10 yıldan fazla süre yolda olduktan sonra oldukça ilginç sorularla karşılaşıyorsunuz. En çok karşılaştığım soru ise çanta hazırlama kuralları ile ilgili: Ne alayım, ne bırakayım, nereye koyayım… Çok fazla seyahate çıktım ama her geri döndüğümde aslında daha az eşyayla gidebileceğimi fark ettim. Sizi de bu sıkıntıdan kurtarayım ve öğrendiğim şeylerden bazılarını anlatayım.

Küçük bir sırt çantasıyla seyahat etmek her zaman için kolay ve esnek hareket etmeyi sağlar. Otobüs yolculuklarınızda çantayı kolaylıkla ayakların arasına alabilir veya koltuğun altına koyabilirsiniz. Tren yolculuklarında baş altına yastık olarak bile kullanabilir. Motosiklet kiralanarak yapılan gezilerde veya moto taksilerde kolaylık sağlar. Belki havalimanlarında bagaj check-in yapmaya bile gerek kalmaz. Şehri gezerken sırtı zorlamadan rahat hareket etmeyi sağlar.

sırt çantası hazırlama

Sırt çantası nasıl hazırlanır

İlk kez sırt çantalı geziye çıkanlar için ‘yanıma ne almalı’ , ‘çantaya ne koymalı’ sorusu kafa karıştırıcı olabiliyor. Gideceğiniz yer ve iklime göre sırt çantasına konulması gerekenler değişkenlik göstermekle birlikte, ne alacaksa alınsın, genel olarak şunlara dikkat etmeli.

1. Sırt çantasına koyacağın şeyler

Her yeni bağımsız gezginin en sık yaptığı hata, yanına çok fazla eşya almak. Her şeye karşı hazır olmak için çantana doldurduğun onca şey, her gün taşımak zorunda olduğun o çanta sana ağırlık yapmaya başladığı zaman aslında günlük zorlukların en büyüğünün bu olduğunu ve her şeye hazırlıklı olmadığını anlamış olacaksın.

Malta

Çok güçlü olsan bile ağır bir sırt çantası omuzlarına çok büyük ağırlık bindirecek ve tahminlerinden çok daha kısa süre içinde sırtında ağrılara sebep olacak.

Tabii ki bazı kişilerin daha ağır yükler taşımak zorunda olduğu durumlar var. Fotoğrafçı, müzisyen ya da dalgıç eğitmeni gibi kişiler ekstra ağır ekipman taşıyacaklardır.

Bu da onların tercihidir ve hiç şüphe yok ki bu ekstra ağırlıklar için yol boyunca çok küfür edecekler. Seyahat planlaması yaparken yanına 40 Lt’lik bir çanta almanın yeterli olacağını ilk önce kabullenmek gerek.

Yanına Alacağın En Temel Şeyler:

  • Sırt çantası
  • Giysiler (Sıcak ve Normal iklim için)
  • Rüzgâr ve suya dayanıklı hafif mont – nefes alabilen materyalden olmasına dikkat edin.
  • Soğuk ve yağmurlu havalarda montun altına giyebileceğin termal sweatshirt
  • 2x hafif uzun kollu t-shirt – sıcak ve sivrisineklerin çok olduğu geceler için
  • 2x hafif uzun seyahat pantolonu, yürüyüş yapmaya uygun. Fermuarlı ve şorta dönüşebilen modeller tercih edilebilir.
  • 3x t-shirt
  • 2x şort/etek
  • Çorap ve iç çamaşırı. 5-10 adet arası
  • Ayakkabılar – yürüyüş için tasarlanmış ama iyi bir yerde giyilecek kadar şık görünen
  • Sandalet – ayakkabı giymediğin zaman
  • Plastik terlik – Parmak arası ve flip flop diye de bilinir. Duş gibi yerlerde kullanmak için
  • İkinci bir çanta – hafif ve katlanabilen.
  • İlk yardım kiti – Bandaj, dezenfekte etmek için mendil, antiseptik krem, ağrı kesici
  • Güneş gözlüğü – İyi kalitede olmalı ve UV ışınlarından korumalı. Sokaklarda satılanların büyük bir bölümü sahte ve gözlerinizi hiçbir şeyden korumadığı gibi zarar da verebilir.
  • Mayo
  • Kulak tıkacı – 8-10 kişilik odalarda kaldığınızda horlama, kapı çarpma sesleri, hemen yanı başında ki yoldan gelen motor sesleri uyutmayabilir. Bunları kullanırsan herkes uyuma problemi yaşarken sen iyi bir uyku çekebilirsin.
  • Göz bandı – Çok fazla kişinin kaldığı odalarda ışık bir açılıp bir kapanır. Aynı şekilde otobüslerde de.

Olsa iyi olacak şeyler:

  • Hikâye kitapları – ciltsiz iki kitap. Birini okuyunca başka bir kitapla takas yapabilirsin. Hostellerde genelde kitap takas bölümü var
  • Akıllı telefonunda bir müzik uygulaması
  • Fotoğraf makinesi – DSLR olması şart değil, iyi telefonun varsa sadece telefon da yeter
  • Cep feneri – Başa takılabilen baş lambası çok daha iyi olur
  • Uyku tulumu – Yatacak yer bulamadığın ya da temizliğine güvenemediğin yerler için
  • İpek ya da pamuklu çarşaf – Obsesif ve hijyen takıntılıysan
  • Rehber – Eskiden Lonely Planet rehberi olmayanı gezginden sayılmazdı. Şimdi bloglar var ama ülkeleri ve coğrafyayı derinden tanımak istiyorsan Lonely Planet PDF rehberlerinden edin.
  • Koli Bandı – Basit ama sağlam olanından, elektrik bandıda olur ama uçağa alınmasına izin verilmiyor. Ne çok işe yaradığını tahmin bile edemezsiniz.
sırt çantası yerleştirme
2011-2012 arasında süren 2 yıllık dünya turunda sırt çantamdakiler

2. Sırt çantası hazırlamanın kuralları

Altın Kural: Yanınıza almayı planladığınız elbiselerin yarısını ve yine yanınıza almayı planladığınız paranın iki katını alın. Bunun ne kadar doğru bir karar olacağını anlatamam.

Bir çantaya sığacak kadar eşya alın. Fazla ve çok gerekli olmayan eşyaları taşıyıp belinizi zorlamanın anlamı yok.

Çantanın üzerine ‘Fragile’ (kırılacak eşya) etiketi koydurun. Bu şekilde çantanız diğer çantaların üzerinde olacak ve bagaj alım kısmında da ilk sıralarda çıkacak. Ayrıca standart görünümlü bir çantanız varsa tutacağına kurdele gibi basit bir işaret bağlayarak, kalabalık içinde daha kolay seçilmesini sağlayabilirsiniz.

Yanınıza üç tişört, üç şort ya da pantolon alın. Bu şekilde, az kıyafetle 9 farklı kombin oluşturabilirsiniz.

Şezlonga uzanıp kitap okumak çok havalı gözüküyor olabilir ama çantanızda yer açmak için tüm kitapları Kindle’a yüklemekten ve iPod kullanmaktan şaşmayın.

Diva gibi davranıp evdeki tüm eşyaları yanınıza almayın. Mesela her gittiğiniz yere saç kurutma makinesini götürmenize gerek yok. Konakladığınız yerlerde bu tip elektronik cihazları bulabilir veya ödünç alabilirsiniz.

Ceket ve kabanlar çok fazla yer kaplıyor ve ekstra ağırlık da yapıyor. Eğer Rusya, İzlanda gibi soğuk ülkelere gitmiyorsanız, üst üste birkaç kat giymek sıcak kalmak için yeterli. Böylece bagaja fazla para ödemekten de kurtulabilirsiniz.

Eğer yapabiliyorsanız kot pantolonlardan uzak durun. Aslında bu oldukça önemli, hatta bunu listede iki numaraya bile alabilirim. Kot pantolonlar çok çabuk kirleniyor, ağır ve kuruması uzun sürüyor. Pamuklular ve khakiler en iyi seçim.

Eğer değerli/önemli eşyaların günlük kullanacağın çantana sığmıyorsa yanına alma çünkü nereye giderseniz gidin, hırsızlık olabiliyor. Çok sıkıntı olsa da ben bilgisayar, kamera gibi eşyalarımın hepsini sırtımda ve -kalabalık yerlerde ne kadar aptalca görünürse görünsün- önümde taşıyorum.

Gittiğim her ülkede sabun, şampuan, çorap, tişört satılıyor. Sen de çantana koymayı unuttuğun ya da ağırlık yaptığı için taşımaktan vazgeçtiğin şeyleri gittiğin yerlerden alabilirsin.

3. Sırt çantası nasıl yerleştirilir

sırt çantası nasıl hazırlanır

Aslında çoğu zaman sırt çantamız düşündüğümüzden daha fazla kapasiteye sahip. Yanımıza ne alacaksak alalım onları çantaya nasıl yerleştirmemiz gerektiğini bilmemiz gerekir. Kıyafetlerinizi katlamak yerine yuvarlayarak yerleştirmeyi öğrenin, böylece daha az kırışır ve daha az yer kaplarlar.

Tamam, şimdi bütün bu kadar şeyi sırt çantasına koymayı başardın. Çanta toplamak birkaç ay sonra senin en doğal hareketlerinden biri haline gelecek ama şimdilik tabii ki çok yeni. Peki, nasıl toplamalı?

Basit bir teknik: En ağır ve az kullanılacak şeyleri en alta, hafif ve kısa süre içinde ihtiyacın olacağını düşündüğün şeyleri ise en üst taraflara koymalısın. Ve tabii ki sürekli kullanacağın rehber kitapları da kolay ulaşılabilir bir yerde olsun.

Dış Cep, Sırtçantanızın dış kısımlarında yer alan ceplere tuvalet malzemelerinizi koyun. Şampuanınızın akıp kameranızı, pasaportunuzu kullanılmaz hale getirmesini istemezsiniz. Açılınca çok gürültü yapmayan plastik poşetler içerisinde veya kapalı tuvalet çantaları kullanılabilir.

İç Arka Cep, Çantanızın en güvenli yeridir. Önemli evraklar, fotokopileri, pasaportunuz, banka kartlarınızı buraya koyun. Kilitli torba ve lastik inanılmaz derecede önemlidir. Bu evrakları mutlaka kilitli torbada bulundurun (poşette değil!). Ağızlarını katlayıp lastikle sabitleyin.

Çantanın Alt Bölümü, En az kullanacağınız şeyleri buraya yerleştirin. Kirlileriniz, giyinmediğiniz ayakkabınız, deterjan, ilk yardım malzemeleri buraya konmalıdır.

Hafif Kıyafetler, Kolay yıkanabilen ve kuruyabilen malzemeden yapılmış kıyafetler tercih edilmelidir. Nemli iklime sahip ülkelerde, güneşin zayıf olduğu zamanlarda kuruma işlemi zaman alır. Hafif kumaşlı kıyafetler hem çantamızı hafifletir hem ekstra kurutma makinesi masrafı vermeyeceğinden cüzdanımızın hafiflemesini engeller. Kot pantolon sırt çantasına girmemesi gereken kıyafetlerin başındadır.

Ayakkabı, Ayakkabı seçimi mutlu ayaklar için önemlidir. Madem dünyayı gezeceğiz en çok iş ayaklara düşüyor. Ortopedik ama mutlaka hafif ayakkabılar tercih edilmelidir. Tropikal iklime sahip veya yaz ayı yaşayan ülkeler için parmak arası terlik olmazsa olmazdır. Hem trekking de hem de gece dışarı çıkarken giyilebilecek multi fonksiyonel ayakkabılar tercih edildiğinde yanınıza her aktivite için bir ayakkabı almanıza gerek kalmaz. 1 ayakkabı ve 1 sandalet yeterlidir. Hareket halindeyken ağır ayakkabının giyilmesi çantayı hafifletir.

Beyaz Seviyorsanız Unutun, Çabuk kirlenmeyecek ve leke göstermeyecek renk ve desenler gezgin dostudur. Gri, haki renkler makbuldür. Gömlek giymeyi unutun.

Uyku Tulumu, Bildik manada kamp uyku tulumundan bahsetmiyoruz. Temizliğinden şüphe ettiğiniz hostellerde, sizin  yatak çarşafına temasınızı önleyecek, aynı zamanda olası yatak böceği ve sivrisinek ısırıklarından koruyacak ince dokulu uyku tulumları kaliteli bir uyku için uygun bir seçenek. İpek olanları hem çok hafif hem de yazın serin, soğuk havalarda sizi sıcak tutar.

Günlük Gezi, Günlük kısa geziler için asıl sırt çantanızın yanında, günlük kısa gezilerinizde gerek duyabileceğiniz şeyleri koyabileceğiniz küçük bir çanta bulundurun. Kamera, telefon, pasaport, cüzdan ve belki de laptopunuzu yanınıza alabileceğiniz büyüklükte olması yeterlidir. 20LT’lik çantalar bunun için idealdir.



Öğünü Ucuza Getirin, Özellikle pahalı ülkelerde yemek masrafları seyahatinizin ömrünü kısaltır. Yanınıza hafif çatal, bıçak, kase ve bardak almanız, bazı öğünleri daha ekonomik hazırlamanız için fırsat sağlar. Noodle ve bazı pratik menüler için çantanızda bulundurun. İnce kromdan veya bakalitten yapılan küçük boy cattle ise çantadaki en değerli parçalardan biridir. Yanınıza poşet çay ve kahve alın.

Kitap, Okumaya çok mu meraklısınız? Yanınıza sadece 1 kitap alın, gittiğiniz yerlerde yenisiyle değiştirin. Küçük boy basımları tercih edin. Lonely Planet gibi kitapları gittiğiniz hostellerde neredeyse bedavaya bulabilecekken dünya para vermeyin. Hem muhtemelen ağır diye yolda birine hediye etmeniz kuvvetle muhtemel.

9 Yorumlar

  1. Merhaba, öncelikle içeriğinizi ilgi ile inceledim ve çok sevdim,
    Söylediklerinizin çoğuna katılıyorum gerçekten de en elzem olanlar çananın alt kısmına konulmalı, beyaz kıyafetler yerine siyah tercih edilmeli ve noodle ile ak yaşanmalı 🙂 Önemli olan doymak 😀

    Bu arada bir tavsiye de benden, yaz alışverişlerini kışta, kış alışverişlerini yazda yapan biri olarak -çünkü ekonomi :(- aynı zamanda ikinci el kıyafet alıyorum, eğer sizde bakmak isterseniz bu siteyi öneririm; tarz2.com
    Sizin de bana önerileriniz olursa çok mutlu olurum. 🙂 Yeni yazılarınızı ve görüşlerinizi merakla beklemekteyim, sevgilerimle :*

  2. Sırt çantasını yerleştirirken bir önemli nokta da ağır malzemeleri sırta yakın ve alt kısımlara doğru koymak hafif malzemeyi dışa doğru yükseklere koymak büyük ölçüde faydalı olacaktır.
    Sırt çantasınıın şapka kısmına sürekli el altında bulunması gereken şarj aleti, fener, ilk yardım kiti gibi malzemeleri koymak da zaman kazandırır.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz