Struga, Makedonya‘nın güney batısında, Ohrid Gölü kıyısında yer alan ülkenin önemli turizm merkezlerinden biri. Farklı tarihi kaynaklarda ve gezi yazılarında ‘Gelişmiş bir ticaret hacmine sahip, zengin insanların yaşadığı, harika dükkanların bulunduğu bir kent’ olarak anılan Struga’nın güzelliği, Makedonlar arasında ‘Struga gibi başka bir yer yok’ sözüyle taçlandırılıyor.

Geçmişte Enchalon ismiyle de anılan şehir, yaklaşık 15 bin nüfusa sahip. Struga ile Ohrid arasında otobüs seferleri yapılıyor ve yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Ohrid planınız varsa, yarım gününüzü de Struga’ya ayırın.

Struga

Struga Gezi Rehberi

Struga, Ohri Gölü’nün kıyısına kurulan yeni bir şehir. Ohrid’in kuzeybatısında kalıyor. Struga, düzenlenen sanat geceleri, şiir festivalleri ile tanınıyor. Ohri kıyısında Dirim Nehrinin çıktığı nokta üzerine ahşaptan yapılan köprü ve köprünün birbirine bağladığı iki yaka şiir festival merkezi olarak kullanılıyor.

Ohri Gölü kenarındaki kafeler huzur verici ve Struga’da yapılabilecek en iyi şey cam gibi berrak suya kendini bırakmak. Su girilecek kadar sıcak değilse kano kiralayıp ufak bir gezinti yapın.

Malta

Serbia

Şehir merkezi küçük olsa da temiz bir çarşısı ve sokakları var. Marshal Tito Caddesi kentin en işlek yeri, alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar, kafe ve restoranlar da bu civarda. Struga üniversite şehri olduğundan sokaklarda ve kafelerde gençlerle dolu.

Makedonya’nın güney batısında Ohrid Gölü kıyısında kurulan iki şehirden biri olan Struga, komşusu Ohrid’in aksine daha sakin ve huzurlu bir yerleşim yeri. Şehrin merkezinden geçen ve Ohrid Gölü’ne dökülen Crn Drim Nehri’nin hayat verdiği Struga, yaz aylarında Makedonya ve çevre ülkelerden yaz tatilini geçirmek için gelen ziyaretçilerle hareketleniyor.

Nehir ile gölün buluştuğu noktada sahil boyunca sıralanan mekanlar havanın kararması ve ışıkların yanmasıyla birlikte görsel şölen yaşatıyor. Nehrin paralelinde yer alan geniş caddeler Struga’da şehir merkezini oluşturuyor. Daha çok yerel halkın zaman geçirdiği bu caddelerde bulunan restoran, kafe ve barlarda yerel halkla kaynaşabilir, halkın gündelik yaşamına tanık olabilirsiniz.

Makedonya’nın en çok ziyaretçi ağırlayan kenti Ohrid’e yalnızca 15 km uzaklıkta olmasına rağmen ziyaretçi akınından uzak kendi halinde bir atmosfere sahip olan Struga’da mimari yapılar ve yaşam Ohrid’e göre daha Makedon tarzda.

‘Şiir şehri’ olarak da bilinen Struga’nın bu isimle anılmasının sebebi çağdaş Makedon şiirinin kurucusu olarak kabul edilen Konstantin Miladinov’un T’ga za yug (Güney için hasret) şiiri anısına 50 yıldan uzun bir süredir şehirde düzenlenen Şiir Festivali.

Her yıl ağustos ayının sonunda dünyanın farklı bölgelerinden gelen şairlerin katıldığı Struga Şiir Akşamları Festivalinde ünlü bir şair seçilerek yaşam boyu çalışmaları nedeniyle ‘Altın Çelenk’ ödülü veriliyor. Festival edebiyat sevdalılarını şehirde buluşturuyor.

Festival Crn Drim Nehrinin yanı başındaki Şiir Köprüsü üzerinde düzenleniyor. Kentte gerçekleştirilen bir diğer festival de rock, metal, elektro, hip hop, r’n b performans sanatçılarını bir araya getiren Come Row Müzik Festivali.

Struga’da hayatın merkezinde yer alan Ohrid Gölünün kıyısında 3 farklı plaj var. Bu plajlar Galeb (Gull), Kadın ve Erkek plajları. Plajlar Crn Drim Nehrinin göle döküldüğü alanın yanında, her birinde şezlong, şemsiye, kafe hizmeti veren işletmelerle birlikte bulunuyor.

Vevcani köyü, Ohri Gölünün kuzeyindeki tepelerde yer alan küçük bir köy. Makedonya 1991’de bağımsız bir ülke olduktan sonra, köyde yaşayan herkes farklı etnik kökene sahip olmasına rağmen, kendisini Balkan Yarımadasındaki ilk mikro ulus olarak ilan etmiş.

Kendi bayrağı ve para birimi olan Vevcani’nin ömrü fazla uzun sürmemiş ve kısa süre sonra en yakın belediye olan Struga’nın bir parçası olmuş. Buna rağmen hala yerel halk turist çekmek için ‘Vevcani Cumhuriyeti’ yakıştırmasını kullanmaya devam ediyor. Yeterince yerel şarap içebilirseniz size ‘“’vatandaşlık’ bile veriyorlar!

Struga’ya yolunuz düştüyse muhtemelen Ohrid şehrini de geziyor olacaksınız. Ölümsüz Ohrid şehri, birçok insan için Makedon deneyiminin doruk noktasına ulaştığı yer. 42 bin kişilik nüfusu ile ülkenin 8. büyük kenti olmasına rağmen, bana göre ülkenin en görülesi yeri. Ohrid, Slavlar için oldukça önemli olan Kiril alfabesinin doğduğu yer olarak kabul ediliyor.

Osmanlı hakimiyetine 1395’te girmiş Ohrid. Kentte baktığınızda Osmanlı’dan kalma bir çok cami ve Osmanlı evleri göze çarpıyor. Eski şehir bölümünde bulunan tarihi ahşap evler Safranbolu sokaklarını hatırlatıyor. Osmanlı-Türk mimarisinin en güzel örneklerine sahip Ohri evlerinin çatıları kırmızı kiremitlerle kaplı.

Ohrid ile karşılaştırıldığında gece hayatı her ne kadar sönük gibi görünse de özellikle yaz döneminde Struga’daki gece kulüpleri hareketleniyor. Şehrin en popüler gece mekanları Oaza, Biser ve Tullamur.

Yolunuz düşerse, her akşam gün batımına doğru, gölü seyre dalarak yürüyüşe çıkın. Gün batımına doğru, artık rengi gök mavisinden sarıya çalmaya başlayan Ohrid Gölü’nün etrafında, martıların eşliğinde yaptığım uzun yürüyüşlerin tadı hala damağımda.

Ohrid’den Struga‘ya ulaşım için otobüs ve taksi seçeneği var. 40 Makedon Dinarı ödeyerek otobüsü kullanabilir ya da Ohrid Otobüs Garajı’nın yanında bekleyen taksi dolmuşlara 100 Dinar ödeyerek çok daha hızlı bir şekilde ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Bölgede ılıman iklim hüküm sürüyor. Kıta iklimine göre hava sıcaklığı 25-30 derece arası. Üsküp’ten ve diğer Balkan başkentlerinden, Ohri’nin St. Paul havalimanına günlük seferler var. Türkiye’den de uçakla ulaşım oldukça kolay. Üstelik Makedonya vize istemeyen ülkeler arasında yer alıyor.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz