Makedonya, Balkanlar’da yer alan en sevdiğim ülkelerden biri. Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan arasında sıkışmış, 2 milyon 100 bin nüfuslu küçük bir ülke burası. Eski Yugoslavya Cumhuriyetlerinden birisiydi. Doğası inanılmaz güzel ve bakir bir ülke. Diğer bir çok ülkelerdeki gibi kitlesel turizm henüz bu ülkeyi ve misafirperverliğini bozmamış.

Bazı ülkeler vardır, adını pek duymamış olsanız dahi, oraya ilk defa adım attığınızda farklı olduğunu anlarsınız ve sizi kendisine çekmeye başlar. İşte bunlardan birisi benim için kesinlikle Kuzey Makedonya. Burasının farklılığı aslında tarihi ve kültürel özellikleri ile benzerimiz olmasıydı. Bizden biri gibi Makedonya.

Makedonya
St. Jovan Kaneo, Ohrid, Makedonya

Makedonya, Balkan Turları arasında ilgi gören bir ülke. Türkiye’ye göre oldukça da ucuz. Mütevazı bir bütçeyle en lüks restoranda yemeğimi yedim, en merkezi yerde çayımı, kahvemi, içkimi içtim. Fiyatlar oldukça makul. Düşük bütçem var, vizesiz yakın bir ülkeye gideyim diyorsanız Makedonya harika bir seçim olur.

Doğasıyla, tarihiyle, özgün kültürüyle tahmin edildiğinden çok daha zengin. Şehirlerini dolaşırken daha öncesinde tanıdığım insanların arasındaymış gibi hissettim. Hiç yabancılık duygusuna kapılmadan keşfettiğim, cana yakın bir diyar!

Malta

Serbia

Gezilecek pek çok yer var: şehirler, tarihi noktalar, kiliseler, vadiler, kanyonlar… Araba kiralamadan birçok yere toplu taşıma ile gittim. Çok gelişmiş bir ülke değil ama toplu taşıma konusunda oldukça iyi. Ulaşım ücretleri de düşük, bütçeyi fazla sarsmıyor.

Denize kıyısı olmayan bu ülke şahane bir doğaya sahip. Makedonya manzaralar ülkesi; elliden fazla göl, onlarca akarsu, görkemli dağlar ve yoğun orman örtüsü ile harika bir renk cümbüşü oluşturmuş. Mavrova, Yasen, Galiçica milli parkları, çok sayıdaki enfes parktan yalnızca birkaçı.

Makedonya Gezi Rehberi 🇲🇰

Makedonya, Eski Yugoslavya Cumhuriyetlerinden birisiydi. Bereketli ovalara ve yumuşak iklime sahip Makedonya, tarih boyunca birçok büyük uygarlığa ev sahipliği yapmış. Makedonya Kralı Büyük İskender’den Roma İmparatorluğuna, Doğu Roma’dan tutun, Osmanlı İmparatorluğuna kadar çok sayıdaki uygarlık Makedonya’yı biçimlendirmiş.

Osmanlı İmparatorluğundan Balkan Savaşı ile ayrılan Makedonya, 1944’te sosyalist Yugoslavya’ya katıldı. Sırplar, Boşnaklar, Hırvatlar, Slovenler ve Makedonların oluşturduğu beş millet, üç farklı inanç (Müslümanlar, Katolikler ve Ortodokslar) ve sekiz etnik grup (Türkler, Bulgarlar, Arnavutlar, Macarlar, Çekler, Romenler, Ukraynalılar ve Romanlar) bir arada yaşıyordu.

1974’te özerk cumhuriyet halini alan Makedonya, Yugoslavya’nın parçalanması üzerine 8 Eylül 1991’de egemenliğini ilan ederek bağımsız oldu. Devlet olarak bağımsızlığını ilân ettiği zaman, Türkiye tanıyan ilk devlet oldu. Ülkenin kendi adı, Yunanistan’la arasında uzlaşılması neredeyse mümkün olmayan bir sorundu.

Birleşmiş Milletler tarafından 1993’te tanınan ülke, Yunanistan’ın itirazı nedeniyle FYROM adını aldı, yani ‘Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti’. Şimdiyse artık adı Kuzey Makedonya Cumhuriyeti. Büyük İskender’in varisi ve Makedon isminin kullanım hakkını kendinde gören Yunanistan’dan dolayı, ülkenin Avrupa Birliğine girmesi zor gibi görünüyor.

Makedonya çok etnikli, çok dilli ve çok kültürlü yapısına rağmen, etnik barışın ve politik bütüncüllüğü sürdürmeye çalışan ülkelerden biri. Nüfusun %67’si Ortodoks Hıristiyan, %30’u Müslüman ve %3’ü de diğer dinlere mensup. Yapılan tek nüfus sayımı doksanlı yıllarda uluslararası kuruluşlar tarafından yapılmış. Müslümanların %50’ye yakın olduğu söyleniyor.

Makedonca ülkenin resmi dili. Bunun dışında Arnavutça, Hırvatça, Sırpça ve Türkçe de kullanılıyor. Arnavut kökenli olmalarına rağmen Türkçe konuşanların sayısı oldukça fazla. Bugün Slav kökenli Makedonya dilinde 3 binden fazla Türkçe kelime var. Para birimi olarak Dinar kullanılıyor, Euro da bazen kabul ediliyor.

Ülke Türkiye’ye göre 1 saat geride. Yeni Yıl 12 Ocak’ta Ortodoks Noel’i ise 7-8 Ocak’ta kutlanıyor ve bu tarihlerde ülke tatile giriyor.

Makedonya şehirleri: Üsküp, Ohri, Bitola, Pirlepe, Berovo, Struga, Dojran, Krushevo, Kavadarci, Gevgelija, Gostivar, Strumica, Kochani, Debar, Tetovo, Shtip, Negotino, Prilep, Veles, Kumanovo, Demir, Kapija, Kratovo ve Kicevo.

MAKEDONYA’YA GİTMEK İÇİN NE GEREKLİ
Makedonya’ya gitmek için vize gerekmiyor. Türkiye’den araçla gitmeyi düşünüyorsanız Yunanistan üzerinden gideceğinizden Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Schengen Vizesi Nasıl Alınır, Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarıma göz atın.

Makedonya’ya gitmek için pasaport gerekli. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vizesiz Balkan Turu ve Vizesiz Gidilecek Balkan Ülkeleri yazıları ile rotanızı hazırlayabilirsiniz. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.

Makedonya hakkında tüm bilgileri ve blog yazılarımı okumak için Makedonya kategorisini tıklayın. Üsküp Gezi Rehberi blog yazımda da Üsküp hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Daha uygun ve verimli bir Üsküp tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.

MAKEDONYA’YA NE ZAMAN GİDİLİR
☀️ Tipik Orta Avrupa kara iklimi görülen ülkede, kışlar soğuk ve karlı, yazlar serin ve yağışlı geçiyor. Balkanlar’daki çoğu yerde olduğu gibi, Makedonya’da da en iyi hava genellikle Haziran’dan Eylül ortasına kadar olan dönem. Makedonya kışın soğuk. İlk ziyaretim yılbaşı öncesiydi ve soğuktu ama güneş eksik olmamıştı.

Makedonya’yı ikinci defa da nisan ayında ziyaret etmiştim. Hava ılık ve gezmek için uygundu. 1 hafta süren seyahatimde sadece bir kez yağmura denk geldim. Bahar ve yaz dönemi ülkeyi gezmek için bence en iyi zaman. Yaz aylarında çok sıcak olmadığını söyleniyor.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Avrupa kıtasında, Balkan Yarımadasında yer alıyor ve Güneyinde Yunanistan, doğusunda Bulgaristan, batısında Arnavutluk, kuzeyinde ise Sırbistan ve Kosova ile komşu. Makedonya, aynı zamanda bir Balkan ülkesi.

Makedonya’ya hava yoluyla nasıl gidilir: Makedonya’nın başkenti Üsküp’e İstanbul Havalimanından Türk Hava Yollarının, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından ise Pegasus Hava Yolları’nın haftanın 7 günü direkt seferleri var. İstanbul-Üsküp uçuşu 1 saat 40 dakika sürüyor.

Büyük İskender Havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir: Üsküp Büyük İskender Havalimanı, şehir merkezine 23 kilometre uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine otobüs seferleri var. Bu otobüslerle 30 dakikada Üsküp’e gidilebiliyor. Taksi, araç kiralama ve transfer araçları diğer seçenekler arasında.

Makedonya’ya kara yoluyla nasıl gidilir: Makedonya’ya Türkiye’den özel araçla gitmek mümkün. Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullanarak, Bulgaristan’ın başkenti Sofya üzerinden Üsküp’e ulaşılabiliyor. Bulgaristan’ın Türk vatandaşlarından vize istemesi nedeniyle Bulgaristan ya da Schengen vizesi alınması şart.

İstanbul-Üsküp arasındaki mesafe 802 km. Sınır kapılarındaki beklemeler ve pasaport ve gümrük kontrollerindeki beklemeler hesaba katılmadığında 9 saatte İstanbul’dan Üsküp’e gidilebiliyor.

Makedonya’ya otobüsle nasıl gidilir: Makedonya’nın başkenti Üsküp’e İstanbul Bayrampaşa Otogarı’ndan karşılıklı otobüs seferleri yapılıyor. Alpar Turizm’in her gün İstanbul’dan 19.00’da direkt seferi var. Makedonya otobüs bileti tek yön 40, gidiş-dönüş 60 euro. 19.00’da İstanbul’dan kalkan otobüs ertesi gün sabah 06.00’da Üsküp’e, 10.00’da Ohrid’e varıyor.

Makedonya, Avrupa’da gittiğim en ucuz ülke. Birçok rehber Bulgaristan’ın en ucuz olduğunu söylüyor ama ben Makedonya’yı Bulgaristan’dan bile daha ucuz buldum! En ucuz hosteller yaklaşık 7 dolardan başlıyor; daha güzel pansiyonlar 10 dolardı; 15-25 dolardan özel odalar alabilirsiniz. Şarapla çok servisli bir akşam yemeği asla 10 doları geçmedi; yemeklerimin çoğu 3-5 dolardı.

Makedonya’ya gitmek için vizeye ihtiyacınız yok. Belki de Avrupa kıtasında vizesiz gidebileceğimiz birkaç ülkeden biri olması burayı benim nazarımda biraz daha çekici yapıyor. Hırvatistan, Slovenya veya Karadağ kadar bakımlı değil ama gittiğim her köşesini sevdim ben. Çok seçici değilseniz, bu ülkeden son derece keyif alacağınıza eminim.

Pasaportu çantaya atıp yola çıkmak gerçek bir özgürlük, bunu Makedonya seyahatinde çok daha iyi anladım. Eğer halihazırda bir planınız yoksa, vize işleriyle de uğraşmaya sabrınız yetmiyorsa bence Makedonya’ya hemen bilet alın gitsin. Yeni bir memleket yeni insanlar görmüş olursunuz fena mı?

Bir artısı da etrafta türkçe bilen çok kişiyle karşılaşıyor olmak. Evet Makedonya’da yabancı dil bilmeseniz dahi sıkıntı yaşamazsınız etrafta mutlaka türkçe bile birileri oluyor. Ne yalan söyleyeyim bu bana kendimi iyi hissettirmişti. Özellikle Üsküp çarşıda, Türkiye’den geldiğimizi öğrenen 70 yaşlarında bir çift bana yemek ısmarlamak için o kadar ısrar etti ki işi tatlıya bağlayıp çay içmek konusunda anlaştık.

Müzik, ülkenin büyük Roman topluluklarının güçlü etkisiyle Makedonya’nın zengin kültürünün ayrılmaz bir parçasını halinde. Eğer yaz mevsiminde gelirseniz sokaklardaki inanılmaz eğlenceli düğünlere denk gelme şansınız çok yüksek. İnsanların sıcaklığı, misafirperverliği ve ülkeyi ziyaret edenlere karşı sergiledikleri mutlu tavır ansızın Makedonya’nın en güzel özelliği haline geliyor.

Gelelim ulaşım konusuna. Araç kiralamak her yerde olduğu gibi burada da büyük bir özgürlük tanıyor. Dağ bayır gezmek istiyorsanız Üsküp’e iner inmez araç kiralayın. Şehirler arası mesafeler birbirine çok uzak değil, yollar da idare eder. Avrupa’daki tertemiz asfaltı beklemeyin.

Gitmeden önce rotanızı mutlaka çizin, otel rezervasyonlarınızı yapın. Üsküp ve Ohrid’de seçenek çok ama diğer şehirler için son anda otel bulmak biraz zor olabilir. Eğer uzun bir seyahat planınız varsa, hazır buralara kadar gelmişken Arnavutluk, Kosova ve Karadağ’ı da rotanıza ekleyebilirsiniz, çünkü birbirlerine çok yakın mesafedeler.

Makedonya Gezilecek Yerler 📌

Kuzeyde Bulgaristan, Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk ve güneyde Yunanistan arasında yer alan bu küçük dağlık ülkenin gezginlere sunacağı çok şey var.

Makedonya gezilecek yerler arasında Üsküp, Ohrid, Struga, Tetova (Kalkandelen), Veles (Köprülü), Ştip (İştip), Gostıvar, Kumanova şehirleri bulunuyor.

Makedonya gezimde Bitola (1 gün) > Ohrid > Mavrovo (1 gün) > Üsküp (1 gün) > Ohrid (3 gün)>…Diğer Balkan Ülkeleri… >Üsküp (2 gün) > İstanbul rotasını izledim. Balkan turumda keyifli geçen 25 günde, ilk defa ziyaret ettiğim 6 ülke, 21 şehir/kasaba oldu ve çok keyifli anılar biriktirdim.

1. Üsküp

Üsküp, Vardar Nehrinin her iki kıyısına kurulmuş ve Makedon dilinde Skopje olarak adlandırılıyor. Geçmişi iki bin yıl öncesine kadar uzanan ve adı bir İlir kabilesinin yerleştiği ‘Skupi’den geliyor. Beş yüz bini aşan nüfusuyla ülkenin dörtte birini burada yaşıyor. 1392’de Osmanlı topraklarına katılan şehir, 500 yıldan fazla bir süre Osmanlı egemenliğinde kalmış.

Balkanlardaki en eski şehirlerden ve kültür merkezlerinden biri olan Makedonya’nın başkenti Üsküp, 1392’de Yıldırım Bâyezid tarafından, İstanbul’un fethinden 61 yıl önce Osmanlı coğrafyasına dâhil edilmiş. Yahya Kemal, Mehmet Akif Ersoy, Hoca Tahsin, Arnavut Abdi Paşa ve Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Hakkı Efendi gibi büyük şahsiyetler bu şehirde çıkmış.

Tarihi dokusunu oluşturan binalarının çoğunu 1963’te kaybettiği büyük bir deprem yaşamış. Yeniden inşa edilen şehir, eski komünist ülkelerin mimarisine benzeyen bir manzara ile betonarme bir görünüme bürünmüş. Yine de Üsküp, Rumeli coğrafyasındaki önemli kültür merkezleri arasındaki konumunu yıllarca korumuş.

Makedonya Meydanı, Üsküp’ün kalbi. Makedon Kimliğini pekiştirmek için dikilmiş çok sayıdaki ve biraz da abartı taşıyan yeni heykeller şehrin eski dokusunu gölgeliyor. Makedonya’nın kuruluşunun 20 yılı anısına İtalya’nın Floransa şehrinde yapılmış Büyük İskender Heykeli bunlardan birisi.

Taş Köprü, Sultan I. Murad döneminde yapılan 13 gözlü, kentin simgesi olan diğer bir mimari yapı. Taş Köprü’nün böldüğü şehrin bir yanında Arnavut ve Türk azınlıkları yaşarken, diğer yanda Makedonlar yaşıyor. Makedonya Meydanından Taş Köprü’ye doğru yürüyüp nehrin öte kıyısına geçtiğinizde kendinizi Anadolu’daymış gibi hissetmeye başlıyorsunuz.

Üsküp Eski Çarşı, Anadolu’dan bir kesit gibi sanki. Taş Köprüden kaleye doğru uzanan Eski Çarşı, Osmanlı döneminde Avrupa’nın en büyük ticaret merkezlerinden biriydi. Arnavut kaldırımı sokakları ve pastel renkli dükkânlarıyla keyifli bir gezi vaat ediyor. Çarşı içerisinde yer alan Mustafa Paşa Camii, Kurşunlu Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı gibi Türk kültürünün ve mimarisinin güzel örnekleri.

Üsküp Kalesi, çarşının siluetine hâkim bir 10. yüzyıl kalesi. Üsküp’ün ve Vardar Nehri’nin en güzel görüntüsünü alabileceğiniz yer de burası. Bu çarşı bölgesinde sizi çok mutlu edecek Türk yemekleri sunan birçok restoran var.

ÜSKÜP NEREDE KALINIR
🏨 Park Hotel, dizayn ve benzersiz tasarımıyla tek kelimeyle şahane! Daha önce konakladığım Hi Skopje Hostel ve Hotel London B&B ucuz konaklama isteyenler için uygun. Osten Art Hotel ve Ibis Skopje City Center de gayet iyi seçenekler ✔︎

2. Bitola

Bitola ya da bizim bildiğimiz ismiyle Manastır, Makedonya’nın en büyük ikinci şehri. İstanbul’dan başlayan, otobüsle Yunanistan’ın Selanik şehrinin de dahil olduğu özel bir Balkanlar gezisi ile ilk defa Makedonya ile tanıştım. Yunanistan’ın güzel şehri Selanik sonrasında Makedonya’da ilk konakladığım yer küçük şirin şehir Bitola olmuştu.

Çok kültürlü yapısıyla öne çıkan Manastır, yüz bine yaklaşan nüfusuyla büyükçe bir kasaba gibi görünüyor. Makedonya’nın yaşanabilir şehirlerinden biri. Şehirleşmenin getirdiği karmaşadan uzak oldukça sakin, şirin ve temiz bir şehir. Burası aynı zamanda, 1896’da Atatürk’ün askeri liseyi okumak için geldiği yer.

Manastır, Osmanlı döneminde 3. Ordunun merkezi olduğundan diğer Makedonya şehirlerine göre oldukça gelişmiş. M. Kemal, Selanik Askeri Rüştiye eğitimi sonrasında Manastır Askerî İdadisinin imtihanlarına girerek başarılı olmuş. Selanik’ten sonra yaşadığı ilk şehir de Manastır olmuş böylece.

Benim en sevdiğim yer Sirok Sokak oldu. Sonu gelmeyen kafeler ve mekanlarla dolu uzun bir cadde. Manastır’ın bir başka güzel yanı da eski çarşısı. Mağazalar, İstanbul Kapalıçarşı gibi bir binanın içine kapatılmak yerine yan yana dizili. Bazı sokakları Türk dizilerine uzun süre mekân olmuş.

BİTOLA NEREDE KALINIR
🏨 Bitola’da konaklama ücretleri makul. Ben Epinal Hotel‘de kaldım. Şirok Sokağa yakın, merkezi konumda ve uygun fiyatlı Hotel Korzo, Bela Kuka Hotel, Inbox Apartments, Jackman Apartments ve N95 oldukça iyi tercihler. Hostelde kalmak isterseniz Goldy Hostel ve Hostel Domestika gayet güzel tercihler olabilir.

3. Ohrid

Ohrid, Makedonya’nın en turistik şehri. Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan ülkelerini kapsayan ve neredeyse bir ay süren gezimde, görünce aşık olduğum şehirlerden biri Ohrid olmuştu. Öyle ki benim 3 günlük Balkan Turu Üsküp’te bitmesine rağmen Türkiye’ye geri dönmeyip, uzun bir yolculukla ben tekrar güzel şehir Ohrid’e geri dönmüştüm.

Ohri Gölü kenarına kurulmuş küçük, şirin, huzurlu şehir Ohrid, Makedonya’nın tartışmasız en çok ilgi gören yeri. Ülkenin önde gelen tatil beldesi olarak burada herkes için bir şeyler var. Üsküp’ten yaklaşık 3,5 saat kadar uzaklıkta, güneyde, UNESCO Dünya Mirası Listesindeki şehir Makedonya’nın gözbebeği.

Ohri kasabasının kendisi son derece büyüleyici. Yürüyerek gezilebilen şehirleri hep sevmişimdir. Sardunyaların balkonları süslediğibOhrid’in tarihi sokakları keyifle gezilebiliyor. Şehirde hoş bir huzur var. Belki de uzun süre Asya’nın kalabalık şehirlerinde dolaşınca, bu sükûnet bana iyi geldi. Çarşısı, pazar yerleri, dar sokakları, kale çevresi, kiliseleri ile keşfedilesi bir yer.

Ohri Gölü, şimdiye kadar gördüğüm hiçbir göle benzemiyor. Yazın, kışın, gündüzün veya gün batımı saatlerinde sanki canlı bir varlık gibi bir başka hale ve renge bürünüyor. Bir tekneyle karşıdan karşıya geçmek, sonsuz bir su bulutunun üzerinde süzülüyormuşum gibi hissettirdi.

Şehrin her yanına serpilmiş kafeleri ise davetkâr. İster bin yıllık kiliseye, ister UNESCO Mirası Ohri Gölüne, ister gelen geçenin izlenebileceği sokağa nazır kafelerin hepsi keyifli. Bir gün sadece kafelerindeki o huzur ve dinginliği yeniden tatmak için bu şirin şehre gitmek istiyorum ve tabi ki o dillere destan gün batımlarını tekrar fotoğraflamak için.

Kiril alfabesinin doğum yeri Ohri’de Bizans freskleriyle dikkat çeken Aziz Sofya Kilisesi Ohrid’in önemli yerlerinden biri. Saint Naum Manastırı, St. Kaneo ve Sveti Kliment Ohridski Kilisesi ile Tsar Samuel’s Kalesi Ohrid gezilecek yerler arasında.

OHRİD NEREDE KALINIR
🏨 Ohrid otelleri Makedonya’nın diğer şehirlerine göre biraz daha pahalı. Yaz döneminde gitmeden önce rezervasyon yapın. Ohrid Eski şehirde Di Angolo Guesthouse ve şehrin dışında Ohri Gölü kıyısındaki 5 yıldızlı otel Inex Olgica Hotel & SPA konakladığım yerler oldu.

Villa & Winery Mal Sveti Kliment, muhteşem merkezi bir konuma sahip. Villa Malezan, Apartments Villa Saraj şahane merkezi konuma sahip seçenekleriniz. Ohri Gölü kıyısında kalmak isterseniz Vila Bisera ve Villa Dea nefis ✔︎

4. Struga

Struga, Ohri Gölü’nün kıyısına kurulan yeni ve turistik bir şehir. Struga, dünyanın en büyük yıllık şair toplantılarından birine ev sahipliği yapıyor. Ohri kıyısında Dirim Nehri’nin çıktığı nokta üzerine ahşaptan yapılan köprü ve köprünün birbirine bağladığı iki yaka şiir festival merkezi olarak kullanılıyor.

Struga Şiir Akşamları 1961’den beri düzenleniyor ve bu festivalde verilen Altın Çelenk, bir şairin alabileceği en prestijli ödüllerden biri. Önceki Altın Çelenk kazananlarından bazıları arasında W.H. Auden, Allen Ginsberg ve Ted Hughes var. Köprünün karşı taraflarında birçok demir atmış tekneleri görüyorsunuz.

Ohri Gölü kenarındaki kafeler huzur verici. Şehri kısmı küçük olsa da temiz bir çarşısı ve sokakları bulunuyor. Struga üniversite şehri olduğundan sokaklarda ve kafelerde gençleri sıklıkla görüyorsunuz. Struga ile Ohrid arasında otobüs seferleri yapılıyor ve yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.

5. Mavrovo

Mavrovo, Makedonya’nın başkenti Üsküp’e sadece 1.5 saat uzaklıkta yer alan ve son yıllarda ülkemizden de çok sayıda kayak severi kendisine çeken bir bölge. Mavrovo Bölgesi, etkileyici doğası ile göz kamaştırıyor. Kar altında ormanlar, dağlar ve göl… Nefis bir ambiyans doğrusu!

Biriktirilen yağmur sularının Mavrovo Vadisine biriktirilmesiyle oluşturulan Mavrovo Gölü kenarında bir vadide kurulu kasaba, küçük köylerden ve göl çevresine yayılmış evlerden oluşuyor. Küçük kasaba turistik beklentilerini karşılayabilecek her şeye sahip. Misafirler kışın kayak yapmak için Mavrovo’ya, yazın ise güzel Mavrovo Gölü’nü ve doğasını görmek için gidiyor buraya.

Makedonya’nın Mavrovo Kasabası, son yıllarda bir kayak tatili için göz çarpan bir destinasyon oldu. Ülkenin en büyük milli parkı olan Mavrovo National Park içerisinde yer alan Zare Lazareski Ski Center, şahane manzarası ve doğası, misafirperver ve güler yüzlü insanları, gelişmiş kayak imkanları ile Balkanlar’ın gözde kayak merkezlerinden birisi.

Kayak Merkezi, Makedonya’nın Batı sınırları boyunca uzanan, ülkenin en büyük milli parkı Mavrovo National Park alanı içerisinde bulunuyor. Çam ormanlarıyla kaplı Şara Dağ ve Pind Dağlarının göze çarptığı milli park alanında, 2000 metreden yüksekte 52 adet zirve bulunuyor. Şahane bir doğa anlayacağınız. Bu bölgeye sırf milli parkında trekking için gitmek isterim.

Vizesiz ekonomik kayak fırsatı arayanların gözde adresi Makedonya Mavrovo Kayak Merkezi, tüm kış sezonu boyunca aralarında Türkçe bilen asistanların da yer aldığı ekiple hizmet veriyor. Makedonya’yı kışın ziyaret ediyorsanız, Mavrovo’yu tüm güzelliğiyle görme zevkine varacaksınız.

MAVROVO NEREDE KALINIR
🏨 Mavrovo Kayak Merkezinde üç oteli ziyaret etme fırsatım oldu. Bistra Hotel (4*), Mavrovo LakeView Hotel ve Mia’s Favorite Hotel (4*). Kaldığım Bistra Hotel’in jakuzili odası gayet güzeldi. Ayrıca yemekler ve kahvaltı enfesti.

6. Tetova

Tetova, Makedonya’nın üçüncü büyük şehri olan ise ülkenin kuzeybatısında kalıyor. Makedonya’nın Şar Dağlarının eteklerinde, Pena Nehri kenarına kurulu. Kalkandelen adıyla bilinen şehir, Osmanlı Döneminde Balkanlar’daki önemli merkezlerdendi. Makedonya’daki tarih zenginliğini keşfetmek için daha çok zamanınız varsa güneyde görebileceğiniz şehirlerden biri.

İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Alaca Cami var. Makedonya’daki dini yapılar içinde gerek mimari, gerekse süsleme özellikleri bakımından özel bir konuma sahip. İsa Bey Camii olarak da biliniyor kutsal mekan, dışındaki renkli işlemeleriyle Renkli Cami olarak da adlandırılıyor.

Barok ve neoklasik Osmanlı tarzı mimariye sahip eser, duvar ve tavanlarındaki renkli süslemeleriyle oldukça etkileyici ve renkli. Nüfusunun önemli bir kısmı Müslüman olan Tetova’da Osmanlı döneminden kalan eserlerden diğeri biri de 16. yüzyılda inşa edilmiş olan Harabati Baba Tekkesi. Sakin ve büyük bahçesi var. Sersem Ali Baba’nın 1526’da temelini kurduğu ve ismiyle anılan bir tekke.

Popova kayak merkezi, şehrin öne çıkan noktalarından. Merkeze 18 km uzaklıktaki kayak merkezinde hem amatörler hem de profesyoneller için pistler var. Üsküp’e yarım saat uzaklıktaki Tetova, Makedonya gezilecek yerler listesi için bir köşede dursun.

7. Gostivar

Gostivar, Batı Makedonya’da Yukarı Polog’da yer alıyor. Vardar nehrinin sol tarafında uzanıyor ve Üsküp-Kalkandelen-Gostivar-Ohri yolu yakınlığı var. Şehir içinden geçen demiryolu ile Üsküp, Kalkandelen ve Kırçova’ya bağlı. Ülkeye hareket ve bereket katan Vardar nehri, Gostivar yakınlarındaki Vrutok köyünden doğuyor.

Gostivar’a yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta ve 683 metre yükseklikte yer alan Vrutok köyü, muhteşem doğasıyla da biliniyor. Gönovitsa Mağarası (Güzeli) gezilecek yerler arasında. Ayrıca küçük bronz heykel Menada (Baküs Perisi) görülmeli.

Monastery St. Jovan Bigorski, Gostivar’dan Debar’a giden ana yol üzerinde, Rostusa köyü yakınlarında yer alıyor. Nüfusunun büyük bölümü Arnavut ve şehir Arnavutluk ve Kosova’yla sınır komşu. Kent merkezinden geçen demiryolu ile Üsküp, Kalkandelen ve Kırçova bağlı.

8. Galiçnik

Galiçnik (Galičnik), Miyak bölgesinin kalbinde, Bistra’nın eteklerinde, Mavrovo’ya 17 km uzaklıkta yer alıyor bir köy. Tarihi köy mimarisi korunmuş, 1400 metre rakımdaki Galiçnik, geleneksel kıyafetler içerisinde yine geleneksel adetler üzere yapılan düğünleri ile biliniyor. Her yıl Temmuz ortalarında düzenlenen geleneksel Galiçnik Düğünü, yöresel kültürü yakından tanımak isteyenlerin ilgisini çekebilir.

Her yıl köyden veya yakın çevreden bir çift şarkı söyleyerek, dans ederek ve tamamen kültürel köklerine bağlı olacak şekilde evlendiriliyor. İki gün boyunca Galichnik önemli bir kültürel ve turistik cazibe merkezi haline geliyor. Yılın geri kalanında yolunuz düşerse Aziz Petrus Kilises’ni ve Galichnik’teki küçük müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

9. Resne

Resne, elmaları ile ünlü bir Makedon şehri. Ben de buradan geçerken nefis elmalarından almıştım. 14. yüzyılda, 1385-1913 arasında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlıydı. Resne çarşısı, Kurbinovo’daki 12 yüzyılda inşa edilmiş Sv. George Manastırı ve Ahmet Niyazi Bey Sarayı görülecek yerlerden bazıları.

UNESCO himayesinde dünyanın en büyük 10 seramik Kolonisinden biri olan Resne Seramik Kolonisi eserleri galerisi görülmeli. Makedonya’nın güneybatısında yer alan Resne’den Tiran-Ohri-Manastır-Gradsko yolu geçiyor.

MAKEDONYA’DA NE YENİR
🥘 Makedonya mutfağı tam anlamıyla Balkan, Akdeniz ve Osmanlının bir sentezi. Makedon kültürünün önemli bir parçası olan yemekleri da aslında Türk mutfağıyla çoğu yerde benzerlik gösteriyor. Bu nedenle yeme-içme konusunda sıkıntı çekmeyeceğinizi gönül rahatlığıyla buraya not düşebilirim.

Verimli topraklar, farklı kültürler Makedonya’yı zengin bir mutfak sahibi yapmış. Et, Makedon mutfağının başrolü konumunda. Köftesinden haşlamasına kadar bir çok yemeğin ana ürününü et oluşturuyor. Börek, köfte ve tatlı çeşitleri Türk mutfağına benzerliğiyle dikkat çekiyor. Doğal meyve ve sebzeler, lezzetli etler, farklı balık çeşitleri Makedon mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında.

Üsküp’e uğrayacaksanız, Türk Çarşısında dolaşırken köftecilere uğrayın, porsiyonlar çok büyük değil ama doyurucu ve çok lezzetli. Destan köfteciler içinde en popüler olanı, ama biz masaların dolu olduğunu görünce hemen karşısında bir restorana oturduk ve çok da memnun kaldık. Sanırım bu şehirde kötü köfte yeme ihtimali yok!

Cevabi Makedonların en popüler yemeklerinden sunum ve tat olarak bizim kebaplara benziyor. Koyun ya da dana kıymasından yapılıyor. Yoğurt, acılı ezme ve lavaş ekmekle servis ediliyor. Kachamak’da geleneksel yemeklerden benim en sevdiğim. İsmi de sempatik ve akılda kalıcı. Mısır unu ve tereyağından yapılıyor.

Közlenmiş kırmızı biber, soğan, baharat ve sarımsaktan yapılan Ajvar, Ajvar’ın patlıcanlı versiyonu olan Pindzur benim bir kaç kutu alıp İstanbul’a getirdiğim nefis bir lezzet. Her öğün tüketilecek bir tat. Ajvar’ı Türkiye’de de bulabilirsiniz, Balkan göçmeni aileler evlerinde yapıyorlar.

Makedonya, Avrupa’nın en küçük, en fakir ve haksız yere en az ziyaret edilen ülkelerinden biri olsa da insanlarının sıcaklığıyla şaşırtan, ucuz, güvenli, görülesi küçük bir Balkan ülkesi. Vizesiz ülkeler arasında yer alan, bu şaşırtıcı güzelliğe sahip ülkeyi boydan boya gezecek bir seyahat planı yapın. Buna değer.

Serbia

50 Yorumlar

  1. Ve rivayete göre Tanri dünyayi yaratirken cennet diye yarattigi yermis. Hayatimda geçirdigim en güzel anlarin gectigi büyulü şehir Ohrid.

  2. Makedonya kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir ülke. Kesinlikle çok ucuz, vize istemiyor. 🙂 Benim için en güzeli bu Ohrid kusursuz dingin bir kasaba gibi! İlginizi çekecek olursa geleneksel giysilerde çok uygun ve hala el ile işleniyor.

  3. Mavrovo muazzam bir doğal güzelliğe sahip. Asya’da yaptığın uzun seyahatler sonrasında farklı bir deneyim seni bekliyor. Kalın kalın giyinmeyi ve tertemiz doğanın tadını çıkarmayı unutma.
    Hazır vaktin ve vizen varken Makedonya’dan rahatlıkla Belgrad ve Hırvatistan’a seyahat edebilirsin. Kış vakti ortalık sakin olur ve yeni yıl yaklaşırken eğlenceli vakit geçirebilirsin.

    Fırsatın olursa Üsküp’ten Matka kanyonuna da gitmeni önerebilirim. Fotoğraf çekmek için harika bir yer. Mağaraları da var seveceğin türden 🙂

    • Uzun zamandır giyinmediğim botlarımı ve kazağımı çıkardım. ben çok kalın giyinmeyi pek sevmem, ama başka çare yok, zira soğuğa karşı hassas sayılırım.

      Hani 20 günlük vizem var, ama bir bakmışsın 4 gün sonra kaçmış gelmişim! Kaya turizmi ile öne çıkan yerler hariç, şehirlerin karda pek ruhunu anlamakta biraz zorlanırım. Gerçi noel zamanı, yılbaşı öncesi Avrupa şehirleri güzel olur. Görelim bakalım.

      Mağaralar!!! Bu mevsimde biraz uzak durayım ben, neme lazım; tutamam kendimi dalarım içerisine sonra! 🙂

  4. Balkanlar, komşu kapısı…
    Evet haklısın. Sitende daha çok uzaklar var; yakınlara gitmek daha kolay sanki. Uzaklarda olmak, oralarda yaşamayı ve kültüründen bir şeyler alacak kadar zaman geçirmeyi gerektiriyor. Daha önce Tayland’a yolum düşmüştü. Çin’e işten sebep sık aralıklarla gittim bir ara. Sevemedim nedense; ben Çin’i çok sevmedikçe de çoğu yerini bir şekilde gezdiğimi farkettim. Herhalde Çin benim onu sevdiğimden daha fazla sevdi beni.

    …ama Vietnam ve özellikle Kamboçya! Çok farklı geldi bana. Kısa zaman dilimlerine sıkıştırılmayacak kadar tadına bakılası geldi. Kamboçya yazıların yol arkadaşım oldu. Şimdi senin gibi ruhuna inemedikten sonra Kamboçya’nın, benim yazacaklarım ufak şekerlemeler gibi olacaktır.

    Kır tabii Doğu olgusunu da, yakışıyor sitene bilesin. Bu arada ters köşelere yolculuk ediyoruz bu aralar. Cuma’ya Bangkok-Phuket-Singapur var biz de 🙂

    Hepimize iyi yolculuklar…

    • Ben ne zaman yola çıksam kendimi Asya’da bulurdum. yaklaşık 2 yıl önce uzun süren gezimden dönmüştüm. Üzerine 2 defa daha gittim Asya’ya. Asya’yı seviyorum ve insanların yüzündeki o sıcacık gülümsemeyi özlüyorum.

      Kemal Kaya’nın veya yoldaolmak.com sitemin sadece Asya ile anılması ve bu konularda referans gösterilmesi hoş ama diğer yandan da biraz rahatsız etmiyor değil. İyisi mi ben biraz diğer kıtalarda dolaşayım da dengeyi oluşturayım. 🙂

      Ben soğuk iklimde yolculukta iken Özlem sen sıcağın keyfini yaşayacaksın. Gönlüne göre bir gezi olsun.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz