Yurt dışına gitmek isteyenler için seyahat planı yapmak, nereden başlanacağı belli olmayan bir serüven. Vize istemeyen ülkelere gitmek için bile hangi adımların atılacağı konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor. Ülke içinde bir yere gitmekten farkı olmayan vizesiz ülkelere seyahat, kafa karışıklığı ve stres yaşamadan halledilebilecek kolaylıkta. Üstelik bazı vizesiz ülkelere pasaport olmadan yalnızca kimlikle bile seyahat edilebiliyor.

Son yıllarda Türkiye‘nin dünyanın birçok ülkesi ile gerçekleştirdiği ikili anlaşmalarla Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiği ya da kapıda vize alarak girebildiği ülke sayısı da arttı. Vize için evrak toplama derdi olmadan uçak biletini ayarlayıp yola çıkma özgürlüğü sunan vizesiz seyahat için hangi adımları takip edeceğinizi madde madde anlattım.

yurtdışına nasıl çıkılır

Yurtdışına Nasıl Çıkılır

1. Gideceğiniz ülkeyi seçin

Bu sayfayı okuyorsanız muhtemelen aklınızda şimdiden görmek istediğiniz bir ülke vardır. Vizesiz ülkeler içerisinden seyahat etmek istediğiniz ülkeye karar vermek, seyahatin en önemli adımlarından biri. Birçok kişi aklında farklı ülkeler olmasına rağmen vize başvurusu için istenen evrakları toplamakla uğraşmamak, para ve zaman harcamamak için rotasını vizesiz ülkelere çeviriyor. Hangi vizesiz ülkeye seyahat edeceğinize karar verdikten sonra gerisi oldukça kolay.

2. Pasaport çıkartın

Yurt dışına seyahat edecek kişiler için bir ön koşul olan pasaport, gideceğiniz ülkede sizi temsil eden bir kimlik belgesi. Türk vatandaşları Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışındaki tüm yurt dışı seyahatlerinde pasaport kullanmak zorunda. Yukarıda saydığım bu dört ülkeye ise TC kimlik kartı ile girilebiliyor. Bu yüzden vizesiz bir ülkeye seyahat etmeyi düşünüyorsanız ilk adım olarak pasaport çıkartmanız gerekiyor.

Malta

Serbia

3. Gerekiyorsa vize için başvuru yapın 

Türk vatandaşları dünyanın birçok farklı ülkesine vizesiz ya da kapıda vize alarak seyahat edebiliyor. Kapıda vize alacağınız ülkelerin bazıları için yanınızda vesikalık fotoğraf ve pasaport fotokopisi bulundurmayı unutmayın. Kapı vizesi ile seyahat edilen bazı ülkeler ekstra belge talebinde de bulunabiliyor. Seyahat öncesinde gideceğiniz ülkenin dış işleri bakanlığı web sitesindeki seyahat duyurularına ve gereken evraklara göz atın.

4. Ulaşım yönteminizi seçin

Seyahat edilecek vizesiz ülkeye karar verdikten sonra ulaşım yöntemini belirlemek gerekiyor. Hava yolu, kara yolu, demir yolu ve deniz yolu ulaşım alternatifleri arasında. Sınır komşumuz ve vize istemeyen ülkelerden İran’a demir yolu, Gürcistan’a kara yolu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz yolu, sınırımız olmayan birçok ülkeye ise hava yolu ile ulaşmak mümkün.

Seyahat yöntemini netleştirince uçak, feribot, otobüs, tren biletini alın. Kara yoluyla, kendi aracınızla da seyahat edebilirsiniz. Bu durumda aracınıza ait uluslararası geçerliliği olan sigortaya da ihtiyacınız olacak. Yurtdışına çıkmadan önce yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerektiğini unutmayın.

5. Konaklamanızı ayarlayın

Gidilecek ülkede konaklama halledilmesi gereken adımlardan biri. Eğer gideceğiniz ülkede eş, dost, akrabanız yoksa hostel, pansiyon, otel gibi yerlerden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Konaklama rezervasyonu, gireceğiniz ülkede pasaport polisinin sorabileceği sorular arasında. Kalacağınız gün kadar rezervasyonunuz olması gerekiyor.

Booking.com sitesini kullanarak rezervasyonunuzu yapın, çıktınızı alın. Airbnb de bir başka seçenek.

6. Çantanızı hazırlayın

Tüm ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra yolculuk için bir engel kalmıyor. Pasaport, uçak bileti, otel rezervasyonu ve yeteri kadar para ile vize istemeyen bir ülkeye gitmek mümkün. Tabi öncesinde sırt çantası hazırlamak gerekiyor. Ne kadar hafif bir sırt çantası veya bavul hazırlarsanız o kadar iyi.

7. Vizesiz ülkeye giriş

Yabancı bir ülkeye ilk adımın atıldığı yer gümrük kapıları. Ulaşım yöntemine göre havalimanı, liman, tren istasyonu ya da kara sınır kapılarından ülkeye giriş yaparken pasaport polisi belgelerinizi ister. Pasaportunuzu alıp içerisindeki fotoğrafa bakıp giriş kaydınızı yapan polis, gerekirse size seyahat amacınızla ilgili sorular sorabilir.

Bu sorular arasında dönüş bileti, konaklama rezervasyonu, maddi gücünüz ya da mesleğiniz gibi şeyler olabilir. Pasaport polisinin ikna olmaması halinde sizi ülkeye sokmama hakkı bulunuyor. Güleryüzlü ve sakin olun ve sorulan soruları cevaplayın. İngilizceniz yoksa yardım isteyin.

Yurtdışına çıkmak, Türkiye içerisinde bulunduğunuz yerden başka bir şehre gitmek kadar kolay. Stres ve kafa karışıklığı yaşamadan gerekli adımları takip ederek seyahatinizi kolaylıkla organize edebilirsiniz.

Serbia

58 Yorumlar

  1. Selamlar. Vizesiz bir ülkeye motosiklet ile gitmek istiyorum. Fakat illaki vize isteyen bir ülkeden geçmek durumundayım. Rotamın üzerinde olan her ülkenin vizesini almam mı gerekiyor ?

  2. Merhabalar belgrada bu ay sonu icin bilet aldik gidis -donus. Ayrica hostelworld’den hostel rezarvasyonumuzu da hallettik. Benim ilk yurtdisina cikisim olacak ve pasaportumun suresinin dolmasina 9 ay var. havalimaninda giriste herhangi bir sikinti yasama ihtimalim var mi? Ayrica en az ne kadar yanimizda bulundurmamiz gerekiyor 4 gunluk bir gezi icin? Ekstra hazirlamamiz gereken bir evrak var midir?

  3. Belcika’dan Turkiye’ye gelmek isteyen bir arkadaşım vardı, aslen bosnali. Uçak bileti aldığı halde kredi kartı olmadığı için yanında 900 Euro teminat nakit olmasi zorunlu olduğunu söylemişler.

  4. Berhaba ben bisiklet ile dünya turuna çıkmayı düşünüyorum. Pasaport çıkardım ve Avrupa kıtasından başlamak istiyorum. Schengen vize almak istiyorum ama en az 6 en fazla 1 sene veriyorlarmış ve ilk defa yurt dışına çıkacağım için en fazla 6 ay gibi bir vize çıkar. Peki yolda vize sürem bitince bulunduğum ülkeden tekrar yenileme imkanım var mı? Türkiye’ye dönmeden nasıl bir yol izlemeliyim?

  5. Merhaba,

    Hocam ben vizesiz hiçbir ülkeye giriş yapmadığımdan soruyorum. Mesela belgrad havaalanına indik, öyle elimizi sallaya sallaya girebiliyor muyuz şimdi? Sadece pazaportumuzu mu gösteriyoruz, girişte bir miktar para ödememiz gerekiyor mu? Bilgiler için Teşekkürler

      • Peki özel araç ile gidince, üzerinden geçtiğimiz ülkeler için vize alınıyor mu?
        Mesela sırbistana gideceğim. Orası vizesiz. Kara yolu üzerindeki ülkeler de vize almak mı gerekecek?

  6. Merhaba. Ben bahamalara tatil icin gitmeyi düşünüyorm bahmalara aktarmalı gidiyor bende fazla kalmayi dusunuyorum simdi sadece gidis bileti alsam olurmu zaten bahmalar da vizesiz 240 kalbiliyorsun ben sadece gidis bileti alabilirmiyim

        • Vizesiz ülkeye gitseniz dahi sorulduğunda yanınızda en az 200-300€ olmak zorunda, ya da az bir miktar para varsa eğer mutlaka kredi kartı göstermek zorundasınız. Genelde hiç sorulmaz. Schengen ülkelerine gidecekseniz eğer, zaten vize almak için hesabınızda para olması gerekiyor.

  7. Yeşil pasaportla çıkma durumunda kurumdan izin belgesi şart mı yoksa diğer pasaportluların da vizesiz girebildiği bir ülkeye o belge olmadan çıkabilir miyim ?

  8. Merhabalar, Fiji ye arkadaş ziyaretine ailemle (4 kişilik) 1 aylık gitmek istiyoruz vize istemiyor. Fakat Yeni Zelanda üzerinden aktarmalı gidecegim. Uçak biletleri cok pahalı olduğu için sadece tek gidiş bileti alsam Fiji’ye girişte ve ayrıca yeni Zelanda transit vize talebimi olumsuz etkiler mi?

  9. Merhabalar, 16 ocakta belgrada gitmeyi düşünüyorum. Yeşil pasaportluyum ama süresi 25 haziranda doluyor. 5 bucuk ay gibi bir süre var yani. Sırbistan için Pasaportun süresinin dolmasına en az 6ay olması koşulu var diye birşey okudum. Doğruluğu hakkında bir fikriniz var mı acaba?

    • Ülkenin sadece havalimanını kullanıyor olsan dahi alman gereken vize çeşidi. Normal vizeden farkı yok, başvururken transit vize için başvuruyorum diyorsun. Bu vize olmadan, aktarmalı uçuş yaptığın ülke transit vize istiyorsa eğer, oraya uçmana izin vermezler, vizeni göstermeni isterler.

    • & aylık pasaporta kimse vize vermez. Yukarıda yazılan bilgilere detaylıca göz at. Gerekli evrakları hazırlayabiliyorsan başvurabilirsin ve kimse vize alıp alamayacağını bilemez.

  10. Ohal sonrası cıkıs yapan arkadaslar varsa, sgk dokumunu e-devletten barkodlu almamız yeterli mi yoksa kurumdan ıslak imzalı mı istiyorlar? Cuma gunu vizesiz cıkısım olacak, işe giriş bildirgesi de lazım dediler, işyerinden müşavirimizin verecegi belgeler kafi midir acaba?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz