Tarsus Şelalesi, sadece tarihiyle değil doğasıyla da insanı şaşırtan Tarsus‘un cenneti andıran doğal güzelliği. Akdeniz’e dökülmeden önce Tarsus Ovasında geniş yaylar çizen Berdan Nehrinin Roma dönemi sonlarına dek kullanılan nekropol alanında oluşturduğu şelale, günümüzde Tarsusların özellikle hafta sonlarında soluklanmaya geldiği bir merkeze dönüşmüş durumda.

Tarsus ilçe merkezinin 4 km kuzeyinde yer alan şelale, yaklaşık 15 metreden çok güçlü bir debiyle dökülüyor. Yemyeşil ağaçlar ve bitkilerle bezeli şelalenin çevresinde restoranlar, çay bahçeleri, izleme noktaları, köprüler ve yürüyüş yolları bulunuyor.

Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları

Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları, Mersin‘in zengin tarihi ve kültürel dokusuyla ne çıkan ilçesi Tarsus’ta doğa ve tarihle buluşabileceğiniz bir doğal güzellik. Tarsus ilçe merkezine 4 km uzaklıkta yer alan şelale, günümüzde halkın piknik yapıp serinlemek için tercih ettiği bir mesire alanına dönüşmüş.

Tarsus Çayı veya Eski çağda Kydnos Çayı da denilen nehre Abbasi Arapları tarafından ‘soğuk su’ anlamına gelen El Baradan adı verilmiş, bu da zamanla Berdan olarak değişmiş. Şelale, Berdan Nehrinde yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülüyor.

Malta

Tarsus Çayı yaklaşık 142 km uzunluğunda. Bolkar Dağlarından doğan kaynaklarla beslenen çay, Çukurova Deltasının ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor. Çukurova’dan sonra Akdeniz’e dökülen bu nehir Tarsus’un kurulduğu yerin seçiminde önemli bir etken olmuş.

Tarsus Şelalesi
Tarsus Selalesi, Tarsus

Bizans İmparatoru Jüstinyen döneminde (MS 527-565), o güne dek yaşanan su baskınlarından korunabilmek için yatağı değiştirilen nehir, Roma dönemi sonlarına dek kullanılan mezarlık (nekropol) alanında geniş ve yüksek bir çağlayana dönüşmüş.

Jüstünyen’den önce Roma döneminde nehrin bu yeni yatağı kolayca oyulup şekillendirilebildiğinden nekropol (mezarlık) olarak kullanılıyordu. Tarsus Çayı’nın yeni yatağında Roma döneminden kalma kaya mezarları kayalar yumuşak olduğundan suyun akıntısına dayanamayarak çoğunlukla tahrip olmuş durumda.

Yine de yaz aylarında, sular çekildiği zaman giderseniz Roma kaya mezarlarını görmek mümkün. Tarsus’a her ziyaretimi karların eridiği ilkbaharda yaptığımda mezarlıklar belli belirsiz seçilebiliyordu.

Tarsus Şelale

Şelaleyi besleyen kaynaklar Toroslardan şelaleye çabuk ulaştığından nehrin yaz aylarında bile sürekli soğuk kalmasını sağlıyor. Bu yüzden bunaltıcı sıcak aylarında çevrede yaşayanların ilgisini çekiyor.

Özellikle debisinin en yüksek olduğu ilkbahar aylarında çağlayanı ile gün doğumunda ve gün batımında muhteşem manzaralar sunuyor bu şelale. Suyu genellikle şifa olarak bilinen Berdan Nehri efsaneye göre uğursuzluk da getiriyormuş.

Tarihte Büyük İskender’in bu nehirde yıkandıktan sonra zatürre olarak iyileşemediğini ve kısa süre sonra öldüğü söyleniyor. Yine Halife Memun’un şelalenin suyunda şifa bulmak için yıkandıktan sonra zatürre olduğu ve öldükten sonra Tarsus’a gömüldüğü biliniyor.

Tarsus Waterfall

Tarsus Şelalesi ziyaret bilgileri ve giriş ücreti

🗺 Adres: Çağlayan, 33460 Tarsus, Mersin
Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları ziyaret saatleri: Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları, haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık.
🔐 Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları giriş ücreti: Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları, ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Tarsus Şelalesi, Mersin’e 30 km, en yakın havalimanı olan Adana Şakirpaşa Havalimanına ise 40 km uzaklıkta yer alıyor. Şelaleye Tarsus şehir içi minibüsleriyle ulaşılabiliyor.

Tarsus’a kadar gelmişken Hristiyanlığın ilk dönemlerinde dinin yayılmasına katkı sunan Tarsuslu St. Paul’a adanan Saint Paul Kilisesi ve Saint Paul Kuyusu, Tarsus’un geleneksel dokusunu görebileceğiniz Eski Tarsus Evleri‘nin sıralandığı ilçe merkezi, Türk-İslam mimarisinin en önemli temsilcilerinden biri olan Ulucamii, Osmanlı döneminde ticaretin kalbinin attığı Kırkkaşık Bedesteni‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

Tarsus ve çevresinde gezilecek görülecek yerleri Tarsus Gezi Rehberi ve Tarsus Gezilecek Yerler blog yazılarımda anlattım. Detaylı bilgi için yazılara göz atın.

Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları, Tarsus’ta özellikle hafta sonları yerel halkın piknik yapıp temiz hava almak için uğradığı, ilçenin en keyifli mesire alanlarından biri. Tarihi öneme sahip Roma mezarlarına da ev sahipliği yapan şelalenin çevresindeki restoran ve çay bahçelerinde soluklanıp temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz