli turizm merkezlerinden.

Tabiat parkını çam ağaçları arasından dolaşan yollar gayet güzel. Güzel yürüyüş parkurları var. Yol kenarlarında adayı ve enfes koy manzarasını tepeden görebileceğiniz cepler var. Bazı patikaları takip edip indiğiniz koylarda yüzebilirsiniz. Ayvalık tekne turları buralardaki koylarda yüzme molaları veriyor.

ada camping
ada camping

Birçok yerinde kamp kurulması için özel alanlar ayrılmış. Ayvalık’ın Midilli’ye bakan yamaçlarından enfes gün batımı manzaraları izliyorsunuz. Tabiat Parkı içerisinde yer alan Ada Camping, burada yemek yiyip denize girebileceğiniz bir yer. Deniz genellikle sakin ve dalgasız, hemen derinleşmiyor ama oldukça serin suyu var. Giriş ücreti kişi başı 65 TL.

Cunda’dan 10-15 dakika ormanın içinden gittikten sonra ulaşıyorsunuz. Çadır atılacak alan düz, üzeri tente ile örtülmüş ama çadırlar birbirine çok yakın. Masa ve sandalye veriliyor, ortak bir mangal alanı da var. Çadır yeri için kişi başı olarak ücret alınıyor. Bir çadır yeri işgal ediyorsunuz ancak kişi başı ödüyorsunuz, iki kişi günlük 150 TL. Günlük mini buzdolabı kirası ise 30 TL.

Ayvalık Adaları

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda yapılaşmaya açık olmayan ve birçoğuna yalnızca teknelerle ulaşılan adalar ise şunlar: Pınar Adası (Mosko, Kılavuz), Çıplak Ada, Yellice Ada (Poyraz Ada), Güneş Adası, Maden Adası (Pirgos), Kız Adası, Yumurta Adası, Balık Adası, Kara Ada, Hasır Adası, Küçükmaden Adası, Güvercin Adası, Maden Ada, Taşlı Ada (pileyit), Yelken Adası (Ayiy alo), Yalnız ada (Petago), Kara Adası (küçük), Yuvarlak Ada ve Göz Adası (Kalamapulo).

Adaların çevrelediği körfezin oluşturduğu görsel peyzaj ile tarihi kilise ve manastırları, geleneksel mimarinin oluşturduğu eski kent dokuları ve geleneksel yaşam biçimini oluşturan taş evleriyle birinci derece doğal sit alanı. Deniz canlıları ve doğal çeşitlilik kadar doğal, kültürel ve arkeolojik değerler bakımından da Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı eşsiz kılıyor.

Bitki örtüsünün ve denizin çevrelediği panoramik peyzajlar eşliğinde parkta yapılması düşünülen yürüyüş yolları ve bisiklet parkurları sayesinde Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda alternatif bir gezi imkânı olacak. Sahada, ada ve park manzarasına hâkim Şeytan Sofrası, Kumluk Mevkii, Patrica Koyu, Pınar Boğazı, Kuz Koyu ve Kestanlı Bahçe Koyu gibi nokta bulunuyor.

Ayvalık Tabiat Parkı

Ayvalık’tan hareket eden ve adaları dolaşan tekneler ile de bu doğa harikası eşsiz bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na girişte ücret alınmıyor. Tabiat Parkı’na ziyaret konusunda herhangi bir saat sınırlaması da bulunmuyor.

Ayvalık kıyılarının birkaç mil açığında, yalnızca sualtı tutkunlarına kucak açan gözlerden uzak bir cennet var. Bu gizli cennet binbir renkli sualtı canlıları, çeşit çeşit balıklarıyla göz alıyor. Kuzey ve batı olmak üzere dalışa açık iki ana bölge içinde toplam 22 adet dalış noktası bulunuyor. Buraya yapılan tüplü dalışlarda sarı, turuncu, pembe ve kırmızı renklerden oluşan mercan ve süngerlerin rengine doyulmuyor.

Kıyılardaki kovuklarda ahtapottan mığrıya, karidesten boylan 1 santimetreden de ufak yengeçlere kadar pek çok canlı türü yaşıyor. Daha derin noktalarda ise halk arasında ‘erişte’ olarak adlandırılan, boyları 30 cm uzunluğundaki yeşil renkli bitki örtüsü ile kaplı. Bazı noktalar da dik bir duvar görünümünde.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı nerede

ⓘ Ayvalık gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı nasıl gidilir

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Ayvalık’ın Ege Denizi kıyısı boyunca uzanıyor. Cunda Adası’ndan Şeytan Sofrasına kadar olan geniş bir alanda birbirinden farklı 20 adadan oluşan tabiat parkına Ayvalık ilçe merkezi üzerinden ulaşılıyor.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na uçakla nasıl gidilir: Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na en yakın havalimanı Balıkesir’in batısındaki Edremit’te yer alan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı. Ankara Esenboğa Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaz döneminde haftanın 7 günü direkt uçak seferleri düzenleniyor.

Koca Seyit Havalimanı’ndan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na ulaşım: Pegasus Havayolları’nın ücretli servisinin yanı sıra taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleriyle Ayvalık ilçe merkezine ulaşabilirsiniz. Ayvalık ilçe merkezinden tabiat parkının hangi bölgesine gitmek istediğinize bağlı olarak rotanızı belirlemeniz gerekiyor.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na kara yoluyla nasıl gidilir: İstanbul-Ayvalık 425 km ve Esenler otogarından Ayvalık otogara ulaşım otobüsle 9 saat 50 dakika sürüyor. Kadıköy’den aracınızla çıkıp Ayvalık’a gideyim derseniz yaklaşık 5 saat sürüyor. Ankara-Ayvalık 680 km ve Ankara Otogarından Ayvalık Otogarına yolculuk otobüsle yaklaşık 10 saat 15 dakika sürüyor. Özel aracınızla gelecekseniz Ankara, Eskişehir, Bursa, Balıkesir ve Ayvalık rotasını takip etmeniz gerekiyor. Yolculuk yaklaşık 8 saat sürer.

İzmir-Ayvalık 150 km ve İzmir Otogarından Ayvalık Otogarına yolculuk otobüsle yaklaşık 2 saat 15 dakika sürüyor. Özel araçla gidiyorsanız Menemen, Aliağa, Bergama ve Ayvalık rotasını izleyin. Ayvalık-Bursa 185 km ve Ayvalık-Balıkesir ise 140 km uzaklıkta. Balıkesir’den Ayvalık’a özel araçla gidiş araçla 1 saat 50 dakika sürüyor. Ayvalık’a nasıl gidilir yazımda ulaşımla ilgili daha detaylı bilgiler paylaştım.

Malta

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz