Anemurium Antik Kenti, Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Ören’de, Anadolu’nun güneyindeki en uç noktada bulunan Anamur Burnunun doğuya bakan yamaçlarında kurulu. Anemurium’un geçmişi ile ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen, yazılı kaynaklarda kentin MÖ 4. yüzyıllarda kurulduğu tahmin ediliyor.

Rüzgarlı yer anlamına gelen Anemurium Antik Kenti, Mersin’in Anamur ilçesinin de isim kaynağı. Eski Anamur olarak da bilinen antik şehir, birçok medeniyetin buluştuğu, geniş alana yayılan tarihi kalıntıları ve muhteşem denizi ile nefis bir yer. Aylardan bahar olmasından mıdır bilinmez, her yanda gelincikler, papatyalar, mis gibi kokular olunca burayı çok sevdim ben.

Anemurium Antik Kenti

Anemurium Antik Kenti, Mersin‘in batısında, Anamur ilçesinin Ören Mahallesinde, Akdeniz kıyısında yer alıyor. Tam olarak ne zaman kurulduğuna dair net bir bilginin olmadığı şehrin ismi MÖ 4. yüzyıla ait kaynaklarda bir liman listesinde geçtiği için Anemurium’un bu dönemde var olduğu anlaşılıyor.

Rüzgarlı yer anlamına gelen ve MS 1. yüzyılda çevresinde ilk kez surların yapıldığı antik kent, kısa bir süre Kommagene Kralı IV. Antiochos (MS 38-72) egemenliğine de girmiş. Kıbrıs’a olan coğrafi yakınlık, Romalılar döneminde buranın ara bir istasyon olarak kullanılmasını sağlamış.

Malta

Kara yoluyla Toroslar’daki en önemli Roma kentlerinden biri olan Germaniopolis ile bağlantılı olan şehir, bölgedeki doğal kaynakların ticaretinin yapıldığı önemli bir merkez özelliği de taşımış. Tarih boyunca Sasaniler, İsaurialılar ve Araplar’ın egemenliğine giren bölge, 12. yüzyıldan itibaren Selçuklular ve Karamanoğulları ile Türk hakimiyeti ile tanışmış.

İngiliz Albay Francis Beaufor’un, Akdeniz‘de 19. yüzyılda yaptığı keşifler sırasında tanınan kentte, 1960 yılında Kanada Toronto Üniversitesi’nden Elisabeth Alfoldi Rosenbaum tarafından yüzey araştırmaları başlatılmış. Daha sonra Kanada British Colombia Üniversitesi’nden Prof. James Russel başkanlığında sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarına ise 2000’de son verilmiş.

Yukarı ve aşağı kent olmak üzere iki bölümden oluşan Anemurium’da göz alıcı yapılar arasında surlar, 3 hamam, 60 metre genişliğinde tamamlanamamış tiyatro ve 900 kişilik oturma yeri bulunan odeon (konser salonu) yer alıyor.

Kilikya’nın en iyi korunmuş şehirlerinden biri olan Anemuruim’da arazi, limandan başlayarak hafif bir eğimle yükseliyor. Surlar şehri yarım daire biçimde çeviriyor. Surların dışında kalan ve Anadolu’nun en iyi korunmuş nekropol alanını oluşturan mezarlık, ilgi çeken noktalardan.

MÖ 4 ve 1. yüzyıllara tarihlenen beşik tonozlu, iki katlı, tek veya iki odalı 350 civarındaki mezar ile su kemerleri ve kilise kalıntıları da ziyaret edilebiliyor. Kentte ortaya çıkarılan mozaikler Anamur Müzesi‘nde sergileniyor.

Kentin ziyaretçileri dağlık alandaki nekropol, su kemerleri, tiyatro, odeon, hamam ve mozaiklerin bulunduğu tarihi kalıntıları gezdikten sonra, sahildeki tertemiz denize girerek serinleme şansına sahip. Öğrendiğim kadarıyla piknik yapmaya da izin veriliyor. Sahilini çok beğendim, ben oradayken romantik bir çift sahilde yürüyor, bir başkası da koşuyordu.

Geniş bir alanda kurulan kent, birçok kültür mirasımızın başına geldiği gibi definecilerin tehdidi altında. Anamur’da turizmin gelişmesinin antik kent ve çevresinde güvenlik tedbirlerini artıracağı ve buranın turizmde yükselen bir değere dönüşeceği tahmin ediliyor.

Anamur’un 6 km güneybatısında yer alan antik kent tarihi ve kültürel kalıntılarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Hele benim gibi ilkbaharda ziyaret ederseniz, bir yanda Akdeniz, bir yanda tarihi dokuyla örtülmüş bu yemyeşil antik kenti beğeneceğinize eminim. Anamur’a kadar gelmişken Anadolu’nun en büyük ve en iyi korunan kalelerinden biri olan Mamure Kalesi‘ni de ziyaret edin.

Anemurium Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Ören Mahallesi, Anamur, Mersin
📲 muze.gov.tr/anemurium ☎️ 0 (324) 8141677
Anemurium Antik Kenti ziyaret saatleri: Anemurium Antik Kenti, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 08.00–19.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) 08.00–17.00 saatlerinde ziyarete açık. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Anemurium Antik Kenti giriş ücreti: Anemurium Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Anamur, Mersin’in en uzak ilçesi, aradaki mesafe 230 km. Antalya‘ya 265 km, Karaman’a 230 km, Kıbrıs’a 40 mil (76 km) uzaklıkta olan Anamur, Mersin-Antalya Devlet Karayolu üzerinde bulunuyor. Anamur, Alanya’ya 129 km ve Silifke’ye de 140 km uzaklıkta. Orta Toros Dağlarının Akdeniz’e inen kollarının ilçe topraklarının içinden geçtiği Anamur’da yer alan Anadolu’nun Akdeniz’deki en güney noktası olan Anamur Burnu, merkezin 7 km batısında kalıyor.

Türkiye’nin pek çok büyük şehrinden hareket eden otobüs seferleri ile direkt Anamur Otogarına ulaşım mümkün. Buradan istediğiniz yere taksi veya belediye otobüsleri ile geçebilirsiniz. Dilerseniz Mersin üzerinden de Mersin Otogarı’na geldikten sonra Anamur’a hareket eden minibüslerle ilçeye gelebilirsiniz.

Özel aracınız ile Alanya veya Mersin yönünden yola çıkarsanız, muazzam manzaraya sahip biraz virajlı yoldan ilerliyorsunuz. Mersin’den gelirken Mersin-ErdemliSilifkeAydıncık güzergahını izleyebilirsiniz. Aydıncık’ta yer alan ve şu ana kadar gördüğüm en güzel mağaralardan olan Aynalıgöl Mağarası‘nı da geçerken gezebilirsiniz.

Konya üzerinden ulaşımda ise iki alternatifiniz var. Konya-Karaman-Mut-Gülnar-Aydıncık veya Konya-Seydişehir-Akseki-Alanya-Gazipaşa rotasından birini tercih edebilirsiniz.

Anamur’a en yakın havalimanı, Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçesinin kesişim noktasında yer alan Alanya Gazipaşa Havalimanı. Anamur’a yalnızca 70 km uzaklıkta bulunan havalimanına yaz döneminde Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok şehrinden direkt uçak seferleri yapılıyor. Adana Şakirpaşa Havalimanı ise Anamur’a 291 km mesafede.

Anemurium, Akdeniz Bölgesi’nin en önemli antik kentlerine av sahipliği yapan Mersin’de gezilecek yerler arasında bulunuyor. Anemurium’da bölgenin zengin tarihi ve kültürel geçmişine tanıklık etmek, tarihi mirasa tanık olduktan sonra kendinizi Akdeniz’in eşsiz sularına bırakarak serinlemek mümkün.

5 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz