Yeşil pasaport, kamu kurumlarında kadrosu birinci, ikinci veya üçüncü derece çalışanlar veya bu dereceden emekli olanlara veya bu derecelerden emekli olanlara verilen bir pasaport çeşidi. Yine TBMM eski üyelerine ve eski bakanları ve belediye başkanlarına da veriliyor. En fazla 5 yıl süreyle düzenleniyor.

Yeşil Pasaport Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler haricinde, yeşil pasaporta vize istemeyen birçok ülkeye de vize almadan giriş hakkı oluyor. Bu pasaportunuzla yaklaşık 160 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyorsunuz. Avrupa’ya gidecekseniz Schengen vizesi almak zorunda kalmıyorsunuz, masraflardan ve bıktıran uğraşlardan kurtuluyorsunuz.

yeşil pasaport

Yeşil Pasaport Nedir

Yeşil Pasaport, sadece devlet memuru olanlara veya bazı özel durumu sağlayanlara verilen bir pasaport çeşidi. Yeşil pasaport, renginin yeşil olmasından dolayı yeşil pasaport adıyla bilinse de asıl adı hususi pasaport. Pasaport nedir blog yazımda pasaport renkleri ve çeşitleri hakkında bilgiler paylaşmıştım. Fakat her devlet çalışanı bu pasaportu alamıyor.

Tüm pasaportlarımız içerisinde en fazla ülkeye giriş imkânı sunan yeşil pasaportu almak için bazı kriterleri de sağlamak gerekiyor. Yeşil pasaport herkese verilmiyor. Devlet memurlarının birinci, ikinci veya üçüncü derecede olmaları şartı var. Hem kadrolu hem de sözleşmeli devlet memurları ilgili dereceye gelince yeşil pasaport başvurusu yapmaya hak kazanıyorlar. Kimler yeşil pasaport alabiliyor ona bakalım:

Malta

Serbia

  • Kadrosu birinci, ikinci veya üçüncü derece çalışanlar veya bu dereceden emekli olanlara
  • Birinci kademe il ve ilçe belediye başkanlarına
  • Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası, Türk Telekom çalışanlarına
  • TBMM eski üyelerine ve eski bakanlara
  • Yukarıdaki şartları taşıyanların eşlerine
  • Evli, iş sahibi olmayan veya öğrenimine devam eden 25 yaş altındaki çocuklarına
  • Evli ve iş sahibi olmayan bedensel, zihinsel engeli nedeniyle sürekli bakıma muhtaç çocuklarına yaş sınırı olmaksızın verilebiliyor.

Yeni çıkarılan yasayla ihracat yapan iş adamlarına da yeşil pasaport vermesi onaylandı. Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport verilebiliyor.

Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmadan 1 kişiye, 10-25 milyon dolar arasında olan firmadan 2 kişiye, 25-50 milyon dolar arasında olan firmadan 3 kişiye, 50-100 milyon dolar arasında olan firmadan 4 kişiye, 100 milyon doların üstünde olan firmalarda ise 5 yetkiliye yeşil pasaport verilebiliyor.

Yeşil pasaportu hak eden ebeveynlerin çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Ancak çocukların herhangi bir işte çalışmıyor olması, bekar olması, ailesiyle aynı evde yaşıyor olması, 25 yaşını doldurmamış olması gerekiyor.

Öğrencilerin de okullarından alabilecekleri e-imzalı veya ıslak imzalı veya e-devletten alınmış öğrenci belgesi başvuru için gerekiyor. Stajyer olarak çalışanlar SGK’dan ıslak imzalı kaşeli mühürlü stajyer olduğunu gösterir belge alması gerekiyor.

Çocuklarınız için yeşil pasaport başvurusu yapacaksanız eğer, 18 yaşından küçük çocuğunuz için muvafakat ve vekâleti sunmanız şart. 18 yaşından büyük çocuğunuz için ise noterce tanzim edilen vekâlet şart. Reşit olmayan çocuğunuza her pasaport aldığınızda yeniden muvafakatname vermeniz gerekiyor. Pasaport çıkarılacak çocuklar hangi yaşta olursa olsun yanınızda olması gerekiyor.

Çocuk için verilen vekalet yazısında; “Hususi damgalı pasaport talebinde bulunduğum 25 yaşını tamamlamamış çocuğum/çocuklarımın öğrenci olduğunu, herhangi bir işte çalışmadığını, evli olmadığını beyan edip ayrıca hususi damgalı pasaport hakkımdan yararlanmasına izin veriyorum” yazılması gerekiyor.

Yeşil pasaport alacak eş için ise “Eşimin hususi damgalı pasaport hakkımdan yararlanmasına izin veriyorum” şeklinde dilekçe yazılması gerekiyor. Anne ve baba boşanmış ise velayet kimdeyse onun muvafakati aranıyor. Bu blog yazımda sorunuzun cevabını bulamadıysanız yorum kısmından sorun veya şu resmi bilgilendirme sayfası linkini tıklayın.

Yeşil Pasaport Almak İçin Gerekli Evraklar 

İçişleri Bakanlığına yazılmış yeşil pasaport talep yazısı hazırlıyorsunuz. Formu indirmek için tıklayın. Eğer çalışıyorsanız yeşil pasaport talep formunu doldurduktan sonra çalıştığınız kurumun İl Müdürlüğü veya Bölge Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğünde yetkili kişiye onaylatıyorsunuz. Emekliyseniz talep yazısını yine emekli olduğunuz kurumdan onaylatmanız gerekiyor.

  • Onaylanmış yeşil pasaport talep yazısı
  • TC Kimlik Kartınızın aslı
  • Varsa daha önceden alınmış pasaportlarınız
  • 1 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
  • Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname almaları şart.

Yeşil pasaport başvuru işlemleri il nüfus müdürlükleri aracılığıyla önceden randevu alınarak yapılıyor. İster ilk defa çıkarın ister yeşil pasaport yenileme başvurusu yapın, her durumda yukarıdaki belgeler isteniyor.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır

1. Pasaport randevusu alın

Yeşil pasaport çıkarmak isteyenlerin ilk olarak pasaport başvurusu için randevu almaları gerekiyor. Yeşil pasaport başvuruları yalnızca il nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Başvuru yapmak isteyenlerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Pasaport Randevu Sistemi web sitesi ya da Alo 199 randevu hattı üzerinden randevu almaları gerekiyor.

Başvuruda hangi şehirde ikamet ettiğinizin bir önemi yok. En yakınızda olan, kolaylıkla ulaşabileceğiniz herhangi bir şehirdeki nüfus müdürlüğünden başvuru yapabilirsiniz.

3. Yeşil pasaport defter bedelini ödeyin

Yeşil pasaport alma işlemlerinde herhangi bir harç bedelleri yatırılmıyor, sadece pasaport defter bedeli yatırılıyor. Yeşil pasaport başvurusuna gitmeden önce yeşil pasaport defter bedelinin anlaşmalı bankalara ya da vergi dairelerine yatırılması gerekiyor.

Ödemeden sonra dekontu almak ve bu dekontun üzerinde tahsil edildi kaşesinin basılması şart. 2020 yılı pasaport defter bedeli olan 160 TL, Hazine ve Maliye Bakanlığının İnternet Vergi Dairesinin ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden banka ya da kredi kartı kullanılarak yatırılabiliyor. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmiyor.

Pasaport defter bedelini tahsil eden anlaşmalı bankalar ise Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, Burganbank, Fibabanka, Finansbank, HSBC, ICBC, ING Bank, Kuveyt Türk, Odea Bank, Şekerbank, Turkishbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans, Garanti Bankası, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım ve PTT.

3. Yeşil pasaport için gerekli evrakları hazırlayın

Yeşil pasaport başvurusunda başvuru sahibinin hazırlaması gereken bazı evraklar bulunuyor. Nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartının aslı, 1 adet biyometrik fotoğraf, pasaport defter bedelinin ödendiğine dair makbuz ya da dekont, kurumdan onaylattığınız hususi damgalı pasaport talep formu, öğrenciler için öğrenci belgesi, varsa eski pasaport, engelli çocuklar için ise sağlık raporu.

4. Randevunuza gidin

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden yeşil pasaport başvurusu için randevu alınan gün ve saatte ilgili müdürlükte hazır olmak gerekiyor. Randevu saatinde başvuru bankosuna hazırladığınız evraklar ile başvurarak parmak izinizi de verdikten sonra işleminiz sona eriyor.

Başvuru sırasında yeşil pasaportunuzun size ulaştırılacağı adres bilgisi isteniyor. Verdiğiniz adrese pasaportunuz PTT Kargo aracılığıyla 10 iş günü içerisinde ulaştırılıyor.

Yeşil pasaportu aldınız, hayırlı olsun. Sadece yurtdışı çıkış harcı yatırıp, uçak biletinizi alıp mutlaka otel rezervasyonunuzu yaptırarak artık birçok ülkeye elinizi kolunuzu sallayarak girebilirsiniz. Tabi bu o ülkeye kesin gireceğiniz anlamına gelmiyor.

Bazı ülke pasaport polisleri yeşil pasaportu görünce şaşırıp sizi daha çok sorgulayabilirler. Birçok ülkeye gitmeniz için en pasaportunuzun geçerliliğinin en az 6 ay olması gerekiyor. Pasaport kontrolündeki memurun hassasiyetine bağlı, yine de riske girmemek için son 6 ayı kalmış pasaportunuzu yenileyin.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz