Dünya turu yapmak herkesin hayalini süslüyor. Hayatı oyuna dönüştürecek bir dünya turu tutkusuyla yanıp tutuşanlar için seyahatin maliyet göz önüne alındığında doğru bir planlama yapmayı gerektiriyor. Dünya turu belki de dünyanın en eğlenceli okulu ve oyunudur. Modern hayattan kopup macera dolu yolculuklara yelken açmayı kim istemez?

Paris’e gitsek mesela; Eyfel Kulesi’nden şahane manzaraya dalıp gitsek, Brezilya’ya gitsek mesela; salsa müziğinin insanı saran ritmine ve sıcaklığına kendimizi kaptırsak; Fiji’de sırtımızı bir hindistan cevizi ağacına dayayıp her yeri kızıla boyayan gün batımını izlesek; Great Ocean Reef’te, dünyanın en büyük mercan denizinde dalsak nasıl olur?

dünya turu

Motosikletle phuket turu yapsak, kendimizi bir popstar gibi hissedeceğimiz Jawa Adası’nın sımsıcak insanlarını ile oturup, kendinizi bir başka gezegende hissedeceğiniz Bromo Yanardağı manzarasını izlemek, Filipinler’in bembeyaz kumlu plajlara sahip El Nido’da tekne turlarına çıksak, Borneo ormanlarında orangutanlarla yürüsek, Yeni Zelanda’nın o eşsiz doğasında geride ne varsa unutsak ve yeniden doğsak…

Angkor Wat’ı, piramitleri, İnka tapınaklarını, Özgürlük Anıtını, Mona Lisa’yı görsek, Küba purosu içsek, Venedik’te gondol ile dolaşsak, dünyanın lezzetlerini tatsak…

Malta

Dünya Turu Yapmak

Aklında dünya turu (RTW-round-the-world) yapmak hayali olanlar, bu hayali nasıl gerçekleştirebileceğinizin adımlarını takip edin. Basit görünse de önce sizi yavaş yavaş yola çıkaracak ruh haline girmeniz gerekiyor. Kararlı olmanız ve hedef koymanız, bu yolda mutlak bir tutku ile ilerlemeniz gerekiyor. Yoksa diğer hevesler gibi dünya turu yapma fikri de gelip geçer.

1. Cesur olun ve dünya turu yapmaya karar verin!

2. Kafayı buna takın.

3. Plan yapın, dünya turu fiyatları için araştırmaya başlayın, bütçe hesaplayın.

4. Kullanışlı gezi bloglarını incelemeye ve takibe başlayın, ilham alın. Soru sorun.

5. Para biriktirin, ihtiyacınız olmayan şeyleri almayı bırakın.

6. Ailenize söyleyin.

7. Planlarınızı revize edin, geliştirin.

8. Daha çok biriktirin, daha çok tasarruf yapın, dışarıda kahve içmeyi bırakın.

9. Sadece yakın arkadaşlarınıza söyleyin, hepsine değil!

10. Planlarınıza tekrar göz atın ve geliştirin.

11. Aşılarınızı yaptırın.

12. Para biriktirmeye devam edin, dışarda yemek yemeyi bırakın.

13.  Kurtulun, ihtiyacınız olmayan eşyalarınızı satın.

14. İşinizden istifa edin!

15. Şimdi tüm arkadaşlarınıza söyleyebilirsiniz.

16. Hala satılacak şeyleriniz var, satın! (Sahibinden.com, Gittigidiyor).

17. Planınızı tekrar gözden geçirmenin zamanı, evet tekrar!

18. Asıl ihtiyacınız olan şeyleri satın almaya başlayın (sırt çantası gibi).

19. Ayrılmadan önce eşi dostu ziyaret etmeye başlayın.

20. Atılacakları atın, satılacakları satın veya bağışlayın (Freecycle)

21. Gereksiz kredi kartı, mail üyelikleriniz ve diğer aboneliklerinizi iptal edin.

22. Yapılacaklar listesini hazırlayın. Hala göreceğiniz insanlar var, satılacak eşyalar, alınacak şeyler ve yapılacak rezervasyonlar.

23. Blog veya Instagram hesabı açın ve aklınızdakileri paylaşın.

24. Havalimanına gidin ve oyun başlasın!

25. Asla arkanıza bakmayın!



Kimisi için hayal olan bu şeyler, aslında belki bir adım ötemizde bizi bekliyor olabilir. Sadece ‘Ben bunu yapabilirim’’demek ve cesaret sahibi olmak yeterli belki de.

Dünya Turu Fiyatları

Dünya turu fiyatları için net bir şeyler söylemek kesinlikle zor. Bu masraflar her zaman kişiye, seyahat tarzına, esnekliğe ve pazarlık yeteneğinize göre değişkenlik gösterecek tabi. Dünya turu fiyatları ve masrafları için net bir şey duymayı kimseden beklemeyin. 

Eğer sırt çantanızı alıp özgürce yola düşüp keşfetmeye çıkacaksınız aylık ortalama masraflarınız 3,000-4,000 TL tutabileceğini söyleyebilirim.

Yanınızda konaklama masraflarını paylaşabileceğiniz partneriniz varsa bu maliyetlerin daha da düşmesini sağlayabilir. Diğer yandan dünya turu ülkeleri arasındaki geçişleri hep uçakla yapmayı düşünen, otelde kalmaya meraklı konforuna düşkün birisiyseniz aylık masrafların 10,000 TL ve yukarısı tutabileceğini söyleyebilirim.

Dünya turu için ayrılacak para, hem ne kadar uzağa, hem de ne kadar süreyle yolda kalabileceğini belirleyecek. Gidilecek yerdeki günlük harcamalar ve uçuş masrafları her şehre veya kıtaya göre değişkenlik göstereceği aklınızda bulunsun. Öncelikle dünya turu masraflarını birkaç kategoriye ayırmak gerekiyor.

Dünya Turu Fiyatları

Aslında tüm hayatımız boyunca edinmemiz gereken önemli bir alışkanlık var; ‘Para tasarrufu yapmak!’. Sadece seyahat etmek için değil, birikim yapmak bir yaşam tarzı haline gelmeli. Öngörülemeyen olayların gelişmesi durumunda daha soğukkanlı refleksler almanıza faydası olur.

Seyahat planlıyorsanız eğer, rotanızdan ve seyahat süresince yapabileceğiniz aktivite harcamaları için de bu para gerekecektir. Kendinize bir tasarruf hesabı açın ve elinize geçen aylık paranın istisnasız belli bir kısmını bu hesaba yatırın. Kalan para ile geçinmeye çalışın.

İster bir hafta sonu gezisine çıkın, ister yıl boyunca sürecek bir dünya turuna, harcamayı düşündüğünüz parayı hesaplamanız gerekir. Özellikle de uzun süreli seyahat etme düşüncesindeyseniz, eğer seyahat bütçenizi planlamazsanız, seyahatiniz tahmin edilenden daha kısa sürede sonlanabilir.

Seyahatte harcayacağınız ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence ve diğer masraflar konusunda bir hesaplama ve çalışma yapmanız gerekiyor. Eğer bütçeniz düşükse şimdiden çalışmaya başlayın! Deneyimlerime dayanarak, size önereceğim bazı ipuçlarına göz atın.

Ulaşım

Uçak, otobüs, tren ve taksi fiyatlarını kapsıyor. Kıtalar arası uçuşların her zaman pahalı olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Seyahat ederken pahalı ulaşım araçları yerine otobüs ve tren gibi nispeten ucuz yolları kullanmak ulaşım masraflarını düşürmek açısından önemli.



Yolculuk ve yolda olmak başlangıçta zor veya yorucu gelebilir. Dünya turu sürerken, gidilen her yeni destinasyondaki keşifler ve heyecanlar, zamanla ulaşımdaki güçlükleri gölgede bırakacağını söyleyebilirim. Keyifli bir macera için kim biraz olsun zorluk çekmek istemez?

Seyahate çıkmadan aylarca öncesinden (en az 3 ay) başlayarak, seyahate gidilecek ilk ülke veya alternatif rotadaki ülkelere uçak bileti aramaya başlayın. Bunu bıkmadan günlük alışkanlık haline getirin.

Ucuz uçak bileti bulma konusunda önünüze pek çok alternatif sunan bu mobil uygulamalar ve web siteler da bilet aramakla kaybedeceğiniz zamanı en aza indirme konusunda oldukça iddialı.

Düşük bütçeli havayolu firmaları, sahip olduğunuz kabin bagajı dışındaki valizlerinize ekstra ücret uygular. Düşük bütçeli havayolu firmalarında bagaj limiti 10-15 kilo civarında. Seyahatinizde sadece ihtiyacınız olabilecek şeyleri yanınıza alın. Gereksiz yere ağır valiz taşıyıp, fazla bagaj ücreti ödemeyin.

Gittiğiniz şehirde de taksi kullanmak yerine toplu taşıma araçlarını kullanın, işin kolayına kaçmayın. Şehirde ister 1 gün kalın ister 1 hafta, o şehrin ulaşım ve müzelerinde kullanabileceğiniz şehir kartlarından alın. Ulaşım maliyetinizi azaltın. Bu özellikle Avrupa şehirlerinde olmazsa olmaz bir alışkanlık olsun.

Konaklama

Dünya turu maliyetini etkileyen faktörlerden biri de kalacak yer masrafları. Masrafları iyi yönetmek ve olduğunca çok yolda olabilmek için yıldızlı otellerden uzak durup hostel tarzındaki konaklamaları tercih edin. Hostel nedir bilmeyenler linki tıklayarak başlayabilir.

Günümüz hostelleri artık hem daha modern hem daha tarz. Çoğu tasarımıyla pahalı otellere göre hem daha samimi hem de daha sosyal ortamlar sağlıyor. Dünyanın çoğu yerinde 5-20€ arasındaki fiyatlarıyla konaklama bütçenizle de dost yerler hosteller. Mutlaka deneyin.

Hosteller diğer gezginlerle sosyalleşmek, bilgi ve ilham almak için de en iyi yerler. Hiç hostel deneyimi olmayanların, aynı odayı başkalarıyla paylaşma düşüncesi belki biraz garip veya rahatsız edici gelebilir, ancak 2 yıl boyunca durmadan seyahat eden birisi olarak söyleyebilirim ki hosteller gezgin dostu en iyi konaklama yerleri.

Dünya turunda öncelik konfor olmamalı, yeni yerler görmek, dünyamızın inanılmaz güzelliklerine şahit olmak, farklı kültürleri anlamak ve yeni arkadaşlarla tanışmak konfordan ödün vermeye kesinlikle değen şeyler.

İster otelde kalın, ister tatil köyü ve resort, isterseniz pansiyon veya hostel, her zaman uygun, daha da uygun konaklama bulmak mümkün. Nasıl ki uçak bileti konusunda önceden araştırmanızı önerdiysem aynısını otel için de yapın.



Booking.com, hotelscombined.com ve trivago.com gibi siteleri kullanıp en uygun otelinizi bulun ve fiyatlarını karşılaştırın. . Bütçem dar diyorsanız hostelleri deneyin. AirBnB, Couchsurfing ve HelpX gibi alternatif konaklama seçeneklerine göz atın.

Hatta bedava konaklamak bile mümkün. Couchsurfing, dünyanın en popüler misafirperverlik ağı. Milyonlarca üyesi olan Couchsurfing’e üye olun ve gideceğiniz şehirlerde sizi ücretsiz misafir edecek seyahat sevenlere misafir olun.

Yeme ve içme

Şüphesiz kaçılamayacak masraflardan birisi de yeme-içme masrafları. Dünya turu yepyeni lezzetlerin, yöresel kültüre ait hiç bilinmeyen yemeklerin keşfedilmesi için yeni kapılar açar. Damak tadını değiştirmek kolay değil, ancak yeni lezzetlere de açık olmak gerek.

Seyahatlerde pahalı restoranlarda yemek bütçeyi alt üst edeceğini zaten biliyorsunuz. Deneyimli gezginlere, iyi ve ucuz yemek nerede yenir diye sorsanız size gösterecekleri 2 adres var; sokak tezgahları ve yerel pazarlar (market).

Gittiğiniz şehrin lüks turistik restoranlarından uzak durun. Özellikle o şehrin ünlü gezilecek yerleri civarındaki restoranlar her zaman daha pahalıdır. Şehrin ana caddelerinin biraz daha dışında yer alan, yerel halkın da takıldığı restoranlarda yiyin. Hostelde veya AirBnB evinde kalıyorsanız yemeğinizi kendiniz pişirin.

Restoranda 10$’a yemek yerine, sokak tezgahında 2$ vererek nefis bir yemek yemek mümkün. Ben sokakta yemem diyenlerin dünya turunun daha kısa süreceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Ucuz seyahat için hostelde kalıp, marketten alacağınız şeyleri pişirmeniz mümkün. Yine birçok markette hazır paketlenmiş günlük yiyecekler satılıyor ucuza. Atın çantanıza. Olmadı biraz diyet yapın, forma girin böylece.

Aktiviteler

Bu kişiye göre çok farklı olabilecek diğer bir dünya turu masrafı. Kimisi için sadece şehirleri ve tarihi, kültürel yerleri görmek yeterli olabilir. Bu durumda ulaşım ve giriş ücretleri dışında fazla bir masraf olmaz.

Ancak kimimiz de şehrin güzelliklerini keşfetmenin ötesine geçerek, faklı aktivitelerle eğlenerek macera da yaşamak isteyebilir. Tekne turları, dalış, kaya tırmanışı, bungy jumping, paraşütle atlama, safariler, kanoyla dolaşma… gibi birçok farklı aktivite maceracı gezginlerin seyahatlerinde olmazsa olmazı.

Dünya turunda kendinize bir iyilik yapın ve daha önce hiç yapılmamış aktiviteleri yapma şansını kendinize tanıyın. Korku veya endişeye gerek duymadan aktivitelerden faydalanın. Bali’ye gidip dalış, Tayland’da gidip fil safarisi, Borneo’ya gidip trekking yapmadan geri dönmemeli.

Diğer masraflar

Yukarıdaki masrafların dışındaki çamaşırları yıkatmaktan tutun, diş macunu ve şampuana, vize ücretlerinden, yeni sandalet almaya kadar olan masrafları söyleyebilirim. Bu masraflar diğer masrafların yanında oldukça küçük olur tabi.

Dünya turuna çıktığınızda mutlaka not defterinize veya akıllı telefonunuzun not kısmına; yada daha da iyisi Awesome Note veya Evernote gibi uygulamalardan birine, o ülkeye dair yaptığınız her kuruş masrafı not edin.

Ülkeye adımınızı attığınız andan başlayarak harcadığınız her kuruşu not etmekten çekinmeyin ve haftalık periyotlarla ne kadar masraf yaptığınızı kontrol edin. Bu şekilde en çok masrafı hangi kategorinin tuttuğunu, bu şekilde devam ettiğinizde daha ne kadar yolda olabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Unutmayın, dünya turu eğlenmek, öğrenmek ve heyecan duymak anlamına geliyor. Elinizdeki bütçeyi iyi yöneterek dünya turu süresini uzatmak ve keşfetmekten ödün vermemek sizin elinizde. Bir gün gezinizi sonlandırıp da eve döndüğünüzde keşke şunu da yapsaydım dememek için, karar verirken iyi düşünmek şart. Gerekirse yeme-içme ve yol masraflarından kısıp aktiviteye daha fazla bütçe ayırmak en iyisidir.

Seyahat etmeniz için iki şey gerekiyor, öncelikli olarak cesaret ve sonrasında da para bize lazım. Para kazanmayı belki hepimiz becerebiliyoruz, ama asıl iş cebimizdeki parayı yönetip, sürdürülebilir bir bütçe sağlayıp yaşam kalitesini artırmak önemli. Bu konuda bilinçli olabilmek için gerekirse eğitim de alın. Aksi halde büyük emeklerle kazanılan paralarımızı kolayca kaybedebiliyoruz.

Finansal planlama yapmayı öğrenip, finansal geleceğinizi garanti altına almak için bu tür eğitimlere katılın. Bütçe yapmanın yararları, tüketim, gelir, tasarruf, birikim, borç gibi temel kavramları öğrenmek, tasarruf ve para biriktirmenin yararları ve birikim planlaması kavramlarını işin uzmanlarından öğrenin ve hayata geçirin.

Dünya turu fiyatları için net bir şeyler söylemek çok zor. Hostelde uyuyun, kendi yemeğinizi pişirin veya sokakta yiyin, halk otobüslerine binin veya yürüyün, trene binin. Diğer yandan size her hatırladığınızda heyecan verecek ve yaşıyor olduğunuzu anımsatacak aktivitelerden kısmayın. Dalış yapın, trekkinglere gidin, yanardağa tırmanın, tekne turuna çıkın… Keşfedin!

Dünya turu yapmayı düşünenlere tavsiyeler

Dünya turu tavsiyeleri
HaLong Bay, Vietnam

1. Önyargılarınızı evde bırakın.

2. Yeni şeyler öğrenmeye açık olun. İlginç şeylerle karşılaşacaksınız, asla yargılamayın!

3. Esnek olun, esnek olun, esnek olun.



4. Evde olan şeylerin olmasını beklemeyin.

5. Gittiğiniz ülkelerin temel kelimelerini öğrenin ve kullanın.

6. Kültürel şoklara hazır olun, heyecanlanın. Farklılıklar ve renkler güzeldir.

7. Güler yüz ve saygı evrenseldir, gülümseyin, gülümseyin, gülümseyin..

8. Asla bağırmayın. Muhtemelen dediğinizi anlamıyorlardır.

9. İngilizce bilmedikleri için kimseyi yargılamayın. Nerede olduğunuzu hatırlayın.

10. Pazarlık yapın, bilmiyorsanız bile deneyin.

11. Yerel kültürlere ve inançlarına saygı duyun. Orada ziyaretçi olduğunuzu unutmayın.

12. Partiye, eğlenceye evet, ama kendinizi fazla kaptırmayın.

13. Ülkeniz ve kültürünüz hakkında iyi izlenimler bırakın. Kültürünüzü paylaşın. Bunu yaparken kibirli ve üstünlük taslayıcı sakın olmayın.



14. Turistik rotaların dışındaki patikalara da sapın. Farklı bakış açıları ve deneyimler kazandırır.

15. Otuz kırk ülke gezdiniz diye havalara girmeyin, mütevazi olun. Yıllardır yolda olanlarla karşılaşacaksınız.

16. Yolda karşılaştığınız diğer gezginlerden bilgiler alın, ancak kendi fikirlerinizle hareket edin. Bu sizin seyahatiniz, onların değil!

17. Yerel yemekleri tadın, sokak tezgahlarından yiyin. Sizi öldürmez, para tasarrufu yaparsınız.

18. Konforunuzdan ödün verin, tahammül sınırınızı genişletin. Bu adapte olmanızı geliştirir.

19. Yardıma ihtiyacınız olduğunda sormaya çekinmeyin. Dil bilmiyor olsanız dahi deneyin.

20. Saygılı bir şekilde hayır diyebilmeyi öğrenin.

21. Yerel insanların arasına karışın, onlarla sohbet edin. İnanılmaz deneyim olacaktır.

22. Sizi zorlayan veya endişelendiren şeylerin üzerine gidin ve her gün bir konuda kendinizi biraz daha geliştirin.

23. Festivallere ve yerel eğlencelere, yerel insanların anlayışıyla bakın ve aralarına karışıp onlar gibi kutlayın.



24. Diğer dinler ve inançlar hakkında yeni şeyler öğrenin. Onlara inanmanız gerekmiyor, belki sizin inandığınız şeyleri geliştirir.

25. Yalnız seyahat ediyorsanız tek başınasınızdır, yalnız değil! Diğer gezginlerle düşüncelerinizi ve hislerinizi paylaşın. Kendinizi arkadaş ortamında hissedeceğinize eminim.

26. Google Map gibi teknolojilere her zaman güvenmeyin. Sizi yarı yolda bırakabilir veya kaybolabilirsiniz. Kaybolmamak için klasik yöntemleri de kullanmayı ihmal etmeyin.

27. Yerel olun yerli olun, turist gibi kalmayın. Yerel yemekler yiyin, halk otobüsüne binin, yerli halkın işlettiği otel veya hostellerde kalın.

28. Bazı yerlere daha çok zaman ayırın, her yönüyle keşfedin.

29. Pasaportunuzu koruyun, pasaportunuzu koruyun, pasaportunuzu koruyun.

30. Seyahat sigortanızı yaptırın, ancak ona pek de güvenmeyin.

31. Güvende olduğunuz ve sağlık açısından zarar görmediğiniz müddetçe başınıza gelen kötü şeyleri dünyanın sonu olarak görmeyin. Eğlenmenize bakın.

32. Çömelerek tuvaleti kullanmayı bilmiyorsanız öğrenin, söylenmeyi bırakın. Çantanızda tuvalet kağıdı taşımanın normal bir şey olduğunu anlayın.

33. Yavaşlayın

34. İçtiğiniz suya dikkat edin

35. Fotoğraf ve video çekin

36. Hareket edin

37. Yerel insanlara her zaman güvenmeyin

38. Hayatınız boyunca belki bir defa deneyimleyebileceğiniz fırsatlar ve olaylarla karşılaştığınızda yüz çevirmeyin, deneyin. Onlar asla unutamayacağınız hikayelerinizdir.

Yol ise en iyi öğretmeniniz olacak.

Her şey bir yana öğrenmenin en güzel yolu hatalar yapmak ve onlardan dersler çıkarmaktır. Hata yapmaktan korkmayın, keşfedin!

155 Yorumlar

  1. Merhaba herkese ben de işi gücü bırakıp dünya turu yapmayı düşünüyorum meslegime dönmemek üzere ( Öğretmenim🤡) tek başıma cesaretim yok ve çevremde benim gibi düşünen de yok . Bi planlama yaparak çıkmayı düşünüyorum dilimi de geliştirip..Ben gibi düşünenlere iletişime geçmek istiyorum insta adresim ozge_han65 ..Sevgiler..

  2. Merhaba arkadaşlar yorumları okudum hepsi birbirinden güzel umarım hepimiz hayallerimizi yaşarız benimde var Bi hayalim tabiki dünya turu ama bunun içinde hiç yoktan biraz tecrübe biraz para olması gerekiyor bende bu süre zarfında önce bir kaç yürüyüş yolu var mesela likya yolu karia yolu gibi buraları yürümek istiyorum Nisan ayında başlamayı düşünüyorum bu rotaları yürüdükten sonra Türkiye turu sonrasında inşallah dünya turu diye bir planım var bana eşlik etmek isteyenler 05311042861 bu numaradan ulaşabilir umarım yüzünden gülümseme hiç eksik olmaz sevgiyle kalın…

      • Benim 2 Youtuber arkadaşım var ben de yola çıkmayı düşünüyorum. Aslında benimde sadece sıkıntım çıkmak o kadar. Kalan her şey kolay 4 yıldır yolda olan 1 çift var zaten onların tecrübesi ile sıkıntı yasamadan devam edeceğim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz