Anadolu, dünyanın en çok hikaye barındıran, tarih boyunca yerleşim yeri olagelmiş büyüleyici bir kara parçası. Anadolu coğrafyasını süsleyen dağların ve tepelerin arasında, ovalarda veya deniz kenarında kurulmuş, hikayesi ile bizlerin ilgisini çekmeye çalışan köylerimiz var. Birçoğu sade ve kendi halinde görünen köylerimiz, derinlerine indiğinizde her biri size bağrındaki hikayelerini ve zenginliklerini sunuyor.

Köylerin bazıları artık yeni mahalli idareler kanunlarına göre köy vasfından çıkarılıp bir çoğu belki belde veya mahalle oldu. Olsun, bunlar benim gözümde köy hala. Turizm veya tatil alışkanlıklarımızı deniz, güneş ve kum kısır döngüsünden kurtarıp, kültürel gezilere çıkıp ülkemizin güzelliklerini keşfetmenin zamanı gelmedi mi?

Türkiye’de Görmeniz Gereken 10 Köy

Mustafapaşa Köyü, Kapadokya

Ürgüp’e yalnızca 5 km uzaklıkta olan, Sinasos adıyla da bilinen Mustafapaşa Köyü, 1924’e kadar Türkler ile Ortodoks Rumların bir arada yaşadığı bir yerdi. Kapadokya dokusunun en iyi örneklerinden birisi olan köy, yakın dönem Anadolu tarihinin önemli olaylarından mübadeleye yakından tanıklık etmiş.

Selanik’ten göç eden halkın yaşadığı ve Kapadokya içinde görece en az bozulmuş yerlerden biri olan Mustafapaşa’da bir yanda kilise ve cami, hemen yanı başında peribacaları var. Konaklama tavsiyem: Jerveni Cave Otel veya Fresco cave Hotel, Ürgüp.

Malta

Harran, Urfa

Şanlıurfa’nın 44 km güneydoğusunda yer alan tarihi Harran, özellikle evlerinin mimarisi olarak dünyada eşine az rastlanır bir yer. Sümerce kesişen yollar anlamına gelen yer, Asur ve Babil dönemlerinde gök cisimlerin kutsal sayıldığı Paganizmin önemli bir merkeziydi.

Harran’ın sembolü konik kubbeli evler, İtalya’nın Puglia Bölgesindeki trulli evlerine ilham olduğu söyleniyor. Şehir surları, Emevi döneminden kalan iç kale, Anadolu’nun ilk camilerinden Ulu Cami kalıntıları ve kutsal kuyu görülecek yerlerden bazıları.

Savaşan, Halfeti

Birecik Baraj suları altında kalan, Fırat’ın altındaki Savaşan Köyü, baraj gölünden yükselen minaresiyle hafızalarda yer etti. Camisi ve okulu suyun altındaki köy şimdilerde terkedilmiş durumda.

Fırat Nehri’nin hoş manzarasına sahip, güzel taş işlemeciliği olan evler bugün boş duruyor. Savaşan köylüleri biraz daha yukarıda inşa edilen yeni köylerine taşınmışlar. Savaşan Şanlıurfa’ya 120 kilometre, Gaziantep’e ise 50 km uzaklıkta yer alıyor.

Yanıklar Köyü, Fethiye

Fethiye’ye 15 km uzaklıkta bulunan Yanıklar Köyü, dünyada sadece Muğla bölgesine özgü Anadolu Sığla ağaçları, coşkun dereleri, narenciye bahçeleri, birçok kuşun konaklama alanı olan Karaot Akgöl ve çevresi ile bir doğal cennet.

Fethiye Yanıklar Köyü, Dalaman Havalimanına 45 km uzaklıkta, Göcek-Fethiye arasında yer alıyor. Bir yanda Akdeniz ve plajları, diğer yanda verimli narenciye bahçeleri ve yemyeşil dağlar pastoral bir tablo gibi. Konaklama tavsiyem: Yonca Lodge veya Pastoral Vadi.

Lübbey Köyü, Ödemiş

Lübbey, bundan yaklaşık 30 yıl önce, göçle boşalıp, neredeyse tam bir hayalet yere dönüşmüş bir Ege köyü. Bugün köyde sürekli yaşayanların sayısı 10’u geçmiyor. Küçük Menderes havzasında, Bozdağ’ın eteğinde, beş yüz metre yükseklikte bir köy olan Lübbey, kaderine terk edilmiş, birçoğu yıkılmış evleri ve onları terk etmeyen son sakinleriyle var olmaya çalışıyor.

Çamlıbel Köyü, Edremit

Sırtını Kaz Dağı’na dayamış, şahane mi şahane manzaraya sahip olan Çamlıbel Köyü, Edremit Balıkesir’e bağlı bir köy. Usta sanatçı Tuncel Kurtiz’in de köyü olan, zeytin ağaçlarıyla çevrelenmiş köy, geçmişte korsanların saldırılarından dolayı yamaca taşınmış. Bir zamanlar adı Tahtaköy olan yer sonraları bu yeni ismine kavuşmuş.

Rumların göçü sonrasında Midilli, Girit, Selanik‘ten gelenler buraya yerleşmiş. Yöre coğrafyası nefis doğası, zengin bitki örtüsü ile ülkenin en temiz havasına sahip yerlerinden birisi. çevrede şelaleler, dereler, vadiler, milli park, karşısında ise körfez ve plajlar yer alıyor. Konaklama tavsiyesi: Albatross Dağ Evleri.

Yörük Köyü, Safranbolu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Safranbolu ülkemizin en özel ve gözde yerlerinden birisi. Safranbolu sadece güzel evleriyle değil birçok zenginliğiyle keşfedilesi bir yer. Bunlardan biri de ilçenin 20 km doğusunda yer alan asırlık dokusu olduğu gibi korunmuş Yörük Köyü.

Dar sokakları, cumbalı evleri, çitlerin çevrelediği bahçeleri, restore edilmiş evleriyle Türkiye’nin en güzel köyleri arasında bana göre. 140 haneli köyün hiç terk edilmemiş 62 hanesinde 240 civarında kişi yaşıyor. Köy halkı ev baklavaları, yöreye özgü lezzetler ve hediyelik eşyalarıyla misafirlerini bekliyor.

Birgi, Ödemiş

İzmir’e 110 km uzaklıktaki Ödemiş’e bağlı bir köy olan Birgi, Bozdağlar’ın serin yamaçlarında yemyeşil bir coğrafya içerisinde saklıymış gibi duruyor. Asırlık çınar ve çam ağaçlarının arasından görülebilen taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap pencereli evleri ile adeta bir açık hava müzesi gibi.

Aydınoğlu Mehmet Bey, tarafından 1308’de kurulan Türkmen Beyliği’nin başkentlik yapmış olan Birgi, usta ellerin işlediği eski konakları, medrese, türbe ve camileriyle görmeye değer bir köy.

Kayaköy, Fethiye

MÖ 30,000’li yıllara kadar uzanan geçmişiyle Kayaköy, mimari yapısı, dar sokakları, kiliseleri ve doğasıyla etkileyici bir yer. Yamaç boyunca birbirinin güneşini kesmeyecek şekilde sıralanan taş evleriyle eski bir Rum köyü olan yerin köylüleri mübadeleyle Yunanistan’a göç edince, yerine batı Trakya’dan gelen Türk aileler yerleşmiş. Ancak gelenler köy evlerine alışamayıp ovaya taşınmışlar.

Yıllar yıllar evvel uğradığımda virane terk edilmiş, hayat belirtisi olmayan bir yerdi nerdeyse. Şimdilerde canlanmaya başlayan köyün bir zamanlar 25,000 nüfuslu ve yerel gazete bile çıkaran bir yer olduğu söyleniyor. Kayaköy’e gitmek için Fethiye’den Ölüdeniz’e doğru giderken, Hisarönü’ne geldiğinizde Karymlassos tabelasını izleyin. Konaklama tavsiyesi: Oyster Residence.

Eski Datça, Muğla

Akdeniz Köyü nasıl olur denince akla gelmesi gereken ilk yerlerden biri olan Eski Datça, begonvil ağaçlarının süslediği taş evleri, güzelim sokakları ve huzurlu havası ile keşfedilesi bir yer. Topu topu küçük bir meydan, birkaç sokaktan oluşsa da insanı sarıp sarmalayan bir havası var. Adı sevdiğimiz şair Can Yücel ile özdeşleşen yerdeki eski evler yavaş yavaş yeni sahiplerince restore ediliyor. Geleceğin Alaçatı‘sı olma yolunda ağır ağır ilerliyor, umarız günübirlik tatilcilerin hışmına uğramaz gelecekte. Datça‘da konaklama tavsiyem: Villa Aşina.

Trilye, Mudanya, Bursa

Trilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine 12 km mesafede yer alan ve sahili, doğal güzellikleri ve mimarisiyle gidenleri büyüleyen bir belde. Kırmızı kiremitli çatıları, dar sokakları, tarihi dokusu ve özgün yapısını koruyabilmiş, sakin huzur dolu şirin bir köy. Tarihi antik çağlara kadar uzanan ve tarihi dokusunu günümüze kadar kısmen korumayı başaran Trilye bir efsaneye göre adını üç papazdan alıyor.

Kırmızı kiremitli çatılarıyla göze çarpan Trilye, dar sokakları, tarih dolu mekanları ile gezginlere farklı imkânlar sunuyor. Son yıllarda popülerleşmeye başlayan belde, sit alanı olduğundan özgün yapısını koruyabilmiş. Beldede ilk dikkat çeken şey, birbirine bitişik gibi duran kiremit çatılı evler.

Köy yürüyerek birkaç saatte gezilebiliyor. Bir mübadele köyü olan Trilye’de, Fatih Camii olarak değiştirilen Aya Todori Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. 1516’da eski bir kiliseden camiye çevrilen mabede, gösterişli bir revaktan geçilerek giriliyor. Avluda bulunan mermer sütunların başlıklarındaki süslemeler gerçekten göz kamaştırıcı.

Yolun devamı Eskipazar Caddesine çıkıyor. 1900’lerin başında inşa edilen bu dev taş bina, Neo-Klasik mimarinin zarif bir örneği olan Taş Mektep ve hemen yakınlarındaki Dündar Evi, mübadeleden sonra özel mülk haline dönüşmüş, günümüzde de üç ailenin kullanımında bulunan tarihi bir Trilye yapısı.

Taş Mektep olarak anılan bu görkemli yapı biraz daha ileride. 1900’lerin başında inşa edilen bu dev taş bina, Neo-Klasik mimarinin zarif bir örneği. İnşasından bu yana çeşitli işlevler üstlenen yapının yemek salonu bir dönem konser mekânı olarak kullanılmış. Dündar Evi, mübadeleden sonra özel mülk haline dönüşmüş, günümüzde de üç ailenin kullanımında bulunan tarihi bir Tirilye yapısı.

Tirilye’nin, dar sokaklar etrafında sıralanan 100 yıllık kendine özgü evlerin görenleri kendine hayran bırakıyor. Mudanya’dan de minibüslerle kolaylıkla gidebileceğiniz gibi özel aracınızla seyahat ediyorsanız da Bursa’dan ulaşacağınız güzel bir sahil kasabası. Deniz kenarında da şehrin sokaklarında da sakin, huzurlu vakit geçirmeniz mümkün.

Gözde bir hafta sonu kaçamağı adresi olmaya aday Tirilye, tarihi dokusu, lezzetli zeytini, denize kıyısının olması özellikle İstanbul’dan günübirlik veya konaklamalı hafta sonu gezileri için oldukça uygun. Konaklama önerisi Sheraton Bursa Otel uygun bir seçenek.

Listeye eklenmesi gereken çokça güzel köylerimiz var; Adrasan, Gölyazı, Şirince, Doğanbey, Adatepe, Mordoğan, Eskihisar, Bademli, Yeşilyurt, Kapıkırı, Faralya, Uzuncaburç, Kozbeyli, Dalyanköy, Akyaka, Tahtakuşlar, Cumalıkızık, Taraklı, Uzungöl ve yüzlercesi daha…

Ziyaret ettiğim, çok sevdiğim ve fotoğrafladığım köyleri bu listeye taşıyarak büyütmeye devam edeceğim.

Sizin önerdiğiniz Türkiye’nin en güzel köyleri hangileri?



59 Yorumlar

  1. Sinop iline bağlı boyabat ilçesi ve o ilçeye bağlı emiroğlu köyü ve o köye bağlı bıçakçılı mahallesi köylerin en güzelidir bir tarfı meşe ormanı bir tarafı çam ormanı yayla havası karşısı baraj manzarası çok güzel köydür bıçakçılı köyü yolunuz boyabat ilçesine düşerse görmenizi tavsiye ederim.

    • Kesinlikle haklısın. Cumalıkızık’ı da listeye almalıyım. Gölyazı’yı görmediğimden henüz listeye alamıyorum.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz