Olba Antik Kenti, Mersin’in antik kentler açısından en zengin yörelerinden Silifke ilçesine bağlı Örenköy’de bulunuyor. Antik dönemde Olba Krallığının merkezi ve önemli bir ticaret şehri olan Olba, Hristiyanlık döneminde piskoposluk merkezi olarak dini açıdan kutsal sayılan çok sayıda dini yapıya ev sahipliği yapan bir yerleşim yeriydi.

Farklı kültürlere ait çok sayıda yapının görüldüğü şehirde günümüze kadar ulaşmayı başaran en önemli yapılar arasında Septimus Severus zamanında yaptırılmış olan çeşme ve mezarlığın bulunduğu vadide yer alan 150 metre uzunluk ve 25 metre yüksekliğindeki iki katlı su kemeri bulunuyor.

olba antik kenti
Su Sarnıcı, Olba Antik Kenti

Olba Antik Kenti, Silifke

Olba Antik Kenti, Mersin‘in Silifke ilçesi sınırlarında bulunuyor. Helenistik dönemde Olba Krallığının merkezi ve bölgenin önemli ticaret kenti olan Olba, aynı zamanda dini açıdan da önemini korumayı başarmış. Bu durum yazılı kaynaklar dışında özellikle Hristiyanlık döneminde inşa edilen dinsel mimari kalıntılarda da rahatlıkla görülebiliyor.

Antik şehirdeki kültür varlıklarıyla ilgili ilk incelemeler 1930’lu yıllarda gerçekleştirilmiş. J. Keil ve A. Wilhelm’in bilim dünyasına sunduğu yayınlarda yerleşim merkezinin topografik planı, anıtların ve mezarlık alanlarının tanımları ortaya çıkarılmış. Alandaki sistemli arkeolojik araştırma ve kazı çalışmaları ise Gazi Üniversitesi adına Prof. Dr. Emel Erten başkanlığındaki ekiple, 2001 yılından bu yana sürdürülüyor.

Malta

Kentte bu güne kadar ortaya çıkarılan arkeolojik veriler, yerleşim merkezinde yaşanan evreleri Helenleşme, Romalılaşma ve Hristiyanlaşma şeklinde açıklıyor. Erken Hristiyanlık Dönemi yazılı belgelerinde piskoposluk merkezi olarak geçen Olba’nın, inananlar için önemi büyük.

Helenistik Dönem’de çevresi surlarla çevrili bir akropolis yerleşimi olan Olba’da bugün bu tepe çevresinde sur izlerine hala rastlanıyor. Roma Dönemi’nde savunma sistemini yenileme amacıyla bakıma alınan surların yeni eklentilerle büyütüldüğü de biliniyor.

Antik kentin en önemli yapı ve anıtları Roma İmparatorluğuna ait. Doğudaki Limonlu Irmağı üzerindeki Kızılgeçit kaynağından taşınan su, çok katlı bir kanalla Olba’ya getirilmiş. Olba akropolisine suyu ileten çift katlı su kemerinin üzerindeki yazıtta, yapının MS 198-211 yıllarında yapıldığı belirtiliyor.

olba antik kenti bilgi
silifke olba antik kenti

Arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan başlıca anıtlar arasında yer alan tiyatro, Roma yönetiminin izlerini taşıyor. Kültürel yapı ve gündelik yaşamı anlamak için önemli bir fırsat sunan tiyatronun bir kısmı hala ayakta. Ayrıca kentin dört bir yanına dağılan, farklı tiplerdeki mezarların oluşturduğu mezarlık alanları, basit kaya mezarları ve lahitlerin yanı sıra anıtsal yapılardan oluşuyor.

Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu tarafından MS 4. yüzyıldan itibaren kabul edilmesiyle birlikte, dinsel yapıların sayısında da artış yaşanmış. Kent merkezindeki birçok kilise bu döneme ait. Olba Antik Kenti’nde görülecek başlıca yerler arasında, su kemeri (Aquaeductus), anıtsal çeşme yapısı (Nymphaeum), Tiyatro, Nekropol Alanı, Tapınak mezar, manastır ve katedral bulunuyor.

Yakın geçmişte Olba Antik Kenti’nde üç portreden ve pelerinli melekten oluşan, 1800 yıllık bir mozaik bulunmuştu. Silifke Müze Müdürlüğü bahçesine kaldırılan 16 levha halindeki mozaik, iki farklı pano ve bunları birbirinden ayıran baklava dilimi motiflerinden oluşuyor.

Mozaik panolarından birinde, geometrik süslemeler arasında birer kadın ve ortada bir erkek olmak üzere toplam üç portre yer alıyor. Tryphe, Bios ve Lucia olarak tanımlanan portrelerin lüks yaşamı sembolize edilmiş.

Olba Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Uzuncaburç Mahallesi, Silifke, Mersin
Olba Antik Kenti ziyaret saatleri: Olba Antik Kenti, yaz döneminde (1 Nisan-1 Ekim) 08.00-19.00; kış döneminde (1 Ekim-1 Nisan) 08.00–16.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Olba Antik Kenti giriş ücreti: Olba Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Örenköy yakınlarındaki Uğuralanı Mahallesi’nde bulunan Olba kenti, Uzuncaburç Antik Kenti‘ne 4 km mesafede yer alıyor. Antik kent, Silifke’ye 32 km, Mersin’e 87 km, en yakın havalimanı olan Adana Şakirpaşa Havalimanına ise 160 km uzaklıkta.

olba antik kenti nasıl gidilir

Silifke Gezi Rehberi ve Silifke Gezilecek Yerler blog yazılarımda bölgede gezilip görülecek yerler hakkında detaylı bilgi verdim. Gitmeden önce okumanızı öneririm. Yakın civardaki oteller içerisinde en iyilerden biri olan 5 yıldızlı Wonasis Resort Otel hem tatil yapmak isteyenler hem de yöreyi keşfetmek isteyenler için uygun.

Olba Antik Kenti, Akdeniz Bölgesinin en önemli antik kentlerine ev sahipliği yapan şehirlerinden biri olan Mersin’in saklı güzelliği. Mersin ve çevresindeki tarihi ve kültürel varlıklar her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlasa da bu yerler henüz hak ettiği değere ulaşabilmiş değil. Anadolu coğrafyasında medeniyet izlerinde yolculuk yapmak için Olba Antik Kentini rotanıza ekleyin.

2 Yorumlar

  1. Silifke’nin her köşesi tarihtir, ne yazık ki kimse pek bilmez. Bir çok antik yerimiz, kalıntımız ve doğal güzelliğimiz var. Teşekkürler bilgiler için.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz