Artvin, Türkiye‘nin kuzeydoğusunda, Karadeniz kıyısında, bölgenin Gürcistan sınırında yer alıyor. Yeşilin bin bir tonunu kucaklayan dağları, krater gölleri, birbirinden güzel yaylalarıyla Artvin, zengin fauna ve florası, binlerce yıllık tarihi ve köklü kültürü ile kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir coğrafya. Her köşesi bir doğa harikası olan Doğu Karadeniz’de yer alan Artvin, Hopa’dan Borçka’ya, Kamilet’ten Mençuna’ya görülmeyi bekleyen onlarca inanılmaz güzel yere sahip.

Coğrafi ve kültürel yapısıyla Anadolu’nun diğer bölgelerinden keskin çizgilerle ayrılan Artvin’in yüzey şekillerinin engebeli oluşu, iklimini de o derece çeşitlendirmiş. Şehri ikiye bölen Çoruh’un meydana getirdiği dik yamaçlı uzun vadiler, toprakların yarısından fazlasını kaplayan bakir ormanlık alanlar, neredeyse 4 bin metrelik heybetli dağların dumanlı doruklarıyla Artvin cennetin yeryüzüne inmiş hali.

artvin gezilecek yerler

Tarihte Livane ve Çoruh olarak bilinen Artvin, İskitler döneminde Artvani, Osmanlı zamanında ise Artvini olarak anılmış. Artvin, oldukça köklü ve zengin uygarlıkların yaşadığı bir bölge. Hurri, Hitit, İskit ve Bizans, yönetimlerini gören Artvin’de Türk tarihi, Alparslan’ın 1064’te Gürcistan seferine çıkarak Çoruh boylarını ele geçirmesiyle başlıyor.

Bu tarihten sonra bir dönem Gürcü Kralı Gorgi Saltuklu Beyliği, İlhanlı ve Çıldır Atabeyliği hâkimiyetinde kalmışsa da Artvin ve çevresi yaklaşık 250 yıl Osmanlı Devleti’nin egemenliğini yaşamış. 1924’te vilâyet olan Artvin’in nüfusunu, Karadeniz ve Kafkas kültürünün hâkim olduğu Gürcü, Hemşin, Laz, Ahıska ve Kıpçak Türkleri oluşturuyor.

Malta

Serbia

Artvin Gezilecek Yerler

Artvin, ortasından geçen Çoruh Nehri, dik yamaçlı vadileri, dört bin metrelik dağları, bakir ormanları, yüksek dağların doruklarında krater gölleri, yemyeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran benzersiz bir bölge.

Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli Artvin’in her biri farklı bir özelliğe sahip olan ilçeleri.

1. Artvin Merkez

Artvin, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni Doğu Anadolu Bölgesi ile birbirine bağlayan şehrin il merkezi. Merkez il nüfusu yalnızca 35 bin olan Artvin’in doğal ve huzurlu atmosferi, büyük kentlerin koşturması ve kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için muhteşem bir fırsat sunuyor.

Artvin Kalesi, Çoruh Nehri üzerindeki Artvin Köprüsü’nün karşısında yer alıyor. Livane Kalesi olarak da bilinen Artvin Kalesi, 10. Yüzyılda Gürcü Krallığı tarafından inşa edilen ve 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından onarım görerek kullanılmış bir yapı. İçerisinde sarnıç ve şapel kalıntılarının da bulunduğu Artvin Kalesi, tarih boyunca kente girişi kontrol altında tutmuş. Artvin kent merkezine yaklaşık 2 km mesafedeki kaleye merkezden hareket eden dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.

Artvin Atatepe, Türkiye’nin en büyük Atatürk Anıtı’nın bulunduğu, 22 metre yüksekliğinde ve 50 ton ağırlığındaki heykel ve eşsiz kent manzarasıyla Artvin’in en önemli turistik çekim merkezlerinden. Şehir merkezine 5 km uzaklıktaki Atatepe’de, Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı tarafından inşa edilen ve Atatürk’ün Afyon Kocatepe’deki duruşunu simgeleyen heykel, bu heykelin altında bulunan kafe, restoran ve sosyal tesisi ile şehri ziyaret edenlerin gözdesi.

Artvin Kent Ormanı, yeşilin en farklı tonlarını görebileceğiniz Artvin’de halkın piknik yapmak, temiz hava almak ve hafta sonları vakit geçirmek için tercih ettiği sosyal donatı alanlarından. Şehir merkezine 8 km uzaklıktaki kent ormanında yürüyüş yolları, piknik masaları, patika yollar ve yağmur barınakları bulunuyor.

Kafkasör Yaylası, Artvin şehir merkezine 8 km uzaklıkta, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi olarak ilan edilen bir bölge. Temiz havası, göz kamaştıran doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine bungalov evlerde konaklama imkanı da sunan yaylada her yıl yaz mevsiminin başında boğa güreşi, halk oyunları ve canlı müzik eşliğinde bir de festival düzenleniyor.

Atabarı Kayak Merkezi, Artvin kent merkezine 17 km uzaklıkta bulunuyor. Sessizliği ve huzur veren havasıyla büyüleyen bir kayak merkezi olan Atabarı, Artvin’in yılın dört mevsimi muazzam bir coğrafya olduğunun göstergesi. Daha çok Kafkasör bölgesinde konaklama tesislerinin bulunduğu merkezin ana pisti 800 metre uzunluğunda ve bir adet lifte sahip. Aynı zamanda kar motorları ve snowtrack bulabileceğiniz merkezi, Artvin ziyaretiniz sırasında günübirlik ziyaret edebilirsiniz.

2. Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Cam Teras
Hatila Vadisi Cam Teras

Hatila Vadisi, Türkiye’nin 33 Milli Park alanından biri. Artvin merkezinden 10 km uzaklıkta yer alan ve Hatila Deresi ile yan kollarını barındıran vadi, gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, gerekse özgün bitki topluluğu ile ülkemizde çok ender rastlanan bir alan olma özelliğini taşıyor.

1994 yılında milli park ilan edilen bölge 16 bin 944 hektarlık bir alanda kurulu. Deniz seviyesinden 170 metre yükseklikte başlayan milli parkta yükseklik 3 bin 224 metreye kadar uzanıyor. Karadeniz Bölgesi’nde bulunmasına rağmen Akdeniz Bölgesi bitki türlerini de barındıran milli park, bu özelliği ile nadir görülen bir doğaya sahip.

Hatila Vadisi Cam Seyir Teras, milli parkın Sıkıldım Kayalığı olarak bilinen noktasında 220 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek cam seyir terası. Kent merkezine 16 km uzaklıkta yer alan cam terasa özel araçla 45 dakikada ulaşılıyor. Yolu yükselen bir rakımda ve oldukça virajlı.

Hatila Vadisi Milli Parkı ziyaret saatleri 08.30-19.30. Hatila Vadisi Milli Parkı giriş ücreti yaya 4TL, öğrenci 2TL, motosiklet 6TL, otomobil 12TL, minibüs 36TL, misafirhane (günlük) 65TL. Milli park Tarım ve Orman Bakanlığı denetiminde olduğundan Müze Kart geçerli değil.

3. Borçka Karagöl Tabiat Parkı

artvin doğal güzellikler

Borçka Karagöl, Artvin kent merkezine 57 km uzaklıktaki, Borçka-Camili karayolunun 22’inci km’sinden ayrılan 5 km’lik stabilize yol ile ulaşılabilen bir heyelan gölü. Etrafı ladin, kayın ve gürgen ağaçları ile kaplı olan Borçka Karagöl, zengin bitki örtüsü ve yaban hayata ev sahipliği yapan, göz alıcı ve etkileyici bir göl.

Büyüleyici bir atmosfere sahip olan Borçka Karagöl, Klaskur Deresi’nin Klaskur Yaylası’nın önünü kesmesi ile oluşmuş. Her mevsim doğanın binbir tonunu en güzel halleriyle sunan Karagöl, ülkemizin saklı cennetleri arasında gösteriliyor. Göl kenarı yürüyüşleri, kamp alanları, eşsiz göl ve orman manzarasıyla tabiat parkı, gündelik hayata ait her şeyi unutturabilecek bir güzellikle.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı ziyaret saatleri konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Borçka Karagöl Tabiat Parkı giriş ücreti yaya 4TL, öğrenci 2TL, motosiklet 6TL, otomobil 12TL, minibüs 36TL. Tabiat parkı Tarım ve Orman Bakanlığı denetiminde olduğundan Müze Kart geçerli değil.

4. Maçahel VadisiCamili Havzası

Artvin Macahel
Macahel, Artvin
artvin camili köyü
Camili köyü, Artvin

Maçahel Vadisi, Gürcistan’ın güneybatı ucu ile Türkiye’nin kuzeydoğu ucunda, iki ülke sınırına yayılan bir bölge. Borçka’ya bağlı doğal güzelliklerini korunmuş altı köyden oluşan yörenin merkezi Camili Köyü.

Camili Havzası, Türkiye’de Birleşmiş Milletler tarafından biyosfer rezerv alanı olarak belirlenen tek bölge. Bir dünya mirası olarak gösterilen Camili Havzası, flora zenginliği, anıt ağaçları, derelerindeki kırmızı pullu alabalığı, Kafkas arıları ile üretilen Maçahel Balı gibi kendine özgü özellikleri ile tabiat koruma alanı ilan edilmiş.

Borçka’ya 50 km uzaklıkta olan Camili’nin sahip olduğu ormanlar, yalnızca Türkiye’nin değil neredeyse Avrupa’nın da en bakir ve her biri anıt özelliğine sahip ağaçlardan oluşmuş orman ekosistemine sahip. Yırtıcı kuşların göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle uygun kuş gözetleme alanlarına sahip olan yörenin bir bölümü Gorgit ve Efeler Tabiatı Koruma Alanı olarak koruma altına alınmış bulunuyor.

Türkiye’nin tek ılıman yağmur ormanı olarak bilinen ve her yıl Ağustos ayında düzenlenen Kafkas Arı ve Bal Festivali ile en canlı ve kalabalık günlerini yaşayan Maçahel’in yüzde 70’i ormanlar ve meyve ağaçlarından oluşuyor. 500 yıllık ağaçlara rastlanan vadi, yaban hayatı, pek çok irili ufaklı kolla beslenen Maçahel Çayı ve çok farklı türdeki yaşlı ağaçlarıyla tam bir yeşil cennet kabul ediliyor.

Maral Şelalesi, Artvin’in Borçka ilçesinde, Karçal Dağlarında, Maral Deresi üzerinde yer alıyor. Macahal Deresinin bir kolu olan Maral Deresinde tek bir eğim kırıklığından, yer seviyesinden 63 metre yüksekten düşen şelale inanılmaz bir görsel şölen yaşatıyor. Bölgede yılın her dönemi görülen yoğun sis nedeniyle sis denizi olarak da adlandırılan şelale çevresinin eşsiz doğal güzellikleri büyüleyici güzellikte.

5. Murgul Deliklitaş Şelalesi

Murgul Deliklitaş Şelalesi

Murgul Deliklitaş Şelalesi, Artvin’in Murgul ilçesine bağlı Başköy’de, kayanın içerisinden akan su ile oluşmasından dolayı Delikli Kaya ismini almış. Yakın geçmişe kadar ulaşım imkanı olmamasına rağmen yerel halk dışında kimsenin bilmediği şelale, yolun tamamlanması ve sosyal medyanın da etkisiyle birlikte birçok kişinin heyecanla ziyaret ettiği bir çekim merkezine dönüştü.

Tortul kayaç üzerindeki kireç ve kil taşının suyu aşındırmasıyla, 4 metre yarıçaplı delikten akan suyun 7 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan şelale Artvin çevresinde gezilecek yerler arasında en ihtişamlı doğal güzellikler arasında bulunuyor.

6. Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı

Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı, Artvin’in Hopa ilçe merkezine 12 km uzaklıkta, Artvin kent merkezine ise 60 km uzaklıkta yer alan, Güneşli ve Balıklı Şelalesi olarak bilinen Türkiye’nin en yüksek şelalelerinin de içerisinde yer aldığı alanı kapsıyor.

Eski adı Çağçağan Şelalesi olan Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkında trekking ve dağcılık sporuna elverişli parkurlar bulunuyor. Yaban hayatı gözlemi açısından birçok alternatif sunan bölge, bozulmamış, tümüyle doğal bir yapıya sahip. Tabiat parkı, herhangi bir saat sınırı olmadan, ücret ödemeden ziyaret edilebiliyor.

7. Çifteköprü

Çifteköprü, Arhavi

Artvin’in Arhavi ilçesinde, 18. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen Çifteköprü, birbirini tamamlayan, tam daire olma özelliğini taşıyan iki ayrı köprüden oluşuyor. ‘Çifte Köprüler’ ismiyle de bilinen, Arhavi ilçe merkezine 10 km uzaklıkta yer alan köprü yöre taş işçiliğinin en önemli örneklerinden sayılıyor.

Karayolları Bölge Müdürlüğü tararından 2003 yılında restore edilen köprü, havanın kararmasıyla birlikte ışıklandırılıyor.

8. Mençuna Şelalesi, Arhavi

Artvin Mençuna Şelalesi
Artvin Mençuna Şelalesi
artvin en güzel yerler

Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesinde, ilçe merkezine 16 km uzaklıkta bulunuyor. 50 metre yükseklikten, hiçbir yere çarpmadan zemine ulaşan şelalenin şiddetli suyu zeminde kayaların arasında 200 metrekare genişliğinde bir göl oluşturuyor. Zahmetli bir yürüyüşle ulaşılabilen şelale, zemine vuran suların oluşturduğu bembeyaz köpüklerle büyüleyici bir görüntü oluşturuyor.

Yaşam Tarzı Müzesi, Arhavi’nin Dikyamaç Köyü’nde yer alıyor. Dikyamaç Köyü ve çevresindeki köylerin tarihi geçmişine ışık tutan eserlerin sergilendiği, bölgenin ilk ve tek yaşam tarzı müzesi olan Dikyamaç Yaşam Tarzı Müzesi’nde eski köy evlerindeki el sanatları, gündelik yaşamda kullanılan eşyalar ve geleneksel kıyafetler sergileniyor. Müze, haftanın 7 günü 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

9. Gorgit Yaylası

gorgit yaylası, artvin

Gorgit Yaylası, Macahel bölgesinde, deniz seviyesinden bin 700 metre yükseklikte, Türkiye-Gürcistan sınırına çok yakın bir bölgede yer alıyor. Yayla boyunca dağınık bir şekilde sıralanan, bölgeye has mimari özellikleri yansıtan ahşap evleri, efsanevi doğal güzellikleri ile bölge halkının yaz aylarında vakit geçirmek için tercih ettiği yaylayı ziyaret etmek için en uygun dönem temmuz ve ağustos ayları.

Yılın kalan bölümünde hava koşulları nedeniyle ulaşımın zor olduğu yaylanın çevresinde birkaç tane pansiyon bulunuyor.

10. Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu, dünyada bulunan ender kanyonlar arasında yer alıyor. Dik patikalarla dolu kanyon, ABD’nin Arizona Eyaleti’ne bağlı Grand Canyon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğine sahip.

Çoruh Nehrinin kollarından biri olan Ardanuç Suyu’nun oluşturduğu dar ve derin vadinin yamaç eğimi bazı noktalarda 90 dereceyi buluyor. Dik duvarı andıran ve 200 metreyi aşan yükseltisiyle büyüleyici bir görüntüye sahip olan kanyon, Artvin-Ardanuç Karayolu’nun 25. kilometresinde yer alıyor.

Dolishane Kilisesi, Artvin’in merkez ilçeye bağlı Hamamlı Köyü’nde bulunuyor. 10. yüzyılda Bagratlı Kralı Sumbath tarafından yaptırılan kilisenin bir bölümü 16. yüzyılın sonlarında camiye dönüştürülmüş. Günümüze yalnızca kilise bölümü ulaşan yapının güneş saati kabartmaları ve freskleri büyüleyici güzellikte.

Porta Manastırı, Artvin il merkezine bağlı Pırnallı Köyü’nde bulunuyor. 9. yüzyılda Bagratlı krallarından I. Aşot’un torunu Prens Khaoi Kral Gurgen döneminde inşa edilen manastır, Pırnallı Köyü’nün güneybatısındaki iki vadinin arasında konumlanıyor. Manastır yapısı kilise, şapel, çeşme ve çan kulesinden oluşuyor. 16. yüzyılın sonlarında terk edilen manastır, bölgenin tarihi geçmişini ve geleneksel mimari yapısını yansıtıyor.

11. Şavşat Karagöl Sahara Milli Parkı

Karagöl Sahara Milli Parkı

Karagöl Sahara Milli Parkı, Artvin’in Şavşat ilçesi sınırlarında yer alıyor. Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşan milli park, Şavşat ilçesinin 45 km kuzeyinde yer alıyor. Sahara Yaylası ise ilçe merkezine 17 km uzaklıkta.

1994 yılında milli park ilan edilen bölge, toplam 3 bin 251 hektar genişliğinde. Milli parkın Karagöl bölümü zengin orman dokusu, çayırları ve serin havasıyla yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.

Sahara Yaylası, bölge halkının geleneksel yayla faaliyetlerini sürdürdüğü, daha çok büyükbaş hayvancılık yetiştiriciliği ile yaz aylarında sıcak havadan uzaklaşmak için geçici süre ile yerleşilen eşsiz güzellikte bir bölge. Ladin göknar ormanları ve zengin faunasıyla yayla yaz döneminde cıvıl cıvıl oluyor.

12. Şavşat

artvin şavşat

Şavşat, Artvin kent merkezinin 70 km doğusunda yer alıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en doğudaki noktası olarak da kabul edilen Şavşat, adını Gürcüce bir kelime olan Şavşeti’den alıyor. 2015 yılında Cittaslow Ağı’na (Sakin Şehir Ağı) dahil olan Şavşat, Türkiye’nin sahin şehirlerinden biri haline geldi. Hayvancılıkla geçinen ilçenin doğal güzellikleri ve bozulmamış yapısı son yıllarda doğa turizmi başta olmak üzere doğa severlerin bölgeye olan ilgisini artıyor.

Satlel Kalesi, Şavşat’a bağlı Söğütlü Mahallesi’nde bulunuyor. Bagratlı Krallığı’ndan kalma yapının sur duvarlarının büyük bölümü ayakta. Kitabesi bulunmayan kalenin tam olarak yapım tarihi bilinmese de Osmanlı döneminde de bölge savunmasında kullanıldığı tarihi kaynaklarda yer alıyor. 2 bin 360 metrekare genişliğinde bir arazide yer alan kalenin burçları ve sarnıçları görülmeye değer.

Tibeti Kilisesi, Şavşat’ın Cevizli köyünde, ilçe merkezine 14 km uzaklıkta yer alıyor. 899-914 yılları arasında bölgede hâkimiyet kuran Bagratlı Prensi Aşut Koh tarafından yaptırılan kilise 11. yüzyıldan itibaren bölgenin en önemli dini merkezlerinden biri haline gelmiş. Bölgenin İslamiyeti kabul etmesiyle birlikte bir dönem cami olarak kullanılan kilisenin kubbesi 1953’te çökmüş. Kilise cephesinin plastik süslemeleri ve iç mekânda yer alan freskler yapının öne çıkan özelliklerinden.

Balık Gölü, Şavşat’ın Pınarlı Köyü’nde, ilçe merkezine 31 km uzaklıkta yer alıyor. Gökyüzü ve ağaçların oluşturduğu yansımasıyla etkileyici bir manzaraya sahip olan göl doğa tutkunları için kamp alanlarına sahip. Foto safari, doğa yürüyüşü, avcılık gibi aktivitelerin yapıldığı gölün çevresi zengin yaban hayatı ve faunasıyla Türkiye’nin el değmemiş bölgelerinden.

13. Çoruh Vadisi

Bayburt, Erzurum ve Artvin illeri sınırlarında bulunan Çoruh Vadisi, toplamda 150 km’ye ulaşan uzunluğu ile Doğu Karadeniz Dağları, Yalnızçam ve Allahuekber Dağları arasında saklı kalmış bir cenneti andırıyor.

Artvin’in Yusufeli ve Erzurum’un’un İspir ilçeleri arasında rafting, trekking ve dağcılık gibi doğa sporları alanları ile doğa severlerin gözdesi olan vadi boyunca çok sayıda tarihi yapı ve kalıntı da bulunuyor. Bitki türleri ve yaban hayatı açısından da zengin olan Çoruh Vadisi’ni ziyaret etmek için en uygun dönem yaz ayları.

14. İşhan Manastırı, Yusufeli

işhan manastırı

İşhan Manastırı, Yusufeli’ne bağlı İşhan Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Artvin-Erzurum Karayolu’na yaklaşık 100 km mesafede yer alan manastırın yapımına 955’te Gürcü Kralı David zamanında başlanmış ve 1027’de Kral Magistros zamanında da bitirilmiş. Güneybatısında Meryem Ana Şapeli’nin yer aldığı manastır, kubbeli bazilikal plan tipinde inşa edilmiş.

Piskoposluk makamı olarak da kullanılan ve bu görevini 16. yüzyıldaki Osmanlı hâkimiyetine dek devam ettiren yapının, batıya bakan tarafı camiye dönüştürülmüş. 1983’e dek ayrılan bölümü cami olarak hizmet veren yapı, günümüzde ibadethane hizmetinde kullanılmıyor.

15. Barhal Kilisesi, Yusufeli

Barhal Kilisesi

Barhal Kilisesi, Altıparmak Kilisesi olarak da biliniyor. Yusufeli’nden 30 km mesafede yer alan kilise, 9. yüzyılda Vaftizci Yahya’ya adanmış. 1677’de camiye çevrilen kilise, yontma taş ve kesme taştan yapılan kiremitlerle çatısı bağlanmış ve harçsız bir zemine dayanmadan ‘Lambalı2 adı verilen planda yapılmış.

Üç nefli olan Barhal Kilisesi inşa edildiği dönemde bazilika olsa da, geçen yıllar içerisinde günümüze yalnızca kilise bölümü gelebilmiş. Gri renkli düzgün kesilmiş taşlarla örtülmüş cepheler güney ve kuzeyde eş boyutlu, doğu ve batıda ortadan yanlara doğru açılan köre kemerlerle hareketlendirilmiş. Pencere üstündeki alçak kabartma tekniğinde yapılmış bitkisel figürlü süslemeleri ise halen iyi durumda.

Artvin’e nasıl gidilir

Artvin’e, kara ve hava yolu ile ulaşım sağlanıyor. Samsun’dan Karadeniz Sahil Yolu ile Hopa’ya kadar gelerek, Hopa’dan güney yönünde ilerlediğinizde Artvin kent merkezine ulaşabiliyorsunuz. Türkiye’nin birçok kentinden şehirlerarası otobüs firmalarının direkt seferleri ile Artvin’e ulaşmak mümkün.

Artvin Otogarı şehir merkezine 20 dakika uzaklıkta. Otobüsle Artvin’e ulaşım İstanbul’dan 20, Ankara’dan 16 saat sürüyor. Artvin, Adana’ya 1.031 km, Ankara’ya 1.050 km, Antalya’ya 1.096 km, Erzurum’a 235 km, İstanbul’a 1.304 km, İzmir’e ise 1.565 km uzaklıkta. Artvin’e nasıl gidilir blog yazımda şehre ulaşım konusunda daha detaylı bilgilere yer verdim.

Artvin’e en yakın hava limanları Batum, Trabzon, Erzurum ve Kars’ta. Artvin merkeze en yakın konumda olan Batum-Hopa Havalimanı için İstanbul iç hatlardan direkt Batum’a inip, buradan servislerle Hopa’ya geçiyorsunuz. Hopa’dan ise Artvin merkeze düzenli dolmuş seferleri var.

Türkiye’nin birçok şehrinden Türk Hava Yolları, Anadolu Jet, Sun Express, Pegasus Havayolları’nın seferleriyle gelebileceğiniz Trabzon Havalimanı’ndan, servislerle otogara, buradan da yine servis araçlarıyla Artvin’e ulaşabiliyorsunuz.

Artvin, Karadeniz Bölgesinin olduğu kadar Türkiye’nin ve dünyanın da Anadolu’ya sunduğu bir cennet coğrafya. Heybetli dağları, flora ve fauna bakımından zengin ormanları, birbirinden güzel yaylaları, krater gölleri ve 5 bin yıllık tarihi mirası ile Artvin gerçek bir doğa harikası.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz