Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı olan Kars, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bir coğrafyada kurulu. Köklü tarihi geçmişe sahip olan ülkemizin doğuya açılan serhad şehri Kars, kültürel ve etnik farklılıklar hoşgörü anlayışıyla bütünleşmiş durumda.
Son yıllarda yaşadığı değişim ve birbiri ardına atılan adımlarla turizmde Doğu Anadolu Bölgesi’nin parlayan yıldızı haline dönüşen Kars, büyük bir potansiyel taşıyor. Şehir merkezi ve çevre ilçelerde gezilecek, görülecek, ziyaret edilecek çok sayıda tarihi eser ve doğal güzellik bulunuyor. İlk defa kış mevsiminde ziyaret ettiğim şehri beğendiğimi söyleyebilirim.
Kars Gezilecek Yerler
1. Ani Harabeleri
Henüz adlarını dahi bilmesek de Anadolu coğrafyasında çok sayıda antik kent var. Hep merak ettiğim ve görmek istediğim Ani Antik Kenti de bunlardan birisi. Anadolu topraklarının en önemli antik kentleri arasında gösterilen Ani Harabeleri, geçmişte Kafkasya ile Anadolu arasında bir kapı görevi taşıyormuş.
Ermenistan-Türkiye sınırını oluşturan Arpaçay Nehri kıyısındaki antik kent, uzunluğu 5 km’yi bulan surları, katedral, kilise ve camilerinin yanı sıra yerleşim yerleriyle oldukça etkileyici. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesine çok sevindim.
2. Sarıkamış Kayak Merkezi
Daha önce hayatımda hiç kayak yapmamıştım. Palandöken Kayak Merkezi‘nde geçen yıl kızakla kaymıştım ama kayak fırsatı bulmamıştım. Sarıkamış ilk defa kayak öğrendiğim yer oldu. Kar kalitesi İsviçre Alpleriyle eşdeğer olan Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ı ziyaret etmek için en güzel sebeplerden biri.
13 km’yi bulan kayak pistleri, kristal karı, lüks otelleri, sarıçam ormanları ve kayak okullarıyla, kayak merkezi dünya kalitesinde. Kars şehir merkezinden 45 dakikada ulaşılan kayak merkezinde kasım-nisan döneminde kayak yapılabiliyor. Otel konaklamasında tavsiyem Habitat Otel veya Dolina Hotel. Her ikisinde de konakladım.
3. Çıldır Gölü
Kars ile Ardahan’ın arasında yer alan Çıldır Gölü, son zamanlarda İnstagram’da en çok ilgimi çeken yerlerden biriydi. Bölgenin sert soğuğuya donan Çıldır Gölü enfes bir film platosu olarak görünüyor. Sezen Aksu bir klibini burada çekmişti. Kış aylarında kalınlığı 1 metreyi bulan gölün üzerinde kızaklı atlarla dolaşmak pek keyifli.
Hem kızak sahipleri de oldukça hoş sohbet ve eğlenceli. Göl kıyısındaki salaş restoranda donmuş gölde avlanan sazan ve kefal balıklarının tadına bakın. Eğer şanslıysanız açılmış buz oyuklarında yapılan balık avına dahi tanıklık edebilirsiniz. Kars gezilecek yerler rotanızda bulunsun.
4. Sarıkamış Şehitliği
Rusya’nın I. Dünya Savaşı’nda Doğu Anadolu’daki işgalini önlemek için Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilen Sarıkamış Harekatı sırasında, 90,000’i aşkın şehit verildi. Bu yüzden Sarıkamış bizim Çanakkale’miz kadar önemsenmesi gereken bir yer bana göre.
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde her yıl düzenlenen törenlerle şehitler anılıyor. Ancak ne yazık ki ülkenin ücra bir köşesinde olduğu için pek hatırlandığı yok. Kars’ta görülecek yerler listenize ekleyin.
5. Kutsal Yerler
Tarih boyunca farklı milletlerin ve inanç gruplarının yaşadığı bölgede çok sayıda kutsal yer bulunuyor. Kars ve çevresindeki kilise, camii, türbe gibi yapılar bölgenin zengin kültürel geçmişini simgeliyor.
Ermenilerden kalan kiliseler, Caferilerin camileri, Kars Havalimanı’na da ismini veren ve Anadolu’ya ilk gelen evliyalardan biri olan Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Külliyesi, şehrin en çok ziyaret edilen kutsal yerleri arasında.
6. Tarihi Yerler
Kars şehir merkezi ve ilçeleri tarihi yerleşim yeri ve mimari yapılarıyla farklı rotalar çizmeye müsait. Ani Harabeleri, Kars Kalesi, Taş Köprü, Kars Tabyaları, Küçük Hamam, Mazlum Oğlu Hamamı, Topçuoğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı’nın yanı sıra Osmanlı, Rus, Ermeni ve Gürcü mimarisinin izleri şehrin dört bir yanında görülebiliyor. Kars Kalesi’ne çıkın, şehrin manzarasını görün.
7. Sarıkamış Trekking Rotaları
Dünyanın en kaliteli karına sahip kayak merkezleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, sadece kış turizmi ile değil, enfes trekking rotalarıyla da keşfedilmeyi bekliyor. 21 farklı güzergahta, 256 km uzunluğunda yürüyüş parkuruna sahip olan Sarıkamış, 356 km bisiklet parkuru ve 428 km’lik şahane manzaralı araç yolu ile doğanın tadına varmanızı sunuyor.
8. Özgün Rus Mimari Eserleri
Osmanlı-Rus Savaşının sonunda (1877-1878) başlayan ve 40 yıl devam eden Kars’ın Rus işgalini, şehrin dört bir yanındaki mimari yapılarda görmek mümkün. Ruslar tarafından askeri garnizon şehri olarak ilan edilen Kars’ta 19. yüzyıl Baltık mimarisi etkisinde yapılan binalar ve uygulanan şehir planı rahatlıkla hissediliyor.
Defterdarlık Binası, Hekim Evi, Sağlık Müdürlüğü, Eski Vali Konağı ve Tuncer Güvensoy Evi bu yapıların en önemli örneklerinden.
Uygun fiyatlar, leziz yemekler
Türkiye’de peynir üretiminde en önemli markalardan biri olan Kars’ta farklı, lezzetli peynir çeşitlerini uygun fiyata satın almak mümkün. Gittiği yerlerde hiç alışveriş yapmayan ben bile çantamı 2 peynir çeşidiyle doldurdum. Bunlardan biri de, Rusların 40 yıl süren işgal sürecinde Kars’a bıraktıkları en önemli miraslardan olan gravyer peyniri.
Bunun yapımı nerdeyse tam 10 ay sürüyor. Kars kaşarı da en çok talep gören peynirlerden. Ayrıca kaz eti ile de meşhur şehir yeme içme meraklıları için çok sayıda yerel lezzetler sunuyor.
Türkiye’nin en uygun fiyatlı şehirlerinden biri olan Kars’ta yeme-içme, ulaşım, konaklama fiyatları Türkiye ortalamasının çok altında. Seyahat edenlerin en önemli bütçe kalemlerinin uygun maliyetli olduğu şehir, bu özelliği ile de seyahat planı yapanlar için öncelikli yerler arasına girebilir.
Kars’a İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarından direkt uçak seferi düzenleniyor. Kars Harakani Havalimanı şehir merkezine birkaç km uzaklıkta ve ulaşım oldukça kolay. Türk Havayolları, Anadolujet ve SunExpress Kars Havalimanına tarifeli seferler düzenliyor. Dönemsel olarak da Kars’tan Bakü’ye dış uçuşlar gerçekleştiriliyor.
Doğu Ekspresi ile Ankara, Erzurum güzergahını takip ederek trenle Kars’a gidilebilir. Kars ayrıca Gürcistan (Tiflis) ile demiryolu bağlantısına da sahip. Göze alanlar bu uzak coğrafyaya Türkiye’nin her noktasında şehirlerarası otobüslerle kente gidebilir.
Misafirperver ve hoşgörülü halkı, muhteşem lezzetleri, tarihi ve kültürel alanları, kış ve doğa sporu merkezleri, uygun fiyatları ile Kars, ülkemizin en güzel şehirlerinden biri. Farklı beklentileri karşılayan şehir, yeni yerler keşfetmek isteyenler için mükemmel bir seçenek.
Ben Karslıyım. Karslı olanlar link atsın.
Kars’ta Ani harabaleri ziyaret edilmeli bence.
Blogum harika etkinliği ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olabilirsimiz. Web sitenizi tanıtın, promosyon ve ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 2017 yılı içerisinde bu ay sonuna kadar düzenliyoruz; şimdi siz de harika bloglar dünyasına katılın, yeni yıla ödülle girip markalaşın.
Web: blogumharika.com
Kars’a yazın veya kışın gidin. Diğer mevsimler sıkıntılı.
Teşekkür ederiz, Kars merkezde bayağı gezdik. Mimari yapılar gözönünde bulundurulduğunda Türkiye’deki sayılı yerlerden.
Çıldır Gölü’ne ve Ani Harabelerine merkezden gidiş nasıl sağlanıyor? Konaklama hakkında bilgi verebilir misiniz?
Eylül ayında Kars’a gitmeyi planlıyorum. Oldukça detaylı yazmışsınız, rotamı belirlememde oldukça faydası dokundu.
Çok merak ettiğim yerlerden biri. Mimarisiyle, kültürüyle insanı kendisine çeken bir havası var.