Modern İran tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen Safevi Devleti’ne başkentlik yapan İsfahan, barındırdığı pek çok tarihi eser ve yapı ile gezilip görülecek pek çok yeri bulunan oldukça güzel bir şehir. Modern dünyanın şehirleri tahrip eden etkisi altında, dokusunu ve kimliğini kaybetmeyen İsfahan, özgün karakterini koruyabilen dünyanın en güzel şehirleri arasında.

İslam mimarisi ile bölge yerel kültürünü harmanlayan sentez yapıları, ihtişamlı sarayları, camileri, gül bahçeleri, köprüleri ve geniş bulvarları ile şehir Pers medeniyetini en iyi yansıtan yerleşimlerden biri. Geçmişindeki ihtişamlı dönemlerinden miras kalan eserler hala şehri süslemeye devam ediyor.

isfahan nerede

İsfahan hakkında kısa bilgiler 🇮🇷

İsfahan, İran’ın üçüncü en büyük kenti. İran’ın merkezinde, kuzeyde Tahran’dan gelen ve güneyde Şiraz’a ulaşan ana yolun kavşak noktasında yer alıyor.

Safeviler Döneminde ülkeye başkentlik yapmış şehir köklü bir geçmişe sahip. Asya’dan Mezopotamya, Anadolu ve Avrupa’ya giden bir coğrafyada yer alması nedeni ile tarih boyunca önemini hep korumuş. İran’da kurulan birçok devletin ya başkenti ya da önemli şehirlerinden biri olmayı başarmış.

Malta

Şehirde 2 milyona yakın kişi yaşıyor. İsfahan’da İran’ın resmi dili Farsça konuşuluyor. Şehirde İngilizce bilinirliği düşük. İran para birimi Riyal. İsfahan, Türkiye’den 1.5 saat ileride.

Kentin ana caddesi Chaharbagh, merkez bölgede Zayende Irmağı kıyısında başlayıp 10 km kadar kuzeye doğru gidiyor. Tarihsel kent bölgesi bu caddenin doğu bölümü üzerinde. Tipik bir Şark şehri olan İsfahan, sahip olduğu tarihi miras ile adeta bir açık hava müzesi görünümünde.

Şehir planlamacılığının en güzel örneklerinden Nakş-i Cihan Meydanı, 1979’da UNESCO Listesine alındı. Meydanda yer alan İmam Camii, Şeyh Lütfullah Camii ve Ali Gapu Sarayı şehrin en değerli tarihi mirasları arasında.

İsfahan şehrinin ortasından geçen Zayende Nehri üzerinde, bazılarının yaşı 400 yıla kadar olan 6 tarihi köprü bulunuyor. Zayende Nehri ve Siosepol Köprüsü, Timur Dönemi’nde inşa edilen Hacu Köprüsü en güzel olanları.

Tarihî Heşt Beheşt Sarayı, İsfahan’ın büyük çarşısı Bazer-e Bozurg ve yoğun olarak Ermenilerin yaşadığı Yeni Culfa Mahallesi İsfahan gezilecek yerler listesinde olması gereken yerler.

İsfahan’a gitmek için vize gerekmiyor. İran’ı ziyaret etmek isteyen Yeşil Pasaport, Gri Pasaport ve Bordo Pasaportlu Türk vatandaşları 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf.

Pasaportunuzun en az 3 aylık süresinin olması gerekiyor. 6 aydan az süresi kalmış pasaportunuz varsa yenileseniz daha iyi olur. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

İsfahan nerede 📍

İsfahan, Asya kıtasında bulunan İran’ın şehri. İran aynı zamanda bir Orta Doğu ülkesi. İran’ın merkezinde, Tahran’ın güneyinde, Şiraz’ın kuzeyinde konumlanan İsfahan, Zayende Nehri’nin kıyısında Tahran-Şiraz Karayolu üzerinde yer alıyor.

İsfahan Eyaleti’nin başkenti olan İsfahan, başkent Tahran’a 450 km (5 saat), Şiraz’a 483 km (5,5 saat), Yezd’e 313 km (3 saat 45 dk) uzaklıkta.

ⓘ İsfahan gezinizde, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

İsfahan’a nasıl gidilir ✈️

Türkiye’den İsfahan’a en kolay ulaşım yöntemi uçakla yolculuk. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın İsfahan’a haftanın 7 günü direkt seferi bulunuyor. 21.55’te kalkan THY uçağı yerel saatle 02.55’te İsfahan’a ulaşıyor. Toplam uçuş süresi 3 saat 25 dakika.

İsfahan Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: İsfahan Şehit Beheşti Havalimanı, İsfahan şehir merkezine 27 km uzaklıkta. Havalimanı ile şehir merkezi arasında herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Taksi ve araç kiralama ulaşım için kullanılabilecek alternatifler.

Şehirde taksiler benzer güzergaha gidecek yolcuları dolmuş anlayışıyla aynı araca alabiliyor. Gidilecek yere göre şoförle önceden pazarlık yapılarak fiyat konusunda anlaşmak şart. Şehir merkezine yolculuk için 30-40 TL civarında bir ücret ödeniyor.

isfahan nasıl gidilir
İsfahan Sie Se pol Köprüsü, 2012

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

İsfahan’a trenle nasıl gidilir: İran’ın başkenti Tahran’dan ve Meşhed’den İsfahan’a karşılıklı tren seferleri düzenleniyor. İsfahan Tren Garı, şehir merkezinin dışında olsa da 37 numaralı otobüsle otobüs terminaline gelerek bu noktadan 91 numaralı otobüsle şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz.

İsfahan’a otobüsle nasıl gidilir: Tahran’dan her 15 dakikada bir İsfahan’a otobüs kalkıyor. Standart ve lüks kategorisinde iki farklı otobüs seçeneği ile yolculuk yapılabiliyor. Lüks otobüslerde tuvalet, yiyecek-içecek servisi, klima, geniş koltuklar bulunuyor. Yazd, Kum, Nain ve Verzene şehirlerinden de İsfahan’a otobüs seferi yapılıyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz