Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Kurtuluş Savaşı dönemindeki acı ve kahramanlık dolu günlerin izini taşıyan tarihi alanlara, şehitliklere ve anıtlara ev sahipliği yapıyor. İç Batı Anadolu’da Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak şehirleri arasında konumlanan milli park, 26 Ağustos’ta Büyük Taarruzun başladığı bölge ile 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesinin geçtiği bölgeleri kapsıyor.

Türkiye Cumhuriyetinin tarihi açısından önemli mihenk taşlarının arasında yer alan milli parkın içerisindeki alanlar, emperyalist işgal güçlerinin Anadolu’dan atılmasıyla sonlanan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başarıya ulaşmasında birinci derece rol oynayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının izlerini taşıyor.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş sürecinde büyük önem taşıyan, Batılı işgal kuvvetlerinin Anadolu’dan atılmasıyla sonlanan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kahramanlık destanının yazıldığı 26 Ağustos’ta Büyük Taarruzun başladığı bölge ile 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesinin geçtiği bölgede yer alıyor.

İç Batı Anadolu Bölgesinde, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illeri sınırları içerisindeki alan 1981 yılından bu yana milli park statüsünde. Yüzölçümü 348 bin 340 dekar olan milli parkın 17 bin 120 dekarı Uşak, 151 bin 720 dekarı Kütahya, 179 bin 500 dekarı Afyonkarahisar sınırlarında yer alıyor.

Malta

Kocatepe ve Dumlupınar olmak üzere iki ana bölümden meydana gelen milli parktaki tarihi savaş alanları, Murat Dağlarının doğuya bakan yamaçlarına dek uzanıyor. Bölgenin tarihi değerinin korunup, geleceğe taşınması milli park ilan edilen Başkomutan Tarihi Milli Parkında iki müze, bir tanıtım parkı, 11 tane de anıt ve şehitlik yer alıyor.

Milli park, tarihi dokusunun dışında endemik türlerin yetiştiği geniş doğa alanlarıyla da biliniyor. Bölgenin milli park ilan edilmesinde büyük payı olan jeolojik yapısı ve bitki örtüsüyle göz kamaştıran Başkomutan Tarihi Milli Parkı ormanlık alanlar, göletler, vadiler ve yaban hayatı açısından oldukça zengin.

Park içindeki meşe ormanında bulunan ve su kuşlarının bölgedeki en önemli yaşam alanlarından biri olan Tınaztepe Göleti, Dumlupınar bölümündeki Zafertepe-Çalköy Göleti ve 1.315 metre yükselikteki Dumlupınar Göleti ise piknik yapmak ve hafta sonunu doğayla baş başa geçirmek isteyenlerin uğrak adreslerinden.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı
Koctepe anıtı nasıl gidilir
Kocatepe Anıtı

Parkın Kocatepe bölümündeki yerler arasında; Büyük Taarruz Şehitliği, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, Zafer Müzesi, Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı oldukça önemli. Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği), Dumlupınar Müzesi, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Şekip Efendi Şehitliği, Zafertepe Anıtı, Dumlupınar Anıtı, Atatürk Evi ve Dumlupınar Şehitliği ise Dumlupınar bölümünün görülmesi gereken noktalarından.

Başkomutan Tarihi Milli Parkında bulunan anıt, müze ve şehitlikler

Kocatepe BölümüDumlupınar Bölümü
1. Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, 2. Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, 3. Zafer Müzesi, 4. Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı, 5. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği1. Zafertepe Anıtı, 2. Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, 3. Şekip Efendi Şehitliği, 4. Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği), 5. Dumlupınar Müzesi, 6. Dumlupınar Anıtı ve Atatürk Evi, 7. Dumlupınar Şehitliği

Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Afyonkarahisar’ın 20 km güneyinde, Kocatepe (Büyükkalecik) kasabasının 8 km kuzeyinde, 1.974 rakımlı Kocatepe’de yer alıyor. Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği bu nokta Kurtuluş Savaşında sembolik bir öneme sahip.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 25 Ağustos 1922 akşamı Kocatepe’ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruzu bu noktada başlattılar. Atatürk, Büyük Taarruzun ilk aşamasını bu noktada kurulu karargah ve siperlerden bizzat yönetti.

1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından kesme taştan yapılan anıt ve çiçek kabartmalı mermer yazıt her yıl Zafer Haftası kutlamalarının ilk töreninin yapıldığı yer olarak biliniyor. Atatürk’ün Kocatepe’ye çıkış anını gösteren ve 1970 yılında açılan Kocatepe Anıtı da aynı noktada yer alıyor.

Zafer Anıtı, Afyonkarahisar kent merkezinde Anıtpark içerisinde kübik bir kaide üzerinde yer alıyor. Türk ve Yunan güçlerinin sembolü iki insanın bulunduğu ve 1936’da açılan anıt, Türk zaferini anlatıyor. Krippel’in imzasını taşıyan anıtın kaide yüzlerinde önde bayrak ve Atatürk portesi, arkada bayrağı öpen Afyonkarahisarlı bir kişi, yanlarında ise Kurtuluş Savaşı planının Atatürk ve Fevzi Çakmak tarafından hazırlanışı ve savaş anının kabartmaları bulunuyor.

Dumlupınar Şehitliği
Dumlupınar Şehitliği

Zafer Müzesi, Afyonkarahisar’ın 27 Ağustos 1922 günü saat 17.30’da 8. Tümen 189. Alay tarafından alınmasından sonra, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kocatepe’den inerek arabasıyla Afyonkarahisar’a geldiği ve 30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesinin planlarının yapıldığı, taarruz emrinin verildiği binada yer alıyor. Müzede dönemin belgeleri ve fotoğrafları sergileniyor.

Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı sürecinde, 1919-1922 yılları arasında bölge insanı ve Türk ordusunun verdiği 137 bin şehidi anmak için Ankara-İzmir Karayolunun 500 metre içerisinde, Kütahya’nın Dumlupınar ilçesi sınırlarında 1992’de inşa edildi. Şehitliğin yanı başında Cafer Gazi Türbesi de bulunuyor.

Dumlupınar Müzesi, Kurtuluş Savaşı sorasında Başkomutan GaziMustafa Kemal’in kaldığı, Dumlupınar Başkomutanı Karargahı olarak kullanılan binada yer alıyor. 1929 Yılında Yüzbaşı Selahattin tarafından yağlı boya tablosu yapılan ve romanda da söz edilen ev, aslına uygun olarak restore edildikten sonra Atatürk Karargah Evi olarak 2003 yılında ziyarete açıldı.

Mağaralar, Büyük Taarruz da 2. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa tarafından muharebe idare yeri olarak kullanılan Şaphane dağında, kayaçların askerler tarafından oyulmasıyla oluşturulmuş. Muharebe idare yeri olmasının yanı sıra Batı Cephesinin önemli bir direneği olması sebebiyle kamuflaj ve koruma amaçlı kullanılmış.

Tarihi açıdan Türkiye’nin en etkileyici yerlerinden biri olan milli park içinde, Türk ve Yunan orduları arasında geçen Başkomutanlık Meydan Muharebesinin yaşandığı; Kocatepe, Kalecik Sivrisi, Beytepe, Berberçamtepe, Adatepeler, Çalköy, Kurtkayası, Belentepe, Erkmentepe, Çiğiltepe, Tınaztepe, Zafertepe ve Dumlupınar gibi yerleşim alanları da bulunuyor.

Zafertepe
Zafertepe
Başkomutan Milli Parkı

Başkomutan Tarihi Milli Parkı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Kocatepe, 03030 Büyükkalecik, Afyonkarahisar 📲 www.baskomutan.gov.tr
Başkomutan Tarihi Milli Parkı ziyaret saatleri: Başkomutan Tarihi Milli Parkı 08.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Milli park, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Başkomutan Tarihi Milli Parkı giriş ücreti: Başkomutan Tarihi Milli Parkı giriş ücreti 3,5TL, indirimli 1,50TL, bisiklet 3,5TL, motosiklet ve ATV 5TL, otomobil, kamyonet ve pikap 10TL, minibüs 31TL, midibüs 52TL, otobüs 94TL. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetimindeki milli parkta Müze Kart geçerli değil.

Başkomutan Tarihi Milli Parkına nasıl gidilir

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya şehirleri arasında yer alıyor. Hem havayolu hem de karayolu ulaşımının mümkün olduğu milli parka, otobüs ya da özel araçla gitmek isteyenler, Ankara-İzmir Karayolu ve Ankara-Antalya Karayolunu kullanabilir.

Şehirlerarası otobüsle seyahat edecek ziyaretçiler, Kütahya ya da Afyonkarahisar şehir merkezinden milli park yönüne giden dolmuşlara binebilir.

İzmir’den 346 km, İstanbul’dan 425 km, Ankara’dan 278 km, Afyonkarahisar’dan ise 17 km mesafedeki milli parka en yakın havalimanı Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde bulunan Zafer Havalimanı. Uşak, İzmir ve Ankara havalimanları da milli parka ulaşım için tercih edilecek havalimanları arasında.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş sürecindeki en önemli anların ve olayların yaşandığı tarihi yerleriyle, o dönemin ruhunu hissetme şansı sunuyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz