Abant, Batı Karadeniz ve Marmara’nın arasında kalan, Bolu şehrinin güneybatısında; meşe, köknar, çam, kayın ve gürgen ağaçlarının bolca serpildiği, huzur veren bir coğrafya. Tertemiz bir havada güne kuş cıvıltılarıyla uyanacağınız, doğada vakit geçirip oksijen dolu tertemiz havayı içinize çekebileceğiniz bir yer Abant.

Bolu’ya bağlı Abant, çevresinin doğal güzelliğiyle ünlenmiş oldukça güzel bir göl. Ekim ayının sonlarından Kasım ayına kadar bu coğrafya yanı başındaki Yedigöller ile birlikte Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri olsa gerek. Abant, Türkiye’de yeşil dokunun binbir tonunu görebileceğiniz, mevsim değişikliklerinde renk cümbüşüne ev sahipliği yapan, yaban hayatı, zengin florası ve temiz havasıyla insanın başını döndüren güzellikte bir yer.

Abant Gölü
Abant Gölü

Doğanın hiçbir hünerini sergilemekten kaçınmadığı Abant’a gitmenin özel bir zamanı yok. Burası her mevsim apayrı bir güzelliği doyasıya misafirlerine yaşatan bir yer. Kışa hazırlanan ağaçların yaratacağı rengârenk dünyayı keşfetmek için Abant, Yedigöller ve Gölcük’ü kapsayan bir yolculuğa çıkmak gerek.

İlkbaharda da doğanın uyanışının soluduğunuz havada, teninize değer serin rüzgarda hissederken, sonbaharda tam bir renk cümbüşüne dönüşen doğanın büyüleyici manzarasına sahip oluyorsunuz. Kentin gürültüsüyle boğulmuş bir ruh halindeyseniz, ruhunuzu besleyecek bu doğa ortamına kendinizi salın, acele etmeyin ve manzaranın tadını çıkarın.

Malta

Abant Gölü

Abant Gölü‘nün uzunluğu yaklaşık 900 m. kadar, en derin yeri ise 18 metre. Denizden yüksekliği 1.328 metreyi bulan, bu 1,5 km2′den az bir alanı kaplayan küçük bir tatlı su gölünün kuzeybatı bölümü yarı bataklık halde. Bu yüzden nadir özellikteki sarı ve beyaz nilüfer çiçekleriyle kaplı ve bu benzersiz bitki örtüsü onu özel kılıyor. Bu yüzden Abant Gölü ve çevresi milli park statüsünde bulunuyor.

Abant ve çevresi Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı olduğundan parka giriş ücretli. Abant Tabiat Parkı‘na giriş yaptıktan sonra arabanızı hemen girişteki otoparka bırakabiliyorsunuz. Dileyenler için göl çevresinde tur yapmak için farklı seçenekler var. İsteyene bisikleti, isteyene at, isteyen ise faytonlar bulunuyor.

Abant Gölü’nün çevresi 7 km kadar, yürüyüş yapmak için ideal ve ortalama bir yürüyüş temposuyla bir buçuk iki saatte tamamlanabiliyor. Bir yanda nefis bir göl manzarası, diğer yanda orman ve size eşlik eden kuş cıvıltıları eşliğinde harikulade bir yürüyüş olabilir. Benim göl çevresini turlama hedefim, çok sık fotoğraf molalarıyla kesilince vazgeçip dönmek zorunda kalmıştım. Tamamını olmasa da bir kısmını yürüyerek dolaşın.

Gölün çevresindeki düzlüklerden sonra başlayan ve yüksekliği 1.770 metreye kadar ulaşan, çam ve köknar ağaçlarıyla kaplı Abant Dağları küçük akarsuların açtığı vadilerle yarılmış.

Dileyenler Abant Palace Hotelin hemen yanından Mudurnu’ya doğru giden yokuşu tırmanıp tepeye çıkarlarsa eğer muhteşem göl manzarasını görmeleri mümkün. Ayrıca Ballıca Tepe ve Sarıyer Yayla Yolu da diğer alternatifler.

Abant Gölü
Abant Gölü

Göknar, sarıçam, kayın, karaçam, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ormangülü, ılgın, fındık, papaz külahı barındıran zengin bir bitki örtüsüne sahip. Gölün çevresi çam, köknar ve kayın ağaçlarını görmek mümkün. Ayrıca alıç, kuşburnu, muşmula, böğürtlen, çilek gibi meyveli bitkiler, çeşitli mantarlar ve kokulu dağ çiçekleri yönünden de zengin bir floraya sahip.

Yaban hayatı geliştirme Sahası içeresindeki bu bölgede geyik, yaban domuzları, karacalar, çok sayıda yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor. Ayrıca Ayı, çakal, tilki olduğu da biliniyor. Tabi bu yaban hayvanlarını göl civarında görmek mümkün olmuyor.

Çam, köknar, kayın ağaçlarıyla ideal bir tanışma yeri olan göl ve çevresi aynı zamanda Abant alası ve su samuru koruma alanı. Su samurlarını görebilmek için sabah güneş doğmadan samurların yuvalarının olduğu yere gelip beklemek gerekiyor. Gölde, alabalığın en beğenilen türü olan, Abant alası denen endemik bir alabalık türü ve benekli mercan balığı çokça bulunuyor.

Abant Gezilecek Yerler

Abant, doğanın canlılığını ve tüm güzelliklerini gözler önüne serdiği ilkbaharda gidilecek en güzel yerlerden biri. Abant gezilecek yerler açısından tamamen doğal güzellikler ile dolu bir yer. Yedigöller Milli Parkı, Örmeci Yaylası, Samandere Şelalesi, Sinekli Yaylası, Güzeldere Şelalesi ve Pamukkale travertenlerini anımsatan Akkayalar ziyaret edilebilir.

Ancak bu güzelliklerin hepsini aceleye getirmemek, mümkünse konaklamalı gitmek tavsiyem. Abant’a 15 kilometre uzaklıkta bulunan, geleneksel Osmanlı konaklarının süslediği sokaklarıyla tam bir nostalji yaşatan Mudurnu da listeye eklenebilir.

1. Abant Tabiat Parkı

Abant Nerede
Abant nerede: Abant boluya bağlı bir göl
Abant Fayton
Abant Gölü çevresinde fayton turu yapın

Abant Tabiat Parkı, Abant Gölü ve çevresinde toplamda 1.197 hektar büyüklüğünde bir alanda yer alıyor. Tabiat parkı içerisinde piknik alanları, orman sahası, oteller, yürüyüş ve bisiklet yolları ile göl bulunuyor. Abant ve Keremali sıradağlarının arasında bulunan Abant Gölü Tabiat Parkı, ülkemizin en çok ilgi gören doğal güzelliklerinden.

Yılda ortalama 350 bin kişiyi ağırlayan Abant Tabiat Parkı’nın Bolu girişindeki otoparkın hemen yanına hoş bir ahşap binada ziyaretçi tanıtım merkezi bulunuyor. Tanıtım merkezinde dünden bugüne ormancılığımız ve orman alanları, bölgeye özgü hayvanların doldurulmuş halleri yer alıyor. Doğrusu çok yetersiz geldi bana, ancak dinlenmek için nefis bir terası vardı.

2. Örmeci Yaylası

Örmeci Yaylası, Abant Gölü Tabiat Parkının en bakir noktalarından. Kamp ve piknik gibi aktiviteler için tercih edilen ancak Abant Gölü ile karşılaştırıldığında yerel halk dışında bilinirliği olmayan yayla, doğayla baş başa sakin ve huzurlu zaman geçirmek isteyenler için tam anlamıyla bir cennet. Kamp alanlarına da sahip olan yaylada çadırınızla kamp yapabilirsiniz.

3. Sinekli Yaylası

Sinekli Yaylası, Abant Gölü Tabiat Parkının 5 km kuzeyinde yer alıyor. 100 dekarlık bir yüzölçümüne sahip olan yaylada her yıl temmuz ayında Sinekli Yayla Şenlikleri düzenleniyor. Bisiklet gezileri, izcilik, safari ve kampçılık gibi aktivitelere ev sahipliği yapan yayla Abant Gölü ve çevresine göre daha sakin olması konaklama için alternatif yer arayışında olanlar için Sinekli’yi ideal bir noktaya dönüştürüyor.

5. Güzeldere Şelalesi

Güzeldere Şelalesi Düzce
Güzeldere Şelalesi

Güzeldere Şelalesi, Abant yakınlarında konumlanan bir başka doğa harikası. Abant Gölüne 80 km uzaklıktaki şelale Düzce’nin Gölyaka ilçesi Güzeldere Köyü sınırlarında yer alıyor. 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen şelalede Bıçkı Deresinin taşıdığı sular 120 metre yükseklikten dökülüyor. Şelale çevresi dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla bezeli.

6. Akkaya Travertenleri

Akkaya Travertenleri

Akkaya Travertenleri, Abant Gölü’ne 28 km uzaklıkta Bolu şehir merkezinde konumlanıyor. Pamukkale’yi andıran traverten dokusu görülmeye değer. Travertenlerin tepesinde termal kaynaktan beslenen bir de yüzme havuzu var. Özellikle yaz aylarında birçok kişinin serinlemek için tercih ettiği havuz aynı zamanda şifa dağıtan bir özellikte.

4. Samandere Şelalesi

Samandere Şelalesi, Düzce’ye bağlı Samandere Köyünde yer alıyor. Abant’a 40 km uzaklıktaki şelale 1998’den bu yana tabiat anıtı olarak koruma altında. Etrafında anıt ağaçlarla çevrili olan şelale bölgesi toplamda 10 hektarlık bir alandan oluşuyor. Şelalaye yakından bakmak için ise dik ve tehlikeli bir merdiveni aşmak gerekiyor.

Abant, Bolu
Abant, Bolu

Abant’a veda etmeden Abant Köy Ürünleri Satış Merkezi’ne uğrayın. Bolu ve çevresindeki dağlardan toplanmış veya köylerde hazırlanmış yöreye özgü ürünler, kokulu tarhana, erişte, kuru fasulye, yağlı peynir, tereyağı, çam balı ve çeşitli meyveler satılıyor.

Kurutulmuş sebze ve meyveler, şifalı otlar, köy peynirleri, kese yoğurdu, erişte, keş peyniri, tarhana çeşitleri, balkabağı, alacalı fasulye, renkli süs kabakları, ahşap objeler, oyalı yemeniler ve dahası.

Bulunduğum Eylül ortası gece hava oldukça serin ve hatta soğuktu. Hangi mevsim olursa olsun yanınıza hırka türü bir şeyler almanız iyi olur. Abant tatili için eylül – nisan ayları dönemini düşünüyorsanız kalın kıyafetleri yanınızdan hiç eksik etmeyin.

Abant otelleri

Dört mevsim bambaşka güzelliklere bürünen Bolu’nun incisi Abant, ülkemizde ‘yeryüzünün cenneti’ tabirini fazlasıyla hak eden yerlerden biri. Yaşadığınız şehrin karmaşasından ve stresinden uzaklaşmak istediğinizde, bin bir renk tonuyla kucaklıyor sizi. Bedeninize biraz enerji depolamak, ruhunuzu huzura boğmak istediğiniz her an kaçabilirsiniz buraya. Özellikle hafta sonu kaçamaklarının yegane adreslerinden biri olan Abant’ta birçok konaklama alternatifi bulunuyor.

Abant, İstanbul ile Ankara’nın ortasında ulaşımı kolay bir yer olduğundan özellikle hafta sonları çok ziyaretçi alıyor. Özellikle son yıllarda Arapların da ilgisini çeken bir yer olduğundan otellerde yer bulmak sıkıntılı olabiliyor. Hafta sonu gideceklerin mutlaka erken rezervasyon yapması şart.

Benim kaldığım Büyük Abant Oteli gördüğüm kadarıyla Abant otelleri içerisinde en iyilerden birisi. Göle en yakın otel, üstelik göl üzerine uzayan şahane bir iskele kafe restoranı da mevcut. En uygun Bolu Abant otelleri için hotels.com sayfalarına göz atın.

Bütçesi uygun olanlar için Alternatif olarak Abant Palace de incelemeye değer. Abant butik otel, kamp alanları ve pansiyon yönünden de oldukça zengin bir bölge. Bütçenize uygun bir konaklama seçeneği bulabileceğinizden eminim. Dileyen günübirlik gezi de yapabilir elbet.

Abant Dört Mevsim Konağı, kendinizi evinizde hissedeceğiniz sıcacık bir ortam sunuyor. Abant yolu üzerine kurulmuş olan Abant Dört Mevsim Konağı, Abant kavşağına 12 km, Abant Gölü’ne ise 8 km mesafede yer alıyor. Özel bir araçla sadece 5 dakikada Abant Gölü kenarına ulaşabilir ve bu eşsiz güzelliklerin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Abant Kartal Yuvası Otel, muhteşem bir orman manzarası ile güne uyanacağınız gerek hizmet kalitesi, gerek konforlu ve tertemiz odalarıyla Abant’ta konaklama yapılabilecek bir diğer alternatif olarak göze çarpıyor. Özellikle şömineli odaları kışın bir hayli keyifli oluyor.



Abant Palace Oteli, Abant Gölü kenarında bulunan oldukça büyük bir otel. Muhteşem göl manzarasıyla güne uyanabileceğiniz Abant Palace Oteli’nin birçok aktivitesi de bulunuyor. Hizmet kalitesiyle öne çıkan Abant Palace Oteli’nde konakladığınız süre boyunca, göl kenarında keyifli yürüyüşler yapabilir, fayton ve bisiklet gezilerine katılabilirsiniz.

Abant Manzara Evleri, Birbirinden bağımsız odalarıyla, misafirlerini ev ortamıyla buluşturan muhteşem bir dağ manzarası sunuyor. Şömineli restoranında ailenizle keyifli vakitler geçireceğiniz Abant Manzara Evleri, kaliteli hizmeti ve şık dizaynıyla Abant konaklamalarınızın vazgeçilmezleri arasında yerini alacak.

Abant Yayla Butik Otel, 1998 yılından beri Abant’ta hizmet veren, misafirlerine harika bir butik otel ortamı sunuyor. Abant Yayla Butik Otel’de konakladığınız süre boyunca çam kokusunun ve tertemiz havanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Abant Gölü’ne özel araçla yalnızca 5 dakika mesafede olan Abant Yayla Butik Otel’de hem hava kirliliğinden, hem de stresten uzak bir tatil geçireceksiniz.

Abant Tatil
Abant tatil için konaklamalı gelinebilecek bir yer

Abant nerede

Abant Gölü, Türkiye‘nin Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu’ya bağlı Mudurnu ilçesinin kuzeydoğusunda yer alıyor. Bolu’nun 35 kilometre güneybatısında bulunan Abant Gölü, deniz seviyesinden yaklaşık 1350 metre yükseklikte, 125 hektarı bulan yüzölçümüne sahip.

Abant’a nasıl gidilir

İstanbul-Abant arası 280 km ve yol araçla yaklaşık 3 saat sürüyor. Sabiha Gökçen ve Esenboğa Havalimanlarının her ikisi de Bolu’ya 200 km uzaklıkta. İstanbul’dan özel aracınızla gidecekseniz Abant’a gitmenin en kısa yolu Anadolu Otoyolu’nu kullanmak.

Kaynaşlı ayrımından otoyoldan çıkıp, Bolu Dağı’nı tırmandıktan sonra dağın bitiminde Abant sapağından 22 km. sonrasında göle ulaşıyorsunuz. Abant Gölü Milli Parkı’nın giriş ücreti ücreti otomobiller için 12TL.

Abant’a otobüsle nasıl gidilir: Abant’a otobüsle gelmek isterseniz, önce hemen hemen tüm şehirlerden düzenli otobüs seferlerinin olduğu Bolu’ya ulaşmanız gerekiyor. Bolu Otogarından Abant Gölüne kış döneminde saatte bir, yaz döneminde yarım saatte bir dolmuş seferi bulunuyor. Otogar ile göl arasındaki mesafe 35 km. Dolmuşla yolculuk 45 dakika sürüyor.

Abant’a arabayla nasıl gidilir: Abant’a arabayla ulaşım oldukça kolay. İstanbul-Ankara TEM Otoyolu’nun Bolu Dağının çıkışındaki Abant yol ayrımını takip ederek Abant’a ulaşabiliyorsunuz. İstanbul’dan Abant’a ulaşmak için Anadolu Otoyolu üzerinden Kaynaşlı ayrımından çıkarak Bolu Dağı çıkışında Abant yoluna saparak tabelaları takip etmeniz yeterli.

Abant-Ankara arası yaklaşık 230 km ve aşağı yukarı 3 saat sürede gidiliyor. Ankara’dan geliyorsanız İstanbul Otoyolundan Bolu Dağı geçişine kadar gelip buradan tabelaları takip ederek Abant’a ulaşabilirsiniz. 22 km’lik doğa ile iç içe bir yolculuğa hazır olun.

Eskişehir kent merkezden yola çıktığınızda ise öncelikle Mudurnu tabelalarını takip ederek Bolu merkezine doğru devam edebilir, sonra da Abant Gölü Milli Parkı yönlendirmelerini takip edebilirsiniz.



Abant, Türkiye’de yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz, en bakir yerlerden. Doğayla baş başa keyifle vakit geçirmek ve doğadaki renk değişimine yakından tanık olmak için görülmeye değer.

23 Yorumlar

  1. İstanbuldan dönerken sabah saatlerinde gunubırlik ugradık abant golune. Gorulmeye deger. Guzel bır yer. Kahvaltı yapmak istedik. Gol kıyısındaki işletmeler doymus fıyatlar abartılı hatta fahiş derecede. Gol gırısındekı pazar yerınden Mudurnu yoluna dogru 1 km sonra koy yerınde kahvaltı yaptık. Hem fıyatlar cok uygun hemde İnsanlar cok sıcak. Krallar gıbı agırlıyor koylu sızı.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz