Oylat ve Oylat Kaplıcaları, Bursa İnegöl’e 27 km uzaklıkta, Uludağ sırtlarında, yemyeşil bir doğa içerisinde yer alıyor. Roma Dönemi’nden bu yana bölgede şifa dağıtan kaplıcalar, pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor.

Oylat Deresi’nin geçtiği vadide yer alan Oylat, çağlayanları, yemyeşil ormanları ve yaban hayatıyla cennetten bir köşe. İlkbaharda yer gök kır çiçekleri ve menekşelerle kaplanırken, sonbaharda her yer yağlıboya tablo görünümüne bürünüyor. Kışın ise bembeyaz bir örtüyle kaplanıyor.

Oylat ve Oylat Kaplıcaları, Bursa

Oylat ismi, Bizans İmparatorluğu Dönemi’ne kadar uzanıyor. Bölgede anlatılan hikayeye göre Bizans Tekfurunun çok sevdiği tek bir kız çocuğu varmış. Amansız bir hastalığa yakalanan çocuğun hastalığını kimse tedavi edemeyince Bizans Tekfuruna kızını son çare olarak orman içerisindeki kaplıcalara göndermesi önerilmiş.

Hastalıktan kurtulamayacağına inanılan ve kaplıcaya getirilen çocuk her gün ‘yat, öl, öl, yat’ diyerek uykuya yatırılmış. Kaplıcaların suyunun etkisiyle gün geçtikçe iyileşen çocuk kısa zamanda sağlığına kavuşup güzelleşince babasının sarayına dönmüş. Kaplıcaların olduğu bölgenin ismi de Oylat’a dönüşmüş.

Malta

Serbia

Oylat Gezilecek Yerler

Kaplıcaları ile ünlü Oylat’ta şifalı kaplıcaların yanı sıra 665 metre uzunluğundaki Oylat Mağarası, yemyeşil doğanın içerisinde çağlayan Oylat Şelalesi de bulunuyor.

1. Oylat Şelalesi

oylat gezilecek yerler

Çam, meşe, ıhlamur, kestane, gürgen ve çınar ağaçlarıyla bezeli bir vadi yatağında akan derenin kenarından iki saatlik bir yürüyüşle ulaşılan Oylat Şelalesi, ahşap köprüleri ve gürül gürül akan serin suyuyla, yılın her dönemi mevsim geçişlerinde görsel şölen yaşatan bir doğa harikası.

2. Oylat Mağarası

oylat görülecek yerler

Oylat Mağarası, Sivrikaya Tepesi’nin oluşturduğu derin kanyonun ağzında bulunuyor. Merdivenlerle inilen, üç galerili mağara 665 metre uzunluk, 95 metre yüksekliğe sahip. İnegöl’ün 17 km güneydoğusundaki Hilmiye Mahallesi sınırlarındaki mağara kanyon yamacına asılı olması nedeniyle benzersiz kabul ediliyor.

3. Oylat Kaplıcaları

oylat nasıl gidilir

Oylat Kaplıcaları, çevresi ormanlarla kaplı bir vadide konumlanıyor. Kaplıca alanındaki iklim özellikleri, Akdeniz iklimine yakın olmakla birlikte karasal iklim kuşağında yer almasından dolayı karasal özellikler de gösteriyor.

Deniz seviyesinden 840 m yükseklikte, çam ve kayın ağaçları arasında şifa kaynağı bir kaplıca ve mesire yeri olan Oylat Kaplıcaları, yılın 4 mevsimi ziyaret edilebilecek bir yer.

Termal turizm değerinde olan Oylat Kaplıca sularının dünyada İsviçre’den sonra ikinci sırada yer aldığı söyleniyor. Oylat suyunun en büyük özellikleri içilebilir ve 40 derecelik sıcaklığa sahip oluşu.

Oylat Kaplıcaları tedavi özellikleri: Bol sulu bir kaplıca olan ve üç aslan ağızdan havuza dökülen Oylat Kaplıcası kurnalarında musluk bulunmuyor ve devamlı akıyor. İçeriğinde arsenik, sülfat ve karbonat bulunan kaplıca suyu, romatizma, kadın hastalıkları, idrar yolları rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılıyor.

Romalılardan günümüze dek uzanan şifa ve su terapilerini deneyimlemek isterseniz, kaplıcalarda SPA ile termal sular tedavi amaçlı kullanılıyor. Hem dinlenme hem de tedavi amaçlı kullanılan Oylat termal sularının yanı sıra kaplıcalarda sauna, masaj, havuz ve fizik tedavi gibi pek çok aktivite alanı yer alıyor.

4. Oylat Vadisi

oylat vadisi

İnegöl’ün bir parçası olan Oylat Vadisi, Oylat Deresi’ni de içine alan yemyeşil doğası, tertemiz havası ile en çok rağbet gören yerlerin başında geliyor. Oylat’ta ayrıca Orman İşletmesi Piknik Alanı’nda piknik yapabilir, Oylat Köy Pazarı’nı ziyaret edip alışveriş yapabilirsiniz.

Oylat yeme ve içme

Farklı kültürlerin ve Osmanlı saray kültürünün ektisi ile İnegöl ve Oylat mutfağı oldukça zengin. Oylat’ta yiyebilecekleriniz arasında elbette İnegöl Köfte başta olmak üzere, kağıt kebabı, haşhaşlı ekmek, incir dolması, kavata, hünkâr beğendi, pideli kebap, ciğer sarma, höşmerim, cevizli lokum ve fırında süt helvası bulunuyor.

Oylat konaklama

Oylat’ın en güzel bölgesinde bulunan Yeşil Vadi, 70 m uzunluğunda ve dere yatağından 55 m yükseklikteki çelik köprü ile Oylat Kaplıcaları ile birleşiyor. Doğal güzelliği korunarak inşa edilmiş ahşap ağırlıklı bir mimarisi bulunan Yeşil Vadi, odalarından lobisine restoranına kadar doğa ile baş başa olmanızı sağlıyor. Doğa ile baş başa kalmak, doğal güzellikleri keşfetmek ve şifa depolamak için Oylat oldukça ideal bir adres.

oylat nerede

Oylat ve Oylat Kaplıcaları’na nasıl gidilir

Marmara Bölgesi’nin güneyinde, Bursa’nın İnegöl ilçesine 27 km uzaklıkta, Bursa-Eskişehir karayolu üzerinde bulunan Oylat ve Oylat Kaplıcaları’na, kara, deniz ve hava ulaşım araçlarını kullanarak ulaşım mümkün.

İstanbul-Bursa karayolu ile 243 km, Ankara-Bursa karayolu ile ise 380 km uzaklıkta bulunan Oylat Kaplıcaları, Marmara Denizi’ne 100 km, Uludağ’a 130 km, Bursa Yenişehir Havaalanı’na 50 km mesafede yer alıyor.

Türkiye’nin büyük metropollerinden biri olan Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı, bir vadi içerisinde yer alan Oylat, Roma döneminden bu yana şifalı suları ile bilinen Oylat Kaplıcaları ile ünlü. Bursa seyahatiniz sırasında bu doğ ile iç içe olan bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz