Tatil alışkanlıklarımız internet sayesinde çok hızlı değişti ve gelişti. Geçmişte nereye gideceğimize, TV’de gördüğümüz bir program önerisi veya arkadaşlarımızın tavsiyesi ile karar veriyorduk. Günümüz artık sosyal medya ve internet çağı. Instagram veya bir Facebook sayfasında gördüğümüz fotoğraftan ilham alarak nereye gideceğimize karar veriyor; uçak biletimizi ve otel rezervasyonumuzu internet üzerinden olduğumuz yerde yapıyoruz.
Geriye, gideceğimiz tatil yerindeki aktiviteleri planlamak kalıyor. Aşağıdaki 10 seyahat web sitesi, ister planlama aşamasında, ister seyahat sırasında seyahat deneyiminizi zenginleştiriyor, en azından benim için öyleler. Hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek için göz atın, beğendiklerinizi sık kullanılanlara ekleyin, arkadaşlarınızla paylaşın.
Seyahat Öncesi Ziyaret Etmeniz Gereken Web Siteleri
1. Skyscanner.com ile ucuz uçak bileti bulun
Ucuz uçak bileti bulmakta en çok kullandığım uygulamaların başında Skyscanner geliyor. Tatile çıkmaya karar vermenin öncesinin de öncesinde sitenin sayfalarında düzenli gezin. Hem seyahat ile ilgili pratik bilgiler sahibi olun hem de sevdiğiniz şehirlere uygun uçak bileti arştırın.
Uçuş fiyatları her an değişebildiğinden, sık fiyat hareketlerini yoğun günlük işleriniz arasında sürekli kontrol etmeniz pek mümkün olmayabilir. Bu değişimleri yakalamanın en iyi yolu Fiyat Alarmı (Price Alert) seçeneğini kullanmak.
Bırakın Fiyat Alarmı seçeneğini işaretleyin o sizin yerinize en düşük fiyatları bulsun. İstediğiniz yere uçak bileti bulmak için arama yaptıktan sonra arama sonuçlarının sol tarafta göreceğiniz “Fiyatlardan haberdar olun” linkini tıklayın. Gelen minik pencereye e-posta adresinizi yazın. İstediğiniz şehrin bilet fiyatı değiştiğinde size otomatik e-posta yollayacaktır.
2. Eventful.com ile etkinlik ve festival bulun
Eventful.com ile gideceğiniz şehirdeki etkinlikler konusunda size bilgiler veren bu siteyi de tatil siteleri listenize ekleyin. Şehirdeki konserler, sinema gösterimlerinden, kişilerin düzenlediği etkinliklere kadar nerede ne var hakkında bilgi almak için ideal. Gittiğiniz şehirde belki en sevdiğiniz şarkıcının ücretsiz bir konseri vardır kim bilir!
Tercihlerinizi seçerek size mail göndermesini de sağlayabiliyorsunuz. Diyelim sadece müzik etkinliklerine ilginiz var ve sadece bu konuda haberdar olmak istiyorsunuz, sadece müzik etkinlikleri size gönderiliyor.
3. Eatwith.com ile misafir olarak ailelerle yemek ye
İnternetin seyahat alışkanlıklarımızı nereye kadar değiştirebileceğinin en güzel örneklerinden biri olan eatwith.com, dünyanın farklı şehirlerinde, seyahat edenlerle ev sahiplerini aynı yemek masasında buluşturan bir web sitesi. Gidiyorsun bir şehre, o şehirde bir aileye misafir oluyorsun, onların hazırladıkları yemekleri yiyorsun, sohbetine ortak oluyorsun; karşılığında küçük bir ücret ödüyorsun.
Gidilen ülkenin mutfağını ev ortamında deneyimlemeyi sağlayan bu trend, hem sosyalleşme ve hem de yemek kültürünü bir araya getirmeyi başarmış. Ev sahibinin adresini, sunulacak menüyü, dahası kaç kişilik bir yemek olacağını önceden site üzerinden belirtip, ücretini ödeyebildiğiniz bir web sitesi.
Hem yerel mutfağı tanımak hem yeni dostlar edinmek hem de daha ekonomik şekilde akşam yemeği için nefis bir site. Adresi bul, sofraya otur, sohbete dal!
4. City-discovery.com ile günlük şehir turları
Gideceğiniz şehirde günlük turları aramak için en iyi sitelerden biri de city-discovery.com. Ne yazık ki Türkçe dil desteği yok, ama İngilizceniz iyiyse sorun yok. Gittiğiniz şehirlerin ulaşım kartları, hop on hop off otobüs turları veya çeşitli turlar hakkında hem bilgi alıp hem de rezervasyonunuzu gitmeden yapabiliyorsunuz.
Bu gittiğiniz şehirdeki turizm info ofislerinde veya acentelerde zaman kaybetmeden, hem de daha ucuza turları veya aktivite biletlerinizi almanız için çok kullanışlı bir site.
5. Rome 2 Rio ile nasıl gideceğini öğren
Bazense bir yere tam nasıl gidebileceğimizi bilmediğimizde Rome 2 Rio‘ya bakıyoruz. Bu site muhteşem! Başlangıç ve varış noktalarını yazdığınızda size ne kadara nereye nasıl gidersiniz, hangi olanaklar var hepsini gösteriyor.
Kapıdan kapıya nasıl gideceğinizi anlatan çok faydalı bir web sitesi. Bir yerden bir yere hangi ulaşım aracı ile, ne kadara gideceğinizi, tren, uçak, otobüs, taksi ya da feribot seçenekleriyle sunuyor. Napoli’den Milano’ya nasıl gidilir en uygun şekilde araştırırken çok yardımcı oldu. Ayrıca online araba kiralama servisi de sunuyor.
Seyahatlerde çok sık yer değiştiren, birçok yeri görmeyi sevenlerdenseniz ekleyin sık kullanılanlara. “Budapeşte’de Bratislava’ya en uygun nasıl ve ne kadar ücrete giderim” bilmiyorsanız işte bakacağınız yer Rome 2 Rio.
6. Accuweather ile gideceğin yerin hava durumunu öğren
Soru&Cevap sayfasından bana gelen en sık sorulardan birisi de “Filanca ayda falanca ülkede hava nasıl? “ ya da “Ağustos’ta Phuket hava durumu nasıl?” gibi sorular. Seyahate çıkacağınız şehrin hava durumunu öğrenmenin en güzel yolu işte bu web sitesi.
Haftaya Bali’de yağmur yağar mı yağmaz mı ben bilmem ama Accuweather bilir. Boracay Adası Eylül’de çok sıcak mı olur yoksa yağışlı mı, Accuweather benden daha iyi bilir. Ben de benzer sorulara bu siteye veya daha önce hazırladığım gezi rehberi yazılarıma bakarak veriyorum. Siteyi kullanırken dil tercihini Türkçe yapın, ayrıca ölçüyü de santigrat olarak ayarlayın.
7. Dropbox ile evraklarını sakla
Dropbox, en pratik bulut depolama (cloud computing) sitelerinden birisi. Peki benim seyahatimin bulut depolama ile ne ilgisi var diyorsanız cevabı basit; Dropbox’ı en basit haliyle bir dosya paylaşım platformu. Yani fotoğraflarınızı, müzik ve dokümanlarınızı yahut sık kullandığınız ve her zaman her an her yerde ihtiyaç duyabileceğiniz dosyaları depolayabileceğiniz bir yer.
Eskiden önemli dosyalar için yanımızda flash disk taşırdık, şimdiyse bir Dropbox hesabı bunun için yeterli. Buraya özellikle pasaport fotokopilerinizi, uçak biletlerinizin PDF dosyalarınız, önemli evraklarınızı depolayın. Seyahatte pasaportunuzu kaybettiğinizde, telefonunuzu çaldırdığında bakacağınız ilk yer olur.
Sevdiklerinize video veya fotoğraf göndermede de burayı kullanabilirsiniz. 2 GB ücretsiz depolama alanı veriyor ve bunu 16 GB kadar ücretsiz artırabiliyorsunuz. Mobil üzerinden Dropbox’ı kullandığınızda 500 MB’lik ek ‘Camera Uploads’ alanı veriyor, yani telefonunuzdaki fotoğrafları buraya otomatik ekleyebiliyorsunuz. Alternatif olarak Box, SkyDrive veya Yandex de kullanabilirsiniz.
8. GetYourGuide ile görülecek yerlere bilet al
“Dünyanın en popüler turistik yerleri için rezervasyon yaptırın” diye başlıyor web sitesi. Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi veya Vatikan Müzeleri’ne gideceksiniz ya da yolunuz Barcelona’ya düştü, La Sagrada Familia’yı ziyaret edeceksiniz, gidip de gişede saatlerce kuyrukta beklemeye gerek kalmadan GetYourGuide üzerinden biletlerinizi alabiliyorsunuz.
Dünya çapında 1940+ destinasyonda 20,000’den fazla tur ve aktiviteye dair biletleri almak mümkün. Paris Biletleri, Roma tur otobüsü turları, Barselona yürüyüş turları, New York biletler, Roma şehir kartları ve Kolezyum girişi en popüler kategorileri.
Gezeceğiniz yerlerin veya aktivitelerin siz gittiğinizde biletleri tükenmeden, daha uygun fiyata kolayca alın. Arama kutusuna gideceğiniz şehri yazmanız yeterli.
Şimde de sıra sizde! Seyahate çıkmadan önce en çok kullandığınız seyahat web siteleri hangileri. Önereceğiniz ipuçları neler? Aşağıdaki yorum kısmına önerilerinizi yazın lütfen.
Kemal Bey merhaba ben hiç yurt dışına gitmedim, yabancı dilim yok. Nerden nasıl başlıyacağımı bilmiyorum. Sizin sitenizi bugün keşfettim. Bana yol gösterebilir misiniz?
Yaz kış gezilip görülmesi yerler için sizin paylaşımlarınız fazlasıyla yetiyor
roomkita.com sitesi specific aramalar yapamıyor maalesef. Mesela, Selimiye’ye (Marmaris) gitmek istiyorum. Sadece oradaki otelleri listelemek istediğimde arama sonuçları dönmüyor. Daha doğrusu arama yapamıyorsunuz… Specific aramalar için booking.com üzerinden, biraz daha büyük tatil yerleri için ise roomkita.com iyi olabilir. rome2rio.com ise çok kullanışlı bir site.
Yerli projelere büyümesi için destek olmak lazım. Henüz belki tüm destinasyonları kapsamıyor, ama zaman içerisinde otel listesi genişletilecektir.
Benim en çok kullandığım site booking.com. Buradaki otel yorumlarına mutlaka bakıyorum, zaman zaman ben de yorum ekliyorum. Restoranlar için ise TripAdvisor.
günük tur yapılacak şeyler için türkçe http://www.gidello.com otel için http://www.hipmunk.com yerler için http://www.wishbeen.com
Ne kadar faydalı bir yazı olmuş. Hele eatwith.com’u ilk kez duydum süpermiş. Bayıldım. Acaba Free WIFI noktalarını gösteren de bir site var mı? Özellikle İngilizce konuşan olmayan şehirlerde bilgiye ulaşmak çok zor oluyor.
free wi-fi noktalarını öğrenmek için wi-fi finder aplication ı indirin, güzel bir uygulama… ayrıca maps.me ile de çevrimdışı internete bağlanmadan şehir haritasını takip edebilirsiniz.
Hipmunk, SeatGuru, AirfareWatchdog, Hotwire.com da benim önerilerim. 100 tane sayabilirim. 🙂