Mersin, Akdeniz kıyı şeridinde doğal güzellikleri ve zengin tarihi mirasıyla ülkemizin en kendine has yerlerinden. Torosların en yüksek tepelerine kadar uzanan yaylaları, bakir koy ve kumsalları, yirmiden fazla antik kenti, ışıl ışıl parlayan güneşe uzanan palmiyeleri ve damak çatlatan lezzetleriyle Anadolunun en değerli şehirlerinden biri.
İnsanlık tarihi ile yaşıt Antik Kilikya coğrafyasında yer alan Mersin, her biri gezilecek ve görülecek yerler açısından markaya dönüşen ilçelerinin yanı sıra kent merkezinde de onlarca farklı rotaya sahip. Mersin merkezde gezilecek yerler, şehri keşfetmek ve yerel kültürle kaynaşmak için listenizde olmalı.
Mersin Merkezde Gezilecek Yerler 📌
-
Mersin Merkezde Gezilecek Yerler 📌
- 1. Mersin Marina
- 2. Balıkçı Barınağı
- 3. Mersin Arkeoloji Müzesi
- 4. Hz. Muğdat Camii
- 5. Mersin Deniz Müzesi
- 6. Kushimoto Sokağı
- 7. Mersin Atatürk Evi Müzesi
- 8. Aziz Mikail ve Cebrail Ortodoks Kilisesi
- 9. Refah Şehitleri Anıtı
- 10. Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi
- 11. Mersin Kent Tarihi Müzesi
- 12. İçel Sanat Kulübü
- 13. Mersin Şehir Mezarlığı
- 14. Soli Pompeipolis Antik Kenti
- 15. Yumuktepe
Mersin’in cadde ve sokakları rengârenk. Bisikletleriyle gezenler, neşeli kahkahalar atan çocuklar, güler yüzlü yaşlılar, balıkçıların önünde bekleyen kediler, paçalı güvercinleri kovalayan köpekler, kibar seyyar satıcılar…
Modern heykellerin bulunduğu geniş meydanlar, palmiyelerle süslü parklar, belirli günlerde kurulan organik üretici pazarları, yerel dokusu, taş döşeli yollarıyla keşfedilmemiş bir şehir Mersin.
Hem büyük şehrin olanaklarına sahip hem de sahil kasabalarının yerelliğine. Bozulmamış sakinliği, çok kültürlü insanların sevecenliği ve yardımseverliğiyle bilinen Mersin’le tanışmaya, şehrin sokaklarından başlayın.
MERSİN’DE NEREDE KALINIR
ⓘ Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Eğer zincir otellerde kalmak istiyorsanız Divan Mersin ve Mersin HiltonSA daha önce kaldığım şehrin en iyi otellerinden. Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan Altınorfoz Otel uygun bir seçim olabilir. Anamur’da kalacaksanız Ünlüselek Otel listenizde olsun.
1. Mersin Marina
Mersin Marina, Türkiye’nin Doğu Akdeniz çanağındaki en büyük marinası. 2011 yılında yaşam merkezi temasıyla hizmete giren marina, şehir marinası anlayışı ile kentin sosyal yaşamına yeni bir soluk getirdi. Mersin‘de Akdeniz atmosferinin parçası olan marina, yat bağlama alanları ve yatlara hizmet veren bölümünün yanı sıra alışveriş merkezi ve restoran kafeleriyle şehrin buluşma noktası.
Birçok ünlü markaya ev sahipliği yapan alışveriş merkezinde restoranla, SPA, barlar, yat kulübü ve spor merkezi gibi birçok sosyal imkanın bulunuyor. Ayrıca yat sahiplerinin ihtiyaçlarına yanıt veren, çamaşırhane, duş-tuvalet, süpermarket, tekne bakım, akaryakıt, gümrük giriş-çıkış kapısı gibi alanlar yer alıyor.
Keyifli bir akşam yemeği veya bir şeyler içmek için Mersin merkezde gidilebilecek en nezih yer burası. Mersin sahil çok güzel dizayn edilmiş olduğundan akşam yürüyüşleri için nefis. Ailece gezebileceğiniz ferah bir ortam var.
Mersin marina en iyi mekanlar için önerilerim daha çok balık, meze ve rakı konsepti üzerine kurulu Chefmezze Mersin; açık ve kapalı alanları olan nezih mekân MidPoint; şık ve manzarası ve düzenlediği ünlü konserleriyle güzel mekânlarından Hayal Kahvesi. Ayrıca The North Shield Pub Mersin’de oturulacak kaliteli çok az yerden biri.
⏰ Ülkemizin Doğu Akdeniz çanağındaki en büyük marinası Mersin Marina haftanın 7 günü, 24 saat açık. Marinanın AVM ile restoran ve kafe bölümü ise haftanın 7 günü, 10.00-00.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
2. Balıkçı Barınağı
Mersin Balıkçı Barınağı, Mersin kent merkezinde Atatürk Parkının batısında yer alıyor. Dışarıdan bakıldığında salaş ve karmaşık görünse de tekneleri ve denizi seviyorsanız sahilde yürüyüş yaparken barınağa da uğrayabilirsiniz. Barınağın sahil bandı kısmında kıyıya bağlı olan tekne restoranlarda deniz ürünleri ve balık ekmek de satılıyor.
3. Mersin Arkeoloji Müzesi
Mersin Arkeoloji Müzesi, Yenişehir ilçesinde, Muğdat Caminin güneyinde yer alıyor. 2001’de yenilenerek yeniden ziyarete açılan müzede Mersin kent merkezi ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular sergileniyor. Kronolojik bir şekilde düzenlenen sergi salonlarında ilk çağdan günümüze kadar olan Mersin tarihi görseller ve tarihi eserlerle anlatılıyor.
Alt kat sergi salonunun bir kısmı ise etnografik eserlere ve Mersin’in yerel göçebe kültürüne ayrılmış. Müzenin üst katında Mersin tarihinde önemli bir yere tutan MÖ 7 bin yıllarına tarihlenen Yumuktepe Höyüğü eserleri, Soli Antik Kentinden çıkarılan eserler ve Ayaş Elausse Sebaste kazısında ortaya çıkarılan buluntular sergileniyor.
Ayrıca ülkemizin son göçerleri olan Sarıkeçililerin zorlu hayatını ve kültürlerini yansıtan eserler sergileniyor. Yetiştirdikleri keçilerin sütünden tereyağı ve peynir yapan, yünlerinden de kıyafet ören yörükler, Anadolu’daki bin yıllık geleneği sürdüren son göçerler. Bugün sadece 200 hanelik
bir Sarıkeçili ailesi konar-göçer hayat sürdürüyor.
⏰ Mersin Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri yaz döneminde (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00; kış döneminde ise (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Mersin Müzesi giriş ücreti 20TL. Müze Kart geçerli.
4. Hz. Muğdat Camii
Hz. Muğdat Camii, Mersin’in Yenişehir ilçesinin Pozcu semtinde, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve Adnan Menderes Bulvarının kesiştiği noktada 1980 yılında inşa edilmiş. Ankara Kocatepe Camisinden sonra Cumhuriyet Döneminin ikinci büyük camisi olarak bilinen yapı, Mersin’in en büyük camisi unvanına sahip. Cami adını İslamiyete ilk inanan sahabelerden Mikdâd bin Amr’dan alıyor. Bahçesinde Hz. Miktad’ın Türbesi bulunuyor.
Toplamda üçer şerefeli 6 minaresi, konferans salonu, kütüphane, aşevi, sağlık ocağı gibi birimleriyle külliye özelliğini taşıyan cami klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. 3 bin metrekarelik bir alanda kurulu caminin ibadet alanı kapasitesi ise 5 bin 500. Mersin Deniz Müzesi ve Mersin Müzesi camiye güney cephesinden komşu.
5. Mersin Deniz Müzesi
Mersin Deniz Müzesi, Türk deniz savaşları tarihini gözler önüne seren 5 yüzden fazla obje ve araştırmacılara hizmet veren 800 kitaplı kütüphanesi ile hizmet veriyor. Kıbrıs Barış harekatıdan Osmanlı’da denizciliğe kadar pek çok konu hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.
Müzenin 450 metrekarelik ana sergi salonunda deniz savaşları tarihi konusunda kronolojik bilgiler aktarılıyor. Döneme ait gemi modelleri, sancak, arma, askeri kıyafetler, silahlar ve yağlı boya tablolar müze koleksiyonunun parçası.
Müzenin interaktif salonunda Efsane Mahmudiye, Kahraman Hamidiye, Preveze ve Barbaros Hayrettin Paşa, tarihin akışını değiştiren Nusret Mayın Gemisi, milli mücadele döneminin kahramanı Gazi Alemdar ve Yavuz Muharebe Kruvazörü hakkında dijital ortamda video ve görseller sergileniyor. Açık sergi alanında ise torpido, mayın, radar, denizaltı modeli gibi parçalar sergileniyor.
⏰ Mersin Deniz Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00. Müze, pazartesi günü hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Mersin Deniz Müzesi giriş ücreti 25TL, öğrenci ücretsiz. Resmi bayramlarda giriş ücreti alınmıyor. Müze Kart geçerli.
6. Kushimoto Sokağı
Kushimoto Sokağı, Yenişehir ilçesinin Pozcu semtinde yer alan, kafeleri ve eğlence mekanlarıyla ünlü bir sokak. Sokak, Ertuğrul Fırkateyni‘nin 1890’da Japonya’nın Kushimoto kenti yakınlarında batmasının ardından temelleri atılan, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin Mersin’deki somut yansımalarından biri olarak kabul ediliyor.
Osmanlı Sultanı II. Abdulhamit’in emriyle 1890’da Japonya İmparatoru Leiji’ye şeref nişanı sunma görevini tamamlayan Türk heyetini taşıyan Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda batmış kazada 587 Türk denizci hayatını kaybetmişti. Mersin’in en hareketli yerlerinden biri olan sokakta eğlence mekanları, kafe ve restoranlar sıralanıyor. Ağırlıklı olarak gençlerin zaman geçirdiği sokakta mekanların birçoğu geç saatlere kadar açık.
7. Mersin Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi ve Müzesi, Atatürk’ün eşi Latife Hanım ile birlikte 1925’teki Mersin ziyaretlerinde 11 gün boyunca Mersinlilerin konuğu olarak kaldıkları evin müzeye dönüştürülmesiyle kurulmuş. Müze, Atatürk Caddesi üzerinde, kentin tam kalbinde yer alıyor.
1897’de dönemin Almanya Konsolosunun emriyle kızı ve damadı için yaptırılmış Kristman Konağı olarak bilinen evde hizmet veriyor. Kesme taş ile yapılmış konak, sivil mimarinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 1980’de kamulaştırılarak 1982’de Kültür Bakanlığının mülkiyetine geçen konak, 1992’de de olarak resmi olarak müzeye dönüştürülmüş.
Atatürk’e ait fotoğraf, belge ve 22 adet kişisel eşyanın sergilendiği müzede etnografik eserler ve Kuvay-i Milliye köşesi de yer alıyor. Atatürk’ün çalışma odası, yemek odası, yaverin odası ve misafir odaları oldukça güzel.
⏰ Mersin Atatürk Evi Müzesi ziyaret saatleri yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış döneminde ise (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Mersin Atatürk Evi Müzesi için giriş ücreti alınmıyor.
8. Aziz Mikail ve Cebrail Ortodoks Kilisesi
Aziz Mikail ve Cebrail Ortodoks Kilisesi, Mersin’in Akdeniz ilçesinde 1849’da Dimitri ve Tannus Nadir tarafından bağışlanan arsa üzerine Osmanlı Devletinin verdiği izinle inşa edilmiş. Baş melekler Mihael ve Gabriel’e ithaf edilen kilise, Mersin Rum Ortodoks Kilisesi ismiyle de biliniyor.
Osmanlı döneminde imparatorluk içerisinde yaşayan tüm Ortodoks nüfusun ‘Rum’ şeklinde anılması nedeniyle isminde ‘Rum’ geçen kilise, aslında Kapadokya, adalar ve Orta Doğunun farklı bölgelerinden gelen Arap Ortodoksları tarafından kurulmuş. Kilise, Mersin’de halen cemaati olan ve ibadete açık en eski kilise unvanını taşıyor. Kilise özel izinle ve randevu ile ziyaret edilebiliyor.
9. Refah Şehitleri Anıtı
Refah Şehitleri Anıtı, Mersin’de yakın tarihe ait en önemli eserlerden biri olarak kabul ediliyor. II. Dünya Savaşında İngiltere’ye sipariş edilen çıkarma gemisi, uçak filosu ve denizaltıları almak üzere subay, astsubay ve erlerden oluşan 199 kişilik mürettabatla Mersin’den Port Said’e giderken, Karpat Burnu yakınlarında torpillenerek batmış ve 167 askerimiz şehit olmuş.
Refah Şehitleri Anıtı, II. Dünya Savaşı’nda yaşanan bu faciada şehit düşen 167 askerin anısına yapılmış. Türk ordusunun gelecek vaat eden kahraman şehitlerinin anısına, faciadan 31 yıl sonra Akdeniz ilçesindeki Atatürk Parkına yerleştirilen anıt, Mersin’in en önemli simgelerinden.
10. Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi
Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi, Mersin şehir merkezinde Uray Caddesinde farklı mimarisiyle dikkat çekiyor. Kilise, Sultan Abdülmecit tarafından 1853’te verilen bir fermanla yapımına başlanan ve yönetimi Capucins Rahiplerine bırakılan, saat kuleleriyle ünlü bir yapı. Bir kompleks özelliği gösteren kilise diğer birimleri ile birlikte 1898 yılında bitirilmiş.
Kesme kireç taşından avlulu anıtsal bir yapı olan Latin Katolik Kilisesi, Mersin ve yöresindeki Katolik cemaat için ibadete açık bulunuyor. Kuzey kısmında uzun süre Fransız konsolosluğu yer almış Kilisenin oldukça hoş bir bahçesi var. Her yanda rengarenk çiçekler ve bitkilerle sanki bir botanik bahçesi havası gibi.
⏰ Latin İtalyan Katolik Kilisesi, önceden randevu alınarak haftanın 7 günü 09.00-17.00 saatleri arasında rehberle ziyaret edilebiliyor. 🔐 Latin İtalyan Katolik Kilisesi ziyaretçilerinden giriş ücreti alınmıyor.
11. Mersin Kent Tarihi Müzesi
Mersin Kent Tarihi Müzesi, 150 yıllık eski bir Mersin evinde, Mustafa Erim tarafından restorasyonu ve teşhiri yapılarak, Mersin’in kültür ve sanat yaşamına kazandırılmış. Kentin en eski yerleşim yerlerinden Akdeniz ilçesinin Cami Şerif Mahallesinde yer alan müze sergi salonları, eğitim ve toplantı odaları ile yaşayan bir müze formunda.
Geleneksel mimarisi, ihtisas kitaplığı, Mersin kronolojisi, Mersin camileri ve kiliseleri, Atatürk’ün Mersin ziyaretleri, Yumuktepe Höyüğü ve Mersin’deki tarihi yapıların tanıtıldığı müze olarak kent tarihinin araştırılmasına katkıda bulunuyor. Müzenin en ilginç bölümlerinden biri de Mersin ve ilçelerinde yer alan 70’ten fazla ilkokuldan toplanan eğitim materyallerinden sergilendiği galeri.
⏰ Mersin Kent Tarihi Müzesi ziyaret saatleri hafta içi ve cumartesi 09.00-18.00, pazar günleri ise 10.00-16.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Mersin Kent Tarihi Müzesini ziyaret eden ziyaretçilerden giriş ücreti alınmıyor.
12. İçel Sanat Kulübü
İçel Sanat Kulübü, Mersin’in Akdeniz ilçesinde Sanat Sokağı olarak da bilinen 5226 sokakta yer alıyor. Kulüp, 1989 yılında Mersin’de yaşayan, kent yaşamı ve tarihine duyarlı çalışmalar yapan bir grup sanat sever tarafından kurulan bir sivil toplum kuruluşu.
Mersin’de sanat, kültür, bilim üreten kişi ve kurumların üretimlerini kitlelere ulaştırmak amacını taşıyan İçel Sanat Kulübünde yıl boyunca pek çok kültür-sanat etkinliği, söyleşi, sergi, toplantı ve organizasyon yapılıyor.
Sanatın toplum içerisinde verimli bir şekilde paylaşılmasına öncülük ederek şehir kültürünün şekillenmesine katkı vermeye gayret etmeyi misyon etmişler. 33 yıldır kent sakinlerine kültür ve sanat hizmeti veren klübün bahçesinde küçük bir kafesi de var.
⏰ İçel Sanat Kulübü ziyaret saatleri 08.30-21.00. Kulüp, haftanın 7 günü ziyarete açık. Düzenlenen etkinlik ve organizasyonlara göre kapanış saati değişebiliyor. Mersin gezinizde şahane etkinliklerine denk gelirseniz kaçırmayın
13. Mersin Şehir Mezarlığı
Mersin Şehir Mezarlığı, her yıl Kurban Bayramında düzenlenen ‘Geleneksel Dua Töreni’ ile Türkiye’ye ve tüm dünyaya adını duyuran, çok özel bir mezarlık. Dünyada aynı mezarlık içerisinde Hristiyan, Yahudi ve Müslümanların defnedildiği başka bir mezarlık bulunmuyor. Mersin’in barış ve hoşgörü içinde yaşayan çok kültürlü nüfusu, mozaiğin parçaları gibi bir araya geldiğinde anlamlı bütüne kavuştuğunun göstergesi.
Mezarlıkta bir de şehitlik bölümü yer alıyor. Mezarlıkta kabri bulunan ünlü isimler arasında ‘Acıların Kadını’ olarak tanınan şarkıcı Bergen, kadın cinayetine kurban giden Özgecan Aslan ve Hizbullah tarafından katledilen Müslüman feminist yazar Konca Kuriş de bulunuyor.
14. Soli Pompeipolis Antik Kenti
Soli Antik Kenti, Mersin şehir merkezine 14 km mesafede Mezitli ilçesi sınırlarında yer alıyor. Antik kent, adını güneş anlamına gelen soloi kelimesinden almış. MÖ 700’lerde Rodos’tan gelen Dorlar tarafından kurulan ve kısa zamanda Akdeniz sahillerinin en işlek limanı olan antik kent Pers, Makedon, Ermeni, Roma ve Bizans hâkimiyetinde kalmış.
Kurulduğu dönemde denize yakın bir konumda liman şehri olan Soli’nin en etkileyici yapısı Antik Liman bölgesi. Antik limanda birbirinden 200 metre aralıklarla düzenlenmiş iki ayrı dalgakıran bulunuyor. Tarih boyunca pek çok savaş ve deprem yaşayan kentte 200 devasa sütundan günümüze 41 tanesi gelebilmiş. Bölgeden çıkarılan buluntular Mersin Müzesinde sergileniyor.
⏰ Soli Pompeipolis Antik Kentinde kazı ve çevre düzenleme çalışmaları devam ettiğinden antik kente ziyaretçi kabul edilmiyor. Antik kenti çevresindeki korkulukların arkasından kent kalıntılarını görebiliyorsunuz.
15. Yumuktepe
Yumuktepe Höyüğü, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Höyüğün tarihi MÖ 7 bin yılına kadar uzanıyor. 13. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olan höyük, dünyada tarımın ilk yapıldığı yerler arasında kabul ediliyor. Tanıklık ettiği binlerce yıl boyunca sayısız sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel ve teknolojik değişikliğe şahit olan ve 33 yerleşim katına sahip Yumuktepede çıkarılan buluntular Mersin Müzesi’nde sergileniyor.
Mersin kent merkezinde, Toroslar ilçesine bağlı Demirtaş Mahallesi sınırlarında yer alan Yumuktepe, farklı kaynaklarda Yümüktepe ismiyle de anılıyor. İlk kez 1936-1937 yıllarında İngiliz Arkeolog John Garstang başkanlığındaki kazı heyetinin yaptığı kazı çalışmaları, 1993 senesinden bu yana çalışmalar düzenli olarak sürdürülüyor.
⏰ Yumuktepe Höyüğü ziyaret saatleri, yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00–19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00–17.00 saatlerinde ziyarete açık. Höyük, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Yumuktepe Höyüğü girişi için ücret alınmıyor.
Mersin, Türkiye‘nin dört bir yanına ulaşım bağlantısı olan bir kent. Mersin şehir merkezine en yakın havalimanı 66 km uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havalimanı. Adana Şakirpaşa Havalimanından her yarım saatte bir hareket eden HAVAŞ servislerinin yanı sıra taksi ve araç kiralama seçeneği ile Mersin’e gidilebiliyor.
İstanbul’a 946 km mesafede olan Mersin’e İstanbul-Ankara Otoyolunu kullanarak Aksaray, Pozantı, Tarsus güzergahı takip edilerek özel araçla 10 saatte varılıyor. İzmir’den Mersin’e özel araçla gitmek için Uşak, Afyonkarahisar, Konya, Ereğli, Pozantı, Tarsus rotası takip ediliyor.
Mersin, Türkiye’de Akdeniz‘in ferah, huzurlu ve sıcak atmosferini hissedebileceğiniz yeteri kadar kıymeti bilinmeyen bir şehir. Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanan kent, bakir koy ve plajları, bölge tarihine ışık tutan antik kentleri, bölge topraklarına hakim olan medeniyetlerin izlerini görebileceğiniz ihtişamlı mimari yapıları ve lezzetli yemekleriyle görülmeye değer.
ÖZGECAN’ nın mezarı Mersin Şehir Mezarlığında değil. Mersin Güneykent Mezarlığında.
Mersin çok güzel bir yer. Gerek tarihi gerek plajları… İnşaat sektörü çok gelişmiş. Liman mersin için çok önemli ihracaat anlamında.
Gerçekten harika bir site, Mersin’deki tüm etkinlik,festival ve konserler var 🙂 hem de çok uygun fiyata edis konserine gittim. Teşekkürler firsatmersin.com 🙂
DOKTORUN YERİ VE ÇAĞLAYAN VADİ DE ÇOK GÜZEL YERLER TAVSİYE EDERİM
Balıkçı Barınağında balık yemiştik. Mersin harika bir şehir. Sizde çok güzel anlatmışsınız tebrikler.