Makedonya, güzel bir ülke. Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan arasında sıkışmış yedi yüz bin nüfuslu küçük bir ülke burası. Eski Yugoslavya Cumhuriyetlerinden birisi olan Makedonya’nın farklılığı aslında tarihi ve kültürel özellikleri ile benzerimiz olması.
Makedonya, Balkan Yarımadası’nda, 500 yıl Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalan, birçok şehrinde tıpkı Anadolu’da dolaşıyormuş hissine kapılabileceğiniz bir ülke.
Beş asır boyunca Osmanlı egemenliğinde kalan Makedonya’da, Osmanlı’nın izleri hala çok taze. Resmi adı Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olan ülkede Makedonlar, Arnavutlar ve Türkler birlikte yaşıyor.
Makedonya’da Makedonca en yaygın dil, Arnavutça en çok konuşulan ikinci dil. Ülkenin nüfusu 2 milyon 100 bin. Başkent Üsküp’ün nüfusu ise 546 bin. Şehirde hatırı sayılır bir Türk nüfus var. Türkiye’den 1 saat geride. Kuzey Makedonya para birimi Makedonya Dinarı (MKD).
Doğa harikası bölgeleri, tarihi alanları, manastırları, kiliseleri ve camileriyle tam anlamıyla bir hoşgörü coğrafyası olan Makedonya, Türk vatandaşlarının Avrupa’da vizesiz seyahat edebildiği az sayıdaki ülkeden. Osmanlı Döneminden bu yana ülkede yaşayan Müslüman Türk sıcakkanlı halkın Türklere olan samimi yaklaşımı Makedonya’ya gitmek için bir başka neden.
Makedonya’nın başkenti Üsküp, Vardar Nehrinin iki kıyısına kurulmuş. Makedon dilinde Skopje olarak adlandırılan şehir, tarihi ve kültürel özellikleri ile yabancılık hissetmediğimiz bir yer.
Ohrid, Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden birisi, Makedonya’nın gözbebeği. Küçük, şirin, huzurlu ve yeşil… Ohrid Makedonya’nın tartışmasız en gelişmiş turizm kenti.
Makedonya’nın Mavrovo Kasabası, son yıllarda bir kayak tatili için göz çarpan bir destinasyon. Ülkenin en büyük milli parkı olan Mavrovo National Park içerisinde yer alıyor.
Makedonya’nın ikinci en büyük şehri Bitola, çok kültürlü yapısıyla öne çıkıyor. Atatürk’ün okuduğu bu şehir şehirleşmenin getirdiği karmaşadan uzak oldukça sakin, şirin ve temiz bir şehir.
ⓘ Makedonya Vize Politikası: Makedonya’ya gitmek için vize gerekmiyor. Türkiye’den araçla gitmeyi düşünüyorsanız Yunanistan üzerinden gideceğinizden Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Schengen Vizesi Nasıl Alınır, Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarıma göz atın
ⓘ Makedonya’ya pasaport gerekli. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vizesiz Balkan Turu ve Vizesiz Gidilecek Balkan Ülkeleri yazıları ile rotanızı hazırlayabilirsiniz. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.
ⓘ Makedonya Gezi Rehberi, Makedonya Gezilecek Yerler blog yazılarımda ülke hakkında bilgiler paylaştım. Üsküp Gezilecek Yerler blog yazımda da Üsküp’te nereleri gezeceğiniz hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
ⓘ Daha uygun ve verimli bir Üsküp tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.