Anadolu topraklarının her köşesi, adını dahi duymadığımız antik kentlere ev sahipliği yapıyor. Akdeniz’e açılan bir liman şehrimiz Mersin antik kentler açısından ülkemizin en şanslı yerlerden biri olmalı. Akdeniz kıyısındaki bu mütevazı şehir arkeolojik miras adına insanı şaşırtan bi zenginliğe sahip.

Kilikya olarak adlandırılan bu coğrafya dinlerin ve kültürlerin buluştuğu bakir, keşfedilmemiş bir destinasyon. Kilikya antik kentleri ve kalıntılarının sıralandığı şehirde görmeye değer çok sayıda antik miras yer alıyor. Tarihi geçmişi ve kültürel varlığı ile ziyaretçilerini büyüleyen kentte denize de girilebiliyor olması çok büyük bir avantaj.

Mersin Antik Kentler ve Tarihi Yerler

Turizmde Akdeniz Bölgesinde komşu şehir Antalya’ya göre ismi biraz daha az telaffuz edilse de Mersin gezilecek yerler ile özellikle de antik kentleriyle şaşırtıyor insanı. Yaklaşık on gün süren Mersin seyahatimde şehrin ihtişamlı antik kentlerinden birçoğunu baharın uyandığı mevsimde görme şansına eriştim.

Birbirinden farklı lokasyonlarda olan tüm bu etkileyici antik kentleri ve kalıntıları görmenin en iyi yolu araç kiralamak. Her biri kültürel ve tarihi değerleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Mersin’in en güzel 10 antik yerini seyahat listenize alın.

Malta

MERSİN’DE NEREDE KALINIR
🏡 Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Eğer zincir otellerde kalmak istiyorsanız Divan Mersin ve Mersin HiltonSA daha önce kaldığım şehrin en iyi otelleri. Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan bölgenin en iyi otellerinden Altınorfoz Otel en uygun seçim olabilir.

Atakent’te iyi otel arıyorsanız oda her şey dahil hizmet veren Marvista Deluxe Resort Hotel gayet iyi bir otel. Atakentte Palmila Butik Otel, Taşucu’nda Lotus Boutique Hotel, Kızkalesi’nde Kilikya Hotel şahane seçenekler.

1. Uzuncaburç

uzuncaburç mersin

Uzuncaburç, Mersin’in Silifke ilçesinde 1,200 rakımlı Toros Platolarında konumlanıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla bilinen Uzuncaburç’ta Asurlular, Hititler, Babiller, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslar, Urartular ve Persler’in izlerine rastlamak mümkün.

Burası beni en çok şaşırtan, daha önce ne fotoğrafını ne de ismini duyduğum bir yerdi. Belki bahardan da olsa gerek, bir köyle iç içe olan bu antik kenti pek sevdim ben. Turistik anlamda yeni yeni ilgi görmeye başlayan antik şehir, oldukça canlı ve ilgi çekici yapılarıyla yakın gelecekte yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından birine dönüşecek gibi görünüyor.

Birçok medeniyetin kültüründen izler taşıyan Uzuncaburç’ta, Tören Kapısı, Sütunlu Cadde, Zeus Tapınağı, Şans Tapınağı, Antik Ana Mezarlık, Tiyatro, Yüksek Burç ve Uzun Burç görülebilecek yapılar arasında. Geniş bir alana yayılan kaya mezarları ise görülmeli yine.

Uzuncaburç ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-16.45. Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık. Uzuncaburç giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

2. Adamkayalar

mersin tarihi yerler

Adamkayalar, Mersin’de Kızkalesi yakınlarında, Şeytan Deresi Vadisi’nde yer alıyor. Vadinin dik yamacında, MS 2. yüzyıldan kalma kayaların yüzünde 9 niş içerisinde görülebilen 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve 1 dağ keçisi kabartması bulunuyor. Bazı nişlerin alınlığında Roma kartalı kabartmaları da dikkat çekiyor.

Kaya kabartmaları ile kale, burç ve yerleşim yerlerinden oluşan kalıntılar bugün turistik bir çekim merkezine dönüşmüş durumda. Anadolu’da bu kadar kabartmanın bir arada bulunduğu başka bir yere rastlanmıyor. Dönemin ileri gelenleri ya da komutanların ailesi ve çocuklarının kabartmalarının minnet duygusu ile yapıldığı düşünülüyor.

MS 200’lü yıllara ait bu kabartmalar, ciddi tehlike altında. Define avcılarının hedefinde olan bölgede tahribat devam ediyor. Ulaşımın zor olması ve sahilden iç bölgelere giden yolların kontrol edildiği bir yerleşim yeri olan Adamkayalar, farklı bir deneyim için mutlaka görülmeli. Daha detaylı bilgiler için Silifke Gezilecek Yerler yazıma göz atın.

3. Kanlıdivane

Mersin Antik Kentleri
Kanlidivane, Mersin

Kanlıdivane, Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş mahallesinde bulunuyor. Kanlıdivane’nin geçmişteki isminin Kanytelis olduğu biliniyor. Tahminlere göre Helenistik dönemde bir yaşam alanı olarak kurulan kentten günümüze kalan eserlerin çoğu Roma-Bizans dönemine ait.

Kızkalesi yakınlarında olduğundan, burayı ziyaret edenlerin mutlaka rotasına eklediği Kanlıdivane, 60 metrelik bir çöküntü alan üzerine konumlanıyor. Kentin en büyük yapısı olan bazilika ve bunun dışında ve içinde bulunan kabartmalar hala net bir şekilde gözlemlenebiliyor.

Mersin’e yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan antik şehirde ortaya çıkan mekanların çoğunun zeytin işleme atölyesi olması, buranın tarımla ilgilendiğini kanıtlar nitelikte. Ayrıca Kanlıdivane’nin Akkale Antik Limanı ile bağlantısı olduğu da biliniyor.

Kanlıdivane Örenyeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Örenyeri, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kanlıdivane giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

4. Soli Antik Kenti

Soli Antik Kenti, Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir semtinde bulunuyor ve tarihi geçmişi MÖ 700’lü yıllara uzanıyor. Dorların kurduğu ve halen ayakta kalan kalıntıların görülebildiği şehir, tarihten bugüne Soloi, Solipolis ve Pompeipolis isimleriyle anılmış.

İlk kez yerleşim yeri olarak kullanıldığı MÖ 700’lü yıllardan günümüze kadar birçok uygarlığın dikkatini çeken kent, Persler, Makedonya İmparatorluğu ve Selevki İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiş.

SİT alanı olarak koruma altına alınan bu yerde 41 tane sütun, hamam ve su kemeri görülebilecek eserler arasında bulunuyor. Mersin ziyaretinde farklı bir deneyim için bu antik kent listeye eklenmeli. Antik kent, kazı çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı. Ancak kenti sarmalayan tel örgülerin çevresinden yapıları görebiliyorsunuz.

5. Yumuktepe

Mersin'de Göülecek Tarihi Yerler
Mersin’de Göülecek Tarihi Yerler: Yumuktepe

Yumuktepe Höyüğü, Mersin şehir merkezinde, kolay ulaşılabilen bir konumda bulunuyor ve zamanda yolculuk yapmak isteyenler için şehir merkezindeki en ideal nokta. Tarihte birçok araştırma ve araştırmacının dikkatini çeken höyük, bölge tarihi konusunda da bilgi kaynağı oluşturuyor.

İngiliz arkeolog John Garstang tarafından keşfedilen Yumuktepe’de sürdürülen kazı çalışmaları, o dönem İkinci Dünya Savaşı’nın yaşanması nedeniyle bir süre durmak zorunda kalmış. Savaşın ardından Garstang ve ekibi kazılara devam etmiş. Ayrıca 1993 yılında İstanbul ve Roma üniversitelerinin ortak çalışmaları da olmuş.

Bugün höyükten çıkarılan birçok eser ziyaretçiler tarafından görülebiliyor. 23 tabakalı bir yerleşimin olduğu bilinen Yumuktepe, insanlık tarihi için önemli bilgiler sağlamış. Yumuktepe Höyüğü’nü Mersin gezinizde ziyaret edebilir, köklü bir tarihe ışık tutan bu bölgeye yakından tanık olabilirsiniz.

Yumuktepe Höyüğü ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Höyük, haftanın 7 günü ziyarete açık. Yumuktepe Höyüğü giriş ücreti alınmıyor.

6. Latin-İtalyan Katolik Kilisesi

Latin-İtalyan Katolik Kilisesi, Mersin kent merkezinde, Sultan Abdülmecit’in fermanıyla 1853’te inşa edilmiş. Kilisenin yönetimi Capucins Rahiplerine verilmiş. Saat kulesiyle ünlü kilise, kesme kireç taşından inşa edilen avlusuyla anıtsal bir yapı olma özelliği taşıyor.

Uray Caddesi üzerinde bulunan kilise, Katolik cemaat için ibadete açık bulunuyor. Güllerle ve palmiye ağaçlarıyla süslü, şahane bir bahçesi bulunan kiliseyi önceden randevu alarak özel izinle ziyaret edebiliyorsunuz.

7. Anemurium Antik Kenti

mersin antik kentleri

Anemurium Antik Kenti, Mersin’in Anamur ilçesinin isim kaynağı. Kentin ne zaman kurulduğuna dair net bir bilgi olmasa da MÖ 4. yüzyıla ait kaynaklarda şehrin adına rastlanıyor. Rüzgarlı yer anlamına gelen Anemurium Antik Kenti, Anadolu’nun en güney ucunda deniz kenarında yükselen bir yamaca kurulu.

Tarihin geçmiş dönemine yolculuk yapmak isteyenleri büyüleyen bu kentte Luviler, Arzavalar, Klikyalılar (Likyalılar), Kueler, Selefkozlar, Kızuvatnalılar, Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Araplar uzun süre egemenliklerini sürdürmüşler. En uzun egemenlik dönemi ise Türklerin olmuş.

Kentin surları dışında görülebilecek en önemli yerler arasında mezarlıklar gösteriliyor. Anadolu’nun en iyi korunmuş nekropol alanını oluşturan iki katlı ve tek veya iki odalı 350 civarındaki mezarlık ziyaretçileri bekliyor. Anemurium Antik Kenti’nde içme suyunu sağlayan su kemerleri ile kilise kalıntıları da görmeye değer eserler arasında yer alıyor.

Kentte hala yer yer izleri görülebilen surlar, üç adet hamam, tamamlanmamış antik tiyatro, yaklaşık 1000 kişinin oturabileceği büyüklükte inşa edilmiş gösteri salonu geçmişe dair izleri yansıtıyor. Ayrıca liman yolunda ortaya çıkartılan mozaiklerin bir kısmı müzede, bir kısmı ise antik şehirde görülebiliyor.

Anemurium Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. Anemurium Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

8. Olba Antik Kenti

Olba Antik Kenti, Mersin’in Silifke ilçesi sınırlarında bulunuyor. Eski Yunan’da Olba Krallığı’nın ticaret merkezi ve dini merkezi olan ve köklü tarihini günümüze kadar ulaştırmayı başaran bu kent, hala ayakta olan eseriyle görülmeye değer.

Uzuncaburç Kalıntıları’na 4 km mesafede yer alan, Olba’da su kemeri, çeşme binası, nekropol, tiyatro ve evler hala ayakta. Buranın en değerli eseri olarak kabul edilen çeşme binasının MS 193-211 yıllarında Septimus Severus döneminde yapıldığı biliniyor.

Bizans İmparatorluğu döneminde onarım gören su kemerleri ile kentte en çok ilgi çeken eserlerin başında kaya mezarı ve lahitler geliyor. Bazı oturma basamakları ve sahnenin bir kısmı ayakta olan tiyatro da görülmesi gerekenler arasında. Mersin’e bir gezi planı yapmaya hazırlanıyorsanız eğer, Olba Antik Kenti’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Bu kentte sizi şaşırtacak çok detay saklı.

Olba Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-16.45. Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık. Olba Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

9. Aya Tekla Yeraltı Kilisesi

Aya Tekla Kilisesi Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan dini yapılardan biri. Meryemlik adı ile de tanınan, Hristiyanlığı yayma mücadelesi veren ve ilk kadın azize unvanını taşıyan Aya Tekla’nın isminin verildiği kilise önemli bir inanç merkezi.

Saint Paul’dan etkilenerek buraya gelen ve Paul’un öğrencisi olan Aya Tekla, bölgede bulunan mağaralarda ömrünün sonuna kadar Hristiyanlığı yaymaya çalışmış. Ölümünün ardından mağara, kendi ismine adanan kiliseye dönüştürülmüş.

Hristiyanlar için hac merkezi olarak kabul edilen ve bu nedenle çok sayıda yabancı turistin ziyaret ettiği kilise, konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Mağaranın mistik atmosferi ve tarihi geçmişiyle bu kilise kendini anlatmaya hazır bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor.

Aya Tekla Kilisesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-16.45. Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık. Aya Tekla Kilisesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor

10. Aziz Paul Kuyusu

Çukurova Antik Kentler
Çukurova’nın en değerli antik miraslarından biri: St. Paul Kuyusu

St. Paul Kuyusu, İncil’de kendisinden müjdeleyici olarak söz edilen ve Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahip olan St. Paul’un evinin bahçesinde yer alıyor. Aziz Paul’un Tarsus doğumlu olması nedeniyle Mersin’in Tarsus ilçesi Hristiyanlar için kutsal yerlerden biri.

Geçmişte Kudüs’e hacı olmak için giden, yöreden geçen Hristiyanlarca ziyaret edilen ve suyu içilen Tarsus’ta gezilecek yerler arasında bulunan bu kuyu, inanç turizmi için de önemli bir merkez. Derinliği 38, çapı ise 1,15 m kadar olan kuyunun, Hristiyanlığı dünyada en çok yayan isme adanmış olması önemini artırıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesine aday gösterilen bu yer mutlaka listeye eklenmeli.

St. Paul Kuyusu ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Kuyu, haftanın 7 günü ziyarete açık. St. Paul Kuyusu giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

11. Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları

Tarsus Şelalesi, Tarsus’un 2 km kuzeyinde bulunan Berdan Çayı üzerinde yer alıyor. Tarsus Şelalesinin çevresi Roma döneminde mezarlık (nekropol) olarak kullanılmış. Konalemera denen bir yapıya sahip kayalara oyularak yapılmış mezarların bulunduğu şelale çevresinde oteller, restoranlar ve piknik alanları bulunuyor. Ruhunuzu dinlendirecek muazzam bir manzaraya karşı bir restorana oturup fındık lahmacun ve sıcak humus tatmayı unutmayın.

12. Aziz Paul Kilisesi

Aziz Paul Kilisesi

St. Paul Kilisesi, St. Paul’un doğum yeri olarak bilinen ve Hristiyanların hac yolu üzerindeki Tarsus’ta yer alıyor. Kilise, İncil’de iki kez Tarsuslu olduğunu yinelenen St. Paul adına MS 11-12. yüzyıllarda inşa edilmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1994’te tescillenip koruma altına alınan, günümüzde Hristiyan cemaat tarafından aktif olarak kullanılmayan yapının tavanında Hz. İsa, Yohanna, Matta, Luca ve Marcos’un freskleri bulunuyor.

Ulu Cami Semtinde yer alan kilise, Vatikan tarafından düzenlenen Aziz Paul Sempozyumu ve Ayini’ne de ev sahipliği yapmış. St. Paul Kilisesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık. St. Paul Kilisesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart Geçerli.

13. Tarsus Ulu Camii

mersin tarihi yerleri

Tarsus Ulu Camii, Tarsus ilçe merkezinde yer alan ve adını bulunduğu semte veren, Türk-İslam sanatının önde gelen eserlerinden biri. 1579’da Selçuk-Osmanlı üslubunda tek şerefeli olan cami Saint Pierre Kilisesi kalıntılarının üzerine inşa edilmiş. İç mekân sütunları ‘İran Kemeri’ adı verilen yarı sivri kemerlerle birbirine bağlanan yapının minber, mihrap ve müezzin mahfili mermerden yapılmış.

Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korumaya alınan caminin doğusunda Hz. Şit ve Lokman Peygamberlerin makamları ile Abbasi Halifesi olan Me’mun’un kabri bulunuyor. Hemen yanı başında yer alan ve Tarsus’un ticari hayatının yansımalarını görebileceğiniz Kırkkaşık Bedesteni’ni de gezmeyi ihmal etmeyin.

14. Kelenderis Antik Kenti

Mersin Gezilecek Tarihi Yerler

Kelenderis Antik Kenti, Mersin’in Aydıncık ilçesinde bulunuyor. Tarihinin MÖ 1000’li yıllara kadar uzandığı bilinen antik kent, Anamur’a 52, Silifke’ye 80 km uzaklıkta yer alıyor. Kentin kurucusunun Kilikya tanrılarından Sandon olduğu kaynaklarda geçiyor.

Antik kentte 1987 yılında başlayan kazılarda bulunan eselerin birçoğu Mersin Müzesi’nde görülebiliyor. Bölgenin en eski yerleşim yerleri arasında bulunan Kelenderis, aynı zamanda Aydıncık ilçesinin de eski ismi. Bölgede bulunan definecilerin tahrip ettiği antik şehirde liman surları, tiyatro, sarnıçlar ve su kanalları görülebilecek kalıntılar arasında bulunuyor.

Aydıncık Limanı’nın yanı başında yer alan antik kent herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Antik kent, son yıllarda artan ilgiyle dikkat çeken Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası‘na da çok yakın bir konumda. Aydıncık konaklama önerim: Ulu Otel.

15. Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı

Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı, Tarsus’a 15 km uzaklıktaki Sağlıklı Köyünün yüksek kesiminde bulunuyor. Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı’nın tarihi geçmişi MS 1. yüzyıla uzanıyor. 4. yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülen yolun genişliği 2.94 ile 3 metre arasında değişiyor. Burada, Roma ve Bizans devletlerine ait mezarlar ve yolla ilgili yapılan çalışmalara ait kitabeler bulunması tarihe ışık tutuyor.

St. Paul, Cicero, Julius Casear, Athenedoros, Nestor, Kleopatra, M. Antonius, Augustus ve Hadrian gibi isimlerin yürüdüğü söylenen yolda yürümenin keyfini sonuna kadar çıkarın. Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı, herhangi bir zaman sınırlaması olmadan yılın her dönemi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Mersin’de görülecek antik kentler tatil ve seyahat anlayışını zenginleştirmek isteyenler için pek nefis bir rota olur. Hem deniz, güneş kum hem de tarihi ve kültürel değerleriyle bu coğrafya benden tam puan aldı. Mersin’e gitmek için en uygun havalimanı Adana’da. Adana-Mersin arası araçla yarım saat sürmüyor.

Malta

12 Yorumlar

  1. Mersin denilince akla Kızkalesi gelir. Kızkalesi sadece Mersin’in değil ülkemizin önemli tatil beldelerinden birisidir. Gerek tarihi, gerekse doğası, kültürü ile turizm cennetidir.

  2. Kütahya çavdarhisar Aizanoi antik kent ziyaret edin benim oğlum kısa dönem askerlik yaparken yanına gitmiştik çok güzel insanı hayran bırakıyor dünyanın ilk borsası orda kurulmuş.

  3. Akkale, Yanıkhan, İmirzeli, Öküzlü ve olmazsa olmazımız Kız Kalesi…Alahan Manastırı, Ayaş Elaiussa-Sebaste Antik Kenti…tarihe yolculuk…

    • Sadece çok ilgili olan beğenecektir. Bakımsız, kendi haline bırakılmış, küçücük bir kısmı tel örgü ile çevrilmiş, bilgilendirme için bir levha bulabilirseniz başarı olur…Kısaca üzücü…

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz