Uzuncaburç Antik Kenti, Mersin’in en önemli ve en iyi korunmuş tarihi kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Silifke‘nin 30 km kuzeyinde yer alan Uzuncaburç, Helenistik dönemde Olba Krallığının ibadet yeriydi. Uzuncaburç, MS 72’de Roma İmparatorluğu egemenliğinde kendi adına para basabilen bir şehre dönüştü.

Uzuncaburç’ta günümüze kadar iyi bir şekilde korunarak ulaşmayı başaran görkemli yapılar arasında Zeus Tapınağı, sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, çeşme, Şans Tapınağı ve Zafer Kapısı bulunuyor.

Uzuncaburç Antik Kenti, Silifke

Uzuncaburç Antik Kenti, Mersin‘in Silifke ilçesinin 30 km kuzeyindeki Uzuncaburç Mahallesinde yer alıyor. Şehrin en iyi korunmuş tarihi yapılarını görebileceğiniz antik kent, Helenistik çağda merkezi Uzuncaburç’un 4 km doğusunda yer alan Olba Krallığı’nın ibadet merkeziydi.

Roma İmparatorluğunun bölgede hakim olduğu dönemde, MS 72 yılında Olba’dan ayrılarak tanrı imparator (Diocaesarea) adıyla özerk yönetime kavuşan Uzuncaburç, bu dönemde kendi adına para basabilen siteler arasına katıldı.

Malta

Kentteki, Zeus Tapınağı, burç ve piramit çatılı anıt mezar yapıları Helenistik Çağ izleri taşırken, sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, antik çeşme, Şans Tapınağı ve Zafer Kapısı Roma döneminden kalma yapılar olarak biliniyor.

Hristiyanlığın bölgede 5. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmasıyla şehirdeki kiliselerin sayısı arttı. Bizans’ın ardından bölgede hakimiyet kuran Türklerin, şehri yüksek kulenin ismiyle anmaya başlamasıyla Uzuncaburç ismi günümüze kadar ulaştı.

Zengin tarihi ve kültürel kalıntılarıyla ziyaretçileri etkilemeyi başaran Uzuncaburç Antik Kenti‘nde görülebilecek çok sayıda yapı bulunuyor.

Tören Kapısı

Tören Kapısı, her biri 1 metre çapında ve 7 metre yükseliğinde korint başlıklı sütunlarla bezeli. Tören Kapısının tarihi geçmişi MS 1. yüzyıla dayanıyor. Yarısı yıkılan kapının 5 sütunu hala ayakta. Sütun gövdelerindeki konsollar geçmişte heykelleri taşıyordu.

Zeus Tapınağı

uzuncaburç antik kenti

Zeus Tapınağı, Anadolu’da dört bir yanı tek sıra 36 sütunla çevrili, Korint tarzında Peripteros planlı en eski tapınaklardan biri olarak biliniyor. Tören Kapısı’ndan sonra antik çeşmeyi geçince Sütunlu Cadde’nin hemen solundaki avluda görülebilen tapınağın, Selevkos Nikator tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Sanat tarihine ismini yazdırmayı başaran ve Romalıların da kullandığı Zeus Tapınağı, Hristiyanlık döneminde 5. yüzyılda kiliseye çevrilerek, sütunların arası örülerek kapılar eklenmiş. Zamana meydan okuyan tapınak, Uzuncaburç’un en önemli yapıları arasında.

Sütunlu Cadde

Sütunlu Cadde, tiyatro önünden geçiyor ve Zeus Tapınağı’nın hemen yanında bir başka sütunlu cadde ile kesişiyor. Şans Tapınağı’na kadar uzanan cadde, MS 1 yüzyıldan bu yana antik kentte. Bugün sütunları görülemeyen caddede, mimari parçaların çoğu da zamanla ortadan kaybolmuş.

Şans Tapınağı

uzuncaburç antik kenti hakkında bilgi
Tychaeum

Şans Tapınağı (Tychaeum), Uzuncaburç’ta 1. yüzyılın ikinci yarısında yapılan yapılardan biri. Günümüzde beşi ayakta ve her biri altışar metre yükselikte granit sütunun taşıdığı tapınağın kentin soylularından Oppius ile eşi Kyria tarafından yaptırılıp, kente hediye edildiği biliniyor.

Zafer Kapısı

Zafer Kapısı, Zeus Tapınağı’nın kuzeyinde bulunuyor. Kapının ortasında bir büyük, yanında ise iki küçük kemerli giriş bulunuyor. Üzerindeki kitabede depremde zarar gören yapının, Roma imparatorları Arcadius (395-408) ile Honorius’un (395-423) birlikte yönetimleri sırasında onarım gördüğü yazılı.

Zafer takı görünümlü anıtsal nitelikteki bu kapının çeşitli yerlerindeki konsollarda geçmişte heykel ve büstlerin yer aldığı anlaşılıyor.

Tiyatro

uzuncaburç nerede

Tiyatro, arazi yapısından yararlanılarak inşa edilmiş. Tiyatronun inşa edildiği dönem Roma imparatorları Marcus Aurelius (161-180) ile Lucius Verus’un (161-169) birlikte yönetimlerine tarihleniyor. Çukur arazide bulunan tiyatroda oturma basamakları bu eğimden yararlanılarak yerleştirilmiş. Antik kentte zamanda yolculuk yapmak isteyenleri basamaklarında ağırlayan tiyatro, soluk almak için ideal.

Helenistik Anıt Mezar

Helenistik Anıt Mezar, 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip. Selevkos ya da Olba krallığı yöneticilerinden birine ait olduğu düşünülen mezar, Dor biçimindeki mimarisi ile yörede tek olma özelliği taşıyor. Mezar yapısı, piramit çatılı, 15 metre yükseklik ve 5.5 metreye 5.5 metre ölçülerinde kare plandan oluşuyor.

Helenistik Yüksek Kule

Helenistik Yüksek Kule, tehlike anında halkın sığındığı ve şehir hazinesinin korunduğu güvenli bir alan olarak inşa edilmiş. Kulede yöneticilerin yaşam alanları da bulunuyor. 23 metre yükseliğindeki kulenin yapımında hiç harç kullanılmamış olması kulenin öne çıkan belirgin özelliği.

MÖ 3. yüzyılın ikinci yarısında Tarkyares tarafından yaptırıldığı anlaşılan kule, dönem dönem tadilattan geçirilmiş. Uzuncaburç’un özerkliğinin sembolü olan paraların üzerindeki ambleme ilham olan bu kule, Uzuncaburç isminin de ana kaynağı.

Kiliseler

Kiliseler, Hristiyanlığın bölgede yayılması ile birlikte Uzuncaburç’ta da sayıları hızla artan mimari yapılardan. 5. yüzyılda Zeus Tapınağı’nın kiliseye çevrilmesinin ardından, 3 kilise daha yapılmış. Bunlar kule yakınındaki Stefanos Kilisesi, nekropoldeki Mezarlık Kilisesi ve tiyatro yanındaki küçük kilise olarak bilinse de günümüze bunlardan çok bir iz ulaşmamış.

Nekropol

uzuncaburç nasıl gidilir

Nekropol, kentin kuzeyindeki vadinin iki farklı yamacına kurulan geniş bir alandan oluşuyor. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde mezarlık olarak kullanılan alanda kaya oyma şeklinde çok sayıda mezar bulunuyor.

Uzuncaburç giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Uzuncaburç Mahallesi, Silifke, Mersin
📲 muze.gov.tr/uzuncaburc ☎️ 0 (324) 7141019
Uzuncaburç Ören Yeri ziyaret saatleri: Uzuncaburç Antik Kenti, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 08.00–19.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) 08.00–16.45 saatlerinde ziyarete açık. Antik kent, haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
🔐 Uzuncaburç Ören Yeri giriş ücreti: Uzuncaburç Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Uzuncaburç’a gelmişken Silifke ve çevresindeki tarihi ve doğal güzellikleri keşfetmek için Silifke Gezi Rehberi ve Silifke Gezilecek Yerler blog yazılarıma göz atın.

Uzuncaburç, Mersin’de gezilecek yerler arasında en önemli antik kent olarak biliniyor. Yakın gelecekte doğru tanıtım stratejisiyle yıldızı parlayacak yerler arasında gösterilen Uzuncaburç, zengin tarihi geçmişi ve farklı dönemleri yansıtan mimari yapılarıyla Anadolu’da hüküm süren medeniyetlerin yansıması.

6 Yorumlar

  1. Antik kente hayran kaldım. Ne yazık ki ödenek olmaması çok üzücü. Bir an önce arkeolojik çalışmalara başlanması gerekiyor. Çok kıymetli bir yer👍

  2. Harika bir makale olmuş. Benimde gidip gezdiğim bir yer ve kesinlikle bilinmesi gereken yerlerden bir tanesi. Şaşırtıcı olayların yaşanabileceği bir yer. Şahsen yaşamıştım.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz