Fethiye, Türkiye’de en çok yabancı turist ağırlayan tatil destinasyonları arasında. Muğla kent merkezinin güneybatısında, Ege ve Akdeniz bölgelerinin kesiştiği bir noktada yer alıyor. Dünyanın en iyi kumsalı seçilen Ölüdeniz başta olmak üzere, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kral Mezarları gibi tarihi ve doğal güzelliklerle çevrili ilçe eşsiz bir tatil için ideal. Mart ayından Kasım ayına kadar her mevsim tatile gidilebilecek kadar güzel.

Muğla‘ya bağlı bir ilçe olan Fethiye’nin çevresindeki tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra ilçe merkezinde de gezilecek görülecek onlarca nokta var. Ülkemizin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu Likya Yolu, Babadağ’da yamaç paraşütü, Rodos Şövalyelerinin izlerini taşıyan Şövalye Adası ve eşsiz plaj ve koylarıyla Fethiye, insan ömrünü uzatacak güzellikte.

Fethiye Merkez Gezilecek Yerler

Fethiye, antik çağlarda ‘Işık Ülkesi’ olarak bilinen Likya medeniyetinin izlerinin bulunduğu bölgede konumlanıyor. Likya dönemindeki adı Telmessos olan Fethiye’nin bu ismi tanrı Apollon’un oğlundan geliyor. Fethiye’yi gezen pek çok kişi, coğrafyanın doğal güzelliklerine odaklanıyor. Çoğu kişi Fethiye merkezi hakkıyla gezmeden ayrılıyor.

Oysa Fethiye merkez de görülmeyi hakkediyor. Fethiye körfez kıyısında yer alan ilçenin kordon boyunda boylu boyunca yürümeniz şart. iç bölgelere doğru bir rota ile planlamak gerekiyor. Akşam saatlerinde bu yürüyüşü yaparsanı, Fethiye’de yaşamak istersiniz, emin olun. Ahşap cumbalı otantik evleriyle çarşının tarihi ruhunu ortaya koyan Paspatur’un sokaklarında gezin.

Malta

Ahşap cumbalı otantik evler çarşının geçmişle bağlantısını sağlayan, tarihi ruhunu ortaya koyuyor. Şemsiyeli sokak olarak adlandırılan 95’inci sokaktaki mağazaları gezip, alışveriş yapın. Osmanlı dönemine ait eserlerden 18. yüzyıla tarihlenen Eski Cam ve bugün hala hizmet veren Fethiye Hamamı çarşının içinde yer alıyor.

Fethiye esnafı, size misafir gözüyle bakıyor. Hangi dükkana girdiysem hangi esnafla sohbet ettiysem hepsi rahat, bir şey satma derdi olmadan bilgi veren insanlardı. Kapı önlerinde tanıştıklarım çay ikram etmişlerdi. Sırf bu tavır bile bu kenti daha çok sevmeme yetmişti.

Fethiye merkezde gezilecek yerler listenize çarşı içerisinde yer alan Balık Pazarını da ekleyin. Burada seçtiğiniz nefis deniz ürünlerini restoranlarda pişirtip, keman, klarnet eşliğinde eşliğinde, hesaplı bir akşam yemeği ziyafeti çekebilirsiniz. Yemeğe gitmeseniz dahi ambiyansı görmek için akşam saatinde ziyaret edin.

Fethiye yüzmek ve güneşlenmek için enfes yerler var. Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Belcekız Plajı ve Kabak Koyu en popüler yerler. Ayrıca Kıdrak, Göcek, Katrancı Koyu, Çalış Plajı, Gemiler Koyu, Oyuktepe Koyları, Günlüklü Koyu da aklınızda bulunsun.

FETHİYE’DE NEREDE KALINIR
Fethiye kalacak yer açısından sayısız alternatifle dolu. ✅ Yonca Lodge Hotel: Fethiye’ye 15 km uzaklıktaki Yanıklar Köyü’nde yer alan Yonca Lodge, 14 odalı bir küçük otel. ✅ Oyster Residences: Bütçesi uygun olanlar için şahane bir seçenek. ✅ Fethiye Kiralık Villa: Fethiye’de konaklama için villa da tercih edebilirsiniz. Açık ve kapalı havuzlu, korunaklı, lüks villalarımızda muhteşem bir tatil deneyimine hazır olun.

Fethiye Gezi Rehberi blog yazım Fethiye hakkında tüm bilgiler bir arada.
Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler arabası olup da bölgeye geniş vakit ayıranlar ve sık sık bölgeyi ziyaret edenler için geniş bir liste içeriyor.
Göcek Gezilecek Yerler blog yazımda ise Fethiye’nin nefis mahallesi Göcek hakkında bilgiler paylaştım.
Fethiye-Kaş Arası Gezilecek Yerler blog yazım Akdeniz coğrafyasını araba ile gezenler için bir gezi rehberi.

Fethiye Merkez Gezilecek Yerler

1. Paspatur Çarşısı: Fethiye Eski Şehir

Paspatur, Fethiye merkezin en güzel yeri. Birbirine paralel ve kesen 4-5 sokaktan oluşuyor. Ahşap cumbalı otantik evler çarşının tarihi ruhunu ortaya koyuyor. Çarşı içerisindeki yer alan Paspatur suyundan adını almış ve Fethiye’ye gelip de bu sudan bir defa içenler Fethiye’ye en bir defa daha gelirmiş.

Bölgede çok sayıda hediyelik eşya dükkanı, cafe, bar ve dükkanlar var. Renkli şemsiyelerle kaplı Şemsiyeli Sokak da çok hoş. Gezmesi keyifli. Çarşı merkezinden Fethiye Kordon’a doğru yürüyüp sonra denize nazır mekanlardan birinde dinlenebilirsiniz.

2. Fethiye Yat Limanı

Fethiye Yat Limanı

Fethiye ilçe merkezi, bir körfezin çevresinde konumlanıyor. Körfezin içerisinde iki farklı yat limanı ve sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları bulunuyor. Balıkçı tekneleri ve guletlerin kullandığı Belediye Yat Limanı ile ticari yatların yanaştığı Fethiye Marina, Fethiye Sahilinin buluşma noktalarından.

3. Fethiye Balık Pazarı

Fethiye Balık Pazarı, günümüzde Fethiye’nin en gözde yerlerinden. Fethiye halkının en önemli geçim kaynağı turizm, tarım ve balıkçılık. Fethiye’de turizmin yaygınlaşmadığı dönemlerde ilçe sakinlerinin büyük bölümü tarım ve balıkçılıkla uğraşıyordu. 1957’de yerel balıkçıların ürünlerini satması amacıyla bu pazar kurulmuş.

Fethiye Balık Pazarının avlusundaki balıkçılar gün boyu taze deniz ürünlerini satarken, avlu çevresine sıralanan balık restoranları öğle ve akşam yemekleri için gelen konuklara hizmet veriyor. Balık restoranına oturmadan önce avludaki dükkanlardan ne yiyeceğinize karar verip ürünleri oturduğunuz restorana getirtiyorsunuz. Fethiye Balık Pazarı haftanın 7 günü 08.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

4. Fethiye Müzesi

Fethiye Müzesi, 1987’den bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Fethiye ve çevresindeki antik kentlerde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği müzedeki eserler arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki ayrı salonda sergileniyor. Müzede sergilenen eserlerin büyük bölümü seramik grubuna ait.

MÖ 3 binli yıllardan Bizans Döneminin sonuna kadar olan uzun bir periyoda ait heykel, cam, seramik, metal ve sikkelerden oluşan müze koleksiyonu, bölge tarihi ve kültürü hakkında bilgi almak için en doğru adres. Müzenin arkeolojik eserler bölümünde Kaunos ve Tlos antik kentlerinden gelen eserler sergileniyor. Artemis kültü ile ilişkilendirilen Kumrulu Genç Kız Heykeli ise müzenin en değerli eseri.

Müzenin etnografya bölümünde ise el işlemeleri, kaftanlar ve el dokuma örnekleri bulunuyor. Fethiye Müzesi haftanın hergünü 08.30-17.00. arası ziyarete açık. Giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli. Müze bakım ve iyileştirme çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapalıydı. Açıksa gezilecek yerler listesine alabilirsiniz.

5. Telmessos Antik Kenti

Telmessos Antik Kenti, geçmişi MÖ 3 binli yıllara uzanan, Fethiye’nin ilk yerleşim bölgesi burası. Kurulduğu günden günümüze kadar kesintisiz bir yerleşim görmüş Akdeniz kıyı şeridindeki tek yerleşim yeri. Heredot’un kahinlerine danışılan şehir olarak anlattığı antik kent, 7. yüzyıldaki Arap akınları nedeniyle önemini yitirmiş.

Roma dönemi yerleşimi büyük oranda şimdiki Fethiye şehir merkezi yapılarının altında kalmış. Antik dönemden itibaren karşılaşılan pek çok deprem ve üzerine yapılan yerleşim yapıları, antik dönem yapılarının zaman içerisinde kaybolmasına neden olmuş. Son yıllarda ortaya çıkarılan tiyatro kalıntısı, kentin Antik Dönemdeki yerleşimi hakkında bazı bilgiler veriyor.

Fethiye Antik Tiyatrosu, 8. yüzyılda adı Anastasiupolis olarak ismi değiştirilen Telmessos’ta, deniz kıyısında geriye kalmış tek şey. Fethiye’nin güneyindeki kayalıklara oyulmuş kaya mezarları, antik çağdan günümüze ulaşan en eski kalıntılar.

6. Amintas Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları, Fethiye merkezde gezilecek yerler içerisinde ıskalamamanız gereken tarihi bir miras. Kaya Mezarlarına 100 basamak çıkılarak ulaşılabiliyor. Kayalara oyulmuş mezarlarlar ile lahit mezarların yer aldığı bu bölge, Fethiye’nin günümüze ulaşan en eski kalıntıları. Kaya mezarlarının en ünlüsü ise Amintas Mezarları.

MÖ 4. yüzyılda, Likya Döneminde inşa edilen kaya mezarları o dönemin önemli kişileri için hazırlanmış. Fethiye’ye hakim bir noktada ilçe ve deniz manzarasına sahip bir bölgede yer alan mezarlar gotik stilli kemerli kapaklarıyla ünlü. Mezar kapaklarının çevresi mezar sahibinin yaşamı ve savaşlardaki başarılarını sembolize eden fresklerle bezeli.

Kent merkezindeki düzlükten de görülen mezarların heybeti yakınına yaklaştıkça artıyor. Fethiye Kaya Mezarları haftanın 7 günü 08.00-17.00 arası ziyarete açık. Fethiye Kaya Mezarları giriş ücreti 5 TL. Müze Kart geçerli.

7. Fethiye Kalesi

Fethiye Kalesi, Amintas Kaya Mezarlarının yakınında orta çağda inşa edilmiş. Kalenin büyük bölümü ana kaya üzerinde konumlanıyor. 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından yenilenen kale, bölgenin savunması amacıyla kullanılmış.

İlçe merkezine 2 km uzaklıktaki kaleye 40 basamak çıkılarak ulaşılıyor. Enfes bir manzarası var. Fethiye Kalesi herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

8. Çalış Plajı

Çalış Plajı, Fethiye’nin en ünlü plajlarından biri. Burasını sadece bir plaj olarak görmeyin. Kuşadası tadında, tatil için gerekli her şeyi sunan bir bölge burası. Fethiye merkeze 5 km uzaklıkta başlayıp kilometrelerce uzayan plaj boyunca hizmet veren turizm esnafı, ortalama tatil severler için gereken her türlü hizmeti sağlıyor.

Geniş, kumlu ve erişilebilir bir konumda olan plaj, Fethiye Körfezinin hoş manzarası ve su sporu olanaklarıyla yaz aylarında cıvıl cıvıl bir görünümde. Çalış’tan Fethiye ilçe merkezine kadar olan sahil şeridi sosyal donatı tesisleri, bisiklet yolları ve yürüyüş parkurlarıyla cezbedici.

Çalış Plajına giriş ücretsiz. Şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz. Nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz su kaplumbağalarının (caretta caretta) yaşam alanlarından olan Çalış Plajını daha çok yerel halk tercih ediyor.

Dalaman Havalimanından 40 kilometre uzaklıkta bulunan Fethiye‘ye en kolay ulaşım yöntemi hava yolu. İstanbul’dan Dalaman’a yılın 12 ayı düzenli uçak seferleri var. Havalimanından Fethiye’ye HAVAŞ ve MUTTAŞ otobüslerinin yanı sıra taksi ve kiralık araçla ulaşılabiliyor.



Fethiye’ye Türkiye’nin dört bir yanından şehirler arası otobüs seferleri bulunuyor. Yaz döneminde sıklaşan seferlerle ilçe merkezinde yer alan otogara ulaştıktan sonra Fethiye merkez ve çevresindeki tatil merkezlerine dolmuş ve taksi ile ulaşabilirsiniz.

7 Yorumlar

  1. Bu siteyi yazarken gösterdiğiniz çabalar için teşekkür ederim. Gelecekte de aynı yüksek dereceli site gönderisini umuyorum. Aslında yaratıcı yazma becerileriniz bana şimdi kendi sitemi almam için ilham verdi. Gerçekten blog yazımı hızla yayılıyor.

  2. Hepsi harika noktalar Fethiye’de, 2015’te bu noktaların hepsini detaylı şekilde gezip de yeniden hayran kalınca ve kısa zaman önce gezi yazısını yazdıktan sonra dedim ki bir sonraki gidişimde yamaç paraşütü de yapmalıyım:)

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz