Kanlıdivane, Mersin kent merkezine 60 km uzaklıktaki Erdemli ilçesi sınırlarında bulunuyor. Bölgenin en büyük obruklarından biri olan Kanlıdivane Obruğu etrafında kurulan antik kent, kurulduğu ilk yıllarda Olba Krallığının dini merkeziydi. Şehir, Helenistik dönemden geç antik döneme kadar, MÖ 2. yüzyıl ile MS 7. yüzyıllar arasında aralıksız yerleşim yeri olarak kullanılmış.

Gelişmiş tarım ekonomisi ile antik dönemin en önemli tarım üretim merkezleri arasında yer alan Kanlıdivane, zeytinyağı üretimi ve ticareti ile tanınıyordu. Şehir, Akkale Limanı aracılığıyla dünyanın birçok noktasına zeytinyağı gönderiyordu. Kanlıdivane kazılarında ortaya çıkarılan birçok sarnıç zeytin işleme atölyesi olarak kullanılmış.

Kanlıdivane Antik Kenti, Mersin

Kanlıdivane Antik Kenti, Mersin kent merkezinin 60 km batısında, Erdemli ilçesine bağlı Yemişkumu Mahallesinde yer alıyor. Toplam alanı 12 bin metrekare, çevresi 413 metre, derinliği ise 50 metre olan Kanlıdivane Obruğu etrafında kurulu olan şehir, Helenistik Dönem’den Geç Antik Dönem’e kadar (MÖ 2. ile MS 7. yüzyıl arası) aralıksız olarak yerleşim yeri olarak kullanılmış.

Bazı tarihi kaynaklarda Kanytelleis olarak bilinen antik şehir MS 4. yüzyılda en parlak dönemini yaşamış. Antik kentte Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar görülebiliyor. Türk hakimiyetine girdikten sonra bölgenin, bir dönem Türkmen aşiretleri tarafından kışlak olarak kullanıldığı ve bu geleneğin günümüze kadar devam ettiği de biliniyor.

Malta

19. yüzyıl ortalarında Fransız gezgin Victor Langlois tarafından keşfedilen Kanytelleis, 1970’li yıllarda yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. Bir süre köy olarak kullanılan ancak SİT alanı ilan edilmesinin ardından koruma altına alınan Kanlıdivane’de iki kilise arasında bir Müslüman mezarlığı da bulunuyor. Göçebe kültürünün temsilcisi olan mezarlık Türkmen aşiret yerleşimine ait.

Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesinin ortak projesi ile gerçekleştirilen çevre düzenleme, bitki temizliği ve dolgu toprağı temizleme çalışmaları sonucunda Kanlıdivane Antik Kenti ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkarılmış.

Kentin en önemli özelliği, birçok yapının zeytin işleme atölyesi olarak kullanılmış olması. Tarım ekonomisinin geliştiği ve bölgenin tarım ürünü olan zeytinden gündelik hayatta yararlanıldığına dair büyük bir iz olan bu kalıntılar, aynı zamanda ticaret yapısı hakkında da fikir veriyor.

Ayrıca bugün bir kısmı hala görülebilen sur kalıntıları, Helenistik Döneme ait bir kale varlığını kanıtlar nitelikte. Antik Liman ile bağlantısı da ortaya çıkarılan Kanlıdivane şehrinde çok sayıda sarnıç da tespit edilmiş. Kesme taş döşeli Roma Yolu’nun izleri hala görülebilen eserler arasında yer alıyor.

Kanlidivane, Mersin
Kanlidivane, Mersin

Helenistik Kule

Helenistik Kule, Cennet ve Cehennem Çökükleri’ndeki mimari yapılaşma ile benzer görünüme sahip. Kanlıdivane Obruğunun güney kenarında poligonal bloklardan inşa edilen kule, MÖ 2. yüzyılda Tarkyaris’in oğlu Rahip Prens Tuekros tarafından yaptırılmış ve Zeus Olbios’a adanmış. Bizans dönemine kadar kullanılan kule, üç odadan oluşuyor. Bloklar üzerinde yer alan yazıtta yapının Olba rahipleri ile ilişkisi anlatılıyor.

Obruk ve Armaronxas Aile Kabartmaları

Obruk ve Armaronxas Aile Kabartmaları, obruğun içerisinde, güney duvarında yer alıyor. 4×2 metre boyutundaki bir niş içerisinde yer alan kabartma işçilik açısından özensiz ve kaba olarak nitelendiriliyor. Altı kişiden oluşan ailenin tasvir edildiği kabartmada baba ve anne, dört çocuğunun yanında oturuyor. Kabartmanın sağ tarafındaki yazıtta ailenin isimleri yazılı.

Kiliseler ve Ev Kalıntıları

Kiliseler ve Ev Kalıntıları, Kanlıdivane Obruğunun çevresinde düzensiz bir yerleşime sahip. Büyük bölümü tahrip olan yapıların en eskileri Geç Helenistik döneme uzanıyor. Çukurun kuzey kenarında yer alan üç nefli büyük Bizans kilisesi (MS 6. yüzyıl) bu yapı grubunun en dikkat çekeni. Obruğun kuzeybatısında mezarlık alanı (nekropol), batı kenarında ise bazilika bulunuyor.

Çanakçı Nekropolü

Çanakçı Nekropolü, Kanlıdivane Antik Kenti’nin en eski mezar yapısı olarak kabul ediliyor. Obruğun batısında, birkaç km mesafede lahit mezarlar ve dokuz adet kayaya oyulmuş mezar yapısı görülüyor. Kayaya oyulmuş mezarların üzerinde yer alan figürler arasında elinde mızrak ve kılıç tutan asker, başları örtülü kadın figürleri bulunuyor. Mezarlardan birinin üzerindeki yazıtta ise mezarın sahibi olan Appas, mezarını soymaya kalkanların Zeus, Helios ve Athena tapınaklarına ceza ödemeleri gerektiğini belirtiyor.

Kizkalesi-Kanlıdivane

Aba’nın Mezarı

Aba’nın Mezarı, Kanlıdivane Obruğunun kuzeyinde, nekropol alanının yukarısında bulunuyor. MS 2. yüzyıla ait mezarın yazıtında kentin ismi olan Canytellis’ten söz edilmesi, antik kent araştırmalarında referans olarak kabul edilmiş. Mezar, kentte yaşayan soylulardan Aba adına yapılmış.

Kanlıdivane nerede

Kandlıdivane Örenyeri giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Kumkuyu, Kanlı Divane Cd., 33750 Ayaş, Erdemli, Mersin
📲 muze.gov.tr/kanlidivane ☎️ 0 (324) 2319618
🕘 Kanlıdivane Ziyaret saatleri: Kanlıdivane Ören Yeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Ören yeri, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Kanlıdivane Giriş ücreti: Kanlıdivane giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Kanlıdivane’ye nasıl gidilir

Kanlıdivane Ören Yeri, Mersin’in 60 km batısında yer alıyor. Ören yerine Erdemli ilçesine bağlı Yemişkumu Mahallesinden kuzeye sapan 3 km uzunluğundaki kara yoluyla ulaşılıyor. Mersin-Antalya Karayolu üzerinden rahatlıkla ulaşılan Kanlıdivane, Antalya’ya 414 km, İstanbul’a 946 km, Ankara’ya 547 km, İzmir’e ise 849 km uzaklıkta.

Kanlıdivane’ye en yakın havalimanı Mersin’e komşu şehir Adana’da. Adana Şakirpaşa Havalimanı, Kanlıdivane’ye 138 km mesafede. Havalimanından HAVAŞ servisleri düzenli olarak Mersin’e sefer yapıyor. Adana-Mersin arasında TCDD treni ve otobüs seferleri de bulunuyor. Mersin Otogarı’ndan Silifke minibüslerini kullanarak Kanlıdivane’ye ulaşabilirsiniz.

Kanlıdivane Antik Kenti, Mersin’de gezilecek yerler arasında, bölgenin tarihi ve kültürel geçmişine tanık olup, doğayla baş başa kalabileceğiniz bir miras. Akustik yapısıyla zaman zaman konser organizasyonlarının düzenlendiği Kanlıdivane, Akdeniz Bölgesi’nin en ihtişamlı antik kentlerinden.

Malta

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz